Zver

Kde živé obyčajné divoké, stepní škrečky

Loading...

Stepový škrečok (obyčajný) je veľký samodisperzujúci druh hlodavcov, ktorý prakticky nemá nič spoločné s domácimi zvieratami. Vyznačuje sa malými ušami, dobre vyvinutými prstami, robí skvelú prácu pri kopaní dier a robí iné veci. Ale najdôležitejšie je, že je schopný žiť nezávisle, nepotrebuje iba ľudskú pomoc, ale agresívne prijme škrečka. Niekedy je oveľa bezpečnejšie stretnúť sa s hadom alebo jedovatým pavúkom ako s týmto divokým a zlým hlodavcom.

Opis druhu

Môžete vidieť pomerne veľa funkcií s jedným pohľadom na taký hlodavec ako stepný škrečok. Popis jeho vzhľadu je nasledovný:

  • podsadené telo s hrubou hlavou a krátkym krkom,
  • malé uši, lesklé a relatívne obrovské oči,
  • krátke labky s dobre vyvinutými prstami a krátkymi pazúrikmi.

Kožušina tohto zvieraťa obsahuje dva prvky: základ a podstavec. Vďaka tomu, že posledný škrečok dokáže ľahko tolerovať zimy a teploty nižšieho bodu. Farba je zvyčajne svetlo žltá alebo hnedá. Často sú tmavé a čierne škvrny.

Charakteristickým rysom je, že nohy škrečkov sú biele. Avšak predné a zadné končatiny na vnútornej strane sú čierne.

To však neznamená, že nebude možné splniť stepní škrečok, ktorý bude mať úplne inú farbu. Niekedy môžete vidieť úplne biele alebo naopak úplne čierne členy rodiny.

Oddelene je potrebné povedať o veľkosti. Muži dosahujú dĺžku 34 cm bez chvosta. Ten môže mať dĺžku až 5 cm.

Distribučná oblasť

Stepový škrečok sa rozprestiera na pomerne rozsiahlych územiach. Žije na zemi z Európy do Číny. Najmä v Rusku sa nachádza v oblastiach od Smolenska po južnú taigu.

Pre tento škreč nevyžaduje žiadne špeciálne životné podmienky, a preto môže žiť prakticky všade. Z väčšej časti sa zvieratá nachádzajú v blízkosti chleba a pšeničných polí. Niektorí ľudia vykopávajú svoje brezy priamo na týchto orných pozemkoch. Zvyšok radšej žije bližšie k osobe. Usadili sa v blízkosti dedín a dedín. Jedlo sa skladá z rôznych produktov zo záhrady.

Tam sú časté prípady, keď škrečky navštevujú stodoly a sklady. Rovnako ako domáce myši nesú zásoby v ich nory. Na rozdiel od nich sú však škrečky omnoho nebezpečnejšie, pretože sú agresívne proti ľuďom. Preto je potrebné nastaviť pasce, ak sa náhle také "susedstvo" všimne.

Škrečok škrečka

Stepový škrečok trávi väčšinu svojho života v nory. Nie je to kvôli tomu, že sa bojí opustiť hranice svojho domova. Zviera je celkom neohrozené. Ale pre lov potrebuje veľa odpočinku.

Hamster Hole vstupuje do zeme o 1-2 metre. Všetko závisí od toho, aké ľahké je vykopať pôdu. Základom domu sú:

  • obytná kamera,
  • šikmý východ,
  • čistý vstup.

Životná komora na druhej strane má tri "dvere". Prvé dve sú určené na zabezpečenie, aby zviera mohlo slobodne ísť domov a v prípade potreby ísť von. A tretie dvere sú zamerané na miestnosť so zásobami. Iba v zime a na začiatku jarného obdobia škrečok používa potravu odtiaľ, v ostatných dňoch jeho strava pozostáva z čerstvých zŕn, zeleniny a ovocia.

Ako identifikovať škrečka? Môžete to urobiť podľa charakteristických budov. Sú ľahko rozpoznateľné malými hromadami pozemkov, ktoré sa nachádzajú priamo pri vstupe / výstupe. Sú pokryté šupkami zŕn na vrchole.

