Vtáctvo

Kde žije choreografia stepa?

Bustard obyčajný je jedným z najväčších vtákov, ktoré sa vo všeobecnosti nachádzajú v Rusku. V zriedkavých prípadoch dosahuje veľkosť 21 kg. Farba vtáka je dosť zvedavá: červená s čiernymi značkami spálenia a dno tela je biele.

Ako sa zvyčajne stáva, muži sú o niečo väčší ako ženy, líšia sa od nich nielen vo veľkosti, ale aj v chĺpkach z vlákna perie, ktoré rastú v blízkosti krku. Jedným slovom, vták bush je veľmi krásny a originálny predstaviteľ fauny.

Predpokladá sa, že tento druh nemôže lietať. To nie je pravda: áno, let výhonku je ťažký a je to možné len po dlhej ceste, ale drží sa s istotou vo vzduchu. Zvláštne, ale vo vzduchu sa prednosť pred vetrom stúpa. Na zemi je vták bustard mimoriadne opatrný, až k nemu sa môžu dostať len najzkušenější lovci.

Zastavuje sa v stepní a lesopestovnej zóne, veľmi miluje zmiešané trávnaté lúky. Kŕmi mladými výhonkami bylín a obilnín v mliečnom štádiu zrelosti, divokého cesnaku a cibule, neodmieta hmyz, drobné cicavce a dokonca aj hniezdenia iných vtákov.

Treba poznamenať, že v letnom horúčaví je vták slimák veľmi potrebný na neobmedzený prístup k vode, pretože spotrebuje veľa vlhkosti. Vzhľadom na to, že nemá potné žľazy, v horúcej sezóne má ťažké časy. Aby ochladili svoje telá, ležia na zemi, šíria krídla a otvárajú ústa široko a dýchajú rýchlo a rýchlo. Iba vtedy, keď nie je horúčava taká hrozná, tieto vtáky pokračujú v hľadaní potravy.

Nebezpečné a silné dažde sú nebezpečné. Nemajú žiadnu olejovú žľazu, a preto sa ich krytie peria ihneď namočí. Mimoriadne nebezpečné sú ťažké jesenné dažde pred začiatkom zimnej zimy. Ľadové perie robia výhonky absolútne bezmocné, čo používajú predátori.

Pred sto rokmi bol vták bustard jedným z najbežnejších vtákov na území ruskej ríše. Tam bolo ich tisíce, ktoré sa nachádzajú tam, kde sa zriedka vidí aspoň jeden vták. Jednotlivci sa nachádzajú na Ukrajine, v Strednej Ázii av niektorých regiónoch Kaukazu. Dôvod takéhoto prudkého zníženia počtu nie je ani v ich love, ale pri silnom náraste počtu stepi, ktoré sa rozrástli.

Husté hniezda (stepné vtáky v mnohých ohľadoch prídu podobne) sú usporiadané jednoduchým kopaním malej dierky v zemi a obložením ju suchou trávou. Často sú 2-3 olivovo-farebné vajcia položené priamo na holý povrch, pri absencii nejakého vrhu. Násadzovacie vtáky musia robiť mesiac.

Iba žena sa stará o mláďatá. V prípade nebezpečenstva matka dáva kuriatkam špeciálny signál, ktorým sa skrývajú v tráve, snažiac sa byť čo najobtiažnejší. Vták preukazuje zázraky odvahy vo chvíli poplachu, ktorý vedie nepriateľa za sebou, alebo ho dokonca statočne útočí.

Pred prvým snehom putujú mladí a rodičia stepi pri hľadaní jedla. Keď sa hrúbka snehovej pokrývky stane príliš veľkou, migrujú na juh. Tento vták čeľade sa môže stretnúť aj v Tadžikistane a Turkménsku.

V máji sa vrátia do svojich domovov. Takmer okamžite začína párenie, počas ktorého muži veľmi pekne rozprávajú.

