Vtáctvo

Dravý vták bez strachu - Shrike

Pin
Send
Share
Send
Send


Spoločný šedý štít má povesť pustovníka, pretože stretnutie s ním je veľkou raritou. Aby ste si všimli tohto peria, potrebujete trpezlivosť a pozorovanie. Keďže sa však vták vyhýba okoliu s človekom, je možné ho vidieť len na okraji lesa, na okraji močiarov, na vrcholoch kríkov a na vysokých stromoch. Ak počujete pieseň pripomínajúcu hlas strapca, možno je to šedý škriatok.

Červená kniha bola doplnená o tento vzácny vták, pretože počet druhov je veľmi malý. Dostala 3 kategórie. Na uloženie tohto poddruhu je potrebné starostlivé ošetrenie lesných bažin a starých lesov.

Popis Shrike

Tento druh vtákov patrí veľkým vtákom. Veľkosť tela - priemer 26 cm Hmotnosť vtáka - asi 70 gramov. Farba škrabka je svetlá, chrbát je šedohnedý a brucho je biele. Na prsníku je obrázok. Stupňovité predĺžené chvosty a krídla sú čierne. Na okraji chvostového peria - biely okraj. Taktiež priečna svetelná páska prebieha pozdĺž krídel. Hlava je tiež zdobená pruhmi - čierna "maska" sa tiahne od zobáka cez oko. Pretože tento vták je predátor, bol "odmenený" hákovaným zobákom. Ženské a mužské farby sa nelíšia. Môžete si všimnúť rozdiel v ich veľkosti, "chlapci" sú o niečo väčšie.

Keď na pobočke sedí šedý škriatok, jeho chvost klesne nadol alebo vystupuje von. Let tohto vtáka je zvlnený.

habitat

Napriek tomu, že počet týchto vtákov je malý, ich lokalita je veľmi široká. Škriatka šedá v malom množstve obýva celú Európu, významné územie Ruska, severnej Afriky. Okrem toho sa vták usadil v niektorých oblastiach južnej Ázie až po východnú líniu Indie. Je tiež pernatý, preniká cez Chukotku, zastaví sa v blízkosti lesov USA a Kanady.

Tento typ vtáka dáva prednosť žiť na otvorených miestach. Napriek tomu Shrike zvládne horské oblasti, taigu a tundru. Možno poznamenať, že bližšie k juhu je tento vták kočovný a predstavitelia severných zón letí na zimovanie.

Hlas vtákov

Gray Shrike vytvára zvuky, ktoré sa podobajú skladbám skladieb. Jeho hlas je krutý. Pieseň nie je melodická, pozostáva zo skrútených nízkych pískacích zvukov alebo z bzučiacich triliek. Ale vo svojom repertoári môžu byť počuť aj iné vtáky. S vekom muži zhromažďujú repertoár a ich skladby sa stávajú umeleckými a rozmanitými.

Tiež s pomocou zvukov prerezávajú informácie. Napríklad v prípade nebezpečenstva vydávajú časté kontroly šekom. Zreteľné spev sa líšia v období manželstva.

Shrike šedá je odvážny dravec, preto sa živí tým, čo zachytilo. Veľké hmyz, ako sú kobylky, veľké brouky, vážky atď., Môžu byť zahrnuté do stravy. Ale vták tiež loví malé stavovce, pretože v severných oblastiach je veľmi málo hmyzu. Shrike ochotne chytil jašterice a malé obojživelníky. Navyše miluje hlodavce, ako napríklad voles, rehabky, myši, krtky a jedia malé vtáky (vrabce, žabky, prsia).

Keď je korisť ulovený, burjeci ju okamžite jedia. Vták nevytvára rezervy, hoci ak je množstvo potravy, môže vyschnúť korisť tak, že ju zavesí na ihlu z akácie a stavovca a nechá ju v vidliciach vetví. Treba však poznamenať, že nie všetky šedé štíty sú náchylné k takémuto správaniu.

