Zver

Rastliny a zvieratá arktických púští

Pin
Send
Share
Send
Send


Arktída je oblasť okolo severného pólu. Existujú polárne dni a noci, zimy sú veľmi chladné a letná teplota nezvyšuje nad nulovými stupňami. Ale pre mnohé stvorenia sú takéto extrémne podmienky len plusom. Ktoré zvieratá žijú v Arktíde. Ponúkame vám popisy a fotografie najzaujímavejších zvierat Arktídy.

Arktída predátorských cicavcov

Väčšina predátorských zvierat v Arktíde sú divokí poľovníci s dobrou chuťou, ktorí môžu útočiť na hospodárske zvieratá a dokonca aj na ľudí. Počet jedincov v populácii predátorov v Arktíde závisí predovšetkým od počtu lemmings, ktoré sú hlavnou "pochúťkou" arktických líšokov, vlkodavcov, polárnych vlkov a v niektorých prípadoch aj sobov.

1. ľadový medveď

Najväčší člen rodiny Bear, uvedený v Červenej knihe sveta v roku 1953, sa nenájdil nikde inde okrem Arktídy. Život potrebuje rozvedený ľad, polyny alebo okraj ľadových polí a pečatí - jeho obľúbené jedlo.

Najbližší biely medveď biotopu k pólu má zemepisnú šírku 88 ° 15 '. Niektorí muži ľadových medveďov dosahujú výšku 3 metre a tonu hmotnosti. Ale s takou pôsobivou veľkosťou a zdanlivou pomalosťou sú ľadové medvede mimoriadne pohyblivé a vytrvalé zvieratá.

Ľadové medvede sú vynikajúci plavci, prekonávajúc až 80 km v ľadových vodách, to pomáha membrána na podložkách. Ľadové medvede ľahko cestujú asi 40 km za deň, zvládajú zložité ľadové hmlisty a hlboký sneh. Kožušina polárneho medveďa si zachováva teplo tak dobre, že ho ani nezaznamenáva letecká infračervená streľba.

2. Wolverine

Veľký zástupca rodiny Kunih, divoký predátor a mimoriadne nehybné zviera. Pre schopnosť tohto zviera útočiť na hospodárske zvieratá a dokonca aj na ľudí, je tiež nazývaný Demon severu. Wolverine hmotnosť sa pohybuje od 9 do 30 kg, a vzhľad vyzerajú skôr ako jazvečí alebo medvede.

Na rozdiel od ostatných členov rodiny Kunih, vlkolak migruje v rámci svojej individuálnej sekcie, zatiaľ čo v neustálom hľadaní potravy. Zviera ľahko stúpa stromy kvôli jeho ostré pazúry a silné labky. Vytvára zvuky podobné žíhaniu psov, má vynikajúci sluch, zrak a vôňu.

Wolverine je všežravá, môže, rovnako ako jesť jedlo pre iné dravce, a môže dokonca loviť pomerne veľké zvieratá na vlastnú päsť a jedia rastliny a bobule, orechy. Je to tak odvážne a rozzúrené zviera, že aj majiteľ Arktídy ho polárny medveď snaží prejsť.

3. Polárny vlk

Tento poddruh vlka žije po celej tundry a Arktíde. Zvyčajne sa živí malými zvieratami - polárnymi zajacmi a lemovaním, ale aj pižmov a sob sú súčasťou stravy. V krutých podmienkach polárnych nocí a dlhých chladných období sa prispôsobil na kŕmenie akýmkoľvek jedlom.

Polárni vlci môžu prežiť len v balení. V podmienkach arktických púští, kde nie je miesto pre pasažierov, sa musí uchýliť k inej - sociálnej taktike lovu, ktorá trpezlivo čaká na to, aby obete vykonali dohľad a oslabujú svoju obranu.

4. Arktická líška alebo polárna líška

Polárna alebo arktická líška je dravé zviera, jediný člen rodu arktického líška. Na rozdiel od obyčajnej líšky má skrátenú papuľu, malé zaoblené uši, labky, pokryté tvrdou vlnou a drevené telo. V závislosti od sezóny môže byť líšová kožušina biela, modrá, hnedá, tmavošedá, ľahká káva alebo piesok. Na tomto základe existuje 10 poddruhov zvierat, ktoré žijú na rôznych územiach.

Neďaleko pol kilometra od vody, arctic fox vykopáva zložité otvory s množstvom vchodov. Ale v zime sa často deje na snehu. Jedí všetko, jeho strava zahŕňa rastliny i zvieratá. Základom výživy sú však vtáky a lemmings.

1. Soby

Zvieratá vyvíjajú čím skôr komplexnejšie podmienky svojej existencie. Soby sú tak odlišné od ostatných členov rodiny Olenevovcov, že je okamžite jasné, že všetko je v poriadku s ťažkosťami. Caribou (tak ako sa nazývajú v Severnej Amerike) sú nielen šampióni prežitia, ale aj najmladšími členmi rodiny. Objavili sa iba pred dvomi miliónmi rokmi.

