Vtáctvo

House Sparrow popisuje jedlo na rozdiel od poľa vrabec

Vrabec je nenáročný vták. Jeho prvé jedlo bolo semená. Vrabec ich teraz beží, ale okrem toho je zvyknutý na jedlo, ktoré dostáva od ľudí - chrumkavé drobky, kúsky zeleniny.

Odhaľuje púčiky z ovocných stromov a niekedy aj semená obilných plodín. Rozširovanie po celom svete domáci vrabec pomohlo jeho schopnosti prispôsobiť sa akýmkoľvek podmienkam. Keď koně, ktorí pracovali v teréne, nahradili traktory, vrabci stratili dôležitý zdroj jedla, pretože sa používali na vyliahnutie nestráveného ovsa z hnoja koní. Čoskoro však vrabci našli nový zdroj potravy - začali pri výsadbe vyliahnuť semená zo zeme. Počas obdobia hniezdenia vrabci "vyriešia" škodu spôsobenú: kurčatá nie sú privádzané do zrna, ale malý hmyz, väčšinou vošky.

PÔVOD

Dnes je ťažké si predstaviť, že domáci vrabec predtým nežil v blízkosti muža a jeho osád. Akonáhle sa vrabci usadili v suchých oblastiach a vniesli na skaly a hlohu. Vrabec dosiahol Európu na konci poslednej doby ľadovej.

V blízkosti ľudských sídiel sa vrabec začal objavovať až v 8. storočí pred naším letopočtom. Potom začal hýbat rozptýleným zrnom a zmenil hniezdne miesta na skalách av kríkoch na strechách domov a ďalších budovách postavených ľuďmi.

Spolu s nárastom výnosu zŕn sa počet vrabkov taktiež zvýšil. V 18. storočí sa domáci vrabci usadili po celej strednej Európe. Od polovice 19. storočia sa rozšírili vo väčšine regiónov Severnej a Južnej Ameriky, v južnej Afrike, na Novom Zélande, ako aj na mnohých ďalších ostrovoch. Tu vrabci spôsobili smrť vtákov, ktorí jedli obilia a bývali na týchto miestach. V dnešnej dobe je populácia vrabcov asi 500 miliónov jedincov. Vrabec je najpočetnejším a najbežnejším vtákom na svete.

REPRODUKCIE

Len v niektorých prípadoch vrabec hniezda ďaleko od ľudských osád. Tento vták nie je vyberaný pri výbere hniezdiska - obyčajne sa nachádza pod strechami, za zásuvkami, v stodolách, v stohu alebo v hromadách konárov. Ak vrabec nenašiel vhodné miesto pre hniezdo, vyhovuje to v kríkoch alebo v korunách stromov, medzi břečťanmi leziacimi pozdĺž steny, v skalných štrbinách, na skalách alebo v stenách budov. Tieto hniezda sú oveľa väčšie ako "mesto", ktoré vrabec musí zariadiť na malej ploche. Vrabec je veľmi priateľský, s výnimkou doby hniezdenia, ale žiarlivo chráni jeho bývanie pred inými vtákmi. Niekedy zaberá hniezda mestských alebo pobrežných lastovičiek.

Muž sa nezúčastňuje na násadových vajciach, ale silne pomáha pri kŕmení mláďat, kým neopustí hniezdo. Rodičia prinášajú mláďatá malého hmyzu, hlavne vošiek. Iba neskôr sa kuriatky začínajú nezávisle zbierať semená a puky.

ZÁUJEMNÉ FAKTY, INFORMÁCIE.

  • V hniezde vrabcov môžete nájsť rôzne druhy odpadu: kusy papiera, rôzne kúsky papiera a veľa peria.
  • Vrabci - nosiče škodcov a chorôb, napríklad na seba nosia roztoče roztočov, ktoré infikujú zrno a môžu tiež infikovať hydinu s kiahňou, nočnou slepotou a záškrtom.
  • Vrahový príbuzný, kameň vrabec, ktorý bol v strednej Európe umiestnený až do polovice minulého storočia. Teraz žije iba v stredomorských krajinách.
  • Vrabci boli medzi prvými, ktorí sa naučili ako dierovať viečka na fľašiach s mliekom a smotanou so zobákmi, aby mohli úspešne využívať tieto produkty.

