Vtáctvo

Čo vyzerá vták drozdov, jeho jedlo a druh

Loading...

Čo vyzerá vták drozdov, kde žije a na čo sa živí?

Ak sa pýtate deti o vtákoch opúšťajúcich naše pozemky v zime, často sa dozviete o drozdech, ako o najbežnejších kočovných vtákoch v našej krajine.

Pozrime sa bližšie na tieto vtáky:

  • zistiť, ako dych vyzerá
  • kde prebýva
  • čo sa živí
  • ako sa to znásobuje
  • akú hodnotu má v prírode.

Trush je členom rodiny kosatcov, ktorá je súčasťou skupiny passerine. Na planéte žije asi 60 druhov, v ruských lesoch sa nachádza asi 20 druhov.

Najčastejšie v zmiešaných a opadavých lesoch našej krajiny sa vyskytujú: drozd spievať, drozd polefare, kosák, belobrovik, maelhead. Menej často sa dá vidieť bielych očí, červenohnedá drozd, sibírska, olivová a červenkastá.

Drogy sú malé vtáky, dlhé 18-28 cm. Majú silný žltý zobák, štíhlé, tenké telo a silné nohy, rovnako ako výrazný, pomerne dlhý chvost.

Rozpätie krídel môže dosiahnuť 35-40 centimetrov. Perie môže byť rovnako husté ako kosenie, alebo voľné ako horský popol alebo plášť. Hmotnosť sa pohybuje od 40 do 100 gramov. Povaha vtákov je veľmi nepokojná, keď sa stali spolu v stádach, správajú sa veľmi hlasne a hlasne.

rozmnožovanie

Na jar vytvárajú kosatci priestranné a veľmi spoľahlivé hniezda. Rád používajú ako materiály na stavbu mechy, lišajníky, suchú trávu a vetvičky. Posilnite domov s hlinkou, otepľujte vnútri s dolu a perím.

Umiestnite hniezda na stromy alebo uprostred kríkov, nie viac ako 5-6 metrov od zeme. Čierne vtáky môžu stavať hniezda na starých pnechoch, vo vysokej tráve na zemi.

Ženy ležia okolo 6 vajec, môžu byť dva spoje ročne. Vajcia sú jasne škvrnité, modré alebo zeleno-hnedé. Prvé ukladanie vajíčok na konci apríla - začiatkom mája, druhé na konci júna - začiatkom júla. Samica inkubuje spojku približne 2 týždne.

Keď sa objaví potomok, obaja rodičia sa pokúšajú nakŕmiť mláďatá, letieť z hniezda asi 200 krát denne pri hľadaní hmyzu, lariev a bobúľ.

Vo veku 12 až 15 dní sa kurčatá snažia lietať z rodičovského hniezda, ale nemôžu sa kŕmiť, v súčasnosti väčšina mladých ľudí zomrie.

Strava drozd závisí od ročného obdobia. V zime sú to hlavne semená, ovocie a bobule rastlín, a ak je v chladnej sezóne dostatok potravy, drogy nemusia odletieť do teplých krajín, ale ostávajú na zimu.

V lete a na jeseň sa hlučné stáda drozd z lesa bližšie k našim záhradám a sadom, plodom bobúľ, môžu zničiť celú plodinu bobuľových plodín (jahody, čerešne, čerešne, zimolez).

S radosťou jedia larvy hmyzu, slimáky, dážďovky. Pre záhradníkov sú kosatci považovaní za hlavné ohnivé škodcov a žiadne účinné spôsoby ich riešenia ešte neboli nájdené.

Drozdovka piesku

Spievajúca pieseň nie je nižšia ako slavík so svojimi hlasovými schopnosťami. Mnohí milovníci vtáčích trilítov dávajú prednosť spievaniu drozdov, niekedy sú držané v klietkach v zajatí.

Tento malý vták má hnedé perie, brucho je červeno-žlto s tmavými škvrnami. Distribuované v lesoch na Kaukaze, na Sibíri, v centrálnom Rusku.

Tieto vtáky zimujú vo východnej Európe, Ázii, severnej Afrike.

Zoradia svoje hniezda na okraji lesa, v mladých hájoch. V mestských hraniciach sú parky a námestí vyberané od ľudí a dopravy. Kvapôtok sa môže pochváliť od konca apríla do neskorého jesene. V strave vyberte hmyz, dážďovky, larvy. V lete milujú slávnosť na lesných plodoch.

Spoločná drvina mletej

Kosák je najpočetnejším druhom na území našej krajiny. Vyskytuje sa takmer všade okrem severných šírok. Má nevýrazné spev.

Je o niečo väčší než škorica, má na chrbte škvrnité perie a dlhý chvost v čiernej farbe, brucho je takmer biele s žltkastým nádychom na bokoch.

Zvláštnosťou verejných šalátov je, že radšej žijú vo veľkých skupinách, ale vytvárajú hniezda v dostatočnej vzdialenosti od seba. Ale napadnúť záhrady a sady ako veľké hlučné stádo, ničiť celý plod.

Vo veľkých skupinách radšej chráni svoje hniezda pred predátormi, vytvárajú hlasný hluk a poplach a útočia na nepriateľov. Samice samé kladú vajcia, kŕmia se samými, samci sa zúčastňujú len na kŕmení potomkov a stráženie kolónie.

kos

Blackbird je ďalším druhom rodiny Blackbird, ktorý sa vyznačuje svojimi schopnosťami spievať a neobvyklým vzhľadom.

Muži majú čierne perie, okolo očí - žlté lemovanie. Zobák je silný, žltý. Labky sú šedé.

Ženy majú pestré perie.

Blackbird je jedným zo spievajúcich vtákov. Najmä mužské speváčky v období jarovania, na jar a v čase objavenia sa potomkov, drogy sa stávajú melodickejšími a jemnejšími.

Na rozdiel od iných druhov koňovitých sa černosi neradi zhromažďujú v stádach, vedú osamelý životný štýl a usadzujú svoje hniezda od svojich príbuzných. Väčšinou kobylky letia do teplých krajín na zimu, s výnimkou tých, ktorí žijú v Kaliningradskej oblasti av Severnom Kaukaze.

Úloha prírody a dôležitosti týchto vtákov je pre človeka nejednoznačné. Na jednej strane sú droždie násilnými škodcami, ktoré ničia úrodu plodov a ovocia. Pri kŕmení potomkov však zničí obrovský počet hmyzu, pričom zachováva rovnováhu medzi organizmami v prírode.
Pozrite sa na fotografie drozdov a počúvajte spievajúcu drozd.

Čo vyzerá ako vtáčí drozd? Popis a fotografia

Drogy sú vtáci malého a stredného veku. Dĺžka ich tela sa pohybuje od 13,5 do 30 cm (podľa niektorých zdrojov do 33 cm), hmotnosť - od 21 do 175 g, rozpätie krídiel - od 20 do 50 cm.

Najmenším členom rodiny je sivá tvárová krátkozubca (Latinská. Catharus gracilirostris). Dĺžka jeho tela je 13,5 - 16 cm, hmotnosť - 21 g. Najväčší je veľký drozd (latinčina. Turdus fuscater), dosahuje dĺžku 28-30 cm (podľa niektorých údajov je 33 cm) a váži 128-175 g.

Ľadový veľký drozd (Latinský Turdus fuscater), autor fotografie: Calderonfrancisco, CC BY-SA 4.0, pravá šedohnedá krátkozubca (Latin Catharus gracilirostris), autor fotografie: Francesco Veronesi z Talianska, CC BY-SA 2.0

Hlava vtákov je malá, s veľkými, okrúhlymi očami čiernej farby. Veľkosť očí drozdov naznačuje, že ich predkovia boli prevažne nočné zvieratá.

