Zver

10 najzaujímavejších zvierat zo Sahary

Pin
Send
Share
Send
Send


Slovo "púšť" pochádza z latinského "vastus", čo znamená prázdne, bez života. Ale v tomto zdanlivo neobývanom priestore žije mnoho druhov živých organizmov. Ak chcete prispôsobiť sa existencii v krutých klimatických podmienkach, púštne zvieratá vyvinuli špecifické schopnosti. Väčšina z nich je ušetrená z tepla jednoduchým spôsobom: ich činnosť je načasovaná do chladných nočných hodín. Počas dňa sa pokúšajú skryť v tieni alebo kopať. Obzvlášť nepriaznivý čas, mnoho predstaviteľov fauny trávia v spánku. Skrývajú a spomaľujú metabolický proces, aby šetrili energiu a vodu. Veľké cicavce ochladzujú svoje telo s odparovaním. Aké zvieratá žijú v púšti a ako sa naučili prispôsobiť sa extrémnym podmienkam? O tomto sa môžete z tohto článku dozvedieť.

Velbloudi - Sands Lode

Najznámejší obyvateľ púšte, samozrejme, ťava. Existujú dva typy velbloudov - dvojhmotné a jednoramenné. Vedecký názov velbloudu dvojitého je Bactrian (Camelus bactrianus), jednostranný je dromedár (Camelus dromedarius).

Skôr sa divoké Bactrians stretli v celej Ázii, dnes žijú iba v púšti Gobi. Avšak domestikované dvojitý ťavci sa nachádzajú v Číne, Mongolsku, Kalmykii, Kazachstane a Pakistane.

Divoký dromedár už neexistuje. Ich predkovia kedysi žili v horúcich púšťach a polopustoch v Arábii a severnej Afrike. Domáce jednobunkové ťavy sú bežné v severnej Afrike a na Arabskom polostrove.

Veľbridy tolerujú extrémne podmienky, teplo a chladu. Horn corns chráni chodidlá a kĺby nohy zvieraťa pred teplom vychádzajúcim z piesku. Dlhé nohy a vysoká hlava zabezpečujú, že citlivé časti tela sú umiestnené čo najďalej od vykurovanej pôdy. Veľmi dlhé riasy a štrbinovité uzávery chránia zviera pred lietajúcim pieskom. Tuku sa hromadí a ukladá energia v hrdle. Dlhé nosné priechody vznikajú z vydychovaného vzduchu vzácnou vlhkosťou. Navyše, telá ťavy sú tak prispôsobené nedostatku vlhkosti, aby nepoškodili stratu vody v množstve až 40% telesnej hmotnosti. Začnú sa potiť len vtedy, keď teplota tela dosiahne 40 ° C.

V horúčave dramo môže ísť až dva týždne bez pitia. Pri nižšej teplote a šťavnaté potraviny nemôžu zvieratá piť oveľa dlhšie. Ale keď príde príležitosť, ťava pije 130 litrov vody za 10 minút! Kŕmia obilnými trávami, ostnatou vegetáciou a rôznymi druhmi akacia.

V minulosti žili na okraji púšte divoké tiavové. A až po domestikácii začali spolu s človekom prekonávať obrovské oblasti Sahary. Muž vykopal hlboké studne, aby zvieratám dodával vodu dlhú cestu. Takto sa objavila vzájomná súvislosť: bez jeho "lode púšte" človek nikdy nemohol prekročiť tieto piesočné moria a bez ľudskej účasti by sa ťava na tejto planéte zachovala ako nezávislý druh v súčasnosti.

Divoký zadok - nenáročné zviera

Africký divoký oslík (Equus africanus) kedysi žil v marockých atlasoch až po Cape Horn a bol rozšírený po celej severnej Afrike. Dnes je zachovaná len v malých enklávach v opustených suchých oblastiach.

Jedlo pre divokého osla je obilniny, suchá tráva a listy kríkov. Metabolizmus u zvierat je taký, že sú spokojní s malým množstvom potravy a dokonca ani v mimoriadne suchých obdobiach netrpia podvýživou. Avšak potrebujú piť každý deň, takže sa voľne žijúce osly snažia udržiavať blízko zdrojov, alebo aspoň kaluží. V sušených korytoch zakopávajú hlboké dierky a odvádzajú tam vodu. Ak chcete zachrániť osly vlhkosti, trochu sa utekajú, nastavte ich tempo pohybu na teplo. Jedná sa o nenáročné, vytrvalé a rýchle zvieratá. Bohužiaľ, hrozí ich vyhynutie kvôli pytliactvu.

Z afrického voľne žijúceho osla sa vrátil domov osol, ktorý dnes v nejakej oblasti je obľúbeným zvieraťom.

Gazelles - milí obyvatelia Sahary

V Sahare je obývaná piesčitá gazela (Gazella leptoceros) a veľmi podobná farebná, ale tmavšie sfarbená hnedá gazela dorkas (Gazella dorcas). Oba druhy sa pasú za súmraku a v noci, kŕmia sa trávami, kríkmi a trávou. Počas dňa sa pokúšajú skryť zo slnka. Nepotrebujú pitnú vodu, pretože všetka potrebná vlhkosť sa získava z potravy. Široké kopytá, podobné botám, pomáhajú pohybovať sa na voľnom piesku pieskovej gazely.

Rocky Damans a Gundi

Púštne Damans rodu Procavia sú kopytníky, príbuzní slonov a sirény. Ich prsty sú chránené plochými klincami. Dlhé, ako škrečky, podrážky s podložkami pri behu, vylučujú pot od žľazy. Damans sa môže ľahko pohybovať na úžinách útesov. Zvieratá nie sú schopné vykopať otvory alebo stavať hniezda a skalné útvary slúžia ako úkryty.

Damans sa živia listami, vetvami a bylinkami.

Gundi - hlodavce, rovnako ako morčatá. Žijú v skalných skupinách. Rovnako ako dámy, Gundi môže tiež plaziť cez skaly, ale ich podrážky nevyvolávajú pot. Hustá hodvábna kožušina Gundi je vynikajúcim izolátorom, ktorý im umožňuje vydržať chladné noci severnej Sahary a nie hibernáciu. Silná kožušina šetrí z tepla dňa. Ako jedlo sú semená, listy a iná vegetácia.

Obaja Gundi a Damani v púšti majú mnoho nepriateľov. Lovia ich veľké dravé vtáctvo, pouštný monitor, líška, šakal, rypsový step, atď.

Daman a Gundi sú veľmi podobné, preto sa oba tieto typy často nazývajú "Gundi", čo v arabčine znamená "strážca" (kvôli veľkému počtu nepriateľov kolónie zvierat, sú zriadené strážne stanoviská).

Egyptský jerboa - výborný skokan

Egyptský jerboa (Jaculus jaculus) žije v severnej Afrike, na Strednom východe av Iráne. Jeho zadné nohy sú dlhé a prispôsobené na skoky na rýchle pohyby na dlhé vzdialenosti a predné nohy sú krátke, takže zvieratá nemôžu vôbec chodiť. Pri skákaní vyrovnávajú chvost. Vertikálna poloha dáva jerbou výhodu, pretože telo zvieraťa je oveľa vzdialenejšie od horúceho piesku, ako keď sa pohybuje na štyroch nohách.

Pri hľadaní potravy, egyptská jerboa opustí v noci. Počas noci môže toto malé zviera prekonať až 10 km, zbierať semená, ovocie a korene, nechať sa hmyzom a iným malým zvieratám. V krátkom období dažďov v púšti začína "život", jedlo sa stáva viac a jerboa hromadí tuk, aby ho následne konzumoval v čase hladovania.

Púštna ježka - Scorpion búrka

V suchej púšti sa nachádza aj etiópsky (púštny) ježko (Paraechinus aethiopicus), ale uprednostňuje vodné suché riečne lúky s chudobnou vegetáciou. Je to oveľa menšie ako jeho európske náprotivky a na korune je charakteristická plešatosť.

Na love sa dostáva pod ochranu tmy. So svojimi silnými čeľusťami chytí bezstavovce žijúce v pôde. Svätošatec, pavúky, mlynášky sa stávajú korisťou ježka. Ale väčšinou miluje škorpióny. Predtým, než zjedie tento pavúkovec, zľahka uhryzne bodnutie.

Na Arabskom polostrove av suchom pásme Ázie žije Brandtova ježka alebo tmavohnedý ježk (Paraechinus hypomelas). Je to trochu menej púštneho ježka. Takmer čierne ihly visia na tmavošedej hlave. Podobne ako jeho africký kolega je Brandtův ježko v noci aktívny. Zo slnka a nepriateľov je zachránený vo výklenkoch skál.

Obidva druhy sa spánkujú a počas pôstu sa stávajú znecitlivenými a šetria energiu.

Ovčí ovce - nenáročné obyvateľstvo hôr

Ovčie ovce (Ammotragus lervia) - reprezentant rodiny bovidov. Dlhuje svoje meno skutočnosti, že má dlhú hrivu okolo krku a hrudníka a veľa dlhých vlasov visí na predných nohách. Výška zvierat v kohútiku môže dosiahnuť 1 meter a hmotnosť - 140 kg. Silne zakrivené rohy sa vyskytujú u všetkých dospelých zvierat, u mužov ich dĺžka môže byť 70 cm.

Typickým biotopom prežúvavých baranov je eróziou náchylná oblasť so strmými útesmi, ktoré sa zmenia na oblázkové úlomky. Tu sa zvieratá vďaka tvrdým kopčekom a svalnatému telu môžu pohybovať rýchlo a šikovne.

Hlúpaná ovca kŕmi trávami, lišajníkmi, listami, potreba vody je spokojná hlavne s jedlom.

Predtým boli tieto zvieratá rozšírené, ale teraz sa nachádzajú len v niektorých neprístupných oblastiach.

Antelope Mendez - nomád pieskových morí

Antelope Mendez (alebo addax) (Addax nasomaculatus) je africký cicavec bovidskej rodiny. Charakteristickým znakom zvierat - dlhé krútené rohy.

Sú to neúnavní prieskumníci. Antilopa skupiny prekonávajú gigantické vzdialenosti, aby našli zachovalé pastviny medzi piesočnatými morami a sutinami.

Napája sa bylinami a listami stromov a kríkov. Ak chcete extrahovať čo najviac tekutín, zvieratá pasú v noci a za súmraku, keď padá rosa. V horúcom dni sa telesná teplota antelope Mendes zvýšila o niekoľko stupňov. Preto sa vyhýba prehriatiu a strate vlhkosti, pretože keď sa ochladí potu, nevyhnutne stratí veľa tekutiny. Chráni pred teplom, zviera so svojimi prednými kopytami vykopáva ploché priehlbiny v zemi a ukrýva sa v horúcich popoludňajších hodinách.

Antelope jumper

Antelope jumper (springbok) (Antidorcas marsupialis) je jediný druh žijúci na otvorených suchých pláňach Namíbie a Kalahari. Táto antilopa získala meno pre schopnosť skočiť z miesta na veľkej výške. Elastická ako gumová guľa, antilopa stúpa do vzduchu, pracuje súčasne so všetkými svojimi končatinami, vyklenuje chrbát, krk a hlavu. Skočiť do výšky 3 metre a dĺžky 15 metrov!

Horské zebry

Horské zebry (Equus zebra) sú najmenšie medzi zebry. Títo bylinožraví členovia rodiny koní, ľahko rozpoznateľní charakteristickými tmavými pruhmi na žlto-bielom pozadí, pasú na horské svahy. Ich kopytá rastú veľmi rýchlo, kompenzujú silné opotrebenie pri pohybe cez kamene.

Aby sa zabránilo nebezpečenstvu predátorov vysoko v horách, vytvorili strážne miesta.

Juhoafrický antilopa oryx

Juhoafrický oryx (Oryx gazella) je ďalším typickým púštnym zvieraťom. Výška Oryxu môže dosiahnuť 1,2 metra. Má masívne trup a veľmi dlhé rohové kolíky.

Orycteropus afer pripomína prasa, ale nie sú príbuzní. Aardvark je posledným prežívajúcim druhom starých kopytníkov.

V priebehu dňa sa zviera zriedka vidí, pretože sa v tom čase skrýva z tepla v prístave. Je aktívny v noci a prakticky nevidí pri dennom svetle. Kŕmi prevažne hmyzom.

Predátori púšte

Spolu s bylinožravými a hmyzožravými zvieratami sa v púšti nájdu aj predátori. Najprv sú to levy, leopardy a gepardy.

Tam, kde neexistujú veľké dravce, čierny šakal (Canis mesomelas) riadi loptu.

V kamenných polopúšťoch v Namíbii sa môžeme stretnúť s vyššími líškami (Otocyon megalotis). Uši tohto druhu sú trochu horšie ako uši s veľkosťou fenek, ale sluch väčšej orly líšky je rovnako dobrý, zachytáva dokonca pohyb lariev a hmyzu pod zemou.

