Zver

V stopách lesných zvierat

Pin
Send
Share
Send
Send


Mnohí ľudia sú skutočne vystrašení z týchto nebezpečných predátorov. To je z veľkej časti dôsledkom príbehov, ktoré hovoria lovcom. Často charakterizujú vlky ako inteligentné a dokonca zradné zvieratá. Avšak, nie každý vie, že vlk v prírode zriedka napadne osobu. Títo divokí dravci dávajú prednosť tomu, aby sa zdržiavali od ľudí, sú zvyknutí žiť svoj život, ktorého hlavným významom je lov.

Vlci: druhy vlkov

Treba poznamenať, že rod vlkov na Zemi je jedným z mála. Skladá sa iba zo siedmich druhov:

  • Canis lupus (vlk),
  • Canis aureus (obyčajný šakal),
  • Canis latrans (kojot),
  • Canis rufus (červený vlk),
  • Canis adustus (pruhovaný šakal),
  • Canis mesomelas (čierny šakal),
  • Canis simensis (etiópsky šakal).

Vlk rodina obsahuje arktické líšky, líšky, vlčie hniezdo a psíka mýval.

habitat

Vedci pripisujú pôvod vlka mäsožravým predátorom, ktorí žili na našej planéte pred sto miliónmi rokmi a asi pred dvadsiatimi miliónmi rokmi psy vznikli z vlkov. Ako samostatný druh sa Canis lupus vytvoril v Eurázii pred miliónmi rokov a na konci pleistocénu sa stal najčastejším predátorom.

V našej dobe sa nachádza lokalita vlkov v Európe, Severnej Amerike, Ázii. Obývajú otvorené a čiastočne otvorené priestory. Na severe je hranica distribúcie predátora pobrežie Severného ľadového oceánu. V Hindustane (v južnej Ázii) žije vlk až na 16 stupňov severnej šírky. Počas posledných dvoch a pol storočí sa počet týchto hrozivých predátorov výrazne znížil. Chráni domáce zvieratá, človek ich zničí a vyháňa ich z obývaných oblastí.

Dokonca aj dnes sú vlci úplne zničené v Japonsku, Britských ostrovoch, Holandsku, Francúzsku, Dánsku, Belgicku, Švajčiarsku a strednej Európe. Typy vlkov za posledné desaťročia v Európe rýchlo vymiznú.

Vlk je stále dosť bežný v stepiách a horských oblastiach Kazachstanu, v tundry a lesnej tundry. Vlastnosť vlkov, ktorá je uvedená v mnohých špeciálnych vydaniach, hovorí, že vlk je v dosahu celkom premenlivý - má veľa poddruhov, má rozdielne rozmery, farbu, spôsob života v prírodných podmienkach.

Vedci, zoológovia rozlišujú niekoľko desiatok poddruhov vlka. Najväčší ľudia žijú v tundry, najmenší - v južných oblastiach. Hmotnosť dospelého zvieraťa sa môže pohybovať od 18 do 80 kg, dĺžka jeho tela môže dosiahnuť 160 cm, dĺžka chvosta je asi šesťdesiat centimetrov.

Farba vlka

To do značnej miery závisí od biotopu. Charakteristika vlk žijúcich v Arktíde hovorí, že sú často biele osoby. Okrem toho v iných regiónoch existujú aj iné farby - čierny a biely vlk, varianty šedej s bielou, farba škorice, hnedá, niekedy úplne čierna farba srsti.

Predátoři žijúci v Severnej Amerike majú tri farebné fázy. Prvým je zmes šedej, čiernej a nádych hnedej škorice. Druhá je čierna (zmes tmavohnedej a čiernej farby). Tretia fáza je šedá s hnedou farbou.

plášť

Vynikajúca kožušina má tieto divé zvieratá. Vlk má silnú kožušinu (dĺžku do osem centimetrov). Má hrubý podsad. Vonkajšia vrstva je tvorená dlhými tvrdými vlasmi s čiernym hrotom, ktoré odpudzujú vodu a podklad sa vôbec nezmáča.

Wolfové zuby

Vlci majú najsilnejšie zbrane. Druhy vlkov, bez ohľadu na ich biotop, majú 42 silných a ostrých zubov. Na prednej strane sú 4 zakrivené päť centimetrových špičiek - dva na spodku a dva na vrchu. Predátor ľahko prenikne cez nej najhustejšiu kože svojej koristi. Mäsožravé (molárne) zuby dospelý vlk dokáže hltať aj kosti lýtka stehna.

končatina

Zvieratá, ktoré patria psovi, a vlci vrátane prstov. Inými slovami chodia a opierajú sa o svoje prsty. Až keď zostane dravec, dotkne sa päty zemou. Predné končatiny vlka sú veľmi silné, vďaka tomu je bremeno rovnomerne rozložené a zviera nespadá do voľného snehu.

Každá vlčí labka má päť prstov, ale len štyri práce. Labky majú dobre vyvinuté holé drobky a prsty sa zhromažďujú do pevného a oválneho kusu. Sú vyplnené silnými a mierne tupými pazúromi v dôsledku kontaktu so zemou. Ich vlk používa, keď vykopáva zem.

Vlci sú jogging, skákanie alebo cvičenie. Počas chôdze je ich rýchlosť asi šesť a pol kilometra za hodinu. Jogujú rýchlosťou až šestnásť kilometrov za hodinu. Po veľmi dlhú dobu môže vlk bežať takmer nepretržite. Tam sú prípady, kedy sa tieto nebezpečné predátori pokryli vzdialenosť až sto kilometrov za jednu noc.

Vôňa a sluch

Vlastnosť vlka hovorí, že to nie sú uši alebo oči, ktoré lovia, ale nos najprv pomáha vlk nájsť korisť. Zachytávajú vo vetre vôňu aj veľmi malého zvieraťa, ktoré je vzdialené dva kilometre. Akútna vôňa vám umožňuje pokračovať na ceste svojej obete.

Je pravda, že predátori a jemné ucho nie sú zbavené. Keď počúvam hluk, začínajú presúvať uši a nepochybne určujú, odkiaľ pochádza zvuk, často sa nachádza niekoľko kilometrov ďaleko.

Wolf pack

Rodina vlkov v niektorých prípadoch až pätnásť jedincov, ale častejšie je tam osem zvierat. Kŕdeľ je rodinná skupina pozostávajúca zo zvierat rôzneho veku. Zvyčajne sa skladá z rodičov, nováčikov (mláďa tohto roka) a pereyárov (zvieratá, ktoré nedosiahli pubertu). Niekedy zahŕňa dospelé zvieratá, ktoré sa nepodieľajú na chove.

V rokoch bohatých na potraviny sa môže zhromaždiť až 30 alebo viac vlkov. Potomci zostávajú v rodine 10-14 mesiacov a potom ich opustia. Tak sa objaví osamelý vlk. Hľadá voľné územie, ktoré okamžite označí a uplatňuje svoje práva na to. Zvyčajne takéto zviera čoskoro nájde svojho partnera a objaví sa nové kŕdle. Aj keď existujú prípady, kedy osamelý vlk žije dlhší čas mimo obalu.

Rodina vlkov je samoregulačný mechanizmus. V prípadoch, keď je hustota obyvateľstva pomerne nízka, jeho veľkosť je malá, oddelenie mladých potomkov sa vyskytuje oveľa rýchlejšie. Ak sú ekologické podmienky priaznivejšie, hustota obyvateľstva sa zvyšuje, veľkosť balenia sa však zvyšuje na určitý limit. Spravidla je jeho rast spôsobený netýkajúcimi osamelými vlkmi, ktorí dostávajú podriadené postavenie.

Balenie je vedené dvojicou predátorov - mužského vlka a jeho priateľky, ktorá sa mimochodom rozhodne pre život. Takže v balíku je jadro vlkov s vysokým sociálnym postavením a ich podriadení. Vodcovia balenia majú veľmi silný charakter, ktorý im umožňuje udržiavať poriadok v rodine, aby sa predišlo streľbe a bojom, najmä medzi mladými vlkmi.