Ploché a široké, nasmerované na okraje kopytov sobov, robia zvieratá do terénnych vozidiel. S ľahkosťou cestujú na snehu, močiare a ľade. Rovnaké kopytá, ktoré sa používajú namiesto plutvy, pomáhajú zveriť dokonale plávať a prekonávať nielen veľké rieky, ako je Yenisei, ale aj námorné prielivy. Ich vlna má špeciálnu štruktúru, jej chĺpky sa rozširujú smerom ku koncu a vytvárajú tepelnoizolačnú vzduchovú vrstvu. Dokonca aj horný ret a špička nosa sú pokryté jemnými mäkkými vlasmi.

Sobie jesť rôzne jedlá - v lete je to sukulentné rastliny, v zime - lišajníky, kríky. Aby kompenzovali nedostatok stopových prvkov, hubili svoje vlastné vylúčené parohy, zožrali riasy a mušle na brehu. Dôležitým dôvodom na ich prežitie je životnosť stáda.

Vzácny silný kopytník, rovnaký vek ako mamut, ktorý má hrubý podsad, ktorý je niekoľkokrát teplejší ako jahňacie. Ich dlhé husté vlasy visia takmer na zem a zatvárajú zviera a nechávajú len kopytá, rohy, nos a pery. Zimné voly prežiť chladné počasie bez migrácie, sú ľahko znášané ťažkými mrazmi, ale zomierajú za prítomnosti vysokej snehovej pokrývky, najmä s ľadovou kôrkou zhora.

Pinniped Arctic Cats

Nostrily značnej veľkosti im dávajú príležitosť dýchať toľko vzduchu, aby zostali pod vodou po dobu až 10 minút. Predné končatiny sú premenené na plutvy a jedlo, ktoré slúžia, sú morské obyvateľstvo - mäkkýše, krill, ryby a kôrovce. Predstavte si najčastejšie plutvonožce Arktídy.

Jediný moderný člen Morzhovovcov je ľahko rozoznateľný vďaka masívnym kly. Vo veľkosti medzi plutvonožcami to zaujíma druhé miesto po Slonovom mori, ale rozsah týchto zvierat sa neprekrýva. Mrože žijú v stádach a odvážne sa chránia pred nepriateľmi.

Majú rozsiahlejšiu distribúciu, žijú na pobreží Tichomoria, Atlantického oceánu a Arktídy. Sú to veľmi dobrí plavci, hoci ich nemožno stretnúť ďaleko od brehu. Tesnenia nemrznú v studenej vode v dôsledku silnej vrstvy podkožného tuku a nepremokavého kožu.

3. Pečať

Pečate spolu s lvy ležať patria do rodiny ušných tuleňov. Pri pohybe sa mačky spoliehajú na všetky končatiny a ich oči majú tmavý obrys. V lete sa tuleň severnej kože žije na severe Tichého oceánu a s príchodom jesene migruje na juh.

4. Tuleň severného slona

Tu je potrebné poznamenať, že tuleňové slony sú rozdelené na severnú (obývajúcu Arktídu) a na juh (žijúca v Antarktíde). Sloní mori dostali svoje meno kvôli impozantnej veľkosti a nosu starých mužov pripomínajúcich kmeň. Žijú na severnom pobreží Arktídy a dokonca aj na juhu. Dospelí muži dosahujú hmotnosť 3,5 t.

Morských morských cicavcov

Žiaden cicavec nemožno porovnávať v jeho schopnosti prežiť v krutých podmienkach Arktídy s veľrybami, ako je veľryba veľká, narwhal a veľryba. Nemajú chrbtovú plutvu prítomnú vo zvyšných veľrybích. Existuje asi 10 druhov morských cicavcov v Arktíde - veľryby (veľryby veľké, modré, veľryby a spermie) a delfíny (killer veľryby). Hovorme o najpopulárnejších.

Vyznačujú sa prítomnosťou iba dvoch horných zubov, z ktorých sa ľavý muž u mužov vyvíja do mieška až do 3 metrov dlhého a váži až 10 kg. S týmto kelom, muži prelomia ľad, vyrábajú polynyy, slúži aj na prilákanie žien a na mnohé iné účely.

Jedná sa o druh zubatých veľrýb z rodiny Narvalovov. Biele veľryby tiež potrebujú atmosférický kyslík a riziko sa dusí, keď je dlhý čas vystavený silnému ľadu. Nakŕmia ryby a robia rôzne zvuky.

3. Veľryba grónskeho

Je to jediný reprezentant balenových veľrýb, ktorý žije celý svoj život v chladných vodách severnej pologule. Na jar migrujú na sever a na jeseň sa plavia o niečo ďalej na juh a vyhnú sa ľadu. Sú živené planktónom.

