Zver

Čo človeka zaječí v prírode?

Pin
Send
Share
Send
Send


Stojí za zmienku, že tieto zvieratá s dlhým uchom sú skutočnými vegetariánmi - nemajú ani hmyz. V učebniciach o biológii sa zajace označujú ako bylinožravce, ale ich stravovanie zahŕňa nielen rôzne druhy trávy, ale aj kríky, listy, korene, hľuzy a bobule. Vzhľadom na to, že sa na zimu nevyplácajú, vzniká otázka, čo zver žije v lese v extrémne chladnom počasí. Keď padá sneh, zvieratá si vyberú mladé stromy s mäkkou kôrou, stoja na zadných nohách a hltajú ju. V tomto ročnom období sa zajace snažia držať bližšie k polia, kde zostávajú pozostatky obilnín alebo už boli zasiate zimné odrody. Niektorí jednotlivci sú vybraní bližšie k vidieckej krajine, pretože tu môžete profitovať zo sena.

Pri silných snehových srážkach alebo dažďoch zostávajú zvieratá v prístrešiach a nejdú von pri hľadaní potravy. Aby sa v týchto chvíľach živili bielkovinami, vyzdvihujú ich výkaly, ktoré sa dostávajú do zažívacieho traktu a sú stráviteľné ako bežné potraviny.

Niektorí ľudia veria, že obľúbená pochúťka je zelná a dokonca sa čudujú: čo má zajačik v lese, ak tam nie sú hlavy? V skutočnosti, "ušami" majú zvláštnu lásku k tejto zelenine, je to mýtus. Skôr, zajac bude uprednostňovať cukrovú repu, uhorky a zemiaky. Existujú dokonca aj prípady, kedy "šikmé" zničenie polí s týmito kultúrami.

S nástupom chladného počasia začínajú zajace obdobia párenia a už vo februári potomka sa zobrazí. Keďže sme zistili, čo sa živí zajac v zime, stojí za to vedieť, ako mladí zajace prežívajú tento čas roka. Po narodení matka ich kŕmi a okamžite odíde po niekoľko dní tak, aby nepritiahli dravca svojím vôňou (deti nevyžarujú vôňu). Po pár dňoch sa vráti do ďalšieho kŕmenia - a zase utečie. Deti majú zvyčajne dostatok mlieka na mlieko, ktoré trvá mnoho hodín. Po siedmich dňoch sa objavujú drobky zubov a po troch ďalších začínajú žuvať burinu, ktorú zajačik zaradil do svojej fossy.

Zajac a človek

Niektorí, pri pohľade na roztomilé fluffies, sa pokúste im skrotiť. Ale aby ste sa ubezpečili, že má správnu starostlivosť, potrebujete vedieť, čo je zajac v lese voľný. Je lepšie nedávať zvieraťu jedlo, ktoré je od neho cudzie. Aj keď je možné naučiť zajac jesť mäso, nemali by ste "výsmech" bylinožravce. Ľudia, ktorí chovajú tieto zvieratá, si všimli, ako dlho sa ušatá láska obilia. Vďaka tomuto produktu králíček vyrastie rýchlo a nie je náchylný k ochoreniu. Ak si toto zviera ponecháte doma, v lete to stojí za skladovanie na tráve, ktorá môže byť sušená na slnku a v zime - dať svojmu domácemu miláčikovi.

Niektoré fakty o zajacoch

Naučili sme sa, ako žije zajac a ako sa živí (zajac a zajac), ale veľa záľub Je zaujímavé zistiť niekoľko faktov o týchto roztomilých zvieratách.

