Vtáctvo

Cramerov náhrdelník

Pin
Send
Share
Send
Send


Cramerove náhrdelníkové papagáje začínajú hľadať partnera dlho pred začiatkom obdobia hniezdenia. Títo vtáci vytvárajú páry na celý život. V Indii sa od januára do marca hniezdia kŕmení papagáti Kramer. V Afrike sa to deje v deštivých mesiacoch roka.

Na začiatku obdobia hniezdenia sú spárované vtáky oddelené od stáda a trávia väčšinu svojho času v blízkosti ich dutiny. Počas tokovanu muž niekoľko dní pôsobivo prechádzal na vetvách a ukázal ženskej v celej svojej sláve. Žena demonštruje pripravenosť na párenie tým, že predpokladá pevnú pozíciu s krídlami visiacimi nadol.

V Afrike vtáky hniezdia iba v dutinách starých stromov av Indii často navyše usporiadajú hniezda v rôznych výklenkoch a dokonca aj v budovách. Samica zvyčajne uvádza štyri biele vajcia, ale iba dve kurčatá prežili. Rodičia kŕmia mláďatá spolu. Nestlé sa stávajú nezávislými iba po 6 mesiacoch, keď majú perie dospelých vtákov.

ŽIVOTNÝ ŠTÝL

Indickí prstenci sú vtáky, ktoré sa ľahko prispôsobia rôznym podmienkam života. Ich prirodzený biotop je tropické nízko položené oblasti Afriky a Ázie, ale na úpätí Himalájí sa vyskytujú v nadmorskej výške približne 1.600 m nm. Väčšinu svojho života trávia títo papagáti na stromoch. Tu vtáky spávajú, nájdu jedlo a zvyšujú potomstvo. Uprednostňujú riedke lesy.

V súčasnosti sa papagájové náhrdelníky často nachádzajú v mestských oblastiach - v blízkosti fariem a miest. V Indii, ak vtáky nenájdú vhodné na hniezdenie listnatých stromov, usporiadajú hniezda v opustených domoch, medzi zrúcaninami alebo dokonca v stenách domov.

V Európe sa vyskytuje aj populácia Kramer korotselových papagájov žijúcich v slobode. Tieto vtáky sú aktívne počas dňa. Náhrdelník papagáje sú hlavne držané vo veľkých kŕdľoch, čo dáva vtákom väčšiu bezpečnosť. Často sa spája niekoľko kŕdľov týchto papagájov, ktoré tvoria veľkú komunitu. Kramerove náhrdelníkové papagáje lietajú veľmi šikovne a rýchlo a na zemi sa pohybujú pomaly a nešikovne. Hlavnými nepriateľmi papagájov sú veľké dravé vtáky.

ČO JE

Kramerove prstencové papagáje krásne letia, ale trávia väčšinu svojho života na malej ploche, ak tu, samozrejme, nájdu dostatok semien a plodov. Títo vtáci sa rozhodli vyhľadať jedlo niekoľko hodín po východu slnka. Často počas zbierok ovocia sa dostávajú do opíc, ale papagáje odtrhávajú plody, ktoré visia na koncoch konárov, takže nekonkurujú opiciam. Náhrdelník papagáje často zlomiť okvetné lístky, aby sa dostali do sladkého nektáru. Roztrhané jedlo, drží pevne na vetve s ohnutými prstami.

V suchých oblastiach, kde je nedostatok krmív, Kramerovi hlúpe papagáje strávia veľmi šetrne. Po prvé, vtáky s nohou prinášajú ovocie na zobák a jedia šťavnaté mäso a potom sa kožou vyživujúcim semenom. V miestach, kde je veľa jedla, papagáje sa veľmi správajú veľmi odlišne. Odstránia najkrajšie, podľa ich názoru, časti z ovocia a potom hodia ovocie na zem.

Cramerova náhrdelníková papagáje veľmi milujú sladké ovocie, ktoré rastú na stromoch, ako fig, dátum a guava.

ZÁUJEMNÉ FAKTY, INFORMÁCIE.

  • Ženské papagáje sú viac vojensky než muži. Bojov žien v dôsledku biotopu často končí smrťou jedného z vtákov.
  • Hoci je papagáj obyčajný obyvateľom tropických regiónov, podarilo sa to aklimatizovať v krajinách s miernou klímou. To potvrdzuje skutočnosť, že anglické obyvateľstvo tvoria potomkovia domácich papagájov, ktorí utiekli od majiteľov. Dnes má asi tisíc vtákov.
  • Cramerov Ozérelový papagáj patrí do skupiny asijských pastelovo-zelených papagájov.

VLASTNOSTI KAMERY POMOCI NÁHRDENIA. POPIS

Počas letu: Tieto vtáky sa vyznačujú rýchlosťou a vytrvalosťou počas letu. A napriek tomu, počas života zostávajú na mieste, kde sa narodili.

perie: jasne zelené perie. Dlhý a špicatý chvost zeleno-modrý na vrchu.

prsty: silne zakrútené prsty umožňujú prstencovi prstenec držať tesne na vetve. S pomocou ich vták prináša jedlo do úst.

zobák: silne ohnutý, jasne červená farba s tmavým hrotom na vrchu.


