Ryby a iné vodné živočíchy

Kde sa nachádza riečny delfín, ako žije sladká voda

V roku 1918 bol objavený zaujímavý objekt v jednom z sladkovodných jazier čínskej provincie Hunan. Vodný cicavec, ktorý patrí do podrodenia ozubených veľrýb, bol spozorovaný v jazere Dongin. Volali toto zviera "čínsky riečny delfín".

Kto sú riečne delfíny

Ľudia sú zvyknutí na skutočnosť, že delfíny sú obyvateľmi slanej vody a morských vôd. Existuje však malá rodina nazývaná riečnymi delfínmi. V súčasnosti existujú 4 druhy týchto cicavcov. Tri z nich žijú v sladkej vode a štvrté môžu žiť v riekach a jazerách av oceáne. Bohužiaľ ide o ohrozené druhy zvierat. Trpia veľmi kvôli okoliu s ľuďmi. Zomiera v dôsledku znečistenia riek a nekontrolovaného lovu.

Aké je meno spojené s

Miestne obyvateľstvo nazýva riečny cicavec "baiji". Čínsky riečny delfín má veľmi charakteristickú dorzálnu plutvu podobnú vlajke. To je to, čo dalo hovorené meno celého druhu. Vedecký názov druhu je Lipotes vexillifer. Obsahuje dva pojmy. Leipo znamená "zabudnuté" a vexillifer znamená "nosič vlajky". Ako vidíte, vedci tiež používali externé združenia, keď si vybrali názov pre malý druh cicavcov.

Opis druhu

Sladká voda reprezentujúca ozubené veľryby, čínsky riečny delfín, je pomerne veľké zviera. Maximálna dĺžka pevného telesa cicavca bola 2,5 m. A minimálna dĺžka dospelého jedinca bola 1,5 m. Hmotnosť dospelého zvieraťa sa môže meniť od 100 do 160 kg. Popis delfínov nie je príliš podrobný. Je známe, že ženy tohto druhu sú veľké a väčšie ako muži. Telo delfína je hustá a hustá. Krk je celkom mobilný. Hrudné rebrá majú širokú základňu, ale na okraji sa zdajú byť sekané sekerou. Hrebeňová rebrá je stredne veľká, s hladko zaoblenými prednými a zadnými okrajmi. Nachádza sa nie v strede chrbta, ale bližšie k chvostu.

Na korunu cicavca je oválny tvar dychu. Je mierne posunutá vľavo od stredu. Čínsky riečny delfín vidí zle. Jeho oči sú zle rozvinuté a skôr zle umiestnené. Sú vysoko na hlave, čo znižuje pozorovací uhol.

Predná časť lebečnej lebky je takzvaná trieda, je úzka a predĺžená. Ohýba sa mierne nahor a pripomína žeriavový zobák. Horná čeľusť má menej zubov ako dolná. Maximálny počet zhora je 68 zubov a zospodu - 72 zubov.

Nie je možné urobiť popis delfína bez určenia farby zvieraťa. Baytsi svetlo modrý alebo modrastovo šedý odtieň. Žalúdok zvierat je biely. Hoci niektorí svedkovia tvrdia, že farba je oveľa ľahšia ako v oficiálnom popise. Hovorí sa, že čínska riečna delfín je takmer biela.

Distribúcia druhov

Najčastejšie sa tento typ riečneho delfína stretol v rieke Yangtze. Ak ste videli, ako vyzerá rieka Yangtze na mape, predstavte si, ako ďaleko a plná je tepna. Jeho dĺžka presahuje 6 300 km, ale ani to nešetrí čínske riečne delfíny pred hrozbou vyhynutia. Občas sa tieto cicavce nachádzali v Qiantan (rieke) a jazerách Dongting a Poyang. Jeden človek bol spozorovaný v oblasti Šanghaja.

Ako žije druh a ako sa živí

Štúdium životného štýlu tohto druhu je veľmi ťažké. Kvôli malému počtu, takmer žiadne informácie. Je známe len to, že riečne delfíny udržiavajú v pároch a uprednostňujú ústie rieky a pobrežnú plytkú vodu. S najväčšou pravdepodobnosťou je to práve dôvod pre zlý vývoj orgánov zraku u tohto druhu. Voda je tu vždy bahnitá, takže oči sú prakticky k ničomu, musíte sa spoliehať na echolokáciu.