Pomocou malej tyčinky môžete zistiť, či hlodavec žije v nájdenej diere. Musí byť umiestnený dovnútra a potom vytiahnutý. Ak sa na nej nachádza tkanina, mach, plevy alebo tráva, byt je opustený. Žiadny škrečok nezabráni jeho domu.

Kŕmenie škrečkovým kŕčom

Čo robí škrečok? Nemôžete nejako vyčistiť tento moment. Všetko závisí od miesta, kde žije. Ak sa jeho biotop zameriava na miesta v blízkosti obilných polí, bude sa väčšinou živiť obilninami. Navyše jeho poškodenie poľnohospodárstva bude minimálne. Navyše, často počas svojich kampaní na zásobovanie škrečkami jesť malý hmyz a zvieratá, čo uľahčuje ľuďom, aby sa ich zbavil.

Ak sa zviera usadilo v blízkosti dediny, potom základom jeho stravy bude zelenina a tie kultúry, ktoré sú najobľúbenejšie v tejto oblasti. Ale nemôžu byť zhromažďované ako zásoby na zimu, takže škrečky musia spustať sklady a prístrešky ľudí nájsť zrno.

Nie je nezvyčajné, že hladné zvieratá napadajú kurčatá, najmä ak v blízkosti nie sú žiadne sliepky, ktoré ich môžu chrániť alebo prinajmenšom spôsobiť hluk.

Divoký škrečok je náchylný k hibernácii, pretože nemá žiadnu inú možnosť než pomalý metabolizmus, aby odolal nepriaznivým poveternostným podmienkam. Začne sa zobudiť, keď je zem rozptýlená. Obvykle sa to deje vo februári, niekedy o niečo neskôr.

Pozoruhodnou vlastnosťou je, že škrečok okamžite neotvorí vstupy a výstupy. Spočiatku bude sedieť v diere na nejaký čas, zožerie zvyšky zásob a len o mesiac neskôr budú otvory otvorené.

Ženy vychádzajú neskôr, bližšie k času párenia.

Po prvé, po spánku zvieratá začnú jesť semená a zrná, ktoré nájdu na poliach. Potom začnú mladé výhonky. Ale kedykoľvek po hibernácii, škrečok je pripravený jesť mäso. Nebudú loviť sami, ich diéta sa bude meniť len pod podmienkou, že sa im dostane slabé alebo zranené zviera.

Škrečok je najagresívnejší a najhorší hlodavec. Ak sa mu iné predmety nechcú objaviť na očiach človeka, potom sa to pri najbližšej príležitosti vrhne do boja. Okrem toho tieto zvieratá spěchajú na psy, ktoré sú niekoľkonásobne väčšie ako sami.

Ak dokonca zoberiete do úvahy to, čo kŕmiť škrečok, môžete okamžite rozpoznať jeho zlú povahu. Napríklad, ak sa muž stretne so ženou počas párenia, bude ju uhryznúť na smrť. Ak počas procesu párenia je niekoľko uchádzačov usporiadaných, zriedka slabší dokážu prežiť.

Je nemožné neuvedomiť si lásku zvierat na územné rozdelenie. Samci môžu kontrolovať pôdu na 12 hektárov, ženy - o niečo menej. Ak na územie jedného škrečka vstúpi iné zviera, potom začne boj. A majiteľ pozemku bude najviac žiarlivá obrana.

Takže stretnutie so škrečkovým stepcom nie je dobré. Jediný spôsob, ako z neho urobiť dobrý zviera, je priniesť do domu veľmi malú osobu, ktorá nevie, ako žijú jej príbuzní.

Chovné škrečky

Koncom mája, keď prechádza 4-5 týždňov po párení, žena odchádza do hniezda. Môže sa tu narodiť 6-18 mláďat. Spočiatku budú deti plešaté a slepé, ale každý z nich má už zuby. Deti vyrastajú rýchlo, doslova 3. deň sa objaví prvý nadol. Po týždni si otvoria oči a pomaly sa plavia po hniezde, zvyknú si zvládnuť svet.

Stepový škrečok preukazuje svoju lojalitu iba počas párenia a odchovu potomstva. Samci sa starajú o niekoľko území žien. To sa deje tak, že v prípade porážky v zápase s oponentom je príležitosť pokračovať v závodu s inou ženou. Matky milujú svoje deti. A budú akceptovať aj kŕmenie iných mláďat, bez ohľadu na ich vek. Ale deti môžu negatívne liečiť nových susedov. Ak je nižšie dieťa menšie, potom bude s najväčšou pravdepodobnosťou rozdrvené.