RODINNÉ A NASTAVOVACIE NOS. POPIS

jack: Výraz "vrabec hniezdo" je synonymom poruchy. Je postavená v štrbinách budov, v dutinách alebo medzi rastlinami, ako surovina slúži suchá tráva. Niekedy vrabci používajú hniezda, ktoré zanechala drozd, alebo obsadzujú hniezdo mestského vlaštu.

vajcia: Žena si 4-6 šedých a škvrnitých vajec 3 krát za rok.


- Biotopy: domáci vrabec

KDE JE MOŽNÉ VRÁTKY

Spočiatku žil iba v Európe, severnej Afrike, Ázii až hore do Barmy a východnej časti Ruska. Od polovice 18. storočia vrabec sa usadil v Severnej a Južnej Amerike, v južnej Afrike, v Austrálii.

OCHRANA A KONZERVÁCIA

Počet obyvateľov vrabcov nie je ohrozený.

Dom Sparrow Dom Sparrow Passer domesticus. Video (00:00:16)

| Dom Sparrow Passer domesticus. Video (00:01:29)

Dom vrabec (dom Sparrow / Passer domesticus). Fotoaparát: Sony Cyber-shot DSC-HX300

Dom Sparrow Dom Sparrow Passer domesticus. Video (00:00:16)

Dom Sparrow Dom Sparrow Passer domesticus

Psy z kontinentov House Sparrow. Video (00:02:49)

Takmer každý deň vidíme tohto vtáka. Vrabec je náš stály sused, ale má nedostatočnú pozornosť človeka práve preto, že žije príliš blízko k nemu. Medzitým si biológia tohto veľmi obyčajného vtáka zasluhuje veľkú pozornosť a v niektorých lokalitách má štúdium praktického významu pre poľnohospodárstvo.

Príroda - vrabec (prechod) vtáky s krátkym chvostom a silným zobákom. Video (00:01:40)

| vtáky s krátkym chvostom a silným zobákom. Video (00:01:40)

Pravý vrabec (Passeridae) je rod Passeridae (Passeridae), ktorého typickým predstaviteľom je dom Sparrow (Passer domesticus). Spravidla ide o malé vtáky s krátkym chvostom a krátkym silným zobákom.
Majú silný, krátky, hrubý, kužeľovitý, mierne ohnutý zobák, krátke nohy, ozbrojené slabými pazúrikmi, zaoblené krátke krídla a krátky skrátený alebo mierne zrazený chvost.
Pre vrabce je charakteristický sexuálny dimorfizmus, ktorý spočíva v tom, že muži a ženy sú zvyčajne farebne odlišné, u mužov je charakteristické čierne hrdlo.

Vrabec vták. Vrabec kuriatko. Video (00:02:56)

Vrabec vták. Ako synantropický druh - trvalý ľudský partner, domáci vrabec je dobre prispôsobený životu v prostredí, ktoré sa mení pod vplyvom ľudskej hospodárskej činnosti.
Vrabec možno stále nájsť vo vidieckych a mestských oblastiach, v osadách Ďalekého severu a Strednej Ázie. Avšak v strednej Ázii sa zvyčajne udržiava od ľudí.
Široké rozloženie vrabca na sever a na juh po rozšírení orného poľnohospodárstva je podporované vysokou plodnosťou.
Domáci vrabec je sedavý, uprednostňovaný podmienkami na hniezdenie a bohatou výživou v ľudských osadách.

Vrabci v Yoshkar-Ola. Video (00:01:54)

Vrabec je najbežnejším druhom rodu vrabcov v reálnom živote v rodine.

Vrabec možno stále nájsť vo vidieckych a mestských oblastiach, v osadách Ďalekého severu a Strednej Ázie. Avšak v strednej Ázii sa zvyčajne udržiava od ľudí.

