Vtáctvo

Najväčšie vtáky na svete

Ľudia sa nemusia unaviť, aby mohli obdivovať vtáky. Koniec koncov, môžu to, čo nie je dané človeku - lietať! A vtáky majú krásu, úžasné hlasy, ktoré dávajú radosť a mnoho ďalších vlastností, ktoré spôsobujú náš obdiv.

Dnes bude predmetom našej pozornosti veľké vtáky obývajúce Zem.

Africký pštros je skutočný obor

Prvým z nich budeme pamätať africký pštros - vták hodný obdivu a úcty. Koniec koncov, je to nielen najvyššia a najťažšia pernatá bytosť na svete, takže pštrosa tiež beží rýchlejšie ako kôň!

Tieto veľké vtáky na krátke vzdialenosti môžu dosiahnuť rýchlosť až 70 km / h a silné dlhé nohy s iba dvoma plochými prstami im pomôžu. Mimochodom, anatomicky sú nohy tohto vtáka podobné štruktúre koní ťavy. A vďaka nim, pštros, to sa ukáže, trvá štyri-meter kroky pri behu! Tu je vták!

Cazuar - vták s rohovou hlavou

Veľmi impozantný vták, hoci trochu nižší ako pštrosi, je kasovník s helmou žijúcim v Austrálii a Novej Guinei. Jeho výška dosahuje 1,5 m a váži takmer 80 kg. Rovnako ako pštrosy, tieto vtáky nelejú, ale môžu dosiahnuť rýchlosť až 50 km / h.

Indonézania sa niekedy nazývali casuar rohatou hlavou, pretože jeho lebka je ozdobená kostnou doskou, ktorá rastie po celý život vtáka. Jeho veľkosť dosahuje 17 centimetrov. Takéto dosky sú u mužov obzvlášť veľké. Mimochodom, jej vymenovanie medzi biológmi je stále veľmi diskutované.

Nielenže sú tieto veľké vtáky zdobené zvláštnou korunou - červené alebo jasne oranžové kožné výrastky vo forme náušníc klesajú do hrudníka. Ich telo je pokryté čiernym voľným a mäkkým perím, ktoré je podobnejšie ako kabát zvieraťa, ako perie vtáka.

Condor - rezident prérií

Ale veľké vtáky nielen chodia po zemi, ale tiež vedia, ako lietať vysoko. Jedným z nich je aj California Condor. V dávnych dobách sa pred ním sklonili indiáni, verí, že slnko spočíva na obrovských krídlach.

Dĺžka kondóra je 1,35 ma váži asi 12 kg a napriek týmto pôsobivým rozmerom perfektne letí. Napokon jeho rozpätie rozpätia dosahuje 3,25 m, čo umožňuje vtáku stúpať v nadmorskej výške 4500 m pomocou vzdušných prúdov.

Condor má veľmi pozoruhodný vzhľad - je to čierny veľký vták s bielym nafúkaným golierom okolo krku a červenkastá, absolútne plešatá hlava zdobená mäsitým hrebeňom.

Condor je dravec, útočník, vidí mŕtvu obeť z diaľky a je schopný jesť niekoľko kilogramov mäsa naraz. Často po vydarenom jedle nemôže dokonca vstať do vzduchu.

Marabou dravý vták

Na africkom kontinente, v Indii a Indonézii je ďalší veľký vták, marabú. Jeho hmotnosť dosahuje 9 kg a jeho rozpätie krídiel je 3 m. Z vonkajšieho hľadiska sa podobá na bocian, hoci má ako sup, hlavu bez peria, vyzbrojenú veľkým (až 30 cm) zobákom.

Na krku dospelých má Maraboo veľký kožný rast, ktorý mimochodom vedie vedcov stále k hádaniu toho, čo to vták potrebuje.

Marabou je dravec, ktorý žije v savane blízko vodných plôch. Vstupuje do boja o jedlo nielen s supy, ale aj so šakalmi a najčastejšie sa ukáže byť víťazom. Marabou však nesie len mrkvu, ale aj malé zvieratá: dokonca aj novorodenci krokodíli sa stanú jeho kořisti.

Mimochodom, marabou sa v poslednej dobe stali pravidelnými návštevníkmi skládok, čo je značné zvýhodnenie pre človeka, ich čistenie.

