Ryby a iné vodné živočíchy

Cicavec Belukha a jeho vlastnosti

Beluga sú veľké zvieratá: ich dĺžka je 3-5 metrov, hmotnosť je 500-1500 kg. Muži sú o 25% dlhší ako ženy a takmer dvojnásobok ich hmotnosti.

Novorodené veľryby sú hnedé, potom sa postupne rozjasňujú a získajú šedú farbu do veku jedného. Dospelí sú biele alebo mierne žltkasté.

Charakteristickým rysom veľryby beluga je mobilný krk, vďaka ktorému, na rozdiel od väčšiny veľrýb, sú schopní otočiť hlavu zo strany na stranu.

Ďalšou vlastnosťou je absencia chrbtovej plutvy. Namiesto toho, beluga pozdĺž chrbta (od stredu tela až po chvost) je hrebeň.

Treba poznamenať, že biely veľryba môže zmeniť výraz "tvár". Keď je veľryba v kľude, zdá sa, že sa usmeje. Ukážka otvorených úst s 32-40 zubami je však mimoriadne pôsobivá.

Ich zuby sú rezané až v druhom alebo treťom roku života a je možné, že ich hlavná funkcia nie je vôbec žuvaná. Belugas často kliknú na svoje čeľuste a ich zuby môžu byť použité na dosiahnutie hlasitého zvuku. Okrem toho im chce ukázať svoj "úsmev" svojim príbuzným.

Dospelí majú veľmi výrazný melón (zaoblený tuk na čele), ale rozvíja sa pomaly a u novorodencov úplne chýba. U jednoročných mladých mláďat je melón už dosť veľký, ale zuby málo oddelené. Iba do veku 5-8 rokov (v tejto dobe začína puberta), tučná podložka preberá bežnú formu.

Melón sa používa na zaostrenie zvukov počas echolokácie. Táto schopnosť je nevyhnutná pre zacielenie a hľadanie koristi v temnej vode alebo v tme.

Príroda sa ubezpečila, že biela veľryba sa nemrzne v studenej vode a poskytuje jej vrstvu tuku. Navyše táto vrstva je taká hrubá, že hlava sa zdá byť príliš malá pre takéto telo.

habitat

V prehistorických dobách, belugas žil vo vodách miernych zón. Dnes žijú iba v studených arktických moriach severného Ruska a Severnej Ameriky, ako aj v Grónsku a Spitsbergenu. Nachádzajú sa v pobrežných vodách av otvorenom oceáne av lete v ústiach riek.

V beaufortskom mori počas prechodu na východ sa veľryby beluga zastavia asi týždeň v rozsiahlej delte Mackenzie a potom pokračujú v ceste. V niektorých oblastiach, ako napríklad Svalbard, veľryby prichádzajú na úpätie ľadovcov.

Spôsob života

Väčšinu roka, veľryby beluga stráviť ďaleko od pobrežia, v oblastiach s veľkým množstvom ľadu, a niekedy vo veľkých polynyas v balení ľadu.

Od júna do septembra sa tieto stovky veľrýb stretávajú v širokých ústiach riek. V tejto dobe sa mletí: stará zažltnutá koža sa odlupuje a nahradí ju novou lesklou bielou kožou.

Najobľúbenejšie veľryby

Spievajúce veľryby sú jednou z najviac spoločenských zvierat medzi veľrybami. Oni sú zriedka videní sám. Klastre stoviek a tisíc belugov sú pomerne bežné a často pokrývajú oblasť mnohých kilometrov štvorcových. Zdá sa, že takýto klastr sa správa ako celok, ale ak sa pozriete zhora, môžete vidieť, že sa skladá z mnohých malých skupín, zvyčajne vrátane jednotlivcov rovnakej veľkosti alebo pohlavia. Ženy s teľatami sa stretávajú a veľké dospelé samce tvoria aj samostatné skupiny.

Medzi biele veľryby komunikujú prostredníctvom zvukových signálov a výrazov tváre. Vytvárajú veľa rôznych zvukov, vrátane mumlávania, chirpingu, píšťania, škrípania atď. Pod vodou sa zvuky stád týchto veľrýb podobajú zvuku dvora. Niektoré akustické signály vysielané z nich môžu byť počuť nad vodou.

Pohybovanie úst a krku umožňuje veľrybám beluga komunikovať medzi sebou a používať výrazy tváre.

Čo bijú veľryby?

Stravovanie veľryby beluga je pomerne rozmanité. Všetky druhy školiacich rýb, platýs, rôznych červov, kreviet, kôrovcov a mäkkýšov slúžia ako potraviny pre nich.

Spiace veľryby obvykle lovia v blízkosti dna v hĺbkach až 500 metrov. Môžu sa ponoriť do hĺbky viac ako 1000 metrov, čo ich obmedzuje len trvanie respiračnej pauzy, ktorá je zvyčajne 10-20 minút.