Vrabec má dĺžku tela až 16 cm, hmotnosť 23-35 g. Celková farba operenského peria je hnedo-hnedá na vrchu, hrdzavá farba s čiernymi škvrnami, belavú alebo šedú zospodu. Vrabec samec sa od samice odlišuje prítomnosťou veľkej čiernej škvrny, pokrývajúcej bradu, hrdlo, hrudník a hornú časť hrudníka, rovnako ako tmavošedý vrchol hlavy. Ženatý vrabec má šedú hlavu a hrdlo a nad oko je svetlošedo-žltý prúžok.

Dom vrabec (dom vrabec) je jedným z najznámejších vtákov, ktoré obývajú okolie obydlia osoby, a preto jeho názov druhu je dom. Predtým domáci domáci vrabec bol obmedzený na severnú Európu. Následne sa rozšíril v Európe a Ázii.

Vrabec hniezda v oddelených pároch, ale niekedy v kolóniách, ktoré sa usadili priamo z obydlia osoby alebo v jeho sídlach. Na juhu rastie z nich často hniezda - v stromových a krovinových plantážach, v roklinách, na strmých ľadových skalách susediacich s políčkami.

Vrabci (domáci vrabci) začínajú chovať skoro. V strednom Rusku začína predmestské obrodenie v marci, niekedy vo februári, a je sprevádzané výkrikmi a bojmi. V druhej polovici marca sa vtáky rozpadajú na dvojice a začnú hniezdiť, vajcia sa v apríli vyskytujú.

Vstavanie vrabca pozostáva z 4-10, zvyčajne 5-7, biele vajcia s hnedými škvrnami a škvrnami, ktoré inkubujú 11-13 dní.

Niekedy môžu byť vrabci nosičmi rôznych škodcov a patogénov určitých ochorení. Lietajúc z jedného výťahu do druhého, môžu nosiť na svojich periach nebezpečných škodcov zrna - sýpky.

Popis vrabcov

V osadách nájdete dva druhy týchto drobných vtákov - brownie a pole. Dom vrabec vždy žije v blízkosti osoby. Zástupcovia tohto druhu vtákov sa pozoruhodne prispôsobili životným podmienkam v blízkosti ľudí. Nebojí ani tvrdé podnebie, ktoré prevažuje vo väčšine miest Ruska. Vrabci sú sedavé vtáky. Môžu migrovať bližšie k juhu len z najchladnejších miest s prudkými zimami.

Vzhľad vtákov

Domáci vrabec má veľmi malú veľkosť. Dĺžka jeho tela sa pohybuje od 14 do 18 cm. Hmotnosť tohto malého vtáka môže byť od 25 do 39 g. Hlava je pomerne veľká vo vzťahu k telu a má okrúhly tvar. Vrabec zobák je široký, kužeľovitý. Jeho dĺžka môže dosiahnuť 1,5 cm. Vták vyzerá silne a má veľkú váhu. Chvost obvykle má veľkosť 5-6 cm, dĺžka končatín je asi 2-2,5 cm.

Vrabci sú výrazne menšie ako samce. Pohlavie je iné a farba ich peria. Horné telo vtáka je vždy hnedé. V tomto prípade má dno svetlošedú farbu. Krídla vrabcov sú zarámované biele a žlté priečne pruhy. Rozdiely medzi ženou a mužom sú v farbe hlavy a krku. U mužov je koruna vždy tmavo šedá a plocha pod očami je svetlošedá. Krk a hrudník sú ohraničené čiernou škvrnou. U žien je koruna a krk vždy svetlo hnedá. Počas obdobia párenia sa značne zatemňuje farba peria vtákov. Popis domácich vrabcov v tomto čase sa môže mierne líšiť od vyššie uvedených charakteristík.

Chov vrabcov

Domáce druhy týchto vtákov sa vždy usadzujú v blízkosti ľudského obydlia. Môžu hniezdiť v samostatných pároch a niekedy sa zjednocujú v skupinách. Vrabci stavajú svoje hniezda na stromoch, v zlomeninách a štrbinách starých budov, pod strechami domov a tiež v húštinách kríkov. Bývanie sa vždy zaoberá oboma zástupcami páru. Za týmto účelom používajú suchú trávu, slamu, malé vetvy. Výklenok je vždy postavený pozdĺž stredu hniezda tak, aby vajcia alebo mláďatá nevypadli.