Znakový jazyk

Vlci spravidla vyjadrujú svoje pocity pohybmi tela a výrazmi tváre. Vlk jazyk pomáha zjednotiť balík a konať organizovaným spôsobom. Napríklad, keď je chvost zvieraťa vyvýšený a jeho hrot je mierne ohnutý, znamená to, že predátor je sám seba istý. Priateľský vlk drží chvost dolu, no hrot je mierne vyvýšený. Predátor má svoj chvost zastrčený, alebo sa bojí niečoho, alebo týmto spôsobom hlási sympatie.

Okrem toho, pozícia chvosta môže povedať o stave zvieraťa v balení. Vedúci ho vždy zdvihne vysoko a jeho podriadení držia ocas dole. Chvostom chvosta, strašný predátor pozýva svojho rodu do hry.

Wolfova diéta

Základom stravy vlkov sú veľké kopytníky - ušľachtilé a sobie, saigy, losy, kozy a barany. Pri absencii takéhoto jedla vlci lovia hlodavce, králiky, v zriedkavých prípadoch, jedia mrkvu. V regiónoch, kde neexistujú kopytníky, žijú vlci a žijú vo veľmi malom počte. Predators priťahujú veľké koncentrácie dobytka. Na severe, v oblastiach s rozvinutým chovom oviec a sobov, je prítomnosť vlkov bežná.

V Rusku sú obyčajne vlci. Druhy vlkov, ktoré žijú v našej krajine, sú dobre známe. Existuje len šesť z nich:

  • Lesný stredný ruský vlk,
  • šedá,
  • tundra,
  • lesné Sibír,
  • kaukazského,
  • Mongolský.

Šedý vlk

Tento zástupca vlka sa považuje za najbežnejšie na svete. Popis šedého vlka dnes možno nájsť vo všetkých referenčných knihách zoologov. Vyniká pre svoju pôsobivú veľkosť. Tvar tohto predátora nie je zbavený šľachty. Zdá sa, že sa preto často stal hrdinom spisovateľov zvierat.

Sivý vlk sa nachádza v Európe, Amerike a Ázii. Zničené, silné telo so širokým masívnym hrudníkom, vysokými svalnatými nohami neopúšťajú žiadne pochybnosti, že je to skutočný dravec. Tento vlk má lalokovú, ale zároveň elegantnú hlavu s malými ušami a zdobenými tmavými pruhmi, ktoré sa nachádzajú okolo takmer bielych líca a veľmi ľahkých škvŕn nad očami. Chvost nie je dlhý, je takmer rovný.

Kožušina je dlhá (do osem centimetrov) a hrubá, s podsadou. Srsť zvierat žijúcich v strednom a južnom regióne je hrubá. Vlci zo severných oblastí majú mäkký a nadýchaný kožušinový kabát.

Ruský vlk

Toto je špeciálny poddruh šedého vlka, ktorý žije v severnom Rusku. Ruský vlk je jedným z piatich poddruhov, ktoré obývajú územie našej krajiny. Canis lupus communis (ruský vlk) - toto zviera nazývajú západní biológovia. V priemere muž má hmotnosť od 40 do 80 kilogramov, žena od 30 do 55 kilogramov.

Sibírsky vlk

To nie je nič menej veľká bestia ako ruský vlk. Mnohí vedci sa domnievajú, že tento druh je v súčasnosti podmienečne zvýraznený, keďže systematika sibírskych predátorov ešte nebola dokončená. Tieto zvieratá majú niekoľko farieb. Najbežnejšie je svetlošedá. Okrové odtiene sú sotva viditeľné alebo úplne chýbajú. Kožušina nie je príliš vysoká, ale skôr silná a mäkká. Najčastejšie sa nachádzajú na Ďalekom východe, Kamčatke (okrem tundry), na východnej Sibír a Transbaikalii.

Stepový vlk

Toto zviera je o niečo menšie ako zástupcovia lesných poddruhov. Má hrubšie a riedke vlasy. Na zadnej farbe s výraznou prevahou šedo-hrdzavých a často hnedých vlasov. V tomto prípade ostávajú strany svetlošedé. Dnes sa tento vlk nachádza v stepiach Kaspického mora, Uralu, oblasti Dolného Volga. Pohľad je zle pochopený. Ešte nie je vyvinutý systém charakteristických vlastností. Počet týchto zvierat je malý, najmä v západných oblastiach.

Kaukazský vlk

Toto zviera patrí stredne veľkým predátorom. Kaukazský vlk má hrubé a krátke vlasy na ochranu, podsada je slabo vyvinutá. Farba tohto zvieraťa je omnoho tmavšia než u vyššie opísaného druhu. Je to spôsobené rovnomerným rozložením čiernych ochranných chĺpkov na koži.

V našej krajine žije v oblastiach hlavného Kaukazu vrátane jeho zalesnených predhorí.

Tundra vlk

Veľké a krásne zviera. Jeho fotku vidíte nižšie. Dĺžka tela mužov často presahuje 150 cm. Predátori majú dlhú, mäkkú a hustú kožušinu. Farba - svetlé farby. V našej krajine sa tento vlk usadil v zóne tundry a tundry v európskej časti Kamčatky a Sibíri.

Stredný ruský (lesný) vlk

Výkonný dravec, ktorý žije v lesoparku a stepnej zóne Ruska, často žije a žije na západnej Sibíri. V severných oblastiach jej výrazné návštevy lesnej tundry. Hoci je všeobecne akceptované, že tundrový vlk je najväčší v Európe a Ázii, zástupca tohto poddruhu často prevyšuje jeho veľkosť.

Dospelé zviera môže mať dĺžku tela presahujúcu 160 cm a jeho výška dosahuje jeden meter. Samozrejme, takéto parametre sú typické pre najväčších jednotlivcov. V priemere dospelý muž váži 45 kg, ježko (1 rok a 8 mesiacov) - 35 kg a zisk (8 mesiacov) - 25 kg. Vlk je ľahší na 20%.

Predátor sa vyznačuje klasickým, šedým tónom s prísadou okrovej farby. Stredný ruský vlk žije v lesoch stredného Ruska, často prenikajúcich na západ od Sibíri. V severných regiónoch prichádza do lesnej tundry.

Polárny vlk

Toto krásne a silné zviera žije v Arktíde. Polárny vlk je perfektne prispôsobený podmienkam drsného podnebia. Teplá a hustá vlna ho chráni pred mrazom a prchavými vetrom.

Tento typ vlka sa vyznačuje svojim ostrým zrakom a nádhernou vôňou, ktorá pomáha pri hľadaní niekoľkých žijúcich zvierat, ktoré žijú v týchto krutých miestach. Nedostatočné množstvo biologického krmiva a ťažkosti pri extrakcii jedla vedú k tomu, že dravec úplne zožiera korisť, takže kosti ani kože svojej kořisti nezanechávajú.

Priemerná hmotnosť zvieraťa je od 60 do 80 kg, rastie až na 80 centimetrov. Je prekvapujúce, že toto zviera v prípade neúspešného lovu môže žiť niekoľko týždňov bez jedla. Pravda, potom môže vlk jesť až desať kilogramov mäsa v jednom jedle. Vlci žijúci v Rusku sú agresívnejší ako severoamerickí. Zaznamenané útoky na ľudí.

Na nohe vlka

Tu nie je potrebné popísať vzhľad vlka, známeho a široko distribuovaného dravca. Malo by sa pripomenúť len to, že od významného
psov, má výraznejšie čelo, užšiu prednú časť papule a absenciu "nohavíc" - dlhé vlasy na zadnej strane stehien.

Veľkosť a farba vlkov, ktoré žijú v rôznych častiach krajiny, sa líšia: najväčší, lesný, dosahuje 70-80 kilogramov, najmenší, stepní, váži len 30-40 kilogramov.

V našej krajine vlci nájdené všade, ale sú zďaleka jednotné. Na rozdiel od príslovia: "Nechcem sa živiť ako vlk, pozerá sa do lesa," vlk nie je lesným zvieraťom. Je obyvateľom otvorených priestorov. Títo predátori dosahujú najvyššie počty v stepí, lesnej stepi av horských lesoch. V tundre a lesnej zóne sú menej časté a v niektorých oblastiach sibírskych taigov a vôbec nežijú. To vyplýva zo skutočnosti, že vlk nie je prispôsobený na pohyb na hlbokom a drobnom snehu. Začalo sa preniknúť do oblastí nepočujúcich v nepočujúcich len v posledných desaťročiach, keďže sa rozšírila ťažba dreva, vyvíjali sa poľnohospodárske oblasti a objavila sa hustá sieť dopravných ciest.