- Papagájový náhrdelník Habitat Cramer

Kde žije

Kramerov papagáj hniezdo v trópoch Starého sveta. Vtáky žijú v Ázii - od Pakistanu po Južnú Kóreu a Vietnam - av tropickej Afrike: v Senegale, v Mauretánii, v Severnom Kamerune, v povodí Bieleho Nílu.

OCHRANA A KONZERVÁCIA

Napriek rozširovaniu poľnohospodárskych regiónov a postupnému zvyšovaniu miest, populácia neznižuje, ale naopak zvyšuje.

Vzhľad, veľkosť

Existujú dva poddruhy Kramerovho papraďa kníreho krku - afrického prstenca (Latinský Psittacula krameri krameri africký) a indických prstencov (Psittacula krameri manillensis). Rozdiely medzi týmito dvoma druhmi - africký menší malý s tmavým nakklyuvem a špičkou zobáku, má tiež bledšiu farbu. Priemerné veľkosti a váha: africký - 37 cm a 105 gramov, indický - 40 cm a 115 gramov. Farba vtáka je zelená s lilami. Zobák je tmavo červený. Rozdiely medzi samicou a mužom sa objavujú vo veku 2-3 rokov - na krku muža na bokoch sa vytvárajú čierne pruhy peria a ružové za sebou, pripomínajúce náhrdelník. Kurčatá majú bledšie perie v porovnaní so staršími jedincami, bledším zobákom (ružovo-červené) a tmavými očami. O 5-6 mesiacov sa okolo očí mláďatá objaví oranžový obrys.

Okrem prirodzených farieb chovatelia priniesli značný počet farebných mutácií - žlté, biele, modré a pestré farby. V niektorých farebných mutáciách chýba hlavný rozlišovací prvok vo forme náhrdelníka.

Ako dlho žije papagáj Kramer? Časopis Zborník zo zoologickej spoločnosti v Londýne poskytuje údaje o 34-ročnom vtákovi. Priemerná priemerná dĺžka života sa zvyčajne nazýva obdobie 25-30 rokov. Stojí za zmienku, že keď hovoríme o očakávanej dĺžke života, je potrebné pochopiť, že keď je držaný v zajatí, do značnej miery závisí od správneho obsahu.

Domovský obsah

Majú schopnosť hovoriť - ale schopnosť je veľmi závislá od individuálnych charakteristík každého vtáka. Znak - aktívny. Chicks rýchlo zvyknúť na osobu a stane krotké. Ale nájsť spoločný jazyk s dospelým divokým jedincem je oveľa zložitejšie.

Pri kúpe vtáčieho klietka je potrebné zamerať sa na priestranné modely, kde sa papagáj Kramer môže voľne pohybovať bez poškodenia chvosta. Väčšina modelov je teraz vybavená zasúvateľným zásobníkom, ktorý zjednodušuje každodenné čistenie a rošt v spodnej časti, aby obmedzil prístup k vrhu a zvyškom potravín. V mrežovom obydlí je potrebné umiestniť niekoľko pólov. Pri bočných bokoch sa odporúča používať vetvy s kôrou (napr. Breza, lípa, jablko), navyše môžete umiestniť ďalšie póly - minerálne (na brúsne nožičky a zobák), lano (pre hry) a iné typy.

Vzhľadom na mimoriadnu inteligenciu je potrebné poskytnúť prstencový papagáj s veľkým množstvom hračiek, vrátane hračiek s vývinom a krmiva. Po umiestnení všetkého príslušenstva do klietky by mal byť váš domáce zviera schopný pokrčiť svoje krídla bez toho, aby sa dotkli ničoho. Klietka veľkosti Ferplast EXPERT 70 môže byť dobrým priestranným obydlím. Niektorí majitelia si vyberajú menšie byty, čo je prijateľné, ak sa papagáj väčšinou pohybuje mimo klietky.

Výživa - obilná zmes (zvyčajne sa odporúča: belgický Prestige Versele-Laga, talianske Fiory a Padovanské papagájové jedlá, španielsky CUNIPIC, nemecký Vitakraft, ruský RIO), ovocie, zelenina, obilniny, minerálne doplnky (sépia).

Životný štýl v prírode

Prírodné pásmo je Stredná Afrika, India, Pakistan, Srí Lanka, Nepál a Mjanmarsko. Navyše sa usadili v iných krajinách, kde boli dovezené ľuďmi. Mrazuvzdornosť vám umožňuje prežiť aj v chladnom prostredí. V prírode žijú kolónie od malých po veľmi veľké. Radšej trávia čas na stromoch, ale môžu zostúpiť na zem, na ktorých sa veľmi trápne pohybujú.

Parrot inteligencia

Veľmi priateľská povaha, ako aj vysoká inteligencia pápera Kramera, robili tento vták obľúbený u fanúšikov a chovateľov exotických domácich vtákov. Vzhľadom na vynikajúcu inteligenciu druhu je veľmi dôležité poskytnúť prstencovitý papagáj od pomerne skorého veku s veľkým množstvom hračiek, vrátane vývojových a kŕmnych hračiek.

Vzhľad a farby papagája

Papagáj Kramer je relatívne malý vták. Priemerná dĺžka tela a chvosta dospelého jedinca nepresahuje 41-42 cm, s dĺžkou krídla 15-16 cm. Papagáj má štíhlu stavbu a relatívne pozdĺžne telo. Priemerná hmotnosť dospelého človeka sa pohybuje od 115 do 140 g.

