Vtáctvo

Charakteristika druhov sovy

Sovy sú vtáky, ktoré sa odlišujú od ostatných vo svojej fyziológii a životnom štýle. Sú prevažne nočné, ako dobre vidia v tme. Ostré pazúry im umožňujú sledovať a okamžite zabiť svoju korisť. Aké sú typy sov a aké sú ich charakteristické vlastnosti? To je to, čo teraz hovoríme. Ihneď treba poznamenať, že existuje asi 220 druhov, ale považujeme za najzaujímavejšie z nich.

Niečo o vlastnostiach sov

Len pár slov o veľkosti týchto vtákov. Najmenší zástupca, pre ktorý sa v skutočnosti dostal jeho meno - pygmy. Hmotnosť vtáka je len 50-80 gramov a dĺžka nie je väčšia ako 20 centimetrov. Ale najväčšia sova je orol. Často sú ľudia, ktorí dosahujú pôsobivé veľkosti. Dĺžka 60-75 centimetrov a hmotnosť do 4 kilogramov. Avšak, bez ohľadu na veľkosť, všetky druhy sov majú veľkú hlavu s bujnou perím, čo je dôvod, prečo mnohí môžu myslieť, že je okrúhly. Vďaka špecifickému chvostu sa vytvorí plochý predný disk. Veľké a krásne oči - to je to, čo priťahuje mnoho z týchto predátorov. Ich oči sú schopné zachytiť veľké prúdy svetla s malou intenzitou, čo im umožňuje vidieť a sledovať ich obete dokonale v noci.

Uši sov sú bežné, bez vonkajšieho plášťa. Napríklad "dlhoočkovaná sova" má zväzky ďalších citlivých perí, ktoré zlepšujú vedenie zvukov priamo do ucha. Vzhľadom na asymetrické usporiadanie dravca s vysokou presnosťou vyhľadáva zdroj zvuku, ktorý vám umožňuje rýchlo navigovať. Stojí za to venovať pozornosť tomu, že počúvanie sovy je dôležitejšie ako zrak a je hlavným zmyslom, pretože bez neho vták jednoducho nemôže loviť. Paws všetkých druhov sov sú veľmi silné s ostrými pazúrmi, čo vám umožní okamžite zabiť svoju korisť.

Typy sov: stručný popis

Pozrime sa na niekoľko skupín predátorov, ktoré sú najvýraznejšie a najzaujímavejšie. Začíname so sivou sovu. To je skutočne gurmánska sova, ktorá dáva prednosť vidieť iba myši na jej menu. Ak je však veľmi ťažká s korisťou, môže ju poraziť mladí holubi, ktorí ešte neopustili hniezdo, ani pôdu. Tento druh sa vyskytuje v celej Európe, najčastejšie však v Španielsku, Grécku atď. Predpokladalo sa, že aj oni obývajú Sibíri, ale výskum nepriniesol výsledky. Dĺžka veľkého jednotlivca môže dosiahnuť pol metra, jeho rozpätie krídiel je až jeden meter.

Dlhý sova je sova, ktorá sa považuje za najväčšiu sólu zo všetkých známych. Dĺžka dospelého muža je takmer 70 centimetrov a rozpätie krídiel môže byť 120 cm. Na rozdiel od všetkých ostatných predstaviteľov sovy, neexistuje absolútne žiaden rozdiel medzi jednotlivcami rôznych pohlaví. Konkrétne sa tento druh často neobmedzuje iba na lov myší. Môžu tiež loviť zajace, tetrova alebo králiky. Vyskytli sa dokonca prípady zrážky volavky a sovy s dlhou chvostou, našťastie obaja zástupcovia prežili.

Sova jaskyňa je bežná v Amerike. Hniezda v zemi, často na pláňach, kopcoch. Veľmi často hniezdi v cudzích nopách, napríklad v anteateroch alebo armádiloch. Najzaujímavejšie je, že taká sova s ​​inými cicavcami môže žiť úplne pokojne v tej istej diere. Potvrdenie o tom opakovane potvrdili svedkovia.

Sova a dlhoočkovaná sova

"Kráľ noci" - toto je meno jedného z najväčších predstaviteľov sovy. Dĺžka tela tohto obra občas dosahuje 78 centimetrov a rozpätie kríža jeden a pol metra. Nachádza sa takmer vo všetkých krajinách Starého sveta. Napriek širokému biotopu sa "kráľ noci" nemôže nazývať bežným, pretože sa vyskytuje menej často. V lesoch Ruska je sova veľmi vzácna, dokonca bola uvedená v Červenej knihe. Treba poznamenať, že tento predátor prakticky nestúpa, zostáva z hniezdiska rok od roku. Čo sa týka poľovníctva, sopka hľadá jedlo iba v noci. Malé aj veľké stavovce sa môžu stať jej korisťmi. Samozrejme, myši obdivujú všetky druhy sov, rovnako ako predstaviteľov mačiek, takže sova venuje najväčšiu pozornosť.

