Zver

Ussurianský (himálajský) medveď

Pin
Send
Share
Send
Send


Himalájsky (inak biela, Ussuri) žije v blízkosti rezervácie Sikhote-Alin, na hranici Ruska, Číny a Kórey. Práve tu je oblasť listnatých lesov na Ďalekom východe. Početné malé rieky ju opakovane prerezali.

Veľkosť himálajského medveďa je presne polovica veľkosti medveďa hnedého. Jeho výška nepresahuje 1,5-1,7 metra, výška v kohútiku - 0,8 metra, hmotnosť - 120-140 kilogramov. Ženy a ešte menej, zriedka jeden z nich dosahuje 100 kilogramov. Stredná dĺžka života zriedka prekračuje 25 rokov. Kožušina nie je dlhá, príjemná na dotyk, čierna, menej často červená. V strede hrudníka je biela "V" - obrazová škvrna. Vďaka nemu sa himálajský medveď nazýva "mesačným medveďom".

Väčšina času, keď himálajský medveď strávi na strome, kde nájde jedlo a skrýva nepriateľov. Ako krmivo pre neho sú orechy, bobule, ovocie, mladé výhonky a naklíčené rizómy. Miluje sa na slávnosť na medu. Príležitostne sa živí mravcami, žabami a mäkkýšmi. V hladovom roku nepoužívajte pohŕdanie a mrzák. Neboli prípady útokov na ľudí.

Himalájsky medveď pri lezenie stromov robí tzv. Medveďové hniezda. Predstavujú skrútenie pobočiek, ktoré naozaj vyzerajú ako obrie hniezda.

Himalájsky medveď usporiada svoje dvere v dutinách stromov s mäkkým drevom (napríklad v lipovej, cédrovej alebo topolovej) a veľmi zriedka priamo v zemi. Holý himálajský medveď vyberá veľké a suché. Vstup do neho by mal pokrývať vetvy vedľa rastúceho stromu, aby nevznikli žiadne zrážky. Ak sa vstup nezapadá do medveďa, roztiahne ho a jednoducho odkrúca prebytočné drevo. Ak medveď usporiada den v cére, potom na jar jednoducho zlomí novú dieru v zničenej stene. V topolovej dutine je spravidla príliš surový, ale pretože himalájsky medveď upúta pozornosť na topol na poslednom mieste. V medveďa vždy vystupuje dozadu. Aby sa ubezpečil, že je dostatočne priestranný a suchý, starostlivo odtláča prasce z hlavne a snaží sa vyrovnať "steny" svojho budúceho zimného bytu. Všetok tento odpad padá na podlahu dna a potom sa stáva druhom perového lôžka, na ktorom je tak mäkký a pohodlný na spanie. Himalájsky medveď zvyčajne spí na chrbte alebo na žalúdku. V druhom prípade skrýva tvár medzi nohami. Ak v dute nie je dostatok priestoru, medveď spí v polosežnej polohe. Zima trápi v režime hibernácie. Na jar má tendenciu hromadiť tuku.

Na začiatku leta začína párenie. V zime žena prináša 1-2 mláďatá. Ich hmotnosť nepresahuje 0,3-0,4 kg. Rastú extrémne pomaly a stávajú sa relatívne nezávislé až po 2-3 rokoch.

Tam je himálajský medveď a nepriatelia - je to tiger Amur a, príliš, jeho bratranec je medveď hnedý.

V prípade nebezpečenstva ženský himalájsky medveď vytiahne svoje mláďa do stromu, zatiaľ čo sa snaží čo najviac viesť nepriateľa.

V súčasnosti na svete prežilo viac ako 6 000 až 8 000 osôb. Z nich asi 5 000 v Rusku. Každý rok ich počet, najmä v dôsledku pytliakov, klesá o 4-4,6 percenta. V záujme žlčníka medveďa ("univerzálny" liek Číny), pytliaci často zničí aj ženy s mláďatami.

Čo vyzerá ako čierny predátor Ussuri?

Tieto medvede sú jedným z najmenších v ich rodine. Dĺžka ich tela rastie asi 180 centimetrov a priemerné dospelé zviera váži 150 kilogramov.

