Zver

Puma (ležák alebo horský lev)

Loading...

Puma je predátorské mačacie zviera. Skvelý a agilný lovec, jeden z najjasnejších a najkrajších predstaviteľov veľkých mačiek. V tomto článku môžete vidieť popis a fotografiu puma, naučiť sa veľa nových a zaujímavých vecí o živote tejto krásnej divokej mačky.

Čo vyzerá ako cougar a čo sa nazýva?

Puma vyzerá ako silná mačka, má veľmi pružné telo s dlhým svalnatým chvostom. Labky sú prispôsobené na lezenie stromov. Puma má krátky a hrubý kabát.

Dospelí kupujúci majú väčšinou červenú farbu, spodná strana tela je ľahšia ako horná. Papuľa mačky s čiernymi znakmi a tmavými ušami.

Dĺžka tela puma je 100-180 cm, dĺžka chvosta je 60-75 cm, výška kohútika je 60-90 cm, hmotnosť puma môže dosiahnuť 100 kg. Je pozoruhodné, že muži sú oveľa väčší ako ženy. Priemerná hmotnosť samíc sa pohybuje od 30 do 50 kg a mužov od 60 do 80 kg.

Táto divoká matica má iné mená. Puma sa tiež nazýva horský lev a cougar.

Kde žije kupár?

Puma - zahraničný zástupca veľkých divokých mačiek. Cougar žije v Severnej a Južnej Amerike, obýva pomerne veľkú oblasť - od Yukon (Kanada) po Patagonia (Južná Amerika).

Puma žije v horských oblastiach a nebojí sa veľkej výšky. Tiež uprednostňuje biotop v ihličnatých a tropických lesoch, ktorý sa nachádza na močiaroch a pláňach.

Pumy sú takmer univerzálne, ľahko sa pohybujú pozdĺž horských svahov a skál, dokonale lezú stromy a dobre plávajú vo vode. Zvierací kupár sa dokáže prispôsobiť životu v každej lokalite.

Dospelí kupujúci často si vyberajú život sám, výnimkou sú matky s mačiatkami a páry z obdobia párenia. Vo voľnej prírode žije mačka puma až 20 rokov.

Ako sa loví cougar?

Cougar je skúsený lovec a vynikajúci predátor. Má veľmi ostrý zrak, takže kupa loví za súmraku a tmy. V niektorých prípadoch ísť lov a deň. Táto predátorská mačka má vlastnú taktiku poľovníctva, je to skvelý stratég.

Divoký zvierací cougar sa plazí až po korisť zo spodnej strany tak, aby necítil jeho zápach. Puma útok nastáva tým, že skočí na chrbát obete, po ktorom horský lev zlomí krk koľajnice alebo chytil zuby pri krku a začne sa udusiť.

Pumy sú veľmi šikovné a mazané, skrývajú polobozené mäso tým, že zaspávajú svojimi lístiami. Hladní, vrátia sa do skrytej koristi. Nedokončené jatočné telá poskytujú potravu iným okolitým zvieratám.

Puma loví hlavne na jelene, lak, guanaco. Avšak predátorský kudr sa živí inými zvieratami, vrátane pumy a hospodárskych zvierat. Za jeden rok jedna kočka-puma jedla z 800-1300 kg mäsa, čo je asi 48 kopytovitých zvierat.

Americký horský lev má tridsať zubov, ktoré sú dostatočne pevné a prispôsobené na odtrhnutie tkaniva a pretrhnutie kostí. Claws používa na zachytenie a držanie koristi.

Cougars môžu robiť skoky až 6 metrov dlhé a až 2,5 metrov vysoký, jazdia na krátke vzdialenosti pri rýchlostiach do 60 km / h. Americký horský lev má k dispozícii veľmi rozľahlý poľovnícky areál. U žien puma sa pohybuje od 26 do 350 km ² a u mužov sa pohybuje od 140 do 760 km ².

Cubs puma: vzhľad a vývoj

Puma - zviera je dosť tiché. Publikuje nahlas výkriky iba v manželskom období, ktoré najprv príde vo veku dva alebo tri roky. Trvanie tehotenstva puma je tri mesiace. V priemere puma porodí 2-3 mláďatá s hmotnosťou 250-450 g a dĺžkou tela 25-30 cm.

Mačiatka Puma sa líšia od dospelých najmä v farbe. Cougar mláďatá majú hnedo-šedý odtieň s čiernymi škvrnami, ktoré sa menia vo veku jedna.