Čínsky riečny delfín je denný. V noci odíde do oblastí s pomalým prúdom, ktorý je ľahký.

V strave cicavca sú malé ryby, úhory, sumce a škeble. Pri love zvierat používa dlhý zobák. S ním delfín kopí korisť z bahna. Pri drvení silných škrupín sa používajú zuby, ktoré sú špeciálne prispôsobené na tieto účely.

Príležitostne sa delfíni radu zhromažďujú. Takáto skupina môže pozostávať z 3 jedincov a môže pozostávať z 15 zvierat. Tieto formácie však nie sú dlhodobé.

rozmnožovanie

Reprodukcia čínskych riečnych delfínov je príliš málo informácií. Vedci predložili predpoklady založené na zrnitosti údajov, ktoré majú v rukách. Samice nie sú príliš úrodné. Prinášajú jedno hniezdo a nie viac ako raz za 2 roky. S najväčšou pravdepodobnosťou je doba nosenia 11 mesiacov. Mladé mláďatá sa narodili príliš slabé. Spočiatku je matka nútená udržiavať ich nad vodou plutvy.

Presný termín puberty nie je známy. Predpokladá sa, že k tomu dôjde medzi tri až osem rokov.

Pokusy o záchranu druhov

Samozrejme, vedci sa snažia zachrániť ohrozené druhy zvierat, ale v prípade čínskeho riečneho delfína sa úspech nedosiahol. Napriek tomu, že druh je chránený a uvedený v Červenej knihe, v prírode prakticky neexistujú žiadne zvieratá. Najnovšie dôkazy o stretnutiach rybárov s týmto druhom delfínov boli získané v roku 2004. V roku 2007 bola odoslaná expedícia na zhromažďovanie viacerých pohlaví (asi 25 hláv). To by mohlo umožniť reprodukciu druhov v zajatí a čiastočne obnoviť populáciu. Ale expedícia sa vrátila s ničím. Moderné vybavenie nemá fixné bajji. To vedie k smutnému záveru: populácia riečnych delfínov sa stala zaniknutou a nebude ju môcť obnoviť. Je to poľutovaniahodné, že si to uvedomujeme, ale od roku 2007 je čínsky riečny delfín oficiálne uznaný ako vyhynutý druh.

Ľudia a delfíni.

Ľudia už dlho vedia o mimoriadnej mysli a vtipu delfínov. Tieto rozkošné zvieratá zachraňujú ľudí z lodí v núdzi a zabraňujú ich utopeniu. Môžete dokonca povedať, že delfíny sú najchytřejšími zvieratami na planéte. Mnohí tréneri zvierat veria, že inteligencia delfínov môže byť prirovnávaná k ľudskej inteligencii, tieto zvieratá sa správajú tak inteligentne a neobvykle.

Je tu vtip o delfínoch, ktorý hovorí, že ak človek nepostavil delfíny a neskočil sa zo stromu predtým, potom by opustili vodu a teraz by boli prírodnými kráľmi, ktorí by nás nahradili. Dolphin je šikovný, milý, krásny, je vynikajúci študent, analyzuje, spomína.

Delfíni sú v priamom vzťahu s ohromnými obyvateľmi oceánov, veľrybami a veľrybami. Existuje asi 50 druhov delfínov. Medzi ne patrí moruše, čierny delfín, sivý delfín, delfín s bielou tvárou, delfín s bielou bradavicou. Najobľúbenejším delfínom je delfín hlboký (veľký delfín), ktorý si ľudia zvyčajne uvedomujú, keď hovorí o stretnutiach s predstaviteľmi tohto druhu. Oni sú dobre študovaní a skrotiť. Afalina zastreli vo filmoch, zúčastňujú sa programov na rehabilitáciu detí trpiacich rôznymi neurologickými ochoreniami.

Dolphin - popis a fotografie. Ako vyzerá delfín?