Chytanie stepných škrečkov

Stepní škrečok v prírode sa rýchlo rozrastie. Nemôžu sa nazývať ohrozenými druhmi, hoci v mnohých rezervách ich život je prísne chránený. Z tohto dôvodu sa niektoré oblasti Ruska angažujú v rybolove "škrečkov".

Zvieratá sú chytené na jar a na jeseň. To sa deje až do doby, kedy dochádza k opadávaniu. Navyše, ak počas bojov, ktoré sa často pozoruje u škrečkov, bola koža poškodená, zviera sa uvoľní do voľnej prírody.

Zvieratá sú chytené v špeciálnych pasciach. Sú inštalované v blízkosti nory, mierne kvapkajú. Takéto zariadenia môžu mierne poškodiť končatiny, ale nie pokožku. Po namontovaní lapača do otvoru sa naleje voda. Zviera môže byť zachránené len za podmienky, že v tomto čase šlo o zásoby.

Koža sa používa v odevnom priemysle. Niektorí lovci jedia mäso, o ktorom sa hovorí, že pripomína veveričku. To je považované za veľmi chutné, a čo je najdôležitejšie - výživné.

Zaujímavé fakty zo života stepní škrečok

Neexistuje ojedinelé zviera ako stepní škrečok. Zaujímavé fakty zo života tohto hlodavca sú bežné. Napríklad biológovia boli veľmi prekvapení svojou veľkou láskou a schopnosťou plávať. V tomto procese sa zviera nafúkne vrecká, ktoré sa nachádzajú na lícach (umiestňuje tam aj zásoby) a udržiava ich na povrchu.

Hovoriť o tom, čo kačica jedí, nemôže stratiť zrak z jeho pytliactva. Vyskytli sa prípady, kedy tieto zvieratá zaútočili na králi, ktoré sú uvedené v červenej knihe, krčil ich krky a pokojne vychutnávali mäso.

Pretože škrečky sú veľmi agresívne, majú veľa nepriateľov. A je to dobré vo vzťahu k človeku. Skutočnosťou je, že ak sa nezúčastníte vyhladzovania, čo je vynikajúce pre predátorské vtáky, potom bude populácia príliš veľká. Ale v niektorých krajinách musí človek pracovať samostatne, aby vyčistil územie.

Na záver musím povedať, že existuje veľa znakov, ktoré má škrečok. Stepi a lesy-stepové územia získali výnimočného jedinečného obyvateľstva, napriek všetkej agresivite a nepríjemnosti.

Popis a stručný opis

Hniezda hlodavcov sa šíri po celej planéte. Zvyčajnými biotopmi sú polia, lúky, lesy, stepy, púšte a dokonca aj hory (do výšky 5000 metrov). Farba a veľkosť zvierat závisí od druhu, veku a biotopu.

Najmenší zástupcovia jedného z 19 známych poddruhov škrečkov vážia menej ako 10 a veľké viac ako 1000 gramov.

Dospelí v dĺžke do 34-40 cm, hmotnosť do 0,7-0,9 kg. Nie, to nie je Jungar. V tomto prípade sú ženy väčšie ako muži. Divoké hlodavce obývajú lesnú-stepnú zónu. Karby majú hustú konštitúciu, pomerne krátku hustú kožušinu, malý chvost (0,5-0,7 cm), krátke končatiny s ostrými pazúrikmi. Okrúhla hlava s elegantnými ušami, špicatý nos zarámovaný do fúzy. V ústach s 16 zubami upúta špeciálna pozornosť 2 páry ostrých rezákov (horné a spodné).

Divé škrečky majú pomerne rozsiahly biotop.

Treba poznamenať, že rezáky rastú v priebehu života zvieraťa, a preto ho musí neustále brúsiť.

Farba kože je prevažne červenohnedá (hnedastá, šedivá) so slabým tmavým pruhom na chrbte, bruchom tmavého (čierneho alebo uhoľovo-šedého) tónu, na lícach, stranách a svetloch papule.