Základné zafarbenie perie prstenca papagájom je zelená, trávnatá farba. Okcipitálna oblasť hlavy je charakterizovaná modrastým odtieňom. Na perie hrdla je čierna farba a od zobáka po oči prechádza tenký, ale veľmi dobre vyhranený pás čiernej farby. Ďalšia čierna prúžok opracováva krk vtáka. U mužov má takáto kapela osobitý ružový okraj. Dvojica najdlhšieho chvostového peria maľovala v pomerne jasnej modrej farbe., Spodná časť na perie je tmavošedá a na chvostovom perie je olivovo-žltá.

Zobák má jasne červenú farbu a špička a oblasť mandibuly sa vyznačujú tmavým, takmer čiernym sfarbením. Hrdlá časť mandibuliek mužov má čiernu farbu, zatiaľ čo u žien sa spravidla vyznačuje tmavozelenou farbou. Paws šedá, s mierne ružovým odtieňom.

To je zaujímavé! Slabšie vyjadrený sexuálny dimorfizmus Kramerovho papagáta trochu komplikuje schopnosť samostatne odlišovať ženu od muža. V tomto prípade je potrebné zamerať sa na čierny a ružový krk "náhrdelník", ktorý je úplne zbavený žien.

Habitat, prirodzený biotop

Habitát a prirodzený biotop tohto druhu je extrémne široký. Jedná sa o jediný druh všetkých známych papagájov, ktorý žije hneď na území Ázie a Afriky.

To je zaujímavé! Za prírodných podmienok sa papagáj Kramer rozhodne usadiť v lesných oblastiach av otvorenej krajine s množstvom trnitých kríkov, ako aj v savanách.

Africká distribučná oblasť je reprezentovaná Mali, južnou časťou Nigeru, severnými časťami Ghany a Burkiny Faso a zahŕňa aj Togo a Benin, južnú časť Nigérie, Kamerunu a Čadu, severnú časť CAR, Ugandu a severozápadný Somálsko. Ázijská distribučná oblasť je zastúpená takmer celou Južnou Áziou a časťou juhovýchodu.

Obsah: papagáj doma

V prírodných podmienkach existuje niekoľko odrôd náhrdelníkového papagája, ale domáci chovatelia hydiny úspešne udržiavajú himálajské, smaragdové, čínske, červenohnedé a mauríciánske papagáje doma.

Malabar, pink-breasted, Alexandrian, a stilogolovye papagáj púči tiež dobre spolu v zajatí.

Zariadenie na kŕmenie parochne

Môžete držať pernaté domáce zviera v pomerne priestrannej vtáčej klietke, ako aj v špeciálnej voliére, kde bude taký výstredný exotický vták oveľa pohodlnejší. Rovnako by sa mal uprednostňovať aj obsah voliéra, ak sa očakáva nezávislý chov tropického pernatej zveri., V prírodných podmienkach, kiterello papagáj trávi veľa času v letoch, preto doma údržbu takých exotus, je potrebné nechať lietať dosť často okolo domu.

Je to dôležité! Pomocou mocného zobáka môže papagáj Kramer veľmi ľahko zničiť relatívne krehké štruktúry, preto by klietka a voliéra mali byť vyrobené z dostatočne pevných kovových tyčí s vysoko kvalitnou antikoróznou úpravou.

Starostlivosť a hygiena

V klietke alebo v otvorenej klietke pre kozheregovo papagája by mala byť dostatočne priestranná, aby umožnila vtákovi voľne letieť z pobočky na pobočku. Raz týždenne je potrebné zabezpečiť dôkladné upratovanie domáceho domova. Voda by mala byť vždy čerstvá. Podávač a drinker treba každý deň veľmi dobre umývať..

Odporúča sa poskytnúť vtákovi teplotu okolitého vzduchu 15-20 ° C s vlhkosťou 60-70%. Prsteňový náhrdelník sa cíti tak pohodlne, ako je to len možné, s ľahkým dnom okolo 12 hodín, takže ak je to potrebné, "nočná" je umelo vytvorená.

Potravinová dávka - ako kŕmiť papagáj

Napriek nenáročnému správaniu, takýto pernatý zviera ako náhrdelník papagája potrebuje správne zvolenú stravu. Denné menu musí byť prítomné:

  • Kanárska zmes - 10-15%,
  • ovos - 25%,
  • slnečnicové semená - 10-15%,
  • proso - 35%,
  • čerstvá zelenina - 5-7%.

Jedna dospelá osoba by mala mať približne 20 až 30 g takejto zmesi. Pravidelne je možné doplniť stravu pernatého domáceho maznáčika vlašskými orechmi a mandľami, varenou kukuricou alebo pšeničnými klíčmi.

To je zaujímavé! Kramerov papagáj miluje ovsené vločky, varené kuracie a prepelicové vajcia, rôzne druhy ovocia, rovnako ako nízkotučné tvarohové syry a odrody pevného nesoleného syra.

životnosť

Podľa mnohých štúdií priemerná dĺžka života pernatých domácich zvierat závisí od špecifických vlastností. Náhrdelník papagáje, podliehajúci správnej údržbe a správnemu kŕmeniu, je schopný žiť v zajatí už tridsať rokov a ešte viac.

To je zaujímavé! Mladý náhrdelník sa vyznačuje bledším perom ako perím dospelého vtáka.

