Ryby a iné vodné živočíchy

Zvierací Narwhal: opis morského jednorožca a jeho biotopu

Loading...

Okamžite by som chcel odpovedať na otázku našich čitateľov o tom, kto je to narwhal - zviera alebo ryba. Je to cicavec cicavca. Toto je jediný typ narvalu.

Zviera narwhal, alebo vodný jednorožec, žije v Severnom ľadovom oceáne, je blízkym príbuzným beluga a patrí do rodiny cicavcov cicavcov.

vzhľad

Jedná sa o veľmi veľké zviera - narwhal. Jeho hmotnosť (muž) dosahuje 1,5 tony. Dĺžka dospelého človeka je 4,5 metra a až jeden a pol metra je dĺžka mláďaťa. V hmotnosti dospelého narvalu je viac ako polovica tuku. Samice sú trochu štíhlejšie, ich hmotnosť je len 900 kilogramov.

Vonkajšie narwhals sú veľmi podobné belugas. Ale sú rozlíšené obrovským rohom. Najčastejšie sa nazýva kel. Jedná sa o veľkú a trvanlivú formáciu s dĺžkou 2-3 metrov a hmotnosťou 10 kg. Kly sú schopné ohýbať sa v rôznych smeroch bez toho, aby sa zlomili.

Čo je to narwhal roh

Funkcie mieňa lekára ešte nie sú úplne pochopené. Je pravda, že vedci dnes s istotou tvrdia, že nie je určený na prenikanie ľadovej kôry alebo útok na obeť.

Spočiatku bola verzia vyjadrená, že zviera narwhal používa svoj roh v páre hry - prilákať ženu. Boli založené na pozorovaniach. Faktom je, že v období párenia sa tieto obrie zvieratá stále neustále dotýkajú kly.

V roku 2005 vedecká expedícia, ktorá pozorovala život narwhals, dospela k záveru, že táto forma je mimoriadne citlivá. Pri štúdiu sa na povrchu objavilo obrovské množstvo nervových zakončení.

Vedci opäť presvedčení, ako jedinečný narwhal (zviera). Meranie teploty a frekvencie elektromagnetických vĺn je ďalším príkladom jeho účelu.

Precitlivený kel

Roh narvalu je čestný a cenený v rôznych kultúrach - môže to byť ornament kráľovských trónov a palácov. V Anglicku sa stal kňazom narvalu kráľovský žezlo. Kráľovná Alžbeta za jeden mieň tohto severného giganta zaplatila v XVI. Storočí fantastickú sumu za ten čas - 10 tisíc libier. S týmito peniazmi bolo možné postaviť hrad. Čo je tak pozoruhodný proces?

Narwhals patria do malej podriadenosti takzvaných ozubených veľrýb. Napriek tomu sú v skutočnosti bezzubé bytosti. Na dolnej čeľusti nie sú žiadne zuby a iba dve pupene na hornej čeľusti. Môžu mať šesť párov horných zubov a pár nižších zubov, ale rýchlo vypadnú a na mieste ľavého zuba sa muži začnú vyvíjať mieň, ktorý v čase, keď zviera dosiahne zrelosť, dosahuje dĺžku 2-3 m, hrúbku 7-10 cm a viac 10 kg hmotnosti. Dlhé kly zdobia iba muži. V samičke je roh rovný a kratší. Veľmi zriedkavo, ale stane sa, že obidva zuby u žien sa znova narodia v kly, av ľuďoch sa ľavý psov nestáva roh, ale to sú celkom zriedkavé výnimky.

Narwhal kel na svojom povrchu má špirálovité pichnutie (rezanie), čo výrazne zvyšuje jeho silu. Táto vlákno sa objavuje počas dlhého časového obdobia: pri pohybe zvieraťa vpred sa mieň, ktorý prekonáva silný odpor vody, pomaly otáča okolo svojej vlastnej osi. Výsledkom je, že steny drážok prerezávajú špirálovité drážky na svojom vznikajúcom povrchu.

Samce s dvoma kly, ktoré boli vytvorené zo dvoch zubov naraz, sú veľmi zriedkavé. Podľa štatistík sa takéto zvieratá nachádzajú v jednom z 500 dospelých.

Prekvapivo, aj dnes je živočíšny narwhal, a najmä jeho roh, zostáva záhadou pre vedcov po celom svete. Mal málo študoval.

