Zver

Kde lemovanie žije - opis, životný štýl a zaujímavé fakty

Pin
Send
Share
Send
Send


Rodina hlodavcov má mnoho rôznych druhov a malé zviera, ktorého meno je lemming, je na tomto veľkom zozname. Kde táto roztomilá bytosť žije, čo sa živí, ako sa rozmnožuje, môžete sa dozvedieť o všetkom z tohto článku. Malé hlodavce pripomínajú voles a škrečky vo vzhľade a životnom štýle. Malé telo zvieraťa je zabalené vo farebnej kožušine, vďaka čomu získalo druhé meno - polárne tŕne.

Lemming: popis

Predtým, než hovoríme o životnom štýle zvieraťa nazývaného lemming, kde žije zviera a čo jedá, zvážte, ako to vyzerá hlúpa hlodavec. Na Zemi je známe asi 20 druhov týchto chlpatých tvorov. Všetky z nich sú navzájom veľmi podobné, ak neberiete do úvahy menšie druhy rozdielov.

Telo plienka je malé, ale zároveň husté, jeho dĺžka je asi 15 cm, chvost je malý (2 cm), nohy sú krátke, uši sú takmer neviditeľné, sú ukryté v kožušinách. Srsť je žlto-hnedá farba, na zadnej strane je oveľa tmavšia a môže byť pestrá alebo šedo-hnedá.

Chcel by som spomenúť lemovanie kopytníkov, na rozdiel od iných druhov, pazúry na predných končatinách rastú v zimnom období veľké. Vďaka takýmto "kopýtkam" získava zviera svoje jedlo tým, že rastie snehom.

Kde žije lemovanie?

Toto nadýchané dieťa sa môže zakoreniť všade tam, kde je vegetácia. Otázky o tom, kde lemovanie žije, v akej zóne žije vo voľnej prírode, možno odpovedať jedným slovom - všade. Aj keď tam sú, samozrejme, miesta, kde tento odolný a nenáročný hlodavec nemôže žiť. Všetky druhy lemmings sú prispôsobené drsným polárnym podmienkam.

Zóna svojho trvalého biotopu spadá na územie tundry Eurazie a Severnej Ameriky. Ostrovy Severného ľadového oceánu sú tiež roztomilým hlodavcom, ktorý sa cťou jeho prítomnosťou. Tiež sa uvádzajú miesta, kde ležiace lemovanie žije na pobrežnej oblasti Arktídy od Bieleho mora po Beringovo more. Toto zviera sa považuje za domorodého obyvateľstva novej zeme, nových sibírskych ostrovov, severnej zeme a ostrovov Wrangel. Teraz viete, kde lemovanie žije.

Spôsob života

Polárne mory ovplyvňujú vegetáciu tundry, vytvárajúc zvláštnu mikroreliéru. Prečo sa to stane, zistíte, že sa zoberie do úvahy otázka, kde lemovanie žije, kde a ako usporiada svoj domov.

Tieto hlodavce žijú v nory, ktoré sa vykopávajú. Rezidencia lemeník je podobná žalári s množstvom priechodov, v dôsledku čoho sa v oblastiach, kde existuje veľa takýchto zvierat, mení reliéf pôdy. V duniach tieto Fuzzies vybavujú svoje hniezda. V teplom období pod zemou a v zimnom mrazu - tesne pod snehovou pokrývkou.

Keď je počasie teplé a svieti slnko, často sa dajú vidieť guličky medzi nárazmi alebo sediac v blízkosti ich nory. Obraz je veľmi zábavný! Zviera vyzerá smiešne, keď sedí na bacuľatej chrbte, zatiaľ čo lemming rýchlo vlní svoje predné labky a kričí, snaží sa vyhnúť možným nepriateľom s takýmito činmi.