Mnoho druhov má okolo očí nahý krúžok, ktorý sa odlišuje farbou od zvyšku hlavy. Je biely, červenkastý, žltý. Niekedy pod očami je vzor v podobe jasných porezantov.

Autorka fotografie: Asavaa, CC BY-SA 3.0

Zobák vtákov je tenký, krátky alebo dlhší, ale vždy silný. Hrebeň čeľuste je trochu konvexný a nosné dierky sú otvorené.

V niektorých druhoch štetiny nad očami pripomínajú obočie a kefy v rohoch úst.

Autorová fotografia: Arjan Haverkamp, ​​CC BY 2.0

Autorka fotografie: Bernie, verejná doména

Telo drozdov je štíhlé alebo nahustené, krátke alebo stredne dlhé, mierne špicaté alebo zaoblené krídla. Spodná časť krídel sa zvyčajne líši od farby. Malá veľkosť krídel je výsledkom toho, že väčšina vtákov trochu lieta a najčastejšie sa živí v nižšej vrstve lesa. Pri roamingových drobách sú krídla väčšie a ostrejšie.

Najrýchlejším členom rodiny je drozd-mountainfare, ktorého maximálna rýchlosť je 70 km / h.

Putujúca drozd. Autor fotografie: William H. Majoros, CC BY-SA 3.0

Chvost má inú dĺžku a tvar. Môže byť v tvare ventilátora, zaoblená a špicatá. Drogy často sedia, majú znížené krídla a trasú chvost - je to charakteristický znak vtákov danej rodiny.

Drogy majú vo väčšine prípadov silné a pomerne dlhé alebo stredne dlhé nohy. Zadná špička nohy je kratšia ako stredná a chlopne na cievke sa zlúčili do pevnej dosky. U pustovníkov sú nohy krátke a slabé. Všetky druhy rodín sa pohybujú na zemi skokom.

Americký drozd. Autorová fotka: Matt Reinbold z Bismarck, ND, USA, CC BY-SA 2.0

Farbenie vtákov je rôznorodé a pohybuje sa od pevnej a nenápadnej (hnedej, šedej, hnedej alebo pestrej) až po svetlé a kontrastné. Niekedy sa v plodovej farbe vyskytujú kovové, červené, strieborno-modré, modré, zelené, červené, ľalia, olivové odtiene.

Čierne vtáky často majú čierne alebo biele perie. Niektoré druhy majú plášť, čiapku (korunku) alebo golier, ktorý je iný ako farba od zvyšku tela.

Drozdovka piesku. Autorka: Zeynel Cebeci, CC BY-SA 4.0

Zelená Kohoa. Autor fotografie: Umeshsrinivasan, CC BY-SA 3.0

Orangehead drozd. Fotografia autora: JJ Harrison ([email protected]), CC BY-SA 3.0

Nohy a zobák vtákov môžu byť maľované ružovou, žltou, bridlicovou šedou, čiernou alebo hnedou.

Spodné telo je tiež kontrastné vo farbe od hornej časti. Chvostové a krídlové perie sú často biele.

Antiej poustevníková drozd. Autorová fotografia: Luis Fernando Serna Agudelo, CC BY-SA 4.0

Sexuálny dimorfizmus vo farbe sa mení od prakticky neprítomných v skromných farbách až po vyslovenie. Občas sa rozdiely medzi mužmi a ženami prejavujú veľkosťou tela a krídel. Počas rozmnožovacieho obdobia majú mnohí kosíci na chrbte biele škvrny a čierne škvrny na brušnej strane.

Hniezdiaci výstroj malých druhov nie je podobný výstroj prvotriednych a starých drozdov. Šupinatá, zriedkavejšia je kvapka podobná difúzna vzorka sa zvyčajne rozvíja po celom tele mladých: uprostred perie je ľahké, okraje sú tmavé. Všeobecná farba pozadia je sivá alebo okrová, jasnejšie tóny sa objavujú na chvoste a hornej časti. Hniezdiaci výstroj veľkých kosatcov vyzerá skôr ako oblečenie dospelých.

Autor fotografie: Bardrock, CC BY-SA 3.0

Medzi kosatci sú albíni (s červenými očami) a leukisti (s normálnou farbou očí). Zvlášť často sú v mestách a dedinách vidieť bielych vtákov, pretože účinok stabilizácie výberu je minimalizovaný a dravci zriedka chytia jedinca v farbe.

Drogy - jeden z najlepších spevákov medzi vtákmi. Krása spievania, môžu súťažiť s nočkami. Muži mnohých druhov majú zložité krásne vokály. V ich piesni počujete zvuky flétny, zvončeka, husle. Spievanie drozdov je jedno-a multi-komplex, s viac ako 60 kmeňov. Najlepší speváci rodiny sú čierni a spevní vtáci.

Jazyk drozdov sa skladá nielen z piesní. Obsahuje tiež označenia a výstražné výkriky.

Blackbird Leukist. Autorka: Franco Visintainer, CC BY-SA 3.0

Kde žije drozd?

Dudy žijú po celom svete, s výnimkou polárnych oblastí Zeme. Niektorí členovia rodiny sú endemí, nachádzajú sa iba na určitých miestach: napríklad Sumatran Kohoa (latinčina). Cochoa beccarii) žije iba na indonézskych ostrovoch a sivý zemský drozd (lat. Geokichla cinerea) je endemická pre Filipíny. Zástupcovia rodu skutočných drozdov sú kozmopolitáni, ktorí žijú vo všetkých častiach sveta okrem Antarktídy.

V Rusku žije približne 20 druhov drozdov. Najčastejšie sú spev, žeriav, čierna, belobrovik a slovaab. Častejšie môžete vidieť biely-toed, červený-ojedinelý, olivový a sibírsky. Tieto drogy zimujú na juhu Európy a Ukrajiny, v Ciscaucasii a Malé Ázii. Vráťte sa koncom marca.

Existujú drogy vo všetkých prírodných oblastiach: od arktických po tropické púšte, od taigy po rovníkové lesy. Vtáky, ktoré hniezdia v miernych zemepisných šírkach, najčastejšie odchádzajú na zimu. Ale s bohatou úrody bobúľ a semien zostávajú na zimu. Druhy obývajúce trópy sú väčšinou sedavé, menej pravdepodobné migrujúce vtáky.

Drogy sa radšej usadia v lesoch alebo húštinách kríkov. Menej často sa usadzujú v stepi, na skalách, pozdĺž brehov rieky a na útesoch. Žijú v horských lesoch až do výšky 5000 metrov. Väčšina drozdov je opatrné a tajomné zvieratá. Ale existujú tí, ktorí sa prestali obávať osoby a usadili sa vedľa ľudí. Napríklad horský popol, čierne a putujúce drozdy sa usadia v parkoch, záhradách, kvetinových záhradách.

Horský popol na strome. Autor fotografie: xulescu_g, CC BY-SA 2.0

Druhy drozdov: fotografie a popis

Nižšie je uvedený popis niektorých najbežnejších druhov drozdov.

  • Blackbird (lat.Turdus merula)

Vták, ktorý vyzerá ako škriatok. Jedná sa o jeden z najväčších druhov v rodine, jeho dĺžka je 25-26 cm, dĺžka krídla je 15 cm, priemerná hmotnosť jednotlivcov je 100 g, maximálne 125 g. Muži sú výhradne čierne s hnedými nohami, žltým zobákom a okrajom okolo očí. Samice a mláďatá s tmavohnedým vrcholom, bielym hrdlom a oranžovým bodkovaným bruchom. Zobák ženy je nudný, prsteň okolo očí nevystupuje von. Rozdiel škrob od drozd ľahko vidieť. Škrupina má perie s pretekaním, je monotónne u mužskej drozd.