Rieši rys alebo karakal (Felis caracal) je ďalší vynikajúci lovec piesočnatých morí. Predtým sa predpokladalo, že karakal loví len malé zvieratá, ale ukázalo sa, že táto mačka je len 50 cm vysoká a napadne dospelé špiráčky, ktorých hmotnosť je 2 krát väčšia ako ich vlastná. Z posedenia môže šelma skákať pár metrov na výšku a chytiť vtáka.

Ďalším predátorom žijúcim v extrémnych podmienkach je hyena. Je ľahko rozpoznateľná dlhými prednými nohami, zadnou časťou chrbta a relatívne dlhým krkom. Štruktúra telo zvieraťa naznačuje jeho prispôsobivosť použitiu všetkého, čo veľké dravce zanechajú po úspešnom love. Avšak, hyeny lovu sami seba.

Meerkat (Suricata suricatta) je predátorský cicavec rodiny Mongoose. Tieto roztomilé zvieratá sa šíria v Južnej Afrike.

Výživa meerkats sa skladá z hmyzu, jašterice, hady, pavúkov, škorpiónov, vtáčích vajec atď.

Prečítajte si viac o mercerách tu.

Fenech (Vulpes zerda) je najmenší člen rodiny psov. Jeho pozoruhodnou črtou sú veľké uši, ktorých dĺžka dosahuje 15 cm. Žije v piesočných púšti severnej Afriky a Arabského polostrova, najčastejšie sa nachádza v Sahare.

Kuriatka skryje svoju korisť - hmyz, jašterice a malé cicavce pod vekom. Tiežje aj vajcia a ovocie. Desert Fox uspokojuje potrebu kvapaliny na úkor potravy. Prečítajte si viac o feneku v tomto článku.

netopiere

Jeden druh netopier sa prispôsobil na to, aby žil v púšti Namib. Toto žľazovité krídlo patriace do rodu nočných zábleskov alebo netopierov (Myotis seabrai). Zvieratá nájdu útočisko v štrbinách hornín, ktoré sa nachádzajú medzi dunami. Život týchto lietajúcich cicavcov je neustále ohrozovaný pobrežnými vetrom nesúcim bahno.

V púšti sú vtáky ako orli, supuri, stredomorské sokolky, africké pštrosy, pusté škvrny, sandgrouse, zlaté shiloklyuvye dudy a mnoho ďalších.

V porovnaní s väčšinou ostatných obyvateľov púšte majú vtáky veľké výhody. Na rozdiel od cicavcov s konštantnou telesnou teplotou je telesná teplota vtákov oveľa vyššia, a preto ľahšie tolerujú teplo. Ale čo je dôležitejšie, môžu lietať, čo umožňuje, so silným teplo, zvýšiť v chladnejších vrstvách vzduchu.

Dravé vtáctvo sa pohybuje v stĺpci vzostupného vzduchu vysoko nad púšťou, kde je oveľa chladnejšia než na povrchu zeme. Najčastejšie v poledne žijú vtáky nehybne pod kríky alebo medzi vetvami stromov. Prenášajú svoju činnosť do príjemnejších ranných hodín.

Hadi dobili takmer všetky životné priestory Zeme a dokonca aj tie najnebezpečnejšie oblasti. Hady, ako je rohatá zmija, trpasličí africký viper, kontroverzný viper a chrpa hady dokonale prispôsobené životu v horúcich piesočných púštiach. Na horúcom piesku sa pohybujú nasledovne. Keď sa ohýba smerom k hadovi, dotýka sa horúcej pôdy maximálne dvoma alebo tromi bodmi svojho tela. Aby to urobila, zdvihla hlavu a oddelila telo od zeme, otáčala ho voľne dopredu a do strany a až potom sa dotkla zeme. V tomto prípade je hlava a telo smerované od smeru pohybu. V tom istom pohybe urobí nové kolo. Ona postupuje "vpred".

Maurská ropucha: obojživelníci žijú v púšti

V púštnych podmienkach môže žiť len niekoľko obojživelníkov, pretože potrebujú čerstvú vodu na rozmnožovanie. Iba maurská ropucha (Bufo mauritanicus) obýva vodné útvary a vodné systémy oázach Západnej Sahary. Pri hádzaní kaviáru je spokojná s braktickými kalužami, v ktorých voda trvá niekoľko týždňov. V noci maurská ropucha loví pre kôrovce, pôdny hmyz a stonožky.

Jedovaté zviera piesku je škorpión

V púšti žije veľa druhov škorpiónov, jeden z nich je škorpión treska škvrnitý (Androctonus australis). Tento druh má farbu od svetložltej až po svetlohnedú, takže je takmer nerozoznateľná na ľahkých piesočnatých pôdach. Vykopáva predné končatiny v zemných dažďoch, niekedy sa ukrýva pod oblázky. Na zníženie straty vody škorpión minimalizuje dýchanie. Iba v noci predátor opustí svoj prístrešok a ide poľovať. Jeho korisť je všelijaký druh hmyzu.

Dokonca aj mäkkýšov milujúci vlhkosť sa dokázali prispôsobiť životu v piesočných moriach. Patrí sem napríklad púštny slimák (Helix desertorum), niektorí členovia rodiny Sphincterochiladae. Sú nútení chrániť svoje citlivé telo pred vyschnutím. Takže suchozemské ulitníky (Sphincterochilidae) majú vždy veľmi svetlú farbu a veľmi hrubú škrupinu, ktorá odráža až 95% slnečného žiarenia a chráni vnútorné orgány pred stratou vlhkosti. Keďže však s ťažkou suchosťou to nestačí, slimáky zatvoria svoj dom s vápnom vekom a môžu žiť v tomto stave až tri roky.

Kôrovce Artemia - obyvateľ vody v púšti

Na tých miestach, kde voda prichádza na zemský povrch, sa usadzuje kôrovce Artemia (Artemia salina). Tento ropuchový kôrovec môže dokonca existovať aj vo slanom náleve (slané slané jazierko) a v takých množstvách, že voda je farbená červenou farbou. Dospelé kôrovce 1 cm dlhé, sú priehľadné, červené.

Desert Locust - miestna katastrofa

Niekedy v púšti počas obdobia dažďa je skutočná katastrofa - invázia kobyliek. Púštna kobylka (Schistocerca gregaria) v neustálom hľadaní potravín sa zhromažďuje v obrovských kŕdľoch, ktoré sa môžu pomocou prídavného vetra prepravovať na dlhé vzdialenosti, čo spôsobuje značné škody regiónom náchylným na túto pohromu.

Vývoj kobylkových vajíčok vyžaduje vlhkosť, ktorá sa objavuje až po zriedkavých, ale silných dažďoch v miestach jej rozmiestnenia. Počas hojného rastu rastlín vďaka množstvu potravy sa tento hmyz množí. V čase vhodnom pre kobylky sa stanovuje až 20 tisíc vajec na 1 m2 pôdy.

Ящерицы Сахары

Типичным представителем ящериц пустыни Сахара является шипохвост (Uromastyx) из семейства агам. Это животное кажется неуклюжим. У него уплощенное туловище и маленькая голова, напоминающая голову черепахи. Особенно бросается в глаза короткий хвост, покрытый оттопыренными колючими чешуйками, который служит для обороны. V prípade nebezpečenstva spiketaily skrývajú hlavu v úkryte a s pichlavým chvostom sa zbláznia z nepriateľa.

Spiketaily sú dobre chránené pred silnými výkyvmi teploty, charakteristickými pre púšť. Ak to chcete urobiť, menia farbu. V skorých ranných hodinách, keď je po chladnej noci stále čerstvá, jašterice stmavujú a slnko ohrieva telo, ktoré sa cez noc chladilo.

Spiketaily sú bylinožravé zvieratá, iba mladí jedinci občas diétujú stravu hmyzom.

Lekáreň skink (Scincus scincus) je jedným z najznámejších predstaviteľov skinkov, ktorý je základným prvkom púštnej fauny.

Táto jašterica, ktorá vyzerá ako miniatúrny krokodíl, sa pohybuje na povrchu a vo vnútri piesku. Krátke, ale silné nohy slúžia ako podpera, ocas - koleso a ostré hrany brucha prerezané cez piesok. Keď sa pohyb poskakuje, zdá sa, že sa pláva na piesku.

V potravinách je sklíčko nenáročné, ako ostatné púšťne zvieratá. Všetko, čo dokáže zvládnuť: chrobáky, ich larvy, kobylky, stonožky atď. Kedykoľvek je to možné, raduje kvety, listy, struky a semená s potešením.

Spoločnosť Skink sa tiež naučila šetriť energiu a vodu. To je jediný spôsob, ako prežiť v extrémne suchom a skromnom prostredí. Ako zdroj vlhkosti používa kvapalinu obsiahnutú v koriste a v koreňovom chvoste zhromažďuje tuk. Ak je piesok v priebehu dňa príliš horúci a v noci je príliš chladný, koks je v hĺbke 20 cm v sypanom piesku, kde je teplota komfortnejšia.

1. Zvieratá v púšti: rohové vipery

Jeho vedeckým názvom - Cerastes cerastes - sa môže zdať, že tieto plazy sú neškodné. V skutočnosti, jed jedúceho rohu spôsobuje vážne poškodenie tkanív a červených krviniek. Hematoxíny v tele môžu byť smrteľné. Dnes je to ohrozený druh.

2. Živočíšny svet púšte: jedna zvlhčená ťava

Stojí za zmienku, že v minulosti veľké množstvo jednobuněčných ťavov (alebo dromedárov) prechádzalo púšťami severnej Afriky, dnes však môžete nájsť domáce zvieratá, ktoré sú neuveriteľne silné a trvalé zvieratá a pomáhajú ľuďom v afrických a ázijských krajinách nosiť veľké bremená.

Používajú sa aj na jazdu. Na rozdiel od názoru mnohých ľudí, v ich hroboch tieto zvieratá neuchovávajú vodu a tuk, ktorý jedia v prípade nedostatku potravy.

3. Zvieratá žijúce v púšti: Gazelle Dorkas

Toto zviera má piesočnú farbu, ktorá mu pomáha maskovať v púšti. Vďaka rosou na rastlinách, s ktorými sa živí, rovnako ako využívaním vodných rastlín, táto gazela takmer nikdy nepije.

Zviera môže dosiahnuť výšku 65 cm a hmotnosť 25 kg. Stojí za zmienku, že gazela dorkas inštinktívne skočí pri približovaní sa k dravcovi. Tento reflex slúži ako varovný signál ostatným gazelám. Gorzel-dorkas navyše beží veľmi rýchlo a dosahuje rýchlosť takmer 80 km / h.

5. Aké zvieratá žijú v púšti: Addax (alebo Mendeses)

Addax bol predtým videný v púštiach a polopúšťach, ktoré sa tiahli od Západnej Sahary a Mauritánie do Egypta a Sudánu. Rozsah značne klesol - Mendeova antilopa sa nachádza len v niekoľkých piesočnatých a kamenistých púšťach Nigeru, Čadu, Mali, Mauritánie, Líbye a Sudánu.

Vzhľadom na štruktúru ich labiek môžu tieto stvorenia ľahko prechádzať cez ťažké, piesčité oblasti. Ale to isté robí zraniteľnými tvárou v tvár nebezpečenstvu - ťažko sa im podarí uniknúť pred dravcami. Celkovo je na svete asi 500 osôb.

7. Ktoré zvieratá žijú v púšti Sahary: africký pštros

Hoci pštros nevie, ako lietať, je to jedno z najrýchlejších zvierat na Zemi, ktoré dosahujú rýchlosť až 70 km / h.

Ale okrem svojej rýchlosti sa pštrosia môže pochváliť niekoľkými ďalšími charakteristikami: môže ísť na veľké vzdialenosti, má vynikajúce sluch a videnie a môže bezpečne bojovať proti predátorom so svojimi mocnými nohami.

Hlavne trávi trávu, ale niekedy môže jesť malé zvieratá. Pštrosy zo Sahary sú samostatným poddruhom.

8. Zvieratá, ktoré žijú v púšte v Sahare: Varan

Na rozdiel od jednoduchých jašteríc, jašterica monitora je veľmi nebezpečná z dôvodu jedu, ktorý možno porovnať s hadom. Ale nemali by ste sa ho báť, pretože zvyčajne používa svoju hlavnú zbraň na lov hmyzu, potkanov a iných malých zvierat.

Tieto chladnokrvné bytosti sa ľahko prispôsobujú horúcemu púštnemu podnebiu. Keď je veľmi chladno, stávajú sa agresívnejšími. Navyše, nechcú žiť v zajatí.

9. Saharské púštne zvieratá: Fenech

Táto miniatúrna líška je považovaná za nočné zviera. Žije v púšti severnej Afriky a vyniká svojimi nezvyčajne veľkými ušami, ktoré ho chránia pred prehriatím a umožňujú mu bez problémov vydržať teplo púšte.