Charakteristickým rysom je prítomnosť roztiahnuteľných spacích vakov na bokoch hlavy, tvorených záhybmi svalového tkaniva. To je účinný spôsob, ako prepraviť jedlo do nory.

Priemerná dĺžka života vo voľnej prírode sa blíži k 4 rokom. V domácnosti s dobrou starostlivosťou môže žiť až 5 rokov alebo v zriedkavých prípadoch 6 rokov.

Pôvodu z divého škrečka

Diaľniční predkovia hlodavcov žili na Zemi pred 80 miliónmi rokmi v dobe dinosaurov. Rýchly vývoj sa vyskytol v Pliocene éry (pred 40 miliónmi rokov) v kolízii ázijských a európskych pobočiek škrečkov. Prirodzené podmienky boli dominantným faktorom vo vývoji škrečkov, určovali životný štýl, veľkosť, farbu a stravu hlodavcov.

Treba poznamenať, že vo všetkých európskych krajinách je slovo škrečok, čo znamená hlodavec, písaný a vyslovovaný rovnakým spôsobom (rozdiel 1-2 listov).

Odborníci sú naklonení k pôvodu názvu od:

  • Staré ruské slová Homyky, homystor, homy, škrečok - loafer, bummer (na dlhé obdobie hibernácie).
  • Staroveká iránska a perzská hamaēstar - nepriateľská (protivníka), padajúca na zem (okolo uší obilnín).
  • Stará slovanská Hamka - lahodne jesť (pre schopnosť rýchlo naplniť jedlo na lícach).
  • Poľský skomleć - kričať, kričať, ston (pre piercing zvuky hlodavcov).

Distribúcia škrečkov bola taká významná, že pôda (suché hliny), v ktorej sa nachádzala v množstve, sa nazýva škrečok.

Krmivo škrečkov zahŕňa jedlá rastlinných aj živočíšnych.

Životný štýl hlodavcov

Špičková aktivita divokých hlodavcov sa vyskytuje v čase súmraku. Zhromažďujú zásoby, lovia skoro ráno a keď večer spadne tma. Predpokladá sa, že tieto hlodavce sú nočné, ale nie je nezvyčajné, keď karby zanechajú dunu počas dňa.

Muži a ženy sú vzájomne tolerantné na krátke obdobie párenia. Páry sa vytvárajú v marci až apríli. Jeden muž môže oplodniť niekoľko samíc za sezónu. Tehotenstvo trvá 2-3 týždne.

Chov hlodavcov je ľahko rozpoznateľný impozantnou hlinenou mohylou na povrchu.

Nora je hlboký (1,5 - 2,5 metrový) podzemný labyrint, ktorý zahŕňa:

  • Zásoby na zásoby (najmenej 2-3).
  • Nest (ženská) alebo domáca kamera.
  • Hygienická dutina (WC).
  • Vstup je vertikálny otvor v zemi.
  • Koniec.

Sú to úžasní výkopári, ale nikdy im chýba príležitosť obsadiť inú dieru a prispôsobiť ju vlastným potrebám.

Hlodavec je všestranný, až 80% jeho stravy pochádza z potravín rastlinného pôvodu. Keď sú skladovacie priestory zvieraťa naplnené na zimu, uprednostňujú sa obilniny, divo rastúce obilniny, strukoviny a semená rastlín.

Jedno zviera uchováva na zimu od 12-15 do 90 kg zásob.

Jedná sa o najagresívnejších členov rodiny a niekedy dokonca aj zaútočia na králiky.

Zvieratá konzumujú bobule, ovocie a zeleninu, ktoré dokážu nájsť. Zahrnuli sadenice zo zeleniny, sadenice ovocia a mladé vetvy kríkov. Neváhajte sadiť cibuľu, mrkvu, repu, zemiaky. Hmyz, jašterice a malé myšie hlodavce vstupujú do sekcie bielkovinových potravín.

Nepriatelia škrečok v prírode

Dospelá zdravá žena prináša 2-3 až 4 potomky ročne, 12 - 18 mladých. Narodia sa slepé ružové hrudky, ale rýchlo rastú. Populácia hlodavcov rastie exponenciálne.

Zastaviť nárast počtu divých škrečkov v ich prirodzenom prostredí:

  • Všetci veľkí draví vtáci: sovy, jastry, draci, havrani, havrani.
  • S veľkým potešením kŕmia jedia predstavitelia mačacej rodiny, fretky, lasice, líšky, vlky.

