Vtáctvo

Biely žeriav (Sibírsky žeriav)

Loading...

Dnes je veľa rôznych druhov, nielen zvierat, ale aj vtákov, ktoré sú ohrozené. V ochranárskych oblastiach a zoologických záhradách prijímajú ochrancovia rôzne opatrenia, aby ohrozené druhy zachovali svoje populácie. Sterh - jeden z týchto vtákov. V ľuďoch sa nazýva biely žeriav.

Popis sibírskeho žeriavu

Vták je majestátny a krásny, dlhý pečeň, pretože môže žiť až 70 rokov. Sibírsky žeriav sa nedá nazvať malým vtákom, pretože veľkosť jeho tela môže dosiahnuť až 150 cm a dĺžku jeho krídel počas jeho rozpätia - až 2,5 metra. Dospelý žeriav váži 8-8,5 kg.

Tento vták má krásne snehovo biele perie, ale neplatí pre hlavu a krídla. Oči a zobák žeriavu majú ohnivú červenú farbu. Ak sa vták stretne po prvýkrát, možno sa zdá, že má agresívny vzhľad. Dlhý zobák, farba očí červená alebo svetlo žltá. Labky rovno, dlhé, farba je svetlo ružová.

Ak je žeriav mladý, farba jeho peria bude svetlohnedá. Muži sa líšia od žien vo veľkosti a výške, sú väčšie a vyššie.

Habitat Sibírskych žeriavov

Žeriavy sú chránené zákonom a pravidelne sa prijímajú opatrenia na boj proti ich zmiznutiu. Na jar sa vtáky vrátia do vlasti. Hnieznu na miestach, ktoré ľudia nemôžu dostať. Pre tento účel sú vybrané močiare, neprístupné lesy a tundra. Vták žije na svojom mieste, kým začne mráz a studená voda.

Populácia bielych žeriavov je rozdelená do dvoch skupín - západnej a východnej. Ich rozdiel je len v mieste hniezdenia. Na celom svete je okolo 3000 sibírskych žeriavov. Je dosť ťažké prežiť v prírodnom prostredí. Populácia sa nedokáže vyrovnať s počasím a prírodnými podmienkami.

Vták z čeľade žeriavov nie je ohľaduplný k jedlu a dá sa povedať, že je to všežravé. Jej strava obsahuje rastlinné a živočíšne potraviny. Keď nie je žiadna zima a je stále teplá, biely žeriav sa zhromažďuje na bobule, semená, úlovky žaby a hmyz, môžu ryby, jedia malé vtáky a ich vajcia.

Keď príde zima a vtáky migrujú do teplejšieho miesta na zimovanie, základom ich stravovania sú podmorské rizómy, ostrie a malé hlodavce žijúce vo vode.

Chovný siberský žeriav


Biely žeriav - monogamný vták. Muž si počas obdobia párenia vyberie ženu a zostane s ňou až do konca. Koncom jari začnú hniezdiť. Sledovanie sibírskeho žeriavu počas párových hier je veľmi zaujímavé, jednotlivec vykonáva pohyby podobné tanci a spieva piesne. Po výbere žene si žeriav vyzdvihne svoju hlavu smerom k oblohe a začne vytvárať pretrvávajúce zvuky, potom pokrčí krídla a skoky, môže vyvŕtať vetvy. Aby som povedal, to sú trápenia zo strany mužského pohlavia, vtedy žena stoja a pozoruje, čo sa deje, zatlačiť krídla k jej trupu.

Žeriavy hniezdo na miestach dobre vidieť. Predtým sa vtáci zásobujú potravou a vodou. Konštrukcia hniezda sa vyskytuje spolu, najčastejšie je miesto v plytkej nádrži. Takto chránia svoje kurčatá pred lovcami a inými zvieratami.

Jeden čas, sibírskeho žeriavu môže položiť jedno alebo dve vajcia. Sú šedé, na telo majú tmavé bodky. Šrafovanie trvá v priemere 29 dní a po objavení sa mláďat. Prvých šesť mesiacov kurčiat má modré oči, ale v priebehu času sa ich farba mení. Chicks od prvého dňa života by mali byť schopní brániť sa. Zvyčajne z mláďaťa zostáva len jedno kura a slabší zomrie. Po 70 dňoch vták získal svetlohnedý odtieň a až po troch rokoch sa mladý odkvap sa zmení na biely žeriav.

