Ryby a iné vodné živočíchy

Zo života tesnenia harfy

Loading...

Habitát tejto reprezentatívnej fauny je dosť rozsiahly, je bežný v arktických vodách. Tuleň harfy sa nachádza v Arktíckom oceáne, v Bielom mori, na pobreží Labradorského polostrova a na ostrove Newfoundland. Reprezentant tohto druhu sa nachádza na severe ostrova Jan Mayen. Okrem obdobia párenia zvieratá zaberajú iné územné rozlohy, napríklad v mori Barents a Kara. Tento typ sa nachádza aj v atlantických rohoch Kanady a na ostrove Grónsko.

Špeciálne funkcie

Harfová pečať je najpočetnejším druhom rodiny nazvaným "skutočné pečate". Napriek svojej širokej rozmanitosti je veľmi ľahké rozlíšiť plešatú mačku od ostatných predstaviteľov "pravých pečatí".

Prvá a najdôležitejšia vec, ktorú je potrebné poznamenať, je špecifická a jedinečná farba, ktorú má tento arktický rezident. Pri narodení majú mláďatá tuleňovskej harfoty zelenej farby srsti. Po niekoľkých dňoch sa mení farba srsti dieťaťa a jeho štruktúra. Stane sa dutým a priehľadným. Slnečné lúče takými dutými vilmi ľahko padajú na čierne telo a zohrievajú pokožku. V biotope harfa je to viac ako kedykoľvek predtým.

Keď dieťa vyrastie, stáva sa nezávislým a odmieta mlieko, ukazuje všetky znaky, ktoré má tuleň harfy, fotografia jasne ukazuje hlavný rozlišovací znak - to sú výrazné pruhy na oboch stranách chrbta. U mužov je výraznejšia než u žien tohto druhu. Tvar pruhov pripomína polmesiac, farba je tmavo hnedá. Okrem toho je tesniaca farba šedej farby. Pásy sú spojené okolo sacrum v hornej časti chrbta. Mimochodom, hlava má inú farbu ako hlavný odtieň - hnedá, to je ďalšia charakteristická vlastnosť takejto zvieraťa, ako je harfa tesnenie, fotografie, ktorú vidíte v našom článku.

Druhá vec, ktorú by som rád poznamenal, je, že veľkosť takéhoto severného zástupcu je dosť veľká. Dĺžka tesnenia harfy nie je menšia ako 180 centimetrov, optimálna veľkosť je od 180 do 185 cm. Samozrejme, väčšie ryby, až 190 cm, a relatívne malé - 160 centimetrov, sú chytené.

Mnohí predstavitelia zvieracieho sveta majú dramatické kvapky vo veľkosti mužov a žien. V prípade uvažovaného typu neexistuje prakticky žiadny rozdiel. Samice tejto pečate nemusia byť oveľa menšie ako samce. Hmotnosť týchto zvierat sa pohybuje od 140 do 160 kilogramov.

Veľká časť pri tvorbe telesnej hmotnosti je významnou vrstvou tuku. Silná vrstva tuku je druhom záruky zdravia. Umožňuje nám odolávať neznesiteľne nízkym teplotám, ktoré nie sú neobvyklé pre arktické vody. Navyše, tuk prináša najdokonalejší rastlinné telo týchto zvierat. A táto skutočnosť je priamo úmerná rýchlosti pohybu zvieraťa vo vode a ďalších parametrov pri plávaní.

Ako migruje tuleň harfy?

Typ migrácie tohto druhu sa bude ďalej diskutovať. Teraz poznamenávame, že tesnenie harfy je takmer vždy v procese migrácie, neustále sa pohybuje pozdĺž okraja arktického ľadu. V statickej - relatívne stacionárnej polohe - je len v jednej z troch podmienok: v procese párenia, v období práce na mladých, a tiež počas molt.

Migrácia takýchto zvierat je spojená s migráciou z voľného mora do stacionárnych rookerií. Samice tohto zástupcu fauny plávajú do arktických vôd takmer do okamihu narodenia. Narodenia prístavného tesnenia sa vyskytujú doslova začiatkom marca. Miesto na produkciu potomkov by malo byť priestranné, odolné a husté snehové pokrývky.

