Vtáctvo

Eagles: popis a životný štýl

Loading...

Orol je veľký vták, patrí k radu jastrabov. Rozpätie krídiel dokonca aj najmenšieho člena rodiny dosahuje 130 cm, čo robí veľkých vtákov pravými lovcami. Vznášajúc sa vo vzduchu, dravec sa pozerá na potenciálnu korisť a spozoruje, že padá ako kameň dole a uvoľňuje ostré pazúry.

Orol je schopný zachytiť akúkoľvek obeť - od zajace až po antilopu. Všetko závisí od toho, kde žije vták. Je potrebné podrobnejšie zvážiť, aké typy orlov sú známe a kde radšej žijú.

Kto sú orli

K dnešnému dňu existuje niekoľko klasifikácií orlov. Niektoré druhy sú tak vzájomne podobné, že ornitológovia musia vykonať genetické vyšetrenia, aby určili, do ktorého druhu patria vtáky.

Strašný predátor nenáročný k biotopu. Nachádza sa na mnohých osamotených miestach sveta, kde nie je schopný narušiť pokoj veľkých vtákov. V Afrike, Európe, Ázii a Severnej Amerike sú orly. Hranice ich biotopu prechádzajú lesnou tundry na severe a na púšti na juhu.

Vtáky sa radšej usadzujú v horách, stavia hniezda v trhlinách skál a na vysokých stromoch. Vzhľadom k tomu, orol je pomerne masívny, má veľké telo a široké dlhé krídla, hniezdo by tiež malo byť priestranné. Pre svoju výstavbu niektoré druhy vtákov používajú nielen veľké vetvy, ale aj kamene.

Ak chcete pochopiť, aký zvláštny je predátor, môžete sa oboznámiť so zaujímavými faktami zo života vtákov. Takže v priemere rozpätie krídel orlov dosahuje takmer 2 m s dĺžkou karosérie 90 cm. Vo vzduchu sa môžu pohybovať rýchlosťou športového vozidla (až do 240 km / h). Ak predátor spozoroval obeť a spěchal po nej, potom počas ponoru môže zrýchliť na 300 km / h.

Všetci členovia rodiny Eagles sa vyznačujú svojim horúcim zrakom. Vták môže vidieť korisť zo vzdialenosti viac ako 3 km. Zároveň pokrýva plochu viac ako 11,5 km². Ak vezmeme do úvahy, že kvôli špeciálnej štruktúre krídel je dravec schopný vstúpiť do vzduchu aj počas hurikánu, môžeme povedať, že orol je skutočným majiteľom leteckého prvku, ktorý má len jedného nepriateľa.

Rodinné vzťahy a životnosť

Strašni dravci - monogamní tvorovia. Nájdu pár, keď dosiahli pubertu a nikdy sa navzájom neoddelia. Koľko žije orol v rodine? Ornitológovia vedia pár vtákov, ktoré existujú už viac ako 35 rokov. Keď vieme, koľko orlov žije, toto obdobie sa zdá byť obrovské. V ich prirodzenom prostredí, priemerná dĺžka života predátorov nepresahuje 25 rokov.

Koľko rokov žije vták? Kondóriá sa vyznačujú najväčšou dlhosťou. Podľa výsledkov mnohých pozorovaní sa zistilo, že ich životnosť dosahuje 65 rokov. Kondori sú najväčšími lietajúcimi vtákmi na západnej pologuli. Miesto, kde žijú orli tohto druhu, sú americké anje. Vtáky sa živia čerstvými mŕtvymi mŕtvymi zvieratami a nepoznajú mrkvu. Pri hľadaní koristi vtáky preletia cez horské údolia viac ako 200 km denne. Pri absencii veľkého krmiva môžu zničiť vtáčie hniezda útokom na mláďatá.

V prírode začínajú mláďatá loviť už 3 mesiace, ale môžu vytvoriť pár len vo veku 4-5 rokov. Od okamihu narodenia sa orla mláďatá aktívne bojujú za existenciu. Počas dvoch mesiacov sa silnejší jednotlivec pokúša vytlačiť slabého človeka z hniezda. Ak ten druhý prežije, vzťah sa zlepší a kuriatka žijú v mieri v hniezde.

Ďalšou zaujímavou skutočnosťou je, že dokonca aj najväčší vtáci sú schopní spájať sa počas letu. Hmotnosť jednotlivca závisí od toho, ako dlho žije orlica. Ale bez ohľadu na to sú ženy dravce vždy väčšie ako muži. Táto skutočnosť nebráni verným pánom nielen pomôcť priateľovi jesť a loviť pri vyliahnutí vajec, ale aj sami.

Veľký vták tiež loví vo vzduchu: je schopný dohnat menšího človeka a odobrať svoju korisť.

Zoznam najbežnejších druhov

V súčasnosti je na svete 16 druhov vtákov, ktoré patria do čeľade orla jastrabského. V poslednej dobe bolo viac, ale podľa zaujímavých skutočností jeden druh zániku. Rozdiely vo vzhľade vtákov sú zanedbateľné. Často sa môžu odlíšiť od seba len v hmote a rozmeroch. Veľkosť vo svete vtákov tiež určuje, kto je silnejší, kto je pán na oblohe.

Južného obyvateľstva

Veľký záujem vedcov je orol jastrab. Veľkosť vtákov - 65-70 cm, hmotnosť - asi 2,5 kg. Podľa ornitológov sa v minulosti tento vták našiel všade v tropických a subtropických zónach východnej pologule, dnes však predátori žijú v malých oblastiach, ktoré sa nachádzajú pozdĺž rovníka. Orel orieškový obýva južnú Európu, severnú Afriku, niektoré časti Turkménska a Tadžikistan. Občas sa vyskytuje v južnej Číne. Väčšina orechov je najbežnejšia v Indii, kde sa často usadzuje v oblasti pokrytej suchými krovami.