Blackbird žije v strednej, malej a juhovýchodnej Ázii, v Európe, Rusku, severnej Afrike. Dodané na Nový Zéland a Austráliu. Večer a ráno počujete jeho melodický spev, ktorý sa podobá zvuku flétny. Alarm a hovor dvojité: "čak-čak". Čierne vtáky často vytvárajú zvuky, ktoré sa podobajú ako klepanie, chytanie, křik a praskanie.

Muž. Autorka: Zeynel Cebeci, CC BY-SA 4.0

Samice. Autorka fotografie: Walter Geck, CC BY-SA 4.0

  • Drozdovka piesku (lat.Turdus philomelos)

Vták má veľkosť 21-25 cm, s hmotnosťou 11-12 g, jeho krídla majú dĺžku 11-12 cm, obaja samci a samice s obyčajným olivovo-hnedým vrcholom, žltooranžové boky a hrudník s bielym hrdlom a bruchom. V brušnej časti tela je pestrá. Zobák a nohy so žltým odtieňom. Drozdovka je známa svojim hlasom, v ktorom sa trilky a píšťaly líšia v špeciálnej veľkosti a prestávky s určitou dĺžkou. Z obrazového hľadiska je spievajúca melódiu spievaná slovami: "Philip Philip, príďte a príďte, pijte čaj, pijte cukor a cukor".

Drozdovka je bežná v lesných a lesných stepových zónach v Eurázii, v lesnej tundre a zalesnených plochách stepí sa nachádzajú pozemky s hniezdami vtákov. Zimuje v Stredomorí, na severe Afriky, v Malé Ázii. Bol predstavený na juhu Austrálie a na Novom Zélande, kde sídli život.

Autorka: Zeynel Cebeci, CC BY-SA 4.0

  • Horský popolalebo obyčajný drozd (lat.TUrdus pilaris)

Jedná sa o jedného z najväčších predstaviteľov rodiny, jej dĺžka je 25-29 cm, dĺžka krídla je 15 cm, priemerná hmotnosť je 105 g, maximálna je 130 g, rozpätie krídiel 40-46 cm. Zástupcovia rôznych pohlaví sa vo vzhľade nelíšia. Horský popol vyzerá veľmi atraktívne, horná časť tela je kontrastná: čiapka, krk, pás a svetlošedá modrá, chrbát a krídla sú hnedé a chvost je čierny. Hrudník a hrdlo sú oranžové s čiernymi horizontálnymi bodkami, bičom a bruchom sú biele. Vnútri krídla je sivobiela. Zobák je žltý s tmavým okrajom. Poľné kurčatá sú jemnejšie, ale pestré, líšia sa od ostatných druhov čierneho chvosta.

Ashberry takmer neustále robí rôzne zvuky, hlas tejto drozd je ako praskanie, chrčanie, praskanie alebo škrípanie. Jeho piesňou je ticho, pískanie. Otcovo spev dáva signál potomstvu, že je čas opustiť hniezdo, iní muži hlásia, že územie je "rezervované", a dravci varujú, že vták môže postaviť sa za seba. Horský popol pochádza a žije väčšinu svojho života v Európe a na Sibíri (od Škótska a Francúzska až po Yakutia), ktoré tam často zimujú, najmä keď horský popol produkuje vysoké výnosy. Zriedkakedy lietajú na zimoviská na Strednom východe, v severnej Afrike, v Stredozemnom mori, na Kaukaze, v Strednej Ázii av Kašmíre.

Autorová fotografia: Frankie Fouganthin, CC BY-SA 4.0

Foto: Hangsna, CC BY-SA 4.0

  • trskotavýalebo misselalebo veľká šedá drozd (zastaralá) (lat.Turdus viscivorus)

Vták má veľkosť holuba, priemerná dĺžka je 27 cm, maximálne asi 30 cm, dĺžka krídla je 15 cm a hmotnosť je 150 g. Ide o olivovo-šedú drozd so špičkovým odtieňom na vrchole a biele brucho pokryté čiernym pestrina. Spodná strana krídla je biela. Sexuálny dimorfizmus nie je vyslovený.

Výkriky drozd slyaba sú podobné zvukové kombinácii "Crr". Spievanie sa skladá z krátkych píšťaliek opakujúcich sa po prestávkach.

Vták pochádza zo zmiešaných lesov na Sibíri, Európe, Indii, strednej a východnej Ázii, na Kaukaze av severozápadnej Afrike. Zimy na Kaukaze, Kryme, Západná Európa, Severozápadná Afrika, v západnej Ázii.

Autor fotografie: Alun Williams333, CC BY-SA 4.0

  • Belobrovik (lat.TUrdus iliacus)

Bird s inými ruskými názvami: Redwing, Belobrova drozd, drozd matice, Je mierne menšia ako spevník, kratší chvost, dĺžka tela je 20-24 cm, rozpätie krídiel je 33-34 cm, drozd váži 50-75 g. Muži a ženy sú podobné, majú hnedú chrbát a hnedé škvrny na bielej brušnej. Najvýraznejšími rozlišovacími znakmi sú krémovo-biely prúžok nad očami, červené strany a predné pole spodnej strany krídla.

Drobné vajce bieleho mäsa sú modrozelené s malými červeno-hnedými škvrnami. Kobylka kŕmi všetkými svojimi mláďatami súčasne, prinášajúc niekoľko červov do zobáku a rozdeľuje ich medzi mladých.

Whitebird spieva veľmi krásne. Publikuje krátke zvukové trilóny, ktoré sa vyznačujú svojou osobitosťou a závisia od geografickej polohy populácií. Častejšie sa prenášajú pomocou zvukových kombinácií: "fi-ta-fi", "chiv-chiv-turly" alebo "try-ryu-ryu".

Hniezdi v severných regiónoch Európy a Ázie, od Islandu na juhu až po severné Škótsko, na východe cez Škandinávie, v pobaltských štátoch, v severnom Poľsku av Bielorusku, v Rusku približne na 165 °. D. do autonómnej oblasti Chukotka. V posledných rokoch rozšíril svoje pôsobenie, žije vo východnej Európe, kde hniezdi na severnej Ukrajine a južnom Grónsku. Belobroviki sú migrujúce koňovití, ktoré zimujú v západnej, strednej a južnej Európe, severozápadnej Afrike a juhozápadnej Ázii na východ do severného Iránu.

Autorová fotografia: Andreas Trepte, CC BY-SA 2.5

  • Toulavý drozd (lat.Turdus migratorius)

Длина тела – 23-28 см, размах крыльев – 31-41 см, вес самцов – 72-94 г, вес самок – 59-91 г. Длина его крыла равна 11,5-14,5 см. Цвет головы странствующего дрозда варьирует от угольно-черного до серого, с белым кольцом вокруг глаз и белым горлом с черными прожилками. Hrudník a brucho sú červeno-červené, spodná časť a spodok krídla sú biele. Top šedá alebo olivovo-šedá. Žena je maľovaná v tmavších tónoch. Zobák vtákov je jasne žltý, nohy sú hnedé alebo hnedasté. Pieseň je dvoj- a tri-slabika, pískanie, s zvonením na konci.

V severnej a strednej Amerike (USA, Bahamy a Bermudy, Kanada, Kuba, Guatemala, Mexiko, Svätý Pierre a Miquelon) je rozšírená žuvacia drozd. Chýba len na ostrovoch kanadského arktického súostrovia, na brehoch zálivu Hudson a na pobreží západného Mexika. V auguste migrujú drogy zo severu na juh. Veľmi zriedkavo lietať do západnej Európy, Grónska, Jamajky, Haiti, Portora a Belize.

Muž. Autor fotografie: Kristof vt, CC BY-SA 3.0

Samice. Foto: PookieFugglestein, CC0

  • Žltavka s krátkym hrdlom (lat.Catharusaurantiirostris)

Nachádza sa v Kolumbii, Kostarike, Guatemale, El Salvadore, Hondurase, Paname, Mexiku, Nikarague, Venezuele, Trinidade a Tobago. Jeho prirodzené biotopy sú subtropické alebo tropické suché, mokré nížiny, horské a ťažko zhoršené lesy.