Doterajší výskumníci sa domnievajú, že mieň umožňuje, aby narušil pocit zmeny teploty, tlaku a koncentrácie suspendovaných látok vo vode.

Spôsob života

Narwhal je zviera (v tomto článku sme umiestnili fotografiu), ktorá sa v zimnom období potopí do hĺbky 1,5 km. To je potrebné na ochranu pred ľadovými arktickými vodami. Po nejakom čase sa zdvihne na povrch pre vzduch a znova prechádza do hĺbky. Počas dňa robí asi 15 takýchto ponorov. Navyše, podkožný tuk je spoľahlivou ochranou proti chladu v narwhals. Jeho vrstva niekedy presahuje 10 cm. V lete sú tieto zvieratá zvyčajne umiestnené v hĺbke 30 až 300 m.

Arktické zviera, narwhal, sa živí hlavne hlavonožcami a rôznymi druhmi rýb. Hlavnými nepriateľmi týchto silných zvierat sú vrahovité veľryby a ľadové medvede. Cuby sú niekedy napadnuté žralokmi.

Zviera narwhal môže žiť v úplnej samote alebo v malej skupine pozostávajúcej z až 10 dospelých mužov alebo samíc s potomkami.

Predtým tieto giganti vytvorili veľké stáda, niekoľko stoviek a niekedy aj tisíce hláv. Dnes je zriedkavé nájsť skupinu viac ako sto hláv. Niekedy sa k nim pridajú bielych veľrýb.

Rovnako ako ostatné stádo veľrýb, tieto zvieratá komunikujú navzájom pomocou vokalizácie. Najčastejšie ide o kruté zvuky, podobné píšťalkám, stonům, kliknutiam, nízkemu, bzučanie, škrípanie.

rozmnožovanie

Pálenie sa vyskytuje na jar. Tehotenstvo trvá 14 mesiacov, celý cyklus reprodukcie je 2-3 roky. Zvyčajne sa rodí jeden, oveľa menej často dve mláďatá. Sexuálna splatnosť dosiahne 7 rokov. Neexistujú žiadne prípady reprodukcie týchto zvierat v zajatí.

Samička kŕmi svoje mláďatá veľmi tlstým mliekom po dobu 20 mesiacov.

Život v zajatí

Vodný jednorožci patrí do malej skupiny zvierat, ktoré vôbec netolerujú zajatie. Dôkazom toho je nepochybný fakt, že ani jedno zviera prežilo viac ako pol roka vo väzení, zatiaľ čo v prírodných podmienkach žije až 55 rokov. Presný počet narwhálov nebol stanovený, ale sú to malé, zriedkavé druhy, ktoré sú už uvedené v Červenej knihe Ruskej federácie.

S úplnou istotou môžu byť nazývané jedným z divov Arktídy jedinečným a jedinečným svojim druhom.

habitat

Už sme spomenuli, že tieto silné zvieratá žijú v drsných severných krajinách. Najčastejšie sa vyskytujú v moriach Arktídy, v Arktíde. Narwhal možno nájsť pri pobreží Grónska, ako aj v severných častiach kanadského arktického súostrovia.

Malé skupiny sú registrované na severovýchode krajiny Franz Josef Land, veľmi zriedkavo medzi Kolyma a Cape Barrow. Je to spôsobené nedostatkom krmív - existuje niekoľko hlavonožcov. Stanice severného pólu zaregistrovali narwhalské skupiny severne od ostrova Wrangel. Žijú v studených vodách okolo okrajov arktického ľadu, vykonávajú sezónne migrácie: v lete - na severe a v zime - na juh.

Mäso vodných jednorožcov je konzumované národmi na severe. Používajú tuk týchto zvierat ako prostriedok pre lampu (knôt). Črevá sa používajú na výrobu lán, povrazov. Ale obzvlášť cenný je tajomný roh alebo kel. Severní remeselníci robia z nej rôzne remeslá.

Zviera narwhal je malý druh, ktorý je na pokraji vyhynutia. V stredoveku, pretože jeho rohy, ktoré podľa šamanov majú magické sily, boli tieto cicavce zničené vo veľkom počte.

Aj dnes, nezvyčajný mieň môže spôsobiť zabitie zvieraťa. Eskimáni ich lovia. Ak sa v minulosti používali ručné harpúny na lov, dnes sa používajú motorové člny a automatické zariadenia na zabíjanie narwhals.