Pohyblivé hrdlo umožňuje kytovci vizuálne a akusticky skenovať veľkú plochu dna. Môžu tak nasávať vodu, a nechať ju, aby získala skrytú obeť z úkrytu.

rozmnožovanie

Tehotenstvo trvá 14-15 mesiacov. Pôrod sa najčastejšie vyskytuje na začiatku leta, keď sa otvorí ľad na mori. Obvykle sa narodí jedno mláďa, dvojčatá sú veľmi zriedkavé.

Ihneď po narodení sa vytvorí silné puto medzi matkou a dieťaťom. Dieťa môže konzumovať materské mlieko viac ako dva roky. Celý tento čas sú matka a dieťa takmer neoddeliteľné. Celý reprodukčný cyklus tehotenstva a laktácie trvá 3 roky alebo viac.

Zachovanie belugov v prírode

Belugas sa vráti do svojich letných biotopov pozdĺž rovnakých trás, aj keď sú tam lovení. Takáto stálosť spôsobila, že tento druh je obzvlášť zraniteľný. Sú tak konzervatívni, že uprednostňujú známe migračné trasy a miesta na rozmnožovanie, ktoré nezahŕňajú oslobodené územia, v ktorých bolo obyvateľstvo vyhubené. Jedno z týchto miest - záliv Ungava na polostrove Labrador. Predtým boli biele veľryby dosť početné, ale dnes sa prakticky nevyskytujú.

V XYIII a XIX storočí americký a európsky veľrybár prenasledoval stovky belugov na breh. Aj domorodé obyvateľstvo ich viedlo k lovu, ale v minulosti lovili relatívne malý počet zvierat bez toho, aby spôsobili značnú škodu obyvateľstvu. V zariadení moderných eskimských lovcov sa nachádzajú pušky s rýchlym požiarom, harpunové zbrane a motorové člny, takže takýto lov môže vážne narušiť populáciu kytovcov.

V súčasnosti sa počet kobyliek beluga po celom svete odhaduje na približne 100 tisíc a celkový ročný úlovok sa pohybuje od stoviek až niekoľko tisíc jedincov. Najväčší problém však spôsobuje zhoršenie biotopov belugy v dôsledku vývoja ropných polí a výstavby vodných elektrární, hoci globálne otepľovanie môže byť aj v budúcnosti problémom.

vzhľad

Ak chcete pochopiť, ako vyzerá biela veľryba, musíte si predstaviť obrovský delfín s malou hlavou bez zobáku ("nos"). Charakteristickou črtou zvieraťa je prítomnosť veľkého prominentného čelo na hlave, čo je dôvod, prečo sa beluga biele sú často nazývané "lobasty". Ich krčné stavce nie sú tavené, a preto títo predstavitelia kytovcov, na rozdiel od väčšiny svojich príbuzných, môžu obrátiť svoje hlavy v rôznych smeroch.

Beluga majú malé oválne prsné plutvy a silný chvost, ale nie je chrbticová plutva.

Dospelé zvieratá (staršie ako tri roky) majú jednofarebnú bielu kožu, z ktorej pochádza ich meno. Deti sa narodia modrej alebo dokonca tmavo modrej, ale po roku sa ich pokožka rozjasní a stáva sa jemným modrošedým odtieňom.

Beluga je cicavec s pôsobivou veľkosťou: muži dosahujú dĺžku 5-6 metrov a vážia minimálne 1,5-2 ton, ženy sú menšie.

stanovište

Títo morskí obyvatelia si vybrali vody Severného ľadového oceánu - moriak Kara, Barents, Chukchi. V Bielom mori sa často nachádzajú v blízkosti Solovetskych ostrovov. Najpočetnejšie biele veľryby sa usadzujú medzi 50 ° a 80 ° severnej zemepisnej šírky. Okrajové more Tichého oceánu - mora Okhotsk, Japonsko a Bering, obývajú Baltské more (povodie Atlantického oceánu).

Belukha je morský cicavec, ale v snahe o korisť často vstupuje do veľkých severných riek - Amur, Ob, Lena, Yenisei, plaviace sa pred stovkami kilometrov.

Základom pomeru beluga je vzdelávanie rýb - korytnačka, sleď, arktická treska, treska, tichomorská navaga. Rádia jesť platýs, biele ryby alebo losos, menej často lovia kôrovce a hlavonožce.

Tieto cicavce sú posielané do rýb veľkým kŕdľom. "Konverzácia" medzi sebou a konajúc spoločne vedú ryby do plytkej vody, kde je vhodnejšie ju chytiť.

Biela beluga saje a úplne polkne svoju korisť. Dospelý spotrebuje aspoň 15 kg rýb denne.