Puma mláďatá otvoria oči 2 týždne po narodení, prvé zuby vybuchnú zároveň. Spočiatku, kurčatá mačiatka majú výraznú modrú farbu očí, ktorá sa postupne mení za šesť mesiacov. Hroty na vlne začnú klesať o 9 mesiacov a postupne zmiznú o 2 roky.

Puma mačiatka začnú jesť dospelé jedlo vo veku 6 týždňov, ale mlieko je stále zahrnuté v ich strave. Puma mláďatá zostanú so svojou matkou až na dva roky, počas ktorých majú čas naučiť sa všetky potrebné zručnosti na prežitie a poľovníctvo, na ďalšie samostatné bývanie.

Po tom, mladý kupár idú hľadať svoje vlastné poľovníctvo, ale môžu zostať v skupinách so svojimi bratmi a sestrami niekoľko mesiacov po odchode z matky.

Najväčšia americká mačka nemá žiadnych prirodzených nepriateľov. Len málo by sa odvážilo bojovať s majestátnym a rýchlym duchom. Len príležitostne môžu niektorí veľkí predátori napadnúť mladých a nepozorných kupérov.

Ak sa vám tento článok páčil a chcete čítať o divokých zvieratách, prihláste sa na aktualizáciu našej stránky, aby ste ako prví dostali iba najnovšie a najzaujímavejšie články o rôznych zvieratách našej planéty.

Cougar Popis

Puma concolor - toto je názov druhu v latinčine, kde druhá časť sa prekladá ako "monochromatický" a toto tvrdenie je pravdivé, ak vezmeme do úvahy farbu z hľadiska absencie vzoru. Na druhej strane šelma nevyzerá celkom monochromaticky: horná časť kontrastuje s ľahkým bruchom a na tvári je zreteľná biela zóna brady a úst.

vzhľad

Dospelý muž má asi tretinu väčší ako samica a váži 60-80 kg s dĺžkou 1-1,8 metra., Jednotlivé kópie získajú 100-105 kg. Puma je 0,6-0,9 m vysoká a svalnatý, rovnomerne dospelý chvost je 0,6-0,75 m. Kúg má podlhovasté a pružné telo, korunované proporcionálnou hlavou so zaoblenými ušami. Puma má veľmi pozorný vzhľad a krásne čierne lemované oči. Farba dúhovky sa líši od lieska a svetlošedá až zelená.

Zadné široké labky (so 4 prstami) sú masívnejšie ako predné, ktoré pozostávajú z piatich prstov. Prsty sú vyzbrojené zakrivenými a ostrými drápmi, ktoré sa zaťahujú, rovnako ako všetky mačky. Vytiahnuteľné pazúry sú potrebné na zachytenie a držanie obete, ako aj na lezenie kmeňov. Srsť horského leva je krátka, hrubá, ale hrubá, pripomínajúca sfarbenie jeho hlavnej korisť - jeleňa. U dospelých je spodná strana tela omnoho ľahšia ako horná časť.

To je zaujímavé! Prevažujúce odtiene sú červené, šedohnedé, piesčité a žltohnedé. Biele znaky sú viditeľné na krku, hrudníku a bruchu.

Mladé mláďatá sú inak sfarbené: ich hustá kožušina je bodkovaná tmavými, takmer čiernymi škvrnami, na predných a zadných končatinách sú pruhy a prstene na chvoste. Farba pumy ovplyvňuje aj podnebie. Tí, ktorí žijú v tropických oblastiach, dávajú ryžinu a tí, ktorí sú na severe, často vykazujú sivé tóny.

Puma poddruh

Do roku 1999 biológovia pracujú so starou klasifikáciou kukarov na základe ich morfologických vlastností a rozlišujú takmer 30 poddruhov. Moderná klasifikácia (založená na genetických štúdiách) zjednodušila výpočet, čím sa celá rozmanitosť kukarov znížila celkovo na 6 poddruhov patriacich k rovnakému počtu fylogeografických skupín.

Jednoducho povedané, predátori sa líšia tak vo svojich genómoch, ako aj vo vzťahu k určitému teritóriu:

  • Puma concolor costaricensis - stredná Amerika,
  • Puma concolor couguar - Severná Amerika,
  • Puma concolor cabrerae - centrálna časť Južnej Ameriky,
  • Puma concolor capricornensis - východná časť Južnej Ameriky,
  • Puma concolor puma - južná časť Južnej Ameriky,
  • Puma concolor concolor je severná časť Južnej Ameriky.