Pri hľadaní potravy pestri často idú veľké vzdialenosti, pohybujú sa jeden po druhom. Ak pozorujete takúto migráciu zo strany, zdá sa, že sa celé stádo pohybuje. Všetko kvôli tomu, že príliš veľa hlodavcov sa pohybuje jedným smerom. Cestovanie, lemmings sú schopné plávať cez nádrže, plavci sú vynikajúci. Tiež prekračujú bez strachu všetky lokality, s ktorými sa stretávajú na ceste. Hoci na ceste veľa zvierat zomrie z rôznych dôvodov.

Priemerná dĺžka života polárnych motleyov je dva roky.

Čo si lemmings jesť?

Strava chlpatej zveri závisí od toho, kde lemovanie žije. Základom krmiva sú trávnaté rastliny, alebo skôr ich mäkké časti. Obľúbená pochúťka - bavlna tráva a ostria. Navyše, lemmings rád jesť mladé výhonky a listy vŕby a brezy, machu, čučoriedky, moruše a ďalšie bobule.

Krmiva z hydiny vyžadujú veľa, aj napriek ich malým rozmerom. Počas dňa lemovanie konzumuje množstvo potravy, ktoré zdvojnásobuje svoju vlastnú hmotnosť. Ak počítate celý rok, dostanete približne 50 kg potravy.

rozmnožovanie

Samčiaci lemovanie nie je domácim telom, nikdy žije v hniezde, neustále putuje hľadaním jedla. Žena je ekonomickejšia, v dvojmesačnom veku je už schopná spájať a prináša 6 vrhov za rok, z ktorých každá obsahuje 5-6 detí.

Mladé mláďatá sa narodili bezmocní a slepí, oči sa otvorili o 10-13 dní. Po 12-15 dňoch sa roztomilé deti dostanú von z hniezda a žijú úplne nezávisle.

Lemingy produkujú potomstvo aj v zime, usporiadajú trávnaté hniezda s množstvom pohybov pod snehom. Takéto rýchle doplnenie radov škodcov spôsobuje poškodenie rastlinného sveta. Príroda, ktorá predpokladala túto vlastnosť hlodavcov, obmedzila najmä rýchlu reprodukciu raz za niekoľko rokov.

Lemming: kto to je

Toto zviera je členom triedy cicavcov, skupiny hlodavcov, rodiny Khomyakov. Lemming je divé zviera s malým hustým telom. Váži len 70 gramov, jeho dĺžka dosahuje až 15 cm. Hrubá vlna spôsobuje, že to vyzerá ako guľatá hrudka, v ktorej krátke nohy, chvost a uši jednoducho klesajú. Zvyčajne môže byť čiernobiely alebo pestrý.

V zimnom období lemmings nie sú v režime hibernácie. Ich vlna má svetlejšie odtiene, čo robí zviera menej nápadné na snehu. Drážky pomáhajú pohybovať sa na takomto kryte lemovania. V zime sa ich tvar stáva vymazaným. Vďaka tejto funkcii lemmings nespadajú do snehu a ľahko ich roztrhajú pri hľadaní jedla.

Kde žije lemovanie

Hrubá vlna dovoľuje týmto zvieratám žiť v pomerne náročných podmienkach. Oni žijú v prírodných zónach tundry a lesných tundrov. Ide o územie so zmrazenou pôdou, kde chýba lesná vegetácia. Existujú trpasličími vrbami a břízy, mechy, lišajníky a riasy. Klimatické vlastnosti sú silný vietor a vysoká relatívna vlhkosť.

Takéto zóny sa nachádzajú na území Eurazie, Severnej Ameriky a početných ostrovov Severného ľadového oceánu. V Rusku sa tento druh vyskytuje na území polostrova Kola, Ďaleký východ a Chukotka.

Charakteristické znaky

Lemming, popis a životný štýl, ktorý v našom článku uvažujeme, miluje osamelý životný štýl. Dokonca aj ich vlastné nory kopajú v istej vzdialenosti od seba. Často začínajú bojovať so svojimi susedmi. Zviera alebo osoba, ktorá sa blíži k lemmingu príliš blízkymu riziku uhryznutia.