Návrh zákona má ružovo-červené sfarbenie. Približne od veku pol roka sa okolo očí krugstulského papagája objavuje oranžová hraničná charakteristika tohto druhu. Vo veku dvanástich mesiacov, po oplodnení, muži získajú sotva viditeľný a pomerne tenký náhrdelník, ktorý bude úplne vytvorený približne o tri roky.

Choroba a prevencia parrotov

Viac náchylné na ochorenie kurčatá papagáj. V plodu papuče s krúžkami sa môžu objaviť mláďatá s "žabami", ktoré sú stratené alebo sa líšia tým, že sa, Anomálie sú spôsobené poruchami činnosti nervového systému, ktoré sú spôsobené nedostatkom vitamínov patriacich do skupiny "B". Takéto kurčatá nie sú liečiteľné.

Na preventívne účely je potrebné každodenne vyčistiť priestory na chov, dôkladne opláchnuť kŕmidlá a pijanky a ošetriť kúpele a bidlá. Na miestach hniezdenia je dôležité zachovať určitý teplotný režim a úplne odstrániť všetky prievany.

Chovné papagáje

Kramer papagáje dosahuje sexuálnu zrelosť do veku dvoch rokov, ale rozmnožovanie sezóny vtákov začína len v troch alebo štyroch rokoch. Pohľad sa odlišuje od monogamie a páry sa vytvárajú dlhú dobu, nie však pre život.

Obdobie inkubácie u žien je tri alebo štyri týždne. Násadové kurčatá sú úplne bezmocné a nahé. Koža a zobák majú ružovú farbu. V hniezde zostávajú kurčatá spravidla mesiac a pol. Náhrdelník papagáje kŕmi svojimi kurčatami polopuchnutou vadou a v procese kŕmenia sa týka nielen samice, ale aj muža.

Je možné naučiť náhrdelník hovoriť

Náhrdelník papagáj v zajatí hovorí relatívne zriedka, ale dokáže imitovať rôzne zvuky dosť dobre. Ak chcete poučiť svojho miláčika, aby ste hovorili, musíte byť trpezliví a prísne dodržiavať odporúčania odborníkov., Najlepšie zo všetkého je, že hydina vníma hlas ženy a dieťaťa, čo je dôsledkom tenšieho registra. Stačí, ak si papagáj na náhrdelník zapamätá jedno jednoduché slovo za deň.

Je to dôležité! Ako prax udržiavania takýchto vtákov doma ukazuje, muži náhrdelníkového papagája sa učia hovoriť oveľa rýchlejšie ako ženy, ale samice sú schopné vysloviť slová, ktoré sa naučili, presnejšie a jasnejšie.

Kúpiť papagáj - tipy a triky

Ak sa rozhodnete kúpiť náhrdelník papagáj, potom je vhodné kontaktovať špecializovanú škôlku, kde sa realizuje krotké a úplne zdravé vtáky. Zvyčajne je "z rúk", že sa predávajú staré alebo voľne žijúce vtáky, pašované do našej krajiny.

Kde kúpiť, čo hľadať

Po výbere škôlky alebo skúseného, ​​osvedčeného chovateľa musíte vykonať dôkladnú vizuálnu prehliadku získaných vtákov:

  • pero zdravého prstenca by malo byť hladké a lesklé, tesne priliehajúce,
  • krehké alebo poškodené perie môžu naznačovať parazitnú infekciu zvieraťa,
  • znečistenie peria v oblasti Cloaca je spravidla hlavným symptómom črevných ochorení,
  • если оперение испачкано в области груди или зоба, то можно предположить поражение инфекционной болезнью зоба.

Лучше всего приобретать юного птенца в возрасте не старше полутора месяцев. Nákup dospelého vtáka s maximom, na ktorý sa môžete spoľahnúť, je naučiť vášho domáceho miláčika napodobňovať píšťalky alebo nešikovné zvuky.

Je to dôležité! Pri skúmaní zobáku, uší a očí by sa nemali identifikovať vredy a nádory, čerstvé alebo sušené produkty sekrécie a tiež porážka roztočov.

Papagáje obsiahnuté v pároch sa často nemôžu sústrediť na proces učenia a dobrý správne zvolený vták sa môže ľahko naučiť viac ako päťdesiat slov.

Náhrdelník cena

Dostupné náklady rozlišujú vtáctvo s obsahom karantény dovezené z prirodzeného biotopu. Domáce pekné bude stáť najviac, čo je realizované s ornitologickým a veterinárnym pasom, rovnako ako odštiepenie.

Náklady na prsteň náhrdelník papagáj začína s 12 tisíc rubľov. Cena najpopulárnejšieho indického prstenca papagája alebo Cramerovho náhrdelníka prírodnej farby nemôže byť menšia ako desaťtisíc rubľov.

Hodnotenie vlastníkov

Hlas dospelého zosadeného papagája Kramer je veľmi hlasný a vysoký. Vták kvítá pomerne často a piercingly a taký nadmerne hlasný a krutý výkrik je jedným z najvýraznejších nedostatkov v udržiavaní domu.

Je to dôležité! Ako ukazuje prax, zdieľanie s inými druhmi vtákov, najmä papagája, je nežiaduce. Povaha každej hydiny je veľmi individuálna, ale najčastejšie sú to náhrdelní papagáje, ktoré sú docela žiarlivé, preto môžu byť agresívne.