Delfín nie je ryba, ale cicavec. Spoločné pre všetky druhy je predĺžené zjednodušené telo, ktoré je korunované malou delfínovou hlavou so zobákom v tvare maw. Každá čeľusť má 80-100 malých zubov kužeľovitého tvaru. Dolphin zuby mierne naklonené smerom dovnútra. Prechod medzi tvárou a čelnou časťou je dobre definovaný. Takmer všetci členovia triedy delfínov majú vyčnievajúcu chrbtovú plutvu. Koža je pružná a hladká na dotyk. Dĺžka delfína môže dosiahnuť 4,5 metrov v závislosti od druhu.

Delfíny vo vode sa pohybujú veľmi ľahko, takmer necítia svoju odolnosť kvôli špeciálnemu tukovému výboju na koži, čo uľahčuje kĺzanie. Zaujímavé je, že od trenia vody delfín je pokožka rýchlo vymazaná. Preto majú v hlbokých vrstvách kože významnú zásobu regenerujúcich buniek. Delfín neustále prechádza a mení až 25 vrstiev kože denne!

Dolphin oči sú malé, zrak je slabý. Je to spôsobené tým, že ich zvieratá prakticky nepoužívajú na lov. Nosičky sú transformované do dýchania umiestneného na korune.

Má delfín uši?

Dolphinové uši chýbajú. To však neznamená, že nemajú vypočutie. Tam je! Je pravda, že funguje inak ako iné cicavce. Zvuky vnímajú vnútorné ucho a airbagy umiestnené v čelnej časti slúžia ako rezonátory. Ale tieto zvieratá plynule echolokujú. Presne určujú umiestnenie a rozmery objektu odrazeným zvukom a vlnová dĺžka - vzdialenosť od neho.

Ako spia delfíny?

Delfíny majú ďalší zaujímavý fyziologický znak: nikdy nespí. Zvieratá visia vo vodnom stĺpci a občas sa dostanú na povrch dýchania. Počas pokoja sú schopní striedavo vypnúť ľavú, potom pravú hemisféru mozgu, to znamená, že len jedna polovica delfínovho mozgu spí a druhá je vzrušená.

Kde žijú delfíni?

Územím delfína sú výlučne rybníky. Delfín žije takmer vo všetkých miestach našej planéty, s výnimkou arktických a antarktických oblastí. Delfíni žijú v mori, v oceáne, ako aj vo veľkých sladkovodných riekach (delfín rieky Amazonky). Tieto cicavce milujú priestor a voľne sa pohybujú na dlhé vzdialenosti.

Jazyk delfínov.

Delfíni - zvieratá sociálne, žijú v balíčkoch, v ktorých môže byť od 10 do 100 (niekedy viac) jednotlivcov, bojovať proti nepriateľom spoločným úsilím. Vnútri balíčka medzi nimi je takmer žiadna konkurencia alebo bojov, kmeňové spoločenstvá pokojne spolu existujú. Dolphins hovorí pomocou zvukov a signálov. Dolphins jazyk neobvykle rozmanité. "Rozhovor" týchto cicavcov zahŕňa kliknutie, hvízdanie, štekanie, šukání. Rozsah hlasu delfínov sa rozširuje od najnižších frekvencií až po ultrazvuk. Navyše môžu pridávať jednoduché zvuky do slov a viet, prenášať informácie navzájom.

Čo delfíny jedia?

Strava delfínov zahŕňa iba ryby, uprednostňujú sa sardinky a ančovičky. Obzvlášť zaujímavá je lovecká metóda používaná zvieratami. Stádo delfínov nájde kŕdeľ rýb a špeciálne zvuky, ktoré ho donútia, aby sa odviedol do tesnej skupiny. Výsledkom takéhoto lovu je, že väčšina pobrežia sa stáva korisťou delfínov. Táto funkcia často používajú čajky, ktoré napadajú vystrašené ryby zo vzduchu. Známe fakty, keď delfíni pomáhali rybárom a vedú k nim spojenie v sieti.

Druhy delfínov.

V rodine delfínov je 17 rodov. Najzaujímavejšie druhy delfínov:

  • Delfín bieleho bieleho (čierny delfín, chilejský delfín) (lat. Cephalorhynchus eutropia) žije výhradne na pobreží Čile. Zviera s pomerne skromnou veľkosťou - dĺžka kostnatého a pomerne hrubého telieska nepresahuje 170 cm, chrbát a bok bieleho delfína sú šedé, zatiaľ čo hrdlo, oblasť brucha a časti plutvy susediace s telom sú úplne biele. Ploutve a chrbtová plutva bieleho delfína sú menšie ako tie ostatné druhy delfínov. Tento druh je blízky zániku a je chránený chilskými úradmi.

