Zver

Najzaujímavejšie a nezvyčajné fakty o slonoch

Pin
Send
Share
Send
Send


Slony sú považované za najväčších zástupcov fauny. Ale to nie je len ich veľkosť a moc, že ​​je úžasné - tieto zvieratá sú mimoriadne inteligentné a spoločenské. Starajú sa o svoje rodiny a ich život je riadený mnohými sociálnymi zákonmi a predpismi. Títo bylinožraví obri, ktorí kombinujú neuveriteľnú silu a nehu, sú schopní zachovať pamäť dlhotrvajúcich príbuzných a smútiť sa so stratou blízkych. Chcete vedieť ešte zaujímavejšie fakty o slonoch? Potom si prečítajte tento článok.

1. Slony sú jedinými živými predstaviteľmi skupiny cicavcov, ktorá kedysi zahŕňala vyhynutý americký mastodón a mamuti. Manatees a damans sú tiež považované za príbuzných slonov, pretože majú spoločných predkov a manatees sú dobromyseľní námorní obri a damány sú zábavné a nemotorné zvieratá veľkosti mačky.

2. V súčasnosti sú slony rozdelené na africké a ázijské, navzájom odlišné od seba. Štúdie DNA ukázali, že africké slony sú zastúpené dvomi druhmi: obrami žijúcimi v lesoch a ich príbuznými žijúcimi v savanách. Celkový počet živých slonov je teda tri, zatiaľ čo skôr, pred viac ako 12 000 rokmi, bolo okolo 40 druhov.

3. Slony - býložravci, ich strava obsahuje bylinky, kôru stromu, listy a ovocie. Každý deň na jedlo môžu stráviť asi 18 hodín. Pretože iba 40 percent konzumovaných potravín dáva zvieramu potrebný pocit plnosti, dávky by mali stačiť na uspokojenie potrieb svojho tela. Dospelé zviera zvyčajne beží približne 180 kg jedla denne a pije 100-180 litrov vody. Ak chcete potlačiť ich smäd, slony niekedy musia cestovať veľa míľ.

4. Slony používajú svoje pôsobivé uši ako fanúšikov a dokonca aj ich uši pomáhajú vystrašiť rušivý hmyz, vyjadrovať emócie a vyzerať pôsobivšie v očiach nepriateľa.

5. Samce a samice majú kly, ale nie všetky druhy, napríklad kly nemajú samice indických slonov. Kly sú modifikované zuby, ktoré rastú po celú dobu života zvieraťa. Pomocou kly, zvieratá nesú rôzne predmety, odtrhajú kôru od stromov, jasné cesty, vykopávajú korene zo zeme a bojujú s nepriateľmi. Priemerná dĺžka kly značne klesla za posledných sto rokov. A chyba všetkých - pytliakov, ktorí zničili slony s veľkými kly (dĺžka kly je zdedená).

6. "Ako slon v obchode s porcelánmi" - často hovoria o neohrabanom, nešikovnom človeku. Samotný slon však nie je nemotorný. Má dobre vyvinutý zmysel pre dotyk, dokonca aj noha obra je taká citlivá, že cíti mincu na rovnom povrchu. Keď sa nachádzate v uzavretom priestore, zviera sa cíti dobre okolo okolitých predmetov a správa sa opatrne, ale ak je naštvaný, naozaj zničí všetko okolo seba.

7. Kmeň slona je úžasný orgán, ktorý je pokračovaním horného pera a nosu zvieraťa. Kmeň dáva svojmu majiteľovi jemný pocit pachu. A pomocou kufra slony jedia, berú rôzne predmety, pozdravujú priateľov, vystrašujú nepriateľov atď. S jeho kmeňom môže obrie zdvihnúť zo zeme každý objekt z logu do zápasu. Kmeň má desiatky tisícov svalov, zatiaľ čo v ľudskom tele je menej ako 650! Umožňuje vám zaistiť zaprášenú alebo vodnú sprchu (kufor môže mať až osem litrov vody). Je to tiež skvelý periskop, ktorý pomáha slonovi dýchať, keď je pod vodou. Slony nasávajú kufor pre pohodlie, rovnako ako malé deti nasávajú bradavku. Aby sa nestratila matka, mladí sa často držia za chvostom.