Fenek sa živí menšími obyvateľmi púšte, ako aj rastlinami.

10. Zvieratá v púšti a polopúšť: Jerboa

Tento hlodavec žije v stepiách, polopustoch a pustinách Palearctic. Je schopný odolávať nepriaznivým klimatickým podmienkam.

Navyše, toto nočné zviera sa vyznačuje skokovou schopnosťou - kvalitou, ktorá mu umožňuje vyhnúť sa predátorom. Napriek tomu, že jeho telesná veľkosť môže dosiahnuť dĺžku iba 25 cm, je schopný dosiahnuť rýchlosť až 25 km / h.

Ďalšou zaujímavou skutočnosťou je, že jerboa nepije vodu v doslovnom zmysle slova, extrahuje vlhkosť z potravy, ktorú spotrebuje. Obvykle sa tento hlodavec živí rastlinami rastúcimi v púšti, semená a hmyz.

Aké zvieratá jesť na púšti?

Medzi obyvateľmi púšte sú mnohí predátori (šakali, jašterice, hadi, líšky), ale stále bývajú býložravé.

Velbloudy, antilopy a iné bylinožravce sa živia tŕňmi a kríkmi, hlodavce (gerbily, kangaroo jumpers, jerboy) sa naučili ako zberať semená, s ktorými je pokrytá púšť a jašterice ukladajú tuk do chvosta.

Kde nájdu zvieratá v púšti vodu?

Život v blízkosti nádrží vždy klesá, ale väčšina obyvateľov púšte má dostatok rannej rosy, dravci dostávajú vlhkosť z tiel ich obetí a býložravci sú obmedzené na múku listov kríkov. Ale jerboa a kangaroo prepojky nepotrebujú vodu vôbec, majú dostatok tekutiny, ktorá sa vytvára v tele počas trávenia.

"Lode púšte" volali ťavy. Oni sú tak dobre prispôsobení životu v púšti, že môžu ísť bez vody po celé mesiace. Najdôležitejšie je, že pred suchom môže ťava ukladať tuk do hrobu, vďaka čomu bude schopná získať energiu a vlhkosť, ktorá sa vytvorí počas rozdeľovania tukov.

Saharská púšť je domovom najmenšej líšky - fenek. Pri dĺžke 40 cm sa jeho chvost stane 30 cm a jeho uši stúpajú o 10 cm vyššie. Sú to uši, ktoré pomáhajú líške loviť v noci - slúžia ako "antény" pre ňu, a tiež uši pomáhajú odstrániť prebytočné teplo z tela.

Papuče na labkách majú štetce šupín a štetín, ktoré umožňujú pohybovať sa rýchlosťou blesku z kefu na púzdra.

Hady, ktoré žijú medzi pieskami, dokázali vypracovať svoj vlastný "štýl" pohybu - bočný smer, teda rohatá chrastítka, chvostová viperka, piesočná ef.

Zastreené a piesčité okrúhle hlavy sa úplne schovávajú v piesku, ako keby sa utopili v piesku.

Najbežnejšími obyvateľmi sú korytnačky. Na povrchu sú len 3 mesiace, na ktoré položili veľké množstvo vajec a potom sa znova schovali v hrúbke piesku vo svojich dierach.

Kruhová hlavica je veľmi zaujímavý typ jašterice - beží, spočíva na širokých labkách a hlavu vysoko. Keď sa veľmi pohybuje ako pes. Keď sa nepriateľ stretne na ceste, skrýva sa s laterálnymi pohybmi v piesku a ak je v jej silách dôvera, najprv ju vydesí s chvostom a potom otvorí ústa, jej rohy v ústach sa naliajú krvou a jej ústa sa zdajú byť obrovské.

Krokodíl v púšti nazývaný najväčší jašterica - monitor jašterica. Dosahuje dĺžku 1,5 metra.

Základom populácie populácie púšte sú hmyz, medzi ktorými je veľký počet chrobákov.


Tmavé zvony sú brouci s brilantným čiernym telom, ktoré nemôžu lietať. Tento hmyz môže byť veľmi škodlivý jesením celej vegetácie v ich ceste.

V noci môžete vidieť zelené svetlo z očí tarantule - veľký pavúk, ktorý má až 8.


A na púšti žijú jedovatí škorpióny.

Vzdušné sily: Planéta Zem. Desert. / BBC: Planéta Zem. Púšte.

Ľudia z púšte a dokonca aj levia tu môžu žiť!

Film - Wild Australasia. Časť 2. Srdce púšte.

Séria filmov o prírode - Palaeleckej púšti. Zvierací svet palearctického púštneho pásu.

Ako vidíte, aj v takýchto ťažkých podmienkach sa zvieratá prispôsobili životu a zvážili púšť - to najlepšie miesto na Zemi. Pravdepodobne ...

Africká žeravá žaba

Africká žerucha žaba alebo africká škvrnitá žabka je jednou z najväčších žab v Afrike. Obývajú suché a polosuché oblasti (savanu, stepu, plochy pokryté kríkovými a polopúšťkami). Africká žeravá žabka je dosť agresívna a bolestivo kousna. Miestni považujú mäso tejto žaby za pochúťku. Predátorka, jesť všetko, čo mu padne do úst.

Oblasť: Afrika (Malawi, Zambia, Nigéria, Somálsko, Mozambik, Angolsko, Južná Afrika, Keňa, Rodézia, Tanzánia a Sudán).

Africká žabka je jednou z najväčších žab v Afrike. Býčie žaba má široké telo s krátkou, zaoblenou papuľkou. Veľké ústa sú dodávané s ostrými zubami. Zadné končatiny sú veľmi silné, s ich pomocou žaba vykopáva hlboké otvory. Tento druh je pomerne agresívny a môže bolestivo kousnúť. Hrdlá mužov sú zafarbené na žlto, ženy sú farbou krému. Mladé a rastúce žaby majú jasne zelené chrbty s kontrastnými bielymi škvrnami.

Habitat: možno nájsť v suchých a polosuchých regiónoch Afriky (savana, stepa, oblasti pokryté kríkov a polopúšť).

Jedlo: Africká žerucha žaba je dravec, jedie všetko, čo mu padne do úst: hmyz, malé hlodavce, plazy, vtáky, obojživelníky vrátane iných žab.

Správanie: žabník vedie pozemský životný štýl. Aktívne v tme. Počas dňa sedí vo vode v plytkej vode alebo v pobrežnej pôde. Väčšina suchej sezóny, africká žerucha žaba hlboko v nory (v nepriepustnom kožnom kokone pozostávajúcom z mŕtvych vrstiev kože), ktoré spadajú do dlhej hibernácie.

V rode s bizarným názvom Chuckwell sa kombinuje niekoľko druhov chrobákov, charakterizovaných širokým splošteným telom a relatívne krátkym, tupým špicatým hrubým chvostom.

Napriek pôsobivým rozmerom nie je odvaha chuckwellov odlišná. Ak existuje nebezpečenstvo, rýchle iguany sa ponáhľajú na najbližšie praskliny, ktoré prenikajú po povrchu skál. Plazy klinové medzi kameňmi sa zväčšili o 50%. Takúto transformáciu je možné dosiahnuť v krátkom čase vyplnením pľúc ďalšou časťou vzduchu. Pokrčená koža, ktorá nie je tesne na krku a ramenách súčasne, je natiahnutá, v dôsledku čoho sa jašterica javí ako väčšia. Hrubé váhy pokrývajúce telo prispievajú k lepšej priľnavosti k povrchu. Predátori spravidla nedokážu dostať do úkrytu podobným spôsobom.

Starší muži sa chvália v širokej škále odevov. Hlava, končatiny a ramená môžu byť lakované v žltej, oranžovej, červeno-ružovej, svetlej šedej alebo čiernej farbe. Jedinci a ženy, ktoré nedosiahli pubertu, dostali tón žltej a šedej stupnice, zriedené pruhmi a tmavými škvrnami. Muži, ktorí prevyšujú priateľky vo veľkosti, dokážu rozoznať skôr suché tajomstvo od dobre vyvinutých femorálnych pórov. Používa sa na označenie územia.

Zástupcovia rodiny Iguanov sú perfektne prispôsobení životu v polopustoch a púštiach. Zachovanie aktivity sa pozoruje aj pri pomerne vysokých teplotách (až do +39 ° C). Úžasné plazy sa nachádzajú v juhozápadných oblastiach Spojených štátov a severozápadnej časti Mexika. Otvorené priestory zvieratám sa zabráni. Výhodné sú výstupy hornín a húštín kríkov. Niektorí jedinci boli nájdení v horách, vysoko nad hladinou mora vo výške 1370 m. Jašteri vedú k životu v dňoch: ráno prechádzajú slnkom, vypaľujú teplo, ktoré čakajú v tieni, kŕmia večer.

Toto miniatúrne zviera už dlho priťahuje pozornosť ľudí. Jeho veľkosť je menšia ako veľkosť priemernej mačky. Takáto líška váži až 1,5 kg, s telesnou dĺžkou nepresahujúcou 40 cm. Jeho rozlišovacím znakom sú veľké uši a rovnako veľký chvost. Na ostrou papuľku zvieraťa sú veľké a výrazné oči. Je to vďaka nim, že líška sa stáva ešte krajšou ako je.

Fenec sú veľmi aktívne a hravé. S úžasnou zručnosťou mačiek môžu skočiť na vysoké objekty. Vedia, ako kôrať, kňučať, snoriť a koktať. Jedzte zvieratá, pozostávajúce z mäsa, rýb, vajec. Aj v strave týchto líšok patrí zelenina a ovocie.

Fennek uprednostňuje lov v nádhernej izolácii av noci. Počas dňa sa skrýva vo svojej vlastnej vykopanej diere. Niekedy je územie takýchto podzemných labyrintov taká veľká, že sa do nich môže zapadnúť niekoľko líšských rodín. Toto spoločenské zviera toleruje nedostatok vody bez problémov. Je kompenzovaná ich vlhkosťou v potravinách. Medzi zvieratami komunikujú s pomocou vlastných, vlastných len zvukov.

Loviť zajac alebo tolai

Malý zajac, vzhľad pripomínajúci malý zajac: dĺžka tela 39-55 cm, hmotnosť 1,5-2,8 kg. Uši a nohy sú dlhé, v relatívnych veľkostiach ešte dlhšie ako u zajača. Dĺžka klinovitého chvosta je 7,5-11,6 cm, dĺžka ucha je 8,3-11,9 cm, nohy zadných končatín sú pomerne úzke, tento zajac nie je prispôsobený na pohyb v hlbokom snehu. Farba srsti vo všeobecnosti pripomína farbu svetlohnedého zajaca, ale kožušina nemá charakteristické zvlnenie. Letná kožušina je šedá s hnedastým alebo okrovým povrchom, striedanie tmavých a svetlých ochranných chĺpkov vytvára výrazný jemný tieň. Hlava je tmavá, hrdlo a brucho sú biele, chvost je tmavý hore, s kefou s tuhými bielymi vlasmi na konci. Najtypickejšie biotopy - púšte a polopusty majú značnú ekologickú plastickosť, a preto žijú tak na rovinách, ako aj v horách, kde stúpajú až na 3000 m nad morom. m (centrálny Tien Shan). Uprednostňuje kopcovité piesky, soľné močiare, medzimorské trámy pokryté vegetáciou, žije v údoliach rieky, v povodňových pláňach, v horách, ktoré udržiava na južných svahoch so stupňovitou vegetáciou alebo v horských polopúšťach, v ílovej púšti je zriedkavé.

Vedie sedavé zvieratá, čo spôsobuje malé migrácie alebo migrácie spojené s podmienkami kŕmenia, rozmnožovaním, ochranou pred dravcami alebo reakciou na nepriaznivé vonkajšie podmienky. Vytvára dočasné skupiny až troch desiatok zvierat počas rutiny a niekedy v zimnom období v staniciach "skúsenosti".

Nož nie kopá, používa oválne tvarované plytké lôžko, ktoré sa nachádza na chodníku alebo na hrebeni kopca pod kríkom. V horách sú buriny obyčajné pod kameňmi, mladé zvieratá sa ukrývajú v nebezpečných otvoch hlodavcov.

Reed cat

Reed cat Je to obyčajná domáca mačka, ale je oveľa väčšia a agresívnejšia. Telo je elastické a silné s dobre vyvinutými svalmi, môže mať dĺžku 1 m. Hmotnosť je približne 16 kg. Labky sú vysoké s veľmi ostré pazúry, chvost je malý, dĺžka nie je väčšia ako 30 cm. Hlava má veľké trojuholníkové uši s koncovkami na konci, ako rys. Vďaka tomu získalo zviera svoje druhé meno. «bažinatý klus». Horná časť tela je sfarbená šedo-hnedá s červeným nádychom, spodná časť je svetlá.