Jedná sa o malý druh drozdov s dĺžkou tela od 14 do 17 cm a hmotnosťou 21-32 g. Má jasný oranžový zobák, krúžok rovnakej farby okolo očí a nôh. Na severe pásma vtákov je hnedá chrbát a horná časť hlavy (čiapka), biele prsia a brucho. Južné populácie žltohrdlých krátkohrdlých kosatcov majú sivé boky a prsia. Ich pieseň je pomerne chudobná a nie hudobná.

Autorka fotografie: Nigel Voaden z Veľkej Británie, CC BY-SA 2.0

  • Motley earth drozd (lat.Zoothera dauma)

Veľký zástupca rodiny s dĺžkou tela od 27 do 30 cm, s hmotnosťou 100-150 g a rozpätie krídiel 44-48 cm. V farbách nie je žiadny sexuálny dimorfizmus. V lete je chrbát drozdov zlato-olivovo-žltá s čiernymi perovými koncovkami, ktoré tvoria šupinatý vzor. Brada a hrdlo zvyčajne nemajú škvrny. Predná časť brucha, vrátane hrudníka a bokov, je biela s žltkastým nádychom alebo zlatohnedým, ale v oboch prípadoch s čiernymi špičkami peria. Nohy sú žlto-hnedé, hnedastý zobák, na začiatku žltnutie.

Kosáčik hniezdi v mokrej ihličnatých tajích, najmä vo východnej Ázii a na Sibíri. Severné rasy drozdov sú väčšinou sťahovavé a odchádzajú do juhovýchodnej Ázie na zimu. Zriedka letí do západnej Európy.

Autorka fotografie: Chun-Chieh Liao, verejná doména

  • Sibírskej drozdalebo Siberian zemiak drozd (lat.Geokichla sibiricaskôrZoothera sibirica)

Priemerná dĺžka tela vtáka je 20 cm, jeho hmotnosť je 60-72 g. Relatívne krátky-sledoval drozd, charakterizovaný ostrý sexuálny dimorphism. Perie dospelých mužov tmavošedo-modrej farby, z diaľky vyzerá čierne. Brucho mužov má biely vzor. Nad očami vtáka sú široké biele "obočie", vonkajší okraj chvosta je biely. Samice majú olivovo hnedú farbu na vrchu a žltkastú bielu s červenkastým priečnym vrúbkovaným dnom. Žena má obočie a pásik na brade bielej farby. Spodná strana krídel v obidvoch pohlaví je čierna s dvojitými bielymi pruhmi.

Výkriky úzkosti a volania drozdov sú ako praskanie, rozhnevanie sa, koketovanie. Pištoľná pieseň s koncom zvončeka, jednou alebo dvomi slabikami.

Sibírsky kosatci z Jenízej do južných Kurilí a Sakhalínu sú bežní aj v Manchúrii, Japonsku a ďalších krajinách juhovýchodnej Ázie (Čína, India, Indonézia, Severná Kórea, Kórejská republika, Laos, Malajzia, Mongolsko, Mjanmarsko, Nepál, Vietnam). Hibernácia v juhovýchodnej Ázii.

Autorová fotografia: Ken z Yao, Japonsko, CC BY-SA 2.0

  • Blue Sialia (lat.Sialia currucoides)

Má dĺžku tela 16-20 cm a hmotnosť až 30 g. Zadná časť muža je tmavo modrá, hrdlo a brucho sú modré. Ženy sú stmieľavé, so šedým alebo bielym bruchom, s modrými pruhmi na krídlach, chvoste a hornej časti tela.

Tril vtáka je zvukový, tenký, človek môže byť počuť ako "chur-chur".

V lete Sialia žije v alpských lúkach a lesoch v nadmorskej výške 1500 metrov nad morom v západnej časti Severnej Ameriky. V zime modrá sialia migrujú na roviny tohto kontinentu alebo do Mexika.

Muž. Autorová fotka: Elaine R. Wilson - NaturesPicsOnline, CC BY-SA 2.5

Samice. Foto: Allan & Elaine Wilson, CC BY-SA 3.0

  • Beloosheynikovydrozd(lat. Turdus albocinctus)

Dĺžka vtáčieho tela je 26-28 cm, hmotnosť - 96-105 g. Muž je čierny so širokým bielym golierom: od brady až po hruď a od spodnej časti zadnej časti chrbta. Nohy, zobák a prsteň okolo očí sú lososom.

Žije v Bhutáne, v Číne, v Nepále, v Indii, a nachádza sa v Bangladéši a Mjanmarsku. V Himalájach žije v nadmorskej výške 2250 - 4300 m v subtropických a tropických horských lesoch.

Autorka fotografie: Dibyendu Ash, CC BY-SA 3.0

Nepriatelia drozdov

V prírode majú drozdia mnoho nepriateľov, medzi ktorými sú aj vtáky iných rodín. Vtáky a mláďatá sú mimoriadne zraniteľné. Ravens ako havrany, jays, dudákov, jastrabov, sovy chcel zničiť hniezda drozdov. Veveričky, marmelády, ježkovia, mačky a iné zvieratá tiež milujú slávnosť na vajciach a kuriatkach. Hady sú pre nich nebezpečné. Dospelí kosatci sú zachytení dravými vtáctvomi: sokolami, hobloky atď.

Žeraví klenoty statočne a na hranicu svojich schopností chránia hniezdo a mláďatá. Muži vykrikujú ženu a susedov o nebezpečenstve. Koloniálne drozdy, ako napríklad horský havran, spolu bojujú proti nájazdníkom. Spočiatku vystrašujú potenciálnych nepriateľov silným plačom a klapaním ich krídel. Ale to nie vždy pomôže. V extrémnom prípade majú pôvodný spôsob ochrany: vtáky vrhajú svojich nepriateľov na nohy, lepia perie útočiacich vtákov. Čierne vtáky často pomáhajú bezbranným susedom, cvočkám a lietadlám, aby odvezli veveričky z hniezd.

Autor fotografie: Dario Sanches, CC BY-SA 2.0

Hodnota drozdov v prírode, výhody a poškodenie ľudí

Počas dozrievania plodov jabĺk, čerešní, chobotnice, jahody, jahody, červené a čierne ríbezle, hrozno, droždie zrúcaniny záhrad. Preto je vzťah s mužom v prípade vtákov "napätý". Ale keďže drozd prináša prírodu prírodu, kŕmenie hmyzom a inými bezstavovcami, človek nikdy nemal úlohu zničiť ich úplne.

V záhrade a chatovej oblasti sa musia zaoberať kosatkami. Vo vojne na zber pomáha iba regulovaná streľba vtákov, keďže žiadne metódy odpudzovania vtákov neprinášajú stabilné výsledky. Môžete bojovať proti invázii horských vtákov počas zberu plodov s pomocou strašiaka vtákov. Toto zariadenie, s intervalom, ktorý vytvára zvuky predátorov: sokol, jastrab. Pomáha zbaviť sa opereny skupiny zachytenia. Môže sa však začať len na krátky čas, pretože drozd sú inteligentné vtáky a rýchlo si zvyknúť na "prázdne" zvuky.

Majú jesť mrkvu?

Druhy ako horský popol, slyaba, čierny, belobrovik a graybird patria k tradičným vtákom. Na jeseň av zime, keď prechádzajú na jesť hlavne bobule, je ich mäso obzvlášť cenené v gastronómii. Potom sa začína loviť drozdov. Aksakov S.T. v knihe "Poznámky o lovcovi pušiek v provincii Orenburg" v kapitole "Na chuť mäsa z chlupatých plemien" píše: "... oni (snipe) sú varené nevyprovokované, česť, že žiadna iná hra, s výnimkou drozdov, vyznamenáva kvôli úcte k bobuľovým jedlám ...".