Vo svojich hniezdach alebo v nory žijú celú zimu. Počas tohto obdobia je jedlo podávané radikálnymi časťami rastlín. Hľadanie jedla je ich hlavnou činnosťou. Niekedy lemovky ničí všetku vegetáciu okolo. V skutočnosti počas dňa jedia oveľa viac, než sa vážia.

Lemingy nie sú veľmi priateľské zvieratá. Sotva sa dostanete na mŕtvych tento nadýchaný malý loptičku. Okamžite začne hrýzť a potom sa rýchlo skryje vo svojej nory. Zviera opustí svoj prístrešok až pri západe slnka.

Lemming: kde žije, čo sa živí

Toto zviera je typickým bylinožravým zvieraťom. Moss, obilniny, bobule, výhonky trpasličími vrbami a břízy sú obľúbenou pochúťkou lemmings. Niektoré druhy dávajú prednosť zásobám do budúcnosti. Skrývajú jedlo v ich nory. Zvyšok v zime je oveľa zložitejšie. Také lemmings hľadajú potravu pod snehom. Musia vybudovať veľké množstvo hlbokých ťahov na dosiahnutie cieľa.

Stojí za to povedať, že chuť týchto zvierat je dosť dobrá. Len si predstavte, že s hmotnosťou menej ako 100 gramov, mladý lemming jedia asi 50 kg rastlinnej biomasy ročne.

Na prvý pohľad sa môže zdať prekvapujúce, že miesto, kde žijú lemmings a líšky, sa v prírode často zhoduje. V skutočnosti to nie je náhoda. Skutočnosť, že tieto hlodavce sú základom výživy líšok. Áno a iní polárni obyvatelia nemajú záujem na hody na lemmings. Medzi ne patrí snehová sova, ermine a arktická líška.

Jasný denný režim je ďalšou charakteristickou črtou lemmings. Jeho jedlo trvá hodinu, po ktorej zviera rýchlo spí. To trvá niekoľko hodín. Ďalej sa tieto procesy opakujú. A musíte nájsť čas nájsť jedlé rastliny a produkovať potomstvo.

Samovražedný mýtus

Najzaujímavejšou skutočnosťou o lemmingu je fenomén ich masovej smrti. Navyše, toto sa pozoruje v obdobiach, keď sa počet populácií týchto zvierat dramaticky zvyšuje. Skutočnosť, že lemmings žiť jednotlivo tiež pridáva k tajomstvu tejto situácie. Čo ich viedlo k vedúcemu nebezpečným miestam, kde sa ich smrť vyskytla?

Ekológovia veria, že táto skutočnosť je fiktívna. V niektorých rokoch došlo k ostrému zníženiu počtu jednotlivcov. Neexistovalo žiadne vysvetlenie pre neho. Potom britský spisovateľ Arthur Mee uverejnil v detskej encyklopédii príbeh. Následne bola scéna samovražedného lemovania natočená v celovečernom filme "Biely odpad". Ale bola absolútne inscenovaná.

V prírodných podmienkach sa všetko stáva úplne inak. V roku zberu sa lemovky aktívne reprodukujú a neopúšťajú rozsah ich existencie. Nástup nepriaznivého obdobia núti lemovanie vyhľadať potraviny. Mocne migrujú pri hľadaní "lepšieho života" a prekonávajú obrovské vzdialenosti.

Lemming cestuje, pretože žijú sami. A celé skupiny sa nachádzajú len v nádržiach, ktoré prekonávajú časť obyvateľstva, ktorá sa utopuje.

Kopyty na kopytách

Tento typ je ľahko rozoznateľný podľa tvaru dvoch stredných nechtov predných labiek. Rastú významne a stávajú sa vidličkou. Ďalšou charakteristickou črtou je čierny pásik. Chodí po chrbte. Ďalší pásik je na krku. Vizuálne to pripomína svetlý golier. Vo všeobecnosti má farba kopytnatého lemovania šedohnedé odtiene s červenými škvrnami na bokoch a šedým bruchom. V zime zviera zmenilo farbu srsti na bielu.