Po pôrode sa samice zhromažďujú v špeciálnych kŕdľoch, ako sú "škôlky", ale sú obrovské. Najznámejším názvom je štepenie. V takýchto podmienkach sa objaví tesnenie harfy, o niečo neskôr vám povieme zaujímavé fakty o tomto zvierati. Takže prvý týždeň života žena ležala s tele, neskôr, po 7-10 dňoch, začala ísť von na otvorené more a trávi väčšinu času vo vode, len ide na ľade na kŕmenie mlieka.

Zaujímavé fakty

Prvým z nich je, že dvojčatá sa rodia veľmi zriedkavo, väčšinou sa na svete vyrába jedno mláďa. Jeho rozmery sú nasledovné: dĺžka - 1 meter, hmotnosť - asi 8 kilogramov. Po narodení tuleň uhorka získava asi 2 kilogramy denne. Hlavné živiny sa prenášajú z materského mlieka, ktoré je veľmi tučné, v skutočnosti to prispieva k rýchlemu prírastku hmotnosti.

Ďalší zaujímavý fakt je spojený s molt plešatou. Zničenie tohto nevinného zvieraťa je pomerne dlhý a bolestivý proces, ku ktorému dochádza koncom marca. Okrem vlasov sa obnovuje samotná koža. Počas oplodňovania zviera stráca veľa váhy, pretože prakticky nejí. Po dokončení tejto akcie a po obnovení aktívneho životného štýlu sa rýchlo obnoví váha.

Dôležité vedieť!

Harfová pečať je úžasné, neškodné zviera, ktoré loví len ryby nájdené v jeho biotopoch. Neexistujú prakticky žiadni nepriatelia studeného obyvateľstva Arktídy, hlavnými cicavcami, ktoré sú nebezpečné, sú ľadové medvede a vrahovité veľryby. Ale pre prvých, je to dosť ťažké chytiť tesnenia na ľadových priehradách kvôli svojej manévrovateľnosti. Orkóny sú zriedka nebezpečné pre tieto zvieratá kvôli ich biotopu. Zvyčajne keď plávajú veľryby vo vode, tesnenia už migrujú na bezpečnejšie miesto.

Hlavným nebezpečenstvom pre takéto zvieratá je človek - to je bezpodmienečne a nepochybne. Poškodenie populácie harfy utesňuje osobu priamo a nepriamo. Takéto zvieratá sú vyhubené priamo pre cenný tuk. Tento rybolov je však obmedzený kvótami, čo umožňuje zachrániť obyvateľstvo. Oveľa horšie je nadmerný úlovok rýb. Koniec koncov, ona je hlavnou príčinou lysún, mimochodom, a to nielen pre nich.

Teraz viete, kto je harfa tuleňa, čo sa živí a kde žije. Okrem toho sme vám niekoľko zaujímavých faktov.

Harfa utesňuje jedlo

Všetky pinnipedy sú mäsožravce. Zoológovia poukazujú na svoju príbuznosť s rôznymi kočíkmi - psami, líškami, vlkmi, kojotmi a dokonca aj medveďmi.

Tesnenia dospelých sa zvyčajne držia spolu a radšej lovia spolu. A čo sa živí harfa? V lete je jedlom pre ryby, kôrovce a mäkkýše. Medzi týmito druhmi budú preferované chobotnice, chobotnice a homáre. V zime sa kŕmna dávka skladá takmer výlučne z sleďa, hľuzovca, morského vlka atď.

Plave a plazí

Príroda vytvorila pečať pre zvieratá, ktoré žijú hlavne vo vodnom prvku. Jeho vreteno-tvarované telo s plutvami a chvostom je prispôsobené pre rýchly pohyb pod vodou. Blubber tiež prispieva k lepšiemu racionalizácii tela.