Bursard - najťažšie lietajúce perie

Opisujúc veľké vtáky sme venovali pozornosť ich rastu, rozpätiu krýs a dokonca aj veľkosti zobáku, ale ich vyčíslením nemôžeme prehliadnuť dravce.

Bití sú veľké vtáky so silnými nohami a dlhým krkom. Ale okrem toho je to aj najťažší vták medzi všetkými lietajúcimi sa vtákmi. Hmotnosť chobotnice dosahuje 20 kg.

Žijú na obrovských planinách bez stromov, lovujú malé stavovce a hmyz. Nepoužívajte maľbu. Sneh hniezdo priamo na holé zemi. Muž, ktorý sa pokúša šarmovať ženu, je úžasný pohľad. Šíri krídla a chvost, nafúkne vrecko na hrdlo a hádza sa späť do hlavy a stáva sa ako veľká kyvadlová loď, s ktorou hrajú badminton.

Korunovaný orol - strachný vták

V strednej a južnej oblasti Afriky žijú veľké predátorské vtáky, ktoré môžu napadnúť aj ľudí, korunovaných orlov. Sú pomenované tak, že typicky stúpajú v čase nebezpečia peria na hlave. Dĺžka tela tohto orla je asi 1 m a jeho krídla sú 2 m široké.

Hlavným pokrmom v ponuke týchto vtákov sú opice a dokonca antilopy. Kvôli svojej veľkosti, ako aj silným krídlam a silným, silným prstom, pazúrom je tento vták schopný zdvihnúť do ovzdušia 16 kg hmotnosti! To je mimochodom 4-násobok hmotnosti vlastného tela.

Dravu korunovaného orla vyzerá, sedí na boku a potom útočí rýchlosťou blesku, bez toho, aby obetoval čas na útek. Ak to nie je veľmi veľké zviera, potom sa jedie celé, s kosťami, a väčšia korisť sa roztrhne na kusy a potom sa prenesie na vhodné miesto na jedlo (zvyčajne strom).

Rovnako ako iní orli, tento vták netoleruje okolie svojich príbuzných a žiarlivo hliadkuje po poľovníkoch. Ale orol vyberie svojho priateľa raz a navždy.

Archaeopteryx

Poďme sa pozrieť do histórie a napriek tomu, že tento druh sa už v prírode už nedá nájsť, Archeopteryx zmrzol v kameň, aby ľudstvo povedal o sebe.

Už žiadne vrany, Archeopteryx sa stal prvým predstaviteľom vtákov na Zemi. Pred objavením skamenelín by vedci mohli približne simulovať najstaršie vtáky. Hlavné nálezy pozostatkov Archeopteryx sa nachádzajú iba v južnom Nemecku. V roku 1861 získal najstarší vták svoje vedecké meno - "Archeo" - staré, "pterixové" krídlo.

Cisár Penguin (Aptenodytes forsteri)

Najväčší člen rodiny tučniakov. Rast niektorých jedincov môže dosiahnuť 122 centimetrov a hmotnosť - od 40 do 45 kg.

Cisárske tučniaky žijú na ľade okolo kontinentu Antarktídy, okrem všetkých druhov vtákov idú najďalej na juh. Ale z miest trvalého bývania z ľadu Antarktídy sa presúvajú na pevninu, aby pokračovali v pretekoch.

Tučniaky tohto druhu majú veľmi rozvinutý pocit sebazáchovnosti. Pri ťažkých mrazoch sa stretávajú v skupinách. Teplota v strede skupiny pri 20 stupňoch mrazu môže dosiahnuť až 35 stupňov Celzia. Prirodzene v strede kruhu sú cisárske mláďatá tučniaka.

Stellerova orla morská (Haliaeetus pelagicus)

Stellerova orla morská je najväčším predátorom hniezdiacim na severnej pologuli. Rozpätie krídiel niektorých jedincov dosahuje 2,5 metra a výška 105 - 110 cm. S takýmito parametrami je hmotnosť vtáka pomerne malá, iba 8-9 kg.

