Zver

Leopard (lat

Farba leopardovho kabáta je zvyčajne oranžovo-žltá v rôznych odtieňoch, belavá pod, na hlave s čiernymi bodkami, krkom, prednými a zadnými končatinami a pevnými škvrnami, pozdĺž chrbta s 2 radami jednoduchých, bokov s 6-10 riadkami zlomených prstencovitých škvŕn. Na chvostových čiernych miestach. Celková dĺžka tela dosahuje priemer 180-240 centimetrov, z čoho 60-96 centimetrov padá do chvosta.

Škvrny na vlasoch leoparda pripomínajú oči, a preto tento obratný lovec, ktorý čaká na svoju korisť, bol predtým nazývaný Vigilant Guard.

Leopardský životný štýl

Leopard lezú dobre na stromoch a skalách, pláva dobre, žije hlavne v lesoch, ale aj v stepi a húštinách, v Abessinia stúpa na 2000-3000 metrov nad morom. Na mnohých miestach je oveľa škodlivejšie a nebezpečnejšie ako aj tigre. Leopard zvyčajne loví antilopu, srňu, malé dobytok a vtáky, šakalov, opice a podobne, ale niekedy zaútočí na veľké zvieratá.

Leopard sa cíti skvele na strome. Zostáva tam a sedí v zálohe a niekedy loví opice. Ale častejšie leopard zaútočí a uloví korisť na zemi. Prvá sa na ňu, potom na skok. Ale ak sa obeť podarí utiecť, lovec ju nesleduje.

Vo všeobecnosti oblasť distribúcie leoparda zahŕňa Afriku a západnú a južnú Áziu. Na Kaukaze leopard dosahuje južný Dagestan a pozdĺž západného svahu smeruje ďalej na sever. V strednej Ázii sa severná hranica leoparda rozprestiera pozdĺž kopet-Dagu a priľahlých údolí rieky, v ruskom Turkestane, v dolnej časti Amu Darya. V Indii nie sú panteri v Pandžábe, časti Sindhu a na východnom Himálajskom vrchovine. Na východe sa nachádza v severnej Číne a Japonsku.

Kto je rýchlejší leopard alebo gepard?

Najrýchlejším pozemkom je gepard. Je schopný jazdiť rýchlosťou až 112 km / h. Je pravda, že gepard sa rýchlo unaví. Po rozbehu 400-500 m si musí odpočinúť, aby sa pripravil na ďalší hod.

Čo sa týka ich schopnosti urýchliť a prudko spomaliť, gepard nie je rovnaký. Labky šelmy prekračujú akúkoľvek automobilovú pneumatiku pri jazde. Dobré uchopenie poskytuje pazúry, ktoré hrajú úlohu tŕnia. A na ceste, ani závodný kôň, ani pes chrta nedosiahne túto chytľavú mačku buď na zákrutách alebo na rovnej ceste. Avšak z dlhodobého hľadiska môže gepard prekonať aj človeka, pretože zviera jednoducho vyčerpá vodu a zastaví sa skôr!

Maximálna rýchlosť leoparda je približne 60 km / h. Preto sa neodporúča porovnávať tieto zvieratá, gepard je oveľa rýchlejší.

Je leopard nebezpečný pre ľudí?

Človek od dávnych čias vedel o krutosti a krvotvornosti leopardov. Napríklad Rimania často používali leopardy na boj v cirkuse. Takéto okuliare boli držané v južnej Ázii domorodými vládcami. Zvyčajne, keď narazí na osobu v prirodzenom prostredí pre leoparda, otočí sa na let, ale v niektorých lokalitách často zabíja ľudí, najmä deti. Chystá sa medzi nimi, medzi tigrami a kanibalmi, ktoré môžu zabiť mnohých ľudí. V desaťročiach pred rokom 1886 v Indii podľa oficiálnych údajov 2368 ľudí zomrelo z panterov (v poslednom desaťročí dvadsiateho storočia sa toto číslo znížilo na 20 ľudí). Spravidla iba zranení a starí muži leoparda napadnú ľudí, ale ak sa mladý človek aspoň raz pokúša ľudské mäso, určite bude len loviť ľudí, pretože je oveľa jednoduchšie dohnat a zabiť človeka ako zviera.

Vzhľad, veľkosť

Leopardy majú predĺžené, svalnaté, trochu stlačené bočné, ľahké a štíhlé, veľmi pružné telo. Dĺžka chvosta je viac ako polovica celkovej dĺžky tela. Leopardské labky sú krátke, ale dobre vyvinuté a silné, veľmi silné. Pazúry sú ľahké, voskovo sfarbené, s bokom na stranách as silným zakrivením. Hlava zvieraťa je pomerne malá, zaoblená. Predná plocha je konvexná a predná časť hlavy má stredné predĺženie. Uši malé veľkosti, zaoblené, so širokou postavou. Oči sú malé, so zaobleným žiakom. Vibrissae majú vzhľad elastických chlpov v čiernej, bielej a čiernej a bielej farbe, nie dlhšej ako 11 cm.

Veľkosť zvieraťa a jeho hmotnosť sa výrazne líšia a priamo závisia od geografických znakov v oblasti biotopov. Jednotlivci obývajúci lesné oblasti sú vo všeobecnosti menšie a ľahšie ako leopardi žijúci na voľných plochách. Priemerná dĺžka tela dospelého jedinca bez chvosta je 0,9 - 1,9 ma dĺžka chvosta je v rozmedzí 0,6 až 1,1 m. Hmotnosť dospelých samíc je 32 - 65 kg a samčeka je 60 - 75 kg. Výška muža v kohútiku je 50-78 cm a ženy - 45-48 cm. Neexistujú žiadne príznaky sexuálneho dimorfizmu, takže rozdiely medzi pohlaviami môžu byť vyjadrené len veľkosťou jedinca a ľahkosťou štruktúry lebky.