Predátor trpí slabými mrazmi, takže ho nebudete vidieť vysoko v horách. Na jar sa nachádza v horách. Niekedy sa usadzujú v blízkosti ľudí. Predátor miluje nočný život viac. Na lov pokračuje s nástupom súmraku, aj keď je zima posielaná hľadaním koristi v deň. Je to veľký lovec. Zvyčajne útoky z útočiska, ale môžu čakať na obeť v blízkosti diera. Dobre vie, ako plávať. Občas sa môže vyliezť na strom.

Ich diéta je celkom rôznorodá. Väčšina mačiek sa živí hlodavcami a vtákmi. Môžu jesť ryby, jaštery, hady, korytnačky. V niektorých prípadoch sa loví za králiky, zajacov a iných malých zvierat. Môžu jesť domáce kurčatá, kačice, husi.

Toto je opatrné a tajomné zviera, ktoré uprednostňuje skryť v rákosu postele počas dňa. Zviera má vynikajúce sluch, takže keď počul, že sa v blízkosti objavila korisť, ticho sa vykráda a chyti. On môže chytiť vták v pohybe kvôli jeho schopnosti skok vysoká.

Predátor radšej žije sám. Jeden muž môže žiť vo veľkom priestore, ktorý je silne chránený pred ostatnými mužmi. V priemere vlastníctvo jazvečírky trvá od 50 do 200 km. Na tejto oblasti môže žiť niekoľko žien.

Cape Ground veverička

Cape veverička je malý hlodavec rodu veterných veveričiek, ktorý žije v púšti a savanách južnej časti afrického kontinentu. Veverka srsti je krátka a hrubá. Koža čierna. Farba zadnej časti tela sa mení medzi tmavými a svetlými odtieňmi červenohnedej farby. Spodné telo, končatiny, krk a čenica sú biele. Uši sú malé. Характерной особенностью капской земляной белки является пушистый светлый хвост, длина которого равна длине тела животного. Половой диморфизм выражается в различии размеров тела. Самцы немного крупнее самок.

Капская земляная белка предпочитает тропические регионы с сухой средой обитания, например, пустыни, саванны и пастбища. Они также встречаются в пустыне Калахари, которая находится на высоте 600-1200 м над уровнем моря. Капские белки живут в норах, которые защищают их от экстремальных погодных условий и хищников.

Cape veverička vo veku je denné zviera, ktoré používa nory v zemi ako úkryty. Zvyčajne opúšťajú dieru ráno, niekoľko hodín po východu slnka. Najprv sa zapoľujú na slnku a starajú sa o ich kožušinu a potom idú hľadať potravu. V najhorúcejších večerných hodinách veveria Cape používajú svoje veľké, chlpaté chvosty ako slnečník. Na reguláciu telesnej teploty sa pravidelne dostávajú do otvorov. Po tmave majú tieto zvieratá tendenciu sa vrátiť do svojich prístreškov.

Telo ťavy silno pripomína telo kopytníkov. Z tohto dôvodu si nevedomí ľudia myslia, že ťavy sú kopytá. V skutočnosti sú len kopytá z týchto zvierat a nie. Existujú dva typy ťaviek - jeden a dva humbuk. Obe zvieratá sú dostatočne veľké. Jednoduchý velbloudový dromedár napríklad váži od 300 do 700 kg, jeho príbuzný s dvoma hrobmi je o niečo viac - od 500 do 800 kg.

Ich telá chránia zvieratá pred prehriatím. Vlna, chĺpky a, samozrejme, výkyvy, ktoré zachraňujú ťavy pred dehydratáciou, im to pomáhajú. Títo cicavci sa naučili dobre bojovať s chladom v noci a teplom dňa. Púštne solyanky, trnité kríky a zakrpatené stromy sú biotopy pouštných lodí. Ide o sedavé zvieratá, ale nie sú zvyknutí byť na mieste na svojom území, prechody sú pravidelne vykonávané. Len málo ľudí vie, ale samotné slovo ťava sa prekladá ako "ten, ktorý chodí veľa."

Pre pasienky si vyberajú ranné a večerné hodiny. Šťastná lži a žuť. V noci na tých istých miestach zabezpečujú noc. Tieto spoločenské zvieratá radšej žijú v skupinách 5-8 osôb. Nadradenosť v týchto skupinách spadá na mužov. Stáva sa, že medzi mužmi sú skúsené solitérne tiav.

V potravinách, zvieratá sú absolútne nevýrazné. V kurze ide o horkú a slanú trávu, suchú a pichľavú vegetáciu. Ak ťavu príde v ceste ťavy, pili s lovom a vo veľkom množstve. Na ochranu svojho harému si muž nevyhraje žiadnu silu. Defenzívna reakcia začína dobre známym ťavovým šupotom. Ak tento varovný signál nefunguje, potom ťavy konvergujú v súboji. Porazený súper musí ustúpiť. Nepriatelia týchto zvierat sú vlci, lvy a tigre.

Horned Viper

Saharský rohatý viper je had 60-80 cm dlhý, s hrubým telom a ostrým krátkym chvostom. Nad oči vyčnieva jedna ostrý vertikálny rozsah. Dĺžka týchto mierok je veľmi odlišná. Váhy na stranách tela sú menšie ako dorzálne, silne šikmé a nasmerované šikmo smerom nadol, čo vytvára podobu píly, ktorá prechádza pozdĺž každej strany. Farba rohovky je piesčito-žltá s tmavohnedými škvrnami pozdĺž chrbta a po oboch stranách tela. Tento had obýva celú Saharskú púšť a podhorské a suché savany susediace s ňou, rovnako ako Arabský polostrov. Odpoledne sa had zakopne v piesku alebo sa schová v otvoch hlodavcov a pri západe slúži na lov malých hlodavcov a vtákov. Mladiství sa živia kobylkou a jaštermi.

Roštená viper je vajcia, v jej spojke je 10-20 vajec. Z vajíčok, inkubovaných pri 28-29 °, mladý poklop za 48 dní.

Rohožná zuby sa pohybuje v "bočnom kurze", hádzajúc zadnú polovicu tela dopredu a bokom a ťahá prednú časť smerom k nej. Súčasne na piesku nie je žiadna stopa, ale oddelené šikmé pásy v uhle 40-60 ° k smeru pohybu, pretože keď hádzať dopredu, had sa nedotýka zeme v strede tela, ležiaceho len na prednom a zadnom konci tela. V priebehu pohybu sa had pravidelne mení na "pracovnú stranu" tela a pohybuje sa dopredu buď vľavo, alebo vpravo. Tým sa dosiahne jednotné zaťaženie svalov tela asymetrickým spôsobom pohybu.

Malé šikmé šupky, rezané na bokoch tela, prinášajú hadovi dvojité výhody. Najprv slúžia ako hlavný mechanizmus výkopov, keď je v piesku pochovaný had. Viper rozprestiera rebrá po stranách, vyrovnáva telo a roztiahne piesok po stranách rýchlymi priečnymi vibráciami, ktoré "dosadajú" doslova pred naše oči. Kalevové stupnice pôsobia súčasne ako miniatúrne pluhy.

Pozemná hyena žije na juhu púšte Sahary a obýva nielen savany a tropické lesy, ale aj vrcholy v horách v nadmorskej výške do 4000 m. Vo všeobecnosti hyena žije všade okrem veľmi hustých lesov. Najčastejšie sa tento typ hyenov vyskytuje v Tanzánii, Namíbii, Keni, Botswane a Etiópii.

Crocuta crocuta je veľmi veľký predátor, hmotnosť samíc dosahuje 64 kg a muži - 55 kg. Na území Zambie nájdete najväčšie hyenové škvrny, ich hmotnosť dosahuje 67 kg.

Hrubé vlasy týchto zvierat sú kratšie ako tie ostatné hyeny, hnedé škvrny sú viditeľné na vrchu labiek a na bokoch. Predné nohy sú dlhšie ako zadné nohy, takže zviera vyzerá pomaly. Papuľa je dlhá a silné čeľuste sú schopné kousnúť všetky kosti. Hrubý jazyk neumožňuje žiadne zvyšky na odstránenie mäsa z kostí.

Napriek skutočnosti, že hyeny sú považované za podvodníkov, iba 20% z dávky zvieraťa pozostáva z mrkvy, v iných prípadoch zvieracie lovy a jedia čerstvé mäso. Crocuta crocuta zlyhá v love len v 10% lovu, na rozdiel od levov, ktorých lov je 50% úspešný. Jedna hyena môže prekonať antilopu, trikrát hmotnosť samotného predátora.

Škvrnité hyeny žijú v malých rodinných skupinách, v ktorých má najnižší sociálny status u mužov. Stav hydiny môže byť určený chvostom: znížený - nízky stav, zvýšený - vysoký.

Tehotné ženy trvajú 14 týždňov. Potom sa narodí nie viac ako 7 šteniatok. Matka nezištne chráni svoje mláďatá, ktoré sú odolnejšie a môžu ísť bez jedla na celý týždeň.

Táto elegantná mačka je veľmi odlišná od ostatných mačiek. Gepard sa odlišuje od väčšiny mačiek mnohými spôsobmi a tieto rozdiely sú dosť významné. Vo vzhľade a anatomickej štruktúre tela je gepard podobný chrabrom psovi ako kočka, pretože je dokonale prispôsobený na rýchly chod. Tiež gepardy sedia ako psi, nie ako mačky. Tiež lovia ako psy a dokonca trpia psími chorobami. Vlasy gepardov sú podobné vlasom psov s hladkými vlasmi. Ale škvrny na koži geparda stále pripomínajú mačaciu kožušinu. Trasa geparda je tiež mačkovitá. Navyše, ako väčšina mačiek, gepard rád šplhá po stromoch.

Nohy sú silné a veľmi dlhé, štíhle, aj keď tenké. Pazúry geparda sú čiastočne retractile, to nie je typické pre mačkovitý, a okrem geparda sa pozoruje len v mačka-fisher, iriomote mačka a Sumatran mačka. Stojí za zmienku, že gejtové mačiatka môžu ťahať pazúry až do veku 10 až 15 týždňov. Neskoršie pazúry zostanú stále.

Chvost geparda je dlhý a tenký, rovnomerne pôrodný. Keď rýchlo beží, chvost pôsobí ako vyvažovač. Hlava nie je veľká. Gepard má malú hrivu.

Kožušina je krátka a riedka. Celkový tón je nažltlý alebo piesočný. Okrem brucha sú malé tmavé škvrny husto rozptýlené po celej koži geparda. Čierne pruhy pozdĺž nosa - prvky kamuflážnej farby. Vytvárajú gepard nenápadný v kríkoch a v tráve. A v kombinácii s bodkovanou pokožkou je gepardovo prestrojenie jednoducho nádherné. Gepard žije v plochých púšťach a savanách. Nachádza sa v juhozápadnej a východnej Afrike, Indii a Ázii. Gepard je malý druh a zriedka sa nachádza v celom jeho biotopu.

Gepard, na rozdiel od mnohých mačiek, je počas dňa. Loví počas dňa alebo za súmraku, niekedy v noci. Pred lovom sa gepard odpočíva na svojom dnu, v tráve alebo v tieni keša. Gepard má veľmi ostrý zrak. Všimol si obetí z diaľky a vykráda na neho, používajúc nerovný terén na vzdialenosť 151 až 200 metrov. Potom začne rýchle a rýchle naháňanie (až 500 metrov). Počas behu sa gepard odstráni súčasne so svojimi zadnými a prednými labkami.

kojot - Toto je americký šakal. Na rozdiel od mnohých predátorov sa prispôsobil invázii civilizácie do sveta voľne žijúcich živočíchov a podarilo sa mu prežiť, aj keď ho človek zničil nemilosrdne. Práve tento človek prispel k presídleniu kojota na celom kontinente. Predtým kojoti žili len na náhorných plošinách Západu. Po začiatku lovu začal utekať a teraz títo predátori žijú po celej Severnej Amerike od Aljašky po južné Mexiko.

Ich nočný výlet je počuť filmovými hviezdami vo svojich vilách medzi kopcami v Hollywoode a turistami v štáte New Hampshire, kde pred 30 rokmi nebol jediný kojot. Celkový počet kojiet v Spojených štátoch je teraz okolo milióna.

Kojot sa podobá zníženej kópii vlka - váži od 9 do 18 kilogramov: trikrát menej ako jeho veľký príbuzný. Jeho nohy sú tenšie ako vlk, nohy sú oveľa elegantnejšie, nos je ostrejší, oči sú zlatožlté a jeho chvost je dlhý a nafukaný. Pri rýchlej zmyselnosti nie je nižší ako vlk, je viac diskriminujúci v jedle, prispôsobil sa susedstvu ľudí a naučil sa im nestretnúť.