4. Orca (zabijak)

Orca je najväčší predátorský delfín. Jeho farba je kontrastná - čierna a biela s výraznými bielymi škvrnami nad očami. Ďalšou pôvodnou črtou zabijákov veľrýb je hrebeňová plutva s vysokým polomerom. Rôzne populácie týchto predátorov sa špecializujú na určité jedlo. Niektoré zabijaké veľryby dávajú prednosť sledovaniu a migrujú po ich kŕdle, iní lovia pinnipedy. Nemajú žiadnych súperov a sú na vrchole potravinového reťazca.

Arktídy hlodavcov

Nie je možné preceňovať dôležitosť lemmings pre existenciu zvierat arktického púšte. Kŕmia takmer všetkými vyššie uvedenými pozemskými zvieratami. A polárne sovy nevytvárajú ani hniezda, ak populácia lemovania nie je v najlepšom stave.

Zvieratá z arktických kníh

V súčasnosti sú niektoré arktické zvieratá ohrozené. Prírodné zmeny a zmeny spôsobené ľudskou činnosťou v klimatických podmienkach Arktídy predstavujú významnú hrozbu pre zvierací svet. Zoznam zvierat v Arktíde, ktoré sú uvedené v Červenej knihe, zahŕňa nasledovných zástupcov arktického pása.

  • Ľadový medveď
  • Veľryba Grónska.
  • Narvala.
  • Sobov.
  • Atlantiku a Laptevských mrožov.

Pižma je tiež vzácny druh zvierat. Jeho predkovia žili na Zemi v čase mamutov.

V júni 2009 bol nariadením ruskej vlády založený ruský národný park Arktída, ktorého hlavnou úlohou je zachovať a študovať predstaviteľov flóry a fauny Arktídy, ktorí sú na pokraji vyhynutia.

Arktické zvieratá nežijú na severnom póle, nie je možné tam žiť. Oni sú častejšie v južnom Arktíckom oceáne, na pobreží kontinentov a na ostrovoch.

Arctic Desert: Poloha, podnebie a pôda

Arktické podnebie zahŕňa dlhú krutú zimu a krátke chladné leto žiadne prechodné obdobia a mrazivé počasie. V lete teplota vzduchu sotva dosiahne 0 ° C, často prší snehom, obloha je pokrytá šedými mraky a tvorba hustej hmly je spôsobená silným odparovaním oceánskej vody. Takéto drsné podnebie je spôsobené kriticky nízkou teplotou vysokých šírok a odrazom tepla z povrchu ľadu a snehu. Z tohto dôvodu sú zvieratá, ktoré žijú v zóne arktických púští, podstatne odlišné od zástupcov fauny žijúcej v kontinentálnych zemepisných šírkach - sú omnoho ľahšie prispôsobiteľné, aby prežili v takýchto nepriaznivých klimatických podmienkach.

Ľadový priestor bez glazúr doslova zahalené v permafrostPreto je proces tvorby pôdy v počiatočnom štádiu vývoja a uskutočňuje sa v štíhlej vrstve, ktorá je tiež charakterizovaná nahromadením mangánu a oxidov železa. Charakteristické železo-mangánové filmy sa tvoria na úlomkoch rôznych hornín, ktoré určujú farbu polárno-púštnej pôdy, zatiaľ čo v pobrežných oblastiach sa tvoria soľné pôdy.

Veľké kamene a balvany v Arktíde sa prakticky nedodržiavajú, ale tu sú malé ploché kamene, piesok a samozrejme známe guľaté uzliny pieskovca a kremíka, najmä sférulitov.

Vegetácia arktického púšte

Hlavný rozdiel medzi Arktída a tundrou spočíva v tom, že v tundry existuje možnosť existencie pre širokú škálu živých tvorov, ktoré dokážu vychovávať svoje darčeky, av arktickej púšti to jednoducho nie je možné. Práve z tohto dôvodu na ostrovoch Arktídy neexistujú domorodí ľudia málo flóry a fauny.

Územie arktickej púšte je zbavené kríkov a stromov, sú len izolované od seba a malé oblasti s lišajníkmi a mechmi horniny, rovnako ako rôzne riasy kamenisté krajiny. Tieto malé ostrovné vegetácie pripomínajú oázu medzi nekonečnými plochami snehu a ľadu. Jedinými predstaviteľmi bylinnej vegetácie sú ostriež a trávy a kvitnúce rastliny - kamenné pílenie, polárne maky, alpský foxtail, kukurica, zrná, bluegrass a arktická šťuka.

Divoká zóna arktického púšte

Suchozemská fauna severného okraja je pomerne chudobná kvôli veľmi zlej vegetácii. Možno jediní predstavitelia zvieracieho sveta ľadových dezertov sú vtáky a niektoré cicavce.

