Vtáctvo

Orol biely - popis, biotop, zaujímavé fakty

Vzhľad a správanie, Veľký masívny predátor s mocným vysokým zobákom, dlhými, širokými krídlami a krátkym chvostom. Muž a žena sú nerozoznateľné farbou, žena je o niečo väčšia. Dĺžka tela je 60-98 cm, rozpätie krídel je 190-250 cm, muž má hmotnosť 3-5,5 kg, samica - 4-7 kg. Dobre vyvinuté perie "nohavice" na nohách, spodná polovica tarska nie je operetá, nohy sú veľmi silné.

popis, Hlavné perie dospelého vtáka je od hnedej až po čierne, nerovnomerné kvôli tmavšej základni peria a spálených vrcholov. Farba sa postupne rozžiari z tela na hlavu, ktorá môže byť takmer belavá. Fly perie, brucho, "nohavice" a undertail sú tmavšie ako hlavné pozadie. Chvost je biela, kontrastuje s krídlami, horným chvostom a dolným koncom. Oči vyzerajú malé, oči sú hnedo-hnedé až žlté. Zobák, kmeň, orbitálny krúžok je svetlo žltá, nohy sú jasne žlté. Mladý vták ako celok je tmavo hnedý s viac či menej výraznými okrými a bielymi škvrnami (každé stredisko má jasné centrum a tmavú hranicu).

Chvost je tmavý, menej špicatý ako dospelý vták. Dúhovka je tmavo hnedá, zobák je čierny, vosková kosť a nohy sú bledožlté, orbitálny krúžok a rohy úst sú belavé alebo sivé. V stredne pokročilom oblečení sú vtáky vyvážené, farbivo sa stáva "nerovnomerným" vzhľadom na vzhľad rozsiahleho svetla "tan", hlavne na chrbte, ramenách, nadhvoste. Posledný rozjasniť zobák, hlavu, krk. Riadiace perie postupne biele od stredu, tmavá apikálna hranica na nich trvá až 4-5 rokov (biely chvost s tmavým vrcholom je tiež charakteristický pre mladú orlicu a orlicu s dlhou chvostou). Farbenie mladých vtákov a stredných odevov je individuálne veľmi variabilné. Dospelí výstroj vtáky nosia v piatom alebo ôsmom roku, po nástupe puberty. Dospelý orol sa ľahko odlišuje od všetkých predátorov rovnakej veľkosti na celom bieleho chvosta a svetle, bez kontrastov, hlavy, krku a zobáka.

Sediaci vták vyzerá krátko-sledovaný, masívny a beztvarý v porovnaní s orlami a big-headed v porovnaní s supy. Rýchlejšie stúpať orly, mávanie mávajú ťažšie. Keď sa vznášajú, na rozdiel od zlatého orla a supu drží svoje krídla vodorovne, bez toho, aby ich zdvihol nad telo. Krídla rastúceho vtáka sú dlhé a široké - "obdĺžnikové", podobne ako tie supy, na rozdiel od orlov - takmer bez karpálneho ohybu. U lietajúceho vtáka hlava vyzerá malá (relatívne väčšia ako hlaveň, ale menšia ako orlia). Zo zlatého orla a dlhého chvosta sa orol bielostený vo všetkých výstrojoch vyznačuje krátkym klinovitým chvostom, masívnejším a najvyšším zobákom.

Hlas, Hrubé hlodavenie "Kyak-kyak-kyak. ", Krikanie alebo štekanie"hrana-hrana". Niekedy pár kričí duet s hlavami hádzať späť. S úzkosťou, zlomený kovový "Kiki, kiki».