8. Žena slon je schopný počať len niekoľko dní v roku. Gestačná doba je najdlhšia medzi všetkými cicavcami (22 mesiacov pre africký slon, 21 mesiacov pre indický slon). Váha novonarodeného slona môže dosiahnuť 120 kilogramov!

9. Slony žijú v rodinách pozostávajúcich zo žien niekoľkých generácií a mladých ľudí rôzneho veku. Ženy zostávajú so svojim klanom celý svoj život, zatiaľ čo muži, ktorí dosahujú 12-17 rokov, začínajú spravidla samostatný život. Rodina je vedená matriarchálnym slonom. Jej zodpovednosť zahŕňa reguláciu životného štýlu jej príbuzných, udržiavanie súdržnosti a záujem o bezpečnosť. Matriarch sa rozhoduje v extrémnych situáciách, napríklad keď je potrebné zaútočiť na nepriateľa a naopak, keď utiecť. Učia slobodu mladých matiek, ako sa starať o mláďatá, a tiež pripravuje svojho nástupcu, ktorý v budúcnosti bude viesť rodinný klan. Lídri sa menia len kvôli smrti matriarchov.

10. Slony komunikujú navzájom s pomocou dotykov a rôznych zvukov - vyrušujú, vrčú, vrčú, píšťali. A môžu robiť zvuky s takou nízkou frekvenciou, že ľudské ucho ich nedospeje. Samotné zvieratá dokážu rozlišovať zvuky s nízkou frekvenciou vo vzdialenosti viac ako osem kilometrov.

11. Slony majú úžasnú pamäť, ktorá im umožňuje pamätať na sťažnosti spôsobené ľuďmi, ako aj na umiestnenie dôležitých udalostí. Nezabúdajú na svojich príbuzných ani desaťročia neskôr po odlúčení. Keď sa stretávajú, často tvoria kruh, zdvíhajú hlavu, klapajú uši a hlasne fúkajú.

12. Slony sú emocionálne veľmi rozvinuté. Radosť, smútok, empatia pre blízkych, hnev - to všetko nie je pre týchto obrov cudzích. Vedci tiež majú tendenciu veriť, že zvieratá môžu zažiť radosť, keď narazia na príbuzného, ​​porodia mláďatá v klane a tiež smútia mŕtvych. Napríklad ženy vo vnútri klanu spolu oslavujú narodenie dieťaťa - trúblia a stláčajú nohy. Alebo striedavo v službe, chrániť zraneného slona z horiaceho slnka a obklopovať ho tesným krúžkom, ak sa niekde nachádza nejaký predátor. Slony vyjadrujú najodvážnejšie a najcitlivejšie pocity vďaka bozkám a objatiam. Dokonca sa môžu usmievať. Navyše pochovávajú svojich mŕtvych príbuzných - vrhajú listy, vetvy a zem na svoje pozostatky a snažia sa ich úplne zatvoriť. Očití svedkovia naznačujú, že slony navštevujú hroby svojich blízkych už mnoho rokov.

13. Slony hrajú mimoriadne dôležitú úlohu vo voľnej prírode. Títo bylinožraví obri prispievajú k zachovaniu biodiverzity v ich biotopoch. Sú schopní nosiť semená rastlín na vzdialenosť 65 km, čo z nich znamená držiteľov záznamov medzi pozemnými zvieratami. Vedci sa domnievajú, že ak slony zmiznú z povrchu zeme, bude to katastrofa pre mnohé druhy zvierat a rastlín.

To nie sú všetky zaujímavé fakty o slonoch. Nižšie sú uvedené niektoré ďalšie prvky zo života týchto zvierat:

  • Slony nepotujú: ich mazové žľazy jednoducho chýbajú. Pomáhajú ich ochladiť zvláštnymi termostatmi - veľkými ušami,
  • aby sa chránili pred horiacim slnkom, uhryznutím hmyzu a stratou tekutín, obri bahnité kúpele,
  • Slony plávajú dobre, ale nie sú schopní bežať cvalom. Okrem toho je to jediné zviera, ktoré nemôže skákať,
  • zuby slonov sa počas života zmenia 6-7 krát,
  • 22. september je Svetový deň ochrany slonov,
  • Vek slona vo voľnej prírode za priaznivých podmienok je 60-70 rokov.