Medzi najbežnejšie vtáky:

  • tundra jarabice,
  • vrany,
  • biele sovy,
  • čajok
  • alky,
  • kajka,
  • mŕtve konce
  • alkúni,
  • starostov,
  • terns,
  • alkúni.

Popri stálych obyvateľoch arktických ľadov sa tu objavujú aj sťahovavé vtáky. Keď sa na sever, deň a teplota vzduchu bude vyššia, Arctic prísť opereného z tajgy, tundre a kontinentálnych šírok, teda v Severnom ľadovom oceáne periodicky objavujú čierne hus, Temminck biele husi, Pacific Golden Plover, plovers, Upland myšiaky a Dunlins , S nástupom chladných sezón sa vyššie spomínané druhy vtákov vrátia do teplých hrán južnejších šírok.

Medzi zvieratami je možné rozlíšiť nasledujúcich zástupcov:

  • soby,
  • lumíci,
  • ľadové medvede
  • zajace,
  • tesnenie
  • mrože
  • arktických vlkov,
  • Arctic foxes
  • pižma
  • beluga veľryby
  • Narvalové.

Hlavným symbolom Arktídy sa už dlho považujú polárne medvede, ktoré vedú k polokorunovému životnému štýlu, hoci najrozmanitejším a najpočetnejším obyvateľom tvrdej púšte sú morské vtáctvo, ktoré sa hniezdia v lete na studených skalnatých brehoch a tvoria tak "trh s vtákmi".

Prispôsobenie zvierat k arktickému podnebiu

Všetky vyššie uvedené zvieratá nútené prispôsobiť sa k životu v takých krutých podmienkach, takže majú jedinečné adaptačné vlastnosti. Samozrejme, kľúčovým problémom arktického regiónu je možnosť zachovania tepelného režimu. Aby sme prežili v takom krutom prostredí, je s touto úlohou, že zvieratá musia úspešne zvládnuť. Napríklad, arktické líšky a ľadové medvede sa zachránia pred mrazom vďaka teplej a hustým kožušinám, voľné perie pomáhajú pernaté a pre pečate ich tuková vrstva je pozitívna.

Ďalšia spása živočíšneho sveta z arktického drsného podnebia vďaka charakteristickej farbe získanej priamo na začiatku zimného obdobia. Avšak nie všetci predstavitelia fauny môžu v závislosti od sezóny zmeniť farbu danú prírodou, napríklad polárne medvede zostávajú majiteľmi snehovo bielej kože počas všetkých ročných období. Prirodzená pigmentácia predátorov má aj výhody - umožňuje im úspešne loviť a nakŕmiť celú rodinu.

Zvieratá a vtáky arktických púští

Extrémne pomalé obnovenie vegetácie. Fauna je hlavne morská: mrož, tesnenieleto je vtáčie trhy, Suchozemská fauna je slabá: Arktická líška, ľadový medveď, arktický hlodavec.

Arktída je rozdelená na dve zóny: ľadovú zónu a zónu arktických púští. Zóna ľadu je moria Arktický oceán spolu s ostrovmi. A oblasť arktických púští zaberá zanedbateľné skaly z kamenistého územia, ktoré sú na krátky čas oslobodené od snehu na ostrovoch a na pevnine (len úzka hranica susedí s okrajmi tundra na severe polostrova Tajmyrskému).

veľryby

Z radu kytovcov žijúcich v Arktíde je narwhal bezpochyby zaujímavý.

Je povinný byť tak populárny s jeho dlhým rohom, ktorý vystupuje priamo z jeho úst. Tento roh dosahuje dĺžku 3 metre a jeho hmotnosť je 10 kg. Nie je nič iného ako bežný zub, ktorý sa rozrástol na takú veľkú veľkosť. Tento zub neprináša cicavcovi žiadne nepríjemnosti, ale prečo je to potrebné - neexistuje žiadna definitívna odpoveď, aj keď existuje mnoho rôznych predpokladov.

Grónska veľryba je príbuzná narwhal.

Ale jeho veľkosť je mnohokrát väčšia a namiesto zubu v ústach je veľryba a obrovský jazyk. Je to jeho jazyk, ktorý olizuje planktón, uviaznutý v platniach kostí.

Toto obrovské zviera je absolútne neškodné, v severných vodách, ktoré žilo tisíce rokov.

Belukha alebo polárny delfín zastupuje aj túto spoločnosť.

Jedná sa o veľké zviera - jeho hmotnosť dosahuje 2 tony a jeho dĺžka je 6 metrov. Biela veľryba miluje jesť ryby - samotný polárny delfín nikdy neodmieta skúsiť zabijakovú veľrybu. Právo zaujíma jedno z prvých miest medzi najsilnejšími a najväčšími morskými predátormi.

V arktických vodách je častým návštevníkom. Nielen veľryby beluga, ale aj mrože, tesnenia a tesnenia zomrú z ostrých zubov.

Arktické zvieratá by ztratili veľa, ak by medzi nimi nebol taký dravec ako líška.