  • Zajac sú obyčajnými obyvateľmi našej planéty, nachádzajú sa v akejkoľvek časti sveta okrem Antarktídy.
  • Dlhé uši zvieraťa mu pomáhajú uniknúť pred prehriatím. Prostredníctvom tohto "kanálu" sa teplo odstraňuje z tela. Aj počas dažďa zviera zatlačí uši do tela, inak, ak sa voda dostane dovnútra, ochorí sa.
  • Toto zviera je veľmi odolné. Môže udržať rýchlosť 50 km / h dlhú dobu a zároveň pokračovať v otáčaní.
  • Celkovo existuje 45 druhov zajacov, ktoré rozdeľujú zoologisti do troch skupín: kraley, zajac stromov a skutoční zajace.
  • Iba relatívne nedávno vedci priraďovali týmto zvieratám vzhľad lagomorphov. Predtým boli považované za rôzne hlodavce.
  • Psy žijú 5 rokov, ženy - 9. V zajatí sa niektorí môžu stať dlhými pečeňami a môžu trvať až 13 rokov. Vo všeobecnosti, zajace zomrú mláďatá z lavíc dravých zvierat a zriedka žijú do staroby.
  • V zime zvíťazí vlna v blízkosti nosa - ochrana pred studeným vzduchom.
  • Je známe, že zajačik sa obyčajne nazýva "kosť", ale vôbec nie je krížom. Tento zajac dostal prezývku kvôli spôsobu pohybu, pretože zviera neustále zamieňa stopy.
  • Medzi sebou "šikmé" komunikujú klopné labky, ktoré ich vypchávajú ako paličky.
  • Tieto zvieratá rozdeľujú územie, a dokonca aj počas záchrany zo šelmy, zajac nebudú na cudzie územie.
  • Vzhľadom k tomu, dlho-ušatý neustále kožu kožu, ich zuby opotrebovávať, ale nové budú rásť, aby ich nahradiť.
  • V histórii je prípad, kedy má zajac všetky zvyky psa, pretože ho pes kŕmil a vychoval ho. Bunny zaútočil na ostatných psov a kousal.

Štruktúra tráviaceho traktu

Zviera sa živí rastlinami, koreňmi, stromovou kôrou. Kŕmia ťažkými jedlami, preto príroda poskytla zviera veľké cecum, neustále rastúce zuby. Nie sú žiadne psy, medzi rezáky a molármi je prázdny priestor nazývaný diastema. Pravý a ľavý rad molárov je spojený tenkým mostom, ktorý tvorí pevnú kostnú oblohu. Horná čeľusť zvierat má 2 páry rezákov: veľké vpredu, malé s malými rezáky za sebou. Zuby sa neustále rozrastajú na rezanie rezákov, zviera je nútené hlúpe.

Žalúdok pozostáva z dvoch oddelení zodpovedných za určité funkcie:

  • fundic - fermentácia potravín,
  • pylori - štiepenie jedla.

Kde žijú zajace

Zajcov žije všade: v tundry, taiga, stepi. Zo svojej podstaty sú samotní. Vedie nočné. Pri hľadaní potravy vychádzajú zvieratá v tme, takže ich súmrak ich skrýva od prirodzených nepriateľov. Po kŕmení sa zvieratá vrátia domov pred východom slnka. Aby nikto nehádal o doupore, šelma sa do neho vyšplhala dozadu, keď predtým zamenila stopy.

Dvojica je starostlivo a starostlivo vybraná. Mala by byť teplá, chránená pred vetrom. Zvieratám sa nepáči vlhkosť, hluk. Zvieratá nevykopávajú otvory, vyberajú miesto pripravené: keš, ornú pôdu, vysokú trávu. Vzhľadom na farbu nie je zviera vidieť.

Sú homebodies, nemenia ich biotopy. Ak ho ľudia alebo zvieratá donútia, aby sa prelomili zo svojich domovov, zviera nie je ďaleko. Maximálna vzdialenosť od miesta pobytu - 2-3 km, keď nebezpečenstvo prechádza, zviera sa vráti domov.

S nástupom chladného počasia sa zveri žijúci vo vyšších nadmorských výškach zostupujú na nížiny, aby čakali na zimu.

Treba poznamenať čistotu zvierat. Často sedia a prinášajú čistotu: česané, olizované vlny.

Čo má zajac v zime

Zimný čas je pre divých zvierat ťažký čas. V chladnom počasí zvieratá kopajú sneh a hľadajú suchú trávu. Môžu sa nájsť na zimných poliach, kde sa zožierajú, zanechávajú po zberu úrody, korene a korene. Zvierata škrtenia kôry stromov, kríky v lese. To dáva veľa problémov pre záhradkárov, pretože zajace kazia cenné odrody ovocných stromov.

Letná strava je široká. Zvieratá jesť rastliny, aktívne získavajú váhu. Uprednostňujte hornú časť trávy: listy, kvety. Jedia pampeliky, pikani, tansy, jahody, čučoriedky.

Počas stravovania sa zvieratá odrazia a zhodnotia životné prostredie. Ak zviera zaznamenalo alebo cítilo nebezpečenstvo, začne hlasne poklepávať na nohy na zemi. Klepanie - upozornenie na nebezpečenstvo.