Vzhľad týchto zvierat zodpovedá ich názvu. Farba kožušiny je čierna a prsia sú zdobené bielou alebo svetlo žltou škvrnou v tvare rohu. Zvieracia srsť je krátka, hodvábna na slnku, hodvábna a veľmi hustá. Na hlave, vlasy rastú obzvlášť nádherne, takže hlava sa zdá byť veľká na pozadí tela.

V súvislosti s drevitým životným štýlom himalájskych medveďov. príroda im poskytla silné pazúry, ktoré pomáhajú pevne sa držať kmeňov a pobočiek. Pazúry sú ostré a zakrivené.

Dospelý himálajský medveď je vážny dravec, ktorého sa dokonca obáva Ussuriho tiger

Živé návyky a životný štýl himalájskeho medveďa

Na rozdiel od iných druhov medveďov je čierny medveď Ussuri prispôsobený na to, aby žil v rodinných skupinách viacerých jedincov.

Toto zviera trávi väčšinu svojho života v korunách stromov. Tam medveď zaberá prístrešie z ohňa, škodí hmyz a dostane svoje jedlo. Himalajský medveď sa šikovne pohybuje nielen cez stromy, slobodne sa cíti na zemi a plave veľmi dobre vo vode. Jeho telo má vynikajúcu plasticitu.

Zima strávi v dutine vo výške dvoch metrov nad zemou. Ako den pre neho môže prísť a medzera v skalách. Vedú sedavý životný štýl, ponechajú svoje známe územie len vtedy, keď vyčerpá jedlo.

A čo sa živí himalájsky strom?

Jedlo je taktiež charakteristickým znakom tohto typu - 85% stravy sú rastlinné potraviny. Žerie žiarovky a korene rastlín, bobúľ, orechov, žaluďov. Miluje medu. Himalajský medveď zostáva predátorom a preto niekedy používa ako potravinový hmyz, larvy, obojživelníky a väčšie zvieratá. Šikovne loví divoké kopytníky, predbieha ich a silným úderom porušuje krk obete.

Proces chovu potomstva

Párcovacia sezóna pre tieto zvieratá začína príchodom leta a trvá do júla. Po párení, ženský himalájsky medveď nesie potomstvo asi 8 mesiacov. Vyskytujú sa 1 až 2 deti, vážia nie viac ako 400 gramov. Rovnako ako ostatné medvede, u medveďov s bielymi bradami sa deti narodia počas hibernácie. Novorodené mláďatá sú slepé a veľmi bezmocné, takže matka-medveď, oveľa dlhší ako ostatní ľudia, nepochádza z jej doupáku: čaká na svoje deti, aby sa posilnili.

Himalajské medvedie mláďatá, ktoré zostali bez matky vinou krutých lovcov

Vo veku troch až štyroch rokov sa medvede stali sexuálne zrelé. A zástupcovia tohto druhu žijú asi 25 rokov.

Prirodzený nepriatelia čiernych medveďov Ussuri, ktorí to sú?

Himalajský medveď napadol väčšie dravé zvieratá, ako napríklad tiger Amur a medveď hnedý. Niekedy sú himálajské medvede obeťou lynxu a vlkov. Ale zvyčajne všetci títo dravci - nepriatelia napadajú mladých jedincov. Keď biely medvedík má päť rokov, stane sa oveľa silnejším a potom nebude veľa zvierat cítiť ochotu napadnúť.

Ich matka bola zabitá, keď mala len pár dní.

Himalájsky medveď ako objekt ľudského rybolovu

Hodnotou týchto zvierat je ich mäso a kožušina, a preto sú himálajské medvede predmetom poľovníckeho lovu. V ľudovej medicíne je žlčník tohto zviera veľmi cenný a pre Číňanov je veľmi populárne kulinárske jedlo mäso z lamiel himalájskeho medveďa.

Návrat k voľnej prírode týchto sirôt bude veľmi ťažký ...

Ako vyzerajú?

Himalájsky medveď je navyše neobvyklý a úplne očarujúci. Tieto medvede majú polovicu veľkosti majiteľov hnedých lesov, na ktoré sme zvyknutí. S pomerne malými rozmermi sa tieto medvede vyznačujú zaoblenými tvarmi. Vyzerajú ako dobrá kožušinová lehátka. Niet divu, pretože Číňania ich porovnávajú s knedľami.

