Vtáctvo

Egyptská včelka - snehulienka pôvabný

Pin
Send
Share
Send
Send


Vzhľad a správanie, Volavka je stredne veľká, výrazne menšia ako veľká biela, ale väčšia ako žltá a egyptská. Dĺžka tela 55-65 cm, hmotnosť 350-550 gramov, rozpätie krídiel 88-95 cm, má veľmi elegantnú konštitúciu a malú hlavu s dlhým a tenkým zobákom. Vtáci v svadobných šatách majú okrem sviežeho "plášťa" na chrbtovej stene egrelki dlhý "prívesok" v dolnej časti krku a hrebeň niekoľkých (zvyčajne dvoch) dlhých, úzkych perí, čo sa nikdy nestalo s veľkým bielym volavkom.

Na jeseň a v zime, egretki, suspenzia a hrebeň nie sú výrazné. Najspoľahlivejším rozlišovacím znakom možno brať do úvahy, keď malá biely vajcia ukazuje svoje nohy: žlté prsty ostré kontrastujú s čiernym bobom. Má rada v malých skupinách v plytkej vode, je dosť agilná a nie je veľmi opatrná. Tieto volavky často lejú v balíčkoch, zatiaľ čo zriedkavo sa liahnu do klinov alebo línie, zvyčajne lietajú v hromadách ako škorice. Aktívne hlavne počas dňa.

popis, Perie je úplne biele u vtákov v akomkoľvek veku av každom ročnom období. Zobák a nohy sú čierne, prsty v svadobných šatách sú žiarivo žlté, v zime sú matné a špinavé žlté, ale vždy sa líšia od vrcholu, dokonca aj u mladých vtákov, v ktorých sú pomerne zelenkavé. Zobák je čierny vo všetkých ročných obdobiach (u mladých vtákov je tmavý so žltkastou dolnou časťou mandibuly). Nahá koža okolo očí a uzdu modrastá na jeseň av zime a žltá (na oranžovú) v období párenia. U mladých vtákov sú tieto oblasti šedivé. Oči v každom veku sú žlté.

Hlas najviac pripomínajúce krikanie takmer havranového timbu. Výkriky pomerne často.

Distribúcia, stav, Hniezdna oblasť zahŕňa južné oblasti Európy, Afriky, južnej Ázie a Austrálie. V európskom Rusku sa nachádza na juhu, pozdĺž pobrežia Čierneho, Azovského a Kaspického mora a v dolných tokoch riek, ktoré do nich prúdia. Vo väčšine miest je obývaný, je dosť obyčajný, v niektorých je to najvýraznejší a najpočetnejší volavky. Sťahovavý vták, najbližšie zimy sú v Zakaukazsku.

Spôsob života, Hniezda v kolóniách, zvyčajne na stromoch, oveľa menej často v rákosových lôžkach, pozdĺž pobrežia rôznych vodných útvarov, často v spojení s ostatnými vtákmi blízko vody. Na stromoch sú hniezdami vytvorenými z tenkých dlhých suchých vetvičiek upevnené na horizontálnych vetvách, niekedy veľmi ďaleko od kmeňa. Tvar hniezda, podobne ako iné druhy volaviek, sa podobá obrátenému kužeľu s priesvitnými stenami.

Hniezdo je postavené oboma partnermi, pričom muž prináša materiál, a samica ju položí do hniezda a chráni budovu pred inými volavkami hniezdiacimi v susedstve. V spojke je 4-5 zeleno-modrá vajcia. Samica hlavne inkubuje 25 dní. Mladí mláďatá sa pohybujú na vetve stromu, kde trávia väčšinu dňa, keď sa objavia rodičia, mláďatá sa ponáhľajú do hniezda, kde dostávajú jedlo.

Najprv sa lietajúce mladé vtáky kŕmia v blízkosti kolónií a vrátia sa k nim na noc, živia sa bezstavovcami, malými rybami a inými vhodnými zvieratami.

Malá vetvička (Egretta garzetta)

Vzhľad egyptskej volavky

Vták má hustý, krátky zobák, ale nie tak pretiahnutý ako väčšina volaviek. Hlava je malá, krk je krátky a nohy sú dlhé a hrubé.

Hlava, hrudník a chrbát sú zdobené dlhým rozptýleným perím, ktoré padajú na jeseň. Rozpätie egyptského volavka je 23-25 ​​cm.

Pečenie mladých egyptských volaviek je čisto biele, zobák je šedo-čierny farba so žltou škvrnou na základni. Nohy sú čierne. Manželské a bisexuálne oblečenie sú biele, s výnimkou hornej časti hlavy, chrbta a údera, ktoré sú navzájom zdanlivo oddelené, maľované vo farbe vína-okrovej farby, pokryté dlhými vrúbkovanými lôžkami.

Zobák egyptskej volavky je citrónovo-žltej farby s ľahším odtieňom v rohu úst. Samice sa líšia od mužov s kratšími, roztiahnutými perami na hlave, na chrbte a na hrudi. Zimné perie volaviek je tiež snežilo, ale na hlave je červená škvrna. Nohy na zimu získajú tmavú, hnedú farbu.

Egyptský volavka (Bubulcus ibis).

V oblastiach distribúcie počas obdobia hniezdenia môže byť egyptská volavka presne odlíšená od ostatných volaviek kvôli jasnej farbe zobáku, ktorá je viditeľná zďaleka. Na rozdiel od ostatných členov rodiny, egyptská volavka cestuje na dlhé vzdialenosti močiarmi a lúkami pri hľadaní jedla.

Tieto vtáky sa nachádzajú vo veľkých kŕdľoch 300 jedincov a veľmi zriedkavo samotných.

Počas letu je egyptská volavka podobná krížom, jej let je ľahký, hladký. Veľmi vták neletí. Veľmi často sa živia medzi stádami byvolov a chcú odpočívať na chrbte týchto veľkých zvierat.

Egyptskí volavky sú menej strašné ako ich príbuzní. Povaha tohto vtáka je pokojná, je tichá, radšej žije drevitý životný štýl. Na koloniálnych hniezdach sa počujú hlasy dospelých volaviek, - tupý zvuk, podobný tomu, čo sa deje.

Egyptskí volavky sú väčšinou pozemskými druhmi celej rodiny.

Hlasy mláďat sú také rozmanité, že nie je možné jednoznačne ich charakterizovať. Ako mladí volavky vyrastajú, ich zvuk sa neustále mení.

Rozsah egyptských volaviek

Tento malý vták zaberá obrovské územia Pyrenejského polostrova, Afriky, Madagaskaru, Arábie, Sýrie, severného Iránu, nížiny Zakaukazu, Indie, Číny a Japonska. Vyskytuje sa v údoliach pri pobreží veľkých a stredných riek, v močiaroch, ryžových poliach a nádržiach. Egyptské včely v Afrike.

Egyptskí volavky sa kŕmia skupinami a chovajú v kolóniách spolu so susednými vtákmi.

Vtáky hniezdi v malých skupinách v lese a háji, v lúkach a močiaroch, na brehoch jazier a riek v otvorených priestoroch. Počas rozmnožovacieho obdobia egyptská volavka nevyhýba okoliu s ľuďmi a môže hniezdiť priamo v ľudských osadách.