Vonkajšie značky

Fajčiar sa dozvie. Možno aj preto, že je to jeden z najväčších stepných vtákov. Hmotnosť mužov dosahuje 16 kg a celková dĺžka tela je 105 cm, ženy sú zvyčajne oveľa menšie ako muži, priemerná hmotnosť sa pohybuje od 4 do 8 kg a dĺžka tela je od 40 do 80 cm. Oni sú prakticky zbavené perie a dobre prispôsobené pre rýchle behu cez stepu, preto niekedy vták je dokonca nazývaný stepný pštros!

Zápalky pritom dokonale letia, ale v prípade nebezpečenstva sa najskôr pokúšajú uniknúť. Farba ich peria je skvelá pre maskovanie medzi stepnou vegetáciou. Zhora je hrdzavohnedý a pod ním je žlto-biely s malými rozmanitosťami. Na jar, po stranách hlavy, rastú muži peria - druh "fúzy". Toto je prvok svadobného oblečenia, ktorého cieľom je prilákať ženy.

Spôsob života

Muži dosahujú sexuálnu zrelosť v piatej až šiestej a ženy v treťom až štvrtom roku života. Je dôležité povedať, že bustardy netvoria manželské páry. Ich manželský vzťah je typu nazývaného promiskuita.

Na jar, v apríli - začiatkom mája, skoro ráno, zvyčajne pred slnkom stúpa, prúdi prúd. Samci vyberajú otvorený terén - tokovische a začína najzaujímavejšia pohľad.

Po prepustení fanúšika a zvisle zdvihnúť ich chvosty, klesajúc krídlami na zem, chodia dôležitým spôsobom a vydávajú jemné pláky. V plných manželských šatách sa muž zdá byť vážny a pôsobivý. Keď sa ženy objavia na tokovische, všeobecné vzrušenie sa zvyšuje a dokonca sa môže zmeniť na kruté boje medzi mužmi.

Po párení si samice kopajú malú dieru v zemi s nohami, líni ju suchými bylinkami a stonkami rastlín a nastavujú sa na kladenie vajec. Pri kladení zvyčajne dve alebo tri vajcia. Starostlivosť o mláďatá pštrosa je zverená iba ženám. Hneď ako začnú stavať hniezda a kladú vajcia, samci sa zhromaždia v malých skupinkách a idú na svoje miesta. Rodinný život ich už nezaujíma. Do 30 dní samica inkubuje vajíčka takmer bez opustenia hniezda. V prípade nebezpečenstva tlačí celé telo na zem, spája sa s okolitou krajinou, ale neopúšťa svoje budúce drobné.

Ihneď po narodení, ktoré sa trochu vyschlo, sa mláďatá dostanú von z hniezda a urobia prvé kroky. Najprv sa živia larvy mravcov a čo môžu nájsť v ich domovoch. Za niekoľko dní bude matka viesť svoje kŕdle na stepu pri hľadaní potravy. Dievčatko je oddaná a starostlivá matka. Ak sa deti stretávajú s problémami, žena odvádza pozornosť nepriateľa, ležiaca nízko nad stojanom trávy, aby bola jasne viditeľná. Nestlings v tejto dobe sa môže schovať na osamotenom mieste. Treba poznamenať, že sa chlupári snažia od seba držať od seba.

Dosiahnutím približne 40 dní sa deti naučia lietať. Rastú rýchlo av tejto dobe dosahujú váhu, ktorá je polovicu veľkosti ich matky. Na konci leta, kedy sa mláďatá z každého plodu stanú silnejšími, sa mláďatá zhromažďujú v stádach a držia sa spolu až do nasledujúcej jari.

Bití sú omnivory. Sú vhodné ako na rastlinné, tak na krmivo pre zvieratá. Vtáky môžu byť aj nebezpečné predátori, napríklad pre malé hlodavce, jašterice a dokonca aj mláďatá iných druhov. Zástupcovia tohto druhu žijú približne 25 rokov.

Zaujímavá skutočnosť

Šplhanie je najťažším lietajúcim vtákom v našej krajine. Zaujímavé je, že je to symbolické. V Afrike sú výhonky spojené s plodnosťou, ako aj s hlbokým vzťahom medzi zemou a vzduchom. V Rusku je tento vták symbolom regiónu Saratov.