Vďaka svojej krásnej kožušine je toto zviera známe ďaleko za studenou oblasťou. Je známy tak v Afrike, ako aj v Austrálii av Brazílii - ženy nakoniec nosia kabáty Arctic Fox vo všetkých kútoch sveta. Arktická líška je veľmi malá zviera. Его вес едва дотягивает до 5 кг, а высота в холке не бывает больше 30см.

Но этот малыш очень вынослив и быстр. К тому же он любит путешествовать. Его можно встретить практически во всех уголках Арктики. Он часто сопровождает белого медведя, благоразумно держась от мощного хищника на почтительном расстоянии.

Этот маленький грызун, немного обогнавший по размерам мышь, имеет для животного мира Арктики огромное значение.

Takmer všetky zvieratá sa kŕmia a polárna populácia sov priamo závisí od svojej populácie. V tých rokoch, keď je lemovanie malé, dravý vták vôbec nehvieti. Arktická líška tiež stráca záujem o cestu, ak sa počet malých hlodavcov dramaticky zvýši.

Vtáky arktických púští

Vtáky sú najpočetnejšími obyvateľmi severného okraja.

Červený čajka je krehký tvor, s hmotnosťou 250 gramov a dĺžkou 35 cm, cíti sa dostatočne sebavedomý a voľne stráca ťažké zimy v tundry alebo nad hladinou mora, ktorá je pokrytá unášanými ľadovými kvetmi. Často sa spája s jedlom väčších predátorov.

Kaira je čierny a biely vták hniezdo na vysokých útesoch a trávi zimu v ľade bez toho, aby zažil veľa nepohodlie.

Spoločná Gaga je severná kačica, ktorá sa ľahko ponorí do ľadovej vody do hĺbky až 20 metrov.

Najvzácnejší a najväčší medzi vtákmi je polárna sova. Nemilosrdný dravec s nádhernými žltými očami, snehovo bielym perím loví iné vtáky, hlodavce a niekedy aj mladé väčšie zvieratá, ako sú líšky.

Spoločná pečať

Spoločná pečať žije vo východnej a západnej časti Arktídy.

Na východe je Beringovo more, Chukčské more a Beaufortské more. Na západe, v Barentsovom mori a v južných pobrežných vodách Grónska. Stretáva sa v iných moriach Arktídy, ale v malom množstve. Obýva tiež severné pobrežné vody Atlantického a Tichého oceánu a je tiež trvalým pobytom v Baltskom mori.

Zdá sa, že tesnenia z rôznych regiónov sa veľmi líšia. Sú to zvieratá žijúce vo východnej alebo tichomorskej pečati, o niečo väčšie ako ich západné (atlantické) náprotivky. Celkovo je dnes 500 tisíc hláv.

Dĺžka tela bežného tesnenia sa pohybuje medzi 1,85 ma hmotnosťou 160 kg. Muži sú o niečo väčší ako ženy, zvyšok sú prakticky rovnakí.

Charakteristickou črtou týchto zvierat sú nozdry v tvare V. Môžete ho okamžite rozpoznať bez ohľadu na farbu pleti. Farba je iná. Obsahuje hnedé, sivé a červené tóny. Prevažuje farba červenošedej vlny. Na ňom sú po celom tele rozptýlené malé hnedé alebo čierne škvrny, ktoré sa podobajú na podlhovasté škvrny.

Na zadnej strane sú vzory čiernych a hnedých škvŕn. Často sa na tuleňoch nachádzajú čierne škvrny na tvári, hlave a chvoste. Mladé mláďatá sa narodili v rovnakej farbe ako ich rodičia. Biela kožušina v prvých týždňoch života, rovnako ako niektoré ďalšie druhy, ktoré nemajú.

Spoločná pečať sa živí rybami. Jeho ponuka zahŕňa húsenicu, arktickú tresku, navagiu, korušku a sleď.

Nepohybuje bezstavovce. Toto zviera žije v pobrežných vodách a ignoruje dlhé cesty. Na konci leta a na jeseň leží na pľuzgiere a plytké oblasti, ktoré sú vystavené prílivu.

Zabraňuje otvoreným priestorom a širokým brehom. Dobré plávanie, ponory.

V poriadku veľrýb existuje obrovský počet rôznych druhov cicavcov. Najvýznamnejšie z nich sú narwhals.

Sú povinní byť tak populárni s ich dlhým rohom alebo kelom, ktorý vyčnieva priamo z úst a dosahuje dĺžku 3 metre. Tento kel sa skladá z kostného tkaniva, ale na rovine s tvrdosťou je extrémne flexibilný. V skutočnosti to nie je nič iného ako jeden z dvoch horných zubov, prepichlo horný ret a vylezlo.

Takýto kozlík má hmotnosť 10 kg.

Narwhal je pomerne veľké zviera.