Priemerná dĺžka života tohto druhu zriedka prekračuje 30 rokov. Hawk Eagle uprednostňuje jesť malé cicavce a vtáky. Takže jeho obyčajné lovce - zajace, divé holuby alebo jarabice. V tomto prípade orol sleduje zviera nielen na zemi, ale aj vo vzduchu. Je schopný zachytiť korisť počas letu. Takto je ďalší zástupca lovu vtákov - sokol. Muž a žena zostávajú navzájom verní, pokiaľ žijú spolu.

Malé, ale vzdialené

Rodina rodu Eagles v jastrabovej farbe obsahuje perie, ktorých rozmery neprekračujú močiar. Tento orel trpaslík, tak nazvaný svojou malou veľkosťou. Dĺžka krídel predátora je asi 130 cm. Trpaslík je migrujúci vták, trávia leto v teplých regiónoch Eurázie a na jeseň ide na zimovanie v Afrike. Ale na juhu kontinentu sú miesta, kde trpaslík žije po celý rok. Opis druhu zahŕňa skutočnosť, že na rozdiel od väčšiny orlov, trpaslíkov muža a ženy prežili oddelene. Na jar sa rodina spojí a 1-2 mláďatá sa objavia v hniezde.

Trpasličí muž sa neúnavne stará o svojho priateľa, chyti svoju hru a živí ju počas tohto obdobia, kým opustí hniezdo, násadové vajcia. Aký je rozdiel medzi mužským trpaslíkom a ženou? Je to trochu menší priateľ. To mu však nebráni mať silné labky a zobák, vďaka ktorému je schopný zvládnuť aj veľké zviera ako králik alebo had.

Najväčší dravý vták Ruska

Na Stavropolskom území nájdete najväčšiu orlicu Ruska. Jeho hmotnosť dosahuje 4,8 kg a rozpätie krídiel je 2,3 m. Jedná sa o stepnú orlu lietajúcej do Indie a Afriky na zimovanie. Takéto zaujímavé fakty sú známe, ktoré hovoria, že v Ruskej federácii na území západnej a východnej Sibírky sa v stepiách Ukrajiny nachádzajú sedavé vtáky, ktoré neopustia dom aj počas chladnej sezóny.

Aký je rozdiel medzi takým perličkovým a migračným orlom? Podľa vedcov nič. Na fotografii môžete vidieť, že bežná dĺžka tela dravca sa pohybuje medzi 60-80 cm, hmotnosť nie je väčšia ako 3,2 kg. Orlový zobák je čierny a šedý, jeho labky sú čierne, silné a svalnaté. Počas letu vták šíri jeho krídla tak, že letujúce perie na nich vyzerajú ako prsty. To umožňuje orlovi plávať dlhú dobu. Veľkosť chvosta je dostatočne veľká, perie má zaoblený tvar, ktorý sa podobá klinovitému tvaru.

Samica a muž sa navzájom líšia len vo veľkosti. Rovnako ako všetci orli, v živote sa nezúčastňujú.

Aký orol jedá v stepi? Malé cicavce (voles, veveričky, škrečky), zajace, hadi, jašterice a vtáky sa stávajú korisťou vtákov. Charakteristiky vtákov sú veľmi nezvyčajné: stane sa, že musí bežať na zemi pri hľadaní mimoriadne rýchlej koristi. V prípade potreby môžu orli v Rusku dlho ležať v blízkosti dierky gopher alebo škrečka a čakajú na to, aby sa pozrel z úkrytu.

Hrozný zlatý orel a iné druhy

Vzhľadom na typy a mená zástupcov rodu orlov je nemožné pripomenúť zlatú orlu. Hmotnosť tohto obra môže dosiahnuť 7 kg, rozpätie krídla orla je 2,4 m. Veľkosť mužov je takmer o 1/3 nižšia ako u žien.

Zlatý orol preferuje usadiť sa v horských oblastiach, ďaleko od preplnených miest. Je široko rozšírená v celej severnej pologuli. Zlatý orol má veľmi dobrý zrak, no v noci vidí takmer nič. Predátor preto dáva prednosť lovu počas dňa. Zvyčajne uloví svišťov, zajacov, skunky a dokonca aj korytnačky. Je známe, že veľkí zločinci neprestávajú útočiť na jastrabiaky a nestrácajú mŕtvoly mŕtvych zvierat.

Okrem toho by ste mali zvážiť ďalšie druhy predátorov, ktoré sú súčasťou rodiny. Medzi ne patrí:

  1. Indický jastrab - nájdený v trópoch Indie a Malajzie.
  2. Pohrebisko prechádza v lesných stepiách Eurasie (až po Bajkal). Pre zimovanie letí do Indie, na juh Číny.
  3. Španielske pohrebisko - oblasť pokrýva len Iberský polostrov.
  4. Kameň - vyberá stepy a savanu na bývanie, je to bežné v Afrike, Indii a susedných krajinách.
  5. Veľký škvrnitý orol, podobne ako jastrab, žije na území od Číny po Fínsko. Pre zimné letí do južných oblastí.

Počet všetkých členov rodu orlov sa postupne znižuje, mnohí sú na pokraji vyhynutia.

Stručný opis orla

Orgánové veľkosti sú 45-95 cm a rozpätie krídiel 1-2 metre. Najväčším zástupcom tohto rodu vtákov je Zlatý orol, na porovnanie jeho rozpätie rozpätia dosahuje 240 cm.

Farba peria orla sa mení od šedej alebo svetlohnedej až po tmavú, tmavo hnedú alebo čierne-hnedú. V farbe sú však aj svetlé škvrny, zvyčajne na krídlach a chvoste. Vo všeobecnosti sa farba vtákov nemôže nazývať monotónnou.

Výraznými znakmi orlov sú silné nohy, rozvinuté až po prsty, rovnako ako veľmi silné pazúry. Zobák je pomerne veľký, stlačený z bokov, zahnutý dole.