Pestovanie hniezdenia

Vzhľadom k tomu, šedivý Shrike je veľký vták, jeho hniezdo je tiež veľké. Zvyčajne je takýto dom postavený len ženou. Samce sú veľmi zriedkavé. Ak chcete vytvoriť hniezdo, vyberte príslušnú vetvu. Často ide o hrubý proces kríkov alebo stromov. Aj dom je možné namontovať na samotnom telese. Hniezdo je nízke, od 1 do 2,5 metra. Má dve vrstvy. Vonkajšia strana je tkaná tenkými vetvami z kríkov a stromov a tiež tu sú tkané suché trávy. Charakteristickým rysom hríbovitého hniezda sú časti vetví so zelenými listami.

Vnútorná strana je vyrobená z mäkšieho materiálu. Zásobník sa tak šíri vlnou, tenkými listami trávy a veľkým množstvom peria, aj keď v niektorých hniezdach nemusí byť žiadna.

Doba hniezdenia sa líši v rôznych oblastiach. Môže ísť o apríl alebo máj a v severných častiach je jún. Ukladanie tresiek pozostáva zo 4-6 vajec s bielo-zeleným odtieňom a hnedými škvrnami. Samica hlavne inkubuje potomstvo a otca iba príležitostne nahradí matku.

Shrike šedá zostáva pri pokladaní až na 15 dní. V týchto dvoch týždňoch muž neletí ďaleko od rodiny. Obaja rodičia kŕmia vyliahnuté potomstvo. Muž a žena sa starajú o mladých asi 20 dní. V tejto chvíli sú kurčatá pripravené na lietanie. Ale je zaujímavé, že niekedy ešte predtým, ako sa deti naučia dobre lietať, už odletú z hniezda. Až do odchodu rodičov starostlivosť o potomstvo. Pár môže kŕmiť svoje kurčatá na dlhú dobu.

Chrobáky a chrobáky sú zahrnuté v strave mladých a vo výnimočných prípadoch dostanú larvy a húsenice.

Ďalšie podrobnosti a zaujímavé informácie o Gray Shrikes

Shrike je mazaný vták s kousavou postavou. Takže, rád dráždi malých sokolov a jastrabov. Všímajúc si nepriateľa, šikovná líška stúpa na vrchol borovice a začína spievať nedbalo. Dravca ho spozoruje a vrhá sa na útok, ale škriek sa skrýva v hustých húštinách.

Tento vták dokáže prenasledovať všetky vtáky, ktoré sú väčšie ako to. Je zvedavé, ako to robí shriek. Za to zámerne kazí lov všetkých predátorov, pernatých a spoločných zvierat. Upozornil obeť so zvukom, že sa k nej blíži lovec a zostane na jeho území jediným majiteľom.

shrikes

Rodina Shrike - Laniidae ... V týchto vtákoch sa kombinujú rysy cestujúcich a dravých vtákov. Veľkosť škrabka malá: veľkosť 15-30 cm, hmotnosť 20-120.

Zahŕňajú až 69 druhov patriacich do 9-12 rokov. Rôzne taxonomisti vystupujú z 2 až 4 rodín. Shrikes žijú v Eurázii, v Afrike, kde ich najväčšia rozmanitosť a v Severnej Amerike.

Shrike vták hustá stavba. Ich silný a bočne stlačený zobák je mierne kratší ako hlava a končí háčikom zakriveným nadol. Týmto, rovnako ako prítomnosť preapical zuba mandibula štíra sú podobné sokolov. V rohoch úst majú dobre vyvinuté citlivé steny. Pomáhajú zachytiť pohyblivý hmyz. Chvost je dlhý, stupňovitý, niekedy zaoblený. Farba je rôzna, ale severné druhy nie sú jasné, vrátane odtieňov šedej, hnedej a bielej. Tropické štíty sú niekedy veľmi pestré. Muži sú o niečo väčší ako ženy a niektoré druhy sú živšie farbené. Muži a ženy spievajú. Posledná skladba je jednoduchšia.