Stav populácie

Belukha - cicavec, ktorý je chránený. Populácia "bielych veľrýb" sa výrazne znížila v XVIII-XIX storočí, keď sa stali vyhľadávanou korisťou veľrybárov kvôli vysokokvalitnému tuku, lahodnému jemnému mäsu a hrubým, tvrdým kožkám. Neskôr sa zachytenie belugy stalo kontrolou a v súčasnosti je počet týchto zvierat podľa približných výpočtov 200 000 jedincov. Preto neexistuje žiadna zjavná hrozba zmiznutia belušov, hoci veľmi trpia kvôli intenzívnemu rozvoju Arktídy ľuďmi a znečisteniu vôd Severného ľadového oceánu.

Zaujímavé fakty

Veľryby beluga majú veľmi vyvinuté svalové svaly, takže dokážu zmeniť výraz "tváre", to znamená preukázať smútok alebo hnev, radosť alebo nudu. Táto úžasná schopnosť nie je vlastná všetkým obyvateľom pod vodou.

Belugas pláva v severných šírkach, ich prirodzená izolácia poskytuje silnú pokožku až do hrúbky dvoch centimetrov a silnú vrstvu tuku až do hrúbky 15 cm, ktorá chráni zvieratá pred hypotermiou.

Belugas sa nazývajú "polárne kanáriky" alebo "spevacie veľryby", pretože tvoria až 50 rôznych zvukov, ako aj ultrazvukové kliknutia, prostredníctvom ktorých komunikujú navzájom. Bolo to od schopnosti "bieleho veľryby" robiť hlasné zvuky, že ruský idiom "roar beluga" šiel.

Belukha - veľryba alebo delfín?

Teraz už viete všetko o tomto morskom. Ale zostáva otvorenou otázkou, či je beluga veľryba veľryba alebo delfín. V ľuďoch sa to nazýva nikto iný ako polárny alebo biely delfín. Tento názov vznikol vzhľadom na vzhľad a biotop zvieraťa. Ale v biologickom zmysle, biela veľryba patrí k veliteľskej skupine, a delfín môže byť nazvaný jeho bratranec. Vývojové cesty ich predkov sa rozchádzajú pred niekoľkými miliónmi rokmi. Preto je správnejšie povedať, že biela veľryba je veľryba a nie delfín.

Ako vyzerá biela veľryba?

Muži dosahujú dĺžku 6 m a vážia až 2 t, ženy sú o niečo menšie. Počas života sa farba bielej veľryby zmení: koža novorodencov má jasne modrý odtieň, po roku sa stáva modrošedá a vo veku 3-5 rokov - biely. Pre túto farbu pleti je zviera nazývané beluga. Krížové stavce na krku nie sú zlúčené, takže biely veľrybí, na rozdiel od väčšiny veľrýb, je schopný otočiť hlavu, čo je užitočné pri manévrovaní v ľade. Koža belugas je rovnako hustá ako brnenie, chráni zvieratá pred poškodením pri plávaní v ľade. Hustá vrstva podkožného tuku, ktorá zodpovedá 40% telesnej hmotnosti belugy, šetrí z hypotermie. Nemá chrbtovú plutvu, takže zviera dostalo latinský názov delphinapterus, ktorý sa prekladá ako "bezkrípový delfín".

V červenej knihe

V roku 1996 bol ochranný štatút bielych veľrýb v Červenej knihe sveta JV. Populácia druhu je v súčasnosti asi 100 000 jedincov a súčasne v posledných rokoch v niektorých oblastiach beluga veľryba prakticky zmizla. V medzinárodnom červenom zozname je strážnym stavom bielych veľrýb NT. To však neznamená, že súčasný stav druhu môže byť hodnotený ako prosperujúci. Globálna populácia bielych veľrýb pozostáva z veľkého množstva miestnych subpopulácií, preto sa lokálne procesy odrážajú v druhu ako celok. Najvážnejšou hrozbou pre existenciu druhu je lov veľrýb. Keďže biele veľryby sú charakterizované filopatriou, sú veľmi predvídateľné. Prasiatká ľahko vypočítajú tie ústia, v ktorých bude v lete mnoho beluga a druhy sa stanú zraniteľnými. Okrem toho, všeobecné znečistenie svetového oceánu, produkcia ropy, priemyselný rybolov, globálna zmena klímy - to všetko viedlo k tomu, že beluga veľryba patrí do chránenej kategórie NT.

Zaujímavá skutočnosť

V zime sa belugas zvyčajne prilepí na ľadovú hranu. Môžu však preniknúť veľmi ďaleko do zaľadnenej zóny. Tu veľryby beluga nájdu otvory, na ktoré plávajú dýchať. Tiež sú schopné vytvoriť v ľadovej kôre diery samy osebe, čo spôsobuje rýchle a ostré pohyby na ľade. Belugas udržiava polynyy počas zimy, pretože ak sú otvory nasávané v príliš silnej vrstve ľadu, zvieratá môžu zomrieť.

zoo-club-org