Noví chovatelia hydiny sú odporúčaní, aby venovali pozornosť smaragdovému náhrdelníku papagája. Práve tento vták sa najskôr pripojí k svojmu majiteľovi a stáva sa plnoprávnym členom rodiny. Emerald papagája radi strávia veľa času na rukách majiteľa a dokážu sa rýchlo naučiť hovoriť.

Indický prsteň papagáj alebo kramer psittarelny papagáj (Psittacula krameri)

Indický prsteň papagáj alebo kramer psittarelny papagáj (Psittacula krameri) - vták z podrodiny skutočných papagájov.

Dĺžka spolu s chvostom je 40-42 cm, dĺžka krídla je asi 16 cm, chvost je asi polovica celkovej dĺžky vtáka, dosahuje 20 cm, hmotnosť dospelého vtáka je 115 až 140 gramov.

Hlavná farba peria je zelená. Hlava na zadnej strane hlavy s modrastým nádychom, čierne perie na krku, od zobáka po oko je tenký, ale dobre označený čierny prúžok. Ďalší čierny prúžok obklopuje krk v polkruhu, čím vytvára vzhľad "goliera", ktorý oddeľuje hlavu od tela. Čierny pruh mužov okolo krku je ohraničený úzkym ružovým pruhom. Zobák je jasne červený, ale samotný koniec zobáka a čeľuste sú tmavé, často takmer čierne. Krk v dolnej čeľusti je čierny, žena je zvyčajne tmavozelená. Dve najdlhšie chvostové perie sú modrej farby. Spodná časť peria je tmavošedá, čo je zreteľne viditeľné u lietajúceho vtáka, ale v sediacom papagáne nie sú viditeľné tie tmavé časti peria. Spodná strana extrémneho chvosta je olivovo-žltá. V závislosti od svetla môže byť hlavné perie viac či menej obsadené modrou farbou. Laby sú šedé s ružovým nádychom.

Fledgling má rovnakú farbu ako samica, ale je trochu slabšia. Zobák mladých papagájov nie je červený, ale svetlo ružová farba, krúžok okolo očí je tiež bledý. V mladých, navyše, nie sú žiadne dva dlhšie ocasné stredné perie. Muž dostane plnú farbu dospelého s náhrdelníkom okolo krku vo veku 18 rokov alebo od 18 do 32 mesiacov.

V priebehu niekoľkých desaťročí sa rozvinul počet farebných variácií medzi papagájmi.

Rozdiely medzi pohlaviami: ženy sú zbavené čierneho a ružového krku "náhrdelník", ktoré vyjadrujú iba v trochu tmavšej farbe zeleného peria. Celková farba žien je trochu slabšia. Chvost samíc je o niečo kratší ako chrbát samcov, navyše perie na zadnej strane samíc sú odlievané viac do modrej.

Kramerov papagáj bol popísaný ako druh v roku 1769 taliansky-rakúsky prírodovedec Giovanni Scopoli, ktorý si vybral názov druhu vtáka, aby zachoval pamiatku zoologa Wilhelma Kramera.

Rovnako ako ostatní skutoční papagáje, letí krásne, jeho let je vysoký a rýchly. Tento vták je zvláštny, aby sa držal v skupinách a stádach, dosahujúcich stovky a dokonca tisíce hláv.

To sa vyskytuje v južnej Ázii av niektorých oblastiach Afriky najmä v blízkosti ľudí, vrátane vo veľkých mestách. Toto je najpočetnejší a najrozšírenejší druh medzi skutočnými papagájmi.

Papagáj Kramer je obyvateľom prevažne otvorených biotopov, ale zároveň takmer vždy strávi na stromoch a zriedka klesá na zem.

Kramer papagáj sa živí širokou škálou ovocia, orechov a obilnín. On tiež jesť bobule, kvety, púčiky a zelené časti rastlín, kvetinový nektár. Vták sa živí prevažne na stromoch, môže sa však zostupovať na zem. Napriek skutočnosti, že náhrdelník papagáj je pozoruhodný pre jeho hlučné a hlasitý správanie, to zvyčajne nemá hlasné zvuky počas kŕmenia.

Kramerov papagáj s kitem robí veľa poľnohospodárstva v takmer celej oblasti Ázie. Papagáje jedia veľa plodov poľnohospodárskych rastlín, navyše táto vtáka kazí oveľa viac obilia, než môže jesť. V Indii boli viac ako raz pozorované náhrdelníky, ktoré roztrhali svoje vrecia obilia a zobáky, aby sa dostali k ich obsahu. Štúdie pakistanských vedcov nazývajú fazuľa parazitov jedným z hlavných škodcov slnečnicového výsadby, ktorý je v pandžábskom Pakistane jedným z najobľúbenejších druhov jedla pre tieto vtáky. Údaje z polovice osemdesiatych rokov naznačujú, že v Indii niekedy papagáti úplne zničili horčicu, mangovú a guavovú plodinu.

V Ceylóne papagáje ochotne konzumujú ryžu a robia nájazdy na poliach, avšak podľa vyššie uvedenej štúdie v dôsledku prítomnosti dostatočného množstva iných obilných a ovocných plodín (cirok, mango, guava atď.) Je podiel ryže v strave vtákov prudko znížený. V oblasti Polonnaruwa, papagáje tiež jesť kukurica, slnečnicové semienka, arašidy a plody mnohých iných pestovaných rastlín. Tendencia papagájov kŕmiť sa v lese s nedostatkom kultivovaných rastlín v období medzi dozretím plodiny je tiež dobre vyjadrená.