Priliehavá a relatívne krátka kožušina zvieraťa je rovnomerne dlhá po celom tele a nedosahuje chuti ani v zimných mrazoch. Vlna hrubá, hustá a krátka. Vzhľad letnej a zimnej srsti v rôznych poddruhoch je mierne odlišný. Avšak farba pozadia zimnej kožušiny je bledšia a slabšia v porovnaní s letnou farbou. Všeobecný tón farby kožušiny v rôznych poddruhoch sa môže meniť od bledých slamy až po šedivé až hrdzavé hnedé tóny. Stredoázijské poddruhy sú prevažne piesočovo šedé farby a podhora Ďalekého východu je červeno-žltá. Najmladšie leopardy majú svetlejšiu farbu.

Premenná v geografických a individuálnych charakteristikách farby kožušiny sa tiež mení podľa sezóny. Treba poznamenať, že predná časť na tvári leoparda nemá žiadne škvrny a na vibrifikačných miestach sú malé značky. Na lícach, v čele, medzi očami a ušami, na hornej časti a na stranách krku sú pevné, relatívne malé škvrny čiernej farby.

Na zadnej časti uší je čierna farba. Krúžkové škvrny sú umiestnené na chrbte a po stranách zvieraťa, ako aj nad lopatkami a stehnami. Končatiny a oblasť brucha leoparda sú pokryté pevnými škvrnami a horné a spodné časti ocasu sú zdobené veľkými prstencovými alebo pevnými škvrnami. Charakter a stupeň skvrnovania je veľmi premenlivý a jedinečný pre každého jednotlivého predátora cicavca.

Melanické leopardy, ktoré sa nachádzajú na území juhovýchodnej Ázie, často nesú názov "čierne pancierky". Koža takéhoto zvieraťa nie je úplne čierna, ale taká tmavá kožušina slúži ako vynikajúca prestrojenie zvieraťa v hustých lesných húštinách. Recesívny gén zodpovedný za melanizmus sa najčastejšie vyskytuje u leopardov žijúcich v horských a lesných oblastiach.

To je zaujímavé! Jedinci s čiernym sfarbením sa môžu narodiť v rovnakom chovu s teliami s normálnym sfarbením, ale panteri sú spravidla agresívnejší a správaní.

Na území polostrova Malacca je prítomnosť čiernej farby charakteristická pre takmer polovicu všetkých leopardov. Neúplný alebo pseudommelanizmus nie je v leopardoch nezvyčajný a tmavé škvrny prítomné v tomto prípade sú veľmi široké a takmer sa zlúčia.

Charakter a spôsob života

Leopardi sú cicavci, ktorí vedú tajomný a osamelý životný štýl., Takéto zvieratá sú schopné usadiť nielen na pomerne hluchých miestach, ale aj v blízkosti ľudského obydlia. Samci leoparda sú významnou súčasťou života a samice sú sprevádzané polovicou života mladými. Veľkosť jednotlivých území môže byť veľmi odlišná. Samice najčastejšie zaujíma miesto 10-290 km 2 a územie muža môže byť 18-1140 km 2. Často priľahlé oblasti rôznych pohlaví sa prekrývajú.

Na preukázanie svojej prítomnosti na území predátorský cicavec používa na stromoch rôzne škvrny vo forme lúpanej kôry a "škrabanie" na povrchu zeme alebo na zasneženej kôre. S močom alebo výkalmi leopardy označujú miesta vyhradené pre rekreáciu alebo špeciálne trvalé prístrešky. Mnohí predátori sú prevažne sedaví a niektorí, najmä najmladší, často migrujú. Leopardské prechody prebiehajú na pravidelných trasách. V horských oblastiach sa predátori pohybujú pozdĺž hrebeňov a pozdĺž koryta potoka, zatiaľ čo vodné prekážky prekonávajú pozdĺž padlých vegetácií.

Je to dôležité! Schopnosť leoparda vyliezť stromy nielen pomáha zvieraťu získať jedlo, ale umožňuje aj odpočívať v horúcich dňoch, usadzovať sa na vetvách a tiež skrývať sa od väčších pozemných predátorov.

Leopardova jaskyňa sa zvyčajne nachádza na svahoch, čo dravému zvieraťu poskytuje veľmi dobrý prehľad o okolí., Cicavce využívajú jaskyne ako útočisko, rovnako ako bazálne dutiny na stromoch, kamenné usadeniny a vetry, skôr veľké skalné steny. Pokojný krok so svetlým a elegantným behúňom môže byť nahradený dravým cvalom a maximálna rýchlosť pri behu je 60 km / h. Leopardi sú schopní vykonávať jednoduché obrovské skoky až šesť alebo sedem metrov dlhé a až tri metre vysoké. Okrem iného sú takíto predátori schopní plávať av prípade potreby ľahko prekonávať ťažké vodné prekážky.

Stanovište, biotopy

V súčasnosti sa približne deväť poddruhov leopardov, ktoré sa líšia v biotopoch a biotopoch, sa považuje za dostatočne izolované. Africké leopardy (Rantha rardus rrdus) obývajú Afriku, kde žijú nielen vo vlhkých džungliach centrálnych regiónov, ale aj v horách, polopúšťoch a savanách z mysu Dobrej nádeje do Maroka. Predátori sa vyhýbajú suchozemám a veľkým púštem, takže sa nenachádzajú v Sahare.