Najčastejšie začína žena v apríli. Potom môže byť v hniezde až 10 vajíčok. Majú biele a hnedé škvrny. Doba inkubácie trvá približne 2 týždne. Keď mláďatá vyliahnu, samica a muž začnú hýbať hmyz dohromady. Schopnosť letí deti získať do dvoch týždňov po narodení. Ich životnosť môže dosiahnuť 10 rokov. Avšak dokonca až do 4 rokov, prežije iba malá časť vtákov.

Čo vrabci jedia

Ich strava pozostáva väčšinou z produktov rastlinného pôvodu. Dom vrabce obdivujú rôzne semená, zrná obilnín a byliny. Najčastejšie však musia byť spokojní s tým, čo je dostupné v osadách. Preto vrabci jesť odpad z ľudských jedál, hmyzu, bobúľ a dokonca púčikov na stromoch.

Nie každý vie, čo vrabec živí v zime. V skutočnosti sa v súčasnosti hlavná časť výživy týchto vtákov, ktorá pozostáva z vegetácie, zmizne z prístupu. Našťastie sú vtáky často kŕmené ľuďmi. Všetky druhy krmív so semenami a strúhankami môžu zachrániť životy stoviek vtákov, ktoré neprežijú hladnú zimu a zomrú z chladu. Rovnako ako mnoho iných vtákov, vrabci potrebujú piesok na dobré trávenie. Niekedy vtáky jedia malé kamienky a sušené tvrdé zrná.

Poľné vrabce

Nie sú tak pripevnené k biotopom ľudí. Pretože sa často usadzujú v stepí av teréne. Z tejto funkcie prišiel názov druhu vtákov. Dom vrabec žije v mestách a rezidenčných oblastiach. Ale pole sa nachádza na okraji dedín, takže sa často nazývajú dedinou. Tieto vtáky nemajú vonkajšie rozdiely podľa pohlavia. Samice a muži majú rovnakú farbu a veľkosť peria.

Poľné vrabce preferujú teplé a suché podnebie. Nikdy nežijú spolu s domácimi druhmi vtákov. Ak musia prejsť, vždy sú sprevádzané bojmi a súťažou o územie. Každý z druhov má vysokú spoločenskú aktivitu. Títo vtáci sa nebojí ľudí alebo domácich zvierat. Preto je veľmi často možné vidieť, ako vrabec nesmierne jedia z misy jedlo pouličného psa, ktorý spí pokojne, bez toho, aby si všimol, že ho jedí malý vták.

Počas jari a leta, vrabci v teréne jedia hmyz a po zožnení zberu prechádzajú na potraviny z polí, sadov a vinohradov. Rastlinné krmivo počas tohto obdobia je pre nich dostatočné. So začiatkom chladného počasia musia byť vtáci spokojní so zrnami a semenami burín. Niekedy letí do nádvorí obytných budov a nájdu tam niečo pre seba.

Rozdiely medzi druhmi vrabčieho a domáceho vrabca

Nie každý vie, ako rozlíšiť vrabce od cukrárskeho tovaru. Rozmanitosť poľných vtákov je trochu ako perie mužského domu. Ale zároveň majú elegantnejší tvar a menšiu váhu. Dospelá osoba má dĺžku tela od 12 do 14 cm. Hlavný rozdiel medzi týmito druhmi je v farbe koruny a krku. Tieto časti tela majú jasnú gaštanovú farbu. Aj v oblasti uší a pod zobákom poľných vrabcov sú malé čierne škvrny. Krk vtákov je ohraničený golierom bielych peria a ich krídla nemajú jeden, ale dva svetlé pruhy.