Ušatá sova je mini verzia sovy. Tento dravec sa líši od vyššie uvedeného v tom, že má tenké telo a neuveriteľne vyvinuté auricles. Extra peří spôsobujú, že toto sovy je lepšie. Stojí za zmienku, že tento druh vtákov je vnímaný inými druhmi o niečo lepší. Ak sokol a ostatní okrídleni obyvatelia netolerujú ducha, ušla sova nezapríčiní také rozhorčenie. Nie je taká agresívna a spoločenskejšia. Niekedy sa môžete dozvedieť, ako sa uši stojace sovy pre 20 alebo viac jedincov na jednom strome. Tak sedia hlboko do noci, a potom celé balenie ísť lovu.

Biela sova: vzácny a mimoriadne krásny vták

Dospelí dosahujú dĺžku 71 centimetrov a rozpätie krídiel je viac ako jeden a pol metra. Farba závisí od veku. Čím je mladšie, tým viac hnedých škvŕn v tele. Bližšie k starnutiu môže byť vták úplne zasnežený bielym. Bohužiaľ, takíto jedinci sú veľmi zriedkavé a mnohí prírodovedci v priebehu rokov vyhľadávajú polárne dlhé pečene. Biela sova uprednostňuje osamelosť a nepovažuje osobu za svojho priateľa z dobrých dôvodov. Preto predátor miluje odľahlú oblasť, kde trávi väčšinu svojho života. Najčastejšie sa nachádza v Tundre a je to nádherná ukážka, najmä pokiaľ ide o veľkého "múdreho" zástupcu, na ktorom prakticky neexistujú žiadne hnedé škvrny. Prípady útokov na hru, ktoré zastrelil lovec, sú svedkami. Vo väčšine prípadov sa však táto reprezentatívna sova chová veľmi starostlivo a snaží sa zachytiť oko človeka. Rozprávajme sa podrobne o tomto predátorovi.

Chov polárnych sov

Je bezpečné povedať, že hlavným dôvodom vysokej úmrtnosti sov je hlad. Sovy sú veľmi závislé od populácie hlodavcov. V zlom roku až 30-60% mladých ľudí zomrie. Ak je pomerne málo malých hlodavcov, potom sa populácia sova významne zvyšuje. Našťastie tento druh nie je na ňom tak silne závislá, tu je skôr veľká úloha človek, ktorý na tomto vtákov žije. Sovy sa chovajú raz do roka okolo polovice mája. Masonové násadové samice po dobu 30-34 dní. Niekedy počet vajíčok dosahuje 11 kusov, ale v priemere vták má 4-6 vajec. Úloha muža je pri získavaní jedla pre ženu a potom pre plod. Príležitostne sa stane, že samica zomrie a spojka naďalej inkubuje muža. Mimochodom, napriek skutočnosti, že sova je dravý vták a veľké jedince často zomierajú, napríklad z výstrelov alebo hladovosti lovcov, si vyberú dvojicu na seba raz za celý život. To platí nielen pre sovy polárne, ale aj pre mnoho ďalších druhov vtákov tejto skupiny.

Vlastnosti olúpania a správania

Ako bolo uvedené vyššie, farba týchto sov sa mení s vekom. Mladiství sú úplne rozmanité, majú hnedé škvrny na celom tele, zatiaľ čo vták stredného veku je zafarbený s pozdĺžnymi bodmi na hlave a priečne na tele. Najväčší záujem o výskumných pracovníkov sú však osoby staršieho veku. Ak sa môžete stretnúť s veľmi starou sovu, potom je celkom možné, že bude úplne biela, bez škvŕn. Ale pretože sova je dravý vták, nie vždy žije v pokročilom veku, a preto spôsobuje nezdravý záujem medzi pytliakmi, ktorí sú pripravení strieľať vtáky na vlastný prospech. Niet divu, že títo predátori sa snažia vyhnúť sa ľuďom. Ale stalo sa tak, že človek prišiel príliš blízko, v tomto prípade sa polárna sova predstiera, že bola zranená alebo dokonca mŕtva. Ale ak hrozba neprejde, rýchlo stúpa a odletie. Je bezpečné povedať, že biela sova je vták, ktorý sa v prvom rade snaží udržať svoje potomstvo za každú cenu, preto ho vždy ochráni. Z tohto dôvodu muž strážia ženu, pozerá sa z hory a pri najmenšej hrozbe jej dáva signál s výkrikom.