Reprodukcia a dlhovekosť

Klepanie s labkami používajú ženy počas obdobia párenia - lákajú muži, ktorí žijú v blízkosti. Samce zvieratá by mali bojovať, aby odhalili dobrého uchádzača o labu a srdce krásy dlhého uhla. Obdobie plavby je dlhé: začína od januára, končí v auguste až septembri.

Žena nesie potomstvo približne 2 mesiace, približne 43 dní. V jednom vrhu má zajac 1 až 9 mláďat. V zime sa narodí 1-4 zajac, v lete sa počet zvyšuje. Zajac sa narodil úplne pokrytý vlnou, s otvorenými očami. Novorodené deti, ktoré sa olizujú, mierne otriasajú, aby stimulovali krvný obeh. Potom ich matka zakryje do dierky, hľadá jedlo. Po tri týždne zajačik mlieko kŕmi mladými a potom prechádza na nezávislé kŕmenie trávy. Ak sa ošetrovateľská samochka stretne so zajacmi iných ľudí, bude ich kŕmiť. Aj keď matka zomrela, osirotené deti dostanú potrebné mlieko, nezomrú hladom.

Keďže tisíce zajacov nedosiahnu zrelosť a zomrú z pazúrov a zubov dravcov, zvieratá majú prirodzenú plodnosť. Zriedkavá zvláštnosť je pre zvieratá zvláštna - superfitovanie - samica môže byť tehotná s potomkami v rôznych fázach vývoja. Jedinci dosiahnu sexuálny vývoj o 6 mesiacov. Počas obdobia párenia samica vytvára zvuky pripomínajúce ľudské mumlávanie.

Z vonkajšieho hľadiska nie je možné odlíšiť zajac od zajaca. Pri vyšetrení pohlavných orgánov možno poznamenať, že brušné a prsné bradavky sú viditeľné u žien.

Vo voľnej prírode žijú zajace 7-8 rokov

druh

Celkovo je známe 32 plemien zajacov, ale vedci trvajú na zaradení zajacov a králikov, z ktorých je asi 45 druhov.

Jedná sa o pomerne veľkú zviera s hmotnosťou približne 1,5 až 5 kg. Zvieracie uši môžu mať dĺžku až 10 cm. Krátky malý chvost je vždy snehovo biely, veľkosť sa pohybuje od 5 do 10 cm.

Farba zajača v lete závisí od rozsahu: od šedej s červenými pruhmi po tmavošedú. Brucho šelmy je biele. Zajac väčší a ťažší, ale vo farbe sa neodlišujú. V zime zajačik nasadzuje snehovo biely kožušinový kabát, za ktorý získal jeho meno.

Biely zajac sa dá nájsť aj v Argentíne. V Rusku žije všade, je predmetom lovu, pretože mäso z zajaca je známe svojou nežnosťou.

Zviera váži asi 6-7 kg, farba je tmavošedá s hrotmi, oči sú tmavo hnedé. Uši zvera sú dlhé, môžu dosiahnuť 14 cm, chvost je predĺžený, jeho dĺžka je 8 až 14 cm, pretože tento druh žije na miestach s malým množstvom snehu, jeho labky sú úzke a husté. Zviera preferuje stepu.

Rusack bol predstavený v Austrálii, kde sa stala národnou katastrofou. Nekontrolovaná reprodukcia viedla k smrti miestnej fauny, k strate obrovského množstva plodín. V doktríne sa uskutočňuje výskum zameraný na odstránenie šelmy z územia Austrálie.

Pouštné zviera zvykne žiť v teplom prostredí. Veľkosť šelmy je malá. Hmotnosť - 1,5 - 3 kg. Nohy sú dlhé, úzke. Rozlíšené dlhými ušami, chvostom. Kožušina je sivá so žltkastou alebo hnedou oparou. Tmavé, svetlé farby striedajú, zajac vyzerá šialene. Chvost zvieraťa je tmavý, ale je tu charakteristický znak - na konci kefy z bielych tvrdých vlasov.

Curly zajačika

Obýva Tibet, Čína. Zviera je malé, s hmotnosťou približne 2 kg. Paleta farieb od čiernej po špinavú žltú.

Rozmanitosť zajacov je úžasná, ale ich návyky sú takmer totožné. Zvieratá slúžia ako predmet lovu kvôli jemnému mäsu, hrubému kožu. Často zachytené zviera umiera zo strachu, má zlomené srdce.

Aké sú stopy zajaca

Zvlášť jasne vidíme, že v našom lese je mnoho zajacov, v zime, keď je na zemi sneh. Stopy týchto zvierat sú zjavne neviditeľné!