Oba druhy vrabcov majú vysokú mieru úmrtnosti. Napriek tomu, že tieto vtáky sú schopné žiť až 10 rokov, len málo z nich dokonca prechádza prvou zimou. Rovnako ako všetky vtáky žijúce v nepriaznivých klimatických podmienkach a vo voľnej prírode, sú denne vystavené rôznym rizikám. Nedostatok jedla v zime je hlavný. To je dôvod, prečo ľudia s nástupom chladného počasia robia krmítka zo šrotu a potom zaspávajú so semenami slnečnice alebo iných rastlín. Taká láskavosť a starostlivosť zo strany človeka každoročne zachraňuje stovky vrabcov pred hladom.

Sparrow Brownie: Popis

Vrabec je malý vták, jeho dĺžka je asi 15-17 cm, hmotnosť je 24-35 g, ale zároveň má silnú konštitúciu. Hlava je okrúhla a skôr veľká. Klyuvik dĺžka asi jeden a pol centimetra, brušný, kužeľovitý tvar. Chvost je približne 5-6 cm a nohy sú 1,5-2,5 cm. Psy sú väčšie ako ženy vo veľkosti a hmotnosti.

Vrabci-dievčatá a vrabci-chlapci sa líšia aj vo farbe peria. Majú rovnaké horné telo - hnedé, spodná časť - svetlošedá a krídla s bielym a žltým pruhom, ktoré sa nachádzajú naprieč. Výrazný rozdiel medzi ženami a mužmi v farbe hlavy a prsníkov. U chlapcov je vrchol hlavy tmavo šedý, pod očami je svetlo šedé perie, na krku a hrudníku je dobre viditeľná čierna škvrna. U dievčat je hlava a krk svetlo hnedá.

House Sparrow Ecology

Vrabci žijú v blízkosti ľudského obydlia, roztrúsili sa v tejto dobe takmer po celom svete, ale pôvodne väčšina Európy a západnej Ázie je považovaná za rodisko týchto vtákov.

Dom vrabec sa nachádza v osadách od západnej Európy až po pobrežie ostrova Okhotsk, na severe Európy dosahuje na pobreží oblasti Arktídy, na Sibíri sú tiež obývané tieto agilné malé vtáky. Vo väčšine častí východnej a strednej Ázie vrabec nežije.

Vtáky sa dokážu dokonale prispôsobiť podmienkam, v ktorých sa nachádzajú. Jedná sa o sedavé vtáky, len zo severných miest v chladnej zimnej dobe migrujú tam, kde je teplejšie, na juh.

Spôsob života

Ako už bolo spomenuté, domáci vrabec miluje usadiť sa spolu s ľuďmi, možno kvôli tomu sa nazýva "brownie". Sivé vtáky môžu žiť v pároch, ale stáva sa, že vytvárajú celé kolónie. Napríklad pri kŕmení vždy zhromažďujte vo veľkých kŕdľoch. Keď nemusíte sedieť v hniezde na vajciach alebo s mláďatami, sú vrabce usporiadané na noc v kríkoch alebo na vetvách stromov.

Vo vzduchu sa vták vyvíja rýchlosťou letu až 45 km / h, vrabec nemôže chodiť na zem ako väčšina ostatných vtákov, pohybuje sa skákaním. Nebude sa potopiť v rybníku, pretože môže plávať a potápač nie je ani zle.

rozmnožovanie

V období párenia sa domáci vrabci rozdeľujú na dvojice, potom sa muž a žena začnú budovať domov spolu. Hniezda je postavená v trhlinách budov a stavieb, v dutinách, v nory, na svahoch roklín, v kríkoch a na vetvách stromov. Dom Sparrow je vyrobený z malých vetvičiek, suchej trávy a slamy.

V priebehu apríla bude budúci vrabec matka vajcia, v hniezde sa nachádza 4 až 10 vajec, biele s hnedými škvrnami. Štrnásť dní po tom, ako sa žena posadila na vajcia, sa narodili bezmocné mláďatá. За вылупившимся потомством папа и мама ухаживают вместе, кормят малышей насекомыми. Уже через две недели птенцы вылетают из гнезда.

životnosť

Воробьи в природе живут достаточно долго, продолжительность их жизни - около 10-12 лет. Zaznamenal sa prípad dlhovekosti - vrabec z Dánska žil 23 rokov, jeho druhý kongener nedosiahol svoje dvadsiate narodeniny trochu.