To je zaujímavé! Puma concolor coryi, florida kupgar žijúca v lesoch / močiaroch južnej Floridy, je uznávaná ako najvzácnejšia poddruh.

Najväčšiu koncentráciu zaznamenala Veľká národná rezervácia Cypress (USA), V roku 2011 tu žilo viac ako 160 jedincov, a preto bol poddruh uvedený na červenom zozname IUCN so stavom "kriticky ohrozený" (v kritickom stave). Podľa biológov je osoba, ktorá vyprázdnila močiare a lovila kvôli športovému záujmu, viniť za zmiznutie Florida puma. Inbreeding prispelo k vyhynutiu, keď sa blízky príbuzné zvieratá spájali (kvôli malej populácii).

Spôsob života, charakter

Pumas sú principiálni singlov, ktorí sa zhromažďujú iba v období párenia a potom nie viac ako týždeň. Samice s mačkami sa tiež držia spolu. Dospelí muži nie sú priatelia: to je charakteristické len pre mladé kupé, ktoré sa nedávno oddelili od materského lemu. Prítomnosť hry ovplyvňuje hustotu obyvateľstva: jeden kupér môže spravovať 85 km² a viac ako tucet predátorov v polovičné rozlohe.

Zvyčajne ženský lovecký pozemok trvá od 26 do 350 km ², priliehajúci k mužskému pozemku. Sektor, kde sú mužské lovy obrovské (140 - 760 km ²) a nikdy sa nepretínajú s konkurenčným územím. Označovanie hraníc sa vykonáva pomocou moču / výkalov a škrabancov na stromoch. Spoločnosť Puma zmení umiestnenie v rámci lokality v závislosti od času v roku. Horské levy sú perfektne prispôsobené životu na nerovnom teréne: sú to vynikajúce prepojky (najlepšie zo všetkých mačiek), a to ako v dĺžke, tak vo výške.

  • dlhý skok - 7,5 m,
  • vysoký skok - 4,5 m,
  • skok z výšky - 18 m (zo strechy päťpodlažného domu).

To je zaujímavé! Cougar urýchľuje na 50 km / h, ale rýchlo vydychuje, ale ľahko prekoná horské svahy, skáče skaly a stromy. Pumy, utiekli psy na juhozápadnej púšti Spojených štátov, dokonca vyliezli obrovské kaktusy. Zviera tiež pláva dobre, ale nevykazuje veľký záujem o tento šport.

Puma loví za súmraku, radšej zrazí obeť s jedným mocným skokom a popoludní predátor spí v dňoch, baskuje pod slnkom alebo sa olizuje ako všetky mačky. Po dlhú dobu sa rozprávali o chladnej duši, publikovanej puma, ale všetko sa ukázalo byť beletriou. Najväčšie výkriky padajú do rutinného obdobia a zvyšok času sa šelma obmedzuje na vrčanie, ruchanie, syčanie, šteriľovanie a obvyklú mačaciu "múku".

Druhy mačiek

Rozľahlosť geografických oblastí, kde žije kupár, by dala príležitosť priradiť ju k najbežnejším typom mačiek. Ale napriek vonkajšej podobnosti so zástupcami tejto rodiny je puma rozdelená na samostatný rod. A v tomto rode bol zahrnutý jediný druh s obrovským počtom poddruhov.

Dlhé vyváženie chvosta v skoku, silné telo, silné labky a malá hlava robili kupára jedinečným predstaviteľom samostatného rodu, jedného z najbežnejších na svete. Obyvatelia severnej a južnej Ameriky, od Patagónie po Skalisté hory, môžu stretnúť toto majestátne zviera v lesoch, na pláňach, v horských oblastiach, na močiaroch a dokonca aj v tropickej džungli. Jediná vec, ktorá nemá rád cougar - otvorené priestory.

Dospelé zviera dosahuje dĺžku až 2 m. Hmotnosť zvieraťa môže dosiahnuť známku 106-110 kg. Chvost má dĺžku 0,8 m. Hlava zvieraťa je malá. Takáto silná mačka má veľmi silné nohy. Jej papuľa má zvyčajne biely koniec.