  • Biele slepý delfín (obyčajný delfín) (lat. Delphinus delphis). Dĺžka morského zvieraťa často dosahuje 2,4 metra, hmotnosť delfína sa pohybuje medzi 60-80 kilogrammi. V zadnej časti je obyčajný delfín farebný tmavo modrý alebo takmer čierny, brucho je biele a pozdĺž jasných stránok prebieha štrasne žlto-sivý odtieň. Tento druh delfínov žije vo vodách Stredozemného mora a Čierneho mora, cíti sa ľahko v Atlantickom a Tichom oceáne. Na východnom pobreží Južnej Ameriky, pozdĺž pobrežia Nového Zélandu a Južnej Afriky, v moriach Japonska a Kórey sa nachádza biele slepý delfín.

  • Delfín bieleho (Lagenorhynchus albirostris) - veľký zástupca veľrýb s dĺžkou tela dosahujúcou 3 metre as hmotnosťou do 275 kg. Výraznou črtou delfína s bielym oblúkom je veľmi ľahká, niekedy aj snehovo biela čenica. Habitát tohto cicavca zahŕňa vody severného Atlantiku, pobrežie Portugalska a Turecka. Delfín sa živí takými rybami, ako je korytnačka, navaga, platýs, sleď, treska, treska belasá, mäkkýše a kôrovce.

  • Veľký delfín zubov (lat. Steno bredanensis). Dĺžka tela tohto morského cicavca je 2-2,6 metra, hmotnosť sa pohybuje od 90 do 155 kg. Výška chrbtovej plutvy je 18 až 28 cm. V farbení delfínov dominuje sivá farba, na ktorej sú rozptýlené belavé škvrny. Tento typ delfínov sa distribuuje mimo pobrežia Brazílie, v Mexickom zálive a Kalifornii, žije v teplých vodách Karibiku a Červeného mora.

  • Afalina (delfín veľký alebo delfín hlbinný) (latinský Tursiops truncatus). Dĺžka zvieraťa sa môže pohybovať od 2,3 do 3,6 metra a hmotnosť od 150 do 300 kg. Farba delfínov hlodavcov závisí od biotopu, ale väčšinou druh má tmavohnedé horné telo a šedo biele brucho. Niekedy na stranách je slabý vzor v podobe fuzzy pruhov alebo škvŕn. Bottlenose delfín žije v Stredozemnom, Červenom, Baltickom a Čiernom mori, často sa nachádza v Tichom oceáne pozdĺž pobrežia Japonska, Argentíny a Nového Zélandu.

  • Širokolistý delfín (dlhoplutý delfín) (lat. Peponocephala electra) distribuované vo vodách krajín s tropickým podnebím, najmä v masových populáciách žijú pozdĺž pobrežia Havajských ostrovov. Torpédo-tvarované, svetlo šedé telo zvieraťa je korunované kužeľovitou hlavou tmavošedej farby. Dĺžka cicavca často dosahuje 3 metre a dospelý váži viac ako 200 kg.

  • Čínska delfín (lat. Sousa chinensis). Tento zástupca rodu zdobených delfínov žije vo vodách pozdĺž pobrežia juhovýchodnej Ázie, ale počas obdobia rozmnožovania migruje, a preto sa vyskytuje v zátokách, pokojných morských lagúnoch a dokonca aj v riekach, ktoré umývajú Austráliu a krajiny Južnej Afriky. Dĺžka zvieraťa môže byť 2-3,5 metra s hmotnosťou 150-230 kg. Prekvapujúco, hoci sa delfíni narodili úplne čierne, ako rastú, farba tela sa mení na svetlošedú, s mierne ružovými škvrnami a dospelí sú takmer biele. Čínski delfíni jedia ryby a mäkkýše.