Saratovská pobočka Ústavu problémov ekológie a vývoja pomenovaná po A. N. Severtsov z Ruskej akadémie vied. Skúsenosti tejto inštitúcie pri obnove populácie druhu sú všeobecne známe nielen v celej krajine, ale aj v zahraničí. Program bol zaujímavý pre britských expertov a v roku 2003 podpísali Britský konsolcium "Big fustard" a Ruská akadémia vied Memorandum o spolupráci na obnovenie populácie populácie bursardov. V Austrálii je totiž jeden z najobľúbenejších vtákov, rovnako ako jeden zo symbolov krajiny. Ona je zobrazená na erby, bary, kluby a rôzne organizácie sú pomenované po slimák, ale veľmi málo bustardov zostáva vo voľnej prírode Albion.

V červenej knihe

Na začiatku minulého storočia bol slimák bežným a dokonca masívnym druhom v mnohých oblastiach sveta. Avšak XX storočia. sa stali kritickými pre tento vták. Po prvé, mäso zo sladu je považované za špeciálnu pochúťku, takže to bol jeden z najobľúbenejších predmetov pytliactva. Po druhé, aj dnes, orba stepí na poľnohospodársku pôdu pokračuje nepoškodená. Panská stepa a pstruh neexistujú samostatne. Už v druhej polovici XIX storočia. Vďaka rozvoju poľnohospodárskej technológie a zdokonaleniu poľnohospodárskych metód sa úplne zmizol burác z Veľkej Británie.

Hojnosť druhov tiež výrazne klesla vo východnej Európe. Okrem toho kobylky nemajú olejovú žľazu a nemôžu chrániť ich perie pred mokrou cestou. V prípade silných dažďov a nasledujúcich ostrých mrazov perie vtákov zamrzlo a jednoducho nemôžu lietať, čo z nich robí ľahkú korisť pre predátorov.

Od 60-tych rokov. Dvadsiate storočie. počet obyvateľov slimákov sa znížil o 30%. Keď bol objavený alarmujúci trend a vedecká komunita to oficiálne potvrdila, uzavrelo sa množstvo medzinárodných zmlúv a dohovorov, ktoré upravovali vykonávanie ochranných opatrení tohto druhu.

V roku 1991 bola založená charitatívna "Medzinárodná nadpozemská nadácia", ktorej poslaním je zachovať panenskú stepiu a reprodukovať populáciu buriny z východnej Európy. V súčasnosti v Nemecku, Maďarsku a Rusku existujú špeciálne laboratóriá, ktoré sa zaoberajú umelou inkubáciou dropových vajec a pripravujú kurčatá na návrat do svojho prirodzeného prostredia.

Popisný výhonok

Otis tarda (slávka, tiež známa ako duduk) predstavuje rod bustardov z družstva Crane a je považovaný za jedného z najťažších lietajúcich vtákov. Muž dosahuje veľkosť moriek a váži takmer dvakrát toľko ako samica., Samce zvieratá vážia 7-16 kg s dĺžkou 1,05 m, zatiaľ čo ženy vážia priemerne 4-8 kg s dĺžkou 0,8 m.

Popisujú sa dva poddruhy druhov:

  • Otis tarda tarda - ostružiník,
  • Otis tarda dubowskii - sibiřský ostriež.

vzhľad

Je to masívny vták s rozvinutým hrudníkom a hrubým krkom. Odlišuje sa od ostatných opekaných bustardov nielen svojimi pôsobivými rozmermi, ako pestrou farbou a silnými končatinami (prispôsobenými pre pohyb na zemi).

V peru alternatívne červená, čierna a šedá, rovnako ako biela, v ktorej sú brušené brucho, hrudník, dolný okraj a zadná strana krídel. Hlava s krkom je zvyčajne popola-šedá (s ľahšími odtieňmi vo východnej populácii). Horná časť pozostáva z červeno-okrového peria s charakteristickým strečiacim vzorom čiernych priečnych pruhov. Fly krídlami prvého rádu sú vždy tmavo hnedé, druhého rádu sú hnedé, ale s bielymi koreňmi.