Distribúcia, stav, Obýva sa v severnej a miernej zóne Eurázie od južnej tundry do Turecka, Iránu, východnej Číny a tiež na južnom Grónsku. Vo väčšine Európy a vo vyprahnutých oblastiach bez stromov existujú iba izolované hniezdiská. Z oblastí s ľadovým krytom na zimu sa letí, ale v niektorých mraziacich nádržiach môže zimovať. Zameriava sa hlavne na Európu, juhozápadnú Áziu, vo východnej Číne. V Rusku je ešte stále bežná v zóne les-tundra a taiga, zriedka na juhu (s výnimkou delty Astrakhan), dochádza sporadicky, hlavne v letoch a migráciách. Citlivé na úzkosť, veľmi závislé od kolísania úrovne zásobovania potravinami v nádržiach. Zahrnuté v Červenej knihe Ruska, hoci počet nedávno narástol.

Spôsob života, Do stravy prevažujú ryby s hmotnosťou do 3 kg, ktoré sa živia aj cicavcami do veľkosti zajača, chorých a oslabených vtákov, mrkvy a odpadkov. Zachytáva svoju korisť z holenia letu, únosuje ryby s pazúrmi z povrchovej vrstvy vody bez hlbokého ponorenia, na rozdiel od osprey. Prichádza pred otvorením nádrží, odteká s mrazom. Pri zimovaní a migráciách sa niekedy zhromažďujú desiatky jednotlivcov, najmä na rybníkoch, v rybárskych podnikoch, v prístavoch a na pobrežných skládkach. Hniezdi iba v blízkosti veľkých vnútrozemských a morských pobreží. Reprodukcia začína vo februári až marci, hniezdenie predchádza párenie párov so zložitými vzduchovými piruetami. Teritoriálne, hniezdne sídla sa netvoria.

Veľmi masívne hniezda, niekedy viac ako 2 m na výšku a priemer, používané niekoľko rokov, páry stavajú na veľkých stromoch (na rozdiel od osprey, nie na vrchu, ale na vidličku na strane kmeňa), menej často na skalách, útesoch riek v tundry area. V spojke, zvyčajne 2, menej často 3 vajíčka, špinavobiele, niekedy s tmavými škvrnami. Samice hlavne inkubujú, inkubácia trvá 34-48 dní, kŕmenie až 70 dní. Šedo-hnedé prvé kožušinové šaty z mláďat vo veku 3 týždňov sa nahrádzajú silnejšou, tmavo šedou. Letecké kurčatá najskôr držia na rodičovskom pozemku, nezrelé vtáky migrujú široko. Začnite hniezdiť vo veku 5-6 rokov.

Orol biely (Haliaeetus albicilla)

Kde prebýva

Oblasť orla bielych chvost je veľmi veľká. V Eurasii je tento druh distribuovaný zo Škandinávie a Balkánskeho polostrova do Chukotky, Kamčatky a Tichého oceánu východnej Ázie. Na severe tento druh preniká do zóny tundry, na juh - do Grécka, Malé Ázie, Severného Iraku, severného Iránu, dolného toku Amu Darya, severného Mongolska a severovýchodnej Číny. Nachádza sa aj v Grónsku.

Orol bielohlavý za letu

V prvej polovici XX storočia. Orel bielych obýval celé územie Ruska, s výnimkou arktickej tundry. K dnešnému dňu sa južná hranica rozsahu v našej krajine výrazne posunula na sever.

Ako to vyzerá

Orlík bieleho je veľký vták, jeho rozpätie rozpätia dosahuje 2,5 m. Dĺžka tela orla bielych môže dosiahnuť 90 cm a jeho hmotnosť - 7 kg. Perie je hnedé, iba hlava a spodná strana tela sú mierne svetlejšie. U dospelých vtákov je chvost klinovitý biely (odkiaľ pochádza názov tohto druhu). Silný zobák svetlo žltého odtieňa je perfektne viditeľný proti tmavému periu orlov.

U dospelých vtákov je zobák orla bieleho chleba žltá.

Mladí vtáci sú tmavo hnedé, s pozdĺžnymi bodmi na spodnej časti tela, zatiaľ čo chvost a zobák mladých vtákov sú tmavé. Dospelé perie mladí orli získavajú len vo veku asi päť rokov.

Eaglový hlas bielej chvosty - štekanie alebo krútenie zvukov.