Poddruh indický leopard (Rantha rareus fusa) obýva Nepál a Bhután, Bangladéš a Pakistan, južnú Čínu a severnú Indiu. Nachádza sa na území tropických a listnatých lesov v severských severských lesných zónach. Ceylonové leopardy (Rantha rrdus kotiya) obývajú iba ostrovné územie Srí Lanky a severný čínsky poddruh (Rantha rrdus jaronensis) žije v severnej Číne.

Oblasť distribúcie ďalekého východného alebo leoparda Amur (Panther pardus orentalis) je zastúpená územím Ruska, Číny a Kórejského polostrova a populácia ohrozeného perzského leoparda (Panther pardus siscaucasica) sa nachádza v Iráne av Afganistane, Arménsku a Arménsku, Arménsku a Arménsku, Arménsku, Arménsku, Arménsku a Arménsku. , ako aj na severnom Kaukaze. Južný arabský leopard (Panther pardus nimr) sa usadil na území Arabského polostrova.

Leopardova diéta

Všetci členovia rodu Panther a druhu Leopard sú typickými predátormi a ich strava zahŕňa hlavne kopytníky vo forme antilopy, jeleňa a srnca. Počas obdobia hladovania sú masožravé cicavce celkom schopné premiestňovať sa na hlodavce, vtáky, opice a plazy. V niektorých rokoch, leopard útoky na hospodárske zvieratá a psy.

Je to dôležité! Bez toho, aby boli ľuďmi narušené, leopardy len zriedka napadajú ľudí. Takéto prípady sa najčastejšie zaznamenávajú, keď ranený predátor čelí neopatrnému blížiacemu sa lovcovi.

Vlci a líšky sa často stávajú korisťou veľkého dravca av prípade potreby leopardi nepopierajú mrchožrout a môžu ukradnúť korisť z iných predátorských zvierat. Podobne ako u iných druhov veľkých mačiek, leopardi radšej lovia sám, čakajú na svoju korisť v zálohe alebo sa k nej prichádzajú.

Reprodukcia a potomstvo

Na území južných biotopov sú všetky poddruhy leopardov schopné pestovať v celoročnom režime., Na Ďalekom východe dochádza k výrubu u žien v poslednom desaťročí jesene a začiatku zimy.

Spolu s inými mačkami je chovateľská sezóna leopardov sprevádzaná pomerne hlasným počtom mužov a mnohými bojmi zrelých jedincov.

To je zaujímavé! Mladé leopardy sa rozvíjajú a rastú oveľa rýchlejšie ako tigerové mláďatá, a preto vo veku okolo troch rokov dosiahnu plnú veľkosť a sexuálnu zrelosť, ale samice dospievajú maturované o niečo skôr ako mužské leopardy.

Proces trojmesačného tehotenstva ženy skončí narodením častejšie jedného alebo dvoch mladých. Vo výnimočných prípadoch sa narodili tri deti. Novorodenci sú slepí a úplne bezbranní. Ako den, leopardi používajú štrbiny a jaskyne, rovnako ako dostatočne veľké otvory, vybavené invertovaným koreňovým systémom stromov.

Stav obyvateľstva a druhov

Celkový počet väčšiny poddruhov leopardov sa neustále znižuje a hlavnou hrozbou vyhladzovania predátorov je zmena prirodzených biotopov a výrazné zníženie ponuky potravín. Poddruh Javanský leopard (Rantera rrdus melas), ktorý žije na ostrove Java (Indonézia), v súčasnosti čelí úplnému zániku.

Ohrozené druhy dnes zahŕňajú aj Ceylonský leopard (Ranthara orus), alpy, alpy a manchurianský leopard (Rantharardus orthalis), perzský leopard, perzský leopard a perzský leopard (Ranthurus orususis).

habitat

Africký leopard, ktorého fotografia je pozoruhodná svojou krásou a veľkoleposťou, je najbežnejšou poddruhou divokých mačiek. Toto zviera sa nachádza na celom kontinente, s výnimkou Sahary a vyprahnutej Namíbie. Malý počet leopardov žije v Maroku, Egypte, Somálsku. V Nigeri, Sudáne, Keni existuje dravec. Malá populácia žije v juhovýchodnom Alžírsku, východnej Nigérii a provincii Cape.

habitat

Africký leopard uprednostňuje vlhké a nepriechodné trópy, savany a polopusty. Tiež žije v horskej oblasti, kde sú zarastené kríky a vhodné štrbiny. Bez ohľadu na to, kde žijú leopardi, existuje predpoklad - v okolí by malo byť aspoň malé množstvo vody. Predátori sa neradi plavajú, ale často lovia na mieste, kde sa obete prišli.

Africký leopard: popis vzhľadu

Habitat výrazne ovplyvňuje veľkosť, farbu a hmotnosť leopardov. Lesní predátori sú omnoho menšie a ľahšie než ich "horskí" bratia. Ich farba je jasná a šťavnaté tóny. Najmenší je somálsky predátor. Všetky leopardy majú podobnosť vo vzhľade.

Predátoři majú silno vyvinuté svalstvo, telo je predĺžené, mierne sploštené bočné. Jeho dĺžka spolu s chvostom dosahuje 2,5 metra. Výška predátora v kohútiku je od 50 do 70 cm pre mužov a najviac 45 cm pre opačný pohlavie. Váha dospelého muža nie je väčšia ako 60 kilogramov, u ženy - do 40 kg.