Kde žije lemovanie tohto druhu? Oblasť jeho distribúcie je pomerne široká. Začína na východnom pobreží Bieleho mora, zahŕňa početné ostrovy a prechádza do Beringovho prielivu. Kopytovité lemovanie pohodlne cíti na území tundry s veľkým množstvom machu, trpasličími vrbami, břízy a mokraďami.

Jeho strava zahŕňa mladé výhonky a listy rastlín, čučoriedok a moruše. V zimných mesiacoch kopytníky vytvárajú významné zásoby zásob v ich nory. Jedná sa o jedného z predstaviteľov druhu, ktorí v zime žijú v malých skupinkách pod snehom. Keďže je hlavným jedlom mnohých polárnych zvierat, majú negatívnu hodnotu. Lemovanie bokov je prírodným nosičom infekčných ochorení, ako je tularemia a leptospiróza. Nielen zvieratá podliehajú mu, ale aj človeku. Môžu sa nakaziť patogénmi skusom, priamym kontaktom, kontaminovanou vodou, jedlom alebo slamou.

Lesní lemovanie

Návštevnou kartou tohto typu je prítomnosť hnedej škvrny na zadnej strane. Farba zvieraťa je vo všeobecnosti čierna - sivá. Miesto, kde žije lemming, je oblasť tajga severnej časti Eurázie. Jedná sa o zmiešané a ihličnaté lesy s hustou bielou podstielkou. V ňom žije množstvo pasáží, ktoré pokračujú pozdĺž ciest. Jeho výhonky sa nachádzajú v mechu machu alebo v koreňoch starých stromov. Lesné lemovanie žije až dva roky, čo prinesie rok 5-6 mláďat do vrhu.

Siberian Lemming

Tento druh v zimnom období nezmení jeho farbu. Sibírske lemming je pomerne veľké. Má dĺžku asi 16 cm s hmotnosťou viac ako 100 g. Nachádza sa na území ruskej tundry a početných ostrovov v Severnom ľadovom oceáne. Na červenom tele sibírskych lemming je jasne vidieť čierny pás, ktorý prebieha pozdĺž chrbta. Zelené machy, malé kríky, bavlnené trávy a ostrie slúžia ako jedlo pre neho. Na zimu vytvárajú významné rezervy zásob v snehových komorách alebo v hniezdách, ktoré sú postavené z listov a slamy. Sibírska lemovanie je dôležitou súčasťou potravinového reťazca tundry. Pre biele sovy, skuas, lasice, arktická líška, ermine, sú hlavným jedlom.

Lemming Vinogradov

Ide o najlepší príklad endemických druhov. Žije len na ostrove Wrangel, kde je chránený miestnou rezerváciou. Tento druh je pomenovaný podľa Borisa Stepanoviča Vinogradova, slávneho sovietskeho zoologa. Oblasťou jeho výskumu bola teológia, ktorá je vedoucami cicavcov. Akonáhle bol tento druh druhom kopytníkov. Jeho charakteristickým rysom je predĺžená hlava a široká šírka. V zime sa stáva biela zo šedej.

Takže v našom článku sme sa stretli so zástupcami skupiny hlodavcov, ktoré sa nazývajú lemmings. Opis zvieraťa má svoje vlastné charakteristiky. Patrí medzi ne malé husté telo pokryté silnou pestrú srsť. V závislosti od druhu môže obsahovať škvrny alebo pruhy rôznych farieb. Habitat lemming je územie tundry, ktoré je bohaté na mechy. Tieto rastliny sú ich hlavné jedlo spolu s výhonky kríkov, lišajníkov a rias.