Orli majú veľmi ostrý zrak - môžu vidieť zajac vo vzdialenosti 2 km. Okrem toho môžu okamžite určiť veľkosť objektu a jeho vzdialenosť. Je pravda, že vtáky môžu využívať svoje vynikajúce vízie iba v priebehu dňa. Preto sú počas dňa aktívne.

Spôsob života orlov

Diéta orlov má úžasnú rozmanitosť. Malé cicavce (najmä hlodavce alebo rovnaké zajace) a obojživelníky (napr. Žaby) a plazy (korytnačky, hady, jašterice), ako aj iné vtáky vstupujú do stravy. Dravci lovia aj veľké zvieratá: ovce, srňu alebo zver. Nepozoruj sa vtáky a mrkva.

Je zaujímavé, že orlia môžu loviť v pároch. Zvyčajne stúpajú nadol a dávajú pozor na hru, ktorú potom napadnú. Ale oni môžu útočiť z úkrytu, ktorý je najčastejšie usporiadaný na strome. Pre každú korisť majú samostatný spôsob zabitia.

Orly sú bežné v Eurázii, Afrike a Severnej Amerike. Ich počet je pomerne nízky, takže vtáky sú zriedkavé. Najvyššia pravdepodobnosť ich stretnutia v horských oblastiach.

sokoly
Falcons sú rody rýchlych dravých vtákov. Jeden z jeho predstaviteľov je Sapsan - najrýchlejší zviera sveta.

jastraby
Jastrabmi sú dravce, z ktorých je niekoľko desiatok druhov. Rýchlosť rýchlosti lietania sa líši.

Orlík (vták): popis a fotografia, veľkosť, vzhľad a vlastnosti

Väčšina druhov orlov sa vyznačuje pôsobivou veľkosťou, dĺžka tela niektorých jedincov dosahuje 80-95 cm a orlica je oveľa väčšia ako samica. Hmotnosť orla môže byť 3-7 kg. Výnimkou sú malé druhy: orel trpasličí a orol skalný.

Predstavitelia rodu sa vyznačujú masívnym telom s rozvinutými svalmi a pomerne dlhými, silnými nohami, perie až po prsty. Hlava orla je kompaktná, krk silný a svalnatý. Mobilita veľkých očných šiel je malá, ale dobre vyvinutý krk viac ako kompenzuje tento nedostatok.

Úžasné pazúry a silný zobák orla majú zakrivené konce, čo robí z vtáka neprekonateľný predátor.

Počas života zobáka a orechy orla majú tendenciu rásť, ale vták ich v priebehu ich života melie.

Dlhé široké krídla orla v dosahu dosahujú 2,5 metra, čo umožňuje predátorovi dlho stúpať vo vzdialenosti viac ako 700 metrov nad zemou.

Chvost orla je krátky a úzky, v niektorých druhoch je klinovitý a rozvetvený.

Africký chocholatý a hrebeňový orol má "dekoráciu" vo forme banda dlhého peria, ktoré korunuje hlavu.

Orol skalný, Spizaetus Coronatus

Filipínsky orol Pithecophaga jefferyi

Príroda obdařila orla mimoriadne ostrým zrakom, vďaka čomu predátor hľadá z malej výšky malú korisť (jašterice, hady, myši). Napríklad, orol zlatý orol si všimne zajaca vo vzdialenosti do 2 km. Pomocou periférneho pohľadu na vták môže orol pozorovať plochu až 12 kilometrov štvorcových.

Vypočutie sa používa hlavne pre komunikáciu, ale pocit vône v orla je slabý.

Farba peria orla, v závislosti od druhu, môže byť monotónna s pestrými alebo kontrastnými. Napríklad farba zlatého orla je čierna-hnedá so zlatými periemi na zátylku, preto je anglický názov vtáka označený ako "Zlatý orel".

Orlický let je charakterizovaný špeciálnou manévrovateľnosťou so silným a hlbokým klapaním jeho krídel. Orlík je vták, ktorý aj pri silných poveternostných vetvách ľahko zvládne prúdenie vzduchu a keď si všimol potenciálnej koristi, je schopný rýchlosťou až 320 km / h.

Životnosť orla je asi 30 rokov, najmä veľké druhy žijú až do 40-50 rokov.

Aký orol jedá v prírode?

V závislosti od druhu a rozsahu, malé a stredné zvieratá sa stávajú korisťou orla: myši, zajace, svišť, marteny, ježkovia, líšky, ermine, gophers, králiky, veveričky. Veľké dravce zaútočia na mladého jeleňa, antilopu, srnca, mladých líšok a vlkov, ako aj hospodárskych zvierat (kravy a ovce). Často sú orli korisť na vtákoch - holuby, groúzy, jarabice, husi a sovy. Orel žijúci v Austrálii av Severnej a Južnej Amerike živí veveričky, papagáje, netopiere, sovy a niekedy dokonca aj opice.

Niektoré druhy orlov pridávajú do stravy rýb, ktoré sa ponoria pri rybolove vo vode. Nezanechávajte plazy (jašterice, korytnačky), hmyz a mrkva.

Hlavná časť orla pokrmu sa dostáva na zem, ale vtáky zachytia za letu. Dravý vták sa dlho vznáša nad zemou a hľadá korisť. Potom orol visí vo vzduchu, padá ako kameň, chytil korisť silnými pazúrmi a odnesie ho.

Kde žijú orli?

Rozloženie orlov je pomerne široké a biotop závisí od druhu vtákov. Napriek tomu sa všetci členovia rodiny radšej usadia od civilizácie a človeka, pričom si vyberajú horské alebo poloprevádzané krajiny.

Napríklad zlatý orol žijúci v Rusku (severne od Kaukazu a juhu od Primorye) hniezdi v ťažko dosiahnuteľnej zóne lesov a jeho austrálsky príbuzný, klinovitý zlatý orol, sa cíti pohodlne v lese Novej Guiney. Steple orli obývajú stepi a polopustovnú zónu, obývajúc ich z Transbaikaly na pobrežie Čierneho mora. Orlovú pohrebnú krajinu vybrala lesná stepnica Ukrajiny, kazašské stepné regióny, lesy Českej republiky, Španielska a Rumunska. V Írsku a Číne, v Maďarsku a na Slovensku, v Grécku a Nemecku sú orly.