Hlava leopardov je masívna, so silnou čeľusťou, plnou ostrých a silných zubov. Na tvári zdobia 10-centimetrové fúzy, biele a čierne. Oči sú malé, s okrúhlymi žiakmi. Uši sú malé, zakrivené na koncoch. Labky sú pomerne silné, nohy sú široké so zasúvateľnými pazúrmi.

Srsť je krátka a hrubá, tesne na telo. Farba sa líši od piesočnatej až po červeno-červenú farbu. Tam sú úplne čierne leopardy. Pri farebných variáciách sú tóny na hornej časti tela nasýtenejšie (hlava, chrbát, krk). Brucho a vnútro končatín sú biele.

Na vlne je jasný vzor vo forme kruhových a pevných čiernych škvŕn. Každý jednotlivec má individuálny vzor. Krk a papule sú zdobené menšími čiernymi škvrnami. V tej istej farbe maľovanej za ušami. Chvost je tiež bodkovaný.

Vlnitý kryt

  • Pokiaľ ide o kabát, je skrátená a relatívne silná. Jednotná dĺžka na celom tele. V niektorých oblastiach môže byť mierne svieža, pokiaľ ide o chladnú sezónu. Vlna skrátená a hrubá. Podľa externých údajov neexistujú žiadne zvláštne rozdiely v lete av zime. Avšak zimné oblečenie je trochu tmavšie v pigmentácii, stmavne a rovnomernejšie. Letný výstroj je farebný a jasný.
  • Ak vezmeme do úvahy farbu, stojí za to povedať, že existuje množstvo jej variácií. Odtieň sa môže meniť, od bledej slamy až po jasne červenú a dokonca hnedú. Jednotlivci stredoázijského typu sú pigmentovanými šedo-béžovými, zatiaľ čo leopardy žijúce na Ďalekom východe sú sfarbené žlto-červené. Mladiství sú ľahší ako dospelí.
  • Pigmentácia sa mení v pomere k geografickému biotopu, výžive a mnohým ďalším aspektom. Túto rolu zohráva aj sezóna roka. Zdôrazňujeme, že pigmentácia v prednej časti tváre bez škvŕn, zatiaľ čo v oblasti fúk sú svetlé škvrny. Plocha čela, uší a očí má čierne škvrny rovnakej veľkosti. To isté sa dá povedať o bočných častiach krku, tváre a oblastiach za ušami.
  • Uši z zadnej časti sú pigmentované čiernou farbou. Na stranách puzdra a späť sú prstencové inklúzie. Nachádzajú sa v oblasti nad lopatkami a bokmi. Nohy a spodná časť brušnej oblasti majú pevné a tmavé škvrny s jasnými obrysmi. Chvost je ozdobená prstencami, ktoré sa doslova otáčajú okolo neho. Farby možno pozorovať namiesto riadkov. Znovu tvorba škvŕn a ich charakteristiky sú priamo závislé od jednotlivca, toto sfarbenie je striktne individuálne.
  • Те леопарды, которые предпочитают обитать в юго-восточной части Азии, иначе называются чёрными пантерами. Они не полностью пигментируются чёрным, но большая секция пигментации имеет именно такой цвет. Мех густой, затемнённый, что позволяет особям маскироваться в своей среде. Интересно то, что такие леопарды могут появиться одновременно с потомством с крапинками. Они более агрессивные, недоверчивые, отстранённые.
  • Если рассматривать популяцию млекопитающих, распространённую на острове Малакка, то более половины поголовья пигментировано чёрным. Вторую часть занимают животные, у которых выявлен неполный меланизм. Он проявляется в том, что пятна имеют гораздо более крупный размер и располагаются ближе.
  • Черные и белые леопарды

    Иногда в одном выводке с пятнистыми малышами появляются черные или черно-бурые детеныши. Таких леопардов-меланистов называют черными пантерами. Правда, шкура черных леопардов все же имеет пятна, которые проступают в большей или меньшей степени.

    Автор фото: Davidvraju, CC BY-SA 4.0

    Autorka fotografie: gary Whyte, CC BY-SA 3.0

    Ďalšou nezvyčajnou leopardovou farbou je hojnosť, alebo nekompletná melanizmus (pseudo-melanizmus).

    V leopardi hlbokej, škvrny expandovať a zlúčiť. To znamená, že čierna farba sa nezobrazuje na celom plášti, ale na jednotlivých miestach.

    Muž perzského leoparda s atypickou farbou v blízkosti Abundismu. Autor fotografie: Altaipanther, verejná doména

    Okrem čiernych panterov existujú aj alpínske leopardy s modrými očami, bielej farby a takmer nepostrehnuteľné škvrny, ktoré sa sotva vidia na svetle. Takíto jedinci sú mimoriadne zriedkavé: našli sa vo voľnej prírode na juhu Číny, v Indii v okrese Hazaribag, v Zimbabwe av Mozambiku. Niekoľko jedincov s bielou kožušinou sa narodilo v zoologických záhradách po celom svete. Aj v prírode sa krémové leopardy niekedy narodili so svetlými škvrnami a modrými očami.

    V rezerve, ktorá sa nachádza v Los Angeles County v Spojených štátoch, leukisti sa kedysi narodili: leopardi s bielymi vlasmi, ale normálnou farbou očí. S vekom majú skvrny.

    Foto: Messybeast, CC BY 2.5

    Kde žije leopard?

    Leopardi sú rozšírenejší ako ostatní členovia mačacej rodiny, hoci v niektorých oblastiach ich počet je doslova desiatky a dokonca aj jednotky. Ale na iných miestach môžu byť lovení, včas av určitých oblastiach.