  • Irrawaddy delfín (lat. Orcaella brevirostris). Charakteristickým rysom tohto typu delfínov je úplná absencia zobáka na tvári a pružného krku, ktorý získal pohyblivosť kvôli niekoľkým kožným a svalovým záhybom za hlavou. Farba tela delfínov Irrawaddy môže byť buď svetlošedá s modrým odtieňom alebo tmavošedá, zatiaľ čo brucho zvieraťa je vždy tón ľahšie. Dĺžka tohto vodného cicavca dosahuje 1,5-2,8 metra s hmotnosťou 115-145 kg. Územie delfína sa vzťahuje na vody z teplého Indického oceánu, od Bengálskeho zálivu po severné pobrežie Austrálie.

  • Krížový delfín (lat. Lagenorhynchus cruciger) žije výlučne vo vodách Antarktídy a sub-Antarktídy. Farba delfín čierna a biela, menej často - tmavosivý tón. Veľkolepá biela značka, pokrývajúca boky cicavca, sa tiahne k jeho hlave a vytvára priestor pre oči. Druhá značka prechádza pozdĺžne za tela, pretína sa s prvým a tvorí vzor presýpacích hodín. Dospelý krížikovitý delfín má dĺžku približne 2 metre, pričom hmotnosť delfínov sa pohybuje od 90 do 120 kilogramov.

  • Velryba veľká (veľryba veľká) (Orcinus orca) - cicavec, ktorý patrí do rodiny delfínov, rodu vrahovej veľryby. Vrahová veľryba má dĺžku približne 10 metrov a hmotnosť do 8 ton. Ženy sú menšie: ich dĺžka dosahuje 8,7 metra. Peňazí veľrybí majú veľký oválny tvar. Killer zuby veľryby sú dosť dlhé - až 13 cm na dĺžku. Boky a chrbát cicavca sú čierne, hrdlo je biele a na bruchu je biely prúžok. Biele škvrny sú umiestnené nad očami. Niekedy sú vo vodách Tichého oceánu celkom čierne alebo biele osoby. Vrahová veľryba žije vo všetkých vodách svetových oceánov okrem Azovského mora, Čierneho mora, Laptevského mora a východného Sibírskeho mora.

Ganga delfínov alebo Susuki (Platanistidae)

Predstavitelia tohto druhu sú schopní vydať charakteristické zvuky počas dýchania, čo spôsobilo vznik názvu druhu. V súčasnosti sa zachováva len malá populácia týchto delfínov. Tento pohľad riečne delfíny Je to veľmi odlišné od vzhľadu jeho vzhľadu a dosahuje približne 2,5 metra na dĺžku. Ganga delfíny majú neobvyklú formu fanúšikov v oblasti prsných plutv, s piatimi hrebeňmi a expresívnou protišmykovou farbou (tmavošedá chrbát a boky, ľahké dno).

Tieto zvieratá žijú v sladkých vodách Indie a Pakistanu, charakterizované pomalým priebehom: Gangy, Indus, Brahmaputra a Hugli, ako aj v prítokoch týchto riek (zvyčajne v horných častiach). Niekedy počas obdobia dažďov môžu zostúpiť do ústia riek, ale nikdy do mora neprídu. Neustále pod vodou susuki môže byť asi dve minúty. Je zaujímavé, že oči delfínov Ganga alebo skôr rohovky očí nemajú vizuálnu, ale hmatovú funkciu, pretože kvôli spodnému životnému štýlu tieto cicavce stratili očné šošovky a ich optické nervy sú úplne atrofované,

Amazonský delfín (Iniidae)

Tieto cicavce sa tiež nazývajú Inia, inak Bouto žije v hlavných juhoamerických riekach: Tokantíny, Amazonky, Orinoco, ako aj ich početné dlhé prítoky z Venezuely, Kolumbie, Brazílie, Peru, Bolívie a Guyany. В периоды разливов этих рек амазонские дельфины могут свободно плавать среди затопленных деревьев и переплывать, благодаря таким разливам из одного бассейна реки в другой. Длина тела этих животных может достигать до 2,5 м., а вес до 130 кг. Половой диморфизм хорошо выражен: самцы намного крупнее и массивнее самок. Окрас у иний варьирует в зависимости от возраста и места их обитания.