Kto sú lemmings

Lemingy sú malé hlodavce rodiny škrečkov. Na ich území je asi 20 druhov, navonok sú navzájom veľmi podobné. Telo lemmings je husté, 15 cm dlhé, chvost je krátky, len 2 cm, srsť je žlto-hnedá, tmavá na chrbte, môže byť šedohnedá alebo pestrá.

Malé uši sú ukryté v kožušinách, labky sú pomerne krátke. Zubatý lemovanie má na nohách nohy na predných nohách. Oni on, rovnako ako kopytá, v zimných mesiacoch zahrajú sneh pri hľadaní jedla.

Kopyty na kopytách

Kde žijú lemmings

Habitát týchto zvierat je tundra a zóna tundra. Okrem Severnej Ameriky, Eurázie, môžu byť viditeľné na ostrovoch Severného ľadového oceánu.

Lemming žije v norkách, ktoré sa sami kopajú. Burrows predstavujú veľké množstvo priechodov navíjania. Často vytvárajú zvláštny mikroreliéf tundrov a ovplyvňujú vegetáciu.

V zime môžu hniezdiť priamo pod snehom.

Mink lemming v snehu

A v teplej sezóne urobte hniezdo v diere.

Prečo často lemovanie plemena

Muži nežijú v hniezde, neustále sa pohybujú pri hľadaní jedla. Samice už dozreli vo veku 2 mesiacov a sú tak plodné, že vnášajú vrhy šesťkrát do roka. Cuby sa narodili 5 - 6 kusov.

Takáto plodnosť pomáha zvieratám udržať ich čísla pomerne veľké. Faktom je, že ich úloha v živote mnohých obyvateľov tundry je skvelá. Lemingy sú pre nich bežné. Existujú obdobia, kedy sa zvieratá reprodukujú nezvyčajne veľa - ako nadýchaný koberec pokrývajú povrch tundry. A potom všetci štyri-nohy a ošípané predátori jesť len ich. Najčastejšie ich lovia lasičky, ermine, líšky, vlci a dokonca aj jelene.

Lemming Courts

Z tohto dôvodu zvieratá rodia viac detí a vtáky položili veľa vajíčok.

Polárne sovy a líšky v čase, keď je len málo lemmings, nezačínajú vôbec chov.

Popis, životný štýl a návyky lemmings

V Arktíde sú malé zvieratá, ktoré sa prispôsobili drsným podmienkam Arktídy a zdá sa, že sa cítia celkom pohodlne - to sú lemmings. Mnoho Rusov ani nevie, kto sú, pretože sa takmer nikdy nenachádzajú v strednom Rusku. Lemingy sú malé hlodavce rodiny škrečkov. Vonkajšie, pripomínajú myši, aj keď sú veľmi vzdialení príbuzní.

Vzhľad a návyky

Napriek roztomilému vzhľadu tieto zvieratá často prejavujú agresivitu aj svojim príbuzným. Rátajú kopať jednotlivé nory, pre ktoré dokonca môžu bojovať s nezadanými hosťami. Mimochodom, keď videl muža, lemmings, dokonca s veľmi malou veľkosťou v porovnaní s ním, na rozdiel od logiky, nemusíte sa báť, ale začať brániť svoje územie. V poriadku - do sýt, a v niektorých prípadoch, a spěch.

Habitat a životný štýl

Lemmings žijú v arktickej a subarktickej tundry, od východného pobrežia Bieleho mora na západe až po Beringovu úžinu na východe - severné oblasti Ameriky, ostrovy Arktídy, Franz Josef Land a Ostrov Wrangel na polostrove Taimyr. Uprednostňujú meštitú tundru, kde rastie trpasličí breza a vrba, kamenná tundra, svahy povodí, močiarové rašeliniská a útesy-taiga, s výnimkou lichen tundry.

Lemmings sú aktívne po celý rok. Sú to býložravci, jedia rôzne druhy bobúľ, výhonky, korene a zrná a súčasne sú jedlom pre polárne líšky, rovnako ako pre arktické líšky, mrchožroutov a obzvlášť polárne sovy, ktoré uprednostňujú lemmings na akúkoľvek inú korisť.