Pred ponorom (hĺbka tesnenia môže byť asi 200 metrov), toto zviera urobí sériu rýchlejších dychov, ktoré sa pokúšajú naplniť krv s kyslíkom, ale pred potápaním ponecháva v pľúcach len minimálne množstvo vzduchu, aby ju nevytlačil z vody lovu. Pod vodou je lovec na mori schopný zostať od 5 do 15 minút.

Ako sa tuleňa harfy pohybuje po pevnine? Faktom je, že vo všetkých zvieratach tohto druhu a pravých tuleňov sa zadné plutvy vo všeobecnosti nemôžu ohýbať a skrývať tak, aby sa na nich mohli pri chôdzi spoľahnúť. Aby sa mohli presunúť z miesta na miesto na zem, sú nútení robiť vlnové pohyby tela.

Pôrodná sezóna a narodenie šteniatok

Ako už bolo spomenuté, pre pokračovanie rodu tuleňové harfy migrujú na oblasti na juh, kde sú na ľadových klenbách zrazené veľkými kolóniami. V tejto kolónii môže byť súčasne asi desaťtisíc jednotlivcov. Tu muži, používajúc svoje tesáky a plutvy, usporiadajú manželské súboje so svojimi súpermi a bojujú za dámy.

Približne 11 mesiacov po narodení každej z žien. Počas tohto obdobia sa samice spoja do svojej "ženskej" kolónie a kŕmia mladých samostatne, oddelene od mužov. A tí, ktorí odišli z starostlivosti o výchovu mladšej generácie, tiež žijú na ďalšej ľadovej floe, poľovníctve a odpočinku.

Ženské tesnenia, aj keď žijú blízko seba, neprijmú šteniatka iných ľudí a kŕmia iba ich vlastných a odpudzujúcich cudzincov. Ale matka, ktorá sa vrátila z lovu, ľahko nájde svoje pečeňové pečene, bez ohľadu na to, kde je, vôňou.

Čo to je, detská pečať?

Prvých pár dní, kvôli vplyvu plodovej vody, bielych vlasov dieťaťa s mierne nazelenalým odtieňom. To je zelená vec. Novorodenec sa živí materským mliekom, ktorý je 12-krát hrubší ako kravské a rýchlo rastie. Každý deň získava váhu v páre libier.

Postupne sa jeho kabát zbaví a biela. Táto pečať sa už nazýva belek. Príroda sa ubezpečila, že malá pečať bola v snehu sotva viditeľná pre dravcov - napriek tomu stále nemôže plávať ani chrániť.

Regulácia tepla v tele sa objavuje v dôsledku neustáleho jitteru. Navyše vlasy bielych vlasov, duté vo vnútri, sú takmer priehľadné a nechávajú slnečné lúče na samotnú pokožku.

12 dní po narodení sa samica prestáva kŕmiť šteňa a zabúda na to. Po ďalších desiatich dňoch, keď vyčerpali svoje tukové rezervy nahromadené skôr, hladujúca belek prechádza prvým molt a stáva sa serkom, skutočným mladým pečaťom s charakteristickou farbou pre svoj druh. Teraz sa jeho kožušina nezmočí, keď je ponorená do ľadovej vody, a môže sám loviť.

Tesnenie: popis, štruktúra, charakterizácia. Ako vyzerá pečať?

Vzhľad tesnenia je spôsobený ich vodným životným štýlom. Na jednej strane, plutvy, ktoré dali meno celému druhu - "pinnipeds", premeniť týchto neohrabaných suchozemských lyžiarov na vynikajúcich plavcov. Na druhej strane tulene, na rozdiel od veľrýb a delfínov, nestratili svoju spojitosť so zemou, kde trávia veľa času.

Všetky pečate sú pomerne veľké zvieratá. Hmotnosť tesnenia, v závislosti od druhu, sa pohybuje od 40 kg (pre pečať) až po 2,5 ton (pre tuleňové tesnenie). Tiež sa dĺžka tesnenia pohybuje od 1,25 metra v tesnení, čo je najmenšie z rodiny pravých tesnení alebo 6,5 metra v štítku slona, ​​ktorého meno výrečne naznačuje najväčšiu veľkosť tohto typu tesnenia. Zaujímavé je, že mnohé pečate z rovnakého druhu môžu zmeniť ich veľkosť v závislosti od sezóny, pretože majú tendenciu hromadiť sezónne rezervy tuku, ktoré potom zmiznú.