To je zaujímavé! Na jar získavajú všetci muži gaštanové "obojky" a "fúzy". Posledne menované sú tuhé perové trámy vo forme dlhých vlákien od základov zobáka po boky. V "kníre" muži chváliť až do konca leta.

Bez ohľadu na obdobie roka, ženy opakujú jesenné / zimné sfarbenie mužov. Fustard má svetlošedý zobák a tmavé oči, rovnako ako dlhé, silné nohy zeleno-hnedej farby. Na každej nohe sú 3 prsty. Chvost je dlhý a zaokrúhľuje sa na konci. Rozpätie krídel širokých krídel je 1,9-2,6 m. Sneh s úsilím sa uvoľní, ale letí dosť rýchlo, zatiahne krk a zdvihne nohy, ktoré nepresahujú okraj chvosta, Krídla krídel sú pomalé a umožňujú vidieť na nich veľké biele polia a tmavé krídlové perie.

Charakter a spôsob života

Sneženie je počas dňa denné. Ráno a večer dostane jedlo a popoludní si zariadi siestu a položí sa na zem pod vrcholom vysokých bylín. Ak je obloha pokrytá oblakmi a vzduch je dostatočne chladný, sneh prechádza bez poludňajšieho odpočinku a kŕmi sa bez prestávky. Mimo rozmnožovacieho obdobia sa Dudaki zhromažďujú vo veľkých, často rovnako pohlavných kŕdľoch s počtom až stoviek jedincov.

Príležitostne v typicky ženských skupinách existujú mladí muži, ktorí nedosiahli pubertu. Slávka, na rozdiel od žeriavu, nedovolí, aby jeho nohy / zobák vstúpil, aby uvoľnil zem a premiešal lúk. Vták chodí pomaly a trápne trávu, jesť len viditeľné jedlá a často sa zastaví.

To je zaujímavé! Malé voľne žijúce zvieratá zachytia rýchly úder zobáka a prudko vrhajú hlavu dopredu. Útek z hry sa rýchlo skáče, skrúca alebo kopne na zem pred prehltnutím.

Vo vzduchu sa fúka pohybuje len počas dňa. Na západe a juhu radu je sedavý, na východe a na severe robí sezónne migrácie a považuje sa za migračný / čiastočne migračný. Niekedy prekonáva krátke vzdialenosti pešo a na zimovanie sa odďaľuje pomerne neskoro (nie skôr ako október - november), zhromažďuje sa v početných, až niekoľkých stovkách vtákov, kŕdľov. Dudaki molt dvakrát ročne: na jeseň, keď sa perie úplne zmení a na jar (pred obdobím párenia), keď sa menia len malé perie.

Stanovište, biotopy

Odtrhnuté oblasti sú rozptýlené v rôznych častiach euroázijského kontinentu a jediný malý obyvateľ žije v severovýchodnom Maroku (v Afrike). Existujú však informácie, že africká populácia už zanikla. V Eurázii je to juh od Pyrenejského polostrova, Rakúska, Slovenska a južných Čiech. Bustard sa nachádza v blízkosti mesta Gomel, v regiónoch Chernihiv, Bryansk, Ryazan, Tula, Penza a Samara až po južnú Baškiaru.

Druh žije na Západnej Sibíri, dosahuje Barnaul a Minusinsk, juh východných Sayans, dolné toky Hornej Angarky, Khanskej nížiny a údolie Dolného Zeya. Na juh sa rozsah rozširuje na Stredozemné more, regióny Malé Ázie, južné oblasti Ázerbajdžanu a severného Iránu. Vtáky sa usadili na východ od Kaspického mora a ďalej do dolných častí Uralov, Irgiz, Turgai a východných oblastí Kazachstanu.

V Tien Shan, ako aj na juhu, na juhozápadnom Tádžikistane a na západe na hrebeň Karatau sa tu prelína chobotnica. Východ od oblasti Tien Shan pokrýva severné hranice Gobi, úpätí Veľkého Khinganu na juhozápade, severovýchodne od provincie Heilongjiang a juhu od Primorye.