Farba a biotop

Severná Amerika a jej podnebie dali pume strieborný lesk srsti. V južnejších pampách získala kožušina zviera prevládajúci zlatožltý odtieň. Florida cougar, pomenovaný pre jeho primárny biotop, je menší ako zvyšok poddruhu, ale tiež červený, so šedo-pieskovým odtieňom. Z miesta, kde žije kupár, závisí od jeho charakteristickej farby.

Jednoduché a presné mená

Florida cougar je na pokraji vyhynutia a je uvedený v Červenej knihe. Bol čas, kedy na celej planéte zostali asi 20 jedincov. Wisconsin puma bol zničený americkými lovcami v roku 1925. Dnes niektoré poddruhy krásnych výtvorov prírodnej rovnováhy na pokraji úplného vyhynutia, dôvodom pre to je človek, ktorý strieľa horský lev, ničí prirodzené biotopy svojho biotopu.

Prevaha geografických šírok, kde sa môžete stretnúť s predstaviteľmi určitého druhu, viedla k tomu, že na mnohých miestach získalo zviera básnické a nepresné mená. Iba niektoré poddruhy dostali názov biotopu. Vždy si pamätajte, že kupár je zviera. Kde žije táto lesná krása, závisí od jej druhu. Zostávajúce mená jej dostali v rôznych regiónoch ľudí, ktorí obdivujú alebo vystrašujú jej silou, krásou, tajomstvom a vynikajúcimi loveckými schopnosťami.

Názvy sú poetické a nepresné

Príležitosť stretnúť sa s hrozným predátorom na nočný lov alebo popoludní, v jemnom slnku, vyvolala úžas, ilúziu, adoráciu. Napríklad Apalačské hory, kde prebýva puma, slúžili ako názov svojho horského leva na týchto miestach a vo zvyšku Ameriky, najmä na západe, kde bolo toto zviera považované za symbol obrovských rozmerov, nazývalo sa to inak:

  • horský ďábel
  • kráľovská mačka
  • červený tiger
  • strieborný lev
  • mexický lev
  • jeleň mačka

Biológovia predstavujú približne 30 poddruhov červeného tigra, ale všetci žijú v severnej a južnej Amerike, takže kupár sa stále milostivo nazýva najväčšou mačkou v Amerike. Muž pokračuje v postupnom znižovaní rozsahu miest, kde žije kupár. Pohraničná Severná Amerika pokrstila puma puma, požičiavala si meno majestátneho zvieraťa z čeľade quechua a prakticky tam boli prakticky zničené takmer dva poddruhy.

Obývanie dvoch kontinentov

Krásny a majestátny, schopný ťahať telo zvieraťa zozbieraného z lovu a vážiť viac ako lovec, kukur sa líši podľa poddruhu v závislosti od miesta, kde žije. Odpoveď na otázku, aký druh živočíšnej puma, kde žije (na ktorom kontinente), naznačuje dve možnosti a dva kontinenty - Severnú a Južnú Ameriku. Jej poddruh sa v amerických biotopoch líši:

  • Puma concolor browni - v Mexiku.
  • Puma concolor costaricensis - z Panamy do Nikaraguy.
  • Puma concolor kaibabensis - v Utahu, Nevade a severnej Arizone.
  • Puma concolor osgoodi - v Bolívii, v Andách.
  • Puma concolor soderstromi, - v Ekvádore a tak ďalej.

O existencii niektorých poddruhov, väčšinou latinskoamerických, známych smiešne málo. Sú opísané podľa očitých svedkov, chudobných a niekoľkých rozmazaných fotografií a niekoľkých vyťažených koží. Niekedy sa prírodovedec dokáže identifikovať trofejou, ale kde žije zviera a ako sa vyťažuje pokožka, nie je známe.

Podobné, ale nie tak

Vonkajšia podobnosť horského leva je viditeľná u rôznych mačiek a niekedy je dokonca možné získať hybridu kupára a leoparda, alebo sa mu to stane s ocelotom a jaguárom. Ale toto je umelé prekročenie, ktoré sa nestane vo voľnej prírode, kde je jaguár jedným z hlavných nepriateľov červeného tygra, a ten je nútený vyhnúť sa jaguára. Panter je podobný svojim spôsobom s kupé. Ale ak sa pozriete pozorne, potom oveľa viac puma ako domáca mačka.