Monogamia je charakteristická pre vlkov: muž a žena tvoria pár už niekoľko rokov alebo po zvyšok svojho života a spoločne chovajú mladé zvieratá. Gon vlky sa vyskytujú na konci zimy. Tehotenstvo 62-65 dní. V plodoch je päť až sedem vlčiakov. Rodina vlkov drží spolu až do nasledujúcej jari. Na jeseň alebo od začiatku zimy priliehajú deti z minulého roka dospelým vlkom a vzniká tak zimné kŕdeľ.

Najčastejšie v balení je päť až sedem alebo osem zvierat. Na konci zimy, s nástupom ďalšej rúry, sa kŕdeľ rozpadá. Ženy dosiahnu sexuálnu zrelosť za dva roky, muži v dvoch alebo troch.

Prírodná sada krmovín vlkov je rozsiahla. Zviera produkuje ako malé živočíchy - myší hlodavce, hmyz a veľké zvieratá - losy a jelene. Hlavným predmetom jej jedla sú však rôzne druhy divých kopytníkov. Napríklad tundra sú najčastejšie obeťami vlkov v lesnej zóne - lúč, jeleň, jeleň, v Baltských štátoch, Bielorusku a na Ukrajine - srnčie, delty južných riek - kanec, v stepi - saiga, v Kaukaze Stredná Ázia - divé kozy a ovce. V niektorých oblastiach krajiny slúžia domáce zvieratá ako dôležité krmivo pre vlka. Predator prináša obzvlášť veľké škody na chove zvierat v oblasti chovu oviec a sobov.

V období jarného a letného kŕmenia vlka v akomkoľvek regióne, v ktorom žil, existuje jeden charakteristický znak: počas chovu a chovu sa predátor prevádza najmä na malé stavovce napriek prítomnosti a dostupnosti väčšej koristi. Takže v tundre na jar, vlci kŕmia lemmings, voles hniezdia na zemi a vodné vtáctvo; iné malé zvieratá. Nahradenie veľkých predmetov s malými predmetmi vo výžive vlka počas kŕmenia mláďaťa je vysvetlené "po prvé, pretože rodina vlkov je viazaná na doupěte počas tohto obdobia, vedie ustálený spôsob života a ich oblasť činnosti je veľmi zúžená a po druhé pri kŕmení mláďat, dravec cíti potrebu rôznorodého a kompletnejšieho krmív, bohatého na rôzne stopové prvky, minerály a vitamíny.

Jedným z dôležitých objektov zimného kŕmenia vlka je mrkva: mŕtvoly voľne žijúcich zvierat, mŕtva prirodzená smrť a zranené zvieratá losů, diviakov a iných kopytníkov. Ak v priebehu smrti dobytka nebolo pochované mŕtvola zvieraťa z akéhokoľvek dôvodu, ale bol prijatý do lesa mimo obce, priťahuje predátorov. Takýto "kŕmiaci" vlci majú škodlivé dôsledky, pretože zvieratá zvyknuté na to napadajú domáce zvieratá častejšie ako žijú na úkor prirodzeného krmiva.

V malom množstve vo výžive vlka patrí krmivo pre zeleninu. V severnej časti radu predávajú rôzne jahody - čučoriedky, čučoriedky, čučoriedky, horský popol. Na juhu - ovocie divokých ovocných stromov a návšteva melóna, - vodné melóny, melóny. В экскрементах и желудках волков постоянно встречаются зеленые части растений — листья различных злаков и осок. Возможно, волки поедают их лишь с целью очистки желудочно-кишечного тракта от гельминтов.

О прожорливости волка, т. е. о количестве пищи, которое он способен поглотить в один прием, сведения в охотничьей литературе разноречивы.


Obr. 4. Отпечатки передней (слева) и задней лап волка


Obr. 5.Stopy vlčích labiek (vľavo) a psov

Často je možné čítať, že hladný vlk jedá až jeden a pol pódu (24 kg) mäsa a jedá ako v zálohe. Takéto správy nie sú pravdivé. Váženie niekoľkých stoviek žiakov vlkov ukázalo, že hmotnosť ich obsahu sa najčastejšie pohybuje od dvoch do štyroch a pol kilogramu. Len v jednom prípade v oblasti Vladimira bolo získané veľké zviera, v žalúdku ktorého bolo nájdených 9,176 kilogramov potravy. Vlci v zajatí v zoologických záhradách av rôznych škôlkach, kde je ich mobilita obmedzená, jesť asi dva kilogramy mäsa denne.

Pri diskusii o počte chudobných zvierat, ktoré jedli vlk naraz, je potrebné brať do úvahy takýto biologický rys tejto šelmy ako schopnosť prehĺtať mäso v kúskoch, preniesť ho cez značnú vzdialenosť do žalúdka a potom sa prehnúť a kŕmiť ju svojim mladým. Tu však príde na dve, tri, nie desiatky kilogramov potravy.

Tam, kde vlci existujú hlavne kvôli prírodným krmivom, vedú veľmi tajomný život a zriedkavo vidia ľudia. Na takýchto miestach môžete zistiť prítomnosť zvierat, určiť počet a študovať správanie iba sledovaním stopy ich životne dôležitých aktivít.

Wolf - prst zviera
má päť prstov na predných nohách, ale štyri prsty na zadných nohách. Palce predných labiek sú kratšie ako ostatné, sú vysoké, nedosahujú sa na zem pri chôdzi a nenechávajte odtlačky prstov. Trasa vlka má nejakú podobnosť so stopou veľkého psa. Rozlišovať výtlačky labky týchto dvoch zvierat týmito vlastnosťami. Vlk má štíhlejší chodník, ktorý je predĺžený, pazúry a stopy prstov na chodníku sú výraznejšie. Výtlačky dvoch stredných prstov vlčieho labky sú tlačené dopredu, medzi nimi a extrémnymi prstami na trati sa dajú slamka, zatiaľ čo stopy labiek psa sú viac zlúčené, akoby sa zhromaždili do hrudiek a slamka umiestnená na chodníku sa súčasne dotkne alebo krížové výtlačky všetkých štyroch prstov. Stopy predných labiek vlka sú väčšie a jasnejšie ako zadné. Navyše, chrbtové časti vankúšov na predných labkách sa zakončia zaoblením smerom dovnútra a podložky zadných končatín sa zaoblenia. To je jasne viditeľné na silnej pôde alebo v snehu.

Keď sa vlk pohybuje po schodoch a hlavne pri kluse, výtlačky jeho labiek sú umiestnené takmer v priamke a čím rýchlejšie sa šelma pohybuje, tým je priamka línií. Zadné končatiny beštia imponujú prednú stranu, takže v praxi vidíme len stopy zadných končatín. Keď sa pohybujete cvalom alebo kariérou, stopy štyroch labiek zostávajú na trati a zadné končatiny s každým skokom zanechávajú stopy pred prednými.

Pri hľadaní korisť vlci cestujú na dlhé vzdialenosti, a preto sa len zriedka pohybujú po schodoch, obvyklá chôdza je lynx. Pri presune skupiny zvierat idú do jedného súboru, vedľa ďalšieho, a je ťažké určiť, koľko z nich prešlo na jednej ceste. Iba pri ostrých zákrutách sa pri vyhnúť sa prekážke, na dovolenke alebo v prípade kořisti rozptýli vlci a potom je možné vypočítať, koľko predátorov je v balení.

Obr. 6. Vlci zvyčajne idú v jednom kuse za druhým a počet zvierat v skupine sa môže započítať na začiatku alebo pri približovaní sa k objektu.

Pre vlkov je veľmi ťažké pohybovať sa v hlbokom snehu, klesajú vo voľnom snehu. Profesor A. N. Formozov že hmotnostné zaťaženie priemerného vlka, s hmotnosťou približne 45 kilogramov, je 103 gramov na štvorcový centimeter. To je približne štyri až päťkrát väčšie ako to, kto chodí po širokých loveckých lyžiach. Keď sa ponorí do snehu na viac ako 25 centimetrov, vlci si svoju plochu orezávajú: vytiahnu zo snehu labku, nechajú krátku brázdu, "ťahajú von" a pri poklese labky do snehu - dlhšej, "trúblivej". Keď je sneh hlboký, voda je vytiahnutá von a tráva sa zlúči, spájajúc výpary stopy do jednej brázdy.