Aby sa znížilo vyhynutie týchto zástupcov, ľudia sa snažia čo najviac domáhať vtákov, aby ich chránili. V zoologických záhradách sa sibírske žeriavy držia v pároch - verí sa, že obaja z nich budú zvyknutí rýchlejšie a budú sa môcť lepšie prispôsobiť.

Vtáčie podmienky by mali byť čo najbližšie k prírodným. Často sa osadenie dvojice žeriavov vyskytuje na brehoch umelých rybníkov, kde sú vysadené hrubé kríky a veľa vegetácie.

Biely žeriav je takýto vták, ktorý okamžite nie je priateľom s osobou a opäť mu to nebude vyhovovať. Nebudú kŕmené z ľudskej ruky.

Čo sa robí na ochranu sibírskych žeriavov?

Navyše, podľa projektu "Let lesa nádeje", ktorý je riadený samotným prezidentom, tiež rastú v zajatí malé sibírske žeriavy. Odborníci sa zaoberajú prípravou mláďat na nezávislú dospelosť. Kvôli zjednodušeniu vnímania prostredia pre kuriatko pracujú pracovníci tejto chovateľskej stanice kostým vo forme bociana a špeciálne vyrobil jeden rukáv ako hlavu žeriava. Takže musíte byť schopný mŕtvicu kuriatko (rodičia žeriav zdvihnú svoje kurčatá s ich hlavami).

Muž plne vychováva kuriatko, hľadá potravu a končí letom, aby bolo preňho ľahšie prežiť v prírodnom prostredí. Pomocou špeciálneho létajúceho zariadenia sa mladé sibírske žeriavy zdvíhajú do ovzdušia, sú pod kontrolou ľudí. Na miesto, kde sa zhromažďujú prvé biele žeriavy, ľudia sprevádzajú mladé kurčatá a potom sa usadia sami so svojimi príbuznými.

Zaujímavé fakty zo života sibírskych žeriavov

  1. V Indii sú bielymi žeriavmi nazývané ľalie. Bola vydaná ďalšia objednávka Gandhi, podľa ktorej sa vytvoril park pre zimovanie sibírskych žeriavov so špeciálnym režimom a špeciálnymi biotopmi týchto vtákov.
  2. Zo všetkých typov žeriavov môže Sibírsky žeriav pokryť najväčšiu vzdialenosť - je to asi 5,5 tisíc km. Dvakrát do roka lietajú sibírskymi žeriavmi cez 9 krajín.
  3. V Dagestane sa biele žeriavy dostali s legendou: počas migrácie prechádzajú cez túto krajinu a ľudia hovoria, že ide o duše bojovníkov. Básnik Rasul Gamzatov má básne založené na tejto legende.
  4. Keď siberské žeriavy začínajú párovú sezónu, spia dva hodiny denne.
  5. Biely žeriav pre Khanty a Mansi je posvätný vták, ktorý sa nachádza v každom rituáli a generálnom totete.
  6. Ľudia v Khanty nebudú narušovať vták - existuje istý zákaz návštevy hniezdnych miest sibírskych žeriavov na jar av lete.

Ako vyzerá sibírsky žeriav? Popis a fotografie.

Vták Sterkh vo výške dosahuje asi 140-160 cm, rozpätie krídiel je 210-230 cm a hmotnosť žeriavu je od 5 do 8,5 kg. Na prednej časti hlavy bieleho žeriava chýba pero. V dospelých žeriavoch je toto miesto červené. Zobák Sibírskych žeriav je veľmi dlhý, je dlhší ako v iných druhoch, červený a zubatý v pílovom vzore. Perie je takmer úplne biele, s výnimkou čiernych krídlových perie na krídlach. Mladé sibírske žeriavy majú hnedo-červené perie. Rohovka žeriavov je červená alebo bledožltá. Laby sú dlho ružovo-červené. Životnosť vtáka je asi 70 rokov.

Kde žije Sibírsky žeriav (White Crane)?

Vtáky ako biely žeriav sú veľmi náročné na biotop. Boli zistené dve samostatné populácie žeriavov. Jeden obyvateľ žije v regióne Arkhangelsk v Rusku a druhý žije v autonómnej oblasti Yamalo-Nenets. Biely žeriavový siberský žeriav, hniezdiaci iba v Rusku, zimuje v Indii, Azerbajdžane, Mongolsku, Afganistane, Pakistane, Číne a Kazachstane. Vták Sterkh je väčší ako všetky ostatné druhy žeriavov a vedie vodný spôsob života. Z tohto dôvodu je záchrana tohto druhu z vymierania zložitá. Ich zobák a nohy sú pre mokrade. Dlhé nohy umožňujú ľahké premiestňovanie sa cez hrbole a viskóznu pôdu. Biely žeriav je ostražitý človekom: ak vidí človeka na obzore, opustí hniezdo. V takejto situácii môže siberský žeriav dokonca hodiť vajíčka alebo už vyliahnuté kurčatá.