Každý, kto má toto vzácne zviera, musí vedieť, že ide o živé ukazovatele ekosystému, cítia najmenšie zmeny klímy a sú citlivé na znečistenie životného prostredia.

Ako vyzerá narwhal?

Medzi všetkými ozubenými veľryby, narwhals sú obzvlášť podobné delfínom a sviňuchy. Narwhals, rovnako ako väčšina veľrýb, majú veľké, racionálne telo a priemerná veľkosť zvierat sa pohybuje od 3,8 do 4,5 m. Dospelí samci vážia až 1,5 tony, hmotnosť samíc dosahuje 900 kg, tretina tuk, ktorý tvorí impozantnú izolačnú vrstvu s hrúbkou až 10 cm.

Narwhals nemajú chrbtovú plutvu a prsné plutvy sú malé a zaoblené. Chvostová stopka má strednú dĺžku a končí dvomi širokými lalokmi rebier. Hlava narwhals je okrúhla a čistá, s dobre označeným čelným tuberkulom, ktorý visí nad malými očami a má malú ústa s nižším umiestnením.

Narwhals majú hustú a hustú kožu a ich koža, bez ohľadu na to, aké zvláštne to môže vyzerať, je bohatá na vitamín C. Farba narwhalu je šedo-hnedá škvrna, náhodne rozptýlená po hlavnom svetlom pozadí, niektoré miesta sú umiestnené oddelene, iné sa spájajú.

Zaujímavým fyziologickým rysom narwhals je ich zriedkavosť. Rovnako ako beluga používajú najrozmanitejšie zvuky na komunikáciu: pískanie, vracanie, klikanie, hlasné vzdychanie, pokrikovanie a dokonca aj vŕzanie.

Narvala. Narvala. Narvala.

Narwhal Tusk

V čeľustiach narwhals, len 2 horné zuby rastú, nie sú žiadne zuby v dolnej čeľusti zvierat. Pravý zub jednotlivcov oboch pohlaví sa zvyčajne skrýva v ďasnách a v extrémne zriedkavých prípadoch je prerezaný v jednom narwhal z 500. Ľavý zub mužov je premenený na masívny kel s dĺžkou 2-3 m a veľmi veľké jedinci môžu vážiť až 10 kg. Zaujímavým znakom mieňa je jeho nezvyčajný tvar, ktorý je špirálou skrútenou doľava.

Obzvlášť zriedkavými výnimkami sú ženské narwhaly s rozvinutým kelom, napriek tomu v jednom z múzeí v Hamburgu sa zachováva lebka ženské narwhal s dvomi plne tvorenými kly.

Narwhalove mocné kly sú veľmi silné a pružné a majú najmä elastické hroty, ktoré sa môžu ohýbať bez toho, aby sa zlomili, akýmkoľvek smerom. Úplne rozbitý mieň z narvalu znovu nehasne, ale v priebehu času sa kanál zubu utiahne kostnou zátkou.

Narwhal Tusk

Prečo narvalhal kly?

Blatník narvalu vyzerá ako ohromná zbraň, ale napriek všetkému to nie je prostriedok útoku alebo obrany. Spočiatku sa vedci domnievali, že muži počas chovnej sezóny používajú kly, aby prilákali ženy. Tiež sa poznamenalo, že počas bojov o ženu sa muži triedia na kly, ale neskôr sa ukázalo, že tento rituál nemá nič spoločné s manželskými turnajmi a zvieratá takto vyčistia kly z rôznych sedimentov.

V roku 2005 skúmali americkí vedci, ktorí skúmali morské cicavce, štruktúru narukovského kelu pod elektrónovým mikroskopom a zistili, že jeho kostné tkanivo je prepichnuté myriádami nervových zakončení uzavretých v mikroskopických tubách. Tento objav naznačil, že mieň pre zvieratá je druhom zmyslového orgánu, ktorý citlivo zachyti tlakové kvapky, zmeny teploty a zloženie vody.

Stádo narwhal. Stádo narwhal. Narwhals v ľade. Zlikvidovaný pod vodou.

Kde žijú narwhals?