Aký je rozdiel medzi orlom a orlom?

Napriek tomu, že patrí k tej istej rodine jastrabov, orol a orol sa líšia, hlavne v ich spôsobe života. Orol obýva hornaté, pusté a zalesnené oblasti a orol sa rozhodne pre hniezdenie pobrežia nádrží, pretože sa zvyčajne živí rybami, zvieratami a vtákmi žijúcimi v blízkosti vody. Pokiaľ ide o vonkajšie rozdiely medzi orlom a orlom, existujú aj:

  • paže orlov sú veľmi husto opereny, zatiaľ čo orli majú labky v dolnej časti chýba také "šikovné" perie,
  • orol je zobák silnejší a o niečo väčší ako orel,
  • chvost orla je klinovitý a chvost orla je pomerne úzky a krátky.

Aký je rozdiel medzi orlom a jastrabom?

  • Najdôležitejší rozdiel medzi orlom a jastrabom je jeho veľkosť: jastrab je oveľa menší ako orol.
  • Krídla jastra sú krátke, mierne zaoblené a mierne ohnuté, zatiaľ čo krídla orla sú dlhé, široké s rozsahom až dvoch a pol metra.
  • Chvost orla je krátky, ale jastrab má dlhý chvost.
  • Ďalším rozdielom medzi týmito vtákmi je typ letu: orol dlho stúpa, vznášajúci sa v prúde vzduchu, prudký let nie je typický pre jastrab.

Aký je rozdiel medzi orlom a sokolom?

  • Na rozdiel od orla, sokol je oveľa elegantnejší a nie tak veľký. Hmotnosť sokolov zriedka prevyšuje 1 kg, zatiaľ čo hmotnosť orla dosahuje 3 až 7 kg.
  • Rozpätie krídla sokolom je 1 meter, rozpätie krídla orla dosahuje 2,4 metra.
  • Falcon krídla nie sú tak široké ako tie orli, preto sokol nie je taký majster stúpa vo vzostupných prúdoch.
  • Pokiaľ ide o spôsob života, existujú rozdiely medzi orlom a sokolom. Sokolíky nevyhnutne hniezť vo výške, pretože na začiatok letu potrebujú tlač, ale orli majú dostatok "zrýchlenia", čo im umožňuje usporiadať hniezda aj na zemi.
  • Orli majú záujem o "pozemné" jedlo, živia nielen vtáky, ale aj cicavce, hlodavce, ryby a obojživelníky. Falcon je narodený letecký lovec a vtáky sa stávajú jeho hlavnou korisťou.

Aký je rozdiel medzi orlom a drakom?

  • Коршун – обладатель короткого, загнутого крючком, но достаточно слабого клюва, а у орла клюв очень мощный и прочный.
  • Как и орел, коршун легко и по долгу может парить в поднебесье, но по полету этих птиц сразу отличишь. Коршун имеет кажущиеся чрезмерно длинными крылья и такой же длинный хвост в форме вилки. Орел гораздо крупнее по размеру, его крылья широкие, с растопыренными по краю и на концах перьями, хвост короче, чем у коршуна.
  • Орлы – отменные охотники с отличным зрением, маневренные и стремительные при атаке. Kite sú trochu flegmatické a lenivé: nie sú rozlíšené svojou agilitou a rýchlosťou, často sa živia tým, že budú odobraté z už zachytenej koristi iných vtákov bez toho, aby preháňali mrkvu.
  • Pre hniezdenie si drak vyberá vysoké, často jednotlivé stromy. Často sú prípady, keď kite zaberá hniezda iných ľudí. Orlík stavia hniezda v lese a na úzkych útesoch, ako aj na povrchu zeme.

Chovné orly

Puberty žien a mužov začínajú vo veku 4-6 rokov, dokonca aj pred získaním dospelého peria "outfit". Eagles si vyberajú svojho spoločníka a zachovávajú manželskú lojalitu už mnoho rokov. Párové obdobie závisí od stupňa odolnosti, u sťahovavých druhov trvá od polovice zimy do apríla.

Orlické zápasy sú charakterizované veľkolepými leteckými figúrkami s účasťou oboch členov páru: prenasledovanie jeden po druhom, vlnitý let, prudký ponor a rotácia špirály.

Hniezdna plocha je dôkladne chránená pred inými predátormi a samotné orlo- vé hniezdo sa usadzuje vysoko na vetvách stromov, na skalnatých rímsach a na výklenkoch. Niekedy je možné vyberať orly na hniezdenie geodetických veží a podporuje vysokonapäťové diaľnice.

Pár orlov môže používať rovnaké hniezdo niekoľko sezón v rade, dokončenie a renováciu svojho domova.

Murivo obsahuje 1 až 3 sivobiele vajcia s tmavými škvrnami. Odloženie nastane s rozdielom 3-4 dní.

Inkubácia spojky trvá 40-45 dní, pričom muž často nahrádza ženskú orlu.

Pokryté v šedej a bielej chumáči, kuriatka orla vyliahli rovnakým spôsobom ako vajcia. Prvé mláďa má lepšiu šancu na prežitie, čo ukazuje agresiu voči bratom alebo sestrám. Rodičia sú úplne ľahostajní voči tomuto správaniu prvých potomkov.

Bezmocné mláďatá kŕmia orlicu, roztrhajúcu korisť, ktorú prinesie muž na malé kúsky. V dňoch 65 až 80 sa mladé mláďatá dostanú na krídlo a vylejú z hniezda, hoci v prvom roku života zriedka opúšťajú hniezdnu oblasť.