Je to dôležité! Rozpätie medzi rozsahmi východného a západného poddruhu prechádza cez Altai. Turecké a európske výhonky sú náchylné k usadeným, východnejším (stepným) lietadlám na zimovanie, výberu Krymu, juhu Strednej Ázie a Kaspického mora, ako aj severovýchodnej Číny.

Ornitológovia hovoria o vysokej ekologickej adaptabilite druhu na základe rozsiahlej zónovej distribúcie. Je zrejmé, že sa kukurici naučili žiť a reprodukovať v krajine, modifikovanom človekom takmer bez uznania.

Východisková krajina Dudáka sa považuje za severné stepné lúky., Moderné bustardy preferujú stepy vysokých trávových obilnín (hlavne perie). Najčastejšie sa usadzujú na plochých, málo kopcovitých oblastiach (s vysokou, ale nie hustou vegetáciou), vyhýbajúc sa trámom, roklinám, strmým kopcom a skalnatým oblastiam. Fustardy hniezdia spravidla na rovine, občas sa obývajú horské stepy.

Dieta horčice

Vták má bohatý gastronomický sortiment, ktorý zahŕňa živočíšne a zeleninové zložky, ktorých pomer je ovplyvňovaný vekom a pohlavím dravca, jeho lokalitou a dostupnosťou určitej potravy.

Dospelí ochotne jedia listy, výhonky, kvetenstvo a semená kultivovaných / divých rastlín, ako sú:

  • púpavá, ploska, kozie červ, záhradná prasnica, tansy, kultúra,
  • Lúkavá klinčeka a plazivá ďatelina, patolická vločka, hrach a lucerna (semená),
  • režírovanie výsevov a pole, znásilnenie, záhradná kapusta, okurka, čierna horčica,
  • kolets a fescue,
  • rôzne plantain.

Príležitostne sa prepína na korene trávy - dáždnikový vták, plazivá pohovka a luk.

To je zaujímavé! Pri nedostatku zvyčajnej vegetácie sa výhonka prechádza na tvrdšie jedlo, napríklad na kukuricu. Hrubé repné vlákna však často spôsobujú smrť vtákov v dôsledku tráviaceho traktu.

Zloženie krmív pre zvieratá vyzerá takto:

  • dospelých / larvy kobylky, kobylka, kriket a ľadový medveď,
  • larvy mŕtveho broukovitého, chrobáka bradavičnatého, chrobáka z Coloradu, potemníkovití chrobákovitých, broukovitých broukovníkov,
  • húsenice motýľov a ploštice (zriedka),
  • slimáky, dážďovky a ušnice,
  • jašterice, žaby, hniezda vtákov a iné vtáky hniezdiace na zemi,
  • malé hlodavce,
  • mravce / kukly z rodu formica (na kŕmenie mláďat).

Bustardy nemôžu žiť bez vody: v lete letí na polievku, v zime sú spokojní so snehom.

Reprodukcia a potomstvo

Migračné bustardy sa vrátia do svojej rodnej krajiny na sneženie a začínajú prúdiť hneď ako stepi suší. Sú aktuálne v skupinách (bez bojov) a jeden po druhom, pričom vyberajú voľné plochy pre prúd, kde môžete sledovať terén.

Jeden muž má priemer až 50 m. Prúd je spojený s východom slnka, ale niekedy sa stáva pred západom slnka alebo počas dňa. Súčasný tŕň šíri svoje krídla, odhodí krk, napína hrdlo, štetne svojimi fúzami a hodí chvost na chrbát. Muž v láske extázy je ako biely oblak, ktorý po 10-15 sekundách bežne vidí "vták".

To je zaujímavé! Ženy prichádzajúce alebo prichádzajúce na prúd netvoria trvalé páry. V bustardoch sa pozoruje ako polyandria, tak aj polygynia, keď sa "grooms" a "nevesty" spájajú s rôznymi partnermi.

