Zver

Fretka obyčajná (les)

V článku sa budem pozrieť na exteriér, charakter, návyky a spôsob života lesnej fretky a ukázať, ako to vyzerá. To je tiež nazývané čierny polecat. Poviem vám o obyvateľoch, lokalitách, reprodukcii a spôsoboch kŕmenia týchto zvierat. Vymenujte prirodzených nepriateľov fretiek. Dovoľte mi vysvetliť, prečo sú fretky uvedené v Červenej knihe a ako sú chránené.

Popis a charakteristika fretky lesnej

Lesné fretky majú pružné, predĺžené a príliš veľké telo. Kvôli krátkym a hrubým labkám s piatimi prstami a ostrými drápami sú charakteristické vonkajšou disproporcionálnosťou.

V priemere je dĺžka tela 40 cm u žien a približne 50 cm u mužov. Váha fretiek sa tiež líši podľa pohlavia: u mužov - 1000-1700 gramov, u žien - 650-950 gramov.

Čierny Koryám sa vyznačuje pretiahnutým krkom, čistou oválnou hlavou s predĺženou papuľou, mierne sploštenou bližšie k nosu. Na ich "tvári" je charakteristický vzor, ​​ktorý vyzerá ako čierna maska ​​a biely nos. Na hlave tiež našiel miesto pre seba malé uši široké na základni. Oči sú tiež malé, pripomínajúce hnedé perly.

Celkový počet zubov v fretky - 28-30 kusov, z toho:

  • 4 psie (pár pre každú čeľusť),
  • Rezáky 12-14,
  • 12 premolárov

Tieto zvieratá majú dlhú (až 6 cm) lesklú hnedú kožušinovo-čiernu farbu, ktorá má tmavšiu a nasýtenú farbu v oblasti labiek, chvosta, chrbta a papule. Najviac majestátnou časťou polecatu je veľký a hustý chvost. Jeho dĺžka u dospelého človeka môže byť od 8 do 18 cm.

Dĺžka tela je v priemere 40 cm u žien a približne 50 cm u mužov.

Vedľa chvosta šelmy sú špeciálne žľazy, ktoré v prípade nebezpečenstva vyžarujú horúce žieravé tajomstvo.

Vo voľnej prírode je ich dĺžka života pomerne nízka - asi 3-4 roky.

Živočíšny biotop

Habitát týchto zvierat sa rozšíril po celej Eurázii a severozápadnej časti Afriky. Môžu sa nachádzať v Rusku, na Ukrajine, v Číne, Anglicku a ďalších krajinách.

Pred nejakým časom boli na Nový Zéland privedené čierne drobnosti, aby sa znížila populácia potkanov a myší. V dôsledku toho sa fretky usadili tam a úspešne sa rozšírili.

Z názvu je jasné, že lesná zóna je dominantným miestom na bývanie v troji. Môžete sa s nimi stretnúť:

Taktiež sa Hori radšej nachádzajú v blízkosti vodných telies: jazerá, rieky a močiare.

Zvieratá sú veľmi pripevnené k miestu, ktoré je určené na bývanie, pretože sú usadené. Nie sú prijateľné silné taiga a otvorený terén. V extrémnych prípadoch sa môžu usadiť blízko k ľuďom.

Zvieratá sú veľmi pripevnené k miestu, ktoré je určené na bývanie, pretože sú usadené.

Životný štýl a výživa

Vo väčšine prípadov zaberajú nork zajaca, jazvec alebo líšku, menej často kopajú samy.

Lesná fretka začína svoju lovu bližšie k noci. Počas denného svetla mu môže spôsobiť nebezpečenstvo alebo silný hladomor, aby sa dostal z otvoru.

U týchto zvierat je rastlinná strava nedostatočne trávená, čo súvisí s nízkou hladinou amylázy v tele. Každodenné jedlo pre nich je hlodavec (myši, voles, krtci, škrečky a nutria). Tiež nie sú odporní k jedlu voľne žijúcich vtákov, gophers, ropucha, hady, ryby, jašterice a zajace.

Kľúčovým spôsobom, ako loviť fretky, je obeť obeť v noci pri vchode do prístrešia. Niekedy musia tiež behať a chytiť večeru. Často hladu spôsobuje, že zvieratá jesť potravinový odpad a mrkvu.