Druhy orlov, mien a fotografií

Rodinný jastrab obsahuje 70 rodov, ktoré obsahujú 14 podrodín, medzi ktorými sú aj jastrabia a orli, draci a supuri a mrchožroutovia. Súčasná klasifikácia zahŕňa 17 hlavných druhov orlov, ktoré majú svoje vlastné charakteristické črty. Tu sú niektoré z nich:

  • Orol zlatý (lat. Aquila chrysaetos)

Najväčší orol na svete, hmotnosť jednotlivcov môže dosiahnuť takmer 7 kg. Dĺžka tela 76-93 cm, rozpätie krídiel 1,8 - 2,34 metra. Charakteristickým znakom formy je zadná hrana krídel, zakrivená pri vznášaní sa v tvare latinského písmena "S". Mladí orli zlatí orli sa vyznačujú takmer čiernou farbou peria s bielymi "signálnymi" škvrnami na krídlach, čo je typická obrana proti agresii staršej generácie.

Zlaté orly sú bežné v západnej časti severoamerického kontinentu, v strednom Mexiku, Afrike, Ázii, v horských oblastiach európskeho územia, na ostrovoch Stredozemného mora. V Rusku sa nachádzajú všade od oblasti Amur po Kamčatku.

  • Hawk Eagle (latinčina Aquila fasciataskôr Heraaetus fasciatus)

Má čierne-hnedé perie chrbta a biely peritoneum s priečnymi pruhmi tmavej farby. Hmotnosť orla je asi 2,5 kg. Dĺžka krídel je 46-55 cm, dĺžka orla je od 65 do 75 cm.

Habitát tohto druhu orlov sa vzťahuje na južnú Európu, africký kontinent (s výnimkou Sahary) a stredoázijské kroviny. V Európe sa tento druh praktizuje ako poľovnícke vtáky.

  • Eagle kamenný (lat. Aquila rapax)

Steppe a savana obyvateľov juhozápadnej Afriky, Iránu, severozápadne od Indie. Dĺžka tela je 60-72 cm, rozpätie krídla orla je 159-183 cm, hmotnosť samčeka dosahuje 2 kg, hmotnosť samíc je od 1,6 do 2,5 kg.

Tento ohrozený druh orlov je uvedený v červenej knihe Ruska. Poddajný a zradný dravec, ak je to možné, ukradne a vyberá korisť od pozorovania vtákov. Vonkajšie veľmi podobný stepnému oreliu.

  • Steple Eagle (lat. Aquila nipalensis)

Dospelé perie sú tmavo hnedé farby so svetlou červenou škvrnou na hlave. Dĺžka orla je 60-85 cm, rozpätie krídla orla dosahuje 220-230 cm. Hmotnosť orla je od 2,7 kg do 4,8 kg.

Malé druhy, ktoré žijú v stepiách strednej a strednej Ázie. Horský orol je uvedený v Červenej knihe Ruska a nachádza sa od Stavropol na juhu Uralu. Zimy v Afrike, Indii, na Arabskom polostrove.

  • Pohrebná krajina (lat. Aquila heliaca)

Zriedkavé druhy, podobné orla zlaté, ale s charakteristickými bielymi znakmi - nápisy na ramenách. Jeden z najhlasnejších druhov orla, ktorého výkrik možno počuť vo vzdialenosti 1 km. Dĺžka tela je 72-84 cm, rozpätie krídla orla dosahuje 180-215 cm. Hmotnosť dravého vtáka je 2,4-4,5 kg.

Hniezdi v púštnych leso-stepových zónach strednej Ázie, Indie a Mongolska. V európskej časti Ruska sa nachádza v regióne Lipetsk, okolo Tambov, Krasnojarsku, Buryatia a Transbaikalia. Migruje do Izraela, Iraku, Pakistanu a afrického kontinentu.

  • Eagle-trpaslík (lat. Aquila pennata)

Stredne veľké, s hmotnosťou do 1,3 kg a nie dlhšou ako 53 cm, sa podobá veľkolepým veľkostom a stavbe. Rozpätie krídla orla trpaslíka je len 100-132 cm, líši sa od typických predstaviteľov rodu zúženými krídlami a dlhým chvostom.

Plemená v Líbyi, Egypte, Sudáne, Francúzsku, Grécku, Turecku. V Rusku žije orliada na predmestiach Tula a Tambov, Altai a Transbaikalia. Hlavná populácia migruje na sever Afriky a na Stredný Východ.

  • Silver Eagle (latinčina) Aquila wahlbergi)

Dravý vták s rozpätím krídel od 130 do 160 cm. Dĺžka vtáka dosahuje 55-60 cm.

Prebýva v krajinách Afriky južne od Sahary. Napája sa na vtáky, cicavce a plazy. Viet hniezdi na stromoch.

  • Kaffir Eagle (lat. Aquila verreauxii)

Vták má hmotnosť 3,5-4,5 kg. Dĺžka tela dosahuje 70-95 cm, rozpätie krídla orla je 2 metre. Napája sa malými cicavcami, hlodavcami.

Kaffra Eagle žije v Etiópii a východnej Afrike: Sudán, Uganda, Keňa, Somálsko, Demokratická republika Kongo a Tanzánia, Zambia, Zimbabwe, Mozambik, Lesotho a Južná Afrika. Žije na kopcoch a vysoko v horách, medzi skalami, rokmi a vápencovými zvyškami.

  • Orol skvrnitý (Lat. Aquila pomarina)

Vták má hmotnosť 1,5-1,8 kg a dĺžku tela od 62 do 65 cm.

Tento druh orlov hniezdi na dvoch miestach na území Ruska (regióny Petrohrad, Novgorod, Moskva a Tula), v krajinách strednej a východnej Európy, v Turecku. Býva v juhoázijských krajinách a zároveň v zimách v krajinách východnej a juhovýchodnej Afriky. Podáva sa malým cicavcom a plazom.

  • Väčší orol skvrnitý (lat. Aquila clanga)

Vták s telesnou hmotnosťou 1,6 - 3,2 kg, s dĺžkou tela 65 cm až 73 cm súčasne. Tento druh je väčší a tmavší ako malý bodlý orol.