Hnieznu na začiatku mája, na hniezdách vytvárajú hniezda a občas ich zakrývajú trávou. Násadové vajcia (2-4), rovnako ako mláďatá, sú zverené matke: otcovia sa zjednocujú v kŕdľoch a migrujú na miesta post-svadobné moult.

Kukly vyliahnu v máji až júni po troch až štyroch týždňoch inkubácie, Pukhovički sa takmer okamžite dostanú von z hniezda, ale neopúšťajú ho: tu ich ich matka kŕmi. Začnú nezávislé vyhľadávanie potravín za päť dní bez toho, aby opustili materskú kŕmenie ďalších 2-3 týždňov. Молодняк полностью оперяется и встает на крыло примерно к 1 месяцу, не покидая мать до осени, а зачастую и до весны. Окончательное зимнее/брачное оперение появляется у дроф не ранее 4–6 лет параллельно с фертильностью, которая у самок наступает в 2–4 года, а у самцов – в 5–6 лет.

Естественные враги

Ošípané a pernatec predávajú dospelých vtákov:

V oblastiach intenzívne zvládnutých ľuďmi ohrozuje nebezpečenstvo mláďatá a spojky. Hniezda je častejšie zničená lužnými a poľnými bažantmi, líščami, mŕtvami, mŕtvymi, šedo-čiernymi vránami a hniezdami. Tie sa prispôsobili na to, aby sprevádzali poľné vybavenie, ktoré zastrašuje sliepky hniezd, čo je to, čo používajú starci. Navyše, kurčatá a jahňacie vajcia sa stávajú ľahkou korisťou pre túlavých psov.

Stav obyvateľstva a druhov

Až do 20. storočia bol sláčik rozšírený, obývaný obrovskými stepnými výbežkami Eurasie. Teraz sa tento druh považuje za ohrozený a vták je zaradený do Red Books niekoľkých krajín a do Medzinárodnej únie na ochranu prírody a je chránený aj samostatnými medzinárodnými dohovormi.

Je to dôležité! Príčiny vyhynutia druhov, najmä antropogénne - nekontrolovaný lov, zmena biotopov, práca s poľnohospodárskymi strojmi.

Podľa niektorých správ bol výhonok úplne vyhubený vo Francúzsku, Škandinávii, Poľsku, Anglicku, Balkáne a Maroku. Odhaduje sa, že na severe Nemecka zostalo okolo 200 vtákov, v Maďarsku a priľahlých regiónoch Rakúska, Slovenska, Českej republiky a Rumunska - približne 1 300 až 1 400 dudakovov a na Pyrenejskom polostrove menej ako 15 tisíc jedincov.

V Rusku sa slávka nazývala "kniežací" hra, ktorá ju lovila vo veľkom množstve s pomocou poľovníckych vtákov a chovateľov. Teraz v post-sovietskom priestore bolo zaregistrovaných asi 11 tisíc jedincov, z ktorých iba 300-600 vtákov (žijúcich v Buryatísku) patrí do východného poddruhu. Aby sa zachránili druhy, v Eurasii boli vytvorené útočiská a rezervy, začalo sa chytanie vtákov v zajatí a jeho opätovné zavedenie do miest, z ktorých bolo vysídlené skôr. V Rusku sa podobná rezervácia otvorila v regióne Saratov.

Bustard Bird: externý popis

Dudak (alebo kmeň obyčajný) je najväčším predstaviteľom vtákov vo faune Ruska. Má pomerne masívnu postavu, pripomínajúcu niečo, čo je Turecko: široký hrudník, hrubý krk. Rozdiel medzi ženami a mužmi vo veľkosti je veľmi jasne vyjadrený. Prvá je oveľa menšia, dosahuje hmotnosť 4 až 8 kg a dĺžku až 80 cm. Zároveň sú muži reálnymi obrami. Celková dĺžka tela je v priemere asi jeden meter a hmotnosť dosahuje 16 kilogramov. Preto nie je prekvapujúce, že tento stepný vták sa stal predmetom rybolovu. Výraznou vlastnosťou sú silné nohy s tromi prstami bez peria - zariadenie pre rýchly pohyb na zemi. Vták beží celkom dobre a letí dobre vzhľadom na veľkú veľkosť.