Veľkosť kroku vlka,
ako každé iné zviera závisí od rýchlosti jeho pohybu a stavu snehu. Vo veľkom vlku prekročí plytký sneh 90 cm. Keď zvieratá chodia v skupinách, vedľa ďalšej, priemerná dĺžka kroku na ceste je 65-75 centimetrov. Je charakteristické, že pri prechádzaní smrekovým hájom, kde hĺbka snehu je vždy nižšia ako v iných krajinách, vlci, akoby odpočívali, spomaľovali, chodili na malých schodoch, odstupovali sa a nechali za sebou Trampovú cestu. V malých črepníkoch a lesných prameňoch, kde nie je vietor a sneh je obzvlášť nafúknutý, predátori padajú takmer na zem. V zasnežených rokoch, ak počas zimy nedošlo k rozmrazeniu a sneh sa nezrážal, vlci opúšťajú lesy, presúvajú sa na otvorenejšie miesta - do polí, na široké
riečne údolia, kde je sneh stlačený vetrom a kde sú spravidla zvyčajne viac opotrebované cesty.

Zimné sledovanie vlkov, t.j. sledovanie cesty, ktorú prešli, umožňuje dôkladnú štúdiu o loveckom správaní, loveckých technikách a niektorých ďalších znakoch ich tajného života.

Počas svojich loveckých ciest predátori prestávajú odpočívať na rôznych miestach. Často zabezpečujú pokládku na otvorené výšky s dobrým pohľadom. Jedna skupina vlkov, o ktorej som pozorovala, si vybrala snehom zakrytý stĺp guľatiny na deň odpočinku, ktorý zostal na okraji rezu. Na okraji lesa sú lôžka a močiare a listnaté lesy v hustých smrekových lesoch.

Vlci spia stočené do krúžku a pod nimi tvorí okrúhly protalinský otvor s rozmermi 60-85 centimetrov s dno a stranami pokrytými ľadom. Niekedy sa zvieratá nachádzajú v blízkosti a niekedy tri až päť metrov od seba. Počas pokoja sa zvyčajne pohybujú z jedného miesta na druhé, preto ich počet lôžok vždy presahuje počet osôb v balíčku. Zvieratá často ležia na snehu, valcujú sa zo strany na stranu a opúšťajú charakteristické stopy. Často sa zdržiavajú na dlhom sedení a pod nimi zostávajú malé okrúhle hrdlá s jasne viditeľnými odtlačkami dravca.

Najčastejšie na tratiach môžete sledovať lov vlkov na zajace. Zvyčajne na miestach, kde sa nachádzajú zajači ležkovia - v lese s hustým smrekovým podrastom - vlci (ak sa ich skupina) rozptýli v rozloženej prednej časti a hrebeňou na zem, aby vyzdvihli zajac z rohože a zachytili ho v skratke. Predátori nevedú dlhé prenasledovanie a zajac, ktorý nemal čas na úlovok v prvom okamihu, sa nesleduje. Ak sú dva vlci, potom sa jeden z nich najčastejšie pohybuje pozdĺž lesnej cesty alebo pozdĺž poľa, a druhá ide o vyzdvihnutie kŕmneho zajača a odvezie ho k partnerovi. Zdá sa, že vlci berú do úvahy, že prekvapený zajac spravidla najprv využíva cestu alebo vyčistenie. Tiež, keď sa vyvinuli široká predná časť, vlci sa pohybujú v tých oblastiach, kde môže byť los na rieke zrenia alebo kŕmenia.

Často, na stezke, môžete pozorovať, ako vlci poháňajú súčasne niekoľko ľadovcov zo svojich postelí. Z akéhokoľvek dôvodu, ktorý je známy, si dravci vyberajú
obeť nevenuje pozornosť ostatným zvieratám a spoločne sa ponáhľajú po nej. Zvyšok vystrašenej losu nejaký čas beží rovnakým smerom, paralelne s prenasledovaním, niekedy dokonca za vlkmi, ale nakoniec, keď si všimne, že ich nikto nesleduje, prestane.

Sledujúc obeť, predátori majú kariéru, ich skoky dosahujú dva metre.
Zvyčajne jeden vlk beží pozdĺž chodníka losu, ostatní postupujú po boku a pri najmenšom zákrute obete sa pokúšajú uzavrieť vzdialenosť k nej, rozrezávať rohy.

Tu je hĺbka snehu veľmi dôležitá. Ak predátori vedú elk cez vyčistené, obnovené osiky a brezy, kde je sneh viac drobivý na otvorenom priestranstve a je ťažké ich uniknúť, pridržiavajú sa na lúke, vyťahujú sa do jedného reťazca a používajú tie hlboké stopy v snehu, ktoré ich obeť opustí. Ale ak sa prenasledovanie zmení na vysoký les s menším snehom alebo na iné miesto, kde je pre vlkov ľahšie bežať, utekajú na širokom čele a sú veľmi susediace a snažia sa bežať na obeť cez cestu.

Vďaka húštinám kríkov alebo burín prechádzajú vlkmi a elkami, hádzajú veľké mŕtve guľatiny, zanechávajú stopy na ne, pod spadnutými stromami klesajú pod zem, ak medzera medzi kmeňom a povrchom snehu presahuje 50-60 centimetrov. V takejto snahe sa dravci zdajú byť veľmi unavení. To možno vyvodiť z toho, že jeden alebo dva vlci zaostávajú za prenasledovaním v skupinách, idú o krok ďalej a niekedy aj po dvoch až troch kilometroch sedia na odpočinok.

Podarilo sa mi zistiť dva neúspešné lovy vlkov na elkov. Každá prenasledovanie trvalo takmer štyri kilometre. V prvom prípade, po tom, čo sledovali lúk cez výhonky s hustým podrastom, si vlci uvedomili márnivosť lovu a zastavili ho. Zhromaždili sa na štvrťroku, označili ho hojne a odišli z lúčovej cesty. V druhom prípade to bolo jasne viditeľné v šľapajach, že vlci, vyčerpaní prenasledovaním cez hlboký a voľný sneh, zastavili ich prenasledovanie, keď los vylezol po dlhom a skôr strmom svahu riečnej terasy z riečiska.

Vlci sa tak podarí dostať ďaleko od každej lózy, ktorú sledujú. Na trase je vidieť, ako sa dravci snažia zastaviť svoju korisť, bežať vpredu, obklopovať a snažiť sa ponáhľať na los, nedosiahnu výsledok.

Niekedy keď sú napadnuté vlkmi, los nepríde, ale začne brániť. Ich dlhé a silné predné končatiny, končatiny so silnými kopytami sú ohromnou zbraňou a vlci to vedia. Raz som vystopoval štyroch predátorov, ktorí útočia na niekoľko losových kŕmení v malom priechode. Podľa súprav boli dvaja veľkí býci medzi elkami. Sneh v korytnačke bol ťažko pošliapaný kopytami, veľa kríkov bolo poškvrnených a zlomených, ale nikde nebolo vidieť kúsok lievovej vlny. Stopy naznačili, že vlci a lóže opustili vyčistenie a odišli do rôznych smerov.

Nejako na primitívnych zvieratách sa vlkom podarilo riadiť mladú los, približne vo veku jedného a pol roka. Silne zranený, oslabený, zastavil sa uprostred malej, stále nerozbudenej rieky a krvácajúc do smrti padol do vody. Hoci hĺbka na tomto mieste nepresiahla pol metra, bolo pre predátorov ťažké použiť svoju korisť. Po rozbití zvieraťa vytiahli vnútorné časti, ale z jatočného tela nemohli veľa jesť. O niekoľko dní neskôr našiel medveď jačmeň, vytiahol ju z rieky a nakŕmil ho, až kým ho nevystrašil miestny lovec. Následne skupina tohto vlka opakovane navštívila toto miesto. Keď mäso úplne používali, šelmy šklbali a dlho si kosti zobrali a uprostred zimy jedli losovú kožu.

Dospelý elk pre vlka
- nie je ľahká korisť. Najčastejšie je jeho obeťou mladé zvieratá mladšie ako jeden a pol roka. Medzi dospelými zvieratami najčastejšie zomierajú ženy ako predátori, tak aj chorí, oslabení z rany alebo zranených zvierat.