Hniezdi v krajinách východnej Európy, Ruska, Kazachstanu, Číny, Mongolska. Zimy v Indii, Iráne, Číne, krajinách východnej Afriky. Orlické orely žijú najčastejšie v zmiešaných lesoch, na rovinách, pri riekach, jazerách a močiaroch. Napája sa malými vtákmi, hlodavcami, plazmi a plazmi.

  • Australský orel trpaslík (lat. Aquila morphnoides)

Je to malý orel, ktorý žije v Austrálii. Dĺžka tela dosahuje 45-55 cm, hmotnosť 815 gramov, rozpätie krídla orla je 120 cm.

Obýva tropické a mierne lesy, preferuje otvorené kopcovité oblasti do hustého lesa. Napája sa hlodavcami (potkany, myši, králiky), vtáky, hady a jašterice, hmyz a ryby.

Hawk Eagle

Druhy orlov s hmotnosťou do 2,5 kg a 65-75 cm dlhé, s dĺžkou krídla až 55 cm.

Zdá sa, že skôr tento orol žil v celej tropickej a subtropickej zóne východnej pologule a teraz sú izolované oblasti pozdĺž rovníka. Orel jastrab sa nachádza v južnej Európe, v severnej Afrike, niekedy sa nachádza v priestoroch od Turkménska po Tadžikistan, zaberá rozsiahle priestory v Indii a často sa nachádza aj v južnej Číne. Hrubeľské orly na hniezdenie vyberajú oblasť pokrytú xerofytnými (suchými) kríkmi.

Hawk Eagle

Hospodárske orly ťažobného typu nepresahujú veľkosť zajača. Môžu to byť cicavce aj vtáky. Napríklad jarabice alebo divé holuby sú prítomné v strave orla jastra. Orel obyčajný obyčajne zaútočí na zem, ale môže zachytiť obeť v lete ako sokol.

Hawk Eagle chytil holuba. Pár orlov jastrabov.

Dvojica orlovcov je veľmi silná. Pár môže žiť spolu na celý život. Vajcia sa vyliahnu od januára do apríla. Vo väčšine prípadov samica položí dve vajcia, jednu alebo tri vajcia v hniezde - to je veľká rarita. Vajcia samčieho pohlavia. Vo veku 10 týždňov sa eagle stávajú nezávislými.

V Európe je hrozí orol hrozí vyhynutie, pretože rýchly ľudský rozvoj pôdy pre potreby a ničenie prírody vedie k zničeniu zásobovania potravinami.

Orel trpaslík

Malý druh orlov, ktorý je porovnateľnejší s veľryby. Sťahovavý vták, šľachtenie orla trpaslíka, je oblasťou teplého mierneho podnebia v Eurázii. Pre zimovanie trpia orli trpaslíci do Afriky. V južnej Afrike je populácia trpasličích orlov, ktoré tam žijú po celý rok.

Rozpätie krídel orla tohto druhu je maximálne 130 centimetrov. Samice a muži sú rovnako farebné, aj keď ženy sú väčšie.

Orol najmenší.

Páry tohto druhu sa spánkujú samostatne, ale na chov sa znova zišli a postavili hniezdo na tom istom mieste. V tejto dobe sa muži správajú vzdorovito, usporiadajú nezvyčajnú show na oblohe a vykonávajú rôzne akrobacie.

Hniezdo je postavené samčie a samice, ukáže sa to široko, približne o priemere jedného metra. Obvykle sa usadzuje na masívnom strome vo výške najmenej päť metrov od zeme, zvyčajne vyššie.

Žena si na konci jari umiestni jednu alebo dve vajíčka. Násadzovacie vajcia trvajú mesiac, zatiaľ čo muž podáva ženu. Po výskyte orlov ženy ich zahrieva niekoľko dní, kým si zvyknú na nové podmienky. Muž sa o ňu postará a kŕmi ju. O dva mesiace neskôr sa mláďatá ustúpi a opustí hniezdo.

Dve mladí trpaslíci v hniezde.

Napriek svojej malej veľkosti majú trpasličí orli veľmi silné labky, čo im umožňuje loviť relatívne veľkú hru, napríklad králiky. Môže zachytiť drobné vtáky, ako sú drogy, škorice, vrabce, kocky a iné. Ak je podnebie suché, trpasličí orel loví plazy, potom hady a jašterice tvoria základ stravy. Snaží sa zabiť jedovaté hady s úderom do hlavy, ale existujú prípady, keď sa jedni jedni úspešne obhajovali a trpasličí orli zomreli z uhryznutí. V zimných štvrtiach sa tieto orli radovali z termitov.

Indický Hawk Eagle

Indický orol jastrab je malý druh orlov s rozpätím krídiel až 140 centimetrov.

Indický jastrab sa nachádza v trópoch v oblasti Indomalian. Tento druh obýva stále zelené, mokré lesy. Existuje niekoľko populácií indického orla jastrabia, ktoré sú navzájom izolované.

Indický orol jastrab.

Lovecké vtáky malého a stredného veku sú známe aj prípady úspešného lovu tohto orla pre veveričky.

Hniezdo je postavené vo výške najmenej 25 metrov. Nachádza sa iba jedno vajce. Neexistujú žiadne ďalšie údaje o reprodukcii tohto druhu, pretože sa len málo študoval.

Golden Eagle - je najväčším zástupcom celej rodiny jastrabov. Zlatý orol je silný a veľký orol. Rozpätie krídiel môže dosiahnuť 240 centimetrov, hmotnosť - 6,7 kilogramu. Súčasne sú samce oveľa menšie než samice, hmotnosť muža môže byť maximálne 4,6 kilogramu.

Orol zlatý orol.

Distribuované po celej severnej pologuli. Najčastejšie žije v horách, na pláňach sa nachádza veľmi zriedkavo. Vyhýbá sa miestam obsadeným ľuďmi a správne to robí.