Papuľa týchto medveďov neustále mení svoj výraz, zvieratá vykazujú emócie skoro ako ľudská bytosť. Táto vlastnosť je spôsobená ich ostrým nosom a veľkými okrúhlymi ušami, vyčnievajúcimi šikmo z rohov očí. Ak spojíte špičku nosa, rohy očí a uší s čiarami, dostanete úhľadný, vysoký trojuholník.

Ako malé sú?

Pri popise himalájskeho medveďa takmer vždy ukazujú malé rozmery v porovnaní s inými predátormi z tejto rodiny.

V priemere sú himálajskí muži nasledujúci:

  • dĺžka tela - od 1,5 do 1,7 m,
  • výška v kohútiku - asi 80 cm,
  • hmotnosť - 120 - 140 kg.

Ženy sú oveľa menšie.

Sú len čierne?

Himalájsky medveď nie je stopercentne brunet. Jeho krátka lesklá kožušina má vždy nejaký tieň. Okrem čiernej, Himaláje sú nájdené tmavohnedé a špinavé červené.

Každý z nich má na hrudi bielu alebo žltú "kravatu". Miesto je tvarované ako neúplný mesiac. To mu umožnilo nazvať ho "mesačným medveďom".

habitat

Tam, kde žije himálajský medveď, môžete pochopiť, počnúc menom zvieraťa.

Biela hudba je hlasnejšia:

  • na severe a na východe Číny,
  • v okrese Primorsky, v Altai, na území Khabarovského územia,
  • v Severnej Kórei,
  • v Pakistane, čiastočne v Afganistane a Iráne.

Takéto medvede žijú aj na území severných ostrovov Japonska a samozrejme aj na Himalájach.

Ako sú pre človeka užitočné?

Okrem zoologických záhrad, hemajčania žijú na farmách s medveďmi. Tam sú nielen chované, ale aj chované. Hlavným účelom chovu - extrakcia medveďovej žlče. Tento extrakt sa extrahuje z žlčníka zvieraťa. Jeho hlavnou chemickou zložkou je kyselina ursodeoxycholová. Žltá žlť je hlavnou zložkou mnohých tradičných liekov.

Žiaľ, aj humánny moderný spôsob jeho oplotenia (bez zabitia zvieraťa) ovplyvňuje zdravie medveďa a trvanie jeho života. Poľnohospodári žijú nie viac ako 5 rokov.

Bear farms nie sú len v Rusku, ale aj v iných krajinách:

Mnohé komunitné organizácie sú proti zneužívaniu zvierat na farmách s medveďmi. Medveďové farmy sú však hlavnými dodávateľmi liečivých surovín v Ázii a na východe. Žlč medveďa sa používa nielen v tradičnej medicíne, ale aj vo farmaceutických podnikoch.

Ako žijú v prírode?

Životný štýl himalájskych medveďov sa líši od ostatných druhov týchto zvierat. "Mesačné medvede" radšej trávia väčšinu svojho času na stromoch. Obzvlášť milujú staré lipy a veľké topoly. Dokonca aj v režime hibernácie sú himálajci umiestnení vo veľkých dutinách stromov a radi si dajú spať.

Stromy slúžia Himálajom nielen ako útulný dom na zimu a miesto, kde si môžete vziať spánok. Tu sa bielymi ľuďmi zachránia obaja z midges a od ich nepriateľov:

S mužom v medveďovom vzťahu je zložité. Aj keď v tlači sú príležitostné správy o útokoch na ľudí, ich obraz v rozprávkach je dosť pokojný. Áno, a pozorujeme návyky zvierat v zoologickej záhrade, môžeme si všimnúť veľa vlastností, ale nie agresivitu.

Nezabúdajte však, že aj taký roztomilý a milujúci himalájsky zostáva predovšetkým divoké zviera, ktoré je plne schopné chrániť svoje územie aj sám pred akoukoľvek vonkajšou hrozbou, a to aj z ľudskej prítomnosti ,

Čo jedia?