Mladiství sú namaľovaní v šedo-šedej farbe, viac dospelých dostáva farbu proti stmene, veľmi krásna farba je na vrchu svetlo modrá a biela alebo ružová od spodnej časti. Delfíny, ktoré žijú v riekach, sú spravidla ľahšie ako jazerá. Obaja aj iní žijú buď samostatne alebo v malých skupinách. Zobák je pomerne dlhý, zdobený tuhými štetinami a má valcový tvar mierne zakrivený nadol. Ich dlhé čeľuste sú vybavené dvoma radmi silných zubov, ktorých počet môže byť od 104 do 132 jednotiek. Hoci sú oči týchto cicavcov veľmi malé, na rozdiel od očí iných druhov riečne delfínyvidia dobre. Inias vedú rovnaký aktívny životný štýl, a to ako počas dňa, tak v noci, a kŕmiť kraby a rôzne druhy sladkovodných rýb. Títo delfíni sú vo vzťahu k ľuďom veľmi spoločenskí a dôveryhodní. Neobvyklé a tajomné správanie cudzincov bolo nedávno dôkladne študované a analyzované vedcami z rôznych akvárií na celom svete.

La Plata delfíny (Pontoporiidae)

Toto je jediná rodina a druh zo štyroch, o ktorých sa uvažuje, ktoré môžu žiť nielen v riekach, ale aj v mori. Tieto zvieratá sú bežné v ústí rieky La Plata (z ktorej dostali svoje meno), ako aj v pobrežných vodách Argentíny, Brazílie a Uruguaja. Na rozdiel od iných skúmaných druhov sú tieto cicavce kočovné, migrujúce v malých kŕdľoch na zimovanie, z ústia La Plata pozdĺž pobrežia pevniny na severe.

Platinoví delfíni sa živia rôznymi druhmi rýb a morí vrátane sleďov, hlavonožcov a rakov. Tieto zvieratá sú pomerne malé - do 170 cm dlhé a vážia až 35 kg a ich novonarodené sú úplne drobné, ktorých dĺžka je len 45 cm Zaujímavosťou je, že tieto samice riečne delfíny výrazne väčší ako muži. La-Platinum delfíny sú namaľované svetlohnedou farbou a ich úzky a veľmi dlhý čap môže mať až 240 zubov! Delfíni patriaci k tomuto druhu sú tiež spoloční s ľuďmi, ako sú amazonské delfíny, avšak len veľmi málo bolo študovaných.

Treba poznamenať, že riečne delfíny sú takmer na pokraji vyhynutia. Stáva sa to z niekoľkých dôvodov: po prvé, pretože tieto vodné cicavce strácajú svoje biotopy, po druhé preto, že ich ľudia stále lovia, a po tretie, kvôli extrémne slabému zraku, ľudia a rôzne umelé objekty, a to aj napriek prítomnosti špeciálneho detekcie zvuku orgánu - sonaru.

História pôvodu

nadčeľade Riečnych delfínov Považuje sa za najstaršie zo všetkých moderných cicavcov patriacich k ozubeným veľrybám. Vyskytuje sa na našej planéte v miocénnom období v oceáne av neskorších obdobiach bola vyňatá z veľkých predátorov a konkurujúcich druhov. Predkov modernej riečne delfíny biológovia považujú staroveké ozubené veľryby - skalodonty (latinské Squalodontidae), ktoré zase pochádzajú z pozemských cicavcov - mezonichidov.

Podľa najstarších pozostatkov nájdených mesončidovia žili asi pred 60 miliónmi rokov a vzhľad vlka s kopytami bol podľa moderných konceptov veľmi zvláštny. Tieto zvláštne vyzerajúce stvorenia žili na území, v ktorom sa teraz nachádza Stredozemné more a časť ázijského subkontinentu. Od starých ozubených veľrýb - moderné squashonty riečne delfíny zdedené primitívne vonkajšie prvky, ktoré ich odlišujú od ostatných vodných cicavcov: veľmi úzky predĺžený čap, jednozubé zvrásnené zuby rôznych veľkostí, menej záhybov mozgu, veľmi široké a krátke prsné plutvy a namiesto chrbtovej plutvy - nízky predĺžený hrebeň. Hlava delfínov rieky je veľmi pohyblivá a môže sa otáčať v uhle 90 ° vzhľadom na telo, čo uľahčuje špeciálna štruktúra krčnej chrbtice.