Pozoruhodné funkcie

Väčšina výskumníkov z celého sveta postupne dospieva k záveru, že sova rodina je nezávislý oddelenie. To je naznačené anatomickými znakmi, z ktorých mnohé nemajú nič spoločné s dennými predátormi. Treba však pochopiť, že rôzne skupiny sov niekedy nemajú nič spoločné so sebou, s výnimkou anatómie. Niektorí lovia v noci, zatiaľ čo iní, najlepšie počas dňa. Napríklad sova má pôsobivé rozmery a pygmy je presne naopak. Ak sú sovy husté a majú podobné s jastrabmi a sovy s dlhými ušami - so sovy, potom môžu byť rovnaké polárne sovy považované za unikátne vtáky nejakým spôsobom, a to len preto, že kačice a iné vodné vtáky často bývajú v hniezdach týchto predátorov. A žijú pokojne vedľa seba. Je to spôsobené tým, že sova nikdy nehneva v bezprostrednej blízkosti svojho hniezda, na rozdiel od niektorých iných predátorov. Hoci počas hladového útoku je to možné. V každom prípade musíte aspoň zistiť, ako sa sova podáva. Fotografia, vták, na ktorom lovia, je obrovský súbor, ale všetky sú získané tvrdou prácou.

záver

V priebehu rokov vede vedci rôzne štúdie, takže dnes máme o týchto predátoroch veľa informácií. Napríklad napriek tomu, že sova je nočný vták, nevidí v úplnej tme, rovnako ako človek. Preto, ak umiestníte predátora do tmavej miestnosti, kde lúče svetla neklesnú a nerobte hlodavce tam, bude sa jesť len vtedy, keď spôsobí nejaký šelest alebo zvuk. Napriek tomu však nepriaznivé podmienky na hľadanie jedla ovplyvňujú aj to, lebo sú to lesné vtáky. Sova je v mnohých ohľadoch ideálnym predátorom.

Niekedy dochádza dokonca aj medzi konfliktmi medzi ľuďmi. V tomto prípade sa nočná sova rozhodne pre najrôznejšie spôsoby obrany, snaží sa vystrašiť sova, ale skrýva sa od sovy alebo iných veľkých jedincov, ktoré často prechovávajú vetvy stromov. Je tiež pozoruhodné, že sova dobre počuje aj keď letí. Najdôležitejšie je, že obeť bude zabitá s pravdepodobnosťou 99%, takže možno povedať, že sova sa veľmi mýli.

No, možno, všetko, čo sa dá povedať o tom, kto je sova. Opis vtáka sa môže líšiť v závislosti od jeho druhu. Ale absolútne každý je smrtonosný zabijak predátor. Tichý let, vynikajúce sluch a videnie, ako aj ostré pazúry sa cítia. Je ťažké povedať, či sú sovy užitočné alebo škodlivé. Malí jedinci lovia iba hlodavce, ktoré poškodzujú poľnohospodársku pôdu, väčšie môžu zabíjať kačice a zajace, ako aj králiky, čo škodí poľnohospodárstvu.

Všeobecné charakteristiky

Sovy môžu viesť k sedavému aj kočovnému životnému štýlu, v závislosti od klimatických podmienok v mieste svojho bydliska. Farba peria môže byť čierna, sivá, biela, červenkastá a iné odtiene, ktoré často slúžia ako prestroj a závisia od typu vtáka.

Kvôli chorobám, poveternostným podmienkam môžu účinky sova parazitov čiastočne alebo úplne stratiť svoje perie. V tomto prípade sú viac ako cudzinci existujú ako nočné vtáky, ktoré sú spoločné pre človeka.

Na okrúhlej hlave sovy je predátorský ohnutý zobák. Oči sa pozerajú len dopredu a vidia, čo sa deje, môžu vtáky otočiť hlavu v kruhu viac ako 250 stupňov. V noci dokonale vidia korisť a zdroje nebezpečenstva kvôli zvláštnosti videnia.

Pazúry vtákov sú dlhé a ostré, rovnako ako zakrivené, čo je spoločná rys s ostatnými predátorskými vtákmi. Podobne spôsob lovu: sledovanie a potom rýchly útok. V tejto veci sú sovy blízko k jastrabom.

Počúvanie týchto vtákov je niekoľkonásobne lepšie ako počutie ľudských chlpatých domácich zvierat (mačiek). To prispieva k asymetrickému usporiadaniu uší, podobne ako obyčajná sova.

Výskumníci vo voľnej prírode zistili, ako sa živí sova:

  • veľké chyby
  • myši, voles,
  • malé vtáky chytené v labkách tohto predátora,
  • predstavitelia ich vlastného druhu, ktorý je charakteristický pre rod sov.