Spôsob života

Tieto vtáky zimujú na pobreží mraziacich morí a jazier zo západnej Európy do južnej Ázie, na Blízkom a Strednom východe, v Indii, juhovýchodnej Ázii, v miestach, kde sa zhromažďujú vodné vtáky a iné vodné živočíchy. V Rusku tento vták zimuje na Čiernom a Kaspickom mori, rovnako ako v južnom Primorye. Avšak niektorí vtáci môžu zostať celú zimu na severných riekach - v blízkosti nemraziacich oblastí, kde ryby.

Hlavnými požiadavkami pre miesta hniezdenia tohto druhu sú prítomnosť vysokých a vhodných pre hniezda zariadení stromov umiestnených v blízkosti riek a jazier. Orlík bieleho chvosta sa stavia na vrchole veľkého stromu vo výške 4 až 22 m od zeme. Príležitostne sa vtáky tohto druhu nachádzajú na útesoch, skalách alebo v zóne tundry na vysokých strmých brehoch riek, na topografických vežiach. Hniezdo - obrovská konštrukcia z veľkých konárov a vetvičiek - môže dosiahnuť 2 m v priemere a rovnakú výšku. Podšívka hniezda pozostáva z trávy, zvieracej srsti.

Najčastejšou korisťou orla bielych je ryba. Títo predátori úspešne zachytia aj vtáky - kačice, husi, čajka, jarabice, kože - a zvieratá - zajace, gopery, pižmáre, lemmings, voles. Carrion dychtivo jes (mŕtve tulene, najmä na pobreží mora).

rozmnožovanie

Hniezdo orol bielohnedé je obrovská a ťažká konštrukcia vetví a vetvičiek. Existujú prípady, kedy sa pri stavbe hniezda použili kosti zvieraťa. Manželský pár ju používa už mnoho rokov za sebou a zostáva verný tak pre seba, ako aj pre svoj domov. V spojke sú zvyčajne 2-3 špinavé biele vajcia. Pri vyliahnutí vajíčok, ktoré trvá 37-40 dní, sa zúčastňujú obaja rodičia.

Mladí orli opúšťajú hniezdo vo veku 10 týždňov, keď hniezda opustila hniezdo, orlia sa o ne postarajú už nejaký čas a naučia mladistvým jemnosť lovu.

Je uvedený v Červenej knihe Ruska

Orlík bieleho je vzácny a ohrozený druh. Celkový počet týchto druhov v Rusku je približne 2500 párov.

Rýchly ľudský rozvoj pobrežných oblastí, obmedzenie starých lesov a zníženie množstva jedného z hlavných zdrojov potravy tohto druhu, rýb, vedie k zníženiu počtu krásnych predátorov. Okrem toho, orli zahynú v pasce, z pesticídov, trpia ľudskou úzkosťou a faktor úzkosti pre tieto vtáky je veľmi významný. Dokonca aj krátkodobá prítomnosť osoby blízko hniezda stačí na to, aby ho vtáky opustili navždy.

Zaujímavá skutočnosť

Rovnako ako mnohí ďalší členovia rodiny, orol bielohnedý je symbolom vtáka. Vlajka mestskej štvrte Slavyansky na Krasnodarskom území Ruskej federácie je vyzdobená stúpajúcou orol bielou, starodávnym obyvateľom Azovského územia. Orlan - symbol sily, dôvery a nezávislosti - dokonale odráža charakter miestnych obyvateľov, ktorí oceňujú a rešpektujú slobodu a odvahu. Je známe, že sú orly a orly. Ako sa líšia? V skutočnosti ide o dve rody: Aquila (orli) a Haliaeetus (orli), ktoré patria do rovnakej podskviny čeľade (Buteoninae) z čeľade húb (Accipitridae). Orli sú o niečo väčší ako orli a majú neoznačený tarsk (dolné končatiny).

klasifikácia

kráľovstvo: Zvieratá (Animalia).
typ: Chordata (Chordata).
trieda: Vtáky (Aves).
poradie: Falconiformes (Falconiformes).
family: Hawk (Accipitridae).
rod: Orli (Haliaeetus).
pohľad: Orol biely (Haliaeetus albicilla).