Ktoré spadajú do režimu spánku

Po nástupe týchto ochorení v októbri až novembri Karbych spadne do hibernácie, ktorá trvá asi 5 mesiacov. Spánok je plytký a vznášajúce sa zviera sa z času na čas prebúdza a vyčistí zásoby z skladov.

Mačky a psy tiež predstavujú hrozbu pre divých škrečkov.

Vzťah s mužom

Stepový škrečok sa vyznačuje agresívnym správaním. Keď zviera ochraňuje svoje územie, veľkosť a osobnosť nepriateľa mu nezáleží. Hlodavec sa zdvihne do stojana, kývne a odvážne sa ponáhľa k páchateľovi. Divoký škreč je pre človeka nebezpečný, po jeho kousnutí zostávajú hlboko roztrhané rany. Je nositeľom mnohých infekcií. Takéto stretnutia sa najlepšie vyhnúť.

Carby životný štýl

Carbysh, rovnako ako iné hlodavce, uprednostňuje nočné. Počas dňa sa schováva v norkách a vo večerných hodinách ide vonku na prehliadku majetku a doplnenie zásob. "Sklad" na poľnom škrečkovi je určený na pohodlnú existenciu niekoľko mesiacov.

Škrečky škrečkov sú labyrintmi s priemerom 5 až 10 metrov s oddelenými oddeleniami na skladovanie, odpočinok a spanie a dokonca aj toalety. Karbysh uprednostňuje použitie hotových tunelov, ktoré už boli vykopané gophermi alebo inými hlodavcami. Škrečok ich môže ľahko vyhnúť, ale častejšie vyzdvihuje opustené nory, ktoré potom obratne zmodernizuje. Vo dierach čistého zvieraťa. Zviera je vzorom horlivého majiteľa.

V teplej sezóne sa aktívne zapája do doplnenia zásob, rozšírenie územia, stará sa o pokračovanie tohto druhu. Pomalý metabolizmus mu umožňuje spať v zime.

V Rusku sú poľné škrečky obyčajné na Kaukaze, Altai a Sibíri. A lokalita zvieraťa zahŕňa Kazachstan a Čínu, mnohé európske krajiny.

Prečo sa kuklíci škreli?

Legendy hovoria o agresívnosti škrečka. Zviera aktívne chráni svoj život a bojuje o prežitie, ktoré mnohí nemajú radi, najmä poľnohospodári.

Hlodavec má ostré a silné dlhé zuby, ktoré udržiava "v tvare". Toto je jeho jediná zbraň, pretože nemá takú silu a silu ako iné dravé zvieratá, napríklad lev alebo tiger.

Ale hryzenie poľného škrečka nie vždy znamená nepriateľské. Skutočnosťou je, že u hlodavcov sa nedosiahne sluch a pocit pachu, je bežné, že skúsia všetko "na zub". Ale častejšie používa ostré zuby, keď cíti nebezpečenstvo.

Fanúšikovia začínajúcich hlodavcov vo svojich domovoch musia byť pripravení na skutočnosť, že krok škrečok môže ľahko skáčať prstom alebo cítiť nový zápach a chcú zistiť, čo to je.

Všeobecné charakteristiky poľného hlodavca

Полевые хомяки относятся к крупным породам грызунов. В природе встречаются взрослые особи поменьше (20 см в длину) и побольше (34–40 см.)

Вес среднего животного 650–750 грамм, но при хорошем питании могут быть и до килограмма.

Как выглядит хомяк? Хвостик у зверька мощный, в длину 3–10 см, в основании широкий, к кончику сужается.

Примечательны усы: жесткие, как металлическая проволока.

Uši v zaoblenom tvare, malé, papule nie sú výrazne predĺžené. Krásne tašky na stranách, kde škrečok dáva akcie, sú neustálym predmetom karikaturistov. Ale hrajú úlohu nielen sklady. Ak hlodavec potrebuje plávať po rieke, zoberie do neho vzduch a tieto "balóny" mu umožnia plávať.

Labky sú široké, silné, s húževnatými pružnými prstami, ktoré majú nebezpečné ostré pazúry. Jedná sa o skvelý nástroj práce v sacharidoch na kopanie podzemných tunelov.