Bratři obývajú rôzne krajiny s kríkmi v horách aj na rovinách. Hniezda v tvare pohára sú postavené oboma partnermi a posilňujú ich v rozkroku vetví v rôznych výškach, hlavne v hustých kríkoch. Murivo sa skladá zo 4-6 pestovaných vajíčok, ktoré inkubujú oboch partnerov alebo jednu ženu, ale muž ju kŕmi. Doba inkubácie 14 - 16 dní. Obaja rodičia živia mláďatá. Po 2 - 2,5 týždni kurčatá opúšťajú hniezdo a kŕmia rodičmi ďalšie dva týždne. Po získaní nezávislosti sa rozmnoženie rozpadne a útočníci idú do osamelého životného štýlu.

D. Kaigorodov píše: "Predátorské inštinkty sú veľmi vyvinuté. Títo vtáci chytia a zabíjajú svoju korisť, zdá sa, aj keď sú úplne kŕmené. " Zuby obyčajne kŕmia veľkým hmyzom, zachytávajúc ich z ich biskupov - suchou vetvou alebo telegrafnými drôtmi. Ich obeťami sú motýle, chrobáky, kobylky, vážky av prípade myší, vajíčok a mladých vtákov malých vtákov, jašterice. Shrikes vyrážajú veľkú korisť na trn alebo ostrý uzol a potom ju roztrhnu. Často sa ukladajú pripútaný hmyz a malé stavovce na perách rezervy.

Pokiaľ ide o pieseň, treba poznamenať, že štíty sú jemné mockingbirds. Preto sú niektoré milovníci spievania vtáctva doma. Tu je to, ako A. Brem charakterizuje Shrike: "Na najvyšších vetvách stromov stojacich samých medzi poliami, na prominentných vetvách kríkov, na stĺpoch, hromadách, hraničných stĺpoch a na iných vysokých miestach často vidíte sediaceho vtáka hrdého ako sokol, pozorný ako orol a nepokojný, ako flycatcher. Na jar sa zvykne počuť, že spieva dosť dlhú pieseň a ak ju pozorne počúvate, môžete vidieť, že je v skutočnosti len zmesou rôznych zvukov iných ľudí, ktoré vták počul spevákov, ktorí žijú okolo nej a opakujú sa tým zábavným spôsobom. Celá tkanina skladby, ktorú tkne len málo, je taká príjemná a atraktívna, že môžete počúvať cheat s potešením. "

Na pôvod slova "Shrike" existuje niekoľko verzií. Jedno zo starých mien končí číslom "d", takže slovo sa skladá z dvoch koreňov, ktoré dávajú slová - štyridsať libier. Profesor D. Kaigorodov s touto verziou argumentuje. Tvrdí, že tento vták sa podobá na trosku. "Pokiaľ ide o koniec" put ", je pravdepodobne pridaný ako charakteristický imitatívny spev týchto vtákov, ktoré vo svojich piesňach zamieňajú hlasy iných pernatých domácich miláčikov," hovorí tento autor. KNKartashev vo svojej knihe Systematica vtákov naznačuje vlastníctvo Shrike mockingbirds "splietanie väzieb s štyridsiatimi vtákmi", to znamená napodobňovať ich hlasy a tým zavádzať ľudí a dokonca aj samotných vtákov, aby boli klamali.

V našej krajine je 9 druhov štrkov, Z nich najznámejšie Shrike(Lanins cristatus)obývajúc väčšinu krajiny, s výnimkou zóny tundry. Je malý, o niečo väčší ako vrabec. U mužov žijúcich v Európe a západnej Sibíri je horná časť hlavy a krku šedá, chrbát je gaštan, a chvost, krídla a široké pásmo prechádzajúce cez oko do ucha sú čierne. Spodná časť karosérie a extrémne biele riadenie V prípade vtákov, žijúcich na východe, je čierne perie nahradené hlinkou hnedou, pás, ktorý prechádza cez panvu, je hnedý. Samice sú hnedohnedé hore, špinavobiele zhora s tmavým šupinatým vzorom.

V údoliach rieky, na okraji lesa, v záhradách a parkoch, to znamená všade tam, kde sú kríky alebo jednotlivé hrubé kríky. V nich, vtáky a usporiadať svoje hniezda. Prítomnosť con môže byť okamžite zistená. Jeden vták z páru, zvyčajne muž, sedí na prominentnom mieste. Keď sa priblížite k pozorovateľskému hniezde, vydáva zvuky, ktoré pripomínajú ostrú kontrolu alebo hlasný chjaa-chyaa.