Útok vlkov na veľké býčie losy, najmä v hlbokých snehových zimách, často končí ublížením alebo dokonca smrťou dravca. LM Shestakov, lovec Onežského Ohotpromkhoza na plný úväzok, ma informoval, že v zime roku 1960/61 v okrese Onega v oblasti Arkhangelsk v okolí jazera Hayn bol elk odstránený eliminačný vlk. Zoolog B. T. Semenov v knihe o vlkoch (Wolves of the Arkhangelsk Region and their Extermination, Arkhangelsk, 1054) uvádza dva prípady smrti týchto predátorov od elkov v regióne Verkhnetoemsky v tej istej oblasti.

Viem o prípadoch, keď lók zranil vlka v lete. To bolo v severnej časti regiónu Vologda v auguste 1974. Skoro ráno tri dravce zaútočili na dvoch dospelých elkov, no húb, ktorí sa k tomuto hluku priblížili, rozptýlili zvieratá. Na mieste boja bol vlk, zranený losom. Jej ľavá predná noha bola odobratá od nej a ten pravý mal zlý úmysel. Zviera nemohlo vystúpiť a bolo dokončené obyvateľom obce Smetanno A.I. Gribanov. Pri vyšetrovaní zvieraťa sa ukázalo, že v oblasti lopatky mal stopy silnej rany a na mieste nárazu nebola žiadna vlna. Po odstránení kože došlo k silnej modriny. Z lebky som zistil, že vlk bol bludgeon.

Oddelené črty správania, rôzne lovecké techniky, schopnosť rýchlej navigácie v akejkoľvek situácii, dobrá pamäť naznačujú vysoký stupeň vývoja vyššej nervovej aktivity vlka. Členovia rodiny vlkov, ktorí z roka na rok zaujímajú približne rovnaký biotop, dobre pamätajte na umiestňovanie takých orientačných bodov, ako sú cesty, cesty, najbežnejšie priechody, mosty a brodenia cez rieky, jazvečí a líškové "mestá" a oveľa viac. Opakovane som si všimol, že vlny často prechádzajú cez údolie lesnej rieky a často prekračujú jej oblúky na miestach, kde nie je možné vizuálne určiť ohyb rieky.

Raz som šliapal vlkmi, sledujúc los. Sneh bol voľný a pre predátorov bolo ťažké utiecť. Náhle sa jeden z vlkov oddelil od balíčka a otočil sa na stranu takmer v pravom uhle. Ukázalo sa, že sto krokov od tohto miesta bola stará lesná cesta, ktorá sa všeobecne zhoduje so smerom prenasledovania. Vlk určite vedel o svojej existencii a predpokladal, že bude ľahšie to behať. Tentokrát však predátor nesprávne vypočítal: po ťažkých snežinách to nebolo zozbierané a sneh tu bol hlbší ako pod lesným vrcholom. Keď sa tak trochu rozbehol, vlk sa obrátil na stopy svojich spolužiakov.

Vlci sú vždy veľmi obozretní po stopách človeka, ktorý sa stretol v lese. Keď vezmem do úvahy zvieratá zveri, nejako som náhodou prešiel okolo niekoľkých plukov, ktorí vstúpili do časti lesa, kde som pracoval. Skutočnosť, že vlci zostali v kruhu, sa pre mňa úplne neočakávalo a ja som sa rozhodol zistiť, čo robia, obklopené mojimi stopami. Dravci počuli môj prístup a vstal z postele dlho predtým, ako som sa blížil k miestu odpočinku. Veľký muž sa z postele posunul dlhým krokom a prvé desiatky metrov ho dokonca išli pod koberec s kameňolom. Po prechádzke nízkym lesom 100-150 metrov sa zvieratá zastavili a po určitý čas počúvali vŕzanie mojich lyží. Potom sa obrátili k rieke, ale tam, čo sa tam prerazili po mojich lyžiarskych tratiach, odtiahli sa od neho do už nepokojného klusu a nasledovali do hlbín lesa. Avšak tu, priblížiac sa k zúčtovaniu, si všimli moje stopy z diaľky a opäť zmenili smer. Nakoniec si uvedomil, že neexistuje žiadna voľná cesta, muž odišiel na moju lyžiarsku dráhu opatrným krokom, potiahol ju, šiel niekoľko metrov pozdĺž nej a odišiel z kruhu. Okrem toho opäť prešiel lyžiarskym behom, vrátil sa k svojej priateľke, ktorá ho celý čas sledovala, obaja s veľkými skokmi z kruhu. Preto skúsenejší zviera ukázalo ako príklad, ako nájsť východisko z ťažkej situácie.

V bezsvečnom období sú vlčie stopy oveľa menej bežné, ale na prašnej ceste, mäkkej zemi po daždi alebo skoro ráno, keď rosa ešte nie je vysušená, nie je ťažké pozorne si ich všimnúť. V oblasti dymu, na ktorom vlci používajú husté húštiny na svahu rokliny, obloženie vetrolamov, staré jazerovité diery a iné odľahlé miesta (vždy v blízkosti aspoň malého množstva vody) sú na vaty trávy viditeľné stopy predátorov.

Na cestách, ktoré sú vlky stále používané, sa ich výkaly často nachádzajú. Majú tvar klobásy a sú podobné ako psa, ale oveľa väčšie ako druhé. Najčastejšie sú exkrementy čierne, čo naznačuje, že vlk jedá mäsové jedlo a pozostáva z nestráviteľných častíc - vlny, peria fragmentov veľkých kostí alebo fragmentov skeletu viac ako malé obete, rovnako ako zvyšky rastlín. Niekedy existujú biele výkaly z jedného vápna. V tomto prípade môžeme dospieť k záveru, že predátorský lov nebol chalupou a bol spokojný len preto, aby staral kosti. Na hraniciach oblasti prirodzeného rodinného života hovädzí dobytok opúšťa zápachové škvrny - močové bodky a "postcrabs", ktoré sa trhajú cez povrchovú vrstvu pôdy s pazúrikmi.

Vlk sa dlho považuje za škodlivého predátora, nepriateľa chovu zvierat a poľovníctva. Jeho zničenie sa vykonáva všade a celoročne a je podporované hotovostnými bonusmi.

V poslednom desaťročí sa začali meniť postoje k vlkom. Čoraz častejšie sa vyjadruje názor, že dravci vrátane vlka sú nevyhnutnou súvislosťou v prirodzenej biocenózach a že malý počet z nich v krajinách má priaznivý vplyv na populáciu divých kopytníkov a iných užitočných zvierat.
V oblastiach, kde sa poľnohospodárska pôda využíva hlavne na výsev, a dobytok je držaný v stánku, môže vlk viac poškodiť hospodárske zvieratá. Avšak v oblastiach s rozvinutým pasienkom a chovom oviec, kde sú sobi a ovce držané na otvorených pasienkoch po celý rok, predátor spôsobuje značné škody na chove hospodárskych zvierat. Preto vzhľadom na rôznorodosť príjmov a ekonomických podmienok na rozsiahlom území našej krajiny nemôže byť hodnotenie úlohy vlka jednoznačné. V niektorých oblastiach by sa jeho počet mal udržiavať na určitej optimálnej úrovni, v iných - bojovať s ním až po úplné vyhladenie. Zdá sa, že starý slogan - "Úplné vyhladenie vlkov" - bude postupne nahradený Novým: "Udržujte počet vlkov na optimálnej úrovni." A potom tento predátor zostane plnohodnotným členom našej loveckej fauny a zostane cennou a lákavou trofejou - predmetom športového lovu.

Predkovia vlkov

Согласно теории эволюции предком волка был такой себе canis lepophagus – древнее млекопитающее, напоминающее койота и обитающее в Северной Америке. Со временем предок волка увеличил свои размеры, включая и размеры черепа. Самый древний представитель волчьего семейства, уже похожий на современного волка был найден при исследовании раннего плейстоцита, существовавшего 1,8 миллиона лет назад. Хотя он был только похожий на современного волка, который несколько позже – от миллиона до 150 тысяч лет назад.