Počet egyptských volaviek

Vzhľadom na to, že egyptská volavka uprednostňuje hniezdiť vo veľkých kolóniách, ktoré dosahujú niekoľko stoviek párov, na niektorých územiach ich počet je početný. Úzky rozsah distribúcie však naznačuje, že celkový počet týchto vtákov je veľmi obmedzený.

Egyptskí volavky sú priatelia s byvolmi a často trávia čas na chrbte.

Reprodukcia egyptských volaviek

Egyptský volavka patrí k koloniálnym vtákom, ktorý zvyčajne hniezdi na stromoch. Bez váhania môže položiť spojky vedľa iných volaviek alebo kormoránov. Takéto "zmiešané" kolónie sa nachádzajú na mnohých miestach distribúcie vtákov.

Hniezda je postavená vysoko, asi 8-10 metrov nad zemou. Miesto ustajnenia sú usporiadané v blízkosti hniezd bieleho a žltého volavka, zatiaľ čo ostatné druhy v hniezde kolónie tesne nad. Obaja rodičia sa zúčastňujú na stavebnom procese, muž je materiálový getér a samica je dizajnér.

Oči egyptskej volavky sú usporiadané tak, aby sa sústredili na predmet pred sebou, predovšetkým na korisť.

Hniezda postavená volavkami má tvar obráteného kužeľa, z ktorého sa ramená rozchádzajú v radiálnom smere. Materiál, z ktorého sa kladie miesto, je tenké, suché vetvy, ktoré sa voňajúce vtáky zhromažďujú na zemi alebo sú vytiahnuté z prázdnych susedných hniezd. Hniezdo je pomerne voľné, takže z neho vidíme vtáčie vajcia na stranách a na dne. Egyptskí volavky môžu obsadiť v minulom roku budovy svojich príbuzných, čo prispieva k vzhľadu obydlia.

Primárna veľkosť hniezda môže byť pomerne malá, ale v rozsahu vyrastajúcich mláďat, je pošliapaná, rozširuje sa, steny sa stávajú ploché a miska je malá.

Pokladanie egyptskej volavky pozostáva z priemeru 2-3 pretiahnutých oválnych vajíčok. Plášť má bledú modrú farbu.

Obaja rodičia pracujú aj na inkubácii vajíčok počas 3-3,5 týždňov. Kým dospievajú mláďatá, muž sa venuje ich výchove a otec prináša potravu do hniezda v tomto čase. O niečo neskôr, rodičia budú môcť nechať deti sami, aby obaja priniesli viac kořisti. Dospelé kurčatá stále nevedia, ako lietať, ale ochotne opúšťajú svoje hniezda, držia sa nohami, skákajú z pobočky do pobočky.

Kurčatá sa narodili bezmocné, hlasité a agresívne. Sú schopní rozoznať rodičov od ostatných vtákov za 3 dni.

Vtáky, ktoré môžu lietať spolu s dospelými tvoria kŕdle, ktoré každý deň dopĺňajú nové a nové volavky. Po prvé kolónie prechádzajú cez ryžové polia, cez močiar, v noci, a vrátia sa na miesta hniezdenia.

Jedlo egyptské volavky

Hlavnou výživou týchto vtákov je hmyz. Každý je zvyknutý, že volavky milujú slávnosť na žaby, ale sú to egyptské volavky, ktoré uprednostňujú častejšie kobylky, kobylky, vážky, gadliny, vodné brouky a ich larvy, pavúky a mäkkýše. V menšom rozsahu lovia žaby.

Všeobecné charakteristiky a označenia poľa

Veľký vták veľkosti sivého volavka s dlhým tenkým krkom, dlhým zobákom a nohami. Dĺžka tela 85-102 cm, rozpätie krídiel - 140-170 cm, hmotnosť do 1,5-2 kg. Perie je čisto biela, zobák v období hniezdenia je čierny so žltou základňou, v zimnom oblečení je žltý. Žltozelená holeň, klaun a prsty čierne-hnedé. Počas letu, podobne ako väčšina ostatných volaviek, zložil krk. Mlčí. Z vystrašenej volavky môžete počuť charakteristické valcovanie praskania "crr-rr-ra". Vyskytuje sa väčšinou na brehoch vodných plôch, lúk, pasienkov, močiarov.

To sa líši od šedej volavky bielej farby operenia, viac "ladných" obrysov, od malého bieleho - podľa veľkosti (takmer dvakrát väčší). Na veľké vzdialenosti vo veľkosti je ľahké zamieňať sa s ostatnými bielymi volavkami. Z malej bielej je možné rozlíšiť ťažší let s nižšou frekvenciou krídlových chlopní, štíhlejším telom a dlhým krkom, čiernymi prstami, v období bez chovu aj žltou farbou zobáku. Zo stredného na dlhší zobák a krk. Z obidvoch týchto druhov, rovnako ako z žltohnedej volavky - kvôli chýbajúcim hniezdam z úzkych perí na úpätí počas párenia (perie tu sú len mierne pretiahnuté). V prípade veľkej bielej volavky, na rozdiel od strednej, roh úst nekončí pod okom, ale ide oveľa ďalej. Počas letu nohy vyčnievajú späť ďalej než tie menšie biele volavky. To sa líši v hlase: u malých a stredných bielych volaviek to nie je praskavý zvuk, ich túžby sú viac ako "krikanie" hada. Zo zriedkavo nájdených albínov v šedej volavke sa veľká biela líši v dlhšom a tenšom krku, menej masívnej hlave s dlhším a tenším zobákom a tmavšími nohami (Cramp, 1977, Beaman, Madge, 1998).

Hlas. Letecké lietanie alebo kŕmenie zriedka kričať. Výkrik je ako valcovanie "crr-rr-ra" alebo "crraac". Na kolónii môžete počuť hlasné zvuky: "rra", "arrp". "Pozdrav" na hniezde znie ako "rrrooo-rrrooo" (Bauer, Glutz von Blotzheim, 1966). Výkrik mláďat v hniezde, prosiaci o jedlo, pripomína tzv. "Tap dance" šedej kozy: "ke ke-ke" alebo "che-che-che".

Sfarbenie. Muž a žena v manželských šatách. Pečenie je čisto biele. Perie na šírku a chlpatosť sú mierne pretiahnuté. Na zadnej strane, až 30-50 rasduchennyh a veľmi predĺžené ramenné perie (egretki) až 50 cm dlhé, idú za chvostom a niektoré visí zo strán tela. Bill je čierny, žltý, menej často červeno-žltý. Nosná uzda a prsteň okolo očí sú zelené alebo žltozelené. Hrudník je žltý alebo ružovo-žltý, po stranách táto farba prichádza na bokoch a na bočných stranách v podobe úzkych pruhov. Vo výške obdobia párenia sa žlté oblasti končatín stávajú načervenalé (u ďatelinových vtákov na jasne červenú farbu). Pin a prsty sú zvyčajne čierne, ale ich farba sa môže líšiť od zelenošedej po čierne. Farba nohy ako celku sa môže meniť od prevažne čiernych (západných jedincov) po prevažne žlté (ďaleko východné osoby). Dvorka je žltá. Žena má predĺžené perie o niečo kratšie ako muž.

Muž a žena v zimnom oblečení. Vyznačujú sa neprítomnosťou egretki a pretiahnutým perím na šípku a chlopni. Niektoré humeralné perie majú rozptýlené topánky egretkoobraznye. Zobák je žltý.