Loví zajace, hlodavce a rôzne druhy vtákov. Veľkosť vám však umožňuje pokúsiť sa o mláďatá zveriek, oviec a iných veľkých zvierat.

Extrémne ostrý pohľad umožňuje orla detegovať zajac vo vzdialenosti dvoch kilometrov. Ale zlatí orli vidia dobre iba v deň. Potom, čo si všimol korisť, sa na ňu vrhol orol, zatiaľ čo rýchlosť orla zlatého môže dosiahnuť 320 km / h.

Zajac, svišť, fretky, gopery, skunky a dokonca aj korytnačky sa môžu stať obeťou zlatého orla. V Bulharsku tvoria korytnačky jednu pätinu diéty zlatých orlov. V južných častiach radu môžu zlatí orli loviť hady. Môže tiež napadnúť jastory, čo je urážlivé. Golden Eagle sa nevyhýba, najmä v zime.

Dravý orol sa pozerá, vznáša sa na oblohe. Ak je zataženo alebo daždivé, zlatý orol sa pozerá na korisť, ktorý sedí na kopci (strom alebo kopec).

Orol zlatý v lete.

Malá korisť zlatého orla uchopí jednu chvost za krk, druhá za chrbát a zlomí chrbát. Ak je to potrebné, silná rana silného zobáku zlomí tepny krku. Ak sa zlatý orol pokúša zabiť veľkú korisť, prináša niekoľko úderov tohto druhu, zatiaľ čo sa vyrovnáva a pevne sa drží na chrbte obete.

Začnite sa množiť vo veku päť rokov. Pri tvorbe párov zostávajú zlatí orli počas celého života verní, zatiaľ čo druhá polovica páru je nažive. Orly zlaté orly robia svoje hniezda na ťažko dostupných miestach v horách, menej často na stromoch. Vždy sa vyhýbajte ľuďom.

Žena zlatá orol zvyčajne položí dve vajcia v intervale 3 až 4 dni. Kurčatá sa narodia v rovnakom intervale. Staršia kuriatka je agresívna voči mladším, pričom si od nich dáva jedlo. Rodičia tomuto správaniu nevenujú žiadnu pozornosť. V dôsledku toho zomrie viac ako polovica najmladších mláďat, ani žiť dva týždne. Na krídle, zlaté orlice kurčatá dostať až 80 dní, ale na dlhú dobu nemajú odletieť od miesta hniezda.

Orol zlatý v lete.

Zlatí orli sú usadení a neplatia pre zimovanie. Chránia miesto pred inými dravcami.

V dnešnej dobe populácia zlatého orla rýchlo klesá, zlatý orol sa stal veľmi vzácnym vtákom. Obrovský úder obyvateľov zlatých orlov, podobne ako ostatní predátori, riešili aj poľnohospodári v Európe a Severnej Amerike. Napálili sa na nekontrolovateľne, keď útočili na domáce zvieratá.

Pohrebný orol

Pohrebný orol je veľký druh orlov, jeho rozpätie krídel môže dosiahnuť 215 centimetrov.

Jedná sa o sťahovavý druh, hniezdi v stepi a lesnom pásme Eurasie na východe do Bajkalu a na zimné muchy do rôznych južných oblastí (južná Čína, India, Saudská Arábia atď.).

Pohrebný orol.

Vonkajší pohrebný orol vyzerá ako orol zlatý, ale o niečo menší.

Hoci pohrebný orol bol pôvodne obývaný na pláňach, bol do hôr dojatý kvôli ľudskej činnosti. Uprednostňuje stepy, lesnú stepu alebo polopúšť s nutnosťou ostrovov lesa.

Začína sa množiť v piatom alebo šiestom roku života. V tejto dobe sa farba orla stáva dospelým. Vytvorené páry sú zachované po celý život, dokonca aj počas zimovania páry nie sú oddelené.

Chovný pozemok používa pár už mnoho rokov.

Pohrebný orol.

Samica zvyčajne umiestňuje 2 vajíčka v niekoľkých dňoch. V dôsledku toho staršia kura potláča mladšieho, čo môže viesť k jeho smrti. Ale to sa nestane tak často ako v orliach.

Pohrebný orol je dravec a útočník. Carrion je neodmysliteľnou súčasťou stravy. Mŕtve telo porazeného psa môže niekoľko dní poskytnúť vážny orel.

Ak chcete hľadať korisť, ako všetci orli, vznáša sa nad dlhom na oblohe alebo ho pozoruje na vysokom mieste. Na zemi je dostatočná koňa, ktorú môže vták zachytiť pri štarte.

Tento druh orlov má stav zraniteľných. Hlavným dôvodom poklesu počtu pohrebných orlov je nárast počtu ľudí.

Španielske pohrebisko

Španielske pohrebisko je orol, ktorý žije iba na Pyrenejskom polostrove. Nedávno bol tento druh orlov považovaný za poddruh pohrebného orla, ale zistili sa významné genetické rozdiely a teraz je poddruh zvýraznený v oddelenom druhu.

Orlické pohrebisko Eagle.

Dĺžka tela španielskeho pohrebiska je 80 centimetrov a rozpätie krídiel môže dosiahnuť 2,2 metra. Hlavnou korisťou sú králiky, tiež chytí hlodavce a vtáky. Môže napadnúť zajac alebo dokonca lišku.

Španielske pohrebisko nie sú sťahovavé vtáky. Zachovávajú svoje poľovnícke priestory a chránia ich pred súpermi.

Orlické pohrebisko Eagle. Orlické pohrebisko Eagle. Orlické pohrebisko Eagle. Orlické pohrebisko Eagle.

Španielske pohrebisko sú monogamné vtáky. Hniezdenie začína v marci. Samica môže uložiť až 4 vajíčka, ale zvyčajne nie viac ako 2 kurčatá prežijú v plodu. Do trojmesačného veku dievčatá opúšťajú hniezdo.