Malé slepé mačiatka

Americký lev porodí 2 až 6 mačiatok a ako skutočná mačka sú malé, slepé a úplne bezmocné. A aj keď už v deviatich mesiacoch môžu loviť samy osebe, žena sa o ne stará už takmer 2 roky. To všetko sa deje na druhej pologuli a v inom živočíšnom svete av rôznych podmienkach, ale vo vzhľade malé puma sa podobajú ako ocelot, tak i jaguáro a panter, pretože sa narodia na mieste. Len vyrastajú, získajú charakteristickú farbu svojho druhu a škvrny zmiznú. Toto je pôvodný obyvateľ Ameriky a je pomenovaný v jazyku domorodých obyvateľov Ameriky - puma. Kde žije v Rusku? V Rusku jednoducho neexistuje. Je to len v zoologickej záhrade.

Dokonca aj v zoologickej záhrade puma ukryje svoje mláďatá z pózujúcich očí a vezme ich na prechádzku až vo veku jedného mesiaca.

Potraviny a biotopy

Hrdá, obrovská, nádherná, skutočná kráľovská mačka - v prípade potreby môže dokonca jesť aj slimáky a hmyz. Trochu ako svišť, malí vtáci, kojoti, anteatery a dokonca aj hadi nie sú hlavným jedlom, ale ľahkým, výdatným občerstvením.

Domorodci sa úprimne domnievali, že puma žije iba tam, kde sa nachádzajú jeleni, ale v niektorých prirodzených stanovištiach to prechádza na armádiloch. Na love, jej obľúbená metóda je záchranný útok a kráľovská mačka v skoku vyzerá obzvlášť skvelo.

Puma je dravec. Loví rôzne zvieratá, od vrabcov a myší po jelene, býky a opice. Zvyčajne sa zviera rozhodne loviť nočný čas. Popoludní, rovnako ako všetci predstavitelia mačky, rada sa naplní slnkom. Tehotenstvo takejto mačky trvá 3 mesiace. Životnosť Puma je 18-20 rokov.

Deštruktívna činnosť ľudí vo vzťahu k voľne žijúcim zvieratám viedla k tomu, že veľkolepé zviera, reprezentant určitého druhu, je na niektorých miestach ohrozené úplným vyhynutím. A je mimoriadne horké, aby si to uvedomil, spomínajúc na jeho myseľ, krásu, milosť a originalitu.

Distribúcia a poddruh

V dávnych dobách bol biotop puma považovaný za veľmi rozšírený medzi všetkými cicavcami v Spojených štátoch amerických. A aj dnes, pokiaľ ide o šírku distribúcie, táto elegantná mačka je porovnateľná (od mačacej rodiny) až po lesnú mačku, rysový klus a pekný leopard. Teraz v Amerike a Kanade sa puma zachovala hlavne v horských oblastiach na západe krajiny. Na východe bola puma úplne vyhubená. Výnimkou je len veľmi malá populácia vzácneho poddruhu Puma concolor coryi, ktorý žije na Floride.

Podľa očitých svedkov, dnes Cougar sa často nachádza v Quebeku v Kanade a vo Vermonte (USA).

Florida puma

Toto je najrýchlejšia puma. Zviera, ktorého počet v prírode v roku 2011 predstavoval iba 160 jedincov, žije v močiaroch a lesoch južnej Floridy. Jeho rýchle zmiznutie je dôsledkom odtoku močiarov, otravy, športového lovu.

Florida cougar má pomerne malú veľkosť. Farba srsti - červenkastá, tmavá. В результате инбридинга пума приобрела загнутый кончик хвоста. В настоящее время американские ученые собираются скрестить флоридских пум с представителями других подвидов, чтобы создать устойчивую саморегулирующуюся популяцию.

Черная пума

В природе существуют белые пумы, а также темно-коричневые особи, которые встречаются в Америке. Черная пума – животное, скорее, мифическое. Ученые утверждают, что черной пумы и пумы-меланиста в природе не существует.

Predtým boli hlásené objavy puma-melanistov, leukistov, albínov. Správy čierneho kupára pochádza z Južnej a Strednej Ameriky. Čierny kupár zabitý v Kostarike v roku 1959 sa ukázal byť tmavo hnedý a nie čierny.

Bolo hlásené, že čierna puma bola upevnená v Kentucky, ale neskôr sa ukázalo, že táto mačka má svetlejšie biele tóny. To znamená, že zviera malo tmavohnedú farbu.

V Idaho, na jeseň roku 2007, bola puma zastrelená čiernym papuli, hrdlom a hrudníkom. Za jej uchom mala čiernu škvrnu, ktorú vedci považovali za fenomén čiastočného melanizmu. Na oficiálne potvrdenie tejto skutočnosti je potrebná puma so známymi rodičmi, ktorá je držaná v zajatí. Preto sa údaje o existencii čiernych kukarov ešte nepotvrdili.