Narwhals sú pôvodnými obyvateľmi studených morí a radšej trávia celý život vo vodách vysokých šírok Atlantiku a Severného ľadového oceánu. Medzi obľúbené biotopy týchto zvierat patria vody pri pobreží kanadského arktického súostrovia a pobrežia Grónska. V oblasti ostrova Svalbard, súostrovia Franza Josefa Landa a severného pobrežia ostrova Novaya Zemlya sa nachádzajú aj narwhals.

Najsevernejšie letné migrácie narwhalu boli zaznamenané okolo 85 stupňov severnej šírky, v zime sa zvieratá nachádzajú mimo pobrežia Holandska a Veľkej Británie, v Barentsovom mori neďaleko Murmanského pobrežia a niekedy idú do Bieleho mora.

Stádo narwhals na ľade. Narvala.

Strava Narwhal

Narwhals kŕmia svoje jedlo na dne oceánu, potápajú sa pri hľadaní potravy do hĺbky 1000 metrov a sú schopní zostať pod vodou dlho bez poškodenia zdravia.

Základom narvalovej dávky sú hlavonožce - hlavonožce, kôrovce a ryby na dne. Zaujímavý spôsob, ako narwhals ryby: zvieratá vydesiť zobáky atlantického treska, halibut, platesa alebo cisterny s ich dlhé kly.

Nepriatelia narwhals

V chladnej sezóne jediné nebezpečenstvo pre narwhal sú ľadové medvede, ktorí čakajú na svoju korisť v blízkosti polynya. V otvorenom oceáne narwhals sú často napadnuté iné ozubené veľryby, krvilačné zabijakové veľryby a mladí sa často stávajú obeťami polárnych žralokov Grónska.

Ale hlavný nepriateľ narwhalov, rovnako ako väčšina zvierat na planéte, bol a zostáva mužom. Pre veľrybárov narwhals neboli zaujímavé ako zdroj tuku, prednosť bola vždy venovaná väčším veľrybám. Predpokladalo sa však, že ich kly majú zázračné liečivé vlastnosti, takže tisíce zvierat zničené len kvôli extrakcii kly.

Ryby narwhal dnes neexistujú, ale mnohí severní ľudia, rovnakí Eskimáti, radi jedia narvalové mäso, ich tuk sa používa ako lampový olej, stavajú laná z čriev a kly sú používané ako cenné remeslá na výrobu rôznych suvenírov.

V roku 1976 kanadská vláda zaviedla prísne regulované kvóty na zabitie narwhalov a úplne zakázala lov po ľuďoch s teľatami. Dnešné narwhals sú uvedené v červenej knihe ako vzácny, malý druh, aj keď nie je možné presne určiť stav hospodárskych zvierat.

Narwhal: popis zvierat

Silné zviera, ktorého dĺžka tela niekedy presahuje päť metrov a váži viac ako jednu tonu. Veľkosť je mastné tkanivo, životne dôležité pre prežitie v ľadových arktických vodách. Muži sú oveľa väčší ako ženy, takmer jeden a pol krát. Zviera narwhal sa podobá veľrybám alebo delfínom vo vzhľade: majú veľmi veľkú hlavu, takmer okrúhlu, ale neúmerne malú ústa a žiadnu dorzálnu plutvu.

Narwhal, ktorého fotografia je viditeľná v mnohých publikáciách pre milovníkov prírody, má ne-monochromatickú farbu: jej telo je pokryté tmavosivými škvrnami na svetlom sivom pozadí. V porovnaní s inými kytovcami vyzerá mužský narwhal nezvyčajný kvôli skrútenému, obrovskému kosatcovi, ktorého dĺžka často dosahuje tri metre.

V skutočnosti sú v tomto zvierati dva rohy, ale druhý je prakticky nevyvinutý, je ťažké ho vidieť voľným okom. Len 0,5% narwhals sa môže pochváliť dvoma plnohodnotnými kly. V iných prípadoch druhý zomrie ako nadbytočný.

Ženské narušené rohy vo väčšine prípadov však nemajú izolované prípady výskytu kelu a prekrásnu polovicu narwhalov, ale vysvetlenie toho, čo spôsobilo tento jav, vedci ešte nemôžu.

Počet znakov

Až doteraz nebol stanovený presný počet narwhálov. Je to primárne kvôli skutočnosti, že je veľmi ťažké pozorovať a študovať tieto zvieratá, pretože žijú na miestach, ktoré sa ťažko dosahujú pre ľudí. Podľa hrubých odhadov vedcov žije na Zemi približne 50 tisíc jednotlivcov. Pokles počtu je spôsobený znečistením oceánov, rybolovom a pytliactvom. Občania Grónska a Kanady dnes zabíjajú tieto zriedkavé zvieratá, používajú svoj tuk a mäso na jedlo a robia rôzne suveníry z ich kly.