Späť v starovekom Ríme bola tučná drozd známa svojou vynikajúcou chuťou. Boli vyrobené gurmánske jedlá. Pre graybirds platili báječné sumy.

Autor fotografie: Romate, CC BY-SA 3.0

Obsah drozdov v domácnosti

Veľa drozdov, ktoré krásne spievajú, chytia a držia v zajatí. Ale najčastejšie, ako domáce zviera, zachovávajú spievajúcich vtákov a koňovitých. Zástupcovia týchto druhov sa vyznačujú krásou a všestrannosťou vokálov.

Fieldfare plachý a dlho zvyknutý na zajatie. Navyše je to skvelé pre držanie v klietke a jeho pieseň nie je zvláštnym záujmom - je to súbor hudobných píšťaliek a drobnej hudby. Ale je veľmi pekný vzhľad a má malý význam v obsahu. Zvykne na človeka dlho, ale robí to lepšie ako ostatné drozdov.

Deryaba veľkosť podobná daw. Keď je doma, potrebuje priestrannú voliéru a veľké množstvo jedla. Minimálna veľkosť klietky pre neho je 45x35x50cm.

Najľahšie je chytiť drozd na jar, v tomto ročnom období mužský pevun nebude zmätený so ženou. Zberateľ si všimne zvolené miesto, pretože drmle sú neustále na svojom mieste. V vrhu, kde sa kŕmil vták, človek nastaví pascu s návnadou. Môže to byť lúč-samolov alebo pavučina. Drožka obojživelníka sa dá chytiť pomocou krupice. Najjednoduchším spôsobom je prevzatie flyoutov, ktoré ešte stále nevedia lietať. Ale budú musieť nakŕmiť varené vajcia, nízkotučné tvarohové atď., S ťažkosťami učiť ich, aby si mohli nielen odobrať jedlo od zobáka svojich rodičov.

Ak chcete udržiavať drozd doma, budete potrebovať priestrannú klietku z dreva alebo bambusu, s výškou 40 cm, dĺžkou 70 cm a šírkou 30 cm. Aby ste zabránili zraneniu vtáka, je strop klietky mäkký. Klietka sa usadzuje s hubami na rôznych úrovniach, s vyťahovacím korytom, kŕmnym žľabom a podnosom, domom a kúpeľom na kúpanie. Dom potrebujú drozd, pretože vtáky niekedy milujú, že sú sami. A keďže sú čisté, radi plávať a robiť to každý deň, potrebujú kúpeľ. Voda po kúpaní sa okamžite zmení, takže drozd nepije špinavú kvapalinu. Pri nedostatočnej výžive, nedostatku svetla a neschopnosti plávať na drozd sa môžu objaviť chlpaté balzamy.

V teplom čase dňa je bunka vystavená vonkajšiemu prostrediu, ktorý ho zastíňa z horiaceho slnka. Vo všeobecnosti, drozd spieva menej často. Na počúvanie svojho spevu sú vtáky vybavené individuálnymi apartmánmi.

Autorová fotka: Matt Reinbold z Bismarck, ND, USA, CC BY-SA 2.0

Čo džús doma?

Domáci drozd potrebuje rôznorodé krmivo: rastlinnú i živočíšnu. Môžete kŕmiť vtáka v zajatí:

  • surové alebo varené mäso
  • červami,
  • Červcovité,
  • iného hmyzu a ich lariev,
  • slimáky a slimáky,
  • bobule,
  • nakrájané ovocie
  • obilniny,
  • chrumkavé drobky
  • kŕmené šalátom a žihľavou.

Na jar a v lete drozd poskytuje viac živočíšnych potravín, na jeseň av zime, polovica stravy pozostáva z rastlinných jedál. V zajatí drozdov zriedka chovajú a skoro nestrašia.

vzhľad

Drogy majú malé telesné rozmery, ktoré sa líšia v dĺžke od 18 do 28 cm, rozpätie ich tenkých krídel je 35-40 cm, ale váha kategórie vtákov je úplne odlišná a závisí od druhu. Niektorí vtáci môžu sotva dosiahnuť 40 g telesnej hmotnosti, zatiaľ čo iní môžu visieť aj 100 g. Oči sa vysádzajú po stranách hlavy, takže pri hľadaní jedla musia nakloniť hlavu na jednu stranu. Drozd je možné rozlíšiť od iných okrídlených na charakteristické vonkajšie prvky.

Majú veľmi krátky šedý alebo žltý zobák s otvorenými nozdrami a nenápadným perím, ktorý je spoločný mnohým vtákom skupiny passerine. Niektoré druhy majú šedú farbu s chytľavým speckom a niektoré sa narodili s čisto čiernym perím. Krídla majú zaoblený tvar s krátkymi perami. Obdĺžnikový chvost je tvorený 12 chvostovými perami. Nohy sú krátke, ale pomerne silné, s výbežkami na konci hornej dosky.

Charakter a spôsob života

Povaha vtáka nie je jednoduchá, veľmi často nepokojná. V akejkoľvek stresovej situácii je pernatec panika. Napríklad, keď sa z balíčka zbaví, začne nervózne kričať malými amplitúdami a zastávkami. Droust je migrujúci vták, ktorý trvá veľmi dlho až do zimy. Niekedy si ľudia nevšimnú jeho absenciu alebo prítomnosť, pretože vták robí všetko takmer nepozorovane a ticho.

Pohyb vtákov na zemi pri hľadaní potravy nastáva skokom po niekoľkých významných prestávkach. Vracajú sa na svoje bývalé miesto pohody počas teplého obdobia v kŕdľoch alebo samotných. Keď rok zberu, vtáky nemajú žiadny spěch na zimu, a dokonca môžu zostať stráviť zimu v mieste svojho letného sídla.

Je to dôležité! Vedci pripisujú jediný let tomu, že niektorí členovia balíčka môžu stratiť svoj smer a zaostávať za vodcom. Takáto situácia nestráca vtáky a pokračujú v lietaní na ich zamýšľané miesto určenia.

Čierne vtáky žijú v hniezdach, ktoré sú postavené na jar hlavne na stonkoch a stromoch. V niektorých prípadoch sa radšej usadzujú priamo na zemi, ale len vtedy, ak v ich biotopoch nie sú žiadni predátori.

Koľko drmolov žije

V závislosti od toho, kde žijete a od množstva jedla, môžu mať droždie rôzne životnosti., V zajatí a s dobrou starostlivosťou žijú dosť dlho, asi 17 rokov. V podmienkach voľne žijúcich živočíchov a tiež v úspešných podmienkach v mieste svojho bydliska žijú aj 17 rokov. A v nepriaznivom prostredí, s nedostatočným pokrmom a prítomnosťou mnohých nepriateľov, nemusia vtáky ani žiť až 10 rokov.

Zobrazenie skladby

Môžete spoznať lesníctvo pekný hlbokým a tenkým hlasom, ktorý je trochu podobný spievaniu slnka. Ptah môže byť rozpoznaný svojim typickým perím:

  • hnedé späť,
  • na bielej alebo slabo nažltlej brušnej oblasti sú malé tmavé škvrny.

Najobľúbenejším miestom v lete je stredné Rusko, Sibír a Kaukaz. V zime uprednostňujú presun do lesov Ázie, východnej Európy a severnej Afriky.

To je zaujímavé! Spievajúci pesničkový drozd možno počuť od konca apríla do neskorého jesene. Vtáky skončia svojou hlasovou aktivitou, keď sa začnú zhromažďovať v stádach, aby lietali na juh.