Vzhľad orla

Orel bielych je dravý vták dosahujúci veľké rozmery, kým ženy sú oveľa väčšie ako samce. Žena váži asi 5-7 kilogramov, najväčšia žena bola zaznamenaná v Škótsku, jej hmotnosť bola 7,5 kilogramu. Hmotnosť samcov nepresahuje 5 kilogramov. Dĺžka vtáka dosahuje 70-95 centimetrov. Krídla v rozpätí sú 2,2 metra, s dĺžkou samotného krídla - 50-70 centimetrov. Dĺžka chvosta - 30-35 centimetrov.

Dvojica orlov sa díva na korisť.

V orle bielych tašiek je perie hnedé, s hlbšími hlavami, krkom a bruchom ako zvyšok tela, ktoré poskytujú nažltlý nádych.

Bill je silný s zakriveným tipom, má žltý kvet. Chvost tohto druhu je biely. Končatiny sú žlté a veľké pazúry sú čierne. Nohy nie sú pokryté perím, čo uľahčuje lovu orla vo vode. Prsty sú tiež prispôsobené na lov vody - ich vnútorný povrch je drsný, vďaka tomu vtáky držia šmykľavú korisť.

Pečenie mladých populácií je tmavšie ako periódy dospelých. Chvost a zobák sú tiež tmavé. Farba dospelých v mladšej generácii sa objavuje za 5 rokov.

Eagleho správanie a výživa

Títo pernatí dravci sa živia rybami, cicavcami a inými vtákmi. Niekedy si orli berú potravu z iných predátorských vtákov. Orloví orlíci bielych loví lov akýchkoľvek rýb plávajúcich blízko vodnej hladiny. Predators tiež zaútočia na vodné vtáky. Počas tohto lovu orol núti korisť neustále ponoriť sa pod vodu, kým vydychuje, potom sa stáva ľahkou korisťou. Ak je zachytená korisť veľká, orol bielohnedý ju pretiahne na breh rovno pozdĺž vody.

Orlan je vták severných šírok.

Boli zaznamenané prípady útoku tohto silného dravca na človeka. V Nórsku v roku 1932 tento dravec napadol 4-ročné dievča, ktoré hrá na farme jej rodičov. Orlík bieleho chvosta chytil dievča šaty a zdvihol sa do vzduchu. Vták lietal s dieťaťom 800 metrov na svoje hniezdo, ktoré bolo umiestnené na úbočí hory. Hniezdo bolo umiestnené na strmé ríse. Keď predátor otvoril pazúry, dievča nepadlo do samotného hniezda, ale v blízkosti. Dieťa malo veľa šťastia, šaty zachytené na skale a dieťa viselo vo vzduchu. Ak chcete pomôcť dieťaťu, okamžite vytvorili oddelenie záchranárov. Dievča bola bezpečne zachrátená, mala len malé modřiny a odreniny. A šaty sa stali skutočnou relikviou, stále ju udržiavajú zástupcovia rodiny.

Pohľad vtáka je ťažký, rovnako ako jeho povaha.

Počet znakov

Orel biely-chvost nemá medzi ostatnými dravými vtáctvomi dobrých protivníkov. Ale znížiť počet vedie k zlé prostredie. Navyše títo predátori boli zničení miestnymi obyvateľmi, čo mylne naznačuje, že orol bielych je nebezpečný pre hospodárske zvieratá.

V európskych štátoch sa v 20. storočí prudko znížil počet obyvateľov tohto druhu. V 80. rokoch boli vyvinuté opatrenia na ochranu týchto vtákov. Dnes sa situácia normalizovala a nezmizne ani zmiznutie orlov bielych.