    V Afrike žijú veľké oblasti južne od Sahary a miestne oblasti na severe. V Ázii je lokalita leopardov veľmi široká a rozširuje sa od Kaukazu a Zakarpatska, Strednej Ázie, Ďalekého východu do niektorých oblastí Arabského polostrova, južných a juhovýchodných oblastí Číny a juhovýchodnej Ázie. Čierny Panther je obzvlášť obyčajný na Jave a polostrove Malacca.

    Leopardi žijú v tropických, subtropických, širokolistých lesoch, v húštinách pozdĺž riek a na horských svahoch (kde nie sú vyššie ako 5200 metrov nad morom), v stepi, savanách, dosahujú neplodné púšte a prakticky hranice osád. Najdôležitejšou vecou pre leopardov je prítomnosť prístreškov, dostatočný počet zvierat, ktoré zabezpečia ich potravinové potreby a neprítomnosť hrozby pre ľudí.

    Autorka fotografie: Whit Welles, CC BY 3.0

    Čo robí leopard?

    Leopardi jedia rôzne kopytovité zvieratá. V savanoch, púštiach, stepiách a polopustoch môžu byť antilopy, impaly, zebry, mladé žirafy a ťavy v lesoch a horských oblastiach - jeleň, srnie, gazely, horské kozy, gazely, mouflóny, taras, losy, jeleni, kance. Malú korisť môže byť zahrnutá aj v dávke leoparda: myši, porcupiny, arardi, zajace, líšky, marteny, jazvec. Pri nedostatku konvenčných potravín sa leopardi živia opicami, hlodavcami, vtákmi (bažantmi, čiernymi groúsmi, keklikmi, snehovými kockami atď.), Dokonca lovia plazy (jašterice, hady) a hmyz. Niekedy sa stávajú ich kořisti ďalšími predátormi, ako sú hyena psi, šakalové a iné gepardy. Existujú správy, že leopardi z Ďalekého východu dokonca napadli malé mláďatá. Tiež predátorské mačky niekedy lovia ryby a kraby (hoci to robí zriedkavo) a niektorí jednotlivci (často starí) nepoznajú mrchožroutov ani nekradnú korisť od svojho druhu. Leopardi žijúci v blízkosti domáceho lovu pre psy a dobytok (ovce, osly, kone, kozy, ošípané, menej často kravy).

    Leopard je schopný zaútočiť na ľudí. Ale kanibalové leopardy sú oveľa menej bežné ako tigre a levia, ktorí útočia na ľudí. Pre ňu môže ísť len stará alebo chorá bestie. Zdravé a mladé zviera napadne človeka len vtedy, ak je zranený.

    Počas dňa leopard vyživuje až 20 kg mäsa. Po usmrtení veľkej koristi to jeso ďalších 4-5 dní. Až potom sa leopard dostane k ďalšiemu lovu.

    Leopardi veľa pijú, najmä po jedle. V tomto ohľade sa vždy usadili na tých miestach, kde je voda konštantná. Pri napájaní mačiek sa spravidla platí v noci.

    Okrem živočíšneho mäsa, leopardi konzumujú trávu, aby vyčistili črevný trakt z vlny, ktorá je prehltnutá počas čistenia kožušiny.

    Autor fotografie: NJR ZA, CC BY-SA 3.0

    Ako lovia leopardy?

    Leopardi sú noční lovci. Ale niekedy môžu loviť počas dňa, najmä v zatiahnutej dobe. Pre korisť leopardy vyrazili v skorých popoludňajších hodinách a lovili v prvej polovici noci. Ak bol lov neúspešný, pokračujú to skoro ráno.

    Títo predátori sú schopní napadnúť rôzne zvieratá, konajúc sľubne a rýchlo. Čakajú na obete hlavne na zemi, ale zároveň dokonale vyliezajú stromy a predbiehajú tam aj korisť. Chôdza týchto mačiek je tichá. Snaží sa čakať na svoju korisť na zvieracích chodníkoch alebo na poliach, na solonetiach alebo dokonca na vetve stromu. Leopardovia ticho a obratne prenikajú na objekt lovu, približujú sa k nemu o 2 metre a robia rozhodujúci hod. Leopard neradi prenasleduje korisť: šelma, ktorá je napadnutá z úkrytu, často nedosahuje viac ako 40-50 metrov. Malé zvieratá leopardy sú zabité skusom na krku. Skočia na zadnú časť veľkého zvieraťa, odrazia ho z nohy, nahromadia sa s celou hmotnosťou svojho tela, spojí krk obete s labkami a uhryznú cez krk alebo šiju.

    Leopardy zvyčajne lovia samy. Samica môže ísť loviť spolu so staršími deťmi, zatiaľ čo rodina ešte nie je rozdelená. Spravidla leopardi zabíjajú jedno zviera, bez toho, aby sa dotkli alebo vystrašili ostatných. Ak leopard okamžite nezjedí zabitú obeť, môže pretiahnuť zvyšky jedla na strom, aby ho ochránil pred hyenami, šakalmi a inými mäsožravcami. Ale zvyčajne berú pozostatky niekoľko sto metrov a skrývajú ich v húštinách rastlín. Títo predátori nekonkurujú s inými veľkými mačkami na jedlo, pretože sa živia nielen veľkými kopytníkmi.

    Leopard odtiahol korisť do stromovej vetvy. Autorka fotografie: Raphael Melnick, CC BY-SA 2.0

    Reprodukcia leopardov

    V južných oblastiach ich prirodzeného prostredia žijú leopardi po celý rok. Na Ďalekom východe sa spájajú v januári. Počas obdobia párenia, leopardi, muži sú agresívni, často bojujú, nahlas nahnevajú. Leopardi robia svoj deň pre potomstvo na najodľahlejších a osamelších miestach. Môžu to byť rôzne záhyby: pod stromami, pod kameňmi, v skalách. Pred objavením sa detí samica položí spodnú časť dna suchými listami a trávou.