Down outfit. Dolná časť je čisto biela, trochu pretiahnutá na zadnej strane hlavy, ktorá tvorí nejaký zväzok trsov. Koža okolo očí, brady a hrdla je holá, sivá, mäsitá, zobák a nohy sú mäsité alebo nadržané, niekedy so žltkastým nádychom.

Nest outfit. Na sfarbenie je podobný zimnému zimnému oblečeniu.

Štruktúra a rozmery

Veľkosť vtákov (mm) bez rozdelenia na pohlavné skupiny je nasledovná. Na Ukrajine: dĺžka krídla je od 403 do 440, chvost je 158-184, zobák je 121-131, cievka je 180-209 (Smogorzhevsky, 1979), v Kazachstane: dĺžka krídla je 410-470, chvost je 175-200, zobák - 115-143, cievka - 165-212 (Dolgushin, 1960). Všeobecne platí, že na bývalom území ZSSR (n = 14): dĺžka krídla je od 412 do 465 v priemere - 437,8 (Spangenberg, 1951).

Na Ukrajine (na základe zberných materiálov zoologického múzea Kyjevskej národnej univerzity) (n = 9): dĺžka krídla - 410-458, v priemere - 436,4 ± 5,2, chvost - 149-181, v priemere - 166, 3 ± 4,3, zobák - 121-131,4, v priemere - 125,6 ± 1,1, cievky - 185-213, v priemere - 197 ± 3,7 mm (orig.).

Mladiství majú o niečo kratšie krídla a chvost, rast letných a chvostových perí sa vyskytuje počas prvých 5-10 mesiacov života (Furmanova, 1998).

Vzorec krídla (nezahŕňa prvý zotrvačník) II-III-IV-I-V-VI. Na vonkajších stenách II - IV a na vnútorných stenách I - III primárneho makhovy sú výstrižky. Chvost je mierne zaoblený. Riadenie - 12. Pevne zobák, nasmerovaný na konci. Jeho rezná hrana je mierne zúbkovaná. Nohy sú relatívne dlhšie ako tie druhu Egretta a Ardea (Cramp, 1977). Hmotnosť 3 jedincov poddruh C. a. albus - 960 až 1 680 g (Bauer, Glutz von Blotzheim, 1966). V priebehu roka sa váha môže značne líšiť. Vo váhách, ťažených na juhu regiónu Záporožie, v lete bola hmotnosť 1 600 až 1 700 g a na jeseň av zime 2 000 až 2 100 g. Zvýšenie hmotnosti je primárne spôsobené nahromadením tukových ložísk (Furmanova, 1998).

Podpera veľkej vetvičky je 20,86 cm2, hmotnosť je 43,14 g / cm2 (Furmanova, 1998).

Podobná taxonómia

Existujú 3 až 4 poddruhy (Martinez-Vilalta, Mods, 1992, Howard, Moore, 1998, Dickinson, 2003, Stepanyan, 2003), ktoré sa líšia veľkosťou, perličkami, zobákom a nohami. Na východe. Európa a sever. Ázia býva sama:

1.Casmerodius albus albus

Ardea alba Linnaeus, 1758, Syst. Nat., Ed. 10, c. 144, Švédsko.

Najväčšia forma. Dĺžka krídla mužov je 410-485, rukávy sú 170-215, zobák je 117-140 mm (Stepanyan, 2003). Vyskytuje sa z juhu. Európe a Holandsku do Primorye a na sever. Japonsko, na juh prichádza do Turecka, Iránu, Afganistanu, Mongolska, Číny a Japonska.

Pre ostatné oblasti je tiež opísané S. o. melanorhynchos (Wagler, 1827) (2) - nachádzajú sa v subsaharskej Afrike a Madagaskare, C. a. egretta (J.F. Gmelin, 1789) (3) - poddruh distribuovaný v Amerike z južnej Kanady do Patagónie (Spangenberg, 1951, Bauer, Glutz von Blotzheim, 1966, Howard, Moore, 1980). Formy, ktoré žijú v tropických a východných oblastiach. Ázia, Austrália a Oceánia a tradične zahrnuté do zloženia tohto druhu sú v tejto publikácii uvedené v druhu Casmerodius modestus.

Systematické poznámky

Tradične bola veľká biely volavka pridelená rodu Egretta (napr. Spangenberg, 1951, Cramp, 1977, Howard, Moore, 1980, del Hoyo et al., 1992, Stepanyan, 2003). Vo vnútri tohto rodu bola veľká biela veverka izolovaná na úrovni podskupiny Casmerodia Glogera z roku 1842 (Stepanyan, 2003). Ukázalo sa však, že skeletovou štruktúrou, štruktúrou DNA, správaním, veľkou bielou váhou je bližšie k rodu Ardea ako Egretta (Bauer, Glutz von Blotzheim, 1966, Sheldon, 1987, McCracken, Sheldon, 1998) (napr. Grimett a kol., 1998, Robson, 2000, Brazília, 2009) alebo dokonca tento druh zaradili do rodu Ardea (napr. Dickinson, 2003). Vzhľadom na množstvo významných rozdielov medzi veľkou bielou volavkou a volavkami rodu Ardea (bielo perie charakteristické pre volavky rodu Egretta, sezónna zmena farby neroztrhnutých častí tela, prítomnosť rozštiepenej egretki a povaha vokalizácie, na rozdiel od vokalizácií volaviek oboch rodu) »Riešenie a tento druh je priradený k rodu Casmerodius (so zmenou ženského pohlavia druhu alba).

V širšom zmysle, druh C. albus zahŕňa aj ázijsko-austrálsku formu modesta (modestus), avšak sympória tejto formy a nominative albus na juhu Primorye s rozdielom v podmienkach a znakoch hniezdenia, ako aj absencia viditeľnej hybridizácie neumožňuje, aby tieto formy boli konšpecifické. Niekoľko výskumníkov rozlišuje ázijsko-austrálsku formu na nezávislý druh Casmerodius modestus

nátierka

Hniezdiaca oblasť. Veľká biely vietor je kozmopolitný druh široko rozšírený v tropických a miernych zónach. Nachádza sa na všetkých kontinentoch, s výnimkou Antarktídy a Austrálie, v tropickej Ázii, samozrejme len zimy, ktoré tu nahrádza miesto hniezdenia blízkym druhom - južná biely volavka.

Obrázok 62. Veľký Biely Heron biotop:
a - hniezdne plochy, b - zimoviská. Subspekty: 1 - C. a. albus, 2 - C. a. melanorhynchus, 3 - C. a. Egretta.

V Eurázii sa distribuuje z juhu Španielska do Primorye a Japonska. V Zap. a centrum. Európa sa sporadicky vyskytuje pri hniezdení severu do Holandska a Poľska. Na východe. Severnej hranice svojho rozsahu sa rozprestiera na južnom Bielorusku, regiónoch Bryansk, Tambov a Samara, ďalej na východe okolo 56 ° severnej šírky, potom sa odchyľuje ďalej na juh na 54 ° severnej šírky, prechádza pozdĺž východných hraníc Kazachstanu, North. Mongolsko, Priamurye. Na juh v Ázii prichádza do Turecka a na juh. Iránu. V Afrike sa distribuuje z hraníc Sahary do Južnej Afriky a Madagaskaru. V Amerike žije z južnej Argentíny na juh Kanady, rovnako ako na B. a M. Antilles (Cramp, 1977, Martinez-Vilalta, Motis, 1992, Stepanyan, 2003).