Problém týchto vtákov spočíva v tom, že mnoho mladých vtákov zomrie skôr, ako dosiahli vek jedného roka. Najťažší čas pre mladých je zima. Ak sa im podarí žiť až do prvej jari, potom majú šancu splniť vek. V súčasnosti asi 70% mladých vrabcov nevidí rok.

Domáci vrabec môže dobre dávkovať vodu a získava množstvo vlhkosti, ktoré potrebuje od šťavnatých bobúľ. Vtáky sa kŕmia hlavne rastlinnými potravinami. Obľúbená pochúťka - semená obilnín. Vrabec nie je prívetivý, jedá to, čo dostáva, jeho strava obsahuje semená trávy, pižmové stromy, rôzne bobule. Títo vtáci nie sú odmietaní odpadnúť produkty z odpadkových plechoviek, skúsenosť im hovorí, že v týchto železných skrinkách možno nájsť veľa chutných vecí. Hmyz zriedka vstupuje do tretej ponuky, iba počas obdobia kŕmenia mláďat, chrobákov a červov sa stávajú každodennou výživou, pretože rodičia kŕmia ich mladí. Vrabci nezabudnú na piesok, je potrebné, aby vtáčia komora strávila jedlo. Ak nie je možné získať piesok, potom sa používajú malé okruhliaky.

Podrodina Vrabci skutočné

Vrabec prítomný zahŕňa dom vrabec, sneh finch, poľa vrabec. Chcel by som upozorniť na navijak snehu, ktorý sa obyčajne nazýva vrabec snehu. Tieto vtáky sú celkom pekné, sú ľahšie a väčšie než sušienky. Najväčší snehový naviják je šedo-hnedý a biela pod krídlami je čierna a biela. Ak pozorujete vtáka počas letu, vytvára sa vzhľad bielych vtákov s čiernymi škvrnami. Hrdlo samčej cievky je čierne, hlava je šedá, chvost je dlho biela s čiernym pruhom pozdĺž nej. Tento druh vrabcov sa nazýva "sneh" kvôli ich takmer bielemu peru.

Pole, na rozdiel od snehu, oveľa menej brownie. Pole a domáci vrabec (muži) sú navzájom podobné farbou trupu a krídel, možno ich ľahko rozlíšiť podľa farby hlavy. Referenčné pole brownie je oblečené v gaštanovom klobúku, ktorý je od hnedočerveného chrbta oddelený úzkym malým bielym golierom. Na biele tváre poľa vrabec je vysadený na čiernom mieste, na krku je miesto úplne malé. Samce a samice tohto druhu vtákov sú "oblečené" v rovnakom oblečení, ich farba sa nelíši.

Domáci aj polní vrabci žijú v blízkosti ľudí. Pole, je viditeľná podľa názvu, väčšina žije vo vidieckych oblastiach, a brownies, resp., Vo väčšej miere - obyvateľov mesta. Vtáky sa snažia zostať od stáda kŕdľov, zmiešané kolónie oboch druhov sú veľmi zriedkavé. Biela, čierna, šedá - rozdiel medzi vrabcami nie je príliš veľký, jedna je pevne spája - okolie s mužom. Život bez týchto nepríjemných vtákov sa už ani nezdá, že nás neopustia, takže nám ostrou pernatú susedstvu poskytujeme veľmi dlho.

Popis vtáctva

Malý vták hnedo-hnedého peria so šedými, bielymi, čiernymi škvrnami dal meno mnohému paserínu. Zahŕňa aj malé birdies - pavúky, zlaté hviezdy, spevniny, pestrofarebné orioles, malý králičík (vážiaci až 10 gramov) a poddruhy, ktoré sú na vonkajšej strane odlišné od vrabcov - čierne vrany, chrpače, sestier poľa. Exotický lyrebný vták - austrálsky vták, považovaný za symbol a národný poklad krajiny kvôli krásnemu dlhému chvostu samcov, patrí aj k paserínskym druhom. Tento druh zahŕňa vtákov raja neobvykle krásnej farby, tropických obyvateľov ostrovov Indonézia, Nová Guinea. Vrabci len asi 5000 poddruhov.