Jedlo viac ako polovica pozostáva z rastlinných potravín. Základom dennej stravy sú:

  • žalude,
  • orechy,
  • semená,
  • bobule,
  • výhonky kríkov
  • tráva,
  • sukulentné rizómy a žiarovky.

Existuje ľudová čínska povesť, ktorá hovorí, ako medveď šiel na sedliaka v zeleninovej záhrade a odtiahol zeleninu odtiaľ. Takýto sprisahanie nie je tak fantastické. Napríklad v moskovskej zoo, medveď s potešením konzumuje mrkvu a kapustu, vždy vyvoláva radosť a náklonnosť od verejnosti, ktorá sleduje kŕmenie.

Nezabudnite na tieto medvede a bielkovinové zložky vo svojej strave. Často sa páči:

Tieto medvede nemajú radi loviť, ale s potešením zjedia pozostatky niekoho iného kořisti.

Čo rozlišuje medveď-gubach?

Himalajský medveď je samostatný druh. Vonkajšie sú tieto zvieratá veľmi podobné "medveďom medveďom". Avšak huba je menšia a oveľa šikovnejšia.

Medvede obývajú Indiu, Ceylon. Gubach, rovnako ako biely-breasted, žije dobre v zajatí. Sú tu aj moskovská zoologická záhrada.

Rozličné gubachy od "medveďa" a diétne preferencie. Shaggy obyvatelia indických lesov dávajú prednosť hody na hmyz, mravce používajú svoju osobitnú gastronomickú lásku. Štruktúra pier týchto medveďov robí kořisti mravcov veľmi ľahko. Vzhľadom na mierne pretiahnutý tvar pier, ako rúrka, nesie a dostal to meno.

Ako dlho žijú himálajské medvede?

Priemerná životnosť medveďa je 25 rokov. V priaznivých podmienkach, ako aj v zoologických záhradách môžu medvede žiť až 35 rokov.

Párcovacia sezóna pre tieto zvieratá začína na začiatku leta. Medveď porodí jedného alebo niekoľko mladých, každý s hmotnosťou menej ako 500 g. Batoľatá rastú pomaly, dokonca aj v jednom mesiaci, sú úplne bezmocní. Himalájska rastie až do veku dvoch rokov, spravidla nie všetci žijú do tohto veku.

Tieto medvede sú už dlho uvedené v červenej knihe. Nie sú však uznané ako zraniteľné alebo ohrozené druhy, to znamená, že lov týchto zvierat je povolený, aj keď je obmedzený.

Popis čierneho medveďa

Morfologicky sa tento druh podobá prehistorickému medveďu., Podľa vedcov je predchodcom väčšiny "medveďov" okrem pandy a medvedíkov. Aj keď sú vo všeobecnosti reprezentované bylinožravcami, z ktorých niektoré môžu vykazovať príznaky agresie voči ľuďom a zvieratám, ktoré ich vyhlásili za lov.

vzhľad

Ázijský medveď má čiernu a svetlohnedú čenicu, belavú bradu a výrazné biele miesto na klinovitom hrudníku. Neúmerne veľké vyčnievajúce uši bieleho medveďa sú zvonovité. Dĺžka chvosta 11 cm Šírka ramien dospelého medveďa je 70-100 cm, výška je približne 120-190 cm, v závislosti od pohlavia a veku zvieraťa. Dospelí muži vážia od 60 do 200 kg, priemerná hmotnosť je približne 135 kg. Dospelé samice vážia v rozmedzí 40 až 125 kg. Obzvlášť veľký dosah 140 kg.

Ázijské čierne medvede majú podobný vzhľad ako hnedé, ale majú ľahkú konštrukciu tela s tenšou prednou a zadnou končatinou. Pery a nos himalájskeho medveďa sú väčšie a mobilnejšie ako hnedé. Lebka čierneho medveďa je pomerne malá, ale masívna, najmä v oblasti dolnej čeľuste. Má rozmery od dĺžky 311,7 do 328 mm a šírky 199,5-228 mm. Zatiaľ čo samica má dĺžku 291,6-315 mm a šírku 163-173 mm. Aj keď je zviera väčšinou býložravé, štruktúra lebky nie je podobná štruktúre lebky pandy. Majú užšie superciliary oblúky, bočné letáky a časové svaly sú oveľa silnejšie a silnejšie.