Oblasť veľkej bielej volavky prešla za posledných 150 rokov významnými zmenami. В прошлом эта птица была распространена достаточно широко. В середине XIX в. её ареал доходил на север до нынешней Львовской (Dzieduszycki, 1896, Страутман, 1963) и Тернопольской (Бокотей, Соколов, 2000) обл., районов Умани (Goebel, 1879), Харьковской губернии (Сомов, 1897), Сарпы, низовий Урала и Эмбы (Мензбир, 1895).

Из-за моды на украшения из перьев во второй половине XIX в. началось истребление многих видов белых цапель, достигшее пика на рубеже веков. В результате на значительной части своего ареала большая белая цапля была полностью истреблена. В Сев. Евразии немногочисленные поселения сохранились лишь в самых труднодоступных местах, в основном в плавнях низовий крупных рек. Так, в Молдавии считанные особи уцелели только в низовьях Днестра и Прута (Аверин и др., 1971). Почти полностью были истреблены белые цапли на юге Украины, в дельте Волги и в Казахстане.

После запрета добычи белых цапель в СССР в 1920-е гг. численность и ареал начали постепенно восстанавливаться, однако на протяжении нескольких десятилетий это происходило весьма медленно. Ещё Е. П. Spangenberg (1951) poznamenal, že v mnohých častiach jeho bývalého pásma v ZSSR zostáva veľká biela volavka vzácnym vtákom. V polovici 20. storočia. v Moldavsku hniezdi len v dolných oblastiach Prutu a Nistéria, na Ukrajine existovali relatívne veľké kolónie v dolných častiach Dunaja, Dnestra a Dnepra; Na severe sa vyskytli iba zriedkavé prípady hniezdenia, väčšinou individuálne páry (Smogorzhevskij, 1959). Ďalej na východe hranica pásma prešla cez dolné toky Donu, Sarpinsky jazerá v regióne Volga, dolné toky Uralu (Spangenberg, 1951). V Kazachstane - od jazier Kamysh-Samara cez Turgai a Kurgaldžinský depresia po zaisanskú depresiu (Dolgushin, 1960, Kovshar, Berezovikov, 2001). Na Sibíri je na juhu veľká biela veverica. Transbaikalia, v Primorye. Ale to bolo zvyčajné len v jeho južnej časti (Spangenberg, 1951).

Podľa L. S. Stepanyana (1975) prešla severná hranica rozsahu veľkého bielyho volavka do centra. Európa približne pozdĺž 48. rovnobežky, v európskej časti ZSSR vniesla do 49. rovnobežky, v údoliach Volhy a Uralov, vo Volga-Ural, v povodiach Irgiz a Turgai až do 50. na severe. Kazachstan - až do 51. zemepisnej šírky, na východe - až po Zaisan, údolie čierneho Irtyša, ktoré sa siatia. Mongolsko, údolie Argun, stredné časti Amur. V Primorye sa údajne gnezdilas na 46. rovnobežku.

V druhej polovici 20. storočia boli načrtnuté nárast počtu a rozptýlenie veľkej bielej volavky. Na začiatku sedemdesiatych rokov. Zvýšil sa počet a presídlenie na nové územia v Maďarsku (Schmidt, 1977). Počet hniezd sa zvýšil z 5-6 na 700 (Bauer, Berthold, 1997). V roku 1978 bol prvý prípad hniezdenia tohto vtáctva zaznamenaný v Holandsku (Munteanu, Ranner, 1997). V roku 1993, dvojica hniezd v Bavorsku (Bezzel, 1994).

V Lotyšsku pár údajne včlenil v roku 1977 na jazero. Engure (Tauriny, 1983) však v rokoch 1980-84. v období hniezdenia boli pozorované len jediné vtáky (Priednieks et al., 1989). Pokusy o hnízdenie sa obnovili po 20 rokoch: v rokoch 1997 a 1999. Zaznamenalo sa hniezdenie zmiešaného páru so sivou váhou (Baumanis, Kalniijs 1997, Lipsbergs, Roze 2001), v roku 2000 normálny pár už bol vnorený (Lipsbergs et al., 2001). V roku 1997 hybridný pár odchoval 4 kurčatá (Baumanis, 1997). Súčasne dochádza k nárastu počtu a rozptýlenia druhov v krajinách SNŠ. A tam je dohoda v oblasti, a podpora jej hranice na severe.

Na Kryme až do sedemdesiatych rokov minulého storočia. veľká biela volavka bola zriedkavým migračným, sporadicky lietajúcim a zimujúcim vtákom. Situácia sa zmenila po výstavbe severokrymského kanálu v šesťdesiatych rokoch. Už v rokoch 1967-1968. Pri odsoľovaní plytkých vôd v blízkosti Leyazských ostrovov pri severozápadnom pobreží Krymu sa lietanie bielych včeliek stalo pravidelným, počet vtákov v migráciách po hniezdenia sa zvýšil z niekoľkých na desiatky. V roku 1970 bol prvý pár ostrovov Lebyazhny chovaný. Počet hniezdnych vtákov sa stále zvyšoval, už v roku 1976 bolo 424 párov. Herons sa usadili v iných oblastiach Krymu (Kostin, 1983). Na zavlažovanie polí sa drenážne vody prešli na Sivash, čo spôsobilo radikálnu transformáciu biotopov. Sladkovodné močiare s fluviálnym komplexom rastlín sa vytvorili namiesto soľných a hypersalinových nádrží s extrémne nízkou vegetáciou. Prvá kolónia veľkého bieleho volavka na Vost. Sivash bol objavený v roku 1978, v roku 1983 bolo už sedem kolónií, v ktorých bolo 153 párov vnorených (Grinchenko, 2004).

V Moldavsku od roku 1981 tento druh začal pravidelne hniezdiť na rybníkoch rybníka Kagul (Kunichenko a Gusan, 1992). Teraz volavka tiež hniezdi v rybníkoch v južnej a strednej časti krajiny (Kunichenko, Gusan, 2001) a na strednom dniesteri (Zubkov et al., 2001).

V západných oblastiach Ukrajiny bola v 19. storočí umiestnená veľká biela vajcia. (Dzieduszycki, 1896, Strautman, 1963, Grabar, 1997, Bokotey, Sokolov, 2000). Naposledy bola nájdená na hniezdenie v roku 1925 v regióne Ternopil. (Kharevich, 1926). V budúcnosti, viac ako pol storočia, sa stretli len lietajúci a lietajúci jedinci (Strautman, 1963, Skilsky et al., 2001). V roku 1985 sa v kolóniách šedého volavka a volavky v blízkosti jedného rybníka v regióne Chernivtsi umiestnilo 4-5 párov. V druhej polovici 80. rokov - začiatku 90. rokov. ďalšie dve kolónie boli objavené v regióne Chernivtsi. (Skilsky a kol., 2001, 2001). V roku 1994 sa našla kolónia na rybníku v regióne Lvov. (Chornen'ka, 1998), v roku 1990, 3 páry nasadené v kolónii šedej volavky na jazere. Lyubyaz v regióne Volyn, v roku 1994 tu už bolo 11 párov, v roku 1997 bolo 23-25 ​​párov (Gorban, Flade, 2000).