Štúdium papagájov Kramer v oblasti mesta Polonnaruwa v Ceylone ukázalo, že zloženie jedla je najprv veľmi rozmanité a po druhé výrazne závisí od sezónnej dostupnosti určitých plodov alebo kvetov, či už kultúrnych, alebo divokých.

Napríklad v apríli, počas kvitnutia mnohých druhov rastlín, kvety majú takmer prevládajúce miesto v zložení jedla (predovšetkým kvetiny stromu Drypetes sepiara z čeľade creepants). V auguste sú dôležité ovocie cassia, Vanda tessellata orchidea a plachá mimóza. V októbri a decembri hrajú veľkú úlohu vo výžive fikus Ficus retusa, rastlina Adina cordifolis z čiernej rodiny a rastlina Grewia polygama z čeľade Malvaceae.

Oblasť indického okrúhleho papagája je mimoriadne veľká. Odborníci zdôrazňujú, že papagáj Kramer má najširší rozsah medzi všetkými papagájmi Starého sveta. Okrem toho je to jediný papagáj, ktorý žije v dvoch častiach sveta, v Ázii a Afrike.

V Afrike je prirodzený rozsah tohto vtáka pás, ktorý beží od východu na západ, severne od zóny mokrých lesov, ale južne od Sahary. Africká časť papagájov zahŕňa Mali, južný Niger, severnú Ghanu a Burkinu Faso, Togo, Benin, južnú Nigériu, Kamerun a Čad, severné CAR, Južný Sudán, severná Uganda, Etiópia, Džibuti a severozápadný Somálsko. Ázijskou časťou je takmer všetka južná Ázia (India, Pakistan, Bangladéš, Nepál, Ceylon) a časť juhovýchodnej Ázie (južný Mjanmarsko).

Kramerov papagáj ako obyčajný zviera často odleje od majiteľov a beží divoko. Za prítomnosti priaznivých podmienok (predovšetkým v pomerne teplom prostredí) sa rýchlo prispôsobuje voľnému životu v krajinách, ktoré nesúvisia s jeho prirodzeným dosahom. V mnohých krajinách v Európe a Spojených štátoch sa vytvorilo pomerne veľké množstvo voľne žijúcich papagájov. Spravodlivo sa nachádzajú v Európe kompaktné papagáje, ktoré sa nachádzajú najmä v osadách (najmä veľkých mestách) alebo v ich blízkosti, kde sa vtáky nachádzajú v dobrej kŕmnej základni. Neprítomnosť predátorov v ľudských osadách tiež zohráva pozitívnu úlohu pre hospodárske zvieratá papagájov. Zaujímavé je, že v Európe sú v posledných rokoch Kramerove papagáje pomenované medzi potenciálnymi škodcami z plodín. Tiež predstavujú nebezpečenstvo pre miestne ekosystémy, narušujú existujúcu medzidruhovú rovnováhu a vyvíjajú vážny tlak na niektoré pôvodné druhy vtákov, ako sú napríklad dudári.

V Európe žijú najväčšie populácie papagájov v Londýne a Bruseli. V Londýne sa nachádzajú hlavne v južných oblastiach.

Počet indických papagájov v Londýne rastie mimoriadne rýchlo, zatiaľ čo v roku 1995 to bolo asi jeden a pol tisíce, v roku 2011 asi 32 tisíc.Paripány v posledných rokoch začali predstavovať vážny problém pre mesto, čo spôsobilo poškodenie výsadby pestovaných ovocných stromov. Navyše Kramerov papagáj rýchlo začal vynútiť pôvodné britské druhy vtákov z ich ekologických výklenkov.

Veľké množstvo papagájov žije v Holandsku (Amsterdam, Utrecht, Haag) a Nemecku (vo veľkých aglomeráciách v údolí Rýna). Veľa náhrdelníkov sa pozoruje v Španielsku, rovnako ako v Taliansku, najmä v Ríme, kde hniezdi v historickom centre mesta. V Japonsku je v mnohých veľkých mestách, ako je Tokio, Kjóto, Osaka, stovky týchto vtákov.

V USA žije najväčšia populácia papagájov v Kalifornii v oblasti Bakersfield. Začiatok jej vzniku sa datuje do roku 1977. Rýchly rast tejto kolónie je charakteristický: v roku 1998 bolo 187 vtákov a na konci roku 2011 už bolo aspoň 1800 (podľa niektorých odhadov dokonca asi 3 tis.). Ďalšie veľké kolónie týchto vtákov sú zaznamenané v Meteri (Louisiana), v blízkosti San Antonio (Texas), Honolulu (Havaj) a Malibu (Florida). Populácia papagájov na Floride, v oblasti Miami, ktorá je zjavne jednou z najstarších v Spojených štátoch, začala byť dobre študovaná - začala v roku 1960.