Tvar telesa tesnenia je predĺžený a zjednodušený, krk je krátky a hrubý, korunovaný hrotom tesnenia, ktorý má relatívne malú veľkosť, ale má plochú lebku. Ploutve tesnenia majú veľmi vyvinuté ruky a nohy.

Telo tesnenia je pokryté krátkou a tvrdou vlnou, ktorá na jednej strane nebráni ich pohybu pod vodou a na druhej strane chráni svojho majiteľa pred chladom. Tiež z chladu tesnení chrániť zásoby podkožného tuku, nahromadené tesnenia na zimu. V skutočnosti tento podkožný tuk pečatí vykonáva termostatickú funkciu, ktorá umožňuje zvieratám jednoducho vydržať krutú studenú arktickú a antarktickú zimu. Farba väčšiny druhov tuleňov je sivá alebo hnedá, niektoré druhy majú škvrnitý vzor.

Keď sa pozriete na fotografiu pečeti, zdá sa, že táto bytosť je na zemi veľmi neohrabaná a pomalá, a to je pravda, pretože tulene sa pri pohybe opierajú o predné končatiny a brucho, zatiaľ čo zadné končatiny sa jednoducho pretiahnu na zem. Zvlášť vzhľadom na pomerne veľkú hmotnosť pečatí je pre nich skutočne ťažké pohybovať sa na zemi. Ale raz vo vode sa tulene transformujú, pomalosť a nemotornosť, ktoré ich charakterizuje na zemi, nezanecháva stopy - sú schopné dosiahnuť rýchlosť až 25 km za hodinu vo vode. Okrem toho sú tesnenia vynikajúce potápače, schopné ponoriť až do hĺbky 600 m.

Je pravda, že pod vodou môže tuleň stráviť maximálne 10 minút, kedy príde kyslík, čo je v špeciálnom airbagu (pod kožou tuleňov) a musíte sa znovu vrátiť do sucha.

Hoci oči tesnení sú väčšie, ich vízia nie je veľmi dobre rozvinutá (ako je tomu u všetkých vodných cicavcov) a všetky tesnenia sú krátkozraké. Ale slabý zrak je dokonale kompenzovaný dobrým sluchom a najmä pachom, takže pečate dokážu zachytiť zápach vo vzdialenosti 300-500 metrov. Navyše, tulene majú tzv. Hmatové vibrácie (nazývané tiež "kukly"), s ktorými sú orientované medzi podvodnými prekážkami. Je tiež potrebné poznamenať, že niektoré druhy tuleňov majú schopnosť echolokácie, aj keď sa v nich rozvíjajú niekoľkonásobne slabšie ako v prípade veľrýb a delfínov.

V tuleniach s výnimkou niekoľkých druhov chýba sexuálny dimorfizmus, to znamená, že samci a samice vyzerajú rovnako (na tvári majú len špeciálne "dekorácie" len muži a samčičky khkhlach). Pokiaľ ide o pohlavné orgány, ako u mnohých iných vodných cicavcov sú v tuleniach skryté v záhyboch kože a nie sú viditeľné.

Tam, kde žije pečať

Stanovisko tuleňov je veľmi široké, môžeme povedať, že toto je celá zemegule. Je pravda, že vzhľadom na morský životný štýl tuleňov všetci obývajú pobrežie morí a oceánov. Najväčší zo všetkých druhov týchto zvierat žije v chladných zemepisných šírkach Arktídy a Antarktídy, kde je vďaka podkožnému tuku studené perfektne znášané, ale existujú aj také pečate, ako napríklad pečať mnícha, ktoré žijú v teplom Stredomorí.

Taktiež niekoľko druhov tuleňov, ako napríklad tuleňa Bajkal, žije vo vnútrozemských jazerách kontinentov.