Trasa zajača je veľmi charakteristická, nemôžete ho zamieňať so stopami inej šelmy. Zajačik umiestni svoje predné labky do jedného riadku, jeden za druhým a zadné labky sú navzájom paralelné.

Zároveň, aby ste pochopili smer pohybu zajaca, musíte mať na pamäti, že zadné labky tohto zvieraťa vždy nechávajú odtlačok na snehu pred prednými. Lovci vedia, že zajace sú vždy vinuté, mätúce stopy, je ťažké sledovať zajac.

Čo robia zveri?

Je potrebné povedať, že zajace môžu spôsobiť značné škody na farmách dacha, najmä v zime, keď je krajina pokrytá snehom a nie je zelená vegetácia.

Potom raid voľné letné chaty a jesť, kôra dospelých ovocných stromov, jesť zvyšky vegetácie zo záhrady, seno, hýčkat alebo poškodiť výhonky a kríky, jesť mladé stromy. Často to vedie k smrti rastlín. Na záhrade pozemky, zajace milujú kožou kôry:

Vo voľnej prírode jedia kôru a výhonky javoru, vŕby, osika, jeseň a iné stromy. Ak nie sú vyššie stromy, zajace sa hodia na kôru čerešne alebo hrušky. Mnoho záhradníkov musí prijať významné opatrenia na ochranu ich pristátia v zime od zajatia nájazdov. Na jeseň môžu zajace poškodiť polia, ničiť zber obilnín, kapusty, mrkvy, repu, uhorky, slnečnicu, zemiaky, sóju.

Letné zajace. Veľa vegetácie, sukulentné pole a lesné trávy, rastlinné hľuzy, mladé konáre, kríky. Jedzajú ďatelina, rôzne druhy ostria, jazvec kôra, púpavy, tansy, plantain, raňajky a mnoho ďalších bylín.

Teraz sa v niektorých reštauráciách podáva jedlo: zajačik dusený vo víne alebo kyslej smotane. Zdá sa to ako neobvyklá pochúťka. A skôr, v starých ruských kuchyniach, boli zajace varené všetkými spôsobmi. No, čo sa živí zajace - to je to, o čom vám poviem.

Ako žijú zajace

Zajac sú úžasné zvieratá. Majú rozkošný vzhľad, pre ktorý sú milované všetkým a zobrazené v rozprávkach, obrazoch, karikatúrach. Predpokladá sa, že zajac je hlúpy a zbabelý. Ale v skutočnosti, aby prežil, toto zviera musí byť veľa mazaný, utiecť z nepriateľov. Šikovne zamieňa svoje stopy, beží rýchlo, skrýva dobre, je veľmi odolný, napríklad môže tak vyčerpávať psa, ktorý beží po ňom, keď keď padne z vyčerpania, tiše skáče cez to. Predtým sa vedci domnievali, že zajace patria hlodavcom. Ale potom boli vymenovaní do samostatnej triedy zajacov kvôli štruktúre čeľustí (dvojnásobná rada rezáč) a tiež preto, že na rozdiel od hlodavcov sú iba bylinožravé.

Potraviacich zajacov

Pretože zajace sú bezbranné pred nepriateľmi, kŕmia len v noci a hľadajú jedlo, behajú veľmi dlhé vzdialenosti. A v priebehu dňa spia, tak to je v tom čase, že sú lovení. No, lahôdky zvierat sú veľmi odlišné:

  • ďatelina a púpava, najobľúbenejšie rastliny, ktoré sú k dispozícii,
  • obilniny, slnečnice,
  • melóny, melóny, tekvice, vodné melóny,
  • zelenina zo záhrady, mrkva, uhorky, repa.

Predpokladá sa, že zajace milujú kapustu, ale v skutočnosti to nie je. Zelie, budú jesť len ako posledná možnosť, a častejšie dávajú prednosť okrúhlicu alebo okrúhlicu. V zime kŕmi zvieratá tvrdšie. Ich hlavným jedlom je tráva z minulého roka, extrahovaná zo snehu, ale korene a kôra kríkov a stromov. Ich obľúbené stromy sú osika, breza, vŕba a lieska. Na Sibíri sa zajace živia kôrou mladých lariev. Majú radi, že sa dostanú do záhrad s ovocnými stromami, kde tiež kŕmia kôrou a výhonkami. Na jar vyzerajú zajači veľmi chudobní, slabí. Ale keď sa objavia zelené, rýchlo získavajú váhu.