Kojoti sa vyznačujú skutočnou rodinnou súdržnosťou. Po vytvorení páru zvyčajne zostávajú spolu až do konca života. Kojot samec pomáha žene zvyšovať šteniatka. Chráni ich, hrá s nimi, olizuje ich, prináša im kus kořisti. Kojoti sú pomerne malé a preto vyžadujú malé množstvo potravy.

Ich potreby sú plne spokojné so zajacmi, myší, jaštermi, vajcami vtákov a odpadmi v odpadkových plechovkách. Je to skutočnosť, že takmer nepoškodzujú poľnohospodárstvo a zachraňujú ich pred vyhladzovaním. Samozrejme, že niekedy milujú útok na kačacinku, jesť melóny a paradajky na poliach, ale to sú veľmi malé hriechy v porovnaní s výhodami, ktoré prinášajú.

Bezprostredne sa chovatelia oviec stali prísahou nepriateľom kojotov, ktorí, bez počítania jahniat, bojovali proti skutočnej vojne s kojotmi v zúrivosti. Hoci výskumníci ukazujú, že kojoti napadajú ovce veľmi zriedkavo.

Najväčší a najväčší z veľkých mačiek je tiger, Dospelí Amur tigre dosahujú dĺžku tri a pol metra. Tygr váži viac ako tri sto libier. Ale to sú najväčšie zvieratá. Južné, bengálske tigre sú oveľa menšie. Nevážia viac ako 225 kilogramov. Predpokladá sa, že vlasťou tigrov je juhovýchodná Ázia, odkiaľ sa usadili na severe pred viac ako 10 tisíc rokmi a dostali sa do oblasti Ussuri a oblasti Amur.

Okrem Ďalekého východu žijú tigre po celej Indii, na ostrovoch Malajského súostrovia a na ostrovoch Sumatra, Jáva a Bali. Teraz sa však tigre stali veľmi zriedkavými zvieratami. V Indii je len 2 tisíc. A v poslednej dobe tam bolo viac ako 20 tisíc. V Sumatre, Jave a Bali tmavý ostrovný tiger úplne zmizol. Dravý lov dal toto nádherné zviera na pokraj vyhynutia.

Hladný tygr je pripravený k jedlu doslova všetko, čo sa stretne na ceste. Tigerovo menu je veľmi rôznorodé, sú to jeleni, divokí býci, domáce kravy, byvoly, opice, diviaky, medvede, jazvec, rys, vlci, kraby, ryby, kobylky, termity, hady, žaby, myši, tráva. , Vyskytli sa prípady, keď tigre napadli krokodíly, pytóny a leopardy. Tiger, ak je úplne vyhladovaný, môže mať raňajky a ich príbuzných. Tam sú tiež kanibal tigre. To sa stáva veľmi zriedkavo, ale ak sa takýto zloduch objaví, celé oblasti strácajú pokoj, kým nie je zabitý.

V zoologickej záhrade alebo v cirkuse sa zdá, že tiger je veľmi jasná zver. Ale vo voľnej prírode, pomaranč s čiernymi pruhmi ju skrýva veľmi dobre. Tiger je osamelý lovec. Dokonca aj so ženou najradí viac ako týždeň, po ktorom sa rozchádzajú. Tiger - večný tramp. Samozrejme, označí svoje územie a varuje s veľkým hlasom, že je to jeho domov, ale nie dlho. Za niekoľko týždňov opäť cestuje. Tigre žijú asi dvadsať rokov.

Väčšina mačiek nemá naozaj rád vodu. To sa však netýka tigrov. Len radi plávať. Najmä bengálske tigre, ktoré žijú v trópoch.

Tiger má rád útočiť z hustého Bush. Takmer sa s ním spojil vďaka sfarbeniu. Potiahne sa veľmi blízko, rýchlo sa rozbehne k obeti a zabije ju: kousne do krku alebo zlomí krk lakťou. Útočia, nikdy nerúti. Úder štítovej tyče je strašný a smrteľný. Jednou ranou zabije koňa. Tigri lovia vo večerných hodinách, ale niekedy hladoví, počas celého dňa lovia.

Duna cat

Žije v púšti severnej Afriky a centrálnej oblasti Ázie. Po prvýkrát je zviera vidieť v piesku Alžírska. Objav sa datuje do 15. storočia. Potom na púšti Alžírska bola francúzska expedícia. V jeho zložení bol prírodovedec. Popísal nebývalé zviera.

Barchanská mačka má širokú hlavu s rovnako širokými ušami. Ich škrupiny sa tešia. Uši sú veľké. Na lícach mačky je podobnosť chĺpkov. Silná vlna je dokonca aj na podložkách. Jedná sa o zariadenie, ktoré šetrí pokožku predátora pred popáleninami pri chôdzi na horúcom piesku.

Alter-dressing sa týka predátorov Mustelidae, uvedených v Červenej knihe, je jediným druhom tohto druhu. Pre krásu a originalitu sfarbenej vlny sa nazývajú "mramorové fretky" alebo pereguzny. Z vonkajšieho hľadiska, ligácia alebo reload sa podobá miniatúrnej fretky, doslovný preklad latinského názvu znamená "malý červ". Jeho papuľa je mierne zaoblená, jeho uši sú veľké s bielym okrajom. Telo tvar je typické pre rodinu mustellov: predĺžené úzke telo a krátke nohy. Jeho hlavným rozdielom je krásna pôvodná pestrá farba hrubej kožušiny, pozostávajúca zo striedajúcich sa bielych, čiernych a žltých škvŕn na hnedom pozadí.

Fretky obliekania žijú v prírode po dobu 6-7 rokov, niekedy až 9 v zoologickej záhrade. Pri boji, pri útočení na nepriateľov, je zachránený v strome a s okamžitou hrozbou ohýba chrbát, povznáša vlasy, ukazuje svoje zuby a nakláňa hlavu dozadu. Úchvatný pohľad potvrdzuje vrčanie, kvílenie a chemický útok: zviera sa rozhýba a uvoľňuje z tela špeciálne análne žľazy z tela.

Hlavnou zónou rezidencie sú otvorené stepné plochy bez stromov, niekedy pokryté kríkmi, okraj lesných masívov, riečne údolia, lesy-stepové a polopustné územia. Príležitostne sú horské dresy v horách až do výšky 3 km, nachádzajú sa v mestských parkoch a námestiach, často sa usadzujú v blízkosti melónového poľa. Vyberajú miesta na pobyt pre seba v pripravených duniach iných zvierat, niekedy kopajú svoje vlastné, používajú labky s dlhými pazúrmi a zubami na odstránenie kameňov. Počas dňa sedieť v prístave a meniť ho denne.

Griffon Vulture

Krk je veľkej veľkosti, svetlo hnedej farby, s dlhým krkom pokrytým tenkým belavým nadolom a zdobeným bielym a mladí majú hnedý golier. Hlava je malý silný zobák. Pri lete môže byť rozpoznaná svojimi širokými prstami podobnými krídlami a krátkym chvostom štvorcového tvaru. Neexistuje sexuálny dimorfizmus.

Sedentárne a kočovné druhy, 2 poddruhy v južnej časti Eurázie av severnej Afrike. V Európe je to spoločné len pre Španielsko, v Grécku a vo Francúzsku je pomerne veľké množstvo obyvateľstva. V Taliansku, na Sardínii, menej ako 30 párov hniezdo, na Sicílii zmizlo približne od roku 1965. Po nedávnej reintrodukcii boli zaznamenané hniezdenia v podhorí Álp v regióne Friuli-Venezia-Julia a v Apeninách v regióne Abruzzi.

Pre hniezdo si vyberá čisté útesy s odkvapom a útesmi v blízkosti otvorených pozemkov, pasienkov používaných na lov. V polovici zimy je jediné belavé vajce, ktoré obidvaja rodičia inkubujú 54-58 dní. Mladý vták sa stáva na krídle približne tri a pol mesiaca po narodení. V roku jeden pokladanie. Zvyčajne tichý, biely-hlavičkový sup je vo voňajúcej sezóne hlasný. Letí okolo poľovníckych pôdy, skúma ich z veľkej výšky, ku ktorej vychádza, využívajúc rastúce teplé prúdy. Spadajúc dole, opisuje širokú špirálu vo vzduchu. Na zemi sa pohybuje nemotorné skoky.

Bezradní jašterice

Bezradná jaštericakto je takto? Mýtus alebo samozrejme jašterice sú ako hady. Áno drahí priatelia bezramenné jaštery a pravda existuje na našej zelenej planéte a dnes budeme hovoriť o týchto úžasných tvorov, povedať vám, kde žijú, ako vyzerajú a aký je ich životný štýl. Pýtate sa, existuje nejaký rozdiel medzi hadom a jašterou? Na túto otázku nájdete odpoveď v našom článku! No, začneme?

No, bezramenné jaštery naozaj vyzerá ako had, pretože jašterice sa vyznačujú prítomnosťou ich labiek av našom plazme chýbajú a pohyby a výraz očí vyzerajú skôr ako had alebo viper.

Začnime tým, že všetko je 4 druhy bezramenných jašteríc:

  1. kalifornský
  2. Dzheronimskaya
  3. skla jašter
  4. Anguis

A ako si myslíte, že je podstatne odlišný spôsob života bezramenná jašterica od obvyklého. Samozrejme, chýba labky, ale aj tak, obe triedy žijú na zemi a viesť životný štýl. Plazy kopajú hlboky nôh 10-15 cm, ako žížala, a musíte vidieť, ako sa to deje. Skrývajú sa v dutinách pod kameňmi alebo pod stromami stromov ležiacich na zemi v prípade nebezpečenstva. Štípači sa nachádzajú častejšie v hustých lesoch s vegetáciou, ale aj na skalách.

Aká je strava? Čo iné sa živí jašterou, ak nie hmyzom a ich larvami, pavúkmi a rôznymi článkonožcami. Правда, пищу добывают скорее под землей, чем на поверхности, дожидаясь, когда жертва случайно пойдет не тем путем и угодит прямо в нору безногой. При всем этом, способны по запаху обнаружить и на поверхности, быстро высунув свою голову и схватив добычу.

У этого представителя пресмыкающийся есть и сходства и отличия между подобными видами. Но все же, сам факт о безногости stvorenie vás pýši, aký úžasný a neprozkoumaný v prírode! A možno dnes pre niektorých z vás to bol nový objav.

Škorpión - odčlenenie článkonožcov z triedy pavúkov. Výhradne pozemky, ktoré sa nachádzajú iba v horúcich krajinách. Celkovo je známe okolo 1200 druhov škorpiónov. Medzi nimi sú najväčšie pavúkovce, ako napríklad guinejský cisársky škorpión, dosahujúci dĺžku 180 mm a relatívne malé - iba 13 mm dlhé.

Scorpios - najstaršia jednotka medzi suchozemskými článkonožcami. Predkovia škorpiónov sú paleozoické škorpióny (euripteridy). Na príklade škorpiónov je dobre vysledovaný evolučný prechod z vodného biotopu na suchozemský život. Eurypteridy zo Silurianu, ktoré žili vo vode a mali žiabre, mali veľa spoločného so škorpiónmi. Pozemné formy v blízkosti moderných škorpiónov sú známe od dob Carboniferous.

Celé telo škorpióna je pokryté chitínovou škrupinou, ktorá predstavuje produkt výberu základnej podkožnej vrstvy. Rozlišujte cefalotorax, ktorý pokrýva cefalotorax z dorzálnej strany, potom v predbežnej oblasti, respektíve počet segmentov 7 dorzálnych a brušných doštičiek prepojených mäkkou membránou a nakoniec v postadomainovej oblasti 5 uzavretých hustých chitínových krúžkov spojených tenkou kôrou.

Škorpióny sa nachádzajú výhradne v horúcom páse a v teplejších oblastiach mierneho pásma - v južnej Európe (Španielsko, Taliansko), na Kryme, na Kaukaze, v Strednej Ázii, v Severnej a Južnej Amerike a na Strednom východe. Počas dňa sa schovávajú pod kameňmi, v štrbinách skál atď. A len v noci prekračujú korisť. Fungujú rýchlo a ohýbajú zadné brucho (postabdomen) nahor a dopredu. Škorpióny sa živia hmyzom a pavúčikmi a zachytia korisť s pazúrikmi, pričom ich zdvíhajú nad cefalotorax a zabíjajú ihlou (bodnutie) umiestnenou na zadnom konci zadného brucha.

Oryx alebo Oryx

Oryx alebo oryx je cicavec z oddelenia artiodactylov, čeľade bovidov. Výška v kohútiku je asi 120 cm, dlhé a ostré rohy dosahujú 85-150 cm. Vážia sa v priemere 240 kg.