Čo kojí biely žeriav Sterkh?

Vtáčie sibírske žeriavy jedia živočíšne a zeleninové jedlá. Biele žeriavy sú omnivory a môžu jesť takmer čokoľvek. V lete si jedia semená a bobule, brusnice, ryby, vajcia a kurčatá iných vtákov, hmyz, podvodné časti bavlníkovej trávy a ostria, malé stavovce a hlodavce, ako aj žaby a malé vtáky. V zime počas sťahovania siberský žeriav konzumuje rastlinné potraviny, ako sú hľuzy a odrezky vodných rastlín.

Reprodukcia bielych žeriavov.

Žeriavy sú monogamné vtáky. Na konci mája dorazí pár sibírskych žeriavov na miesto budúceho hniezdenia. Rovnako ako ostatné typy žeriavov, dvojica označuje ich spojenie spievaním duetov. Výkrik bielych žeriavov vysoký, dlhý a čistý, vyniká od ostatných druhov. Jednotlivci odhodí hlavu a urobia sériu melodických zvukov, zložitých a vytiahnutých. V priebehu piesne sa muži šíria krídlami a samica ich drží stále zloženú. V tomto prípade uskutočňujú sibírske žeriavy tanec, ktorý zahŕňa luky, skákanie, hádzanie vetvičiek a klapanie krídel.

Biele žeriavové hniezdo je usporiadané na dobre viditeľnom mieste s prívodom sladkej vody v tundre alebo taigy vo vode s hĺbkou 30-40 centimetrov. Hniezdo sibírskych žeriavov sa zároveň zdvihne o 15-20 cm nad hladinu. Nest postaviť oboch rodičov. Obvykle sú položené dve šedé vajcia s tmavými škvrnami. V zlom roku sa dá robiť bez. Ženský biely žeriav inkubuje potomstvo asi 29 dní a muž mu chráni. Hniezdiace mláďatá sa podieľajú na ťažkom boji o prežitie, prežíva len najsilnejšia kuriatka. Po 70-75 dňoch získa perie hnedo-červenej farby. Biele perie v sibirovej kôre sa objavuje len o tri roky.

The White Crane Sterkh je uvedený v červenej knihe.

Vo voľnej prírode sú bielymi žeriavmi maximálne 3000. Niekoľko tisíc týchto vtákov je držaných v zajatí. Biele žeriavy Sibírsky žeriavy sú na pokraji vyhynutia, a preto veľa ornitológov sa obáva tohto problému a pomáha s ich silou. Otázka ochrany sibírskych žeriavov sa začala venovať činnosti od roku 1970. Od tej doby sa vytvorili rezervné fondy, mnohé škôlky, kde vedci vyrastajú žeriavy z vajec. Ornitológovia dokonca učia kurčatá ako lietať na dlhé vzdialenosti.

Lov bielych žeriavov je zakázaný, pretože sibírsky žeriav je uvedený v Červenej knihe Ruska, v Červenej knihe av Dohovore o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín.

"Let do nádeje".

Od polovice deväťdesiatych rokov bolo do svojho prirodzeného prostredia vypustených viac ako 100 bielych žeriavov. Bohužiaľ, miera prežitia sibírskych sibírskych chovov pestovaných v umelých médiách nepresahuje 20%. Dôvodom takejto vysokej úmrtnosti je nedostatok letového výcviku a navigačnej orientácie. Tento problém vyriešili americkí vedci, vynašiel sa, aby viedli mláďatá po trase pomocou zaveseného klzáka. Následne bol v Rusku vyvinutý podobný program nazvaný "Let do nádeje". V roku 2006 bolo postavených 5 motorových závesných klzákov, pomocou ktorých sa mladé sibírske žeriavy dostali na dlhú cestu. Vtáky boli privedené do biotopu sivých žeriavov a spolu s nimi prešli zimné sibírske žeriavy. V roku 2012 sa ruský prezident Vladimir Vladimirovich Putin osobne zúčastnil tohto programu. Ale bohužiaľ tentoraz šedé žeriavy nezobrali plazivé rastliny, a preto bolo sedem žeriavov vedených späť do federálnej prírodnej rezervácie Belozersky v Tyumene.