Bezrastný orol je nielen jedným z najväčších vtákov, ale aj najchytřejším vtákom na planéte. Prekvapujúco si dospelí pamätajú všetky svoje mláďatá a plánujú loviť. Hmotnosť vtáka neumožňuje dlhý čas vo vzduchu, aktívny let je 30-35 minút denne. Okrem toho je orol aj vlastenec. Pri zimovaní na japonských ostrovoch sa vždy vráti do svojej vlasti, na pobreží mora Okhotsk, na brehoch Sachalin a Kamčatka, aby vyrábal a zvýšil potomstvo.

Ostružina (Otis tarda)

Veľká hmotnosť medzi lietajúcimi sa vtákmi je považovaná za lietadlo. Hmotnosť tohto vtáka dosahuje 20 kg a jeho výška je 110 cm. Hniezdnym miestom tohto vtáka sú púšte a polopusty európskeho kontinentu: od Španielska až po stepy Mongolska.

Šero sa naučil šikovne riadiť tok vzduchu pre let, ktorý je s takou hmotnosťou dosť ťažký. Pri sledovaní poprsie sa môžete odchyľovať od odletu ťažkého plavidla. Pred vyplávaním tento druh vtákov robí veľký beh.

Pre spárovanie sa dievčatá vyberajú konkrétne obdobie dňa. Zvyčajne o 8:00 alebo pred večerom, od 4 do 5, a nikdy počas dňa. Po chove sa muži nezúčastňujú na živote mláďat. Všetky starosti, obrazne povedané, padajú na krídla žien.

Šedý žeriav (Grus communis)

Šedý žeriav je druhý najväčší vták rodiny žeriavov. Jeden z najvyšších vtákov, výška - 180-190 cm a rozpätie krídiel v lete takmer 2 m.
Obľúbený hrdina ruských rozprávok Šedý žeriav je tiež jedným z najstarších vtákov, veda zaznamenáva ich vystúpenie na konci doby dinosaura asi pred 70 miliónmi rokov.

Šedý žeriav, napriek svojmu aristokratickému vzhľadu, je nenáročný a usadil sa po celej planéte. Nájdeme ho na mnohých miestach našej krajiny, s výnimkou Antarktídy a Južnej Ameriky.

Vtáčnik našiel zaujímavý spôsob úteku pred dravcami. Predtým, ako sedíte na vajciach, je samica rozmazaná v močiare močiare a nečistotou, čo znižuje viditeľnosť počas obdobia nehybného vyliahnutia potomstva.

Šedý žeriav môže byť vybraný ako symbol manželskej vernosti. Vtáky sú monogamné a zachovajú si pár po celý život.

Kučeravý pelikán (Pelecanus crispus)

Vták, ktorý hniezdi v Rusku, na Balkáne, v krajinách Ázie, je jedným z najchudobnejších druhov veľkej pelikánovej rodiny.

Rast niektorých jedincov dosahuje 180 cm a hmotnosť je 20 kilogramov a to je s polovičným zobákom. Zobák je skutočne charakteristickým rysom pelikána. Pomocou svojho zobáka Curly Pelican loví ryby.

Napriek tomu, že tento vták trávi väčšinu svojho života na vode, Curly Pelican sa vôbec nemôže potápať. Z tohto dôvodu loví hlavne v plytkej vode.

Kinky pelikán je charakter rozprávok a mýtov mnohých národov sveta a medzi moslimami je považovaný za posvätného vtáka.

Stork (Ciconia)

V Európe existujú dva typy bocianov: čierne a biele, ktoré patria do rodu členku. Keď sa pozriete na bocian na labkách, nie je tam žiadne perie.

Rast dospelého bociana je 110-125 cm a rozpätie kríža je 1,5-2 metrov. Veľký vták jedá žaby, ryby, hmyz.

Zaujímavé je, že mladý bocian je ľahko manuálny. Všeobecne platí, že bocianovia dôverujú človeku a usadzujú sa na strechách domov a hospodárskych stavieb. V Rusku, na Ukrajine av Bielorusku ľudia špeciálne robia drevené kolesá na tyčiach tak, aby ich hniezdo tvorilo bocianov.

Biely bocian sa stal symbolom moderného Bieloruska. V staroveku a stredoveku v západnej Európe a Grécku bol bocian prezentovaný ako veľmi starostlivý vták. Existujú opisy mladých bocianov, ktorí kŕmia svojich rodičov, ktorí sa nemôžu pohybovať sami. Legenda bola v Rusku stanovená, že bociania prinášajú deti do mladých rodín.