Ostatné časti kostry sa tiež výrazne odlišujú od štruktúry ostatných moderných vodných cicavcov a majú vzhľad charakteristický pre staroveké vyhynuté delfíny. Vízia týchto delfínov je slabo rozvinutá a hlavné zmyslové orgány, ktoré slúžia na získanie informácií o svete okolo nás, sú dobre vyvinuté varovné orgány a echolokátorové zariadenie, ktoré vníma širokú škálu zvukových frekvencií. Ďalšie dotykové orgány riečne delfíny slúžia nielen mnohým receptorom kože, ale aj ťažkým a veľmi citlivým hmatovým chĺpkam nachádzajúcim sa na čreve, ktoré prispievajú k lovu vo vode a extrakcii potravy vykopávaním z dolných úrodných usadenín.

Na to chcem dokončiť príbeh riečne delfíny , ale nedávajte úplnú stopu, ale čiarku, pretože v budúcnosti sa vrátime k týmto úžasným, spoločenským a "ľudsky milujúcim" tvorom, ale iným druhom.

Všeobecné charakteristiky

Riečny delfín, v porovnaní s námorným príbuzným, je primitívnejší. Mozog má menej záhybov. Krátke a široké hrudné rebrá, žiadna chrbticová plutva (namiesto toho je predĺžený hrebeň), veľmi úzky čapiec, dlhá symfýza spodnej čeľuste - to všetko sú rysy jeho starých predkov, squalodonts.

Voľné umiestnenie krčných stavcov umožňuje delfínom rieky otočiť hlavy o 90 ° vo vzťahu k telu. Nakŕmili ryby, mäkkýše a červy, ktoré sa ťažia nielen vo vode. S pomocou čiapok pokrytého vrstvou tvrdých hmatových chĺpkov sú schopní cítiť korisť hlboko v bahnom dne a vykopať ho. Na rozdiel od dotyku, ich vízia je naopak pomerne slabá. Zariadenia na počúvanie a echolokáciu sú však veľmi vyvinuté. S ich pomocou dostáva riečne delfíny informácie o svete okolo nich.

Ak hovoríme o rozsahu, môže to byť nazývaný relict a roztrhané. Rodina je zastúpená dvomi monotypickými rodami, ktoré obývajú tropické rieky Južnej Ameriky a dva rody obývajúce rieke Indie a Číny. Ďalej uvažujeme o druhoch riečnych delfínov, ktoré sú v súčasnosti otvorené pre zoologov.

Amazonian alebo Bouto

Prvý podrobný opis amazonského regiónu dal francúzsky vedec D'Orbigny, ktorý cestoval po Peru a bol schopný zachytiť toto zviera a študovať jeho vzhľad.

Dĺžka tela môže byť až 3 metre a hmotnosť - 70 kg. Žije v povodiach Amazonky, Rio Negro, Orinoco. Tento delfín môže byť nazývaný skutočným sladkovodným veľrybám. Je to pomalé (rýchlosť nepresahuje 10 km / h), v bahnitej vode pomáha pri navigácii echolokačného aparátu a citlivého čapu. Hlavným typom potravy sú malé ryby. Táto riečna delfína veľmi často prichádza na povrch, aby vdychovala kyslík. Inia žije iba v malých spoločenstvách, nie viac ako 5-6 osobách.

Papuľa je veľmi podlhovastá, na konci je tupá a pokrytá štetinami, vyzerá veľmi podobne ako zobák. V hornej a dolnej čeľusti je 66-68 zubov. Sú veľmi ostré a korunky sú veľké a zakrivené. Polovičná forma plutvy, oddelenie kaudálnej plutvy na lalokoch, nízka poloha tuku je typickými znakmi amazonskej krajiny. Horná časť tela je bledo-modrej farby a spodná časť je červeno-ružová. Staršie delfíny môžu byť takmer biele. Preto sa inia často nazýva "biely riečny delfín".

Pliny objav

Staroveký prírodovedec Pliny najprv opísal iný typ riečneho delfína - delfín Ganga (susuku). A hoci v jeho opisoch bolo veľa nepresných informácií, pretože videl, že susuk len vo vode, to bol ten vedec, ktorý najprv upozornil na charakteristické znaky zvieraťa. Hlavnou mylnou predstavou o Plíne je informácia o dĺžke trupu delfína Ganga. Podľa neho dosiahla 7 metrov. V skutočnosti to nie je viac ako 2 metre.