Lemingy sú osamelé zvieratá. Samostatní jednotlivci zabezpečujú určité oblasti a chránia ich pred susednými susedmi. V obdobiach veľkých hospodárskych zvierat je pre poľnohospodárstvo severných regiónov skutočnou katastrofou. Они совершают сезонные набеги на пастбища, где подчистую выедают осоки, мхи, кустарнички, которые необходимы для корма оленей и других домашних животных.

На зиму устраивают гнёзда на земле под снегом. В это время питаются прикорневыми частями растений, которые раскапывают из-под снега. Часто запасают корм впрок, устраивая хранилища вблизи своего гнезда. Кроме того они постоянно вылезают на поверхность в поисках пищи. Особенно это проявляется в темное время суток. Mimochodom, práve počas nočného kŕmenia sa lemmings stali korisťou pre polárnu sovu, ktorá loví len v noci.

Druhy Lemingov

V našej krajine sú bežné niektoré druhy lemovania: lesné, nórske, sibírsky, amurské, kopytnaté a vinogradovské lemming. Vo všeobecnosti majú iba malé rozdiely v farbe a dĺžke tela. Najväčší z nich je lemovanie Vinogradov, dosahujú 17 cm - sú to najväčšie zo všetkých malých hlodavcov.

Lesní lemovanie (Myopus schisticolor) - má veľkosť tela približne 8-13 cm, hmotnosť do 45 g. Farba je čierna sivá, s hnedými škvrnami na chrbte. Žije v tajíze od Škandinávie po Kamčatku. Uprednostňuje ihličnaté a zmiešané lesy s bohatým machom. Kŕmia sa hlavne mechmi, bobuľami a koreňmi. Vytvára nory v machových hmožďoch, medzi koreňmi stromov alebo medzi kameňmi pokrytými machmi. Samice prinášajú mláďatá dvakrát do roka na 4-6 kusov. Žijeme 1-2 roky.

Nórska Leming (Lemmus lemmus). Veľkosť až 15 cm Farba je pestrá, čierny prúžok pozdĺž žltej-hnedej farby. Zabije horskú tundru v Škandinávii a poloostrove Kola. Nechádza ani kopanie, zvyčajne sa usadzuje v prírodných úkrytoch pod koreňmi stromov, medzi kameňmi a machmi. Jes mech, ostria, obilniny, bobule. Žena sa prinesie do 3-4 vrhov až do 7 mláďat.

Siberian Lemming (Lemmus sibiricus). Dĺžka tela je až 16 cm, hmotnosť je 130 g. Farba je žltá, pozdĺž chrbta je čierny pruh, v zime sa farba nezmení. Žije v tundry Ruska od Severnej Dviny po Kolymu a na ostrovoch Severného ľadového oceánu. Kŕmi sa machmi, ostržami a bavlnenou trávou. V zime sú vetvičky a korene tundrových kríkov. V zime žije pod snehom, v hniezdach, ktoré tvoria listy a vetvy. Pre rok, žena prináša 4-5 vrhov, každý s až 12 teľatá. Je to hlavná korisť arktickej líšky, ermine a polárnej sovy. Nosič pseudotuberkulózy a hemoragickej horúčky.

Amur Lemming (Lemmus amurensis). Dĺžka do 120 mm. V lete je farba hnedá s čiernym pruhom pozdĺž chrbta. Zimná dlhá srst hnedej farby, so šedým kvetom, tmavý prúžok na chrbte zmizne alebo zmizne úplne. Reprodukuje to rovnako ako sibírske lemovanie.

Kopyty na kopytách (Dicrostonyx Torquatus). Dĺžka tela dosahuje 14 cm. V zime stredné pazúry predných labiek expandujú a majú tvar pazúry. Preto je jeho meno. V lete, popol-šedá farba, s opálenie na bokoch a hlavu, v zimnej svetlejšej farby. Brucha je šedá, pozdĺž chrbta je čierny prúžok, na krku je svetlý golier.