Zoologové všeobecne našli až štyri genealogické stromy vlkov: africké, himalájske, indické a tibetské línie. Himalájská línia je najstaršia a to znamená, že himálajský vlk je najuznávanejším zástupcom vlkodlaka, jeho vzhľad sa odohral asi pred miliónmi rokov. Tibetský vlk je podmienene "najmladší", pretože sa objavil "iba" 150 tisíc rokmi.

Vlk - popis, štruktúra, vlastnosti. Ako vyzerá vlk?

Všetci vlci sú notoricky známi predátori, tu nie sú žiadne možnosti a predátori majú pomerne veľké veľkosti, najväčšie sú sivé a polárne vlky: ich výška dosahuje 85 cm, dĺžka tela - 150-160 cm, to je bez chvosta, hmotnosť - 85-90 kg , Zároveň, čím ťažšie je lokalita, tým väčšia je šelma, nie je to nič, čo najväčší zástupcovia rodiny vlkov žijú v sibírskych taigách.

Najmenší vlci sú arabskí, ich maximálna výška nepresahuje 66 cm a priemerná hmotnosť je len 10 kg. Všeobecne platí, že všetci vlci majú ženy, ktoré sú o niečo menšie než muži.

Vonkajšie sú vlci ako psi, čo nie je prekvapujúce, pretože sú ich vzdialení príbuzní.

Vlčie ústa majú 42 zubov vrátane štyroch psov, ktoré slúžia majiteľovi na odtrhnutie koristi, na rozomieľanie kostí a špička dokonale pomáha pretiahnuť obeť.

Zaujímavý fakt: všetci vlci sa narodili goboglazy, ale v treťom mesiaci sa ich oči stanú oranžovou alebo zlatožltou. Hoci sú vlci, ktoré zostávajú modrooké.

Vlkká kožušina je hrubá a dvojvrstvová, dokonale ju chráni pred chladom v chladných podmienkach tej istej tundry alebo taigy, okrem toho je vodotesná dole.

Farby vlny môžu mať rôzne farby, v závislosti od typu vlka a jeho prostredia, existujú rôzne varianty šedej, bielej, hnedej a čiernej farby. Tiež sa našiel červený vlk. Často ich farba pomáha spojiť sa s okolím.

Možno viete, že príslovie "kŕmené nohami vlkov" má vedeckú a zoologickú základňu, pretože nohy sa živia a z tohto dôvodu sú dobre rozvinuté, umožňujú mu pohybovať sa značnými odstupmi pri hľadaní potravy. Zvyčajne vlci kĺžu pri priemernej rýchlosti 10 km za hodinu, ale rýchlosť vlka prenasledovania korisť môže dosiahnuť 65 km za hodinu.

Pohľad vlka nie je najsilnejšou kvalitou, nie je veľmi rozvinutý, okrem toho, že nerozlišuje farby, ale tento nedostatok je viac než kompenzovaný vynikajúcim sluchom a hlavne kúzlom - môže cítiť korisť nad 3 km, vo všeobecnosti jeho nos rozlišuje milióny pachov.

Ďalšou charakteristickou črtou vlkov je ich slávny výkrik, ktorý pre nich skutočne má praktický význam - vlci nielen bojujú na mesiaci (ako sa predtým predpokladalo), ale v tomto nekomplikovanom spôsobe povedzte balíku ich polohe, ale súčasne odcudzte cudzincov.

Koľko žijú vlci

Životnosť vlka je od 8 do 16 rokov. V zajatí to môže dosiahnuť až 20 rokov, skutočnosťou je, že vo voľnej prírode starí vlci, ktorí nie sú schopní loviť, zomrú s rovnakou zdatnosťou rýchlejšie ako, napríklad, v zoologickej záhrade, kde je zaručené, že budú kŕmené.

Kde žijú vlci?

Bohužiaľ, v našich časoch sa lokalita vlka výrazne znížila, v minulosti žili vlci na území Eurasie a Severnej Ameriky, kde ľudia žili. Napríklad historické kroniky naznačujú, že počas storočnej vojny medzi Anglickom a Francúzskom došlo k tak veľkej devastácii a pustošeniu, ktoré sa vlky dokonca objavili na uliciach Paríža. Teraz sa samozrejme ťažko stretnete s vlkom nielen na predmestiach Paríža, ale aj v iných mestách, ale zostali len v malej miere na divokých miestach, vrátane našich Karpát, v sibirovej taigi.

Vlci sú spoločenské zvieratá žijúce v kŕdľoch, v ktorých sú vždy pár vodcov: muž a žena. Zostávajúci členovia balíčka: potomkovia vodcov, ich príbuzní alebo osamelí vlci, ktorí sa pripojili, dodržiavali prísnu hierarchiu. Balíček vlkov má svoj vlastný pozemok s rozlohou až 300 km2, ktoré označujú špeciálnymi zápachovými značkami, ktoré slúžia ako varovanie pre cudzích vlkov.

Čo vlci jedia

Vlci sú vynikajúcimi lovcami a sú rovnako úspešní pri love, a to ako v balení, tak aj v izolácii. Ich korisť v lese je veľa bylinožravcov: moose, jeleň, srnčatá, saigy, antilopy, diviaky, zajace, gopery. Zároveň sú vlci druhom užitočných lesných sestier, pretože pre nich na obed, predovšetkým staré, slabé, choré zvieratá, tak sa prirodzený výber uskutočňuje. Zaujímavosťou vlka je jeho praktický zvyk skrývať nadbytočné mäso v zálohe.

Červený vlk

Je to himalájsky vlk, ako sme spomenuli vyššie, je najstarším vlkodlakom, pretože sa objavil pred miliónmi rokmi. Vonkajšie spája rysy vlka, líška a šakal. Má dĺžku 76-110 cm, hmotnosť je 17-21 kg. Má skrátenú špicatú tvár a veľké uši. Farba má červenohnedú farbu. Tiež jej charakteristickým rysom od iných vlkov je menší počet zubov. Červený vlk žije v Ázii: od Altai po Tien Shan, ale väčšina z nich žije v himalájskych horách, na juhu Iránu, v Indii a Pakistane. Napája sa zvyčajne na rôznych malých zvieratách. Je na pokraji vyhynutia.

Mane Wolf

Jediným predstaviteľom vlčího kráľovstva, jeho iným menom je guar alebo aguarachay, ktorý sa prekladá ako "zlatý pes s krátkym chvostom". Má dlhé vlasy na krku, ktorý tvorí silnú hrivu. Vonkajšie veľmi podobná líške. Dĺžka jeho tela je asi 125-130 cm, hmotnosť - 20 kg. Žije výlučne na pláňach, jedie hlodavce, králiky, armádilky. Habitál vlkodavého vlka je Južná Amerika: Brazília, Bolívia, Paraguaj.

Východný vlk

Je to severoamerický lesný vlk, žije v Severnej Amerike, najmä v Kanade - od provincie Ontario po Quebec. Je zaujímavé, že nemá klasifikáciu, niektorí vedci považujú za hybrid šedého vlka s červeným vlkodavcom alebo kojotom. Rast dosiahne 80 cm, telesná hmotnosť - 40 kg.

Bežný vlk

Je to sivý vlk - ten istý druh vlka, ktorý má širokú slávu, začínajúc s detskými rozprávkami. Je to jeden z najväčších predstaviteľov vlčího kráľovstva a navyše jeden z najváženejších predátorov našich miernych šírok. Priestor šedého vlka je široký - na území Eurazie a Severnej Ameriky, všade v hlbokých a divokých lesoch sa môžete stretnúť s týmto strašným dravcom.

Červený vlk

Je to hybrid šedého vlka a kojota. Červené vlky sú menšie než ich sivé príbuzné, ale väčšie ako kojoti, ich veľkosť dosahuje 79 cm, hmotnosť - 40 kg. To je tiež štíhlejší, predĺžené uši, ale kratšie kožušiny. Obzvlášť chcú loviť zajace, mývaly a iné malé hlodavce, ale môžu zaútočiť na ešte väčšiu korisť. Červený vlk žije vo východných Spojených Štátoch, v štáte Texas, v Louisiane, a je jedným z najchudobnejších druhov vlkov na svete. Teraz je, bohužiaľ, na pokraji vyhynutia.