Životný štýl tesnenia

Tulene, hoci tvoria skupinové zhluky, sú tzv. Rookeries na brehoch morí a oceánov, na rozdiel od ostatných plutvonožcov sú oveľa menej charakteristické pre stádo inštinkt. Napríklad, kŕmia a odpočívajú oddelene a iba v prípade nebezpečenstva monitorujú správanie svojich partnerov.

Tiež tulene sú veľmi milujúce bytosti, prakticky medzi sebou nemajú boj, s výnimkou, samozrejme, obdobia párenia, keď niekoľko mužov dosiahne jednu ženu, v takejto situácii môže byť aj násilné pokojné tulene.

Ako sme už napísali vyššie, na pobreží sú tesnenia neohrabané a pomalé, takže na svojich diecézach sú špeciálne umiestnené bližšie k vode, aby sa mohli ponoriť do vodnej plochy v prípade nebezpečenstva. Tiež čas od času sa ponorí do vody pre korisť a tu prejdeme k ďalšej položke.

Ktoré tesnenia sa používajú

Tulene sú predátori a hlavným zdrojom ich potravy je rôzny morský život: ryby, mäkkýše, raky, kraby. Také veľké pečate, ako napríklad morský leopard, nebudú jesť, napríklad tučniaky.

Monk pečať

Tento typ tesnenia je pravdepodobne najviac teplomilný medzi tuleňmi, pretože uprednostňuje teplé vody stredomorských, havajských a karibských ostrovov, kde skutočne žije, chladným arktickým a antarktickým mrazom. Taktiež, na rozdiel od iných tesnení, má dobre vyvinutú zadnú čeľusť. Dĺžka tela mníchového tesnenia je 2-3 metre a váži 250 kg. Má šedo-hnedú farbu a svetlé brucho, cez ktoré získal druhé meno - bielo-brušnú pečať. Zaujímavé je, že v minulosti žili v Čiernom mori a nachádzali sa na čiernomorskom pobreží našej krajiny, ale v poslednej dobe došlo k výraznému zníženiu populácie týchto pečatí, v súčasnosti sú všetky poddruhy pečate mních sú uvedené v červenej knihe.

Morský slon

Ako môžete hádať od názvu morského slona je najväčším druhom tuleňov, jeho dĺžka môže dosiahnuť až 6,5 metra s hmotnosťou 2,5 tony. Tiež určitá vlastnosť so slonmi dáva nielen veľké rozmery, ale aj prítomnosť kokoobrazného nosu u tuleňov samčieho slona. V závislosti od biotopu sú tulene slonov rozdelené na dva poddruhy: severný slon žije na pobreží Severnej Ameriky a južný slon žije v Antarktíde.

Ross tesnenie

Pomenované po anglickom prieskumníkovi Jamesovi Rossovi. Je to relatívne malá antarktická pečať, no, ako malá, jej dĺžka je asi 2 metre a váži 200 kg. Má veľmi hrubé krk v záhyboch, ktoré môžu ľahko zakrývať hlavu. Malo študoval, pretože žije v odľahlých oblastiach Antarktídy.

Tesniace tesnenie

Tesniace tuleň, tak nazývané svojou gastronomickou túžbou po kraboch, je tiež najpočetnejšou pečaťou na svete - podľa rôznych odhadov sa jeho počet pohybuje od 7 do 40 miliónov jedincov. Má priemerné rozmery tesnení - dĺžka tela - 2,2-2,6 metra, hmotnosť - 200-300 kg, dlhá úzka papuľa. Tieto pečate žijú v Antarktíde a južných moriach ju umývajú, často si chcú založiť svoje rookeries na ľadových plátoch a plávať s nimi.

Morský leopard

Pomenovaný tak, že vďaka svojej škvrnitosti kože a predátorskému správaniu sa medzi tuleňmi považuje tento druh za najnebezpečnejšie a najagresívnejšie. Najmä morské leopardy nepopierajú útok na menšie pečate iné druhy, ale tučniaky sú ich obľúbenou lahôdkou. Размеры морского леопарда более крупные, чем у многих других видов тюленей, уступают разве что морскому слону, длина его тела может достигать до 4 метров при весе в 600 кг. Обитает по всему побережью Антарктиды.