V dĺžke niekoľko zástupcov tohto druhu dosahuje 5 metrov. Obvyklá dĺžka sa pohybuje od 4 metrov. Váha muža je jeden a pol ton. Ženy vážia od 900 kg do ton. Z nejakého dôvodu nemá tento cicavec žiadnu dorzálnu plutvu.

Sú k dispozícii iba bočné plutvy a silný chvost. Hlava narvalu je okrúhla, s výrazným čelným nárazom na ňu.

Ústa sú nízke a veľmi malé. Brucho cicavca je svetlá farba. Chrbát a hlava sú oveľa tmavšie.

Celé horné telo je pokryté šedo-hnedými škvrnami rôznych veľkostí, takže chrbát a hlava sú ešte tmavšie. Oči sú malé, hlboko zapustené, s aktívne cirkulujúcou vnútroočnou tekutinou. To znamená, že sú plne prispôsobené tvrdým arktickým podmienkam a okrem toho sú tiež obdarení ostrým zrakom.

Nakŕmili sa narwhals hlavne v mäkkýšov a kôrovcov.

Ryby sú tiež zahrnuté v ich strave. Rovnaká treska, platýs, halibut a goby sú neoddeliteľnou súčasťou menu týchto zvierat. Pri love na ryby na dne, muž často používa jeho kel. On ich vystraší z obete a núti ju, aby sa zdvihla zospodu.

Arktická líška alebo polárna líška patrí k druhom arktických líšok rodiny psov, je to predátor. Jeho biotop je veľmi rozsiahly.

Žije v polárnej tundry v Eurázii a Severnej Amerike, v Grónsku a Spitsbergenu. Zvyknutí si na Novú Zem, Severnú Zem a Franz Josephovu krajinu. Ostrovy severného kanadského súostrovia sú tiež pôvodným dedičstvom. Žije na mnohých ďalších ostrovoch Severného ľadového oceánu. V zime migruje a hľadá lepší podiel na severe aj na juhu. To sa nachádza medzi arktickými ľadmi, vždy po polárnom medveďovi av dolnej časti Amur a v drsnom Bajkalskom taji.

Pohybuje sa tisíce kilometrov a po niekoľkých mesiacoch sa môže dostať z Aljašky z Taimyru.

Líška sa nemôže pochváliť veľkou veľkosťou. Dĺžka jeho tela sa pohybuje od 50 do 75 cm, chlpatý chvost je dlhý 25-30 cm, výška v kohútiku dosahuje 30 cm, hmotnosť nepresahuje 10 kg.

V hlavnej mase, muži, v úrodnej, uspokojujúce časy, vážiť 5-6 kg. Ženy sú elegantnejšie - ich hmotnosť je o 500 gramov menšia. Toto zviera má stopky jeho labiek bezpečne pokryté vlasmi.

Rozvážna povaha to urobila, aby zviera nezmrazilo. Uši sú tiež pokryté hustou kožušinou a veľmi malé. Toto neovplyvňuje arktickú líšku, aby ste ju perfektne počuli. Má tiež vynikajúci pocit vône, ale jeho vízia, rovnako ako všetci španielsky, nie je nič iné. Papuľa skrátená, drepanie tela. Ak chcete dať hlas, potom polárna liška kvílí.

Možno vrčať, aby vystrašil nepriateľa.

S nástupom chladného počasia v tundry sa stáva hladným. Chlpatý dravec je nútený opustiť svoje domovy. Časť arktických líšok sa ponorí na sever do ľadovej zóny Arktídy. Zvieratá sú pripevnené k polárnym medveďom a neustále ich sledujú. Sú to veľkí lovci.

Zachytávajú pečate, narwhal, beluga. Keď jedia pokožka a tuk ich obetí, mäso je ponechané na arktickú líšku. Ďalšia časť polárnych líšok sa pohybuje na juh. Dosiahli miesta tajga. Tam je veľa jedla, na rozdiel od holé tundra, ale tam je veľa veľkých predátorov predstavovať skutočnú hrozbu pre malé zviera.

Vlci, líšky, vlkodavy zničia líšky. Tí, ktorí dokážu prežiť, sa vrátia späť k tundry.

Zvieratá arktických púští v Rusku

Vrátia sa do svojich labyrintov a opakuje sa sezónny životný cyklus.

Malé zviera obalené farebnou kožušinou z čeľade hlodavcov podčeľade Polevka sa nazýva lemming.

Jeho oblasť biotopu sa rozkladá na tundrové oblasti Eurazie a Severnej Ameriky. Toto zviera tiež obýva ostrovy Severného ľadového oceánu. Nachádza sa na takmer celom pobrežnom území Arktídy od Bieleho mora po Beringovo more. Je domorodým obyvateľom Novej Zeme, Severnej Zeme, Novosibirských ostrovov a Wrangelovho ostrova. Toto dieťa žije takmer všade, kde je aspoň nejaká vegetácia. Má niekoľko typov - všetky sú dokonale prispôsobené nepriaznivým polárnym podmienkam.