Okrem týchto krajín sa vo Venezuele a na Panenských ostrovoch nachádza aj malá populácia, ako uvádzajú zdroje USA. Niekoľko náhrdelníkov (podľa amerických údajov) žije aj v Teheráne, pričom sa udržiava väčšinou severná časť mesta. Medzinárodná únia pre ochranu prírody uvádza ďalšie úplné údaje, ktoré uvádzajú, že Cramerove náhrdelné papagáje mimo prírodného dosahu sú zaznamenané takmer na celom svete. Ich obyvateľstvo je registrované v mnohých krajinách na Blízkom východe (Saudská Arábia, Irak, Sýria, Jordánsko, Spojené arabské emiráty, Izrael, Libanon, Katar, Jemen), na ostrovoch Indického oceánu (Maledivy, Mauritius) Hongkongu a Macau. V Singapure boli prvé papagáje tohto druhu zaznamenané v roku 1951 a od roku 1986 sa tam pravidelne pozorovali. V Afrike sa objavil aj papagáj Kramerovho do krajín mimo prírodného dosahu - Keňa a Južná Afrika.

Hlavným prírodným biotopom papagája Kramer je les. Tento vták vo voľnej prírode sa nachádza v rôznych lesoch vrátane vlhkých. Obýva sa v plátne av otvorených krajinách s trnitými kríkmi. V každom biotopu však prítomnosť veľkých stromov je jednou z definujúcich podmienok pre biotop papagájov žltoplutvých. Papagáje sú zaznamenané v nadmorskej výške do 1600 m nm v Ázii a až 2000 m v Afrike.

Indický prsteň papagáj - vták, ktorý žije vo veľkých skupinách alebo kolóniách. V prírode sa to samo neobjavuje. Zvyčajne sú papagáje držané v skupinách niekoľkých jedincov, niekedy - niekoľko desiatok. Existujú však aj známe klastre rádovo tisíce hláv, ktoré sa nachádzajú tam, kde sú mimoriadne priaznivé podmienky. Kramer papagáje nemajú individuálny biotop. Títo vtáci radšej nedávajú lety na dlhé vzdialenosti a žijú v tej istej oblasti, kde kŕmia. Kŕdle papagájov často spolu s ostatnými vtákmi zachytávajú - korvidy, pruhy a papagáje iných druhov.

Cramerov papagáj je pozoruhodný svojim hlučným a agilným správaním. Väčšinu času papagádi strávia na stromoch, ale často sa sostupujú na zem. Približne po poludni hľadajú vtáky jedlo, potom lietajú na miesto na polievanie a potom sedia na stromoch a odpočívajú na pár hodín. Po niekoľkých hodinách odpočinku papagáje lietajú na opätovné kŕmenie a neskoro večer opäť kŕmia na svoje obľúbené stromy na noc. Keď sú na papieri, papagáje môžu použiť svoj zobák na vylieznutie kufra a pridržiavať sa kôry. Tento papagáj letí veľmi rýchlo, s častými klapkami krídel. Na zemi chodí pomaly a nešikovne a prechádza z jednej nohy do druhej.

Hlas zvonenia papagája je hlasný, vysoký a piercingový žumák, ktorý je jedným z najčastejšie počutých a rozpoznateľných vtáčích krikov v južnej Ázii. Tento papagáj je veľmi hlasný. Nadmerne hlasné a drsné výkriky sú jedným z nevýhod tohto vtáka, keď je držaný v klietke.

Sexuálna zrelosť u papagája Kramer sa zvyčajne vyskytuje vo veku dvoch rokov, ale zvyčajne sa vtáci začínajú chovať vo veku 3-4 rokov. Pokusy o zhotovenie muriva spáchané pred nástupom tohto veku často zlyhávajú. Tento vták je monogamný, páry tohto papagája sa formujú dlho, ale nie pre život (podobne ako mnoho iných papagájov).

V priebehu párových hier vtáky vytvárajú jemné, chrpačné zvuky. V priebehu rytierskych rituálov sa žena otočí hlavou a otvára krídla, zatiaľ čo jej žiaci sú rozšírené. Muž je vedľa nej a stoja na jednej nohe a ponúka jej jedlo. V Indii je najväčší počet inkubujúcich vtákov v apríli, hoci indickí papagáje vo všeobecnosti chovajú od decembra do mája. V Afrike je obdobie rozmnožovania od augusta do novembra. Zároveň sa v celej africkej časti rozsahu môžu tieto obdobia výrazne líšiť. Takže v Eritrei je august, av Dárfúre - október - november.

Papagáje si vyberú zariadenie dutého hniezda a ak veľkosť dutiny nie je dostatočná, vták ho môže trochu rozšíriť pomocou svojho zobáka. Niekedy sa nachádza hniezdo v jamkách v skalách. Na ázijskej časti radu, kde papagáje najčastejšie žijú v antropogénnom biotope, používajú rôzne diery v stenách budov na hniezdenie. V Spojených štátoch hniezda bola zaznamenaná vo výklenkoch v drevených stĺpoch - stožiaroch elektrickej siete.

Často Kramerova náhrdelníková papagája zaberajú dutiny, ktoré zanechali iní vtáci v južnej Ázii, napríklad dudákov a vousy. Papagáje môžu niekedy robiť dutiny a nezávisle. V Afrike sa hniezdo takmer vždy nachádza v prírodných výbežkoch a zvyčajne v značnej výške. Hniezdo papagája je lemované malými kúskami dreva a prachu.