Zlorenie slonov

Slony zvieratá, hoci chytré, môžu byť nebezpečné. Sloní muži pravidelne prechádzajú stavom takzvaného "must". V súčasnosti je hladina testosterónu v krvi zvierat 60 krát vyššia ako normálne.

Na dosiahnutie rovnováhy a pokory medzi slonmi začínajú byť vycvičení z raného detstva.

Jednou z najúčinnejších metód je toto: sloní noha je viazaná na kmeň stromu. Postupne sa zvykne na skutočnosť, že z tohto stavu sa nemôže oslobodiť. Keď zviera vyrastie, stačí, aby sa viazal na stromček a slon sa nebude pokúšať oslobodiť.

Pohrebný obrad

Slony majú nielen vysokú úroveň inteligencie, ale aj citlivé srdcia. Keď niekto z rodiny slonov zomrie, jeho príbuzní ho zdvihnú so svojimi kmeňami, nahlas ich vybuchnú a potom ich dajú do drážky a zakryjú ich vetvami a hodia ich na zem. Potom slony sedia ticho po tele niekoľko dní.

Existujú aj prípady, keď slony tiež pokúšajú pochovať ľudí, niekedy prijímajú spiace ľudí za mŕtve.

Koľko slonov žije

Pred odpovedaním na túto otázku je dôležité určiť podmienky, za ktorých žije slon.

Napríklad vo všeobecnosti slony žijú asi 60 rokov. Ale v zajatí žijú do veku 80 rokov.

Je to spôsobené tým, že vo voľnej prírode slony neustále čelia nebezpečenstvu, prírodným katastrofám a pytliactvu.

Zaujímavým faktom je, že jeden z najslávnejších slonov menom Lin Wang žil 86 rokov. Z tohto dôvodu sa dostal do Guinnessovej knihy rekordov, ako slon, ktorý žil v zajatí po najväčší počet rokov.

Lin Wang sa zúčastnil nepriateľských akcií a vystúpil na cirkusovej aréne, ale väčšinu svojho života strávil v zoologickej záhrade.

Slonovské tehotenstvo

Zaujímavé fakty súvisiace s tehotenstvom slonov sú veľmi populárne, takže sa pozrime na hlavné body tejto problematiky.

Po prvé, musím povedať, že slon môže otehotnieť len v určitých dňoch roka, hoci sa môžu kedykoľvek spojiť. Tehotenstvo slona trvá dlhšie ako u všetkých pozemných cicavcov a trvá až 22 mesiacov.

Novonarodené sloní dieťa váži asi 100 kg a rodí sa absolútne slepou k svetu. Nasledujúcich 10 rokov svojho života je stále považovaný za malý a potrebuje stálu ochranu.

Iní až do veku 15 rokov môžu slony žiť samostatne a vytvárať svoje vlastné rodiny.

Vzhľadom na vyššie uvedené odporúčame čítať článok "Koľko váži slona".

Čo slony jedia

Slony spravidla jedia listy a trávu. Avšak počas obdobia sucha a dažďa sa plody, bobule a dokonca kôra stromov môže stať jedlom pre nich.

V prírodných podmienkach tieto obra jesť denne asi 300 kg vegetácie. Trvá asi 16 hodín denne, aby našli a jedli slony.

Avšak v zajatí jedia dvakrát a niekedy trikrát menej. Slony si s potešením vychutnávajú zeleninu, chlieb a dokonca aj obilniny.

Slony, pre normálne fungovanie tela, potrebujú veľa tekutín, takže pijú 100-300 litrov vody denne.

Keď sa ochorejú, pijú viac.

Kmeň, kly a uši

Nižšie sú zaujímavé fakty o najviditeľnejších častiach tela slonov.

  • Kmeň slona nemá nosnú kosť.
  • Vzhľadom na to, že kmeň slona pozostáva zo 150 000 rôznych svalov, má mimoriadne vysokú pružnosť a silu.
  • V tom istom čase slon môže zbierať 6 až 8 litrov vody s kmeňom, aby sa mohol nalievať do úst.
  • Slon ľahko zdvihne až 300 kg so svojim kufrom.
  • Dĺžka kufra je približne 1,5 metra.
  • Vďaka kmeňu môžu slony ľahko a ľahko prejsť cez rieku. K tomu sú úplne ponorené do vody a kufor je držaný vysoko nad povrchom.
  • Ak majú slony niečo kopať alebo nosiť ťažké predmety, okrem kmeňa používajú aj kly. Dĺžka kly je od 2 do 2,5 m s hmotnosťou približne 100 kg.
  • Sloní ucho váži 80-90 kg a je pre tento zviera vynikajúci termostat. V najhorúcejšej dobe sa slony otáčajú okolo uší, čím sa vyhýbajú prehriatiu. V chladnom počasí sa naopak pokúšajú tlačiť svoje uši na svoje telo, aby sa udržali dlhšie.