Lemming Vinogradov (Dicrostonyx vinogradovi). Pomenovaný po zoológovi B. S. Vinogradovi, ktorý objavil tento druh na ostrove Wrangel. Kde žije tak ďaleko. Vyskytuje sa na okolitých ostrovoch. Je to najväčší z hlodavcov. Dĺžka telies dosahuje 170 mm. Kŕmi trávou a kríkmi. Na zimu robí veľké zásoby pobočiek na krmivo. Kopanie veľkých a zložitých vrtov-miest. Samička prináša až 3 vrhy za rok, každý z nich má 5 až 6 mláďat. Jeho tehotenstvo trvá 20 dní. Mladé mláďatá vidia svoj pohľad v 10-12 dňoch a za dva týždne vychádzajú nory.

Lemming sa samozničuje

Lemingy sa zvyčajne živia na tom istom území. Avšak v priaznivých rokoch, keď je dlhé letné a teplé zimné krmivo dosť, dochádza k procesu zvýšenej reprodukcie lemmings. Počet lemmings sa zvyšuje tak, že vôbec nie je dostatok potravy, nedostatok potravy a zvieratá začnú migrovať. Prichádza čas, kedy sa táto migrácia zmení na masové premiestnenie. Hlavne migrujú mladých jedincov. Spoločne opúšťajú svoje domovy a ponáhľajú sa akýmkoľvek smerom. Ak sa nevenuje pozornosť ničomu, živá hmota lemovania sa pohybuje po poliach, pohoriach, osadách, až kým sa nenachádza na vodnej bariére, či už je to rieka, jazero alebo morský břeh. Lemmings ponáhľa do vody a plávať. Zároveň sa značná časť z nich utopí, keď sa pokúšajú prekročiť.

Počas takýchto období prebieha skutočná hostina pre dravcov na miestach ich prechodu. Líšky, líšky, sovy a mudrci ich prenasledujú na pevnine. Nepoužívajte pohŕdanie takýchto jedál a sánkových psov a niekedy sú dokonca aj jedení sobmi. Vo vode mŕtvoly utopeného lemovania v takých okamihoch pokrývajú vodný povrch. Konajú ich racci, dravé ryby a morské živočíchy. Vzhľadom na takéto migračné procesy sa počet obyvateľov lemovania značne znižuje av nasledujúcich rokoch sa stávajú zriedkavými. Zvyčajne za 3-4 roky sa počet jedincov dostane na bežnú úroveň a zostáva až do nového ohniska hromadnej reprodukcie. Teda, lemmings seba-destruktívne, a prirodzená regulácia ich počet pravidelne prebieha v súlade s schopnosťami hojnosti potravín pre celú populáciu.

Pretože lemmings sú masové zvieratá, tvoria základ stravovania mnohých predátorov na severe. Jedná sa o arktické líšky a polárne sovy a sokolníky svišťov a gyrfalkony. Počas masovej migrácie sa lemmings stávajú ľahkou korisťou a všetci, ktorí majú pocit, že ich začnú loviť. Lemming sa živí vlkmi, vranami, čajkami, skuasmi, medveďmi a niekedy aj úplne miernymi husiami a sobmi! Podivne, bylinožravé husi a sobi tak kompenzujú nedostatok bielkovín v tele.

Počas takýchto období všetky tieto zvieratá uprednostňujú lemmings nad inými druhmi koristi, dokonca aj ich plodnosť úzko súvisí s počtom lemmings v danom období. Pravidelný pokles počtu lemmings sa stáva poklesom pôrodnosti hlavných predátorov na severe, pretože v tomto období prinášajú menej potomkov. Prirodzeným spôsobom je regulovaná nielen populácia lemmings, ale aj iné zvieratá.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org