Externé funkcie

Puma je zviera, ktorého popis sa nachádza vo všetkých publikáciách venovaných životu predátorov. Nielen odborníci, ale aj obyčajní milovníci zvierat majú záujem o zvyky týchto pekných mužov.

Jeden z najväčších mačacích predátorov, ktorý žije v USA dnes, je kupár. Veľkosť zvieraťa je nižšia ako jaguár. Táto mačka má dĺžku tela až 180 cm a dĺžku chvosta 75 cm Výška v kohútiku dosahuje 76 cm Hmotnosť dospelého muža je približne 105 kg. Samice sú o 30% menšie než muži.

Puma - zviera s pružným a predĺženým telom, nízke labky a malá hlava. Zadné nohy sú oveľa masívnejšie ako predné. Chvost je svalnatý, dlhý, dospievajúci rovnomerne.

Labky sú široké a končia ostrými retractilnými zakrivenými pazúrikmi. Oválne vankúšiky.

Srsť a farba

Puma (fotografia zvieraťa je viditeľná vo všetkých príručkách o predátoroch) má hrubú, krátku a hrubú kožušinu. Pumas sú jediné mačky v Amerike jednej farby.

Dospelé zvieratá majú šedo-hnedú alebo hnedo-žltú srsť. V tomto prípade je spodná strana tela omnoho ľahšia ako horná časť. Pumy sú farebné v porovnaní s ich hlavnou korisťou, jelene. Na hrdle, hrudníku a bruchu sú ľahké horľaviny, na tvári - čierne škvrny. Uši sú tmavé, chvost končí čiernym znakom. Pumy žijúce v tropických oblastiach sú červené a severné osoby sú sivé farby.

Mladá kožušina je oveľa silnejšia. Má tmavé pruhy, škvrny na zadných a predných končatinách, ako aj krúžky na chvoste.

Spôsob života

Pumy žijú v rôznych lokalitách - od rovin až po veľmi vysoké hory (4700 m), v rôznych krajinách - v ihličnatých lesoch hôr, na trávnatých pláňach, v pampách. Stručne povedané, puma je zviera, ktoré žije v akejkoľvek lokalite. Mala by nájsť iba dostatok potravy a bezpečného útočišťa.

Tieto voľne žijúce zvieratá sa snažia vyhnúť mokradí a nížinám. Cougar dáva tomuto územiu jaguárov, ktorí si vybrali takéto miesta. Títo predátori sú dobre prispôsobení životu na nerovnom teréne. Svalové končatiny im umožňujú skákať až šesť metrov na dĺžku a výšku dva a pol metra. Puma počas jazdy môžu dosiahnuť rýchlosť až 50 km / h (aj keď len na krátke vzdialenosti).

Puma (v našom článku môžete vidieť fotografiu zvieraťa) - zviera, ktoré preferuje žiť sám. Rodiny sa vytvárajú len v období párenia. Hustota obyvateľstva závisí od dostupnosti hry.

Časť ženy, ktorú loví, je od 26 do 350 kilometrov štvorcových. Rozpätie muža môže zaberať obrovskú plochu až 760 štvorcových kilometrov. Puma sa pohybuje na svojom pozemku podľa sezóny. V zime môže byť na jednom mieste av lete aj na inom mieste.

Pre korisť puma vyjde v noci. Jej diétou sú väčšinou kopytníky - jeleň, los, tŕňovité. Neoddáva sa hospodárskym zvieratám.

V rovnakej dobe puma jedla rôzne zvieratá - od veveričiek a myší po lynxy, kojoti a dokonca aj pumy. Na rozdiel od leopardov a tigrov, puma nerobí žiadne rozdiely medzi domácimi a voľne žijúcimi zvieratami, často útočiacimi na hospodárske zvieratá, mačky, psy. Súčasne zabíja oveľa viac živých tvorov, než môže jesť.

Pri love, cougar využíva prekvapivý faktor - vystupuje na veľkej koristi a preskočí na obeť z dosť vzdialenej vzdialenosti, zlomí si krk. V roku kupár spotrebuje až 1300 kg mäsa. Predátori skrývajú pozostatky koristi, zaspávajú svojimi kefou, listami alebo snehom. Do tohto úložiska sa môžu opakovane vrátiť.