V Dnepri začala prvá fáza osídlenia veľkej bielej volavky na severe po vzniku kaskády nádrží v rokoch 1950-70. Oblasť jeho biotopu sa dostala do hornej časti nádrže Kyjeva, kde viac ako 100 párov vnorených do rákosu. V osemdesiatych rokoch Osídlenie začalo údolia ľavostranných prítokov Dneper - Suly, Pela, Vorskla, Desna (Gavriss, 1994). O niečo skôr, po vytvorení Dneprodzeržinského vdhr. na začiatku šesťdesiatych rokov, vtáky vyliezli do údolia. Orel k južným regiónom oblasti Charkov. (Lisetsky a kol., 1980, Tkachenko, 1987, Esilevskaya a kol., 1988). V záplavovej oblasti ďasien v polovici 80. rokov. malé osady sa objavili v kolóniách šedých volaviek na severe regiónu Sumy a Chernihiv. (Afanasyev, 1998). V oblasti Sumy. veľká biela volavka bola ťažená v 19. storočí. v Sumy, ale od tej doby sa tu nestretla až do konca 70. rokov. Od 80. rokov Ohniská hniezdenia sa začali objavovať v záplavových oblastiach Suly, Vorskla, Seim a ďalších riek (Knysh a Sypko 1994). Od roku 1984 sa začínajú zaznamenávať každoročné migrácie medzi riekami Desna a Nerussa na juhu regiónu Bryansk a v roku 1994 sa v kolónii šedej volavky v dolných tokoch Nerussy (Lozov, 1998) našli dve hniezdi. V strednom Dnepere v posledných rokoch pokračovalo presídľovanie, objavili sa nové kolónie (Gavrilyuk et al., 2005).

V Bielorusku boli jednotlivé prípady hniezdenia zaznamenané v rokoch 1970-1980. v regióne Brest a Gomel. (Dolbik, 1985, kniha Chyrvonay, 1993), však bola spochybnená spoľahlivosť týchto údajov (Samusenko, Zhuravlev, 2000). V roku 1994 bola objavená kolónia 8 hniezd v regióne Gomel. na str. Pripyat pri hranici s Ukrajinou (Nikiforov, 2001), v roku 1997 - dve kolónie v regióne Brest a Gomel. (Samusenko, 1999). V nasledujúcich rokoch bolo v povodí Pripyat identifikovaných niekoľko ďalších kolónií a navrhovaných hniezdnych lokalít (Abramchuk, 2003, Abramchuk, Abramchuk, 2005). Rozsah hranice sa teda výrazne posunul ďalej na sever.

Na východnej Ukrajine na konci XIX - prvej polovice XX storočia. veľký biely volavok sa šíril pomerne sporadicky. Jednotlivé hniezda alebo malé osady boli zaznamenané iba v povodiach rieky Orel a Samara, ako aj na Dnepra. Pravidelné hniezdenie sa pozorovalo od 70. rokov a druh sa rýchlo pohybuje (Goodina, 2003a). V Donecku Azov sa po dlhej prestávke na začiatku osemdesiatych rokov začala hniezdiť veľká biela vetva. (Zavgorodniy a kol., 1989). Prvý chov bol zaznamenaný na výrezu v roku 1981, keď v kolónii šedého volavka boli umiestnené 2 páry. V roku 1983 sa tu spočítalo 6 párov (Lysenko, Siohin, 1991). V osemdesiatych rokoch Volavky sa usadili v povodí Severského Donetsu v regióne Luhansk. (Vetrov a kol., 1991). Čoskoro sa objavujú v hniezdeniach v černozemských oblastiach Ruska.

V regióne Kursk, po tom, ako v roku 1926 došlo k výbuchu jedného z posledných hniezd v blízkosti Kurska, sa veľký biely volavok stretol len ako tulák v záplavových oblastiach riek Seim a Psel. Iba v deväťdesiatych rokoch. objavil sa pri hniezdení rybárskych rybníkov (Mironov, 1996, 1998). V regióne Voronež. v rokoch 1975-78 dva páry boli pravidelne zaznamenávané v období hniezdenia pri ústí rieky. Voronež, v osemdesiatych rokoch (Vorobyev, Lihatsky, 1987, Sokolov, 1999). V okolí mesta Bobrova (Sokolov, Prostakov, 1997) bolo v roku 1997 registrované hniezdenie dvoch párov, v nasledujúcich rokoch sa v záplavových oblastiach riek a na umelých nádržiach identifikovalo niekoľko ďalších hniezdnych lokalít (Sokolov, 2005). V roku 1997 sa v jazernej oblasti Khopra na jazere umiestnilo 1-2 páry. Ilmen na severovýchode regiónu Voronež. (Vengerov et al., 2000). V roku 2002 bolo zaznamenaných asi 10 párov na hniezdenie na rybníku štátnej farmy "Pobeda" v okrese Muchkapsky v regióne Tambov. (Goodina, 20036). Hniezdenie je možné aj v regióne Lipetsk. (Klimov a kol., 2004). V oblasti Volga v polovici XX storočia. veľká biela volavka nehášala severne od Sarpinskych jazier (Spangenberg, 1951). Avšak v 70. a 80. rokoch. druh sa ďalej rozširuje na sever. V roku 1978 bol zaznamenaný pár hniezdenia na jazere Selitbenskoe a v roku 1982 na Sursky vdkhr. v regióne Penza. (Denisov, Frolov, 1991, Frolov a kol., 2001). Neskôr sa osady objavujú v hornej zóne Volgogradu Vdkhr. a na malých riekach Saratovského regiónu. (Shlyakhtin a spol., 1994, Belyachenko a kol., 2000, Morozov, 2000, Zavyalov a kol., 2005). Pár hniezdiaci v zátoke Suskan v nádrži Kuibyshev je známy. v regióne Samara. (Lebedeva, Panteleev, 2000).

V Uraloch a Trans-Uraloch od konca 70. rokov. vyskytujú sa sťahovavé vtáky a po chvíli sa na hniezdenia objavia biele volavky. V regióne Orenburg. od roku 1979 od apríla do septembra pravidelne stretávajú sťahovavé a lietajúce vtáky. Pravdepodobne egrety už boli v hniezdach na niektorých jazerách na východe regiónu (Samigullin, 1988). V deväťdesiatych rokoch. hniezdenie bolo zaznamenané v rôznych častiach regiónu (Samigullin, 1990, Kovshar, Berezovikov, 2001). V Bashkortostanu bolo v roku 1996 nájdené hniezdo v kolónii šedých váhov v ústí r. Belaya (Karjakin, 1998a). Hniezdia sa v Čeljabinsku. - v októbri (Zakharov a ďalšie, 2000) a Chesmensky (Morozov, Kornev, 2002) okresy. Aktuálny počet druhov v regióne sa odhaduje na 20 párov (Gordienko, 2006). V depresii Turgai na severe Kazachstanu V.F. Ryabovu (1982) stretli len "túlaví" jedinci, ale už v roku 1981 sa našla biela volavka pri hniezdení v rezervácii Naurzumského. (Gordienko, 1987, Blinova, Blinov, 1997). V regióne Kurgan. Veľká biela volavka sa objavila v hniezdení koncom 90. rokov. V súčasnosti je bežná na hranici s regiónom Tyumen. a na juhu lesnej stepy, dochádza sporadicky na zvyšku územia, chýba v severozápadných regiónoch (Tarasov, Polyakov, 2006).