Často sú fretky škodlivé pre poľnohospodárov. V noci sa dusia kurčatá a kŕmia ich vajíčkami. Avšak na tom istom mieste sú prospešné - zničí hlodavce, ropuchy, hady a veľký hmyz (kobylky).

Charakter a návyky

U samcov je územie rozložené na približne 2,5 hektára, zatiaľ čo u žien je dvakrát menšie a často susedia s územím svojho muža. Ak chcete naznačiť ich majetok okolo obvodu, dali do neho zápachové značky.

Počas boja s nepriateľom (aj keď prekoná fretka vo veľkosti a sile), statočne odmieta. Tak isto robí so svojimi obeťami. Napríklad, ak fretka napadne hniezdo, potom, keď bude úplne spokojný s jedným vtákom, rozdrví všetky ostatné.

Drevené polety vedú osamelý životný štýl. Komunikuje s príbuznými a ďalšími zástupcami svojho druhu až na jar počas párenia.

Komunikuje s príbuznými a ďalšími zástupcami svojho druhu až na jar počas párenia.

Reprodukcia a starostlivosť o potomstvo

Myšlienky o pokračovaní druhov na týchto zvieratách vznikli od začiatku apríla do konca mája.

V tehotenstve ženského čierneho piktára trvá 1,5 mesiaca. V dôsledku toho sa narodí 4-6 mláďat. O mesiac neskôr začnú vidieť a po celý čas jedia materské mlieko. Kŕmenie pevných potravín u dojčiat začína o 2,5 týždňa, s mäsom - od 4 týždňov, a po 7 - 8 týždňoch už môžu loviť na vlastnú päsť.

Pod starostlivosťou matky sú deti až do neskorej jesene a niekedy až do jari. Snaží sa chrániť pred nebezpečenstvom a starať sa o ne.

Les hori milujú vodu a vedia plávať. A často sa khori stretáva so zástupcom svojej rodiny - norkom. Na ktoré pravidelne dochádza. Potomkovia takýchto "sobášov" sa nazývajú "honorári".

Červená kniha a bezpečnosť

Vzhľadom na pretekanie cennej kožušiny a urbanizácie je hlavným nepriateľom týchto zvierat človek. Veľkosť populácie sa výrazne znížila po príchode módnych kožušinových výrobkov z tohto zvieraťa. Situácia sa však postupne mení. Čierna fretka priniesla červenú knihu.

Čierna fretka - cenná dekorácia našej prírody a fauny. A aby toto nádherné zviera vždy zostalo na Zemi, musíme prehodnotiť naše názory na lásku kožušinových výrobkov.

Vzhľad čiernej fretky

Fretka má vzhľad, ktorý je typický pre všetkých členov rodiny mustelidov: drevené telo s krátkymi končatinami, na koncoch ktorých sú dlhé pazúry.

Zviera má veľmi pružné, predĺžené telo. V závislosti od biotopu sa fretky líšia svojou veľkosťou.

Samce majú dĺžku od 35 do 46 cm, ženy sú jeden a pol krát menšie - 29-39 cm, dĺžka chvosta u muža je 12-17 cm, u žien je 29-39 cm.

Fretky - živé malé zvieratá.

Hmotnosť dospelého zvieraťa je od 1 do 1,5 kg. u mužov dosahuje hmotnosť samice 650 až 800 gramov.
Farba fretky srsti v zimnom období je čierna-hnedá s belavým-žltým podsadou, ktorá nie je rovnako umiestnená na rôznych častiach tela - zadné nohy a zadná časť podkladu sú úplne pokryté tmavými ochrannými vlasmi.

Ferret je krk, hruď a brucho sú čierne alebo čierne hnedé a kožušina na jeho labkách je buď čierna alebo čierna s hnedým odtieňom. Farba kožušiny na tvári fretky sa podobá na "masku". Vlasy okolo očí a pozdĺž vrcholu nosa sú hnedé a okolo nich sú biele. Hroty kulatých uší zvieraťa majú biely okraj.

V lete sa kožušina mení na hrubé, krátke a riedke. V teplom období je podsada šedohnedá a niekedy málo vyvinutá.

Pár lesných fretiek.

Správanie lesných ferretov a výživa

Habitát čiernej fretky - lesy, háje, rozptýlené poliami a lúkami. Typickým miestom pre fretku lovu je okraj lesa: na jednej strane voľný priestor potrebný na lov, na druhej strane blízkosť lesa, v ktorom sa má schovať.