    Tehotnosť leopard trvá 3 mesiace. Dodávka prebieha v noci a trvá 6-10 hodín. Zvyčajne sa u vrhu vyskytuje 1 - 4 detí s hmotnosťou 500 - 700 g a dĺžkou tela do 15 cm, ale môže sa objaviť až 6 novorodených mačiatok. Leopardské mláďatá sa narodili slepé a bezmocné, pokryté dlhou hustou hnedou kožušinou s tmavými škvrnami. Vidia cez 1,5 týždňa a vstávajú na nohách až po 2 týždňoch, plazujúc sa po dne. Leopardské mačiatka miznú ako ich príbuzní, domáce mačky. Ak ženský leopard cíti nebezpečenstvo, skryje mačiatka na inom mieste a nesie ich v zuboch jeden po druhom. Do 6-8 týždňov samica drží deti v úkryte a potom začnú opustiť den na hranie. Žena ich kŕmil mäsovou výživou: najprv vykrúcala polovicu tráveného jedla a potom ich priviedla k zabitým malým zvieratám a vtákom. Po piatich až šiestich mesiacoch, keď matka prestane kŕmiť mlieko, začne ich viesť k zabitým korisťom.

    Brood prechádza s matkou už viac ako rok, učiac sa techniky lovu a prežitia, skôr ako začne v teple. Mladí leopardi z jedného plodu spolu držia nejaký čas. Stane sa sexuálne dospelý po 2 rokoch, s ženami o niečo skôr ako muži. Počas tohto obdobia sa mladé zvieratá odlišujú a usadzujú sa na iných miestach.

    Foto: Mirek Heran

    Melanistické mačiatko v vrhu leoparda. Autorová fotka: Tomáš Adamec, Zoo Praha

    Leopard poddruh, foto a meno

    Leopard je typ zvieraťa rodu Pantera. V tejto podobe sa rozlišuje niekoľko poddruhov:

    1. Panthera pardus delacouri (Pocock, 1930) - leopard indočínský,
    2. Panthera pardus fusca (Meyer, 1794) - indický leopard,
    3. Panthera pardus japonensis (J. E. Gray, 1862) - čínsky leopard,
    4. Panthera pardus kotiya (Deraniyagala, 1956) - Ceylonový leopard,
    5. Panthera pardus melas (G. Cuvier, 1809) - javovský leopard,
    6. Panthera pardus nimr (Hemprich a Ehrenberg, 1833) - južný arabský leopard,
    7. Panthera pardus orientalis (Schlegel, 1857) - leopard ďalekého východu, leopard Amur, leopard východného Sibíru,
    8. Panthera pardus pardus (Linnaeus, 1758) - africký leopard,
    9. Panthera pardus saxicolor (Pocock, 1927) - perzský leopard. V súčasnosti je perzský leopard (kaukazský leopard) tiež spojený s perzskou (Panthera pardus tulliana, Panthera pardus ciscaucasica).

    Nižšie je uvedený stručný popis každého poddruhu.

    • Indochinese leopard (lat.PantherapardusDelacour) - poddruh, ktorý má často čiernu farbu. Predátor žije v juhovýchodnej Ázii (Malajzia, Mjanmarsko, Thajsko). Podľa údajov z roku 2016 (Rostro-García a kol., 2016) sa už v Singapure nenachádza, možno zničená v Laose a Vietname a takmer zmizla z Kambodže a južnej Číny.

    Počet obyvateľov nepresahujúcich 2503 jednotlivcov je neustále ohrozovaný ničením. V dôsledku odlesňovania je oblasť, ktorá je biotopom tohto druhu znížená. Bitúnok a nezákonný obchod s voľne žijúcimi živočíchmi tiež nepriaznivo ovplyvňujú populáciu indochinských leopardov.

    Foto: Tomáš Najer, CC BY-SA 4.0

    • Indický leopard(Lat.Pantherapardusfusca).

    Dĺžka tela mužov dosahuje 128-142 cm, dĺžka chvosta - 71-92 cm, maximálna hmotnosť leoparda nepresahuje 77 kg. Dĺžka samíc je 104-117 cm, dĺžka chvosta je 76-88 cm, ženy vážia 29-34 kg.

    Indický leopard žije v severnej Indii a priľahlých krajinách: v Nepále, Bangladéši, Bhutáne, Pakistane, južnej Číne. Indické leopardy sú už dlho známe ako kanibaly. Možno to bolo v minulosti kvôli tomu, že jedli nezabudnuteľné mŕtvoly ľudí, ktorí zomreli v období epidémií a potom po ochutnávaní ľudského mäsa pokračovali v útokoch.

    Autorová fotografia: Zdeněk Hašek

    • Severokopský leopard (lat.Pantherapardusjaponensis) má rovnakú veľkosť ako leopard Amur: dĺžka tela až 136 cm, chvost až 90, hmotnosť do 75 kg. Priemerná váha mužov je 50 kg, ženy - 32 kg.

    Severné čínske leopardy sa nachádzajú v lesoch a horách strednej a severovýchodnej Číny. Podľa údajov z roku 2015 (Laguardia a kol., 2015) je počet predátorov 174 až 348 jedincov. Na porovnanie: v roku 1998 ich počet dosiahol okolo 1000 osôb.

    Autor fotografie: Rufus46, CC BY-SA 3.0

    • Ceylonový leopard (lat. Panthera pardus kotiya).