Moja dcéra sa rada pozerá na nadýchané dekoratívne králiky v obchode s petmi a neustále nás žiada, aby sme ju kúpili "aspoň jeden". :) Môj manžel a ja takmer súhlasíme. Zatiaľ čítame dobré rozprávky o živote zajacov v lese, ktoré majú radi v jedle a čo robia v zime.

Čo zveria jesť v zime

Zima je najťažšie obdobie roka pre všetkých predstaviteľov zajačikov. A nie kvôli chladnému počasiu. Hlad - to je to, čo nedáva veľa zajacov žiť až na jar. Ak sa koska podarí prežiť, potom na jar bude mať vystupujúci vzhľad a frizovú vlnu.

Ale aj tak v zime nájdete niečo na jedenie. Ak máte šťastie, môžete nájsť kríky rakytníka alebo plodov borievky. Z kôry stromov v zime je len kôra niektorých prasníc krík vhodná pre jedlo.

Ale keď sú veci naozaj zlé, chudobní zajace jedia klesnuté losové rohy a kŕmia kosti mŕtvych zvierat.

Pravdepodobne väčšina detských rozprávok a karikatúr si pamätám zajaca. Spomínam si, že v mnohých obrázkoch bol zobrazený s mrkvou. Malé nadýchané zviera s veľkými ušami. Je pravda, že jedá mrkva? Teraz vám poviem, čo vlastne jede zajac.

Čo sú zajace

Na území Ruska sa môžete stretnúť niekoľko druhov zajacov:

  • biely pes
  • zajac,
  • Manžeta.

Medzi zajacmi sa dravci nenájdu. Všetky tieto zvieratá jesť iba rastliny, V prírode je obrovský počet zajacov. Dobre sa prispôsobujú environmentálnym podmienkam. Môžete stretnúť zajace v rôznych oblastiach krajiny, vrátane severných. Ich teplý kožušinový nástavec vám umožňuje jednoducho vydržať nízke teploty. Hlavným problémom v zime je len hľadanie jedla.

Rôzne druhy zajacov rôzne farby srsti, Biely v lete je sivý kožušinový kabát a v zime je farba sivobiela. Zajac zajaca je v lete včerveno a v zime svetlohnedý. Manžeta, na rozdiel od dvoch iných druhov zajacov, nemá výraznú farbu srsti. V lete jeho šedá vlna je zafarbená červenou farbou a v zime sa jej odtieň stáva svetlošedá.

Zajačikov

V skutočnosti, Zajac radi milujem zeleninu, vrátane mrkvy. Často sú klasifikované ako škodcovia, pretože môžu ľahko zničiť zber kapusty a mrkvy. Preto nie je zakázané loviť tieto zvieratá. V lete, zajac nebude ťažké nájsť jedlo v lese. Tam jedia:

  • korene stromov,
  • kôra a tráva
  • púpava kvety
  • bobule.

Najčastejšie pri hľadaní potravy zajace sú posielané v noci. S nástupom chladného počasia je čoraz ťažšie nájsť jedlo. Na jeseň zajači ešte nemajú veľké problémy s jedlom. Vzhľadom k tomu, tráva pod vrcholom stromov takmer nie je žltá, potom pred začiatkom ťažkého mrazu bude potraviny pre zajac. V chladnom a veľkom snehu nebudú závisť. V súčasnosti môžu zajazdi jesť len корой с деревьев и некоторыми оставшимися дикими ягодами.

Слабые животные не могут пережить зиму. С наступлением весны зайцы отправляются в поля, чтобы восполнить свои силы. В это время как раз начинает появляться зелень. Именно весной они могут забрести в огородв поисках еды.

Kŕmenie zajacov na jar av lete

Zajac sú vegetariáni. Kŕmia trávou, mladými výhonkami, bobuľami, hľuzami, neprenikneme po poľnohospodárskych poliach. Avšak v lete, keď je jedlo bohaté, ľudia uprednostňujú miesta ďaleko od ľudí.

Pozorovania ukázali, že zajace nemajú "obľúbené" druhy potravín. Ochotne jedia všetko, čo robí v lesných a lesných stepových zónach. Najmä, Stavropol Rusaks jesť dokonca také jedovaté rastliny, ako buttercups a larkspur.