Slony sa bojí myší?

Zaujímavosťou je, že existuje trvalý názor, že slony sa bojí myší. Legenda hovorí, že slon sa bojí, ako keby sa myška nevniesla do jeho kufra a neporušila hlavné procesy života.

Po prvýkrát podobné vyhlásenie urobil rímsky filozof Pliny starší. Moderní vedci však tento mýtus úplne rozptýlili.

V skutočnosti sú slony jednoducho obťažovaní akýmkoľvek náhlym pohybom v ich blízkosti. To znamená, že ak by myši sedeli na tom istom mieste, nebolo by to v žiadnom prípade narušiť slona.

Chytré zvieratá

Vedci preukázali, že slony majú mimoriadne rozvinuté sebavedomie a mimoriadne dobrú pamäť. Navyše, ako delfíni a opice, dokážu odlíšiť ich odraz v zrkadle.

Pokiaľ ide o pamäť, nemožno spomenúť ani jeden zaujímavý fakt. Faktom je, že slony presne zapamätávajú kilometrové chodníky, na ktorých chodia, a potom dlho chodia po nich.

Duševné schopnosti slonov

  • Slonov mozog váži asi 5 kg, čo z neho robí najväčší medzi zvieratami.
  • Slony sú schopné zažiť rôzne emócie. Preto radosť, smútok a súcit - všetci to dobre vedia.
  • Slony sú dokonale trénovateľné a môžu vykonávať mnoho tímov ľudí.
  • Prostredníctvom ultrazvuku môžu slony varovať svojich blízkych pred rôznymi nebezpečenstvami.
  • Zaujímavosťou je, že slony majú svoj vlastný pohrebný rituál. Keď jeden z členov stáda zomrie, jeho domorodci hodia mŕtve telo so zemou a kameňmi. Potom sedia ešte niekoľko dní blízko mŕtveho, čím vyjadrujú svoj smútok.

Ďalšie zaujímavé fakty o slonoch

  1. Vedeli ste, že vôňu slona je 4 krát lepšia ako v prípade spánkových psov?
  2. Avšak vízia týchto cicavcov je oveľa horšia. Zvážte akýkoľvek objekt slona môže byť maximálne 25 m. V dávnych dobách, poľovníci by sedieť na krotkých slonov a preniknúť do stredu stáda, aby sa pozrel na obeť.
  3. Sloní srdce bije rýchlosťou 30 úderov za minútu a váži asi 25 kg.
  4. Pred slonmi používané na bojové účely. Ich úžasné a obrovské rozmery vystrašili nepriateľa. Avšak myšlienka vynaliezavých nápadov prišla s protijedou: pokrčili ošípané horľavou hmotou, zapálili ich a poslali ich slonom. Škrípanie ošípaných a šialená rýchlosť, ktorou sa ošípané vrhali k slonom, viedli panika k panike.
  5. Každých 10 rokov slony obnovujú zuby.
  6. Jeden po jednom pracovný kly môže určiť, či je slon pravou rukou alebo ľavou rukou.
  7. Slony trávia len asi 3 hodiny denne spať a strávia zvyšok času hľadajúc jedlo.
  8. Samci radšej žijú sami, zatiaľ čo slony žijú v rodinách.

Dúfame, že sa vám páči zaujímavé fakty o slonoch. Ak je to pravda - nezabudnite zdieľať tento článok v sociálnych sieťach a venovať pozornosť najslávnejším slonom.