Prirodzeným faktorom, ktorý vážne ovplyvňuje počet narwhálov, je útok predátorov: zabijákov veľrýb, ľadových medveďov, žralokov a mrožov.

Zvieratá červenej knihy Ruska: narwhal

Narwhal je morský cicavec uvedený v Červenej knihe Ruskej federácie ako "vzácny malý druh". Poľovníctvo a lov do rýb v Rusku je zakázané. Tieto zvieratá sú ukazovateľmi dobrých životných podmienok ekosystémov: sú citlivé na najmenšie zmeny v klimatických podmienkach, ako aj na znečistenie životného prostredia.

Narwhal je uvedený v Medzinárodnej červenej knihe ako "druh blízky zraniteľnej pozícii." V Grónsku a Kanade existujú reštriktívne opatrenia, ktoré sa vzťahujú na lov jedincov s teľatami a tehotnými samicami, existuje osobitná kvóta na ich odchyt.

Charakter a spôsob života

Narwhals sú verejné zvieratá, ktoré tvoria obrovské stáda. Najpočetnejšie komunity pozostávajú z dospelých mužov, mladých zvierat a žien a malých spoločenstiev - samíc s teľatami alebo zrelých mužov. Podľa katológov sa staršie narwhaly dostali do obrovských stád s počtom až niekoľkých tisíc jedincov, ale teraz veľkosť skupiny zriedka prekračuje stovky hláv.

To je zaujímavé! V lete, narhhals (na rozdiel od belugas) radšej, aby boli v hlbokých vodách, a v zime udržiavajú v polynyas. Keď sú muži pokrytý ľadom, muži majú silné chrbty a kly, rozdeľujúc ľadovú kôrku (hrúbku až 5 cm).

Z boku rýchlo sa pohybujúce narwhaly vyzerajú dosť pôsobivo - držia krok so sebou a vytvárajú synchrónne manévre. Tieto veľryby nie sú o nič menej malebné vo chvíľach odpočinku: ležia na hladine mora a nasmerujú svoje pôsobivé kly smerom dopredu alebo hore k oblohe. Narwhals žijú v chladných vodách, ktoré lemujú arktický ľad a priťahujú sa k sezónnym migráciám založeným na pohybe plávajúceho ľadu.

V zime, veľryby idú ďalej na juh a v lete sa migrujú na sever., Za hranicami polárnych vôd pod 70 ° C w., narwhals vychádzajú len v zime a extrémne zriedkavé. Muži pravidelne prechádzajú svojimi rohmi, čo ketológovia považujú za spôsob, ako oslobodiť kly od cudzích rastov. Нарвалы умеют разговаривать и делают это весьма охотно, издавая (в зависимости от повода) повизгивание, мычание, щелчки, свист и даже стоны со вздохами.

Сколько живет нарвал

Биологи убеждены, что в естественной среде нарвалы живут не менее полувека (до 55 лет). В неволе вид не приживается и не размножается: пойманный нарвал не протянул в заточении и 4 месяцев. Pre obsah narwallu v umelých nádržiach je nielen príliš veľký, ale aj skôr vybíravý, pretože potrebuje špeciálne vodné parametre.

Sexuálny dimorfizmus

Rozdiely medzi mužmi a ženami sa dajú vysledovať v prvom rade v rozmeroch - ženy sú menšie a zriedka sa blížia k hmotnosti v tonách, pričom získajú približne 900 kg. Ale zásadný rozdiel spočíva v zuboch, alebo skôr v ľavom hornom zube, prepichne horný ret muža a rastie o 2-3 m, krútiť sa do tesnej vývrtky.

Je to dôležité! Pravé kly sa v obličkách skrývajú v ďasnách a vyvíjajú sa extrémne zriedkavo - približne v 1 z 500 prípadov. Navyše sa u žien niekedy prejavuje dlhý kel. Lovci narazili na ženy narwhal s dvojicou kly (vpravo a vľavo).