Vzhľad sibírskeho žeriavu

Sterkh - veľký žeriav. Výška týchto vtákov dosahuje 135-140 centimetrov. Krídla v rozsahu sú 2,1-2,3 metra.

Odvážte perie v rozmedzí od 5 do 8,5 libry. Maximálna zaznamenaná hmotnosť muža bola 15 kilogramov.

Sterh - vták značnej veľkosti.

Sterh má čisto bielo perie. Iba primárne primárne krídla sú čierne. Na prednej strane hlavy nie je žiadne perie, je tu holá koža z tehál-červenej farby. Sibírske žeriavy majú najdlhší červený zobák medzi kongenermi. Na konci zobáku sú malé zárezy. Končatiny sú dlhé, ružovo sfarbené.

Mladiství majú tmavohnedé perie. Nepenilová časť hlavy má bledožltú farbu.

V období párenia, ženy a muži pôdu ich zobáky v špine a škvrna ich perie. Rozdiely vo vzhľade medzi pohlaviami týchto vtákov chýbajú, ale muži sú o niečo väčší ako ženy.

Chovanie a výživa Sibírskych žeriavov

Páry vytvárajú hniezda v značnej vzdialenosti od seba. Vtáky zároveň chránia svoje územie pred inými zástupcami druhu. V zime sa sibírske žeriavy spoja vo veľkých kŕdľoch.

Vtáky sa kŕmia po celý deň. Ak je vegetácia pod vodou, žeriav úplne ponorí do nej hlavu. Konzumujte rastlinné potraviny a živočíšne potraviny. Uprednostňujú sa podzemné rastliny, oddenky, hľuzy a bobule. Z potravy pre zvieratá jedia hlodavce, rôzne druhy hmyzu, vtáčie vajcia a malé vtáky. Ryby jesť vo veľmi zriedkavých prípadoch.

Tieto žeriavy sa vyhýbajú kontaktu s ľuďmi, a preto nepreniknú do poľnohospodárskych polí. Rovnako ako ostatní členovia rodiny, siberské žeriavy vytvárajú dlhé zvuky.

Žeriavy s potomkami spočívajúcimi na trávniku.

Zachovanie formulára

Ornitológovia sa podieľali na umelom chove týchto jedinečných vtákov. Existuje niekoľko tisíc sibírskych žeriavov v prístave na území Ruska a Číny. Ale tieto vtáky sú vo voľnej prírode zle prispôsobené, keď sa uvoľnia, iba 20% prežije. Je to spôsobené tým, že sterkhi chované za umelých podmienok nevedia, ako migrovať.

Americkí ornitológovia si s pomocou závesného klzáka premýšľali, ako ukázať cestu k vtákom, mladí ľudia ho vnímajú ako vodcu a lietajú za ním. Okrem toho sú siberské žeriavy kombinované so šedými žeriavmi a spolu idú do zimoviska a na jar sa opäť vrátia na hniezdiská. Ale negatívnym bodom je skutočnosť, že šedé žeriavy nie vždy pripúšťajú novým prisťahovalcom do svojho kŕdľa.

V každom prípade sa ľudia snažia zachovať tento jedinečný druh vtákov. Dúfame, že ešte prinesú pozitívne ovocie a sibírske žeriavy nezmiznú z našej planéty, ale naopak, obyvateľstvo sa stabilizuje.

Sterh: externé funkcie

Sterh patrí do rodu Crane, rodina Crane. Vták je veľký - jeho výška sa pohybuje od sto štyridsať do sto šesťdesiat centimetrov, jeho hmotnosť je asi osem kilogramov. Rozpätie krídla žeriavu sa pohybuje v rozmedzí od sto dvadsať až dve sto tridsať centimetrov, v závislosti od počtu obyvateľov.

Iba počas zimnej migrácie lety na dlhé vzdialenosti robia biely žeriav. Sterkh v Rusku plemena a plemená. Tieto vtáky pozorne monitorujú ornitológovia.

Biely žeriav (sibírsky žeriav) má charakteristický znak, vďaka čomu je ťažké ho zameniť s iným vtákom - červeným dlhým zobákom, ktorý má na svojich koncoch ostré zárezy. Nie sú žiadne perie okolo očí a na zobáku a koža je sfarbená v bohatej červenej farbe a viditeľná z diaľky.