Lemming farba srsti je pestrá, čierno-šedá alebo šedo-hnedá.

V niektorých druhoch je kožušina v zime ľahšia farba. V kopytoch kože sa koža stáva biela. Zviera sa takmer úplne zlúči so snehovou pokrývkou. Dĺžka tela hlodavca sa pohybuje od 10 do 15 cm. Hmotnosť je asi 50-70 gramov. Má krátke nohy, jej chvost nie je dlhší ako 2 cm a jeho malé uši sú úplne ukryté v kožušinách.

Väčšinou lemmings sú osamelé, ale niektoré druhy sú spojené do malých skupín.

Žijú v nory, v zime sa usadia pod snehom. Krmivo pre rastlinné potraviny. Ich strava obsahuje koreň, mech, listy a mladé výhonky z vŕby a brezy. Hlodavec tiež konzumuje moruše, čučoriedky a ďalšie bobule. V živých rokoch sa rýchlo znásobuje. V dobách hladu dochádza k obrovskému odchodu tohto zvieraťa z jeho domovov. Lemingy sa platia do uspokojujúcich okrajov jeden po druhom. Pri riekach a prielivoch sa hromadia v obrovských kŕdľoch.

Rodent pláva veľmi dobre, takže vodné bariéry úspešne prekonáva. Ale v každom prípade, veľa zvierat zomrie zo zubov a pazúrikov pôdy a vodných predátorov.

Pink čajka

Rasový čajok patrí do rodu čajok rodiny čajok.

Tento malý krásny a krehký vták žije v krutých oblastiach Arktídy. Vyberá miesta hniezdenia v dolných tokoch studených severných riek.

Vytvára hniezda na ostrovoch a brehoch týchto plne tečúcich potokov, ktoré tečú do Arktídy.

Indigirka, Kolyma, Yana, Anadyr - to sú rieky, ktoré sú jej domovom. Miluje jazero Taimyr, ako aj susednú tundru. Jedná sa o tundru a lesnú tundru, ktorá je v lete v ich lokalite. Rovnako ako ružový čajka a Grónsko, najmä západné pobrežie. V zime sa dieťa pohybuje k moru. Je vidieť tak v Nórskom mori, ako aj v Beringovom mori.

Tento pôvabný vták cestuje takmer všetkými ľadovými arktickými vodami.

Dĺžka tela ružového čajka nepresahuje 35 cm, hmotnosť je 250 gramov. Zadná strana vtáka a vrchol krídel majú šedo-šedú farbu. Hlava je svetlo ružová - takmer biela, hrudník je ružový, zobák je čierny a nohy sú červené.

Krk, v lete, je pokrytý úzkym čiernym pruhom. V zime zmizne. Chvost má skosený vzhľad. Pink čajka pláva nádherne v riečnych vodách.

V moriach radšej sedí na ľade: kúpanie pri mori ju nepodlieha kvôli nízkej teplote vody.

Počas obdobia hniezdenia sa ružový čajka živí hmyzom a malými mäkkýšmi pozdĺž brehov severných riek.

Na mori vták konzumuje ryby a kôrovce. Niekedy letí do obydlí ľudí, aby im v blízkosti potravy profitovali. Sama sa stáva predmetom lovu. Rovnaké líšky jedia vajcia týchto vtákov a sobi ich neodmietajú. Človek mu tiež dáva ruku. Ľudia vyhladzujú dospelých čajok kvôli krásnej a originálnej farbe. Z mŕtvych vtákov robia remeselníci vycpané zvieratá, ktoré stojí za dobré peniaze, čo v žiadnom prípade nemôže slúžiť ako ospravedlnenie pre takéto aktivity.

Kayra patrí do rodu vtákov celej rodiny.

Je domorodým obyvateľom polárneho regiónu. Celá jeho obchodná činnosť sa odohráva na okraji driftového ľadu. V ich blízkosti loví a hniezda na neprístupných skalách, ktoré sú veľmi blízko k nekonečnému ľadovému poľa. Vták žije na pobreží Grónska, New Earth, na Islande. Jej domov je Svalbard a Franz Josef Land.

Na východe je jeho zóna života obmedzená na Aleutské ostrovy a ostrov Kodiak pri južnom pobreží Aljašky. Husto usadila takmer celé severné pobrežie Eurasie, čo naznačuje jeho veľké množstvo. Dnes existuje viac ako 3 milióny týchto vtákov, čo je v skutočnosti pomerne veľa, ale zároveň nie je veľká hodnota pre obrovskú Arktídu.

Vták je stredne veľký.

Dĺžka jej tela sa pohybuje od 40 do 50 cm. Hmotnosť sa pohybuje v rozmedzí od 800 gramov do jedného a pol kilogramu. Krídla vo vzťahu k telu sú malé.