Opis orla bielych

Haliaeetus albicilla (orol bielohnedý) patrí do rodu orlov zahrnutých do rodiny jastrabov. Vzhľad a správanie orla bielych (na Ukrajine známe ako serovaten) vyzerá veľa ako jeho americký príbuzný Haliaeetus leucocephalus, orol bielohlavý. Pre niektorých ornitológov bola podobnosť týchto dvoch druhov základom ich kombinácie do jedného super druhov.

Stanovište, biotopy

Ak sa pozriete na Eurázijskú oblasť orla bieleho, rozkladá sa zo Škandinávie a Dánska do údolia Labe, zachytáva Českú republiku, Slovensko a Maďarsko, ide z Balkánskeho polostrova do Anadyrovej panvy a Kamčatky a šíri sa na pobrežie Tichého oceánu východnej Ázie.

V severnej časti prechádza rozsah pozdĺž pobrežia Nórska (až do 70. rovnobežky), pozdĺž severnej časti polostrova Kola, južne od Kanina a Timanskej tundry, pozdĺž južného sektoru Yamal, ďalej na polostrove Gydansky na 70. rovnobežku, potom na ústie Yenisei a Pyasiny (na Taimyri), ktorý sa tiahne medzi údoliami Khatanga a Leny (až po 73. rovnobežku) a končí v blízkosti južného svahu Chukotky.

Navyše, orel bielych sa nachádza v oblastiach na juhu:

  • Malá Ázia a Grécko,
  • severný irak a irán
  • v dolnej časti Amu Darya,
  • dolné toky Alakol, Ili a Zaisan,
  • Severovýchodná Čína,
  • severnom Mongolsku
  • Kórejský polostrov.

Orel bielych žije tiež na západnom pobreží Grónska až po Disco Bay. Vták hniezdi na ostrovoch, ako sú Kurilské ostrovy, Sachalin, Oland, Island a Hokkaido. Ornitológovia naznačujú, že na ostrove Novaya Zemlya a Vaygach žijú populácie morských orlov. Predtým sa orol aktívne vniesol na Faerské ostrovy a na britské ostrovy, na Sardínii a na Korzike. Pre zimujúcu orol bielych si vyberá európske krajiny, východne od Číny a juhozápadnej Ázie.

To je zaujímavé! Na severe sa orol chová ako typický migrujúci vták na južných a stredných cestách ako usadený alebo putujúci. Mladí orli, ktorí žijú v strednom pruhu, zvyčajne smerujú na juh v zime, zatiaľ čo starí ľudia sa nebojí zimu stráviť na mraziacich vodných útvaroch.

V našej krajine je orol bielohnedý všadeprítomný, najväčšia hustota obyvateľstva sa však nachádza v regióne Azov, Kaspickom mori a na jazere Bajkal, kde je vták videný najčastejšie. Orly bielej chvosty sa hniezdia hlavne v blízkosti veľkých nádrží vnútri kontinentálneho a morského pobrežia, ktoré poskytujú vtákom bohaté zásobovanie potravinami.

Eagle dieta s bielou chvostou

Obľúbenou miskou orla je ryba (nie ťažšia ako 3 kg), ktorá zaujíma hlavné miesto vo svojej strave. Predajné záujmy predátora sa však neobmedzujú len na ryby: jedlá lesom (pôdy a vtákov) s potešením a často sa v zime často prepína na mrkvu.

Strava orla bielych obsahuje:

Orlan mení taktiku lovu v závislosti od typu a veľkosti sledovaného objektu. Predbehne obeť za letu alebo sa na ňu ponorí zhora, prehliadne ju zo vzduchu a tiež vyskočí, sedí na ostrove alebo ju jednoducho odoberie od slabšieho predátora.

V oblasti stepí orla morského čakajú baikakov, krtkovitých potkanov a gopherov v blízkosti ich nory a rýchlosť cicavcov, ako sú zajace, sa zhoršujú vo vzduchu. Pre vodné vtáctvo (vrátane veľkých, veľkosti kajka, kačice) používa inú techniku ​​a núti ich, aby sa ponorili strachom.