Zhulans sa najčastejšie vyskytujú medzi vtáčikmi, sú celkom dobrými mockingbirds. Niekedy v bunkách obsahujú Grey Shrike(Lanins excubitor), veľký biely-šedý vták, menej často iný druh. V R.L. Boehme žil niekoľko rokov dlho-sledoval Shrike, alebo Shah(Lanins schach)ktorý má ostrý a praskajúci hlas.

Shrike sa veľmi rýchlo stane krotiť a vezme si jedlo priamo z rúk. Vzhľadom na ich predátorskú povahu, ktorá je nebezpečná pre ostatné vtáky, tieto vtáky by mali byť držané v klietkach samostatne. Spomínam si na prípad, ktorý povedal entomológovi G. Laferovi, ale veľkému milovníkovi vtákov. Chytil za seba spievajúcich vtákov počas jarného obdobia. Stalo sa to na juhu Primorského Kraia. Manna vták, ktorý mal, bol dubrovník z ovsených vločiek. Tento vták bol zmrzačený, mal len jednu labku a jedno zdravé oko. Pravdepodobne táto funkcia a priťahuje pozornosť migranta lastovička. Len čo sa ten lovec zmocnil, julan pristál až k klietke a cez mriežku chytil nešťastného Dubrovníka na hlave s jeho zobákom. Lafer si uvedomil, že Dubrovník už bol pre neho stratený, a potom pokryl ropucha so sieťou. Tento vták žil vo svojom byte už dlhú dobu, potešený svojimi rôznymi piesňami.

Vladimir Ostapenko. "Vtáky vo vašom dome." Moskva, "Ariadia", 1996

"Warbler" a "pernatý dravec" sú pre nás rôzne póly sveta vtákov. Predstaviť si, že jačmeňské lúpežnice sú tak ťažké ako trúbky v telo obete. Ale evolúcia sa nestará o naše stereotypy.

Shrike šedá alebo veľká
Lanius excubitor

Typ - akord
Trieda - vtáky
Odpojenie - tvar okoloidúci
Rodina - Shrike
Rod - Shrike

Dĺžka tela je 23-38 cm (s chvostom), rozpätie krídiel je 35-39 cm, hmotnosť je 60-80 g. Neexistuje prakticky žiadny sexuálny dimorfizmus (rozdiel v farbe a štruktúre tela).

Obýva obrovské územia v Eurázii a Severnej Amerike, zhruba medzi 50. a 66.-71. Paralelami. Vytvára množstvo poddruhov. Populácie Pyrenejského polostrova, severnej Afriky a ázijských púští boli predtým považované za poddruh šedého škriatka, pretože v spoločných priestoroch sa tieto formy pravidelne prekračovali. V poslednej dobe takéto hybridy neboli pozorované a odborníci izolovali púštny výkrik do nezávislého druhu Lanius meridionalis, ktorého evolučná formácia skončila doslova pred našimi očami.

Šedý škriatok je uvedený v Červenej knihe Ruskej federácie, ale vo všeobecnosti stav druhu nespôsobuje obavy.

Počas letného dňa sa piesková vták šíri po lúke alebo malom háji. Krátke melodické trilky a pípané píšťaly sa v ňom striedajú s bzučaním a chrastítkom a to všetko je osolené kolenami z piesní rôznych vtákov. Ak sa pozriete bližšie, môžete vidieť speváka na nejakom jedinom stromu - pomerne veľký vták (s veľkosťou drozdov) s charakteristickou takmer vertikálnou polohou tela. Sedí takmer nehybne a cez ďalekohľady ju možno vidieť úplne podrobne: tmavošedá chrbát, svetlošedá hrudník, čierna s bielymi krídlami a chvostom, čiernou pruhovanou maskou na hlave.