Vták je preto ťažké vzlietnuť. Aby sa voda zdvihla do vzduchu, musí bežať aspoň 10 metrov pozdĺž vodného povrchu. Ale je pre ňu vhodné, aby začal let z vysokých útesov. Spustí sa, rozširuje krídla a stúpa nad zem. Vo svojom peru je murre klasický štýl. Horná časť tela je čierna, spodná časť je biela. Zobák je tiež čierny, ale krk sa mení podľa farby roka.

V zime je snehovo biela a v teplej sezóne je čierna. Existujú dva typy dúhovky: tenká a hrubá.

Lovia len pod vodou.

Ponorte sa do hĺbky 15-20 metrov. V tomto vodnom stĺpci ryby. Tam je cairo capelin, treska, treska, rád sleď, gerbil. Okrem rýb, morských červov, kreviet, krabov sa dostáva do žalúdka. Počas dlhého polárneho dňa vták jedá najmenej 300 gramov rôzneho morského života.

Je pozoruhodné, že asi 200 gramov odpadového produktu prechádza cez črevá. Obsahuje veľa organických látok, ktoré slúžia ako výživné jedlá pre tie isté ryby a mäkkýše. Ten sa aktívne množí a opäť padá do žalúdka vtáka.

To opäť dokazuje, že príroda je veľmi racionálna a praktická.

Polárna sova

Polárna sova alebo biela sova, ako sa tiež nazýva, patrí k rodu orlov z radu sovoobraznyh. Jedná sa o veľký vták, ktorého biotop sa rozkladá na polárnu tundru Eurázie a Severnej Ameriky, rovnako ako ostrovy Severného ľadového oceánu.

Tento vták žije v Grónsku, na Novej Zemi, na severnej Zemi. Je neustále viditeľná na nových sibírskych ostrovoch a na ostrove Wrangel. Žije v Svalbard, Franz Josef Land, ostrov Jan Mayen, Aljaška a ostrovy Beringovho mora.

Predstavuje sa na ostrovoch Kolgujev a Vaigach, čo znamená, že prakticky obýva celý Arktída a nestráca ani tie najodľahlejšie a najmenšie pôdy z oblasti pozornosti.

Polárna sova má pomerne veľké telo. Jeho dĺžka u mužov je 55-65 cm, ženy sú väčšie. Dosiahnu dĺžku 70 cm, hmotnosť mužov sa pohybuje od 2 do 2,5 kg - zástupcovia slabšieho pohlavia sú ťažšie.

Niekedy majú ženy hmotnosť 3,2 kg, častejšie ich hmotnosť zodpovedá 3 kg. Rozpätie krídiel dosahuje 165 cm. Vták má okrúhlu hlavu a jasne žlté oči. Uši sú veľmi malé - sú takmer neviditeľné. Zobák je maľovaný čierny. Zároveň je takmer úplne pokrytá perím. Iba jeho tip je viditeľný. Nohy sú pokryté dlhým perím, veľmi ako vlna.

Pazúry sú čierne ako zobák.

Polárna sova je jasne vystavená otvoreným priestorom. Vták vždy loví zo zeme a usadí sa na vyvýšenom mieste. Prehliadne okolie, hľadí na korisť a keď vidí hlodavce, ztiahne krídla, letí k nemu a chystá obete s ostrými pazúram.

Malé voľne žijúce zvieratá prehĺtajú celé. Veľká korisť sa roztrhne a vyjede. Vlna a kosti sa rozkladajú vo forme malých hrudiek. Polárna sova najesie minimálne 4 hlodavce za deň, aby sa dostala na to. Uprednostňuje lov v ranných alebo večerných hodinách.

Atlantický mrož

Mrož je jedným z najväčších predstaviteľov arktickej fauny. Hmotnosť zvieraťa presahuje 1000 kg, dĺžka tela dosahuje takmer 4 metre. Výraznou časťou cicavca sú dva vyčnievajúce špičky, ktorých dĺžka môže dosiahnuť 40 cm.

Bohužiaľ, presná veľkosť populácie nie je známa. Počítanie sa vykonáva výlučne podľa odborných odhadov na niektorých častiach rakúskej divízie. Podľa dostupných štatistík však štatistiky nie sú povzbudivé - pozoruje sa prudké zníženie poddruhu.

Niekoľko epidémií ovplyvňuje prežitie atlantického mrosu. Výsledkom produkcie ropy je nielen morská voda, dno a pobrežná zóna znečistené, ale aj ľad - hlavné miesto odpočinku a chovu cicavcov. Druhý problém - tavenie ľadu v dôsledku globálneho otepľovania.

Trápenie z aktívneho pytliactva. Narwhal negatívne prenáša účinky úniku petrochemických produktov do prostredia, ktoré spôsobujú podráždenie slizničných očí, kožu a znižujú schopnosť plávania, subkutánna tuková vrstva stráca svoje termostatické vlastnosti.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org