Fretky plávajú dobre, ale iní členovia rodiny to robia lepšie, napríklad norky. Čierna fretka používa líšky alebo jazverové diery vľavo, aby urobila den, on sám vykopá dieru veľmi zriedka. Zviera sa môže stať prístreškom v exteriéri, napríklad v stodole, v kúpeľni, ako aj v pivnici alebo drevenej dlahe z dreva.

Často taká blízkosť ľudskej farmy spôsobuje, že fretka napadne domáce zvieratá - rôzne vtáky a králiky. Preto dedinčania často trpia škody a nemajú rád fretky.

Fretky sú vynikajúce micely.

Ale rešpektujú tento malý predátor za vyhubenie myší, ktoré tvoria základ jeho výživy. Vo strave fretky sú tiež hady, ropuchy, žaby, vtáky, malé zajace, veľký hmyz a mrkva. V zime, keď fretky trpia nedostatkom jedla, si všimli, že zničujú včely.

Čierne fretky lovia väčšinou v noci, počas dňa sa z fretkyho otvoru môže dostať len silný hlad. Jeho obľúbené jedlo - rôzne myši ako hlodavci, fretka stráže strážiť v blízkosti nory alebo úlovky na úteku. Keď chytí obeť, zabije ju u krku. Fretky sú agresívni a nedôstojní lovci útočia na korisť, ktorý ich prevyšuje vo veľkosti. Každá čierna fretka žije na svojom území, ale neoznačuje ju a často sa podelí s ostatnými predstaviteľmi druhu svojho pohlavia.

Rodina fretiek na dovolenke.

rozmnožovanie

Chovateľská sezóna fretky začína v apríli až máji. 40-43 dní po nástupe tehotenstva sa narodí potomstvo.

Počet mláďat sa pohybuje od 5 do 10. Sú absolútne malé a bezmocné - vážia iba 10 gramov, 55-70 mm dlhé, slepé a nepočujúce. O týždeň neskôr sa novorodené fretky zakryjú bielou hodvábnou kožušinou, vo veku jedného mesiaca sa farba srsti zmení na šedo-hnedú.

Matka kŕmi deťmi mlieko až 3 týždne a považujú sa za dospelých vo veku 3 mesiacov. Charakteristickou črtou samíc čiernej fretky je ich odhodlanie a odvaha, s ktorou chránia ich potomstvo.

Mladé fretky sa stávajú sexuálne zrelými vo veku jedného.

Pet shopy

Čierny les fretka

Čierna fretka žije v Európe: od atlantického pobrežia na západe po Ural na východe a od južného Nórska a Švédska na severe až po Stredozemné more a na juhu Čierneho mora. Jedná sa o osamelého nočného lovca. Dnes je v mnohých častiach Európy zriedkavé, pretože v dôsledku obnovy pôdy boli mnohé z jej biotopov zničené. Dĺžka tela je 38-46 cm Hmotnosť: 500-1500 g Lesná fretka má dlhé, úzke telo s krátkymi labkami a hustým chvostom. Jeho vlna pozostáva z tmavo hnedej alebo čiernej markýzy, cez ktorú sa objaví mäkká a hustá žltá podsada. Charakteristickou črtou je maska ​​na tvári, ktorá je tvorená širokými bielymi pruhmi, ktoré rozlišujú lesnú fretku od afrického príbuzného. Pri hľadaní koristi sa pod krytom temnoty. Poľovná oblasť muža má rozlohu približne 2 500 ha. Zviera zúrivo chráni svoje hranice pred napadnutými nepriateľmi. Plány samíc sú oveľa menšie a často sa navzájom prekrývajú. Lesná fretka označuje hranice územia s mastnou, nažltnutou látkou, ktorá je vylučovaná análnymi žľazami. To je akýsi "chemický zbraň" zvieraťa v prípade nebezpečenstva.

Zaujímavé fakty

Samce fretky 1,5 krát ťažšie ako samice. Lovia veľkú korisť a malé zvieratá sú ponechané ženám. Z tohto dôvodu sa zvieratá môžu vyhnúť konkurencii krmiva. Mnohé lesné fretky zomierajú pod kolesami auta. Skunk je blízky príbuzný fretky. Má tiež análne žľazy, ktoré tajomstvo tajomstvo s veľmi ostrým zápachom. Je to tak nepríjemné, že môže paralyzovať dychový systém nepriateľa už nejaký čas. V zime sa farba srsti mení od tmavo hnedej až striebornej šedej.