Čierny sup (Aegypius monachus)

Jeden z najväčších lietajúcich vtákov na svete. Kvôli farbe peria, majú čierne a hnedé, krk a dostali prezývku. Rozpätie krídiel dospelého jedinca dosahuje 2,5 m a jeho výška je 120-135 cm.

Vtáčie hniezdi v horských oblastiach troch kontinentov: južná Európa, severná Afrika, Stredný východ a stredná Ázia.

Griffin patrí do skupiny útočníkov. Zraková ostrosť tohto vtáka je zarážajúca, jeho obeť vidí z výšky 3 km.

V jedle nepoznáte opatrenia. Oslňujúci do pekla, že niekedy po "hody" nemôže vzlietnuť. Čierny sup, ako veľký zástupca dravých vtákov, vytvára obrovské hniezda na vrcholoch veľkých stromov. Hniezda môže mať až 3 metre v priemere a 1 meter výšku. Veľké veľkosti zabezpečili vták, v prírode nemá krk nepriateľov.

Labuť (Cygnus)

Jeden z najkrajších vtákov na Zemi. V pradávnom Grécku a prvých civilizáciách na východe neboli labute nazývané "brilantné", "šumivé". V tejto etymológii sa jeho názov s ruským odtieňom "biely", "čistý" dostal až do dnešných dní.

Na zemeguli sa rozdelilo 7 druhov labutiek. Najväčší z nich, s rozpätím krídiel 2,4 metra a hmotnosťou 11-12 kg, je labuť. Asi najviac neobvyklé je čierna labuť.

Labuť má dobre vyvinuté svalstvo, ktoré umožňuje vtákom lietať tisícky kilometrov. Existujú dôkazy o pilotoch, ktorí videli labuť v nadmorskej výške 8200 metrov nad morom. S najväčšou pravdepodobnosťou sa vták dostal do takej výšky túžbou nestretnúť sa s hurikánskym vetrom.

Obraz labutia sa najčastejšie používa v literatúre, maľbe a kine. Vedci zistili, že labky, ako žeriavy, sú monogamné v rodinnom živote.

Andean Condor (Vultur gryphus)

Stretnutie Európy s týmto vtákom vzniklo už v roku 1553. Európski prírodovedci okamžite zistili, že vták robí hniezda vysoko v horách, takmer 7000 metrov nad morom.

Život v horách predurčil spôsob života andského kondóra. Odbočiť z hôr, kondor stúpa vysoko na oblohe a hľadá obeť. Krídla, ktorých rozpätie dosahuje 2,7 až 3,2 metra, sú umiestnené v horizontálnej rovine. Slabé hrudné svaly neumožňujú časté klapanie krídel v aktívnom letu, preto hmatník stúpa v prúde vzduchu.

Napája, rovnako ako väčšina vtákov z rodiny supok, mrkva. Pri hľadaní jedla si Andský kondor občas cestuje až 200 km.

Najstaršie národy Južnej Ameriky zbožňujú Condor. Archeológovia našli skalné obrazy vysoko v horách a datujú sa od 3-2 tisícročia pred naším letopočtom. Indovia Mochica považovali za posvätného vtáka a ospravedlnili sa Condorovi, že museli zabiť vtáky počas lovu, aby nezomreli na hladovanie.

Condor je znázornený na ramenách mnohých krajín juhoamerického kontinentu: Čile, Ekvádoru, Kolumbie, Bolívie.

Albatros (Diomedea)

Najväčší zástupca druhu morského vtáctva. V deväťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia vedci identifikovali dve skupiny albatrosov - Amsterdamu a putovanie, Galapágy.

Z týchto skupín najväčší je kráľovský albatros (Diomedea epomophora). Jeho rozpätie krídiel dosahuje 3,7 metra a dospelí vtáky vážia v priemere 11 kg.

Vtáky nezostávajú dlhé na jednom mieste a pretekajú po južných moriach sveta. Na celej trase na vzdialených ostrovoch. Albatross stavia hniezda - akýsi druh navigačného míľnika.