Chov vlkov

Ženy vlkov sa stanú sexuálne dospelé v druhom roku života, muži - v treťom, párenie sezóna u vlkov zvyčajne sa vyskytuje od januára do apríla. Medzi ženami medzi súťažiacimi mužmi sú časté zápasy a vzájomné záľuby a pokroky u mužov a žien.

V čase párenia, "milovníci" vlci opustia balenie, odišli do dôchodku a postavia den na osamotenom mieste. Vlhké tehotenstvo trvá 62-65 dní a narodí sa naraz od 3 do 13 mláďat. Je pravda, že nie všetci z nich prežijú, zomierajú slabšie mláďatá.

Malé mláďatá kŕmia materinským mliekom a bruchom, po šiestich mesiacoch života sa môžu zúčastniť lovu.

Nepriatelia vlci

Vlk nemá prakticky žiadne prirodzené nepriateľov v prírode, pokiaľ niekedy niekedy môže vlk trpieť ešte väčším predátorom miernych šírok - medveďom, ale iba ak sa nedarí o korisť. A tak hlavným nepriateľom vlka (rovnako ako mnoho iných zvierat) je samozrejme človek, ktorého deštruktívna činnosť priniesla veľa druhov vlkov na pokraj vyhynutia.

Zaujímavé fakty o vlkoch

  • V stredoveku boli vlci často obdarení démonickou silou, strach z nich dokonca viedol k vzniku takejto podoby ako vlkodlak, človek sa počas celého mesiaca stal vlkom.
  • Na niektorých európskych erbách je obraz vlka, čo znamená, že vzdialený predchod tohto rodu bol malý vlkolak.
  • Vikingovia, a najmä ich elitní bojovníci - berserkví, nielenže zjedli špeciálne "čarovné huby", ale tiež pili Vlk krvi a nosili kože týchto zvierat.
  • Vlci sa často chovali s psíkmi, a tak sa rozmnožilo niekoľko plemien psov, ako je československý vlk a vlk pes Sarlos.

Čo vyzerá ako vlkodlak v snehu?

Wolfové labky sú silne pubescentné, čo prispieva k tomu, že ponechávajú veľkú stopu na mäkkom snehu a jeho váha prispieva k tomu, že prepadá hlbokým snehom a slabým kôrcom. Preto, keď padne veľké množstvo snehu, je potrebné vyhľadávať stopy vlčích labiek na chodníkoch položených človekom alebo losom, ako aj na otvorených kopcoch, okrajích, okrajoch.

Trasa plného dospelého vlka sa tiež líši od vlčiaka: je väčšia a viac okrúhla.

Na fotografii môžete jasne vidieť stopy vlka v snehu. Výtlačky predných labiek sú väčšie ako zadné, pretože predná časť trupu predátora je silnejšia a ťažšia ako zadná časť. V tomto prípade sú vankúšiky predných koncov zaoblené dovnútra a zadné - smerom von. Priemerná veľkosť tlače starého vlka je 10,5 cm, šírka - 8 cm, vlk je o 1-2 cm menší. U mladších mužov je dĺžka stopy 9,3 cm, šírka je 7,2 cm. Ak je nájdený odtlačok dlhý 12 cm a niekedy väčší, môže byť označený ako pes patriaci k jednému z väčších plemien (napríklad sv. Bernardovia, kaukazskí ovčiaci psi, Veľký Dane).

Ak chcete správne určiť dĺžku trvania zostáv v snehu, je potrebná praktická skúsenosť. Kvalita ľavej tlače závisí od hĺbky snehu, teploty okolia, svetla a ďalších faktorov. Aby ste si predstavili, ako dlho vlk kráčal po ceste, je potrebné ho praktizovať na vlastnú skúsenosť: nechajte stopy na snehu a po jednej, dvoch, troch dňoch a niekoľkých hodinách ich upravte. Pri určovaní dĺžky trvania predátora je potrebné brať do úvahy rôzne vonkajšie faktory ovplyvňujúce jeho vzhľad a štruktúru: stupeň vlhkosti snehu, hĺbka jeho vrstvy, veľkosť a štruktúra snehových vločiek a prítomnosť vetra.

S kľudným pohybom opúšťa vlk rovnomerný reťazec, zatiaľ čo jeho zadné nohy sa dostávajú do popredia. Počet predátorov v stádo s tichým krokom na výtlačkoch je ťažké určiť, pretože sa pohybujú na seba od seba. Ich hladká konštrukcia sa rozpadá len pri obracaní alebo pri prekonávaní akýchkoľvek prekážok. Navyše skutočnosť, že niekoľko zvierat prešlo, možno pochopiť podľa toho, ako silné zostáva zakrivenie, ktoré prelomí okraje fosílnej fosílie a tým ju zväčší. V tomto prípade je zárez stopy získaný opakovane pokrytý niekoľkými výtlačkami, a ak sa pozriete pozorne, môžete si to jasne všimnúť. Takéto stopy sú hustšie ako tie jediného predátora. Podľa týchto znakov možno určiť, že kŕdeľ prešlo, ale je veľmi ťažké pochopiť, koľko jednotlivcov to bolo.

Vzdialenosť tohto predátora ovplyvňuje aj kvalitu výtlačkov. Môže to byť krok, potom reťaz nie je taký plochý ako pri pohybe s klusom, vzdialenosť medzi krokmi je asi 25 cm alebo cval počas prenasledovania kože alebo pri opustení prenasledovania. Trojitý predátor je schopný ísť na dlhé vzdialenosti, pričom zostáva jednotná čiara, dĺžka medzi krokmi je od 70 do 100 cm. Pri kariére sa dravec snaží prenasledovať dvojmetrovými skokmi. Týmto spôsobom sa beš sa môže pohybovať veľmi krátko, pretože vydychuje (pri rýchlosti až 85 km / h). Pri pohybe s lomom alebo cvalom ostávajú na snehu výtlačky všetkých štyroch labiek, zatiaľ čo zadné sú umiestnené pred prednou časťou.

Ako žijú vlci?

Bežný vlk je spoločenské zviera. Preto vlci žijú v balíčkoch, lovia spolu, hrajú a dokonca kvídajú. Wolf pack je rodinná skupina pozostávajúca zo zvierat rôzneho veku a môže pozostávať z 3 až 40 jedincov. Balenie je riadené vodcom alebo plne dospelým vlkom - dominantným mužom mužského pohlavia. Toto je najinteligentnejší, múdry a silný muž vo vlčkovom balení. Vedúci balíčka má priateľku - dominantnú ženu. Spolu tvoria dvojicu, čím sa zjednocujú okolo nich iní vlci, to je vlčí balík.

Balíček vlkov má svoju vlastnú hierarchiu. Vodca v balení má nespochybniteľnú autoritu. Je to múdry vodca a je priateľský všetkým členom balíčka. Ale vlk sa stretáva s cudzincami výlučne agresívne. V balíčku je často prítomný beta pes - najpravdepodobnejší nástupca vodcu. Zvyčajne ide o bežného syna vedúceho páru alebo brata vedúceho muža. Útočník na pozíciu hlavu balíčka pravidelne preukazuje agresivitu voči alfa mužovi, akoby kontroloval jeho status, pretože je pripravený kedykoľvek nahradiť jeho miesto.

Vlk, ktorý opustil obal sám alebo bol vylúčený, sa nazýva osamelý vlk. Také zvieratá majú každú šancu vytvoriť vlastné kŕdle.

Vlci žijú spoliehajúc sa na svoje pocity. Používajú tieto pocity na lov a komunikáciu s inými vlkmi. Krásne počutie zvieraťa vám umožní počuť vlk vo vzduchu sedem kilometrov ďaleko. Ich vôňa je 100 krát silnejšia ako u ľudí. Sivý vlk je schopný jazdiť rýchlosťou 55 km / h.

Vlci žijú v balíčkoch a každé balenie má vlastnú poľovnícku oblasť, ktorú zvieratá starostlivo chránia pred inými vlkmi. V balení, kde vodca udržiava poriadok, vlci žijú pokojne a nebudú bojovať. Bojy sa stali cudzím a osamelým vlkom, ktorí porušovali pohraničnú oblasť. Každý balík má svoje vlastné územie a loví len na ňom.

Majitelia starostlivo strážia a označujú svoje územie, nechávajú škrabance na padlých stromoch alebo starých paličkách. Preto je jasné, že je lepšie zostať preč. Neočakávaní hostia sú potrestaní, to sú kruté zákony vlčieho balíčka. Zvuk vlka, ktorý je počuť, je spôsob, ako oznamovať, že územie je už obsadené.