To je zaujímavé! V priemere sú dospelé himálajské medvede o niečo menšie než americké černosi, ale najmä veľké samce môžu presiahnuť veľkosť iných druhov. Súčasne je symetrický systém medveďa himálajského pôvodu vyspelý než systém medveďa hnedého.

Himalájsky medveď má jedinečnú štruktúru labiek, dokonca aj s rozbitými zadnými končatinami, môže stále vyliezť stromom, používajúc iba predné. Má silnejšie horné telo a relatívne slabé zadné nohy ako u druhov, ktoré strávia dlhú dobu na zemi. Dokonca aj pazúry na predných labkách bielych medveďov sú o niečo dlhšie ako na zadných. To je potrebné pre lezenie stromov a schopnosť kopať.

Charakter a spôsob života

Ázijské čierne medvede sú denne, hoci sú často hostia ľudských obydlí v noci. Môžu žiť v rodinných skupinách pozostávajúcich z dvoch dospelých jedincov a dvoch po sebe idúcich mláďat. Himalájskí medveďovia sú dobrými horolezcami, vyliezajú sa na výšky, aby sa skryli od nepriateľov, lovili alebo len relaxovali. Podľa regiónu Ussuri čierne medvede strávia na stromoch až 15% svojho času. Zlomia vetvy a vetvy, aby zlepšili miesto na kŕmenie a spanie. Himálajskí čierni medveďi nemajú hibernáciu.

To je zaujímavé! Medvede pripravujú svoje stredisko v polovici októbra a spia v nich od novembra do marca. Jej duny môžu byť usporiadané vo vnútri dutých stromov, jaskýň alebo diery v zemi, dutých guľatín alebo na strmých, hornatých a slnečných svahoch.

Ázijské čierne medvede majú širokú škálu zvukov, Otočia, kňučujú, vrčú, chomp. Špeciálne zvuky sa robia počas úzkosti a hnevu. Hovorí nahlas na prenos varovaní alebo hrozieb a kričí, keď bojujú. V čase približovania sa ostatných medveďov spôsobujú cvaknutie jazyka a "krík" počas sprievodu opačného pohlavia.

Stanovište, biotopy

Sú rozmiestnené v Himalájach, v severnej časti Indického subkontinentu, v Kórei, na severovýchode Číny, na ruskom Ďalekom východe, Honšú a Šikoku, na ostrovoch Japonska a na Taiwane. Čierne medvede majú tendenciu obývať listnaté a zmiešané lesy, púšte. Obyčajne žijú v lete v nadmorskej výške viac ako 3 700 m v Himalájach av zime sa zostupujú na 1500 m.

Čierne medvede zaberajú úzky pásik z juhovýchodu Iránu na východ cez Afganistan a Pakistan, na úpätí Himalájí v Indii, v Mjanmarsku. S výnimkou Malajzie sa čierne medvede nachádzajú vo všetkých krajinách južnej Ázie. Chýbajú v stredovýchodnej časti Číny, hoci majú v južnej a severovýchodnej časti krajiny ohniskovú distribúciu. Vidia ich v južnej časti ruského Ďalekého východu av Severnej Kórei. Väčšina z nich je v Južnej Kórei. Čierne biele medveďové prsia sa tiež nachádzajú v Japonsku, na ostrove Honshu a Shikoku a na Taiwane a Hainane.

Нет однозначных оценок относительно количества азиатских черных медведей. Япония собрала данные относительно 8-14,000 особей, обитающих на Хонсю, хотя надежность этих данных не подтверждена официально. Оценки популяции ЗСК России – 5,000-6,000. В 2012 году японское Министерство окружающей среды, зафиксировало численность популяции – 15,000-20,000 особей. Približné odhady hustoty bez podporných údajov boli vykonané v Indii a Pakistane, v dôsledku toho 7000-9000 jednotlivcov v Indii a 1 000 v Pakistane boli spočítané.