Miesto hniezdenia Royal Albatross vyberá iba Nový Zéland. Veľké kolónie týchto vtákov možno vidieť na ostrove Otago.
Zaujímavosťou je, že s vekom pečenie albatrosov neztmavne, ale naopak sa rozžiari. Na tomto základe je ľahké určiť vek vtáka.
Námorníci sa vyhýbajú stretnutiu s Albatrossom a veria, že je predzvesťou búrky. V tejto úlohe Albatross vstúpil do mora a pirátske legendy a mýty.

Casuar (Casuarius)

"Rohatá hlava" bol názov tohto vtáka domorodcami z Novej Guiney a Austrálie, "cazuar" v papuánskom jazyku.

Cazuar je druhý veľký medzi bezletnými vtákmi. Dospelí môžu dosiahnuť výšku 1,5 až 1,8 cm. Vyskytli sa prípady, keď sa vtáci stretli s výškou 2 m a hmotnosťou viac ako 60 kg.

Jedna nevýhoda, a to neschopnosť lietadla Cazuara, je viac než vyvážená schopnosťou dosiahnuť rýchlosť až 50 km za hodinu. Táto funkcia jej pomáha vyhnúť sa stretnutiu s osobou. Cassowals sú veľmi tajomný spôsob života, ukrývajú sa hlboko v lese a ukrývajú sa dlho predtým, než sa objaví človek.

História vie prípady útoku tohto vtáka na človeka, ale väčšinou to bola sebaobrana alebo ochrana územia, kde boli kočovnícke kozy.
Výživová výživa hydiny pozostáva hlavne z ovocia. Ale neváhajte kazuarovi a malým zvieratám: žaby, hady. Tento typ vtáka prehltne malé kamene, ktoré v žalúdku vykonávajú funkciu mletia jedla.

Pštros (Struthio camelus)

Prvé miesto v nominácii "najväčší vták na svete" je obsadené pštrosí.

Vedci z dvadsiateho storočia izolovali pštros od iných podobných druhov vtákov (emu, nandu) a dnes africký pštros je najväčším vtákom patriacim k jednému druhu.

Na stretnutí pštros prekvapuje svojou veľkou veľkosťou. Rast dospelých vtákov - 1,8-2,2 m, hmotnosť do 60 kg. Zoologisti poznajú jednotlivcov na 131 kg. S takou silou je veľkosť pštrosieho mozgu s orechom.

Jedinečnými znakmi štruktúry pštrosov sú rovnomerné rozloženie peria na telo vtáka a dva prsty s výraznými svalmi. Pštrosí záznam o rýchlosti pohybu, rýchlosť 70 km za hodinu.

Pštrosí polygamy. Muž sa obklopuje mnohými samicami, ale zaujímavé sú vajcia, ktoré samce vyliahnu. Žena je v tejto dobe v blízkosti a pozoruje. Muž sa tiež zaoberá ďalším vzdelávaním mladšej generácie. Obdivuje otcov, ktorí sa starajú o mláďatá. Bezohľadne ich chránia pred predátormi a v podmienkach afrického horúčava rozširujú svoje krídla v tieni, v ktorom sa mláďatá schovávajú.

Pštrosy môžu byť nazývané omnivory, ale v strave prevažujú rastlinné potraviny, menej často malé obojživelníky a hmyz.

Bežným stereotypom je, že pštrosy skrývajú hlavu v piesku. Ale ani jeden taký prípad nebol zaznamenaný. V prípade nebezpečenstva sú pštrosy chránené labkami a silným zobákom.

záver

Väčšina vtákov uvedených v článku je uvedená v červenej knihe. Na úrovni jednotlivých štátov, na ktorých území sa vznášajú vzácne vtáky, bolo prijatých niekoľko zákonov na ochranu, ochranu, podporu a zvýšenie populačného rastu. Mnohé z nich na konci XIX - XX storočí boli na pokraji vyhynutia.

Lov po mäso, perie, len úplné ničenie mohol natrvalo vymazať tieto vtáky z prírody.

Dnes ľudstvo konečne uvedomilo potrebu chrániť a chrániť všetkých obyvateľov zeme. Moderný človek, ktorý pôsobí na prírodu, sa zároveň naučí žiť v harmónii so svojimi susedmi - vtákmi a zvieratami.

zoo-club-org