Fyziologické charakteristiky

Malá hmotnosť a veľkosť vrabca určujú určité fyziologické a behaviorálne znaky. Kvôli krátkemu chvostu môže rozpätie krídiel vtáka vzlietnuť až na štvrtinu hodiny. Táto funkcia bola použitá v boji proti vrabcom v roku 1958, počas Maovho času, Číňanov. Mali pocit, že veľká populácia vtákov jesla veľa ryže a obilnín. Začal hromadný pohyb proti vtákom. Pomocou rôznych zvukových efektov im nebolo umožnené pristáť 15 minút a vtáky zomreli. Úroda v prvom roku skutočne rástla, ale druhá bola skoro zničená kobylkami a húsenicami, ktoré viedli vrabci, čo už viedlo k hladu a mnohým miliónom Číňanov.

Fyziologické vlastnosti vrabcov:

  • hmotnosť - až 25 gramov
  • dĺžka vtáka - 16-18 cm
  • priemerná telesná teplota - 44 ° C,
  • pulz dosahuje 860 úderov za minútu
  • zrýchlený metabolizmus (potraviny sa strácajú a vylučujú vo forme vrhu priemerne za 15 minút),
  • perie má až 1300 peria,
  • priemerná dĺžka života v normálnych prírodných podmienkach - v priemere do dvoch rokov.

Vysoká frekvencia pulzu vtáka (14 krát vyššia ako u človeka) spôsobila, že príslovie "trpí ako vrabec".

Vrabci tvoria veľkú populáciu približne jednej miliardy ľudí. Celkovo ornitológovia rozlišujú 22 druhov. Najbežnejšími poddruhmi sú mestské a sušienky.

Podľa mena je jasné, že títo vtáky žijú vedľa muža, jeho domova. Vŕtanie vrabca je známe pre všetkých: svetlošedá prsia a brucho, hnedá chrbát, krídla s pozdĺžnymi pruhmi. Tieto vtáky sa prispôsobili životu v mestských oblastiach. Žijú v stádach, hniezdo v pároch. V zime sa schovávajú pred chladom pod strechami prístreškov, domov, garáží. Často na tom istom mieste hniezdia. Vhodné sú pre tieto účely vtáky, potrubia, hniezda iných vtákov, dutiny stromov, prehĺtavé dierky. Súčasne slúžia ako útočisko v chlade. V jedle, vrabec domu nie je pereborchivy, hlavná vec pre neho je prežiť zimu (mnoho ľudí zomrieť). Dobrá pôrodnosť šetrí obyvateľstvo - tri spojky pre jarné a letné sezóny (ležiaci až 7 vajec naraz).

Domáci vrabec sa stal integrálnym prvkom mestskej krajiny, rovnako ako holuby. Z toho má významný prínos. Na jar a v lete sa vrabci väčšinou živia hmyzím škodcom, čím šetria parky a záhrady.

Rôzne sexuálne vtáky sa líšia v perfektnej farbe. Muž na ľahkom prsníku s prechodom na bradu, hrdlo, goiter prechádza čiernym bodom. Na hlave je farba jeho peria šedá. U žien je táto oblasť tiež sivá, rovnako ako prsia. V tibiálnej časti je šedožltý prúžok.

Na rozdiel od domáceho vrabca, možno ho považovať za divokého kongenera. Žijú na okraji dedín, dedín, chát, v Bush, v blízkosti polí. Žijú na trvalom mieste alebo sa bavia pri hľadaní jedla. Často lietajú na dvor, aby mohli živiť zvyšky krmív pre domáce zvieratá.

Dva druhy vtákov sa líšia vo vzhľade. Vrabec v teréne má menší rozmer (až 14 cm). S podobnosťou farebného poľa sa perie líši od farby gaštanu hlavy a krku. Má hnedé krídla s dvoma bielymi pruhmi. Čierna škvrna na prsiach mužov v podobe malého kravatu je menšia v porovnaní s veľkosťou škorice. Rozdiel v farbe peria u heterosexuálnych jedincov nie je tak výrazný, len intenzita farby sa líši.