Veľkosť rodinného územia obyčajného vlka závisí od krajiny a pohybuje sa od 50 do 1500 km². Prežitie obalu závisí od veľkosti jeho poľovníckych plôch, takže ich vlci starostlivo chránia. Ak je v rodinnom poľovníckom zariadení viac než dostatok jedla, potom bude na jednom mieste žiť niekoľko generácií vlkov. Najväčšie lovecké plochy vlkov sa nachádzajú v otvorených krajinách tundry a stepí a dosahujú výšku 1000-1250 km ². V lesnej zóne sú oveľa menšie - 200-250 km².

Keď vlci nemajú malé mláďatá, brodujú sa. Vlci túlujú v hejnoch aj samotných. V dôsledku putovania sa zvieratá niekedy objavujú v oblastiach, kde vlci neboli videní už niekoľko rokov. Nomadskí vlci jazdia až do vzdialenosti 70 kilometrov za jednu noc.

Šedí vlci sa v zime zhromaždia v balíčkoch. Ak je sneh hlboký, vlci v balení idú do jedného súboru. Každé zviera sa navzájom stúpa, čo najďalej prechádza do tej istej stopy. Vlk je veľmi zložitý. Preto je veľmi ťažké sa naučiť zo stopy, koľko vlkov sa skladá z kŕdľa.

Prečo vlky vykrú? Vlci volajú, pretože vracanie je spôsob komunikácie medzi sebou. Pomocou vykrúcania vlci zistia, kde sú ich rodinní príslušníci, oznámia zachytenie kořisti a zabavenie územia, alebo jednoducho - komunikovať so svojimi príbuznými. Vlci zvyčajne vypínajú v neskorých večerných hodinách. V priebehu roka vlny najčastejšie vykrútia v zime, keď počet členov balíčka dosiahne maximum. Vlci začínajú čoraz aktívnejšie na konci leta a od začiatku jesene, ako aj keď šteniatka vedú k rozvoju rodinného pozemku a začínajú pohybovať svojimi územiami.

Mláďatá vlk - narodenie šteniatok. Ako balík prináša mláďatá?

Vlčí dome je dierou, kde sa vlk plemená vlčie mláďatá. Vlci vytvárajú jaskyňu na odľahlých miestach. Zároveň by mal mať dobrý prehľad. Často vlci používajú prázdne nory iných zvierat ako denné zariadenie.

Vlci rodí v januári až februári, po prvýkrát sa rozmnožovanie vyskytuje vo veku 2-3 rokov. Trvanie tehotenstva vlka je asi dva mesiace. Na jar sa v dňoch objavujú vlčie mláďatá. Ženy obvykle zrodia 4 až 8 vlkov. Wolfové šteňatá sa narodili hluché a slepé, prvé dni života vlka sú neustále v blízkosti. Začnú vidieť a počuť asi 10-12 dní života.

Po troch týždňoch mladý vlk prvýkrát vystupuje z denne a začne ochutnávať mäso súčasne. Účasť na kultivácii a vzdelávaní mláďat má celý balík. Vlci prinášajú najlepšie mäso na den s deťmi.

V malých mláďatách má farba šedo-hnedý odtieň, ktorý sa mení s vekom. Vo veku 2 mesiacov, vlčiači mláďatá opúšťajú den, ale stále v blízkosti otvory. Takéto miesta sú chránené vegetáciou od názorov iných ľudí. Wolfové šteňatá sa učia základy lovu, útokov a myší.

Детеныши волка быстро растут и их вес увеличивается почти в 30 раз за первые четыре месяца. Новорожденные волчата имеют голубой цвет глаз. В возрасте 8 месяцев глаза волчат меняются на желтый цвет. К концу первой зимы после рождения волчата достигают взрослых размеров. Живет волк обыкновенный 12-15 лет.

Как выглядят следы волка на снегу: фото, отличия от других животных

На передних лапах у волка пять пальцев, на задних – четыре. Часто след волка путают с отпечатком крупной собаки. To je logické, pretože obe tieto zvieratá patria do tej istej biologickej rodiny. Vlk opúšťa väčšiu stopu ako pes. Toto číslo je trochu kontroverzné, pretože existujú plemená psov, ktorých rast a veľkosť dosahuje veľkosť tela.

Avšak vlčí stopy sa od psa odlišujú tvarom potlače a jeho umiestnením:

  • Vlkná labka necháva odtlačok, ktorý je viac zoskupený ako pes. Prsty sú pritlačené k nohe a u psa sú trochu rozdelené.
  • Vlk pazúri na nohu smerom dovnútra. Pes - out.
  • Vlk je vždy hladký reťazec, ktorý leží rovno a monotónne sa tiahne. Krok v rovnakom čase je širší ako pes so vzdialenosťou medzi stopami.
Čo vyzerá ako vlkodlak v snehu?

S cieľom presne určiť, kto presne opustil známku, skúsení poľovníci spájajú špičku bočných a stredných prstov, čím merajú vzdialenosť medzi nimi. Okrem toho, ak neexistuje žiadna istota, či je to ako pes alebo vlk, jemne sa pozrite na prítomnosť ľudských stôp v blízkosti, spravidla sa psy nehýbajú ďaleko od ich lovcov.

Často, v hlbokom alebo voľnom snehu môže byť veľmi ťažké identifikovať vlčie výtlačky. Je to spôsobené tým, že v tomto snehu sa vlk pohybuje skokom a jeho výtlačky sa môžu zameniť s výtlačkami srnčieho alebo rysového. Situácia sa zhoršuje, keď ide o cestu diviakov, cez ktorú sa vlci môžu pohybovať, pričom sa nezanechajú žiadne stopy. Ak chcete určiť počet vlkov a ich pohyb na takom snehu, je potrebné rozlišovať medzi stopami dráhy a skokmi. Pri pohybe na voľnom a hlbokom snehu môže byť stopa osamelého vlka zamieňaná s rysom. Ak chcete vylúčiť možnosť chyby, v tomto prípade musíte prejsť asi tri sto metrov pozdĺž cesty. Zároveň by sa už malo objasniť príslušnosť výtlačkov: vlkodrážka je charakteristická účelnosťou a priamosťou kurzu so šírkou krokov 35-40 cm (u rysa so šírkou 10-15 cm), oveľa menšia šírka cesty ako u rysa. Výtlačky sú husté, číre, podlhovasté. Hustotu tlače možno zistiť odstránením rukavíc. Na skokoch je možné rozlíšiť stopy vlka od srňového jeleňa nasledovne:

  • Stabilná dĺžka skoku je 150 cm. Dĺžka skokanských sŕdc sa pohybuje od 100 do 300 cm.
  • Na rozdiel od vlčiarenského výtlačku je skok srnčieho charakteru charakterizovaný oneskorením jedného predného konca, čo je jasne vidieť na snehu.
  • Tvar odtlačku vlkového skoku je blízky ovál, v hľuzu sa podobá obrátenému kvapku.
  • Keď sa zmení trajektória pohybu, vlk vytvára hladký oblúk a hľuzovka sa dramaticky mení smer pohybu.

Ak chcete získať potrebné skúsenosti, musíte neustále zapamätať, fotografovať a analyzovať zvieracie skladby, aby ste sa mohli pohybovať na mieste.

Potrebujeme vlky a prečo?

Prečo potrebujeme vlkov, pretože pre človeka je vlk nepriateľom. Je to nebezpečné pre ľudí a vyhladzuje hospodárske zvieratá. Postupne boj ľudí s vlkami viedol k zníženiu ich počtu. Ale voľne žijúce dravé zviera, vlk, hrá dôležitú úlohu v rovnováhe ekologického systému.

Vlci sú potrební na reguláciu populácie veľkých kopytníkov. Vlci sú takisto druhmi "riadiacich", keďže ničením chorých zvierat vlci neumožňujú šíriť choroby. Lovecké slabé zvieratá prispievajú k prežitiu najsilnejších.

Ak sa vám tento článok páčil a chcete si prečítať o divokých zvieratách, prihláste sa na aktualizácie našej stránky, aby ste ako prví dostali len najnovšie články o rôznych zvieratách našej planéty.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org