Puma je veľmi silné a trvalé zviera, ktoré môže ťahať jatočné telo na dlhú vzdialenosť, ktorá je päť až sedemnásobok svojej vlastnej hmotnosti.

V prírode má puma nepriateľov. Len príležitostne veľké dravce (grizzly, jaguári, vlci) napadajú mladých a chorých jedincov.

Stanovište, biotopy

Jedná sa o jedinú divokú mačku Ameriky, ktorá zaberá najdlhšiu oblasť kontinentu., Pred niekoľkými storočiami sa puma mohla nachádzať na rozsiahlom území od juhu Patagónie (Argentína) po Kanadu a Aljašku. V súčasnosti sa rozsah výrazne zúžil a teraz kupé (ak hovoríme o Spojených štátoch a Kanade) sa nachádzajú len na Floride, ako aj v menej populárnych západných oblastiach. Je pravda, že oblasť ich životných záujmov je stále Južná Amerika ako celok.

Zoologové si všimli, že rada Puma prakticky opakuje distribučný rozsah divokého jeleňa, jeho hlavného komerčného objektu. Nie je náhoda, že dravec sa nazýva horský lev - rada sa usadzuje v horských lesoch (až do nadmorskej výšky 4 700 m), ale nevyhne sa rovinatým oblastiam. Hlavná vec je, že vo vybranej oblasti existuje veľa jeleň a iné krmoviny.

Pumy žijú v rôznych krajinách, ako napríklad:

  • tropických pralesov
  • ihličnaté lesy
  • pampy,
  • trávnaté pláně
  • bažinatá nížina.

Je pravda, že malé kupé Južnej Ameriky sa obávajú objaviť sa v bažinatých nížinách, kde jaguári lovia.

Cougar jedlo

Zviera ide na lov, keď sa zatemňuje a zvyčajne leží v zálohe, aby náhle vyskočil na žijúce živé bytosti. Otvorená konfrontácia s býkom alebo losom je obtiažne daná puma, a preto aplikuje prekvapivý faktor a fixuje ho presným skokom na chrbát obete. Jeden na vrchole, cougar, vzhľadom k svojej hmotnosti, sa valí na krk alebo (ako ostatné mačky), drží zuby do hrdla a uškrtí to. Diéta puma sa skladá hlavne z kopytníkov, ale niekedy ho diverzifikuje hlodavcami a inými zvieratami. Puma bola tiež videná v kanibalizme.

Menu horského leva vyzerá takto:

  • jeleň (biely-sledoval, čierny-sledoval, pampas, caribou a wapiti),
  • elky, býky a vysoko trúbiace ovce,
  • porcupíny, lenoch a opice,
  • králikov, veveričiek a myší,
  • bobri, pižmové a agouti,
  • skunks, armadillos a mýval,
  • opice, lynx a kojoti.

Puma neodmieta vtáky, ryby, hmyz a slimáky. Zároveň sa nebojí útoku baribalov, aligátorov a dospelých grizzlies. Na rozdiel od leopardov a tigrov, pre kupára nie je žiadny rozdiel medzi domácimi a voľne žijúcimi zvieratami: pri každej vhodnej príležitosti znižuje dobytka / hydinu, nešetrí ani mačky a psy.

To je zaujímavé! Pre rok jeden jedl z 860 až 1300 kg mäsa, čo sa rovná celkovej hmotnosti približne 50 kopytníkov. Často a ďaleko pretiahne nezrelé jatočné telá, aby sa skryli (posypané kefou, listami alebo snehom) a neskôr sa vrátili.

Cougar má zlý zvyk zabiť hru s rezervou, to znamená v objeme, ktorý ďaleko prevyšuje jeho potreby. Indiáni, ktorí o tom vedeli, sledovali pohyby dravca a zhromažďovali sa pre seba v nich, často úplne neporušené telá.

Reprodukcia a potomstvo

Predpokladá sa, že horské levy nemajú pevnú chovateľskú sezónu a len pre pumy žijúce v severných šírkach existuje určitý rámec - to je obdobie od decembra do marca. Samice sú nastavené tak, aby sa zhadzovali asi 9 dní. Skutočnosť, že kupári aktívne hľadajú partnera, poukazuje na to, že mužovia a ich bojovníci vykrvácajú srdce. Muž kopuluje so všetkými ženami v estru, ktorí putujú na svoje územie.