Zaujímavé vlastnosti Oryxu:

  • Orixes líšia čiernej a bielej farby papule, ktorá sa podobá maske.
  • Oriksy dosahuje rýchlosť až 70 km / h.
  • Oryxes vstane a nasleduje stádo niekoľko hodín po narodení.
  • Muži bojujú za ženy. Existuje istý rituál: muži stojí rameno až po rameno, po ktorom začínajú "oplývať" pomocou rohov. Víťazom je ten, kto znižuje súpera na kolená, alebo trvá dlhšie, ak súper vydechne. V tomto prípade sa Oryxes riadia pravidlami bitky a nikdy sa nedajú útočiť na tele, vyhýbajúc sa vážnym zraneniam.
  • Oryx je zobrazený na erbe Namíbie.

Obrie rolety

Reprezentant rodiny mŕtvych krýs váži takmer kilogram a má dĺžku 35 centimetrov. Preto meno. Zviera je slepé, pretože vedie život ako krtek. Obyvateľ púšte tiež vykopáva tunely v zemi. Za týmto účelom je zviera vybavené silnými pazúrmi a veľkými zubami, ktoré vystupujú z úst. Ale uši a oči nemajú potkan. Z tohto dôvodu je vzhľad zvieraťa skľučujúcim.

Blind - púštne zvieratáktorý sa môže stretnúť s obyvateľmi Kaukazu a Kazachstanu. Niekedy sa zvieratá nachádzajú v stepných oblastiach. Avšak žije v podzemí, s očami sa len zriedka objavuje nad ním. Ak sa to stane, zvieratá sa vrátia späť rýchlosťou blesku. Zvyky kriminálnikov sú preto zle pochopené aj zoologickými.

Tieto roztomilé zvieratá sa nachádzajú na veľkom počte na území Ázie a Afriky, ale niektoré druhy sa nachádzajú aj v južnej Európe. Centrami maximálnej rôznorodosti čeľade jerboos sú polopusty západného Mongolska a púšte Strednej Ázie. V rovnakej oblasti existujú niekedy až 6 rôznych druhov.

Tieto zvieratá sa podobajú miniatúrnym klokanom vo svojom vzhľade. Jasne ukazujú rovnakú disproporcionalitu tela: zadná časť trupu je silnejšia, masívnejšia a zadné končatiny sú trikrát dlhšie ako predná časť. Dĺžka jerboovho tela, v závislosti od druhu, sa pohybuje od 5 do 26 cm.

Chvost takého roztomilého zvieraťa je zvyčajne dlhý a rozdelený na dva strapce. Táto časť tela má mimoriadny význam pre život zvieraťa. Jeho úloha je neoceniteľná, pretože je spoľahlivá "stolička", keď sedí, a "pusher", keď sa vytlačí z povrchu a volant, ktorý udržiava rovnováhu. Okrem toho je to aj prostriedok komunikácie.

Chvost jerboy signalizuje pokolenia, že sú blízko. Navyše ten istý nenahraditeľný chvost môže blázniť nepriateľov (jerboa skáče doľava a ocas sa pohybuje doprava a predátor nevidí triky a beží v nesprávnom smere).

Jerboa oči sú obrovské, pretože si vyžadujú nočný životný štýl. Uši sú priame, stredne veľké, v tvare lyžice a od jednej tretiny až po veľkosť hlavy samotného zvieraťa (niekedy ich základy rastú spolu do "tubule"). Takáto pôsobivá sluchová pomôcka tiež dokazuje veľký rozvoj schopnosti počuť všetko na dlhých vzdialenostiach, čo prispieva k úspešnej výrobe potravín.

Aktívna a neudržateľná jerboa preferuje viesť sedavý životný štýl a neopúšťať svoj útulný nok na dlhé vzdialenosti. Avšak dlhé pohyby v okolí sú celkom možné. Často sa tieto hlodavce rozhodujú pre život územia, ktoré sú v tesnej blízkosti ľudského obydlia. Tu sú šance na dobré jedlo oveľa väčšie. Vo vzdialenosti od ľudí sú obľúbené prírodné potraviny jarboas rôzne rastliny a ich korene, hmyz, semená, vaječníky a pod. Obľúbené lahôdky sú žiarovky a hľuzy. Nechajte sa vyhnúť týmto zvieratám a vyskúšajte ostatné ľudské vajcia a samotné kurčatá. A tekvice a vodné melóny - vo všeobecnosti, limit ich snov!

pásavec

Telo armády je chránené pevnou kostnou škrupinou. Pestuje spolu s telom, pevný kostný kryt nahrádza pokožku. Výnimkou sú tri až šesť mobilných pásov, ktoré prebiehajú v strede chrbta. Pohyblivé pásy uľahčujú pohyb zvieraťa. A jeden z druhov týchto jedincov môže dokonca zakrivenie. Množstvo zubov je ďalším znakom armádilov. Je ich asi sto. Rovnako ako ostatné zuby s polovičnými zubami, päťprsté nohy tohto stvorenia sú ozbrojené silnými pazúrikmi na kopanie zeme.

Hlavným biotopom armády je Južná Amerika a severné Mexiko. Tieto zvieratá sú držané na poliach a piesočnatých pláňach, v blízkosti lesa, ale nepreniknú hlboko do lesov. Bojová loď - osamelé zviera. Stretáva sa so samicami len počas chovnej sezóny.

Absolútne všetky typy armády sa schovávajú v dierach. Títo cicavci kopajú svoje nory hlavne na báze termitov a mravencov. To je pochopiteľné, pretože hlavné jedlo armády je termity, rovnako ako mravce a ich larvy. Rovnako ako mnohé lesné zvieratá, armády jedia slimáky a červy, nepoznajú mrkvu. Existujú druhy, ktoré jedia rastlinné jedlá.

Najväčší je obrovská bojová loď - zviera váži až 50 kg a jeho dĺžka je viac ako jeden meter. Telo je pokryté kostnými štítmi a štetiny medzi nimi. Nohy sú ozbrojené silnými pazúrmi určenými na kopanie zeme. Jeho biotop - Guyana a Brazília, menej Paraguaj. Domorodci hovoria, že toto zviera jedie mrchožrout a tiež slzy hroby a pohlcuje ľudské mŕtvoly. Na to však neexistujú žiadne vedecké dôkazy. Iba larvy chrobákov, pavúkov, červov a húseníc sa našli v žalúdkoch armádilov. Vôňa pižmov obrovského armádilia je taká silná, že indiáni to odmietli jesť.

Po dlhú dobu bola puma pripisovaná mačacej rodine, avšak zviera je jedinečné. Na prvý pohľad puma z veľkej časti vyzerá ako mačka, ale mnohé vlastnosti ju odlišujú od predstaviteľov tejto veľkej rodiny. Toto tvrdenie sa vzťahuje na dlhšie telá a chvosty, ktoré dosahujú celkový počet 1,5 až 2,8 metra, silné silné nohy, relatívne malú hlavu a absenciu výrazného vzoru na vlasoch. Puma kožušina je veľmi hustá a krátka, maľovaná v farbách pieskových odtieňov. Len na bruchu má srsť svetlejšiu farbu a uši sú čierne. Tento predátor váži od 50 do 100 kg. Stojí za zmienku, že ženy sú tretiny menšie ako muži a pumy žijúce na severe sú oveľa väčšie ako ľudia žijúci v južných oblastiach.

Títo obyvatelia Nového sveta sa živia hlavne ovčiakmi a horskými ovcami, ale neodmietajú divoké pekarské ošípané, ale aj veveričky a králiky. Pumá hľadajú všetko, čo sa pohybuje, a dychtivo zje všetko. Výnimkou sú nepríjemné skunky, ktoré títo predátori nejedia kvôli svojej nepríjemnej vôni. Cougars skrýva jedlo v zálohe, ak nemôžu spotrebovať všetko naraz.

Podobne ako u všetkých mačiek, v období párenia, tiché kupéry robia krvácajúce výkriky. Žena prináša na svete 2 alebo 4 bodkované mláďatá, ktorých farba sa mení podľa roka. Deti zostanú so svojou matkou až 2 roky, po ktorých idú dobiť svoj vlastný priestor. Tieto americké mačky žijú až 20 rokov.

Keďže kupáre sú osamelé, vyhýbajú sa ľuďom. Avšak s neopatrným ľudským správaním a jeho inváziou na územie zvieraťa môže byť tento dravec napadnutý so všetkými následnými následkami.

sup - dravý vták, ale to nie je úplne presné. Griffon zriedka napadá zvieratá a dáva prednosť mŕtvici. Iba niekedy počas búrlivého hladovania sa supár odvažuje napadnúť živé zvieratá, ale aj v tomto prípade vyberá najslabšie alebo najhoršie. Najviac ľahko jesť mŕtve telá cicavcov, ale nezanedbávajte telá vtákov, rýb a plazov. V Indii jesú po smrti tela ľudí opustených v Gangy.

Tieto vtáky obývajú takmer celý svet, s výnimkou Antarktídy a Austrálie. Vultures preferujú teplú klímu, a preto sú najviac v Afrike.

Vultures nevyzerajú veľmi atraktívne. Majú dlhé, úplne nahé krky, obrovský zobák v tvare háku a veľký úder. Krídla supok sú veľké a široké, za okraje zaoblené, chvost je tuhý, stupňovitý a nohy silné, ale so slabými prstami, vybavené krátkymi tupými pazúrmi.

Vultures sú pomerne agilné a pohyblivé vtáky. Chodia ľahko, v krátkych, rýchlych krokoch, dobre lietajú, ale pomaly, ale sú schopní vyliezť obrovské výšky. Nie sú tiež zbavení videnia a vidia korisť z veľkej výšky. Jediná vec, ktorú ten sup je chýba, je vynaliezavosť. Niektoré bluntness odmenil supy s veľkým súborom negatívnych kvalít. Títo vtáci sú plachý, nerozvážny, veľmi rýchlo temperovaný a podráždený. Okrem iného sú arogantní, ale zbabelí. Na vrchol, sup je známy tým, že je najviac divoký zo všetkých dravých vtákov.

supy oni robia svoje hniezda, keď príde jar. Väčšina druhov si na to vyberá buď nepreniknuteľné útesy, alebo husté lesy. Hniezdo je pevná štruktúra podobná hniezdam iných dravých vtákov. Pokladanie sa skladá z jednej, dvoch vajec. Nestlings sa narodili úplne bezmocní a len o niekoľko mesiacov neskôr sa stali schopnými samostatného života.

Rodina griffínov je veľmi rôznorodá, obsahuje šedý sup, ušatý, plešatý a hnedý sup, rovnako ako americký a najušľachtilejší z celej rodiny čeľade - hrebeňová tyč, Špeciálny rod sa skladá z supytov. Vyznačujú sa predĺženým slabým zobákom, silnými nohami a dlhým husí krkom.

Meerkat je najmenší člen rodiny mongoose. Celková dĺžka ich tela, pokrytá šedo-hnedou kožušinou, je len 50-60 cm, z čoho polovica spadá na silný chvost. Ženské predstavitelia sú o niečo väčšie ako muži, ale len zriedka dosahujú hmotnosť 1 kilogram. Forepaws meerkats sú oveľa rozvinutejšie ako u iných členov rodiny. Slúžia ako na extrakciu jedla, tak na vykopávanie dier, kde žijú zvieratá. Vyvinuté tretie viečko spoľahlivo chráni oči zvieraťa pred zasiahnutím piesku a dlhé vibrizory pomáhajú orientovať sa v temných chodbách obydlia.

Oblasťou distribúcie meerkatov sú púštne oblasti Južnej Afriky. Zvieratá sa bojí húštín a lesov, radšej sa usadia buď v otvorenom piesočnatom teréne alebo v horských oblastiach. V závislosti od toho buď vykopávajú celé mestá pod zemou, alebo budujú obydlie v prírodných jaskýň.

Zvyčajne žijú v rodinách s priemerom 30 jedincov. V čele každej rodiny je dominantná žena. Dosmeruje doslova všetko a iba ona má právo reprodukovať potomkov. Ak iná žena prináša mláďatá, môže byť vylúčená z klanu, čo je ekvivalent smrti. Medzi mužskými populáciami v rodinách meerkatov sa vyskytujú škody, v dôsledku ktorých je určený dominantný muž a má len príležitosť spájať sa s dominantnou ženou.

Potomstvo zvierat môže priniesť až štyrikrát do roka, ale najčastejšie sa vyskytuje počas obdobia dažďov, ktoré trvá od októbra do marca. Tehotenstvo trvá 70-75 dní, po ktorom sa narodili dve až päť mláďat (trochu meerkat je celkom krásna, pozrite sa na video nižšie). Každá rodina má svoj vlastný zápach skupiny, ktorým sa zvieratá vzájomne uznávajú. Na území klanu, ktoré môže dosahovať až tri kilometre, existuje niekoľko diery, ktoré sa používajú striedavo a sú označené pomocou špeciálnych žľazy. Meerkaty sa vyznačujú silnou súdržnosťou, doslova robia všetko spoločne. To sa týka potravín, odpočinku, starostlivosti o mláďatá a ochrany územia.