Diéta himálajských medveďov

V jej jadre sú bielymi medveďmi väčšie bylinožravé než hnedé príbuzné, ale viac predátorské ako americké čierne medvede. Na rozdiel od pandy, biely breasted medveď nezávisí od konštantnej ponuky nízkokalorických potravín. Je omnoho viac všestranný a nepripravený, poskytuje výhodu vysoko výživnej stravy v menších množstvách. Vezmú veľa, ukladajú ich do skladu pre telesný tuk a potom pokojne spánkujú počas nedostatku potravín. V časoch nedostatku sa potulujú v údoliach rieky, aby získali prístup k lieskovým líškam a lariev hmyzu z hnilobných kmeňov.

To je zaujímavé! Himalájske čierne medvede sú omnivory. Kŕmia sa hmyzom, chrobákom, larvami, termitmi, mrkvou, vajcami, včelami, všetkými druhmi malých odpadkov, hubami, bylinkami, kvetmi a bobuľami. Oni tiež jedia ovocie, semená, orechy a zrná.

Od polovice mája do konca júna budú doplnené stravou so zelenými rastlinami a ovocím. Od júla do septembra medveďmi tohto druhu lezú stromy, aby jedli vtáčie čerešne, kužele, vinič a hrozno. V zriedkavých prípadoch jedia počas trvácania mŕtve ryby, hoci to predstavuje oveľa menšiu časť ich stravy ako hnedého medveďa. Sú viac predátorské než americké hnedé medvede a sú schopné zabíjať kopytníky vrátane domáceho dobytka s určitou pravidelnosťou. Medzi voľne žijúcu korisť môžu byť deer-muntzhaki, diviaky a dospelé byvoly. Zabijte biely medveď, ktorý môže zlomiť krk obete.

Reprodukcia a potomstvo

V rámci Sikhote-Alin začína rozmnožovanie čiernych medveďov skôr ako hnedé medvede, od polovice júna do polovice augusta., Narodenie sa vyskytuje skôr - v polovici januára. Do októbra sa objem maternice tehotnej ženy rastie na 15-22 mm. Na konci decembra embryá vážia 75 gramov. Prvý vrh žien sa približne objaví vo veku troch rokov. Zvyčajne sa medveď obnoví medzi rody 2-3 roky.

Tehotné ženy spravidla tvoria 14% populácie. Pôrod sa koná v jaskyniach alebo dutinách stromov v zime alebo skoro na jar po období gravidity 200 - 240 dní. Cuby vážia 370 gramov pri narodení. V deň 3 otvoria oči a v deň 4 sa môžu pohybovať nezávisle. Vrstva sa môže skladať z 1 - 4 mláďat. Majú pomalú mieru rastu. Do mája dosiahnu deti len 2,5 kg. Stali sa úplne nezávislí vo veku 24-36 mesiacov.

Prirodzených nepriateľov

Ázijské čierne medvede môžu niekedy napadnúť tigre a hnedé medvede. Tiež majú nepriateľstvo s leopardmi a balíkmi vlkov. Eurasiansky rys je potenciálne nebezpečný predátor bielych medveďov. Čierne medvede majú tendenciu ovládnuť leopardy z Ďalekého východu v dôsledku fyzických konfrontácií v husto zalesnených oblastiach, zatiaľ čo leopardy dominujú na otvorených plochách, hoci výsledok takýchto stretnutí do veľkej miery závisí od veľkosti jednotlivých zvierat. Leopardi sú známe, že korisť na medvede mladšie ako dva roky starý.

To je zaujímavé! Tigre lovia aj čiernych medveďov. Ruskí poľovníci sa často stretávajú s jatočnými telami bielych brezových medveďov so stopami predátorského tigra. Na potvrdenie, v blízkosti zvyškov môžete vidieť exkrementy tigra.

Aby sa mohol utiecť, medvede stúpa vysoko na stromoch a čaká, kým sa dravec nudí a odíde. Tiger môže naopak predstierať, že odišiel do dôchodku a čakal niekde nie ďaleko. Tigre pravidelne lovia mladých medveďov, pretože dospelí často bojujú.