Farebné perie

Toto je ďalší charakteristický rys, ktorým môžete ľahko rozpoznať tento vták. Pečenie je veľmi farebné. Príroda pre ňu vyzdvihla krásnu kombináciu nenápadných kvetov. Hlava a krk maľované v jaseňovo-šedých odtieňoch, nasýtenie môže závisieť od biotopu obyvateľstva. Zvyšok peria zhora má červenkasto-okrovú farbu, vzor je strečový, priečny. Hrudník, hrudník a brucho sú čisto biele. Tento stepový vták sa nelíši v závislosti od pohlavia. A len na jar, na krku muža sa objaví niečo ako límec svetlé gaštanovo-červenej farby a zvitkové zväzky peria pochádzajúce zo základov zobáka - pretrvávajú až do konca leta.

Kde žije saran?

Kde žije táto krása? Je to stepný vták, uprednostňuje miesta bohaté na hustú, ale nie veľmi vysokú vegetáciu (hrušku, peří trávy), lúky. Spočiatku sa v slimákovi vyskytujú iba panenské pustiny a stepy, v súčasnosti sa jeho biotop rozširoval, ľudská hospodárska činnosť zohrávala v tejto oblasti významnú úlohu. Uprednostňuje hniezdiť na plochých miestach, menej často v hornatých. Vysoko toleruje nízke teploty, ale je citlivý na sneženie a dlhú snehovú pokrývku.

V súvislosti s vývojom veľkých území človekom sa vtáčik bol nútený prispôsobiť. V dôsledku toho sa teraz dá nájsť v poľnohospodárskych oblastiach, oblastiach na výrobu sena.

Horčica poddruh

1. Európske. Nachádza sa vo väčšine lokalít, na juhozápade Altaja. Farba hlavy je odlišná, v tomto poddruhu je tmavšia a vzor na chrbte je mierne rozmazaný, čierne pruhy sú úzke.

2. východná Sibír. Územný biotop východne od Tuvy, severne a juhovýchodne od Altai. Vzor na zadnej strane je jasnejší a ostrejší, čierne pruhy sú oveľa širšie. Okrem toho, mužské perové trámy sa rozvíjajú nielen na bokoch hlavy, ale aj na hrdle.

Čo to jeseň?

Stravovanie vtákov má veľmi zmiešané zloženie, prevaha živočíšnej alebo rastlinnej potravy často závisí od biotopu, veku a pohlavia jedinca, ako aj od dostupnosti potravín v rôznych obdobiach roka. Dospelý slimák stepní dychtivo konzumuje výhonky, semená, listy a kvetenstvo rastlín rôznych rodín vrátane astery, strukovín (ďatelina, hrášok, lucerna), kapusta atď. Potraviny pre zvieratá sú predovšetkým hmyz a ich larvy, Koks, kobylky a medveď, rovnako ako rôzne brouky, ktoré sú zaujímavé, vrátane Colorada, tvoria prevažnú väčšinu. Bursardský vták je všestranný a príležitostne zachycuje žaby, jašterice, dážďovky a jedá vajcia malých vtákov, ktoré vytvárajú hniezda na zemi (napríklad lúka). V obdobiach, kedy počet jedincov narastá, môže loviť malé hlodavce. Bustardy vyžadujú prítomnosť vody, takže sa buď usadia v blízkosti vodných plôch, alebo príležitostne lietajú do miest zavlažovania, v zime používajú sneh.

Ale u kurčiat je dávka pomerne skromná, dospelí ich kŕmia mravcami rodu Formica a ich larvami.