Zviera má mäkký, hrubý, krásny kabát. Podsada chráni pred chladným počasím. Farba poľného škrečka je jasná. Môže to byť inak: červená, čierna so škvrnami, hnedá.

Často na stranách v oblasti predných labiek, za ušami alebo za lopatkami škrečkov škrečka sú dve jasné škvrny. Křečci stepiovej zóny s týmito značkami je veľmi krásny.

Tajomstvo prežitia

V oblasti škrečkov nie je život sladký. Nebezpečenstvo z nich číhá všade, kedykoľvek počas roka. Nezáleží na tom, ako sa uhasia uhľohydráty, môže sa stať korisťou líšky, marže, dravých vtákov, najmä drakov. Vo voľnej prírode žije zviera 2-3 roky, doma je možné jeho očné viečka predĺžiť dvakrát.

Poľný škrečok je klasifikovaný ako agresívne zviera, ale pri bližšom preskúmaní jeho zvykov je jasné, že podobne ako Wolverine nikdy nebude prvý, kto zaútočí. Keď sú ohrozené, zaujmú bojovnú pozíciu a snažia sa, aby to všetko vyzeralo: "Nedotýkajte sa ma, keď som naštvaný, je to veľmi nebezpečné!". Ten, kým ten posledný odháňa nepozvaného hosťa, začne hrýzť, keď nemá žiadnu cestu von. Uhryznutie je veľmi bolestivé, pretože pre mnohých zvierat stretnutie s hlodavcom končí žalostne.

Obranná agresia v škrečkovom poli je nútená, nie je možné obviniť zviera za to. To je jeho princíp prežitia.

Hibernácia

Príroda sa postarala o malé stvorenie a dala mu príležitosť preniesť zimu v teplom norke. Od októbra do februára hiberná stepca škrečka. Občas sa môže prebudiť, jesť a spať. Zviera obnovuje svoju silu, aby znovu bojovalo o prežitie s nástupom jari.

Hlodavec sa prebudí, keď sa ohreje zem. To je zvyčajne koniec februára alebo začiatku marca. Ale on sa okamžite nedostane na povrch. Asi mesiac bude intenzívne jesť zásoby a až potom sa otvoria vstupy a výstupy.

Samice po jaroch vychádzajú z jamy po jaroch, keď sa blíži obdobie párenia.

Zatiaľ čo škrečok v stepí spí sladko v zimnom norke, jeho príbuzní doma sú vzrušení. V hibernácii "domestikované" zvieratá nespadajú.

Péče o škrečok a údržbu vo voľnej prírode

Vo voľnej prírode a doma sa zviera líši v tom, že musí dostať jedlo a pitie sám a riskuje svoj život. V diere sa očistí sám. Usiluje sa vyčistiť klietku a domáci škrečok.

Hlodavce sú nenáročné na jedlo, môžu jesť malú myš, jašter alebo hmyz, ale rastlinné jedlo je hlavným. Ide o korene, bylinky, semená rastlín, koreňové plodiny. Jeseň jarných zásob hlodavcov v priemere dosahuje 25 kg, sú tiež značne veľké.

Doma sa hlodavec napája po celý rok. V strave by mal byť hrach, ryža, pohánka, šošovka, kukurica, zemiaky, akékoľvek zelené rastliny a hmyz. Nemôžete nakŕmiť sladké a slané jedlá, pomaranče a mandarínky.

Je zaujímavé sledovať a starať sa o tieto zvieratá, toľko ľudí sa usiluje o to, aby to bolo doma. Škrečik chytený v krajine môže priniesť veľkú radosť všetkým členom rodiny. Musíme však mať na pamäti, že nikdy nebude krotký.

Kŕmenie poľných škrečkov

Karbysh má čas začať niekoľko rodín počas leta. Každá samica produkuje 2-3 potomky ročne. V klietke môžu sacharidy počas celého roka chovať.

Tehotnosť ženy má trvanie 20-25 dní. Jeden potomok sa môže zobraziť od 4 do 12 detí. Prípady narodenia 20 mláďat boli zaregistrované naraz.

Matka-škrečok sa zaoberá kŕmením detí do jedného mesiaca. Vo veku 2 mesiacov sa škrečky stanú sexuálne zrelými.