Orlické pohrebisko Eagle. Orlické pohrebisko Eagle. Orlické pohrebisko Eagle.

Tento druh orlov je ohrozený, vo voľnej prírode zostáva viac ako 650 jedincov.

Orol kamenný

Drsný kôň je veľký druh, dĺžka tela: 62-72 cm Rozpätie krídla orla kameňa: 160-183 cm Muži sú o niečo menšie než samice, samci vážia až 2,0 kg, ženy do 2,5 kg. Veľmi podobný orla stepnej.

Kámen orel.

Kamenné orly sa neusadzujú v lesoch ani na púšti, uprednostňujú savany a stepy. Izraelská populácia žije v Indii a susedných krajinách, ako aj v Afrike.

Orlový kameň a zrazený šakal na ceste.

Diéta je veľmi rôznorodá: cicavce a plazy, vtáky a veľký hmyz, lov rýb a čiastočné ponorenie tela do vody. Maximálna hmotnosť produkcie nepresahuje 2 kg. Môže napadnúť plameniaky počas letu. Kamenný orol nezmršťuje mrkvu a kráča korisť od konkurencie.

Kamenný orol je monogamný vták, podobne ako veľa orlov. V plodu prežije iba jedna mačka. Muž pomáha ženskej kŕmiť dieťa. Kurčatá stávajú na krídle v treťom mesiaci života. Sexuálne dospelé kamenné orly dosahujú štvrtý rok života.

Steple Eagle

Степной орёл – крупный вид орлов. Самки крупнее самцов, вес самки может достигать 4,8 кг, а размах крыльев 230 см.

Степной орёл.

Степной орёл – перелётная птица. Гнёзда вьёт в степях от Ставропольского Края РФ до южной части Китая. На зимовку степные орлы улетают в Африку и Индию.

Степной орёл в полёте.

Основная добыча степного орла – суслики и другие крупные грызуны, может нападать на зайцев и птенцов других видов птиц. Охотно поедает падаль.

Большой подорлик

Большой подорлик – вид перелётных орлов, гнездующийся на территории от Финляндии до Китая. Veľké škvrnité uši zimujú v Indii, Iráne a Indočíne.

Hmotnosť najväčšej škvrnité orlice je 3,2 kg. Často usadený v blízkosti vodných plôch. Hunts pre malé hlodavce. Hlavná korisť - vodné voles a iné hlodavce môžu chytiť plazy a malé vtáky.

Hniezda na stromoch, často sa používa jedno hniezdo niekoľko rokov za sebou. Rovnako ako väčšina orlov, samica položí dve vajcia s intervalom niekoľkých dní. Najmladšia mačka je potlačená starším a umrie, často nežiala ani desať dní.

Veľký škvrnitý orol dobre žije v zajatí, takže sa často nachádza v zoologických záhradách.

Lesser Spotted Eagle

Bodkovaný orol skvrnitý je druh malých orlov. Hmotnosť malého skvrnitého orla nepresahuje 1,8 kg.

Malý orol skvrnitý. Malý orol skvrnitý.

Plemená vo východnej Európe a zimy v Afrike. V Indii existuje izolovaná populácia bez migrácie.

Orol skvrnitý

Orbové skvrnitosti sú stredne veľké orly, dĺžka tela až 65 cm. Žije v Indii a susedných krajinách: Mjanmarsku, Bangladéši, Kambodži, Nepále.

Orol skvrnitý.

Loví nie malých cicavcov, zachytávajú kořisti od zeme. Môže tiež loviť vtáky a žaby.

Kaffra Eagle

Kaffra Eagle žije v Afrike. Veľký výhľad s rozpätím krídiel až dvoch metrov a hmotnosťou až štyri a pol kilogramu.

Kaffir Eagle. Kaffir Eagle. Kaffir Eagle. Kaffir Eagle. Kaffra orol s korisťou.

Hlavné kořisti - hlodavce.

Orol strieborný

Strieborná orol je ďalším predstaviteľom africkej fauny. Strieborná orolka má dĺžku až 60 cm a rozpätie krídiel 140-160 cm.

Silver Eagle. Silver Eagle.

Rovnako ako ostatné druhy orlov, strieborný orol predchádza malým zvieratám (cicavce, plazy a vtáky). Hniezda je postavená na stromoch, ženy tvoria jednu alebo dve vajíčka.

Eagle Wedgetail

Klinovitý orel je veľký druh s rozpätím krídiel až 2,3 metra a hmotnosťou až 5 kg, zatiaľ čo ženy sú väčšie ako muži.

Ortina wedgetail žije v Austrálii, na ostrove Tasmánia a na juhu Novej Guiney. Klínovitý orol sa usadí na pláňach av horách.

Orlík klinovitý.

Hlavnou korisťou klinovitých orlov sú králiky. Veľké vtáky a jašterice môžu byť tiež napadnuté. Vyskytli sa prípady útokov na jahňatá, ale toto je zriedkavosť. Tento druh sa živí aj mrkvou.

Orlík klinovitý v lete.

Hniezda je postavená vysoko na stromoch, vyberte miesto, z ktorého môžete jasne vidieť okolie. Pri kladení najviac troch vajec. Cuby sa narodili asi po 45 dňoch. Kuriatka klinovitého orla závisia od svojich rodičov pol roka, potom opúšťajú hniezdo a začínajú viesť nezávislý život.

Aquila kurochkini

Aquila kurochkini (latinčina) je fosílny druh orlov, podobný veľkosti a štruktúre živému orla orla. Tento druh opísal v roku 2013 bulharský paleontológ Z.N. Martial.

Špecifický epithet (kurochkini) je uvedený na počesť autoritatívneho ruského paleontologa profesora E.N. Kurochkina (1940-2011), ktorý významne prispel k štúdiu o skorom vývoji a fylogeneze vtákov, prieskumu fauny paleo-rohu celého euroázijského kontinentu.

zoo-club-org