V západnej Sibíri sa hniezdia aj na sever. V hniezdenia na juhu oblasti Tyumen sa objavila veľká biela volavka. V rokoch 2001 a 2002 hniezdenia a údajne hniezdiace vtáky boli zaznamenané na jazerách v okresoch Berdyuzhsky a Kazaň (Morozov, Kornev, 20026, Gashev a kol., 2003a, b). Možno hniezdenie na jazere. Alabo v regióne Omsk. (Morozov, Kornev, 20026). V regióne Novosibirsk známe hniezdenie v oblasti jazerného systému Chany: od sedemdesiatych rokov minulého storočia. od jedného do 12 osôb takmer každoročne pozorovaných na jazere. M. Chany a v jeho okolí, v roku 1998, dva páry úspešne vniesol na jazero pri dedine Shelchiha v okrese Zdvinský. V deväťdesiatych rokoch. vtáky boli opakovane pozorované na juhu Novosibirsku vdkhr. (Yurlov, 2000). Hniezdenie je možné aj na západe územia Altai. Egrety sa nachádzajú pozdĺž tŕstia r. Kulunda, ale povaha ich pobytu tu ešte nie je jasná (Petrov, Toropov, 2000).

Na východe na Sibíri sú známe len antény týchto vtákov. V hornej časti OB je veľká biela veverka zriedkavým druhom (Irisova et al., 1999). V Tomskom regióne boli zaznamenané biele volavky Zaletnh. (Shastovsky, Selevin, 1928, Gagina, Scalon, 2000), v blízkosti Anzhero-Sudzhensk (Belyanin, 2000) a Tashtagola (Gagina, Scalon, 2000) v regióne Kemerovo. V roku 1957 bola biela volavka vyťažená v hornej Podkamennaya Tunguska (Syroechkovský, 1959, Syroechkovsky, Rogacheva, 1995). Na jazere boli pozorované stíhacie vtáky. Bele v rezervácii Khakasky (Devyatkin a kol., 2000).

Vo východnom Kazachstane je veľká biely volavka vzácnym, ale pravidelne hniezdiacim druhom Zaisanskej depresie a záplavovej oblasti Černého Irtyša (Berezovikov, 2004), hniezda aj v depresii Alakol.

V Baikal a Transbaikalia je veľká biela vetvička v súčasnosti len vagabondom. V delte Selenga a na jazere boli zaznamenané nepríjemné vtáky. Tagley v Buryatíve (Popov, Matveyev, 2005). Podľa O. A. Goroška (osobná komunikácia), v priaznivých rokoch pravdepodobne hniezdi na r. Argun. Na východe. Mongolsko hniezdi na jazere. Buir-nuur, pravdepodobne chová aj na priľahlých územiach Číny. Pravdepodobne plemena v regióne Horného Amura (Dugintsov, Pankin, 1993). V súčasnosti sa v oblasti Amur nachádza veľká biela veverka. na Amur a Zee je možné vytvoriť 3-5 párov hniezdenia (V. A. Dugintsov, osobne komunikácia). Podľa V. G. Babenka (2000) v oblasti Dolného Amuru bola v nedávnej dobe veľká biely vajcia len vzácnym lietajúcim druhom. V súčasnosti je sporadicky plemená v židovskej autonómnej oblasti cez Amur. V roku 1997 sa hniezdo našlo pod ústiami rieky. Bira, v roku 1999 bolo v kolónii už 3 hniezda. V roku 1999 sa dvojica nachádzala v sivom včelovitom kolónii pod c. Amurzet (Antonov, 1999). V roku 2004 bolo nájdených 3 hniezda v kolónii sivých vajcov a veľkých kormoránov v okrese Leninského v hlavných vodách r. Ventselevskaya. Celkovo niekoľko desiatok jedincov hniezdo v židovskej autonómnej oblasti, ich počet sa zvyšuje, druh sa usadí na severe (AA Averin, osobný komunik.). V roku 1997 bolo zaznamenané hniezdenie na území Khabarovského v Komsomolskej rezervácii (Roslyakov, 2000).

Asi asi. Sachalin, podľa PI Suprunenka (1890, citovaný z: Nechaev, 19916), veľká biela volavka, ktorá bola hnusná v močiaroch av údoliach niektorých riek na juhu ostrova. V súčasnosti sa vyskytujú iba sťahovavé vtáky (Nechaev, 1991).

Na Kaukaze je veľká biela veverka bežná len v Azerbajdžane. Plemená v Gruzínsku (Vtáky v Európe, 2004). V Arménsku sa vyskytuje iba počas migrácie a zimovania.

Moderná severná hranica rozmnožovacieho pásma veľkej bielej volavky vo Vost. Európa a sever. Ázia prechádza juhom. Bielorusko blízko severu. hranice s Ukrajinou. Na severe je v Lotyšsku malé izolované miesto hniezdenia. V Rusku hranica radu prechádza južnou časťou regiónu Bryansk. (dolné toky rieky Nerussy), severne od regiónu Voronež, juhovýchodne od Tambovskej oblasti, severovýchodne od oblasti Penza, zálivu Suskan, Kuybyshevského Vdkhr. v regióne Samara. V Urale - približne 56 ° N: ústie rieky. Biely v Baškortostane, južne od Čeljabinsku. V regióne Ural a Zap. Sibír - na severe oblasti Kurgan, Berdyuzhsky a kazaňské okresy regiónu Tyumen, sa odchyľuje na 54 ° N.N. - oz. Alabo v regióne Omsk. a Lake District Chany v regióne Novosibirsk. Ďalej hranica oblasti prechádza na juhovýchod cez jazero. Zaisan a Black Irtysh, potom pozdĺž hranice s Mongolskom, pozdĺž Argu-ni a Amur. V oblasti Dolného Amur dosahuje dosah na sever na 51 ° severnej šírky. Okolo rozsahu juhočeského bielyho volavky v Primorye hraničí približne o 44 ° severnej šírky, hoci jeho alopatrický biotop je posledný (Glushchenko et al., 2003). Vo vnútri rozsiahlej oblasti vymedzenej vyššie je veľká biela volavka veľmi sporadická, tam sú pomerne veľké plochy, kde nie sú hniezdiace druhy nájdené.

Obrázok 63. Oblasť distribúcie veľkej bielej volavky vo Vost. Európa a sever. Ázie:
a - hniezdna plocha, b - zimovanie, hniezdenie v izolácii.

Upozorňujeme, že počas vysporiadania druh nielen obnovil pôvodný rozsah, ale aj výrazne ho rozšíril. Mnohé antropogénne zmeny v životnom prostredí sa ukázali ako priaznivé pre bielych volaviek - vytvorenie nádrží a priehrad na riekach, rybníckych rybníkoch, kladenie kanálov a zaplavenie suchých území a rozšírenie pestovania ryže. Napríklad pred tokom rieky sa osídlenie začalo po vytvorení kaskád nádrží - tak na Dnepri (Klestov, 1991, Gavris, 1994), ako aj na Volze (Rakhimov, Ulengov, 2003). Na Kryme sa veľké biele volavky rýchlo šírili po trase Severokrymenského prieplavu počas práce (Kostin, 1983). Na stavovskom území vytvorilo zavlažovací a zavlažovací systém výrazne zlepšenie biotopu mnohých vodných vtákov, najmä bielych volaviek (Bicherev, 1988). V Uzbekistane sa vďaka vytvoreniu niekoľkých umelých jazier objavila veľká biela volavka na hniezdenia v strednom a južnom regióne, kde sa predtým stretla len počas letu a zimovania (Shakhnazarov, 1995).