Z detských kníh vieme, že ušaté hlodavce sú šialene zamilované do kapusty. Tento mýtus je však podobný príbehom, v ktorých sa myši zbláznia so syrom, a ježkovia obdivujú jablká a zdvihnú ich do tŕnia. Zajacia radšej profitujú na poli osiate obilninami, zemiakmi alebo repu.

Lokality bielych zajacov, zajacov a tolaevov sa líšia v závislosti od biotopu.

  • Biely zajac uprednostňuje malé črepy, kríky, rokliny. Preto väčšina lesných rastlín je zahrnutá v ich strave: z jarnej bridlice (to je tiež zverová kapusta), hrach myší, rašeliny, na bobule. Niekedy zajac konzumuje presýpky, niektoré druhy húb.
  • Tolai miluje kŕmenie na otvorenom priestranstve. Základom ich letnej diéty je kôra šťovík, tamarisk, ostriež, palina, chingil, hľuzy a cibule bylinných rastlín.
  • Rusaki je stále omnivorský. Môžu sa živiť tak ďaleko od ľudí, ako aj bezstarostne pristupovať k okrajom osád. Jedia pampelišky, ďatelina, tanya, čakanka a ďalšie divé druhy. Ochotne jedia slnečnice, obilniny, rovnako ako všetko, čo nájdu v záhradách. Existujú prípady, keď šedí zlodeji vykopali hľuzy z nových zemiakov priamo zo zeme, bičovali výhonky z melónov.

Čo zajačiky jedia na jeseň av zime

Začiatkom októbra sa zajace stávajú ešte omnivornejšími. Oni kôra stromov a s nástupom chladného počasia sa blíži k ľudskému bývaniu. Najobľúbenejšie z nich sú okrajové polia so zimnými plodinami, ktoré vykopávajú pod snehom, a vzdialené sokola s pripraveným seno.

Pri ťažkých snežinách radšej zostávajú zveri niekoľko dní odpočívať a jedia svoje vlastné suché trusy. Malé zajace sa živia suchou trávou, ktorú matka hlboko pohltí na hniezde.

  • Biely škriatok z takmer všetkých stromov: vrba, javor, horský popol, breza, jalovec a dub. Silné labky vykopávajú zelené listy trávy pod snehom.
  • Tolai migruje z miest s vysokým snehom v údolí, bližšie k ľudským osadám. Kŕmia na poliach s pozostatkami kukurice, obilia a stromovej kôry.
  • Rusaki v zime sa stávajú skutočnou katastrofou pre záhradkárov, ktoré obliekajú kmene ovocných stromov až do výšky svojho rastu. Tiež sa živia semenami, suchými kvetmi trávy, kožou kôry z javora, lieskových a dubových stromov.

Zajac (rovnako ako všetky bylinožravce) majú nedostatok minerálnych solí v tele. Na lúkach vyrazených z kostí a kostí mŕtvych zvierat často nájde stopy zajačiek.

Preto skúsení lovci lákajú zajace so slanou vodou, zalievanie snehu alebo pôdy v miestach budúceho lovu. Podľa niektorých receptov sa najlepšie rozpustí soľ v odvaru sušených malinových listov.

Návnady tiež obsahujú tenké výbežky osika, vŕba (najlepšie zo všetkých púčikov), petržlen (čerstvá alebo suchá).

Malo by sa však pamätať na to, že niektoré typy lovu, ktoré vyžadujú návnadu, sú zakázané v oblastiach s malým počtom zajacov.

Aké zviera je zajačik?

Zajac - zástupcovia radu zajacov a rodov zajacov. Zaujímavé je, že až do určitého času boli zajace zaradení do skupiny hlodavcov, ale boli oddelené kvôli úplne inej štruktúre zubov. Na rozdiel od hlodavcov (veveričky, myši, jerboy, škrečky), zajace nie sú jediné, ale dva páry rezákov v hornej čeľusti, ktoré sa nachádzajú jeden po druhom.

Okrem toho rastlinné potraviny - to, čo sa živí zajacmi, nie je zvlášť prilákať hlodavce, niektoré sú úplne mäsožravé, väčšinou jedia hmyz, ryby a vtáčie vajcia. A zajace sú absolútne vegetariáni, to je znak úplne odlišnej evolučnej línie, ktorá im umožňuje považovať ich za samostatnú jednotku.