Guanaco je kopytovitý cicavec talianskej rodiny, rodu lamy. Toto zviera je predchodcom domácej lámy. Prvý popis guanaky dal Cies de Leon vo svojej knihe Kronika Peru v roku 1553. V Quechua sa zviera nazýva "wanaku", z ktorého pochádza jeho meno "guanaco".

Guanacos majú štíhle, ľahké stavy, proporcie podobné antilopovi alebo jeleniam, iba krk je predĺžený. Dlhý krk pre zviera je vyvažovač pri behu a chôdzi.

Hlava stlačená bočne, tiež dlhá. Horný pier pokrytý vlasmi. Vyčnieva dopredu, hlboko rozdelená, veľmi pohyblivá. Oči veľké, dlhé riasy. Veľké uši, vyčnievanie, špicaté.

Shaggy koža má nažltlý alebo červenohnedý odtieň, šedivý na krku a hlave, belavý uprostred hrudníka, za, pod a na vnútornej strane nohy, čierny na chrbte a na čele.

Guanakovské biotopy sú polopusty, pampy a vysoké hory Ánd z južného Peru do Tierra del Fuego, cez Argentínu a Čile. Aj malá populácia týchto zvierat bola vybraná západným Paraguajom. Guanako prichádza vysoko v horách - až 4000 metrov nad morom.

Rýchlosť, ktorá môže vyvinúť guanako, dosahuje rýchlosť 56 km / h. Zvieratá žijú v otvorených priestoroch, takže jogging je pre nich veľmi dôležitý, pomáha im prežiť. Guanacos sú bylinožravce, ktoré môžu dlho ísť bez vody. Ich prirodzenými nepriateľmi sú pumy, hlúpy vlci a psy.

Domáce zvieratá sa používajú ako obal na pláňach Patagónie a Pampy, v horách Bolívie, Peru a Čile, na ostrovoch pri Cape Horn. Vo voľnej prírode sa guanaky stále nachádzajú v ťažko dostupných vysočinách, ale počet týchto zvierat sa výrazne znížil.

Okrúhly hlavou

Medzi silnými piesočnými dunami, ktoré sú pokryté iba jednotlivými kríkmi, žije veľká ušatá hlavica. V horúcich hodinách dňa prebieha cez piesok ušatá okrúhla hlava, ktorá zvyšuje svoje telo vysoko na svojich širokých rozstupoch. V tomto čase sa podobá malému psovi. Takáto pozícia chráni brucho jašterice pred horiacim horúcim pieskom. Po tom, čo si všimol nebezpečného nepriateľa, dlhý ušatý krížik sa rozbehol na druhú stranu duny a okamžite sa pohltí v piesku pomocou bočných pohybov tela. Ale zároveň často opúšťa hlavu na povrchu, aby si bola vedomá ďalších udalostí.

Ak je nepriateľ príliš blízko, jašter sa presunie do aktívnej obrany. Najprv sa energicky otočí a otáča chvost, maľovaný - od dna v sametovo čiernej farbe. Potom sa obráti na nepriateľa, otvorí ústa široko, "uši" - kožné záhyby v rohoch úst - narovnať a naplniť krvou. Ukázalo sa, že "fajka" je trikrát širšia ako pravá ústa. S takým strašidelným vzhľadom je jašter robí výpady smerom k nepriateľovi a v rozhodujúcom momente ho zachyti s ostrými zubami.

Scarabský chrobák patrí do triedy hmyzu, poradia chrobákov čeľade platýlov, ktorého znakom je špeciálny tvar antény, ktorý je charakterizovaný doskovitým čapom, ktorý je schopný otvárať sa vo forme ventilátora.

V súčasnosti našli vedci viac ako sto zástupcov tohto rodu žijúcich v suchých oblastiach s piesočnatými pôdami: púšťami, polopúšťami, suchými stepmi, savanami. Väčšina sa nachádza iba v tropickej Afrike: v palearktickej oblasti (región, ktorý pokrýva Európu, Áziu severne od Himalájí a severnú Afriku až po južnú hranicu Sahary) existuje asi dvadsať druhov, zatiaľ čo na západnej pologuli a Austrálii úplne chýba. Dĺžka chrobákov sa pohybuje od 9,5 do 41 mm. Väčšina z nich je čierna, veľmi zriedka hmyz strieborno-kovového tónu. По мере взросления жук приобретает блестящий отлив. Самца от самки отличить можно благодаря его задним лапкам, с внутренней стороны покрытые рыжевато-золотистой бахромой.

Переднеспинка у насекомого простая, сильно поперечная, зернистой структуры, мелко зазубренная на основании и с боков. Надкрылья с шестью бороздками, в два раза длиннее переднеспинки, основание без каймы, характерна зернистая структура. На основании задний отдел брюшка имеет кайму. На брюшке и лапках (всего у него три пары ножек) – длинные тёмные волоски.

V stredných zemepisných šírkach sa scarabský chrobák objaví uprostred jari a pokiaľ je v noci zima a je aktívny počas dňa. V lete, keď je večer oveľa teplejšie, prechádza do nočného života. Hmyz bol prezývaný ako sanitárny pracovník piesočnej pôdy (možno by sa povedal, akýsi druh špecializácie na likvidáciu odpadu): takmer celý jeho život je sústredený okolo hlavného zdroja potravy - hnoja.

sup

Vultures sú dravce, ktoré sa špecializujú na kŕmenie mrkvy. Na svete existujú iba dva druhy týchto vtákov - spoločné a hnedé supy, ktoré sú v rodine griffónov rozdelené do nezávislých rodov. Takáto izolácia sa vysvetľuje atypickou štruktúrou týchto vtákov.

Prvá vec, ktorá vás upúta pri pohľade na supuri, je ich malá veľkosť. Oba druhy na dĺžku nepresahujú 60 cm a vážia 1,5 - 2,1 kg. Takže, medzi ostatnými supy, sú supy najmenšie. Aby sa prispôsobila ich celkovej úlohe a ich zobáku - tenká, slabá, s dlhým háčikom na konci, to vyzerá skôr ako pinzeta ako nástroj na drvenie lebiek. Pokiaľ ide o perie, v hnedom supku rastie na telo rovnakým spôsobom ako u ostatných supi, to znamená, že hlava a krk zostávajú nezakryté.

Hnedý supok žije v strednej a južnej Afrike, s protipólom oblasť pokrýva celú Afriku, rovnako ako pobrežie Stredozemného mora v Európe, na Kaukaze, v Indii, niektorí jednotlivci sú zaznamenaní na Kryme. Vtáky z európskej populácie lietajú na zimu v Afrike na zimu. Hoci supy žijú v pároch, môžu sa nazývať spoločenské vtáky. Ľahko tvoria stáda, nielen v blízkosti koristi, ale aj na dovolenke. Pre komunikáciu používajú rôzne zvuky: mäsitosť a krikovanie (v letu a v tichom stave), syčanie a dokonca aj vrčanie (keď sú nahnevané alebo chránené).

So svojimi slabými zobákmi nie sú supy schopné odtrhnúť hustú kožu kopytníkov, nesľubuje im obed a pomoc väčších príbuzných, ak po jedle veľkých supi zostávajú supy a niektoré kusy zostávajú, potom len tie najzávažnejšie. Preto sa oba druhy týchto vtákov špecializujú na konzumáciu mŕtvol malých vtákov, hlodavcov, králikov, jašteri, hady, žaby, zhnité ryby, hmyz - a to všetko, čo nie je schopné zaujímať mocných supytov.

Skink gecko

Niektoré jašterice na púšti sa prispôsobili nočnému životnému štýlu. Jedná sa o rôzne geckos. Jedným z najpozoruhodnejších predstaviteľov nočných jašteríc je škvrnitý gecko, ktorý obýva pustiny strednej Ázie. Má veľkú hlavu s obrovskými očami, ktoré majú štrbinu v tvare štrbiny a sú pokryté priehľadným kožovitým filmom. Keď večer vystupujeme z norkov, gecko najskôr olíma obidve oči so širokým špicatým jazykom. Odstráni prach a zrná piesku, ktoré sa usadili na koženom filme oka. Koža skleneného gekónu je jemná a priesvitná. Ak ho chytiť, kožné záplaty sa ľahko dostanú z tela jašteri. Ešte menší, elegantný a krehký gecko je hrebeňový. Jeho telo je tak transparentné, že kosti skeletu a obsah žalúdka jašterice sú viditeľné pre svetlo. Naši geckovia majú na nohách škvrny šupín, čo uľahčuje pohyb po piesku. Ale gekón z pieskovitej púšte Namib v Južnej Afrike má oveľa jedinečnejšiu adaptáciu. Má membrány medzi prstami, ale nie na plávanie, ale na prechádzku po piesku.

Desert Crow

Púštna krysa je druh havranov. Veľkosti sú menšie ako veľkosť spoločného vrana: dĺžka tela je 52-56 cm, priemerná dĺžka krídla mužov je 411, ženy 310 mm. Priemerná hmotnosť je 580 g. Mladí vtáci sú hnedo-čierne bez hnedého odtieňa. Dospelí vtáci sú čierne s oceľovým odtieňom a výrazne sa odlišujú od spoločného vrána s čokoládovo-hnedým odtieňom na hlavu, krk, chrbát a chudák. Zobák a nohy sú čierne.

V typickej púšti je havran v podstate jediný čierny vták, pretože tu čierna vrana a hrad (mimo osád) prakticky chýbajú. Dokonca aj na najhlbších miestach púšte sa havran rozlišuje s opatrnosťou v správaní, neuznáva to blízko seba a dobre sa "učí" zbraň. V čase hniezdenia je len málo viditeľný a relatívne zriedkavo zachytený oko. Hlas, podobne ako obyčajný vran, je "podvržený, krokus, krokus ...", navyše krvavý výkrik, podobný krík čiernej a šedej vrány, ktorú vydal počas útoku. Hovorka nebehá, len chodí, prechádza z jednej strany na druhú, chodí pomaly a pomerne ťažko. Zriedka robia malé skoky. Počas bežných pohybov je vrana vetru hladká a hladká, kým krídla sú vzduchom, let je trochu zrýchlený, krásny pohľad je dobre známy - rýchly pád vranu špirálou z veľkej výšky. Pri love je let veľmi pomalý.

Bežný vták, ale nie veľa. V Karakume sa počet vranov vo všeobecnosti zvyšuje zo západu na východ, ktorý nájde svoje pravdepodobné vysvetlenie v osobitostiach krajiny a najmä v relatívne veľkom vývoji saxauls vo východnom Karakume. Púštna vrana nevytvára v Turkménsku veľké klastre ani v chladnej sezóne. Neboli pozorované tie obrovské stovky balení, ktoré spomínajú výskumníci v severnej Afrike.

Zrejme, v Kyzylkum, sťahovavý vták migruje na juh na jeseň. V púšti Karakum sa rozhodne nachádza po celý rok. V chladnej sezóne sa však väčšina havranov zo severnej časti tejto púšte presúva do južnejších regiónov.

Addax alebo antilopa sa napraví

Antelope addax alebo, ako sa inak nazýva, Mendes je cicavec rodiny bovidov. Názov druhu pochádza z kombinácie slov "nasus", čo znamená "nos" a "makula", čo sa prekladá ako "spot", t.j. "Stenovaný nos".

Letná farba addaksov piesočnobiela, v zime šedo-hnedá. Na bruchu, ušiach a končatinách môžete vidieť biele škvrny a na nose biely bod v tvare X. Tenké rohy sú nasmerované dozadu a skrútené o 1,5 až 3 otáčky. U žien rohy dosahujú dĺžku 80 cm, u mužov približne 109 cm.

Podobne ako antilopa šabľa, addax je rezidentom severoafrických púští a starí Egypťania ho tiež držali v zajatí. Ale v priebehu minulého storočia sa lokalita addax výrazne znížila. Na konci XIX storočia. úplne zmizol z Tuniska, Alžírska, Líbye, Senegalu. Do roku 1900 v Egypte neexistovala žiadna addax a teraz sa zachovala iba v strednej a južnej časti Sahary.

Addax je skvelým príkladom vysokej špecializácie pre život v extrémne suchých podmienkach. V malých skupinách (iba zriedkavo u 10 až 15 zvierat), vedených starým mužom, sa neustále potulujú pri hľadaní pastvín a uspokojujú hlady s nedostatočnou púštnou vegetáciou. Počas týždňov a mesiacov môže robiť bez zalievania. Živočíšne rastliny produkujú vodu, ktorá je potrebná pre život z absorbovaných rastlín. Najväčšia aktivita medzi prívržencami sa pozoruje vo večerných hodinách, v noci av dopoludňajších hodinách, pretože je to najchladnejší čas v púšti. Počas dňa sa schovávajú v hlbokých jamách, ktoré sú vyťahované do piesku ich kopytami. Zvyčajne je toto miesto v tieni veľkého kameňa alebo skaly.