Obec vrabec ničí obrovské množstvo hmyzích škodcov, ale počas dozrievania plodín letí do záhrad, do polí. Z tohto dôvodu sa ho snažia vystrašiť, vystavujú strašiaky a hlučné pasce.

Začiatok párovacej sezóny, stavba hniezda, ktorá trvá až mesiac, závisí od klimatických podmienok v oblasti biotopu.

Habitat a životný štýl

Tieto vtáky žijú takmer na všetkých kontinentoch, s výnimkou Antarktídy a Arktídy. Aj keď sú vrabci sedaví, nelejú na teplé krajiny, migrujú pri hľadaní nových miest na jedlo. Často nasledujú v stopách človeka do nových miest, osád a nových orátov. Migračné cesty vrabcov v Rusku sa dostali do Karelia, Murmanského regiónu a dokonca aj do jednotlivých oblastí Yakutia.

Podľa správania tohto vtáka je hlučné, neustále sa pohybuje, môžete počuť jeho tweet. Vrabci majú trochu absurdnú povahu, často sa usporadúvajú v bojoch s malými bojmi počas obdobia párenia. Zároveň vrabec, ktorý najprv našiel krmivo, dáva signál zvyšku. V prípade nebezpečenstva je v kŕdli stráž.

Vtáky očisťujú svoje perie pred škodcami, "kúpanie" v piesku. Starajú sa o to, že nie sú veľmi čisté, ale táto metóda je celkom efektívna.

Vrabci plávajú dobre a v období ohrozenia, ktoré im hrozia, sa môžu skrývať od nepriateľa vo vode.

Krátke nohy doslova nedávajú vtáku "vybehnúť", a preto sa pohybujú na pevnom povrchu skokom.

Ornitológovia predtým tvrdili, že vrabci tvoria stále páry. Nedávne štúdie genetikov vyvracajú toto tvrdenie. U mladých z jednej spojky sú izolované prípady pozorované, keď je zistený iba genóm ich rodičov.

Čím je vták menší, tým rýchlejšie je jeho metabolizmus. Vrabec je v neustálom pohybe a hľadá potravu. Zomrie v priebehu dvoch dní bez jedla. Hlavná vec, ktorá pomáha vtákovi, je jeho všežravá.

Vrabci čo jesť? Ich diéta je rôznorodá:

  • bielkovinové jedlá: malý hmyz, húsenice,
  • obilniny, semená rastlinných rastlín,
  • tráva, zelenina, bobule, ovocie.
  • kusy mäsa, tuku,
  • potravinový odpad
  • chrumkavé drobky.

Napriek tomu, že vrabec nemôže byť nazývaný "gurmán", takáto promiskuitnosť v potravinách zabezpečuje prežitie obyvateľstva vo voľnej prírode.

Prirodzených nepriateľov

V mestskom prostredí hlavné nebezpečenstvo pre vrabce pochádza od mačiek, najmä tých, ktorí žijú na ulici. Z výšky sú napadnutí jastrabmi, vrabcami. Ostražito dávajú pozor na obeť, rýchlo zaútočia.

Divokí vrabci, ktorí žijú na okraji dedín, v zriedkavých lesoch, húštinové húštiny by mali byť obozretní nočnými sovy. Zničí hniezda, loví líščí mláďatá. Marten je nebezpečný, dobre vylieva stromy. Dokonca ani také zdanlivo neškodné zvieratá, ako ježka, fretka, veverička, tiež nemajú zámer jesť paserínske vajcia.

Vrabec zvyčajný pre nás prináša relatívnu škodu, jesť plodinu. Ale prínosy z nich sú významné, jeden pár vtákov zničí až 3 kg škodcov mesačne. Hlavnou vecou je zachovanie rovnováhy v prirodzenom rozmedzí medzi veľkosťou obyvateľstva a ponukou potravín.

Pozrite si video: Our Miss Brooks: Another Day, Dress Induction Notice School TV Hats for Mother's Day (December 2019).

Загрузка...
zoo-club-org