Ak to nie je veľkosť, škriek môže byť zmätený s bullfinch samica, ale jeho zobák je silný, závislý, ako jastrab, ktorý výrečne svedčí o povolaní tohto vtáka. Šedý škriatok prešiel na ceste z hmyzožravosti až k predátorovi, možno aj ďalej ako všetci jeho príbuzní. Hlavná časť jeho koristi je tvorená malými stavovcami: žabami, jašterami, hlodavcami a vtákmi, hoci aj veľkým hmyzom (veľkými chrobákmi, kobylky atď. Skromná veľkosť škriatka slúži ako druh prekážky pre neho - malé vtáky ho nevnímajú ako dravca. Môže kľudne pristáť uprostred stáda vrabcov s odpočinkom, pomaly si vyberie obeť a až kým sa na ňu nepohne, nebudú mať podozrenie, že medzi nimi je nepriateľ. Jeho obľúbená poľovnícka taktika sedí vysoko na strome nad lúkou alebo poľom a hľadá korisť. Keď je cieľ zvolený, predbieha ho krátkym, takmer vertikálnym hodom, a ak to chýba, alebo keď má obeť čas, aby sa vyhli, škriatok beží po zeme.

Avšak, vtáky, ktoré sleduje a vzduchom - v krátkej vzdialenosti bez námahy dobieha s vrabec alebo vták. Hazardné hry pre Shrikeho lovca - aj keď sa strašný vták v zúfalstve ponáhľa k blízkej osobe, šedý predátor ho môže chytiť takmer z jeho rúk. Tam sú prípady, kedy škriek, ktorý je pokrytý sieťou pascí, pokračoval trápiť vták s nadšením už v zajazdi. Shrike zabije zachytenú korisť a nesie ju v drápoch (rovnako ako veľký predátor) do jedného zo svojich "kŕmnych stolov" - miest, ktoré sú určené na rezanie a pohlcovanie potravy. Najčastejšie takéto miesto je bush alebo strom s veľkými trnkami alebo početnými a silnými krátkymi klincami. Predátor strúha svoju korisť na trn alebo uzol (niekedy sa kliní v vidlicu) a pokračuje v plánovanom rezaní. Takže všetci členovia rodu Shrike konajú a práve preto dostali svoje generické meno Lanius - "mäsiar". Čo dáva štrajku tento "proprietárny" spôsob manipulácie s hrou je, že vedci nemajú v tejto veci spoločný názor. Pravdepodobne predátor šetrí prebytočnú hru na deštivý deň. V skutočnosti, ak je jedlo nedostatočné, potom len úplne oškrabaná pokožka zostáva z dolu umiestneného na trní, zatiaľ čo v bohatej držbe škriatku majetky sú ozdobené celou zbierkou nejednutých alebo úplne nedotknutých trofejí.

Podľa inej verzie takáto fixácia kože uľahčuje jej vystrihnutie - malý, ľahký predátor a v skutočnosti nie je ľahké roztrhnúť silnú kožu dudlíka alebo odtrhnúť žabú nohu. A nedotknuté obete, ktoré sú nasekané na trní, sú náklady na predátorský inštinkt: mnohí predátori zabíjajú viac hry, než môžu jesť. Možno, že "dary" visiace na vetvách sú určitým druhom vizuálnych pomôcok, podľa ktorých sa pestované kurčatá učia pravidlá života dospelých vtákov. Každopádne visiace korisť na uzloch nemožno považovať za "behaviorálny rudiment", zbytočný rituál, ktorý už dávno stratil svoj adaptačný význam a pretrvával vo vrodenom správaní vtáka len v dôsledku konzervatívnosti genómu. Zakladateľ etológie, Konrad Lorenz, ktorý študoval túto problematiku konkrétne, zistil, že po narodení mal výtržník len túžbu stlačiť korisť proti vyčnievajúcej suke. Искусству накалывания трофеев молодые птицы довольно долго учатся, постепенно приобретая мастерство и вырабатывая собственные ухватки, точно так же, как они осваивают приемы охоты или строительства гнезда.