Тюлень Уэдделла

Pomenovaný po inom Angličanovi, britskom námorníkovi, síre, Jamesovi Weddellovi, bývalému veliteľovi výskumnej expedície do Weddellského mora, počas ktorého tento druh pečate bolo prvýkrát objavený Európami. Okrem iných pečatí, tesnenie Weddell vyniká svojou pozoruhodnou schopnosťou ponoriť sa a zostať pod vodou - zatiaľ čo mnoho ďalších tuleňov v hlbinách mora môže byť maximálne 10 minút, táto pečať môže plávať po dobu jednej hodiny. Tiež žije v Antarktíde.

Spoločná pečať

Tento druh tuleňov, reprezentovaný štyrmi poddruhmi (v závislosti od ich biotopu), žije v celej severnej arktickej pologuli: na pobreží Severnej Ameriky, Škandinávie, v severnej časti Ruska. Niektoré poddruhy spoločného pečaťa sú ohrozené vyhynutím kvôli ich pytliactvu.

Pešia morská pečať

Dlhé čelné tesnenie je tak nazvané jeho dĺžkou, rovnako ako pre tesnenie, čap. Dĺžka telesa tesnenia s dlhým tesnením je 2,5 metra s hmotnosťou do 300 kg. Zabije severný Atlantik: na pobreží Grónska, Škandinávie a na Islande.

Utesnenie harfy

Ďalšia zo severných tuleňov žije na samotnom pobreží Grónska. Odlišujú sa od ostatných typov tesnení svojim charakteristickým sfarbením: majú iba strieborno-šedú vlnu, čiernu hlavu a čiernu podkovovitú líniu, ktorá sa rozprestiera od ramien po oboch stranách. Utesnenie harfy je pomerne malé - dĺžka jeho tela je 170-180 cm, hmotnosť - 120-140 kg.

Pruhované tesnenie

Odlišuje sa od iných tuleňov svojou nezvyčajnou pruhovanou farbou od bielych a čiernych kvetov. Zabije mory Bering, Okhotsk a Chukchi. Dĺžka tela pruhovaného tesnenia je 150-190 cm, hmotnosť - 70-90 kg.

Plomba je najmenší druh tuleňa, jeho priemerná dĺžka je 1,5 metra s hmotnosťou do 100 kg. Ale je to v priemere najmenší medzi poddruhmi tuleňov - tuleňom Ladoga, ktorý skutočne žije v jazere Ladoga a má dĺžku telesa najviac 135 cm a hmotnosť 40 kg. Tulene obyčajne obývajú studené a mierne vody Tichého oceánu, Atlantického oceánu a Severného ľadového oceánu, ako aj vo veľkých jazerách a vnútrozemských moriach. V závislosti od biotopu sa rozlišujú také poddruhy, ako je kaspická pečať, tesnenie Bajkal, tuleň Ladoga.

Chov tuleňov

Pečate plemeno, a všetky druhy, len raz ročne. Ich manželské obdobie sa zvyčajne vyskytuje na konci leta. Počas tohto obdobia sú možné konflikty medzi súťažiacimi mužmi, ktorí hľadajú pozornosť jednej ženy. To, ako by malo byť, nakoniec vyberie najsilnejšieho muža na párenie.

Tehotenstvo samice trvá jeden rok, po ktorom sa narodí len jedno dieťa. Je pravda, že sa narodil už plne vyvinutý a upravený pečať. Malé tulene majú bielu kožu, preto sa nazývajú aj belcoty. Nemôžu sprevádzať matku vo vode, takže väčšinu času trávia na pobreží alebo plávajúci ľadový kvet. Veľmi rýchlo jesť tuk materského mlieka bohatého na bielkoviny, začínajú dozrievať a rastú vo veľkosti, až kým sa nestanú sebestačnými samolepiacimi tuleňmi.

Pozrite si video: NOVÉ TĚSNĚNÍ POD HLAVU - ŠKODA FELICIA 1,3 MPI HEAD GASKET REPLACE (Júl 2019).

zoo-club-org