    Muži dosahujú dĺžku 142 cm, ženy 114 cm, chvost samce je až 96,5 cm, ženy do 84 cm, maximálna hmotnosť samca je až 77 kg, ženy do 44 kg.

    Názov tohto druhu pochádza z jeho jediného biotopu - ostrov Ceylon, ktorý sa teraz nazýva Srí Lanka. Od 700 do 950 osôb žije vo voľnej prírode (údaje za rok 2015).

    Autorová fotografia: Gihan Jayaweera, CC BY-SA 3.0

    • Javanský leopard (lat.Pantherapardusmelas) - jeden z ohrozených poddruhov, žije iba na ostrove Jáva v Indonézii. Zaniká kvôli zníženiu rezidenčnej plochy, ktorá je tesne nad 3000 metrov štvorcových. km a naďalej klesá. Podľa údajov z roku 2008 (Ario et al., 2008) je v prírode 350 až 525 jedincov.

    Predtým sa predpokladalo, že javovský leopard môže byť výlučne čierny, ale potom sa zistilo, že sa medzi nimi vyskytuje aj šumivá farba.

    Autorská fotka: Vachovec1, CC BY-SA 4.0

    • Južný arabský leopard (lat.Pantherapardusnimrat) - Jedná sa o najmenší leopard, ktorý dosahuje dĺžku najviac 140 cm s hmotnosťou do 20 kg (u žien) a až 30 kg (u mužov). Farba pozadia môže byť buď bledožltá alebo jasne zlatá. Vzorované rozety.

    Akonáhle bol dravec rozšírený na Blízkom východe. V súčasnosti južní arabské leopardy žijú iba v malých oblastiach v západnej časti Arabského polostrova. Ohrozené poddruhy, ktoré potrebujú ochranu. Podľa údajov z roku 2008 žije vo voľnej prírode viac ako 45-200 juhoafrických leopardov.

    Autor fotografie: עמוס חכמון, CC BY-SA 3.0

    • Ďaleký východný leopard (Amur, východná Sibír) (latinčinaPantherapardusorientalis) Manchurianský leopard alebo kórejský leopard má tiež mená. Malý poddruh. Dĺžka tela 107 - 136 cm, dĺžka chvosta 82-90 cm, výška v ramene až 78 cm. Priemerná váha leoparda je 32-48 kg, ale môže dosiahnuť 75 kg. Odlišuje sa od ostatných poddruhov s mäkšou a dlhšou kožušinou: 30-50 mm na chrbte a až 70 mm na bruchu. V zime je farba zvieraťa ľahšia ako v lete. Pozadie sa líši od krému po zlatý. Boky sú ľahšie a brucho a vnútro končatín sú biele. V lete je farba srsti viac nasýtená. Lebka predátora je tesne stlačená v interorbitálnej oblasti.

    V súčasnosti leopardi z Ďalekého východu žijú v malej oblasti na hraniciach troch štátov - Ruska, Číny a Severnej Kórey. Pred sto rokmi biotop obsadil celý kórejský polostrov Primorye a oblasti v severnej Číne. Podľa roku 2014 zostalo vo voľnej prírode viac ako 50-60 jedincov. Toto je najchudobnejšia žijúca leoparda. V súčasnosti sa vynakladá úsilie o zachovanie a obnovu obyvateľstva v zajatí aj v prírode. Na juhu Primorského Kraje boli vytvorené rezervy na zachovanie tohto vzácneho zvieraťa.

    Autorka fotografie: Derek Ramsey (Ram-Man), GFDL 1.2

    Autorová fotografia: Fabio Usvardi, CC BY-SA 3.0

    • Africký leopard (lat.Pantheraparduspardus) - najbežnejšie poddruhy. Dĺžka tela je až 180 cm, chvost je až 110 cm, maximálna hmotnosť mužov dosahuje 91 kg, priemerná hmotnosť je 60 kg. Ženy vážia v priemere 35 až 40 kg.

    Dravca zaberá obrovské územia v Afrike, stretáva sa v horách, v savanách, polopúšťoch a tropických dažďových pralesoch. Zabraňuje púštnym oblastiam, v ktorých nie sú žiadne trvalé zdroje vody. Nenájdené v Sahare av púštnych oblastiach severnej Afriky a Namíbie.

    Autor fotografie: Derek Keats, CC BY 2.0

    • Perzský leopard (to isté Perzský leopard, kaukazský leopard) (Lat.Pantherapardussaxicolor) - veľké zviera s dĺžkou tela až 183 cm (podľa údajov zo stránky www.inaturalist.org až 259 cm) a dĺžkou chvosta do 116 cm. Hmotnosť leoparda dosahuje 60 kg. Zimná kožušina zvieraťa je bledá, nudná, pozadie je šedo-okrová, škvrny sú pomerne zriedkavé, hnedasté. Letná kožušina môže byť dvoch typov - ľahšia a tmavšia.

    Podľa roku 2008 je na svete 870 až 1290 dospelých. Perskí leopardi žijú v Iráne, Afganistane, Pakistane, východnom Turecku, Turkménsku (v Kopetdagských horách), v Azerbajdžane: v Nakhichevan, pohoria Talysh, Karabach, Arménsko a hory Veľkého Kaukazu v Gruzínsku. Habitats of leopards - základňa skál a placer kamene, niekedy roviny, pokryté kríky.