Vonkajšia štruktúra a životný štýl susuk

Toto zviera v rade delfínov má veľmi tenké telo, semilunárnu a chrbtovú plutvu rozdelenú na dva laloky, mierne zdvihnuté dlhé, tenké, zobákovité papule, ktoré majú rovnakú šírku pozdĺž celej svojej dĺžky. Typickým znakom je prítomnosť hornej čeľuste hrebeňa, obklopujúceho dlhý, úzky, umiestnený v blízkosti nozdier. Namiesto chrbticovej plutvy je len malý záhyb pokožky. V hornej časti tela je koža sfarbená v šedo-čiernej farbe av dolnej časti šedo-bielo.

Susuk žije v povodiach riek juhovýchodnej Ázie, najmä v Gangách, Brahmaputre a Induse. Počas experimentu, ktorý uskutočnil biológ Anderson, ktorý držal v zajatí 10 dní ganglandský delfín, sa ukázalo, že zástupcovia tohto druhu sa veľmi často (každých 30 sekúnd) dostávajú na povrch vody, ale len na chvíľu, pretože na to, stačí, aby sa podelili o sekundu.

Kŕmia hlavne ryby a raky. Predpokladá sa, že tehotenstvo trvá 8-9 mesiacov, narodí sa jedno mláďa, ktoré dlho zostáva pod starostlivosťou o matku, priľne k papule svojej chrbticovej plutvy.

Delfín je veľmi zriedkavo zozbieraný, hlavne pre mäso. Indické ženy, ktoré majú ťažkosti s pôrodom, jesť to zvlášť ochotne. Podľa legendy pomáha otehotnieť a bezpečne nosiť dieťa. Pútnici a mnísi naopak považujú toto zviera za posvätné a kŕmia ho z rúk.

Laplatský riečny delfín

Zo všetkých členov ich rodiny je to najmenej špecializované na štruktúru a životný štýl. Môžu žiť v riekach av moriach. Telo mužských vzoriek má dĺžku približne 155 cm a telo samíc je o niečo dlhšie a môže dosiahnuť 170 cm. Telesná hmotnosť je malá: od 28 do 35 kilogramov. Mláďatá sa narodili veľmi malé: približne 45 cm dlhé. Ide teda o najmenšie delfíny rieky. Kde žijú delfíni Laplat? Obývajú ústie rieky La Plata a pobrežné vody Brazílie, Uruguaja a Argentíny (medzi 30 a 45 ° S. Sh.).

Farba ich kože je svetlohnedá. Lýtka je veľmi dlhá, počet zubov sa pohybuje od 210 do 240. Jedlo je podávané rôznymi druhmi rýb (sleď, striebristý parmica, rybie plátky), raky a hlavonožce. Delfín Laplatského je veľmi spoločenský. Je známe, že jednotlivci veľmi ochotne pristupujú k lodiam rybárov a nadviažu kontakt s ľuďmi.

Ako vyzerajú delfíni

Majú nahé zjednodušené telo, predĺženú čenicu a chrbtovú špicu. Malé oči, zbavené akútneho videnia. Farba kože môže byť dvoch typov: monochromatická - sivá, ružová alebo kontrastná - keď sú veľké plochy čierne a biele.

V závislosti od druhu existujú rôzne hmotnosti: od 40 kg do 500 kg. Dĺžka tela dosahuje 1,2 m, orca môže byť až 9 metrov a hmotnosť 7,5 ton.

Môžu zostať až 5 dní, nie sú ovplyvnené ich zdravím. Ak spíte, potom veľmi málo. Pri dlhšom spánku sa môžu udusiť a zomrieť. Keď odpočíva, polovica mozgu spí, druhá je vzrušená, potom môžu dýchať.

Delfíny sú teplokrvné zvieratá. Majú telesnú teplotu 36,6 ° C, ako u ľudí.

Vlastniť echolokáciu - určiť umiestnenie objektu zachytávaním odrazenej zvukovej vlny. Komunikujte zvuky rôzneho trvania s kongenérmi, upozorňujú na hroziace nebezpečenstvo so zvukovými signálmi.

zoo-club-org