Ak počas obdobia párenia sa žena stane predmetom sporu medzi mužmi, potom boj o ňu nie je pre život, ale pre smrť.

Ak chcete urobiť škrečok poľného dobrého maznáčika, musíte ho priviesť do domu vo veku 10-15 dní. Je tu šanca, že zviera, ktoré nebude vedieť, ako žiť, zhromaždí, podľahne vzdelaniu a prijme hostiteľa za priateľa.

Zranenie pre človeka - farmára

Karbyshi sa často usadzujú v blízkosti polí a chát, fariem. Pri veľkých populáciách môžu spôsobiť veľké poškodenie plodiny. Čokoľvek, čo hlodavec nájde na poli, je jedlý pre neho.

Je ľahké zistiť prítomnosť hlodavca: na plodoch a zelenine vidíte stopy zubov, kôra sa jesla na dne stromov a na kríkoch. Na výsadbe zemiakov, mrkvy a inej koreňovej zeleniny sú viditeľné stopy podkopávania.

Škrečky sa chovajú s geometrickým postupom. Ak nepodniknete žiadne kroky, vyplnia polia všetky polia.

Škrečky prinášajú nielen škody, ale aj prospech, ničia na poliach larvy chrobákov, jedia hmyzí škodcovia, vrátane kobyliek, čo prináša veľké škody poľnohospodárom.

Spôsoby boja a ochrany

Bežné domáce mačky, ktoré milujú hlodavce, môžu chrániť dom pred škrečkami. Existuje mnoho spôsobov, ako sa vysporiadať s hlodavcami na poľnohospodárskych plantážach.

Najviac humánnym a moderným spôsobom je použitie ultrazvukových zariadení, ktoré odstraňujú hlodavce. Metóda je bežná v civilizovanom svete. Za účelom usporiadania strachu sú potrebné finančné náklady, ale čas a úsilie sa ušetria.

V srdci prístroja sa používa ultrazvuk s určitou frekvenciou, ktorú chytia len škrečky, a to ich nariaďuje, aby odleteli.

Divoký škrečok má environmentálny stav v Poľsku, Nemecku, Holandsku, Francúzsku, Belgicku, Bielorusku, Ukrajine av piatich regiónoch Ruska.

Kde žije škrečok

V ktorej prirodzenej zóne žije škreč závisí od jej príslušnosti k jednému alebo inému druhu. Môžu sa nachádzať vo väčšine území Ruskej federácie, Číny vo väčšine európskych krajín a dokonca aj v krajinách s púštnym podnebím - Sýriou a Iránom. Pozorný cestovateľ ich môže ľahko nájsť na predmestiach, poliach a poliach.

Tiež sa nazývajú obyčajné. Výrazne sa odlišujú od najbližších príbuzných, ktoré sa nachádzajú v obchodoch s domácimi zvieratami. vlastnosti:

  • muži prejavujú agresívne správanie voči svojmu druhu, často tiež zaútočia na väčšie zvieratá,
  • nočné. Nora môže ísť do podzemia do hĺbky 8 metrov, v noci ich necháva pri hľadaní jedla, vyhýbať sa pozornosti väčšiny dravcov,
  • čistota. Kŕmne škrečky sú rozdelené do niekoľkých komôr - na spanie, skladovanie potravín, riadenie potrieb.

Psy žijú s niekoľkými ženami, niekedy sa hlodavci usadzujú v malých kolóniách, vytvárajú veľké diery.

Nachádzajú sa v lesnom páse, ale sú zriedkavé. Zástupcovia tejto skupiny preferujú dobre chránené zóny v lesoch Ameriky, Európy a Ázie. Takýto škrečok nemá jasný životný štýl - muži a ženy môžu žiť samostatne a spoločne. Ak sa usadia nie ďaleko od ľudského obydlia, idú do noci "lovu", aby sa dostali do skladov. Takýto škrečok žije na stromoch, skrýva svoje domovy so suchými vetvičkami.

Video: lesný škrečok

Prirodzený biotop - močiar. Takýto škrečok sa takýmto miestom starostlivo vyhýba. Majú šupinatý chvost a vzhľad, vďaka čomu sa môžu zameniť s obyčajnými myšami. Maximálna dĺžka je 20 centimetrov, usadia sa v húštinách trstiny alebo upevnia stonky rastlín.