Zajac tvoria rodu s rovnakým názvom, ktorý zahŕňa asi 32 druhov zvierat, ktoré žijú na všetkých kontinentoch okrem Antarktídy a Austrálie. Na území Ruska existujú 4 druhy zajacov: dobre známy zajac a biely zajac, rovnako ako tolai zajac a málo študovaný, najtajlivejší druh je manchúrsky zajac. Tieto zvieratá obývajú rôzne biotopy a majú vzhľadové znaky a zvyky typické pre daný druh.

Ako vyzerajú zajace Ruska?

Rusak je najväčší zajac na území našej krajiny, veľkosť dospelých je od 57 do 68 cm a hmotnosť môže dosiahnuť 7 kg. Letná kožušina hnedých zajacov je hnedá, hnedá, šedivá, načervenalá s dobre označenými tmavými martinkami a charakteristickou vlnovkou, iba brucho je bielo. Po jesennom molte sa zajace stanú zarastenými bujnou zimnou kožušinou a stávajú mierne ľahšími. Vo výžive zajace dominovali nadzemné časti rastlín.

Biely pes je trochu horší ako zajačik vo veľkosti: zajace vyrastajú na 44-65 cm a vážia od 1,6 do 4,5 kg, extrémne zriedka až na 5,5 kg. V bielych vlasoch, uši a chvost sú zreteľne kratšie a farba sa líši v závislosti od sezóny. V lete je biely zajac červenošedý alebo tmavošedý s hnedými škvrnami a keď sa zmení na bielu, stáva sa snehovo biela, iba špičky uší sú čierne. Na rozdiel od zajača, tieto zvieratá kopajú viac pôdy a častejšie sa živia žiarovkami a odrezkami rastlín.

Hare-tolai je menšia kópia zajača s rovnakými pretiahnutými ušami a relatívne dlhým chvostom. Dĺžka tela dospelého tolya je 39-55 cm a zviera váži nie viac ako 1,5-2,8 kg. Farba kožušiny je rovnaká ako farba svetlororých Rusov, ale bez zvlnenia a tiež sa rozžiari v zime. Ale strava Tolya je veľmi podobná výžive bieleho zajaca.

Manchúrsky zajac je taký malý ako tolai, ale s ušami ako krátky biely zajac a chvost. Na rozdiel od príbuzných, vlna Manchu je zrelá a chrumkavá a tento zajac nosí uniformu rovnakej farby po celý rok. Chrbát a hlava zvieraťa sú hnedasté s čiernymi škvrnami, boky sú svetlejšie, brucho je sivobiele, tváre sú pokryté ľahkými škvrnami. Charakteristickým znakom druhu je pás tmavého kožušína, ktorý prebieha pozdĺž hrebeňa.

V južnej populácii manchúrskych zajacov sú melanistické vzorky úplne čierne na vrchole, snehovo biele na dne s bledožltým hrdlom. Je zaujímavé, že medzi zajacmi tohto druhu krmiva je strukovina Lespedeza a rozsah zvierat neprekračuje oblasť distribúcie tejto kultúry.

Zajac jes trávu.

Kde žijú zajatí?

Rusak je typické stepné zviera, rozšírené v Eurázii av severnej Afrike. V Rusku sa nachádza od pobrežia jazera Ladoga po Khabarovsk a Primorsky Krai. Tieto zvieratá uprednostňujú otvorené priestory - roviny, stepy a polopusty, a dokonca aj v lesoch si vyberajú okraje, popol a ľahké lesy.

Zajac žijú v tundry, lesoch a lesných stepiách zo Škandinávie do Mongolska, Číny a Japonska. Na území Ruska sa nachádza takmer všade, najmä v lete, s množstvom krmív. Jedná sa o typické lesné zviera, ale biely les sa vyhýba hustým lesom, ale je obvyklý v mokradiach s vŕbovými a trstinovými lôžkami, v kŕmnej tundry, pri hľadaní bohatej kŕmnej plochy často na poľnohospodárskej pôde v blízkosti dedín a dedín.

Hare-tolai je úžasné stvorenie, ktoré nepotrebuje lesy a polia. Obľúbené biotopy zvierat sú púšte a púšte strednej Ázie. V Rusku je lokalita Tolay roztrúsená v suchých stepiách a horských oblastiach južnej Sibiri, od Altai až po južnú časť Astrachánskeho regiónu. Čo si jarni, ktorí si vyberajú takýto zvláštny rozsah, jedia? Zvieratá sa živia vzácnou mladou trávou, pelyňou, chemysou, tamariskom, pobočkami z piesočnatých arabských plodín, vykopávajú rastlinné hľuzy. V strave Tolai sú nevyhnutne prítomné epheméry a zaujímavé sú hrubé výhonky saxaulu.