Ketológovia však pripisujú miechu sekundárnym sexuálnym vlastnostiam mužov, ale stále diskutujú o svojich funkciách. Niektorí biológovia sa domnievajú, že muži zaberajú kly v spárovaných hrách, priťahujú partnerov alebo sú namáhaví s konkurentmi (v druhom prípade narwhals trieť proti ich kly).

Medzi ďalšie aplikácie kly sú pomenované:

  • stabilizácia tela (ochrana proti otáčaniu pozdĺž osi) pri kúpanie s kruhovými pohybmi kaudálnej plutvy,
  • poskytovanie zostávajúcich členov stáda bez rohov s kyslíkom pomocou kly, muži zlomia ľad, vytvárajú vetracie otvory pre svojich príbuzných,
  • s použitím mnícha ako nástroja lovu, ktorý bol zachytený videozáznamom od odborníkov WWF Polar Research od roku 2017,
  • ochrana pred prírodnými nepriateľmi.

Navyše v roku 2005 vďaka výskumnej skupine vedenej Martinom Nweeiou bolo zistené, že mieň pre narval je taký zmysluplný orgán. Kostné tkanivo kly sa skúmalo pod elektrónovým mikroskopom a zistilo sa, že bol preniknutý miliónmi najmenších kanálov s nervovými zakončeniami. Biológovia predpokladali, že narušiteľ mníkovca reaguje na zmeny teploty a tlaku a tiež určuje koncentráciu suspendovaných častíc v morskej vode.

Stanovište, biotopy

Narwhal žije v severnom Atlantiku, rovnako ako v Kara, Chukchi a Barents Seas, ktoré patria do Severného ľadového oceánu. Vyskytuje sa hlavne v blízkosti Grónska, kanadského súostrovia a Svalbard, ako aj na severe Severného ostrova Novej Zeme a pri pobreží Franza Josefa Landa.

Narwhals sú uznávané ako najsevernejšie zo všetkých kytovcov, pretože žijú medzi 70 ° a 80 ° severnej šírky. V lete sa najsevernejšie migrácie narwhali rozšíria na 85 ° c. v zime sú pozorované južné prístupy - do Holandska a Veľkej Británie, Beringovho ostrova, Bieleho mora a Murmanského pobrežia.

Tradičné biotopy tohto druhu sú nezmrazujúce polyny v strede Arktídy, ktoré sú zriedkavo pokryté ľadom aj v najťažších zimách, Tieto oázy medzi ľadom zostávajú z roka na rok nezmenené a najvýznamnejšie z nich udelili svoje vlastné mená. Jeden z najvýznamnejších, veľké sibírskej polynya, ktorý sa nachádza v blízkosti nových sibírskych ostrovov. Jeho trvalé polynyy boli zaznamenané mimo východného pobrežia Taimyr, Franz Josef Land a Novaya Zemlya.

To je zaujímavé! Arktický kruh života je názov reťazca nemrznúcej morskej vody, ktorý spája trvalé polynyy (tradičné biotopy narwhals).

Migrácia zvierat je spôsobená nástupom / ústupom ľadu. Všeobecne platí, že tieto severné veľryby majú pomerne obmedzený rozsah, pretože sú oveľa priblíženejší k svojmu biotopu. Uprednostňujú hlboké vody, v letných obdobiach idú do zálivov / fjordov a prakticky bez odchýlenia sa od voľného ľadu. Väčšina z narwhals žije teraz v Davis úžine, Grónskom mori a Baffinovom mori, ale najväčšia populácia sa nachádza v severozápadnej Grónsku a vo vodách východnej kanadskej Arktídy.

Narwhalova diéta

Ak sa korisť (spodná ryba) skrýva v spodnej časti, narval začne pracovať s mieľom, ktorý ho vydesí a núti ho k nárastu.

Rôzne morské životy sú zahrnuté v strave narwhal:

  • hlavonožce (vrátane kalmárov),
  • kôrovce,
  • losos,
  • treska,
  • sleď,
  • platesa a halibuta
  • stingrays a býkov.

Narwhal sa prispôsobil predĺženému pobytu pod vodou, ktorý používa počas lovu a dlho sa ponorí do kilometrovej hĺbky.