Čierne medvede sa zvyčajne presúvajú do bezpečnostnej zóny pred útokmi tigrov vo veku päť rokov. Whitechest - odvážni bojovníci. Jim Corbett kedysi zaznamenal obraz o tom, ako himalájsky medveď prenasleduje päty tigra napriek tomu, že časť skalpu bola odtrhnutá a jeho labka bola zranená.

Stav obyvateľstva a druhov

Je zaradený do kategórie "zraniteľných" IUCN, najmä v dôsledku odlesňovania a lovu cenných častí jeho tela. Ázijský čierny medveď je uvedený v Číne ako chránené zviera. V Indii je tiež strážený, ale kvôli nedokonalosti reformy obžalovaných je ťažké postaviť sa pred súd. Aj v populácii čiernych medveďov žijúcich v bielom sa aktívne bojuje v Japonsku. Navyše stále existuje nedostatok účinných metód na zachovanie japonských čiernych medveďov. Uvádzajú sa biely medvede medvede Červená kniha Rusko ako vzácny druh, na ktoré sa vzťahuje osobitná ochrana so zákazom ich lovu. Tento druh je tiež uvedený v Červenej knihe vo Vietname.

Hlavná hrozba pre biotop čínskych čiernych medveďov prináša odlesňovanie, Začiatkom 90. rokov sa oblasť čierneho medveďa znížila na 1/5 plochy, ktorá existovala pred 40. rokov 20. storočia. Izolovaní jedinci čelia environmentálnemu a genetickému stresu. Jedným z najvýznamnejších dôvodov ich neúprosného zmiznutia je rybolov. Pretože labky čierneho medveďa, kože a žlčníka sú veľmi drahé. Tiež himálajské medvede spôsobujú poškodenie poľnohospodárskej pôdy - záhrad a včelárskych fariem.

Je to dôležité! Aj v Indii je pytliactvo pre čierneho medveďa nekontrolovateľné a v Pakistane je vyhlásené za ohrozený druh.

Napriek tomu, že znášanie medveďa je známe v celom Japonsku, úrady nemajú dostatok prostriedkov na nápravu situácie. Vtáčia škodcovia sa tu praktizujú počas celého roka, aby zvýšili výnos. Trampové boxy sa od 70. rokov značne využívali na ich chytenie. Odhaduje sa, že v budúcnosti by mal počet vyhubených medveďov klesať v dôsledku poklesu počtu starých tradičných poľovníkov a rastu mladšej generácie obyvateľstva, ktorí sú menej ochotní loviť.

Hoci sú čierne medvede v Rusku chránené od roku 1983, pytliactvo spôsobené rastúcim dopytom po medveďoch na ázijskom trhu je stále hlavnou hrozbou pre ruskú populáciu. Mnohí pracovníci čínskeho a kórejského pôvodu, údajne zamestnaní v drevárskom priemysle, sa v skutočnosti podieľajú na nezákonnom obchode. Podľa niektorých ruských námorníkov si môžete kúpiť medveď od miestnych lovcov na predaj v Japonsku a juhovýchodnej Ázii. Lesnícky priemysel v Rusku rýchlo rastie, čo je vážnou hrozbou pre biotop asijského čierneho medveďa. Rezanie stromov, ktoré obsahujú dutiny, zbavuje čiernych medveďov ich hlavného biotopu. To ich spôsobí, že umiestnia svoje duny na zem alebo do hornín, čím sa stanú zraniteľnejšími voči tigrom, hnedým medveďom a poľovníkom.

Zber dreva prevažne prestal byť vážnou hrozbou pre čierneho medveďa z Taiwanu, hoci nová politika týkajúca sa prevodu vlastníctva pozemkov zo štátu na súkromné ​​záujmy má vplyv na niektorých nížinných obyvateľov, najmä vo východnej časti krajiny. Výstavba novej krížovej ostrovnej diaľnice cez biotop medveďa je tiež potenciálne ohrozujúca.

Južná Kórea zostáva jednou z dvoch krajín, ktorá umožňuje držať čiernych medveďov v zajatí, Ako bolo oznámené v roku 2009, približne 1374 jedincov žilo na 74 medveďoch, kde boli chované na zabitie, aby sa mohli použiť na tradičné ázijské lekárstvo.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org