Najbližšími príbuznými sú africké a stepné alebo ľahké fretky. Lesná fretka preferuje vlhké miesta, ale vyskytuje sa v lesných oblastiach vedľa ľudských obydlí. Lovci sa mu nepáčia za závislosť dravca na hydinovom mäse a lesníci oceňujú fretku na lov malých hlodavcov.

Fretka loví potkany, myší hlodavce, králiky, králiky, vtáky, žaby a tiež ropuchy, ktoré nie sú vhodné pre mnoho zvierat, jašterice a hady. Je to malý, ale veľmi nebezpečný predátor. Často zabíja všetkých potomkov svojej obete a jedá len malú časť koristi. Zvyšok sa skrýva v klenbách. Fretka dychtivo robí lupičské útoky na družinu, kde zabíja kurčatá, kým ľudia nepočúvajú. Kŕčovacia sezóna lesných fretiek padá na február až apríl. Lesné fretky sa zvyčajne chovajú len raz ročne. Špeciálny sobášový rituál trvá asi hodinu. Muž počas hry "matchmaking" uhryzne ženu na krk, ale žena trpezlivo trpí takým krutým zaobchádzaním. Tento rituál zvyšuje aktivitu mužských pohlavných orgánov a zabezpečuje úspešné oplodnenie. Na konci párenia sa zvieratá viažu niekoľkokrát. Samica vytvára hniezdo, ktoré je skryté pred očami suchých tráv a mechov. 40-43 dní po párení porodí 5-10 mladých. Iba samica sa stará o deti. V prvých dňoch potom, čo sa narodia mladé ženy, samica opustí hniezdo len krátko, aby mohla jesť a pomôcť. Zvieratá sa nikdy nestrácajú v hniezde, takže zostávajú vždy čisté. Kŕmenie mlieka trvá jeden mesiac, na konci tohto obdobia samica prináša dojčatám malé kusy mäsa, ktoré mladí začnú jesť pred koncom laktácie. Vo veku jedného mesiaca mladí ľudia otvárajú oči a po prvýkrát opúšťajú hniezdo. Po troch mesiacoch sa o seba postarajú, ale stále sú so svojou matkou.

V mnohých častiach Európy sa počet lesných fretiek dramaticky znížil. Predtým bol častým návštevníkom dedín, ale neskôr v dôsledku obnovy pôdy bolo zničených mnoho miest vhodných pre jeho biotop.

vzhľad

Křen je relatívne malé kožušinové zviera. Dĺžka tela muža môže dosiahnuť 50 centimetrov a ženy - 40 centimetrov. V tomto prípade má chvost až 20 centimetrov. Slávna kožušina týchto zvierat má čierne-hnedé tóny, z bokov je maľované v gaštanovej farbe. Nad malými a čiernymi očami týchto zvierat sú žlté a biele škvrny, papuľa má rovnakú farbu.

Čo fretky jedia?

Ako už bolo uvedené vyššie, fretka je typickým predátorom. Nikdy z vlastnej slobodnej vôle nebude jesť zeleninové jedlá. Títo priaznivci netrpezlivo konzumujú krysy a myši, rovnako ako jedovaté zipsy. Je zvláštne, že uhryznutie hadov neškodí týmto zvieratám. Na to, aby mal vydatné a slávne jedlo, fretka musí loviť, ukazujúc nezvyčajnú prehnanosť, vytrvalosť a agilitu.

Ale nie vždy vyššie opísané vlastnosti a zručnosti pracujú s treskami. Niekedy lov nemá nijaké ovocie. Je zvedavé, že zviera nie je o to obzvlášť znepokojené: fretka pokojne pohráva slimáky, kobylky, kradne lahodný med z divých včiel, ponorí sa do nádrží pre ryby. Iba vo výnimočných prípadoch tieto zvieratá idú na trávu, jesť bobule a trávu.

Búrkové kurčatá!

Horus (fotka tohto predátora je uvedená v článku) je skutočná búrka kuracieho chovu a celá vtáčia farma! Neďaleko za ním a ermine, a dokonca lasička. Niet divu, že nájdenie týchto zvierat vo vidieckych oblastiach už prehĺbilo legendy. Navyše títo dravci rodiny Cunha nielenže zničí kurčatá tým, že jedia vajcia, ale tiež päť alebo viac kureniec s nimi cez noc.