Puma nesie potomky od 82 do 96 dní, čím vznikli až 6 mačiatok, každý s hmotnosťou 0,2 až 0,4 kg s dĺžkou 0,3 m. Po pár týždňoch začína novorodenec vidieť svet a vidieť svet modrými očami. Po šiestich mesiacoch sa obloha farby dúhovky zmení na jantárovú alebo sivú. Do veku jedného a pol mesiaca mačiatka, ktoré už zuby zrezali, prechádzajú na stravu pre dospelých, ale neodmietajú materské mlieko. Najťažšou úlohou je matka, ktorá musí priniesť mäso svojim dospelým mláďatám (trikrát viac ako sama).

Do 9 mesiacov veku začnú tmavé škvrny zmiznúť na srsti mačiatok a úplne zmiznú o 2 roky, Mláďatá opúšťajú svoju matku až do veku 1,5-2 rokov a potom sa rozptýlia pri hľadaní svojich pozemkov. Keď opúšťa matku, mladí kukuristi sa na nejakú dobu držia v malých skupinách a nakoniec sa rozptýlia a vstupujú do obdobia puberty. U žien začína plodnosť 2,5 roka, u mužov - o šesť mesiacov neskôr.

Prirodzených nepriateľov

Puma prakticky nemá. S určitým roztiahnutím, takí veľkí predátori, čo možno pripísať svojim prirodzeným zlomyslným:

  • jaguáre,
  • vlci (v baleniach),
  • grizzly medveď
  • čierne kajmany
  • Mississippi Alligators.

To je zaujímavé! Puma stoicky toleruje mučenie s pascou (na rozdiel od duševného jaguára a tygra). Robí niekoľko pokusov oslobodiť sa, po ktorej sa rezignuje na jej osud a sedí nehybne, až kým dorazí lovec.

Všetky tieto zvieratá zvyčajne napadajú slabé alebo mladé kukurky. Jeden z nepriateľov puma je muž, ktorý ju strieľa a zachytí.

Puma a človek

Theodore Roosevelt vytvoril Spoločnosť na ochranu zvierat, ale z nejakého dôvodu nemiloval pumy a (s podporou vedúceho zoologickej spoločnosti v New Yorku) mu umožnil beztrestne vyhladiť krajinu. Lovci sa nemuseli dlho presvedčiť a stovky tisíc kupárov boli zničené v Amerike napriek skutočnosti, že samotná zviera vyhýba osobe a veľmi zriedka ho napadne, Celkovo sa v Spojených štátoch a v Kanade (od roku 1890 do roku 2004) vyskytlo menej ako sto hlásených puma útokov, z ktorých väčšina sa vyskytla v Fr. Vancouver.

V prostredí puma je potrebné dodržiavať základné opatrenia:

  • starať sa o deti
  • Vezmite so sebou silnú palicu
  • nehýbte sa sám,
  • keď je ohrozená, človek by nemal utekať z puma: jeden by sa mal pozrieť do očí a ... vykríknuť.

Je dokázané, že sa zviera obáva vysokých ľudí. Objekty jeho útoku sú zvyčajne deti alebo zakrvátené dospelí, ktorí prekračujú cestu puma v tme.

Stav obyvateľstva a druhov

Vďaka bezpečnostným opatreniam (od roku 1971 sú pumy chránené štátom), obyvateľstvo sa postupne zotavuje. Lov pošvy je zakázaný alebo obmedzený po celej Amerike, ale sú stále strieľaní, vzhľadom na škody spôsobené lovu a dobytku.

Napriek periodickému streľbe a zmenám životného prostredia niektoré poddruhy puma vynásobili svoje počty, keďže sa prispôsobili predtým neznámym krajinám. Napríklad kupónová populácia bola oživená, usadzujúca sa v západných Spojených štátoch a prakticky zničená v minulom storočí. V súčasnosti má takmer 30 tisíc predátorov, ktorí začali aktívne skúmať východné a južné oblasti.

To je zaujímavé! V prílohe I CITES o ohrozených zvieratách sú však stále zahrnuté tri poddruhy (Puma concolor coryi, Puma concolor couguar all a Puma concolor costaricensis).

A posledný. Stále viac a viac statočných sa zaoberajú vzdelávaním roztomilých pumas mláďat, Móda ovplyvňuje exotických a nebezpečných predstaviteľov fauny. Ako skončíme snahou ozdobiť voľne žijúce zvieratá, vieme z príkladu rodiny Berberov.

Loading...
zoo-club-org