Manchúrsky zajac sa nachádza na Ďalekom východe Ruska, v čínskej Manchúrii a na severe Kórey. Tieto zvieratá milujú lesy s hustým podrastom, lesnými lesmi, brezovými lesmi, mokrou nížinou a zriedkavo sa objavujú na otvorených plochách. Okrem vyššie uvedenej lespedie, dvojfarebné zviera s potešením zožiera zelené časti všetkých druhov vegetácie. Rovnako ako všetci príbuzní, stravovanie manchurianského zajaca veľmi závisí od ročného obdobia.

Leverets.

Čo zajačika jedia v lete?

Zajac sú bezbranní proti predátorom a ľuďom, preto sú aktívne za súmraku a v noci, ale počas obdobia rutiny sú často pozorované počas dňa. Zajac sú územné singly, ich jednotlivé pozemky zaberajú plochu až 50 hektárov. V popoludňajších hodinách sedia zverci v odľahlých miestach: v kroviach, hustých trávoch, prázdnych líškach a jazvečích nory a v noci sa hľadajú na jedlo.

V lete majú zajace dostatok potravy na svojom území. Medzi tým, čo sa živia zajace, prichádzajú najrôznejšie časti zelených rastlín. Belyak spokojne konzumuje zlatý kôň a kožušinu, ktorá sa živí hraškovým hrachom a rebierom. Vitamíny a stopové prvky potrebné pre zdravie sú získané z púpavíc a ďatelín.

Ďatelina a púpava, lucerna a repka, veľmi užitočná čakanka, éterické oleje bohaté na esenciálne oleje, prevažujú v letnej strave zajaca. Pri hľadaní lahôdok často dochádza k pestovaniu kultivovaných rastlín, kde sa pestujú rôzne trávy, pohánky a mladé slnečnice. Obzvlášť výhodné melóny, ale nevzdáme zeleninu.

Zajcovia sa chovajú v čase hojného krmiva - od marca do septembra. Tieto zvieratá sú mimoriadne plodné a jedna samica môže produkovať potomstvo päťkrát za sezónu a v plodu môže byť až 9 králikov. So začiatkom jesene a pred mrazom začínajú zajačiky aktívne jesť borovica výhonky, praslička, kopať špeciálnu pochúťku zo zeme - sardel lanýľ. V strave sú vetvy mladých stromov a kríkov a s nástupom mrazu, zajace prejsť na pevné jedlo.

Zajac v tráve.

To, čo zajačiky jedia v zime

Ak je letné krmivo zajacov v podstate identické, potom je zimná strava rôznych druhov výrazne odlišná. Zajac pokračuje v hľadaní mäkkých potravín, vykopáva mŕtvu trávu pod snehom, navštevuje zeleninové záhrady pri hľadaní vrcholov kultivovaných rastlín, extrahuje zimné plodiny na poliach.

Keď sneh padá hustý, zajac je nútený ísť do kôry a výhonky stromov a kríkov. Zvlášť uprednostňované lieskové, metlou, dub a javor. Menej často sa škvrna kôry jabĺk, hrušiek a vrbov.

Biele to nemajú radi trávnaté handry, ale kopajú sneh pri hľadaní dreva z cédrového oleja a bobúľ, jedia seno v senoch. Najobľúbenejšie zimné jedlo zajaca je kôra a vetvičky vŕby, smrekovec, breza a osika. Dôležitú úlohu pri prežití zvierat hrajú divá ruža, jalovec, vtáčie čerešňové výhonky, jelša a lieska.

Strava manchuriánskeho zajaca je podobná potravine bieleho zajaca a zvieratá dávajú prednosť predovšetkým osine a topolu. Hare-tolai, rovnako ako zajac, vykopáva veľa snehu pri hľadaní trávnatých rastlín a od pevných potravín zvlášť rešpektuje Chemysh a tamarisk.

Zajac v zime.

Z hladu nezabijú zajace a kedykoľvek počas roka nájdu dostatok jedla. Žijú v priemere 10-12 rokov, zajace žijú dlho a môžu žiť 17 rokov. Avšak v prírodných podmienkach sú zajace bezbranné voči predátorom a ľuďom, takže v najlepšom prípade žijú asi 5 rokov. Len kvôli zriedkavej plodnosti všetkých 4 druhov zajacov žijúcich na území Ruska sú pomerne početné a stav ich populácie nespôsobuje strach vedcov.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org