Reprodukcia a sobáš

Puberty dosahujú skôr ženy, o 3-4 roky a muži vo veku 5-6 rokov. Oni sa vždy vrátiť na miesto hniezdenia každý rok, akonáhle sa prvé rozmrazené náplasti objaví na zemi. To sa obvykle vyskytuje v marci alebo na začiatku apríla. Spočiatku vtáky zostávajú v kŕdľoch a čakajú na vysušenie pôdy. Potom sa začínajú slávnostné svadobné slávnosti, prebiehajú v špeciálnych priestoroch - tokovischakh. Miesto je trvalé a vtáky sa k nemu každoročne vracajú. Bustard vták netvorí konštantný pár.

Svadobný obrad je veľmi zaujímavý a hlučný. Okrem toho, bustardy v bežnom živote - vtáky sú celkom tiché. Najaktívnejšia akcia sa vyskytuje skoro ráno, až 8 hodín. Niekoľko mužov sa začína predvádzať pred ženami. Toto sa prejavuje aktívnou demonštráciou peria, nafúknutím vrecka hrdla, zatiaľ čo perie na krku sa stávajú na konci. Pri vyvrcholení sa vták podobá loptičke a robí tupý, nízky zvuk. Zainteresované ženy sledujú toto všetko. Muž si z nich vyberá, po ktorom nastane párenie.

Hniezdo a mláďatá

Čas, kedy sú vajcia položené, je približne rovnaký pre celý rozsah, ale počasie môže mať vplyv. Pre sezónu je jedna spojka. Hniezdo sa zaoberá usporiadaním samičky. Vytvára dutinu v zemi pomocou svojich labiek, vytiahne všetky zostávajúce korene a stonky trávy, potom rotačným pohybom tela dáva dieru zaoblený tvar. Takto vytvorené hniezdo sa zvyčajne preplýva trávou a môže byť bezpečne ukryté. Pri kladení sú najčastejšie dve vajcia, menej často jedna. V tvare sú podobné žeriavom, ale viac zaoblené, pomerne veľké až do dĺžky 7 až 9 centimetrov. Farba vajec sa môže značne líšiť, pozadie sa mení od svetlohnedej až po olivovozelenú. Na ňom sú rozptýlené miesta, môžu byť malé alebo veľké, ostré, vo forme vyrážky alebo nepravidelného tvaru (na obrázku vyššie).

Muži sa nezúčastňujú na inkubácii a zvyšovaní svojich mladých. Po párení sa zhromažďujú vo veľkých skupinách a chodia na miesta, kde sa chovajú. Samice inkubujú vajíčka 21-28 dní. Nájsť to v trávnatých húštinách je dosť ťažké. Slávka v stepí, ktorá má patrónovú farbu, je veľmi nenápadná. Nestlings patrí k typu plodu, zdá sa úplne nezávislý a pernatý. Za mesiac dosiahnu hmotnosť 2-3 kilogramy a stoja na krídle. Avšak zostávajú s matkou až do zimy a niekedy až do jari.

Príčiny vyhynutia druhov

Existujú len tri z nich a všetky súvisia s ľudskou činnosťou.

  • Hromadný lov vtákov v 19. a prvej polovici 20. storočia. Veľkost bola veľmi veľká a v niektorých krajinách viedla k úplnému zmiznutiu buriny.
  • Zvýšenie plochy poľnohospodárskej pôdy a zlepšenie jej metód spracovania. To všetko v skutočnosti vedie k zničeniu hniezd, kladie vajíčka.
  • Použitie vtáčích biotopov pre rôzne potreby (výsadba lesných pásov, výstavba zavlažovacích systémov, cesty, vysokonapäťové vedenia atď.).

Teraz sa prijímajú aktívne opatrenia nielen na zachovanie druhov, ale aj na zvýšenie ich počtu obyvateľov v Rusku, ako aj v krajinách Európy. Spôsoby a možnosti chovu vtákov v zajatí sa skúmajú. Zamestnanci špeciálnych centier zhromažďujú jačmeň na miestach, kde sú odsúdení na smrť, a umiestnení do inkubátorov, kŕmení mláďatá vyrastajú a uvoľňujú do voľnej prírody.

Pozrite si video: ZUMBA FOR '1 GOAL'- SHAKIRA'S WAKA WAKA (December 2019).

Загрузка...
zoo-club-org