Piesok piesku

Tento malý had žije na juhu Ruska v strednej Ázii a vo východnej Ciscaucasii. Žijú hlavne v piesku, niekedy sa nachádzajú v hlinených pôdach. Dĺžka tela 40 - 80 cm. Svalnaté telo je mierne sploštené, malá hlava je mierne sploštená. Mal malé oči, ktoré sa nachádzajú na výške vrchnej časti hlavy a smerujú smerom nahor. Dúhovka je žlto-oranžová farba, žiak je čierny. Tam sú ostré malé zuby v ústach, ktoré nepríjemne kousnuť, ale neobsahujú jed. Farba hada je maskovaná - žlto-hnedá so vzorom vo forme malých škvŕn alebo malých škvŕn a pásov hnedého.

Útulok medzi pieskami nie je tak ľahko nájsť a obyvatelia púšte sa prispôsobia životu, ako môžu. Počas dňa je veľmi horúce pod horiacim slnkom, preto piesočný cudzinec sa v tomto čase pustoší v piesku. On môže povedať, že "pláva" tam v malej hĺbke a rýchlo sa pohybuje. Cíti sa s ním pohodlne. Môžete vidieť a potom sa pozrieť pozorne, jeho vypuklé oči a nozdry. Toto je on na lov. V lete je had aktívny za súmraku a v noci, a na jar a na jeseň sleduje koľaj počas dňa.

Kŕmi hlodavcami (gerbily, škrečky, jerboy), jašterice (gekónmi, okrúhle hlavy), vtáky (vrabce, vŕby). Ponáhľal sa na obeť náhle a bleskovo, chytil ju so silnými čeľusťami a potom sa začal tlčiť a obaloval prstene v koristi. Piesok boa čaká, loví v zálohe a môže "prísť navštíviť" sám, skúma domovy zvierat v piesku, ktoré sú na jeho území. Vedie jediný život. Má veľa nepriateľov, aj keď vedie taký tajomný spôsob života - sledujú jašterice, ježkovia, draky. Hibernácie koncom októbra.

Jedna z najbežnejších púštnych zvierat - korytnačky. Doba pôsobenia v stredoasijských stepných korytnačkách je veľmi krátka - len 2-3 mesiace ročne. Vychádzajúce z zimujúcich otvorov na začiatku jari, korytnačky okamžite začnú chovať, a v máji až júni samice vkladajú vajcia do piesku. Na konci júna sa na povrchu zeme nenachádzajú takmer žiadne korytnačky - všetci sa nahrnuli hlboko do pôdy a hibernovali až do nasledujúcej jari. Mladé korytnačky, ktoré sa objavujú z vajíčok na jeseň, zostávajú na zimu v piesku a prichádzajú na povrch len na jar. Korytnačky strednej Ázie sa živia všetkými druhmi zelenej vegetácie. Na púšti Afriky žijú rôzne druhy korytnačiek - najbližší príbuzní našej korytnačky v strednej Ázii.

Efa je malý had, zvyčajne 50-60 cm dlhý, príležitostne dosahuje veľkosť 70-80 cm. Muži sú v priemere o niečo väčší ako ženy. Oči efs sú veľké a vysoké, takže každá časť hlavy tvorí znateľnú deformáciu. Hlava je pokrytá malými rebrovanými šupinami, na váhach tela sú tiež ostrými rebrami. Na stranách tela sú 4 až 5 radov menších a užších šupín smerovaných šikmo nadol a vybavených zubovými rebrami. Tieto váhy slúžia ako "hudobný nástroj", vychádzajúce z druhu suchého syčeka, opísaného vyššie v rohovej zmiji. Celková postavička epha je hustá, ale štíhla, čo súvisí s jej veľkou pohyblivosťou a rýchlosťou, v ktorej sa líši od väčšiny zverákov.

Farba tela je rôznorodá a premenlivá v širokom okolí, ale typická farba karosérie je šedo-piesočnatá a na bokoch sú dva svetlé cikcaky, ktoré sú okraje od spodu s neostrým tmavým pruhom. Zhora, pozdĺž tela, existuje rad svetla priečne pretiahnutých bodov striktne zarovnaných s cikcami bočných pruhov. Jasný krížový vzor vyniká na hlave, podobne ako silueta lietajúceho vtáka. Tento obrázok podčiarkuje rýchlosť bleskových záberov hada.

Biotopy efy sú veľmi rôznorodé - kopcovité piesky pokryté sakalovými, sprašovými a dokonca i ílovými púšťmi, suchými savanovými lesmi, riečnymi priehradami a terasami, zrúcaninami starých osád.

Jedná sa o pouštnú mačku. Ľahko zabije antilopu. K tomu môže predátor nielen silné uchopenie a agilitu, ale aj veľkosť. Dĺžka karakalu dosahuje 85 centimetrov. Výška zvieraťa je pol metra. Farba šelmy je piesočná, vlna je krátka a jemná. Na ušiach sa nachádzajú kefy z dlhej trávy. To robí karakal vyzerať ako rys. Púštny lynx sám, aktívny v noci. Pri nástupe temnoty predátor loví stredne veľké cicavce, vtáky a plazy.

Dymové falanga

Falangy s ich vzhľadom sa podobajú pavúkom, dôvodom je špecifický tvar končatín (falangy sú článkonožce) a ich umiestnenie na tele tejto veľkej (jednotlivé vzorky dosahujú 5-7 cm) zvieraťa, rovnako ako prítomnosť gaľu - ústa prívesky, ktoré vyzerajú ako pazúry podkleshen, ako pavúky. Avšak, falanges, alebo, ako sa niekedy nazývajú solpugs, nie sú, aj keď sú súčasťou triedy pavúkov.

Falanga sú nočné dravé zvieratá. Ich strava sa skladá hlavne z malých chrobákov a termitov, aj keď sa vyskytli aj fakty o útokoch falangov na jašterice, čo im umožňuje považovať ich za všežravé.

Zaujímavé je, že pri útoku na falangus vystraší nepriateľa hlasným zvukom, ktorý sa získa dotykom a trením cheliceura proti sebe. Kvôli špecifickému tvaru tela sú falangy extrémne pohyblivé a ovládateľné. Niektorí ľudia môžu dosiahnuť rýchlosť 16 km / h. Táto vlastnosť určuje pôvod jedného z druhov názvov v angličtine - "wind scorpion" ("Scorpion of the wind").

Veľké phalanxy môžu uhryznúť ľudskou pokožkou a to spôsobuje, že falanga je nebezpečná pre ľudí. Faktom je, že hoci falangy nemajú žľazy, ktoré produkujú jed a špecifické zariadenia na ich injekciu, ako ich bezprostrední príbuzní - pavúky a škorpióny, fragmenty predchádzajúcich obetí často zostávajú na ich čeľustiach, hnilú a preto veľmi toxické. Ak sa uhryzne do otvorenej rany, látka vzniknutá v dôsledku rozkladu môže spôsobiť lokálny zápal a celkovú infekciu krvi. Skus samotnej falangy, dokonca bez následkov, je nepríjemná a bolestivá vec.

Špicatá jašterica s chvostom chvostom. Spiketaily sú šampióny vytrvalosti medzi jaštermi. Ich biotopy sú najhorúcejšie púšťami Ázie a Severnej Afriky a dokážu vydržať okolité teploty až do 60 ° C. Spiketaily sú pomerne veľké, dĺžka tela niektorých jedincov dosahuje 75 centimetrov. Dostali svoje meno pre špeciálnu štruktúru pichľavých šupín na chvoste. Mladé ohniská majú zuby, ale s vekom vychádzajú, a potom sa eštejšie ústa stávajú ako korytnačka. Podobným spôsobom jedia a jedia iba bylinné rastliny. Miestne obyvateľstvo jesť náhubok v jedle a vytiahne túto jašuti z otvoru po chvoste.

Čo je púšť a polopúšť?

Než budeme hovoriť o tom, aké živočíchy žijú na našej planéte, stojí za to hovoriť o ich biotopoch. Čo je púšť? Aké vlastnosti charakterizuje?

Púšť je miesto s krutým podnebím a prakticky chýbajúcu flóru a faunu. Existuje niekoľko odrôd:

Každý z nich má svoje vlastné vlastnosti, v závislosti od toho, ktoré zvieratá, ktoré v nich žijú, sú tiež odlišné. Ale čo je najdôležitejšie, vo všetkých odrodách púšte - malé množstvo zrážok. Spravidla nedosahujú 200 mm za rok. A väčšina z nich (až 50%) padá na jar. Nie je však nezvyčajné, že už niekoľko rokov nie je dážď.

Ak hovoríme o teplotných parametroch, môžu sa líšiť. Všetko bude závisieť od umiestnenia púšte. Ak je najväčšia "pustatina" - Sahara, známa svojimi vysokými teplotami (samozrejme iba počas dňa), potom iné, napríklad slávny Gobi, sú známe zimnými mrazmi (až do -50 stupňov). Všeobecne povedané, v lete v každej púšti je večer veľmi horúca, a v noci môže teplota klesnúť pod nulu. V zime, oveľa chladnejšie, ale nie všade. Všetko bude závisieť od vzdialenosti púšte od pobrežia oceánu. Čím ďalej, tým chladnejšie.

Rusko nemá skutočné púšte. Ale v krajine sú polopusty. Tu je klíma mierne miernejšia a flóra a fauna je bohatšia. Teplotný pokles tu nie je taký významný. A zrážky padajú tri až štyrikrát viac ako v púšti.

Vlastnosti zvieracieho sveta púšte a polopúšť

Fauna, ktorá obýva púšť a polopúšť, má nejaké zvláštnosti. Sú spojené so špecifikami biotopu.

  1. Veľké býložravé bežia rýchlo. Púšť sa vyznačuje zlým rastlinným životom, má dostatok potravy, ktoré potrebujete na veľa. Okrem toho, nie je miesto na skrytie, čo znamená spasenie z predátorov len v rýchlom behu. To isté platí pre vtáky. Môžu lietať na dlhé vzdialenosti za deň.
  2. Menšie zvieratá, aby unikli pred dravcami, sa naučili skákať. Jerboy a zajace, úteky z líšok, skákajú a zmäcujú svoje stopy.
  3. Pretože mnoho drobných cicavcov a jašteri žije v nory, získali rôzne zariadenia na kopanie (hrebene a kefy na ich labkách).
  4. Kvôli nedostatku veľkej vegetácie veľa vtákov vytvára svoje hniezda v opustených duniach.

Všetky tieto funkcie vytvárajú osobitnú faunu púšte a polopúšť. Ale okrem konkrétnych obyvateľov tu žijú aj zástupcovia priľahlých klimatických zón. Napríklad v semi-púšti sa často stretávame s stepným vlkom alebo liškou.

Fauna ruských púští a polopúšť

Rusko, ako už bolo uvedené, nemá skutočné púšte. Existuje niekoľko miest, ktoré sú pokryté pieskom (Tsimlyansky a Archedinsko-Donské piesky), ale ich územie je pomerne maléPreto je prírodný svet rovnaký ako v susednej stepnej zóne.

Ale Rusko má v regióne Orenburg, Rostov, Volgograd niekoľko polopušiskových oblastí. Tu je skutočná polopúšť a živočíšny svet ju zodpovedá.

Tu žijú zástupcovia:

  • cicavcov: pieskovec zajac, ušný ježko, veverička, jerboa, korzet,
  • pernatec: vrabec, bullfinch, jačmeň, jarabica, Slavka, lark, jay,
  • plazy: monitorujúce jašterice, rôzne jaštery, početné hady, stepní korytnačky,
  • hmyz: pavúky, chrobáky, kobylka (skutočná katastrofa pre poľnohospodárstvo).

Väčšina zvierat, najmä v lete, sú nočné. Je to spôsobené vysokými teplotami. všetko день они проводят в норах и только в сумерках выходят на добычу пропитания.

Но есть и такие, которые бодрствуют днем. Так, например, настоящим стражем полупустыни можно назвать сусликов. Это типичные для России обитатели таких регионов. Они живут большими группами, несколько представителей которых постоянно находятся на страже.

Хищники представлены корсарами. Это небольшое (длина тела до 60 см) животное из семейства псовых. Korzár žije v dierach, ale on zriedka ich vykopá sám. Väčšinou využíva opustené obydlia. Okrem korzára často sa môžete stretnúť s vlkmi a líškami, ale sem prichádzajú zo stepí, ktoré priliehajú k púšti.

Najväčším predstaviteľom obyvateľov polopúšťu je ťava. V našej krajine žije v stepiach Kalmyk a Orenburg. Toto veľké zviera môže ísť bez vody po mnoho týždňov.

Ale napriek tomu, kvôli nedostatku jedla, väčšina predstaviteľov fauny týchto regiónov je malá. Všetky druhy zástupcov hlodavcov a jašteríc, drobných vtákov a malých predátorov sú hlavnými obyvateľmi takých suchých oblastí.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org