Údaje o počte vajec položených v rôznych zdrojoch sa líšia. Sovietskych údajov zo začiatku sedemdesiatych rokov uviedol, že papagáj ležal pozostávajúci zo 4 vajec, niektorí Američania hovoria o 2-5 vajciach položených. Taktiež bolo hlásené, že keď sa počet vajec pohybuje od 2 do 6, najčastejšie je spojka 3-4 vajec. Pokladanie vajec sa uskutoční v priebehu jedného až dvoch dní. Cramerova papagájka sú čisto biele, lesklé, s rozmermi 30,5 × 24 mm.

Šrafovanie trvá 22 až 24 dní, inkubuje sa iba samica. Rovnako ako všetci papagáje, pochúťka z krku je typu kuriatka, to znamená, že mláďatá poklop úplne bezmocné a nahé. Koža mladých papagájov má ružovú farbu, zobák je tiež ružový. Nestrelci zostávajú v hniezde po dobu 6-7 týždňov. V prirodzenom dosahu papagáje často robia dve spojky počas chovnej sezóny, ale v krajinách s chladnejším podnebím, zvyčajne jeden. Rovnako ako všetky papagáje vo všeobecnosti, náhrdelník kŕmi mláďatami s polosamoženou kašičkou z prehltnutého jedla, a to z prašanu. Obaja rodičia kŕmia kurčatá, ale samica je väčšia a častejšie ako samica.

Kramerov papagáj na väčšine miest svojho sortimentu je početný druh. Tento papagáj patrí k vtákom, ktorých počet je priaznivo ovplyvnený ľudskou činnosťou. Tento vták, aj keď sa nachádza vo voľnej prírode, je všade na umelých biotopoch, kde nájde dobrú potravinovú základňu. V južnej Ázii je indický prstencový papagáj vo veľkom počte nájdený v osadách, dokonca aj v centrálnych častiach veľkých miest s parkami a záhradami. V mestách sa papagáti takmer nebudú obávať ľudí.

Väčšinou konerezlovye papagáje sa nachádzajú vo veľkých počtoch. Počet týchto vtákov registrovaných pakistanskými vedcami v špeciálnej štúdii naznačuje ich počet na miestach s priaznivým zásobovaním potravín. Na malom experimentálnom pozemku, osiate slnečnicou, pol akru (0,2 hektára), 139, 142 a 137 vtákov lietali na 3 dni na kŕmenie, resp.

V prírode sú nepriatelia Kramerovho papagája rôznymi dravcami, pre spojky a mláďatá sú to nebezpečné hady. Ak hovoríme o európskom obyvateľstve, medzi dravcami, ktoré môžu byť nebezpečné pre papagáje, sa spomínajú aj každodenné dravce, rovnako ako tie vtáky, ktoré môžu zničiť hniezdo papagája, zničiť svoje vajcia a mláďatá (napríklad jay). В целом угроз для популяции этих птиц не отмечено, хотя в ряде мест на поголовье попугаев Крамера заметно сказывается отлов этих птиц для продажи.

Индийский кольчатый попугай известен людям с древности и относится к числу наиболее распространенных пернатых домашних питомцев. Некоторые источники сообщают, что он содержался в клетках еще в античной Греции и Риме. В Индии традиция его домашнего содержания насчитывает около 3 тыс. лет.

Kramerov papagáj ako zviera má živú a veselú dispozíciu, dobre sa s ľuďmi. Je to dobrý "hovorca" schopný zapamätať a napodobňovať značný počet slov a zvukov, a hoci je naznačený, že je v tomto ohľade podradený mnohým ďalším papagájom, podľa niektorých údajov je schopný zapamätať až 250 slov. V tomto prípade sa verí, že muži si môžu zapamätať viac slov ako ženy.

V zajatí môže tento vták žiť až 25 rokov (tiež sa uvádza, že môže žiť až 40 alebo dokonca 50 rokov).

Pre úplnú údržbu je potrebná dostatočne priestranná klietka, najlepšie aj voliéra, ktorá poskytuje možnosť intenzívneho pohybu. Odporúča sa tiež zabezpečiť prístup papagája k rôznym predmetom hry. Za určitých podmienok je obsah Kramerovho kníhkupectva jednoduchý a môže byť odporúčaný aj pre začiatočníkov.

V niektorých krajinách Európy s miernym podnebím, v USA a v mnohých ďalších krajinách sa vytvorili odolné populácie druhých divokých papagájov, ktoré nedávno začali predstavovať problém pre miestne ekosystémy.

Prstencovaný papagáj zaujíma popredné miesto v indickej kultúre, napríklad maľovanie.

V stredovekej Indii boli náhrdelníkové papagáje často domáce zvieratá šľachticov a panovníkov a držanie tohto papagája bolo považované za prvok luxusu a prestíže. Často ich možno vidieť na indických miniatúrach 16. - 18. storočia (tzv. Mughalové miniatúry).

Stav bezpečnosti: Príčinou najmenej obáv.

Druhy, ktoré sú najmenej ohrozené vymieraním (angličtina Najmenej obavy, LC) - stav ochrany, ktorý udeľuje Medzinárodná únia pre ochranu prírody druhom alebo taxónom, ktoré nie sú v žiadnej inej kategórii a preto nie sú ohrozené ich existenciou.

Vedecká klasifikácia

Doména: Eukaryotes
Kráľovstvo: Zvieratá
Typ: Akord
Trieda: Vtáky
Oddelenie: Parrot
Rodina: Papagáje
Rod: zvonenie papagájov
Pozrite sa: indický prsteň papagáj

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org