Aktivita poľa v teréne sa nelíši. Jeho motívy sú celkom tiché a nenápadné ľudskému uchu. Jedná sa o najbežnejší druh v celom Rusku, s výnimkou jeho severných šírok. Veľkosť obojživelníkov je porovnateľná so škorpiou. Vzhľad je celkom expresívny a chytľavý.

Na zadnej strane má farebné perie, na bruchu - biele, so žltkastým odtieňom po stranách., Radšej žijú vo veľkých kŕdľoch a hniezdia v značnej vzdialenosti od seba. Horský popol je chrobák. Keď sa zhromaždia v stádach, môžu tieto vtáky zničiť celú plantáž žatvy záhradníkov.

Redwing

Belobrovik je obyvateľom Severnej Ameriky a Ázie. Títo vtáci sú do chladnej sezóny pomerne odolní, takže môžu začať hniezdiť skoro (od apríla začnú vyliahnuť vajíčka). Tento druh sa od svojich príbuzných odlišuje týmito externými údajmi:

  • späť hnedo-zelená farba
  • kaštanové strany,
  • šedo-biela brucha, ktorá je pokrytá mnohými škvrnami svetla a tmavej farby,
  • na špičkách krídel je okraj červeného peria,
  • nad očami sa dá vidieť charakteristické biele obočie.

Hlas bieleho ruky je počuť od polovice leta. Jeho pesničky sú krátke, ale s nápadnými poznámkami o čichaní a trilingu.

Prevažuje v strednej Európe a je najväčším zástupcom rodiny drozdov. Uprednostňuje usadenie sa v záhradách, hájoch, ihličnatých lesoch, parkoch a kríkoch. Hlavná strava pozostáva z imela, žerucha, trní a trávy. Rozkošným darčekom sú dážďovky, ovocná buničina a malý hmyz, ktorý žije v pôde.

Daraba môže byť rozpoznaná vďaka bielemu bruchu s malými škvrnami po obvode a bielymi krídlami pozdĺž ich spodnej časti. V rovnakej dobe má chrbát šedo-hnedý príliv a chvost stopky je pomerne predĺžený.

Lesný drozd

Toto je najmenší člen družstva koňovitých. Ďalším názvom pre tento druh je biely-throated drozd. Usadí sa v zmiešaných, niekedy ihličnatých lesoch, ktoré sa nachádzajú na svahoch kopcov. Vtáčie perie má docela chytľavú farbu. U mužov je perie jasnejšie ako ženy. Na hlave a ramenách muža je vždy modro-modrá farba peria, biele škvrny sú viditeľné na krídlach.

Na hrdle lesného drozdia je malý biely bod, vďaka ktorému sa vták nazýva biele krk. Hrudník a krk majú farebnú červenú farbu a spodnú časť brucha je svetločervená. Spievať lesy pekný tiež si zaslúži pozornosť. Jeho pesničky sú často smutné, ale sú tu aj slávnostné poznámky s farebnými flétnymi píšťalkami.

Uprednostňuje usadenie sa v hustých húštinách Indie a juhovýchodnej Ázie, Muži sa vyznačujú čiernym perím, brušným gaštanom a bielym vonkajším chvostom. Ženy majú šedý odtieň. Zobák tohto druhu je úplne čierny a jeho nohy sú jasne ružové.

Na rozdiel od svojich šamanov, drozd neradi jesť bobule a ovocie, ale uprednostňuje vyššiu kalóriovú stravu pozostávajúcu z chrobákov, červov, švábov, kobyliek, vážok a motýľov.

Vták je ideálne vhodný pre jeho obsah v klietkach alebo v klietkach, pretože sa rýchlo zvykne na podmienky svojho biotopu a ľudskej prítomnosti. Je lepšie počúvať úžasný a úctivý spev, ktorý je vo svojom vystúpení veľmi rôznorodý.

Monochromatická drozd

Muž môže byť rozpoznaný svojim charakteristickým šedo-modravým chrbtom, ľahkým bruchom a hnedými labkami. U žien prevažuje olivovo-hnedý odtieň brucha s červenkastými stranami. Krk je hojne pokrytý škvrnami. Títo predstavitelia uprednostňujú usadenie sa v oblastiach južnej Ázie z Pakistanu do Nepálu. Sezónne migrácie týchto vtákov sa rozprestierajú na pobreží strednej Európy.

Putujúca drozd

Radšej sa usadia v záhradách a parkoch Severnej Ameriky. Nedávno sa tieto predstavitelia začali aktívne usadiť v jednotlivých európskych krajinách. Chrbát, hlava, chvost a krídla sú čierne alebo šedo-tmavé farby a hrudník a brucho sú zvýraznené v červeno-oranžových odtieňoch. Krk a oči majú biele škvrny. Obľúbenou pochúťkou sú rôzne druhy motýľov, broukov a mravcov. V období dozrievania bobúľ radšej jesť čerešne, čerešne, sumac, ostružiny a maliny.

Stanovište, biotopy

Семейство мелких и среднего размера певчих птиц распространены как в восточном, так и в западном полушарии. Дрозды могут населять разные уголки планеты в зависимости от предпочтений отдельных видов. Большую роль в выборе места своего обитания играет фактор прокормления. Bohatší terén na ovocie a bobule ovocie, viac vtákov usadiť na týchto miestach.

Diéta kosatcov

V závislosti od sezóny môžu vtáky jesť rôzne potraviny., V zime sa ich strava skladá z ovocia, bobúľ a semien rastlín. V lete sa radšej zhromažďujú v blízkosti záhradných pozemkov pri hľadaní jedla. V chudých rokoch môžu úplne devastovať ľudské bobule plantáže, ako zimolez, čerešňa, jahody a čerešne.

To je zaujímavé! Najobľúbenejšou pochúťkou je jedlo s nasýtenými proteínmi, preto vtáky so zvláštnym potešením pochádzajú z broukov, dážďoviek, rôznych hmyzu a dokonca aj zo slimákov.

Prirodzených nepriateľov

Zničené vrany, ktoré ničia hniezda vtákov a ukradnú svoje vajcia, sa stávajú častými nepriateľmi drozdov. Počet nepriateľov môže zahŕňať aj dudákov, veveričky, jays, sovy a jastra. Samozrejme, že človek nie je malou hrozbou pre život vtákov.

To je zaujímavé! Drogy sú vynikajúcimi susedmi takých bezbranných druhov vtákov, akými sú zárodky a flycatcéry. Tieto druhy sa najviac usadzujú bližšie k hniezdam džúsov, pretože tieto pomáhajú vyhnúť chorých v susednej oblasti ich miesta pobytu.

Stav obyvateľstva a druhov

Celkový počet populácií drozd v oblasti hniezdenia a spotreba energie sa zmenili v pomere k sezónnemu množstvu zdrojov. Rozdelenie zdrojov bolo možné s adaptabilitou jedného druhu na využitie akýchkoľvek dostupných zdrojov na dlhšie časové obdobie a ochoty iných trpieť dočasným nedostatkom potravy.

Vo všeobecnosti drogy nemožno pripísať ohrozeným druhom, pretože ich reprodukcia je celkom aktívna a skorá úmrtnosť je pomerne nízka.

Vlastnosti a lokalita kukačky

V biologickom rode kukačky sú takmer všetci predstavitelia hnídci paraziti. Sú rozdelené po celom svete - na východnej pologuli, v najväčšej rozmanitosti v tropickej Ázii. Oni tiež žijú v Austrálii, Amerike, Afrike, na ostrovoch Tichomoria a Atlantického oceánu. Jediným miestom, kde tieto vtáky neexistujú, je Antarktída.

Na území post-sovietskeho priestoru je obyčajná kukačka (Cuculus canorus) najbežnejšia.