Rast počtu a presídlenie veľkej egretky sa pozoruje nielen v Eurázii, ale aj na severe. Amerika (Martinez-Vilalta, Motis, 1992, Crozier, Gawlik, 2003).

Hlavné zimoviská eurázijskej populácie veľkej bábky sú na severe. Afrika, južná Európa, Blízky východ, Juh. Ázia, Čína (Spangenberg, 1951, Bauer, Glutz von Blotzheim, 1966, Cramp, 1977). Vtáky z zimy Spojených štátov v Kalifornii, Mexiko, centrum. Amerike, na karibských ostrovoch (Martinez-Vilalta, Motis, 1992). Tropické populácie sú usadené.

V zimných mesiacoch sa v Bulharsku, Turecku, Grécku, Taliansku, Juhoslávii, Gruzínsku, ako aj na Krasnodarskom území v regióne Odesa našli vtáky prstencovité na ostrovoch Lebyazhny. a na Kryme (Costin, Tarina, 2005). Heron, zviazaný vo Vost. Azov, nájdený na zimu v Grécku, Sever. Irak, Gruzínsko, Izrael, Egypt, Stredoafrická republika. Vtáky z regiónu Rostov. - v Dagestane na území Krasnodar v Iráne. Vo večerných lokalitách hniezdili volavky z Dagestanu a Azerbajdžanu. Dvaja ľudia z Dagestanu sa nachádzali 150 a 240 km južne od miesta zvonenia, zo 6 políčok návratov z rezervácie Kyzyl-Agachský, 5 sa nachádzajú v údolí r. Kurčatá v Azerbajdžane, jeden vták nachádzajúci sa v dolných tokoch Atreku v Turkménsku (Sapetin, 1978a). Zimné vtáky boli v niektorých krajinách zaznamenané aj v stredisku a Zap. Európa - Rumunsko, Chorvátsko, Rakúsko, Holandsko (Munteanu, Ranner, 1997), Slovinsko (Vogrin, 1999), Poľsko (Piotrowska, 2003), Nemecko (Flore, Komer, Marzimeier, 1999).

V južných častiach východu. Európa a sever. Veľká biela volavka v Ázii je bežný, hoci malý, zimujúci druh.

Na juhu Ukrajiny je pomerne bežné v miernych teplých zimách. Takže v januári 2001 bolo na Severu započítaných 28 osôb. Priazovye (Koshelev et al., 2002), 318 - na Sivash (Andryushchenko et al., 2003), 6 - v oblasti rezervácie Askania-Nova (Gavrilenko, Dumenko, Lopushansky, 2002), 4 v oblasti Čierneho mora (Rudenko, Yaremchenko, Moskalenko, 2002), 194 - v Severnom Zapade. Pobrežie Čierneho mora (Rusev a kol., 2002). В Крыму на зимовку остаются одиночные птицы или небольшие группы (Костин, 1983). На юж. берегу Крыма большая белая цапля зимует на заросших участках ручьёв и речек, обычно наблюдают одиночных птиц или группы до 5 особей (Бескаравайный, Костин, 1999). При значительных похолоданиях цапли отлетают южнее. В Молдавии белые цапли зимуют на незамерзающих участках Днестра, Прута, Турунчука и других рек, на Кучурганском лимане, прудах рыбхозов (Куниченко, Гусан, 1992, Куниченко, Тищенков, 1999, Зубков и др., 2004, Тищенков, 2004).

На территории Украины зимовки отмечаются и значительно севернее: в Летичевском р-не Хмельницкой обл. в 2000-2003 гг. от 5 до 25 особей зимовали в долине р. Юж. Буг и её притоков (Новак, 2003), одиночных особей и небольшие группы птиц наблюдали зимой возле г. Тернополя (Страшнюк, 2004), в Черкасской обл. (Гаврилюк, Грищенко, 2001), в окрестностях Киева (Давиденко, Сыпко, 2002, Костюшин, Полуда, 2005), в Луганской обл. (Панченко, Сулик, 1978).

Одну птицу наблюдали в феврале 2002 г. на р. Муховец в черте г. Бреста (Абрамчук, Абрамчук, 2005).

Na severnom Kaukaze sa pravidelne vyskytuje veľká biela volavka na pobrežných nížinách pri Adleri, menej často pozdĺž brehov rieky. Občas v zime sú vtáky na západe. Mana-Th. Jednotlivé a malé skupiny volaviek, najmä v teplých zimách, sa pravidelne nachádzajú v kotlinách Kuma, Terek, Sulak, Samur, v blízkosti lesných prameňov v okrese Kizilyurt Dagestan, vo vodách Čečenska a Ingušska. Na Stavropolskom území od roku 1977 sa takmer každý rok pozorovali jednotlivé miesta vtákov a skupín do 30-40 rokov. Spoločná biela volavka v zime na severe. Osetsku. Zimovanie sa nachádza na Brutských jazerách, kde sa neustále udržujú 80-140 vŕb. Osamelý nájdený v iných vodách, stúpajúci na úpätí. Príležitostne v zime boli v Teberdinskych a Kavkazských rezervách pozorované biele volavky (Kazakov et al., 2004). V januári 2004 bolo na kaspickom pobreží v Dagestane av pobrežných vodných nádržiach zaznamenaných 155 veľkých bielych heronov (Dzhamirzoev, Ismailov, 2004). Zaznamenané a zimujúce prípady v delte. Ural (Berezovikov, Gistov, 2001).

Veľká biela volavka je bežná počas zimovania v Azerbajdžane, nachádza sa na mnohých vodných útvaroch krajiny (Spangenberg, 1951, Smogorzhevsky, 1979, Sultanov, Dzhabbarova, 2006). V Arménsku boli v údolí r. Arak a jazero. Sevan. Podľa M. Adamyana je v Araratskej rovine celkovo 250-1000 týchto vtákov.

V Turkmenistane, egrets zima v malom počte na r. Atrek av podhorskej oblasti blízko Ashgabatu (Spangenberg, 1951). V roku 1978-1986 GG. počet vtákov zimujúcich v juhovýchodnom Turkmenistane sa pohyboval od 71 do 499 jedincov (Moleva, Rustamov, 1986). V južnom Kazachstane boli zaznamenané zimujúce biele volavky (Dolgušin, 1960, Belyalov, Karpov, 2004), Uzbekistan (Sagitov, 1987, Lukaševich, 1990), Kirgizsko (Shukurov, 1981, Kulagin 2005), Tadžikistan povodie r. Tarim v Číne (Sudilovskaya, 1968).

V zime boli zaznamenané biele volavky a takmer na sever od hniezdiska. Takže jeden z nich zažil na nemrznúcom mieste Shershnevského vdkhr. v blízkosti Chelyabinsku od 19. decembra 1985 do 31. marca 1986 (Gordienko, 1987). V decembri 1996 sa jeden z vtákov objavil na nezmrazenom rybníku Vyletutsk na r. Veľké nad Pskovom a zostalo tam až do tretej dekády februára. V marci 1997 jeden jediný zostal dva týždne v rámci hraníc mesta Pskov na nemraziacich úsekoch riek Mirožki a Pskova. Tu vták oslabený počas zimy roztrhal túlavé psy (Fetisov, 1998).