Na trupu sú perie usporiadané v dvoch radoch biele, na vnútornej strane krídel sú dva rady na koncoch čierne. Nohy sú dlhé, ružové. Sú vynikajúcim asistentom sibírskych žeriavov v bažinatých oblastiach: umožňujú im vyliezť sa nad nárazmi vo viskóznej tuleni.

Najprv sú oči mláďat modré, potom sa stávajú žltými. Biely žeriav (Sibírsky žeriav) žije asi sedemdesiat rokov bez toho, aby tvoril poddruh.

habitat

K dnešnému dňu existujú dve populácie žeriavov tohto druhu. Jeden žije v regióne Arkhangelsk a druhý - v autonómnej oblasti Yamalo-Nenets. Toto je veľmi opatrný vták - Sibírsky žeriav. Biely žeriav, ktorého stručný popis je uvedený v článku, sa snaží všetkým vyhnúť sa stretnutiu s ľuďmi, a to nie je márne: pre pytliakov v mnohých oblastiach sa cítia beztrestne.

Ak vták spozoruje osobu, opustí hniezdo. Sterkh môže hádzať nielen spojku, ale už vyliahnutú mláďatá. Preto sa neodporúča počas tohto obdobia narúšať vtáky. Biely žeriav (Sibírsky žeriav), ktorý sa chová len v Rusku, môže zimovať v Azerbajdžane a Indii, Afganistane a Mongolsku, Číne a Pakistane. Začiatkom marca sa žeriavy vrátia do vlasti.

V južnej Južnej Srbskej oblasti sa jadrový žeriav dostáva do odľahlých oblastí tundry a vyberá močiare a nepreniknuteľné lesy. Tu žije pred zimnou migráciou.

Mnohí prírodovedci sa zaujímajú o otázku: "Čo sa živí bielym žeriavom (Sibírsky žeriav)?" Rastlinné a živočíšne potraviny sú zahrnuté v strave tohto krásneho vtáka. Spolu s vodnými rastlinami: hľuzy, bavlnené trávy, brusnice a ostrieľka, ktoré sibírska čerešňa veľmi páči, nebudú odmietnuť jesť veľký hmyz, vajcia iných vtákov, hlodavce, cudzokrajné kurčatá, bezstavovce a ryby. V zime počas sťahovania sa sibírske žeriavy obmedzujú iba na rastlinné jedlá. Treba poznamenať, že tieto vtáky nikdy nepoškodzujú poľnohospodársku pôdu.

Červená kniha Ruska: Biely žeriav (Sibírsky žeriav)

Sterh - najväčší vták svojej rodiny. Prevažne vedie vodný spôsob života, čo sťažuje záchranu tohto druhu pred vyhynutím. Počet obyvateľov Yakutov už nepresahuje tritisíc ľudí. Pre západné Sibírske sibírske žeriavy je situácia kritická: nie je viac ako dvadsať jednotlivcov.

V roku 1970 bola ochrana bielych žeriavov braná vážne. Boli vytvorené početné škôlky a rezervné fondy, kde ornitológovia pestujú tieto vtáky z vajec. Trénujú kurčatá na dlhé vzdialenosti. Napriek tomu zostáva hrozba, že biely žeriav (siberovský žeriav) úplne zmizne. Красная книга (международная) тоже полнила свои списки этим исчезающим видом. Охота на этих птиц полностью запрещена.

Надежда на возрождение

С середины девяностых годов прошлого столетия в естественную среду было выпущено более ста белых журавлей, выращенных в питомниках. К сожалению, такие птенцы плохо приживаются (не более 20 %). Причина столь высокой смертности заключается в отсутствии навигационной ориентации, а также полетной подготовки, которая дается родителями в естественных условиях.

Tento problém sa pokúsil korigovať americkí vedci. Vytvorili experiment, ktorého podstatou bolo vedenie kurčiat po trase pomocou motorizovaných závesných klzákov. Rusko vyvinulo podobný program, ktorý sa nazýval "Let do nádeje".

V roku 2006 bolo postavených päť motorových klzákov a pomocou nich pomohli mladé sibírske žeriavy od Yamalu do Uzbekistanu, kde prežili šedé žeriavy a sibírskych žeriav s nimi išli do zimy. V roku 2012 sa na takomto programe zúčastnil prezident V. Putin. Z nejakého dôvodu tentoraz šedé žeriavy neprijali Sibírske žeriavy a ornitológovia boli nútení priniesť sedem mláďat do Belozerského svätyňa v Tyumene.

Loading...
zoo-club-org