Stanovy niektorých druhov kukačky:

  • Zachytávané cuckoo - južne od Európy, Ázie a Afriky,
  • cuckoo - Guinea a Mozambik,
  • fantail bristly cuckoo - Austrália a Tasmánia,
  • drongovy cuckoo - tropická Ázia a Filipíny,
  • obrie cuckoo - Austrália, Nová Guinea, ostrovy Lesser Sunda,
  • páv kukačka - Južná Amerika,
  • štvorkrídlové cuckoo - Mexiko, Bolívia, Argentína,
  • larvy cuckoos - Florida, stredná Amerika, západná India a Južná Amerika.

Veľkosti rôznych druhov kukačiek sú vynikajúce, ale všetky majú pôvabné telo, dlhý chvost a silné labky. Najčastejšie obývajú lesy, ale niektoré druhy uprednostňujú otvorenejšiu oblasť.

Druh kukučky

Veľká čeľaď má 140 druhov. Majú odlišný vzhľad, návyky a potravinové preferencie, ale väčšina z nich sú vnorené parazity.

Existuje niekoľko podrodín kukučky:

  • real,
  • pestroklyuvye,
  • beží okolo
  • pazúry,
  • larvy a iné

Spoločná kukačka patrí do podrodiny skutočných kukátkov.

Stručný opis formulára:

  1. Vonkajší je vták podobný malému jastrabovi, ale táto podobnosť je len povrchná. Jej tvar hlavy, pekné detaily a charakter letu pripomínajú vrabce, ale chvost je dlhší a naklonený na okrajoch v podobe klínu.
  2. Veľkosť tela je o niečo väčšia ako veľkosť holuba.
  3. Prsty na labkách sú nasmerované, rovnako ako papagáje a sovy - dva dopredu a dva späť.
  4. Farba je na vrchu sivá, biela je biela s priečnymi tmavými pruhmi, ženy môžu byť šedé alebo červené.

Kŕmenie vtákov

Kuklík je hmyz.

Ostatné kukučky tiež milujú hmyz, ale okrem toho jedia aj iné potraviny:

  • malí jašterice, hady a hlodavce (plantain cuckoo),
  • kobylky a kudlanka (tolbukovská kukačka),
  • drobné plody drevín, eukalyptové semená, vajcia a hniezda malých vtákov (obrie kukačka).

Keď obyčajná kukačka položí vajíčko v niečom inom hniezde, najčastejšie jedie jeden z tých, ktorí sú už tam. Pre ňu je to vynikajúci zdroj bielkovín, ktorý doplňuje vyčerpané sily.

Výhody a škody lesného vtáctva

Výhodou kukačky je, že chráni les pred hmyzím škodcom. Kukačka je veľmi lahodná a rada zničí aj húsené húsenice, ktoré iní vtáci nejedia. Väčšina vtákov nevie, ako tráviť tento hmyz.

Spoločná kukačka chráni les pred pochodmi húseníc priadky morušovej. Po takomto "dezerte" je vnútorný povrch vtáčej žalúdka nahmataný pevnými štetinami húseníc. Z času na čas sa tieto štetiny zbavia a odhodia ich časťou žalúdočnej sliznice.

Harm prináša vtáky hniezdiaceho parazitizmu. Kukačka takmer vždy zabije všetky vajcia v hniezde, kde sa narodí.

Tam sú veľmi zriedkavé výnimky, keď cuckoo vychováva s jeho pestúnimi bratmi a sestrami.

Kučkovské zvláštne návyky

Plankt Cuckoo žije v Severnej Amerike. Zaujímavé fakty o jej zvláštnych návykoch a životnom štýle sú prekvapujúce.

Kukačka-plantain takmer neletí, ale rýchlo jazdí rýchlosťou 32 km / h. A ona je tiež známa pre hibernáciu na noc, zníženie telesnej teploty na teplotu okolia. Je tak rýchla, že dokáže chytiť kolibríky za letu, jej strava obsahuje jašterice, hmyz, myši. Najpôsobivejšou vecou je, že vták úspešne loví hŕby. Táto kukačka vytvára hniezdo sama osebe a inkubuje mláďatá, ale spôsoby výchovy mladých potomkov sú dosť podivné. Jedá tie deti, ktoré sa vyliahli príliš slabé.

Vlnitý papagáj - popis, vzhľad a vlastnosti.

Zriedka rastú o viac ako 20 cm a vážia 40 g. Chvost je dlhý s stupňovitým perom, krídla od 9 do 10,5 cm len pre let. Končatiny sú zahnuté a veľmi húževnaté, pozostávajú zo 4 prstov (2 prsty pozerať dopredu a 2 späť) s dlhými pazúrikmi. Perie je inej farby s čiernymi pruhmi, ktoré vyzerajú ako vlny a hlava je často iného odtieňa. Je zreteľne viditeľný na dvoch fialových miestach a malom čiernom. Zobák je pomerne silný, s zakriveným koncom na dne, s jeho pomocou môže vták rozdeliť pevné jedlo. To tiež slúži dokonale pre sebaobranu.

Typy vlnitých papagájov, fotografií a farieb a popis

Vlknutý papagáj patrí do rodiny papagájov. Hlavným kritériom ich odrody je farba.

V prírode je len zelená, smaragdová zeleň. Vo všeobecnosti, iné odtiene vtákov prijaté po chove. Existuje 9 hlavných typov, ale existuje aj separácia spojená so vzorkou alebo jeho neprítomnosťou.

zelená - hlavná farba je zelená, prsia, boky, brucha a hlava majú rôzne odtiene. Žlté čelo a tváre.

modrý - krásna, tmavá farba ide s kombináciou s bielym. Krídla - tmavo modrá s jasným čiernym vzorom. Prsia má miernejší odtieň a na pozadí hlavného tela je biela farba hlavy s tenkými vlnami jasne vystupujúca.

modrý - jemné a zároveň jasné farby. Krídla a brucho sú rovnakej farby a hlava je čisto biely s čiernymi očami, ktoré vyzerajú ako motýľ.

žltý - Čistá farba, zvyčajne bez čierneho vzoru. Ale perie na konci krídeliek prechádzajú zo žltej na bielu, rovnako ako na chvost. Oči sú červené.

Žltá zelená - živšie predstaviteľov papagája. Grudkasvetlo zelená, boky a vnútra chvosta v rovnakej farbe. Krídla a hlava sú citrónovo sfarbené s čiernymi vlnami. Oči sú čierne obklopené halo.

biela - tento druh vtáka je albino, bol šľachtený náhodou a takýto gén sa môže objaviť v akomkoľvek papagáse. Má čistú bielu farbu, svetlé červené oči, šedé nohy a jediný jasný bod sa stáva žltým zobákom. Tento vták je obzvlášť krásny.

Spengly - tento druh papagája bol chovaný v Austrálii v roku 1974. Má biely šedý odtieň, slabé vlny. Stojí za to poznamenať, že vzor je obrátený hore nohami a vyzerá skôr ako čipka, dávajúc vzdušnejší pohľad na perie.

nachový - odlišuje sa od modrej a modrej len tieni, v ktorej prevláda fialová. Hlavným rysom je chvost, ktorý má modrozelené perie.

Farba dúhovky - najneobvyklejší predstavitelia ich druhov! Úžasná farba, ktorá hladko prechádza do všetkých odtieňov modrej farby. Súčasne má mäkké žlté líce a čelo a vzor je rozmazaný a tmavošedý.

šedá - mnohí považujú za šedé za špinavé, ale nie v tomto prípade. Sivé vlnité papagáje majú ušľachtilý jasanový odtieň, bielu prednú časť a výrazné čierne vlny na peru.

čierna -Tento druh bol chovaný vedcami v Nemecku a bol pomenovaný tak kvôli tmavošedej farbe, ktorá vyzerá skôr ako čierna. Zvláštnou vlastnosťou bola kresba. Vlny neboli štandardné čierne, ale biele. To všetko v kombinácii so snehovo bielou hlavou spôsobuje, že papagáj je nezvyčajný.