    Jednotlivci, ktorí boli rozšírení skôr na severnom Kaukaze, boli úplne vyhubení v polovici 20. storočia. Dá sa však dúfať, že sa predátori opäť vrátia na tieto miesta, keďže v roku 2007 Rusko spustilo program na obnovu populácie perzského (belošského) leoparda. Centrum obnovy leopardov na Kaukaze pôsobí na území Národného parku Soči a jeho prvé domáce zvieratá už boli prepustené do voľnej prírody. Perzský leopard je zaradený do Červenej knihy Ruska ako ohrozený druh.

    Autorka: Johannes D., CC BY-SA 3.0

    Zaniklý leopardský poddruh

    Európsky leopard(šírka panthera pardus sickenbergi) žil v Európe. Zanikla pred 10 000 rokmi, ku koncu Pleistocénu.

    Zanzibar leopard(šírka panthera pardus adersi)pravdepodobne je zaniknutý poddruh. Žil na ostrove Unguja (Zanzibar). Naposledy sa na tomto území v roku 1980 pozoroval lezard Zanzibar.

    Autorka: Peter Maas, CC BY-SA 3.0

    Leopard hybridné, fotografie a tituly

    Leopardi, rovnako ako ostatné zvieratá, sa krížili s inými druhmi počas zajatia. Osoby narodené s týmto sú neplodné. Nasledujúce hybridné leopardy sú známe:

    • leoponi - kríž medzi leopardom a levicou. Je menšia než lev, ale väčšia ako leopard.

    Zviera je pokryté hnedými alebo čiernymi škvrnami, na koncoch chvosta má kefu. U mužov rastie hriva.

    • Yagopard - kríž medzi jaguárom a ženským leopardom.

    Odobraté z lokality: rdn-team.com, CC BY-SA 4.0

    • pumapard - výsledok prechodu ženského leoparda s puma.

    Veľkosť zvieraťa je malá - 2 krát menej ako obaja rodičia. Labky sú krátke, chvost je dlhý. Telo je pokryté tmavými škvrnami.

    Autorová fotografia: Dr Karl Shuker

    Aký je rozdiel medzi jaguárom a leopardom?

    Štruktúra tela u oboch zvierat je podobná. Ale telo jaguára je masívnejšie, nahromadené a silne zložené: zviera vyzerá pevnejšie a silnejšie ako leopard.

    Jaguar má kratší chvost - 70-91 cm, leopard dosahuje 110 cm.

    Na rozdiel od leoparda je jaguárova hlava väčšia a vyzerá masívne.

    Leopardové čeľuste sú menšie a užšie ako jaguár.

    Rozdiel medzi leopardom a jaguárom je vysledovaný v miestach zvierat. Škvrny na koži jaguára sú podobné leopardom, ale majú väčšie rozmery. Navyše farba jaguára sa zdá byť jasnejšia. Zvieratá sú zjednotené tým, že obidve môžu byť melanisti, čiže čierne (pravé s mierne zafarbené na pozadí čiernej farby) a názov "čierny panter" môže byť aplikovaný na jaguára i leoparda, pretože obe tieto zvieratá patria do rodu Panthers.

    Ľavý leopard, pravý jaguár. Fotografie autora vpravo: Charlesjsharp, CC BY-SA 4.0.

    Maximálna rýchlosť leoparda je 60 km / h. Jaguar je rýchlejší: dosahuje rýchlosť až 90 km / h.

    Jaguár sa líši od leoparda v jeho lokalite: žije na juhu Severnej Ameriky, v strednej a južnej Amerike a leopardi v Afrike a Ázii.

    Výživa oboch zvierat je približne rovnaká, ale jaguár dobre pláva a doplňuje stravu ryby, žaby, korytnačky a dokonca aj malé aligátory. Leopard pláva dobre, ale neochotne a zriedkavo konzumuje ryby. Okrem obyvateľov pôdy však jedia opice a iné zvieratá žijúce v stromoch.

    Очередная разница между ягуаром и леопардом заключается в том, что недоеденную добычу леопард прячет на дереве или в траве, а ягуар закапывает в землю.

    Беременность у самки леопарда длится до 90 дней, у ягуара 100-110 дней.

    Сверху северо-китайский леопард, снизу бразильский ягуар. Автор фото сверху: Rufus46, CC BY-SA 3.0. Автор фото снизу: Charlesjsharp, CC BY-SA 4.0.

    Охота на леопарда

    Леопарды, как и другие хищники, полезны тем, что уничтожают больных животных, сдерживают рост популяции вредителей, например обезьян.

    Люди охотятся на красивых пятнистых кошек с целью добычи ценного меха, а также уничтожают их из-за того, что хищники нападают на домашний скот. Но, в основном, популяции леопардов уменьшаются из-за хозяйственной деятельности людей и, соответственно, изменения привычных мест обитания барсов. В некоторых районах леопард находится на грани выживания, а в некоторых уничтожен совсем. Ale napriek tomu, vo väčšine svojho rozsahu, šelma úspešne prežíva vďaka svojej schopnosti úspešne loviť a prispôsobiť sa akýmkoľvek podmienkam života. V niektorých krajinách sú leopardy zabité na zábavu.

    Tento cicavec je súčasťou takzvaných "veľkých päť" zvierat - obľúbenými predmetmi športového lovu, medzi ktoré patrí lev, slon, byvol, nosorožca a leopard. Na tento účel medzinárodná organizácia, ktorá riadi obchod s ohrozenými voľne žijúcimi druhmi zvierat a rastlín, prideľuje kvóty na streľbu leopardov. Populácia týchto predátorov z tohto nie je znížená. Štáty, ktoré dostávajú tieto kvóty, sa starajú o ochranu druhov.

    Pozrite si video: Leopard glitter metallic gold handmade sheet lat HD (December 2019).

    Загрузка...
    zoo-club-org