Span oblasť

Pre veľkú bielu volavku charakterizuje dlhá trasa. Najčastejšie sa sťahovavé vtáky pozorujú počas migrácií a migrácií po hniezdeniach, ale lietajúce osoby sa môžu vyskytnúť aj počas obdobia hniezdenia. Známe lety do Estónska (Leibak, Lillerht, Vero-mann, 1994). V Rusku boli v mnohých regiónoch nachádzajúcich sa ďaleko severne od hniezdenia - z oblasti Pskov (Fetisov, 1998, Fetisov, Ivanov, 2003) a regiónu Leningrad - zaznamenané strašidelné biele volavky. (Malchevský, Puškinský, 1983, Kovalev, 2001) do Kamčatky (Lobkov, 1997). Na sever môžu vtáky preniknúť do arktického kruhu. Najviac severné nálezy tulákov sú biele volavky - jazero. Lacha v okrese Kargopol v regióne Arkhangelsk (Andreev, 2004), str. Pechora v Komi (Neufeld, Teplov, 2000), v blízkosti mesta Salekhard (Azarov, 1996), Beringovsky okres Chukotka.

Na západnej Ukrajine sa od konca sedemdesiatych rokov zjavne častejšie vyskytujú antény bielych heronov. (Gore-ban, Flade, 2000). V Lotyšsku v deväťdesiatych rokoch V rokoch 2000 sa zaznamenali iba jednotlivé ojedinelé prípady lietania, v roku 2000 bolo spočítaných 13 vtákov a v nasledujúcich troch rokoch už boli zaznamenané desiatky jedincov. V roku 2004 tu bolo zaregistrovaných 342 vtákov, z ktorých väčšina bola v druhej polovici leta (Celmis, 2004) .Na zvýšenie frekvencie stretávania sťahovavých vtákov sa pozoruje aj v mnohých regiónoch Ruska (Lobkov, 1997, Priklonsky a ďalší, 1998, Rakhimov, Ulengov, 2003).

V Zap. V Európe z času na čas v zime zaregistrujú antény veľkých bielych volaviek s červenými nohami a čiernym zobákom. Predpokladá sa, že to môže byť E. modesta. Keďže vizuálne pozorovania neumožňujú jednoznačne posúdiť ich druhy, takéto stretnutia patria do skupiny "modesta-type". Na východe boli takéto vtáky. Europe. Takže O. A. Formanyuk (osobná komunikácia) 6. novembra 2005 v dolnej časti ústia ústia Tiligulského v oblasti Odessa. v skupine veľkých bielych volaviek pozoroval jedného jedinca s červenými nohami a čiernym zobákom.

Podľa vyzváňania migračné modely nie sú pre rôzne populácie rovnaké. Veľké egrety z oblasti Azovského mora migrujú na juhozápade cez Balkán a Sicíliu a na juhovýchode cez Zap. Zakaukazsko a Malá Ázia. Volavky z Manychu čiastočne odletia cez Ciscaucasiu do oblasti Kaspického mora a Iránu (Sapetin, 1978). Fenológia. Veľká biela vetva patrí k skorým príchodom druhov. Prvé vtáky sa môžu objaviť, aj keď sú nádrže pokryté ľadom, ale vo všeobecnosti je prílet pomerne natiahnutý. Na východe. Európa, je registrovaná od konca februára do prvej polovice apríla. V južných regiónoch sa prvé osoby môžu zaregistrovať skôr.

Takže na Lejazyckých ostrovoch v roku 2003 bol príchod zaznamenaný 7. februára (Kostin, Tarina, 2004). V roku 1958 sa na Manychu stretli prvé volavky 18. februára (Oleinikov, Goncharov, 1967). Priemerný čas príchodu v rôznych regiónoch klesá v marci - v prvom desaťročí v apríli. Odchýlka od priemerných dátumov je zvyčajne 11-14 dní (tabuľka 26). Pri pohybe severu a hlboko do kontinentu sa čas príchodu posunie na neskoršie. Takže v regióne Saratov. Egrety prichádzajú až v prvej polovici apríla (Zavyalov et al., 2005). V južnej časti Bieloruska sú prvé vtáky zaznamenané koncom marca - začiatkom apríla, najskoršia registrácia je 6. marca 2002 (Abramchuk, Abramchuk, 2005). V delte Volga sa prvé vtáky objavujú koncom februára, v niektorých rokoch ešte skôr. V prvom desaťročí v marci je intenzívny let kŕdľov až 200 jedincov (Lugovoy, 1963). Podľa pripomienok E.P. Spangenberga (1951) sa počet sluhov v Lankaran začína zvyšovať od konca februára, intenzívna pasáž začína v marci a končí koncom tohto mesiaca.

Alice Rubrika Foto | Dátum 03-10-2011

| Rubrika Foto | Dátum 03-10-2011

Veľká biela volavka je prekvapivo krásny a elegantný vták. Žije v Európe, Ázii, Severnej a Južnej Amerike, Austrálii a Novom Zélande.

Veľká biely vajcia je pomerne veľký vták s výškou 94-104 cm, rozpätie krídel 130-145 cm, hmotnosť dospelých nie je vôbec veľká - asi 1 kg.

Snehovo biele perie, dlhý tvar krku, tmavo šedé labky a dlhý žltý zobák sú vizitkami bielych volaviek a odlišujú sa od ostatných volaviek. Po jesennom molte sa mení perie vtákov: mužov a samíc sa objavujú dlhé biele perie v hornej časti tela, ktoré sa počas obdobia párenia zmenia na ihlovité pokračovanie chvosta.

Medzi biotopy veľkej bielej volavky patria brehy rôznych vodných útvarov: morské pobrežie, močaristé nížiny, záplavové oblasti a rieky, čerstvé a soľné jazerá, mangrovy. Navyše, tieto volavky možno vidieť v poľnohospodárskej pôde, na otvorených poliach.

Vták sa pohybuje veľmi hladko a krajne nad zemou a ťahá krk. Šiesty cervikálny volavka je navrhnutý tak, aby vták mohol rýchlo rozšíriť krk alebo ho nakresliť do seba.

Skutočné potešenie sledovať let týchto vtákov, pomalé a elegantné. Rýchlosť letov sa pohybuje v rozsahu - 28-50 m / s.

Vták sa živí rybami, žabami, plazy a hmyzom, loví v plytkej vode alebo pozdĺž vodnej hrany. Len príležitostne prenasleduje korisť a dáva prednosť tomu, aby sa obed dostal k sebe.

Veľká biela volavka hniezda v kolóniách, neďaleko vodných útvarov, charakterizuje to sezónna monogamia, to znamená, že páry sú vytvorené pre jednu párovú sezónu. Existujú však prípady zlúčenia párov.

Krájanie počas obdobia párenia je zložitý proces sprevádzaný rituálnymi tancami.

Hniezdo veľkých bielych volaviek je masívna hromada palíc a vetvičiek. Muž spravidla nájde stavebný materiál a žena si z neho umiestni hniezdo.

Žena tvorí až päť vajíčok, ale prežiť len málo mláďat. Faktom je, že volavky sú pomerne agresívne mláďatá, väčšie z nich často zabíjajú svojich malých bratov a sestry a bojujú za prístup k kŕmeniu.

V súčasnosti veľká biela volavka nie je vystavená vyhynutiu. Hoci bol čas, keď bol vták ohrozený. Koncom devätnásteho storočia sa na ozdobenie dámskych klobúkov používali krásne perie.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org