Biele krídlo - tiež odkazuje na modrú papraď, s jedným rozdielom. Jeho chrbát a krídla sú biele, ale sú rozmazané a nie jasné vlny.

harlekýn - známy ako "dánsky pernatý papagáj". Rozlišuje sa v jeho polovičnej farbe. Ak bol farebný prechod dúhového papagáta mäkký, potom je harlekýn výraznejší a rozdelený. Napríklad, žlté prsia a modré brucho, ale vzor je často bodovaný.

Toto sú hlavné typy, ktoré sa môžu vyskytnúť. Ako si vybrať chlapec alebo dievča?

Kde sa v prírode vyskytujú zvlnené papagáje

Vlnité papagáje žijú vo voľnej prírode. Mnohí ich považujú len za hydinu, keďže umelé odchované nové plemená sa im môžu pripísať, ale prirodzený zelený vlnitý papagáj žije v prírode iba v Austrálii, bude presnejšie povedať, že je to jeho vlasť. Žijú väčšinou v baleniach.

Čo vlnité papagáje jedia doma

Hlavné jedlo je semená rastlín, a to ako v zajatí, tak vo voľnosti. Ak máte tento roztomilý maznáčik, potom okrem krmiva radi radí mladé výhonky a listy, bobule a ovocie. Všetko závisí od sezóny a potreby niektorých vitamínov. Koniec koncov, pre správny a dobrý rozvoj mladých jedincov potrebujú rôzne živiny.

Parrot klietka

Čo by mala byť zvlnená klietka pre papagáje ? Štandardný obdĺžnik je skvelá voľba. Samozrejme, že si môžete kúpiť malý a nie drahý, ale nemali by ste to robiť. Váš vták by mal prúdiť z jednej na druhú, takže bude správne, ak je klietka veľká a na tom nezáleží vlnitý papagáj alebo iný. Venujte pozornosť mriežkam, nemali by byť maľované, inak bude vták jesť farbu. Niektorí remeselníci dokážu robiť klietky pre domáce zviera s vlastnými rukami, ale to je veľmi drahé, musíte mať zručnosti a pripravený nie je drahý vôbec.

Čo by malo byť v zvlnenej klietke papagájov

Hlavné pohodlie. V klietke je potrebná paleta a masívna podlaha, aby mohol bežať. Môžete viesť dve škvrny na rôznych úrovniach, môžete tiež mať jeden malý hojdačka. Odporúčame pripojiť malé zrkadlo. Papagádi sa radi pozerajú na seba a predstavujú.

Klietka má dve odnímateľné podávače. Jeden pre vodu, druhý pre jedlo.

Ako sa starať o zvlnené papagáje doma

Proces vyžaduje denné opakovanie a bez ohľadu na ženskú alebo mužskú:

  • Nová klecka musí byť namočená vo vriacej vode na dezinfekciu.
  • Očistite panvicu a každý deň umyte dno, inak sa môžu objaviť parazity. Ale raz za týždeň úplne umyť klietku.
  • Nechajte lietať čo najčastejšie. Ak to nefunguje každý deň, je potrebné raz týždenne.
  • Klietku umiestnite na dobre osvetlenom mieste. Odporúčame vám, aby ste klietku zakryli tmavou handričkou, aby si papája zvykne zaspať pri západe slnka.

Teplota pre obsah

Teplota vlnitých papagájov v miestnosti by nemala byť nižšia ako 22 stupňov, stále vlnité papagáje uprednostňujú teplé podnebie, nezabudnite, odkiaľ pochádzajú.

Odporúča sa zabezpečiť úpravu vody. Vložte kúpeľňu do klietky alebo na stôl a začne striekať a striekať do vody. A jej potešenie a radosť z pozorovania.

Ako podávať vlnitý papagáj doma

Pre nich sa predáva špeciálna strava, ktorá obsahuje semená rôznych rastlín. Kŕmnymi vtákmi môžu byť okrem jedla tieto produkty: zelenina (mrkva, kapusta, repa, uhorky), ovocie (jablká, hrušky, broskyne), bobule (jahody, maliny). Je tiež skvelé jesť zeleninu - púpava listy, plantain a ďatelina. Niekedy je potrebné pridať potraviny obsahujúce vápnik do stravy, škrupina škrupiny je dokonalá.

Podávajte 2 krát denne, podľa veku. Pre mladých vtákov nie viac ako 20 g a pre dospelých 50 g. Naliate filtrovanú vodu pri izbovej teplote a každý deň ju vymeňte.

Chrániť na vlnitý papagáj

Tento proces prebieha dvakrát ročne v papagáloch. Spája sa najprv s rastom organizmu a po druhé so zmenou sezóny. V zime sa objaví ďalšia vrstva chmýří a bližšie k letu vták klesne. Približne molt trvá asi mesiac a po celú dobu musíte odstrániť padlé perie.

Ako naučiť hovoriť vlnitý papagáj

Tento proces nie je komplikovaný, ale skôr dlhý. Budúci ľudia radi počúvajú ľudskú reč a napodobňujú niektoré zvuky.

Bez ohľadu na chlapec alebo dievča začnite s ním vo veku 5 mesiacov. Keď hovoríte s papagákom, pozrite sa priamo na neho, zopakujte to isté slovo bez zmeny intonácie. Toto je zvyčajne prezývka. Keď dosiahnete výsledok, pokúste sa naučiť slová so syčiacimi a kvízavými zvukmi, hovorí im lepšie. Hlavná vec v tréningu, vaša trpezlivosť a môžete naučiť vlnitý papagáj hovoriť.

Ako skrotiť vlnitý papagáj do rúk

Po získaní domáceho maznáčika by ste mali nechať vták usadiť na novom mieste, aby sa zvykol na váš druh. Najprv otvorte klietku a jemne vložte ruku. Buďte trpezliví a držte ju na chvíľu. Opakujte každý deň a všimnete si, ako sedí na ruke, a potom opatrne vytiahnite von s papagákom. Môžete tiež naliať jedlo do ruky a zatlačiť ho do klietky, naučiť ju tak jesť.

Vlnovitá choroba papagájov

Prvými príznakmi ochorenia sú: pomalé pohyby, ospalosť, odmietanie k jedlu.

  • Knemidokoptoz - choroba spôsobená svrabom. Hlavnými miestami zranenia sú zobák, nohy a konečník. Takéto roztoče sa dostanú k papagádu z nekvalitných potravín, zle spracovaných hračiek alebo z výhonkov rastlín z ulice. Identifikácia tejto choroby môže byť na charakteristických žltých rastoch na zobáku, olupovanie labiek a neustáleho svrbenia vtáka. Na liečbu vo veterinárnych lekárňach predávajte širokú škálu liekov a starostlivo liečte bunku špeciálnym roztokom.
  • Fluffy jesť - Ďalší parazit, ktorý spôsobuje vážne nepokoj vtákov. Ak spozorujete silnú podráždenosť, neustálu stratu peria a časté poškriabanie, skontrolujte jej perie. Pozorovali ste malé čierne červy asi 2 mm dlhé, potom okamžite začali liečbu. Takýchto parazitov je ťažké odstrániť, preto sa poraďte so svojím lekárom ornitológom. Neustále umyjte klietku a zmeňte podávanie.
  • Zápal šľachy - závažné ochorenie, ktoré môže viesť k smrti papagája. Spôsobená infekciou bakteriálneho alebo vírusového pôvodu. Vták často zhoršuje potravu, výrazne znižuje hmotnosť a na pozadí tohto výrazne zväčšeného prsníka. V takomto prípade sú predpísané špeciálne antibiotiká, ktoré by mali vniknúť do vtáka priamo do jeho zobáku.

zoo-club-org