Spôsob života

V prírode, dospelá fretka preferuje žiť sám. Tieto zvieratá sú ťažko viditeľné v balení, pretože ich morálka a povaha nikdy neumožnia, aby sa spolu stretli na tom istom území. Zoologisti opisujú otrasné fretky ako zaujímavý fenomén divokej zveri: dvaja muži, ktorí nerozdeľujú územie medzi sebou, sa začínajú navzájom útočiť, odrážajú sa, sústreďujú z bolesti, poškriabaniu a škrteniu (pozri nižšie).

Tehotenstvo má trochey

Tehotenstvo u žien sa vyskytuje až trikrát za rok. V jednom vrhu sa zvyčajne získava až 12 fretky. Mladé mláďatá sa narodili úplne bezbranní a slepí. Žena ich kŕmi mliekom dva týždne. Na konci tohto obdobia začnú mladí jesť zeleninové jedlá a potom - bežné potraviny.

Ako žije ruská lesná fretka?

Čierne alebo lesné výkal je typickým obyvateľom Eurazie. Toto zviera bolo domestikované ľuďmi v Rusku. Táto forma má svoje meno - fretka alebo polemus-albino. Ak hovoríme o genetike tohto zvieraťa, potom tento druh je perfektne a voľne prekrížený a dáva odlišné farebné variácie.

Lesné fretky sú rozšírené v západnej Európe, ale aj tam sa ich lokalita postupne znižuje. Obrovská populácia týchto zvierat je vo Veľkej Británii, väčšine Ruska (s výnimkou Kaukazu), v Severnej Karélii av regióne Dolného Volga. Vedci, ktorí študujú tieto zvieratá, veria, že v poslednom čase sa dokázali usadiť v lesoch Fínska. Okrem toho lesná fretka obýva územia v severozápadnej Afrike.

Niečo o stepných fretkách

Ďalším predstaviteľom tejto rodiny je stepca, alebo biela fretka. Predstavitelia tohto druhu sú najväčšie fretky na našej planéte. Od svojich príbuzných sa vyznačuje vysokým, ale zriedkavým kožuchom. Z tohto dôvodu sa cez vlnu objavuje hrubá, ale ľahká podsada.

V západnej Juhoslávii a v Českej republike, v stepiách, lesných stepiách a polopušiskách Ruska (od Transbaikalie až po stredné Amur), sú fretky stepné. Môžete sa s nimi stretnúť v strednej a strednej Ázii až na Ďaleký východ. Zoológovia hovoria, že v posledných niekoľkých desaťročiach sa rozsah tohto druhu troche rozšíril na západ a trochu na sever. Horská fretka sa snaží vyhnúť lesoch a osadám.

Aké kŕmne stepné fretky?

Rovnako ako všetky marteners, stepca polecat je typický predátor. Loví škrečky, gopery, malé hlodavce. Žerie radosť, jedovaté hady a vtáky s potešením. В летний период степные хори могут охотиться на беспозвоночных животных: жуков, стрекоз, червей, пауков. Те степные создания, которые обитают близ водоемов, приловчились вылавливать водных животных, например, речных полевок.

Как и все остальные хорьки, эти создания причиняют немалый вред домашнему птицеводству. Stojí za zmienku, že takáto povesť často kazí život samotných zvierat, pretože niekedy sú obvinení z toho, čo vôbec neurobili. Je to preto, že stepní fretky môžu nahradiť svoje vlastné spriaznené - lasice a marteny. Mimo obcí sú tieto stvorenia veľmi prospešné, vyhladzujú hlodavce.

Muž a muž

Priateľstvo medzi človekom a fretkou nie je vynájdená legenda, ale skutočná pravda. Mladé zvieratá odobraté z nory sú pomerne ľahko ukľudňujúce. Používali ho niektorí lovci, ktorí ich vymysleli v love: používajú ich pri hľadaní králikov namiesto psov.

Napriek tomu fretka, ktorej fotka je opakovane prítomná v našom článku, je dravec, a preto by mal byť človek veľmi opatrný a opatrný pri zaobchádzaní s ním. Treba pamätať na to, že divoký temperament nikdy neopustí tieto zvieratá. Priemerná životnosť týchto tvorov v prírode je 3-4 roky, doma - až 7 rokov.

zoo-club-org