Je to dôležité! Obeť orlov je zvyčajne chorá, slabá alebo stará. Biele orla morské voľné vody z mrazených, snooty a červom infikovaných rýb. To všetko a jedenie mrkva nám umožňuje považovať vtáky za skutočné prírodné sestry.

Ornitológovia sú presvedčení, že orel bielych zachováva biologickú rovnováhu svojich biotopov.

Prirodzených nepriateľov

Vzhľadom k svojej pôsobivej veľkosti a silnému zobáku, orol bielohnedý je takmer bez prirodzených nepriateľov. Je pravda, že to platí len pre dospelých jedincov a vajcia a kurčatá orlov sú neustále pod tlakom z predátorských zvierat, ktoré môžu vyliezť hniezdiace stromy. Ornitológovia zistili, že veľa hniezd postavených orlami v severovýchodnom Sakhalíne sú zničené ... hnedými medveďmi, ktoré sa vyznačujú charakteristickými škrabancami na kôre. V roku 2005 mladí medvedíci zničili takmer polovicu hniezd s mláďatami orla bielych v rôznych štádiách ich rastu.

To je zaujímavé! V polovici minulého storočia sa človek stal najhorším nepriateľom orlov, ktorí sa rozhodli, že jedia príliš veľa rýb a zbierajú neprístupné množstvo muškátov, ktoré mu dodali cennú kožušinu.

Výsledok porážky, keď strieľali nielen dospelé vtáky, ale úmyselne vyhubili spoje a mláďatá, bola smrťou veľkej časti populácie. V súčasnosti sú orla bielohlavé uznané ako priatelia ľudí a fauny, no teraz majú vtáky nové príčiny stresu, napríklad príliv lovcov a turistov, čo vedie k zmene miest hniezdenia.

Немало орланов гибнет в капканах, расставленных на лесных животных: ежегодно по этой причине погибает примерно 35 птиц, Okrem toho, orol, po nepríjemnej návšteve človeka, bez ľútosti, hodí svoju starú spojku, ale nikdy neútočí na ľudí, aj keby zničili svoje hniezdo.

Stav obyvateľstva a druhov

Nórsko a Rusko (kde je hniezdo až 7 tisíc párov) tvorí viac ako 55% európskej populácie orla bielych, hoci v Európe je distribúcia druhu pomerne sporadická. Haliaeetus albicilla je uvedený v červených dátových knihách Ruskej federácie a IUCN av druhej je uvedený v zozname s poznámkou "menej obavy" v dôsledku veľkého rozsahu biotopov.

V Európe je populácia orlov bielych chovaných 9-12,3 tisíc chovných párov, čo sa rovná 17,9-24,5 tisíc dospelých vtákov. Podľa odhadov IUCN európske obyvateľstvo tvorí približne 50-74% svetovej populácie, čo naznačuje celkový počet orlov, približne 24,2-49 tisíc dospelých vtákov.

Napriek pomalému rastu globálnej populácie, orol bielohnedý trpí rôznymi antropogénnymi faktormi:

  • degradácia a zmiznutie mokradí,
  • výstavba veterných turbín,
  • znečistenie životného prostredia
  • nedostupnosť hniezdnych miest (vďaka moderným metódam používaným v lesníctve),
  • prenasledovanie osobou
  • rozvoj ropného priemyslu,
  • používanie ťažkých kovov a organokovových pesticídov.

Je to dôležité! Vtáky opúšťajú tradičné hniezdiská kvôli masívnemu rezaniu starých stromov s dobre vyvinutými korunami, ako aj kvôli ochudobneniu dodávok potravín spôsobeného pytliactvom a rybolovom.

Napriek ich širokým gastronomickým preferenciám, morské orly potrebujú veľa zveri / rýb na kŕmenie svojich potomkov. V niektorých regiónoch sa počet orlov skutočne postupne zvyšuje, ale spravidla je to chránená oblasť, kde sa ľudia takmer nikdy nestanú.

zoo-club-org