Divokí zástupcovia

Moderná veda je známa 19 druhov predstavujúcich rodinu škrečkov. Iba na území Ruskej federácie je 12 druhov rozdelených do šiestich rodov:

Každá z nich má jedinečné vonkajšie vlastnosti, kvôli ktorým je možné ich klasifikovať. Najväčší z nich dosahuje dĺžku 34 centimetrov. V Rusku sú niektoré z nich:

  • To je pravda. Hmotnosť je asi 500 gramov, žlto-hnedá farba, na bokoch sú viditeľné biele znaky, malé uši, labky vyzerajú ako ľudské ruky,
  • Upland. Odvážte maximálne 30 g, farbu piesku a zlata. Malé biele škvrny sa nachádzajú na papuli v blízkosti očí a brucha. Uši sú veľké, stojí vzpriamene,
  • Krysovidnye. Stredná veľkosť, hmotnosť do 240 g, šedo-hnedá farba, obracajúca sa na brucho v bielom. Chvost vzhľad pripomína krysy.

Takmer všetci muži sú menšie ako ženy. Hlodavce majú štyri zuby, dosť ostré na to, aby mohli prasknúť tvrdé predmety. Zuby nemajú korene a ich rast sa nezastaví počas celého života.

Kŕmenie škrečkov v prírode

Škrečky sú všemožné zvieratá, ale uprednostňujú potraviny rastlinného pôvodu. V lete jedia korene, byliny, semená a ak je to možné, korisť hmyzom. Väčší jednotlivci môžu jesť menšie myši, jašterice alebo obojživelníky. Vzhľadom na životný štýl škrečkov sa v zime živia tým, čo sa im podarilo skladovať v ich komorách:

Jeden jedinec sa môže hromadiť až do 20 kilogramov av zriedkavých prípadoch množstvo potravín skladovaných na zimné obdobie dosahuje 90 kg.

Nepriatelia škrečok v prírode

Divoká zver je nebezpečným miestom, najmä pre zvieratá s malými rozmermi, ktoré sa nedokážu ochrániť pred útokmi veľkých predátorov. Avšak prirodzený nepriatelia škrečka udržiavajú populáciu hlodavcov v prijateľnom počte, ale nemôžu ich ničiť ako druh. Kto jedie škrečky:

  • dravé vtáky, V priebehu dňa predstavujú predstavitelia rodiny jastrabov hrozbu, sovy lovia škrečky v noci,
  • pozemky predátorov, Vlci, rys, líšky atď. Čakaním alebo prenasledovaním zveriny sú tieto zvieratá schopné uspokojiť svoj hlad tým, že chytia niekoľko hlodavcov,
  • miláčikov, V prímestskej oblasti môžu škrečok napadnúť mačky a niektoré plemená poľovných alebo služobných psov.

Mačky a psy tiež predstavujú hrozbu pre domáce škrečky, takže klietka musí byť mimo dosah psov alebo mačiek, inak môžu napadnúť a jesť menšie domáce zvieratá.

Kŕmenie škrečkov vo voľnej prírode

Čo robia kemskí poľáci v poľných podmienkach? Poľné škrečky sú všežravé, ale uprednostňujú sa rastlinné potraviny. V lete sa hlodavce väčšinou živia koreňmi, bylinami, semenami rastlín, často lovia a jedia hmyz, niekedy aj malé myši, obojživelníky a jašterice.

Na jeseň a na jar sa plne prepínajú na potraviny uložené v komore:

Škrečok je 16 až 20 kg. Zistili skladovacie priestory, kde zásoby obilia a zemiakov dosahovali 90 kg.

Poľný škrečok ako na kŕmenie doma?

Ak sa rozhodnete usadiť poľný škrečok doma, mali by ste zvážiť, že musíte hlodavca kŕmiť po celý rok, pretože doma škrečok nepožíva.

V strave by mali byť hrach a ryža, pohánka a šošovica, vlčí bôb a kukurica, zemiaky a zelenina, rovnako ako hmyz. Nemali by ste kŕmiť sladké a slané, citrusové a exotické ovocie a mnoho ďalších produktov, ktoré škrečok nezískal vo voľnej prírode.

zoo-club-org