Slonové fakty

  • Jedná sa o najväčšie pozemné zvieratá na zemi.
  • Vyhynuté mamuty boli najbližšími príbuznými slonov z hľadiska biológie.
  • Jedná sa o jediné cicavce, ktoré majú kmeň.
  • Sloní kly rastú po celý život.
  • V Thajsku je slon cťou za posvätné zviera. Deň slonov tu je štátny sviatok (fakty o Thajsku).
  • Lov týchto zvierat je nezákonný vo všetkých krajinách sveta. Avšak niektoré primitívne kmene v Afrike sa živia slonmi na jedlo.
  • Medzinárodné právo zakazuje obchod so slonovinou (kly), aby znížil príťažlivosť ich lovu medzi pytliakmi.
  • Slony majú jemné hudobné inštancie, rozlišujú melódie a poznámky.
  • Žijú v stádach, ale zároveň majú rozdelenie na stáda samcov a samíc.
  • Počas pozdravu sú slony prepojené ich kmeňmi.
  • Komunikujú nielen pomocou zvukov, ale aj pomocou seizmických vibrácií, kopajúc nohy do zeme. Tento spôsob komunikácie je účinný vo vzdialenosti do 30 kilometrov.
  • Spolu s delfínmi a určitými druhmi opíc sa slony identifikujú svojim odrazom v zrkadle.
  • Majú veľkú pamäť. Slon sa môže pomstiť tomu, kto ho trúchal, o desať rokov neskôr, alebo ešte viac.
  • Keď zomrie niekto z ich stáda slonov, zvyšok z nich usporiada pohreb a jasne zažije smútok. Tam bolo veľa prípadov, keď sa sloni snažili pochovať mŕtvych.
  • V priebehu dňa dospelý slon pije 100 až 300 litrov vody, v závislosti od teploty vzduchu.
  • Vo voľnej prírode tiež jedia až 300 kg listov a trávy denne.
  • V Indii boli slony kedysi používané ako bojové zvieratá (fakty o Indii).
  • Africkí sloni, na rozdiel od indických, sa takmer nedajú pokoriť.

  • V roku 2006 bol divoký slon nazvaný Usáma bin Ládin, ktorý pravidelne napadol dediny, zničený v Indii. Za niekoľko rokov zničil viac ako 100 domov a zabil 27 ľudí. Na ich odstránenie pritiahli miestne úrady vojenský oddiel a profesionálnych lesníkov.
  • Novonarodené slonie váži asi 120 kg.
  • Srdce týchto obrov porazilo veľmi pomaly a robilo okolo 30 kusov za minútu.
  • Sloní mozog váži asi 5 kg a srdce - od 20 do 30 kg.
  • Oficiálne zaznamenaný záznam o živote slona je 86 rokov. V priemere žijú 60-70 rokov.
  • Na kmeň slona je asi 40 tisíc čuchových receptorov.
  • Rovnako ako ľudia, slony sú rozdelené na pravých a ľavicových.
  • Priemerná dĺžka slonových kly sa v posledných 2 storočiach znížila dvakrát. Je to spôsobené tým, že dĺžka mieňa lemuje geneticky dedičnou vlastnosťou a slony s veľkými kly sú pravdepodobnejšie obeťami pytliakov.
  • Celkovo je na svete asi pol milióna afrických slonov a 10-12 krát menej ázijských.
  • Беременность у слонов — самая долгая среди всех живых существ, она длится целых 22 месяца, то есть почти два года.
  • Слоновьи зубы в течение жизни обновляются 6-7 раз, так как они постепенно изнашиваются от постоянного перетирания жёстких листьев. Когда последний набор зубов стирается, одинокий слон умирает с голоду. Некоторые выживают, если их кормит остальное стадо.
  • Ширина слоновьего уха может достигать 4 метров.
  • У слонят сперва вырастают молочные бивни, а потом их заменяют коренные. Rovnako ako zuby u ľudí.
  • Veľké uši pomáhajú slonom odstraňovať teplo z ich tela.
  • Tieto zvieratá majú 5 noh na nohách.
  • Hrúbka kože dospelého slona dosahuje 3-4 centimetrov.
  • Africkí sloni spia ako kone.
  • Hmotnosť kmeňa dospelého zvieraťa dosahuje 130-140 kg.
  • Plávajú skvelo. Prípad bol oficiálne potvrdený, keď slon plával cez úžinu 70 kilometrov široký.
  • Spávajú v priemere 4 hodiny denne a zvyšok času venujú hľadaniu jedla.
  • Slony sú jediné suchozemské cicavce, ktoré nemôžu skákať.
  • Na rozdiel od populárneho mýtu sa ich myši nebojí. Ale včely - veľmi.
  • Pin
    Send
    Share
    Send
    Send

    zoo-club-org