Prirodzených nepriateľov

Vo voľnej prírode sa môžu vysporiadať len s dospelými zabijakmi a ľadovými medveďmi s obrovským narvalom. Rastúce narwhals sú napadnuté polárnymi žralokmi. Okrem toho malé parazity, nematódy a veľryby ohrozujú zdravie narwhalov. Zoznam prirodzených nepriateľov musí tiež zahŕňať osobu, ktorá zbierala severné veľryby pre svoje úžasné kly. Obchodníci viedli rýchly obchod s práškom špirálovitého rohu, ktorý obyvatelia pripísali zázračným vlastnostiam.

To je zaujímavé! Naši predkovia boli presvedčení, že prášok z mieňa uzdravuje akékoľvek rany a tiež zmierňuje horúčku, čiernu slabosť, poškodenie, horúčku, mor a hmyz.

Narvalský kel bol drahší ako zlato, a preto bol predávaný na kusy. Iba veľmi bohatí ľudia si mohli kúpiť celý kel, napríklad Elizabeth I. Anglicka, ktorý mu dal 10 tisíc libier. A súd francúzskych panovníkov použil kel, ktorý kontroloval jedlo slúžiace na prítomnosť jedu.

Stav obyvateľstva a druhov

Dokonca aj červený zoznam IUCN, ktorý hovorí o 170 tisícoch veľrýb (okrem populácie ruskej arktickej a severovýchodnej Grónska), neposkytuje presnú hodnotu pre svetovú populáciu narwhals. Kľúčovými hrozbami pre tieto morské cicavce sú tieto:

  • priemyselná ťažba
  • zúženie ponuky potravín,
  • znečistenie oceánov
  • zmiznutie morského ľadu,
  • choroby.

Napriek tomu, že sa narwhal takmer nestal predmetom rozsiahleho komerčného rybolovu (s výnimkou niekoľkých desaťročí v 20. storočí, kedy bol ťažko ťažený v kanadskej Arktíde), kanadská vláda zaviedla osobitné reštriktívne opatrenia už v minulom storočí.

To je zaujímavé! Kanadské úrady zakázali zabíjanie žien (sprevádzané telátkami), stanovili kvóty na lov narwhalov v hlavných oblastiach a nariadili veľrybám, aby likvidovali ulovené zvieratá.

V dnešnej dobe oddelené komunity domorodých národov Grónska a Kanady lovia narwhal., Tu sa jedlo alebo kŕmenie psa, lampy sú plné tuku, vnútornosti sú povolené na lanách a kly sú kŕmené vyrezávanými suvenírmi. Zvýšená zraniteľnosť druhov sa vysvetľuje jeho lojalitou k rovnakým pobrežným oblastiam, kde narwhals vrátia každé leto. Narwhal je uvedený v dodatku II Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi (CITES).

Je uvedený v červenej knihe

Narwhals sú úžasní morské cicavce. Podľa vedcov ich moderná populácia sa odhaduje na 80 tisíc osôb. Napriek skutočnosti, že ešte nebol zaznamenaný vážny klesajúci trend počtu týchto druhov, v niektorých subpopuláciách ich počet klesá. Po stáročia bolo zviera predmetom intenzívneho rybolovu. Okrem koží, mäsa, sadla a žíl, za ktoré bol zabitý narwhal, ich roh bol nezvyčajne vysoko cenený, ktorý sa v Európe predával drahšie ako zlato. V stredoveku, narwhal ťažený v záujme kly. Magická sila bola prisudzovaná a ruskí obchodníci ich predávali európskemu warlu za veľké peniaze. Meč skutočného narwhalského veľryba presne zodpovedá mieňu fantastického jednorožca. V niektorých severných krajinách pokračuje narwhal rybolov.

Globálna zmena klímy, globálne znečistenie oceánov, pytliactvo - to všetko má negatívny vplyv na počet narwhals. Dnes je zachovanie druhu úplne závislé od cielených snáh človeka.

Zaujímavá skutočnosť

Alikorn - tzv. Roh fantastického jednorožca. Okolo XII storočia. Ruský obchodníci začali predávať kornatý kly, dávajúc im v Európe pre alikorny. Oni stáli oveľa viac ako zlato, nie každý si mohol dovoliť kúpiť celý roh. Verilo sa, že ak ho hodíte do misy s jedom, roh zmení svoju farbu. A až po niekoľkých storočiach, kedy sa ukázalo, že "alikóm" patril k narhálom, "podnikanie" začalo zmiznúť a vyhladzovanie zvierat v takých veľkých množstvách sa zastavilo.

zoo-club-org