Ни размерами, ни окраской самцы серого сорокопута почти не отличаются от самок. Уже по одному этому можно догадаться, что в выращивании потомства участвуют оба родителя. Так оно и есть, хотя роли супругов в этом процессе заметно различаются. Право выбора места для гнезда принадлежит самцу — владельцу охотничьего участка. Zvyčajne je v hĺbke koruny vytvorený dostatočne hustý (alebo dokonca lepší) trnitý strom, na kmeň alebo na vidličku s hrubými konármi vo výške nie menšej ako jeden meter. Počas manželstva môže muž dokonca položiť symbolickú "prvú tehlú" v budúcom domove - niekoľkých pobočkách. Ale ak žena prijala toto pozvanie, skoro neumožňuje mužovi ďalšiu výstavbu a vybaví hniezdo sama, pretože strávi takmer celú dobu 14 dní v ňom. Z vetvičiek a stoniek žena nesie hrubostenný kôš a zvnútra ju napája jemnými listami trávy, vlny (to sa deje na jar, počas hromadného rozmnožovania zvierat) a peria. Krídelní architekti často väzia mladé výhonky so zelenými listami do vonkajšej vrstvy, možno pre krásu alebo možno pre prestrojenie.

Zvyčajne trvá asi 15 dní od ukladania vajec po vyliahnutie potomkov, pričom samica hlavne sedí na vajciach. Muž sa zaoberá ochranou miesta a získavaním jedla pre seba a svoju priateľku a len príležitostne ho nahradí na hniezde. Po objavení sa mláďat sa samica vráti k aktívnemu rybolovu a nesie jedlo spolu so svojím manželom. Po 18 až 20 dňoch mláďatá získavajú schopnosť lietať a opustiť hniezdo. V strednom Rusku to klesá začiatkom júna. Avšak celé leto a jeseň sa rodina naďalej držia spolu a rodičia príležitostne kŕmia mladých.

Ako priateľské sú štrajky v rodine, rovnako ako sú nepriateľské a agresívne voči všetkým ostatným tvorom. Druhá časť slova "shrike" sa vracia k slovanskému slovu "puditi" - "drive", v ukrajinčine sa tento vták nazýva "fortyogin", teda štyridsaťštyri. A to je pravda: strážca sa snaží zbaviť nielen svojich kongenerov, ale všetkých vtákov väčších ako sám o sebe (považuje menšie za potenciálnu korisť). Radosť zkazí na súťažiacich - štyroch nohových a pernatých predátorov, ktorí oznamujú všetkým svojmu vzhľadu (latinský názov šedivého škriatkového výkvetníka znamená "strážca", "strážca"), z čistého vzrušenia sova, ktorá na ňom odpoledne spočíva. Malý dravec sa odváža dokonca dráždiť jastory a malé sokolky - taká zábava je smrteľná, ale Shrians sa nikdy nezastaví.

Ako sa zima blíži, štíty zo severnej časti radu (a tento vták sa rozprestiera do arktického kruhu a na niektorých miestach ďalej) lietajú na juh, ale nie na trópy, ale bližšie k malým zasneženým stepiám. Ich viac južných kmeňov je obmedzený len na malé migrácie. Predpokladá sa, že sivé (alebo veľké) zhromaždenia, ktoré hniezdia tu, sú presunuté na juh na zimu a ich príbuzní zo severnej populácie prichádzajú k nám. Treba však poznamenať, že zimovanie šedých škriatkov bolo opakovane zaznamenávané aj v biosférickej rezervácii Kronotsky v Kamčatke, známej pre svoje gejzíry, na sever od ktorého by sa tieto vtáky nemali vôbec nachádzať. Zdá sa, že v každej populácii existujú oddelené osoby, ktoré vôbec nezmiznú a zostávajú na ich bežných miestach.

Zdá sa to neuveriteľné, že tento prísne mäsožravý vták dokáže prežiť dlhú zimu: zo všetkých svojich obvyklých objektov lovu v tejto dobe zostávajú iba hlodavce, takmer nedostupné pod silnou vrstvou snehu a niekoľko druhov hibernácií malých vtákov.

Avšak posudzujúc vzhľad a správanie zimujúcich šedých štrajkov sa cítia skvelo: evidentne nie sú hladní a nie chudobní a ich manželská pieseň je počuť aj v polovici januára.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org