Životný štýl, reprodukcia a nepriatelia

Sovy sú náchylné k monogamii. Hniezda sa vybavia alebo obsadia hotové. Počet vajec v spojke závisí od konkrétneho druhu sovy. Byt je starostlivo chránený pred možnými nepriateľmi. Oba rodičia sa starajú o kŕmenie vyliahnutých detí.

Dospelé mláďatá (asi mesiac staré), aj keď vykazujú nezávislosť, ale dostávajú potraviny od starších jedincov. Často stavajú hniezda alebo zaberajú stromové dutiny blízko svojich rodičov.

Sovy majú mnoho nepriateľov vo svojom prirodzenom prostredí: iní predátori, vrátane predstaviteľov ich vlastných druhov, lovcov a prírodných prvkov. Vtáky zomierajú z nedostatku jedla. Za takýchto podmienok žijú vtáky do desiatich rokov. Ak sa človek postará o sovu, potom je možné dosiahnuť očakávanú dĺžku života až 40 rokov. Druhy trpaslíkov žijú v prírode - menej ako 6 rokov doma - až do 15-20 rokov.

Všetci títo dravci patria do poriadku sovoobraznyh. Ďalšia klasifikácia znamená rozdelenie na dve rodiny: sova (sovy skutočné) a sovy sova. Prvá skupina zahŕňa tri podčelediá a tri tucty rodov: sova tuponosá, sova, dlhoočkovaná sova, splyushki a iné. Existuje viac ako 200 druhov pravých sov. Pozrime sa podrobnejšie na špecifické črty zástupcov radu sov.

"Snow Grandma" od rodiny sov

Biely alebo polárny sovy obyvatelia severných oblastí sa nazývajú "lun", podobne ako iní vtáci s ľahkým perím, a Yakuts - "snehová babička". Farba vtáka (svetlé farby s malými tmavými škvrnami) slúži ako druh prekážky.

Takže v zóne tundra môže voľne loviť a lietať z miesta na miesto. Sovišti sa dá čierny zobák a jasne žlté oči.

Biela sova je bežná v Eurázii, Severnej Amerike, na ostrovoch v Severnom ľadovom oceáne. Taktiež tieto väčšinou migrujúce vtáky žijú v Grónsku. Presúvajú sa do iných oblastí (nepravidelne), kde nájdu viac jedla alebo zostanú v čase hniezdenia.

Zástupcovia tohto druhu dravých vtákov sa živia hlavne hlodavcami a lemmings. Aj vo svojej strave obsahuje inú korisť: zajace, kačice, ryby. Lovia, útočia na blížiacu sa myš alebo malého vtáka z výšky na zemi. Čas na sledovanie korisť najčastejšie padá večer alebo skoro ráno. Biela sova je uvedená v červenej knihe.

"Twilight" vták z lesov severozápadnej Ameriky

Zelená západná sova sa volá inak: Kennikotta (na počesť prírodovedca z Ameriky), strašidelný, za súmraku alebo malý roh. Žije v evergreen ihličnatých a listnatých lesoch severozápadnej Ameriky, usadzuje hniezda v dutinách stromov. Vedie väčšinou sedavé.

Sovy vyzerajú ako sovy. Jednou zo zvláštností, ktorú dostali zástupcovia týchto predátorských vtákov, je prítomnosť zväzkov peria pripomínajúcich uši.

Na rozdiel od orlov sov, ušaté sovy môžu ľahko ohýbať ich, skrývať počas lovu alebo ochranu pred prírodnými nepriateľmi. Dúhovka očí jasne oranžovej farby (niekedy s červenkastým odtieňom) bola jedným z dôvodov, prečo sa objavili desivé ľudové legendy.

Okrovej perie pomáha týmto vtákom, keď potrebujú byť maskované. Obete (prevažne hlodavce) si ich nevšimnú, berú sovy pre stromové vetvy alebo chvosty. Zatiaľ čo lovia na voľných plochách, predátori alternatívne sledujú svoju korisť z úkrytu s vyhľadávacím letom. Dlhú sova je známa svojou ekonomickou hodnotou, pretože sa živí škodcami plodín.

Nočný dravý vták v pohároch

Oblúbená neotropická sova je prevažne sedavý dravý vták, ktorý prebýva v húštinách tropických a subtropických lesov. V noci aktívne lovia malé hlodavce, vtáky, hmyz. Prey sa skladá z krytu. Po dobrej čakacej dobe sa vrhá na obeť.

Zástupcov neotropných sov môžete nájsť bielou farbou peria okolo očí. Mladí jedinci majú tmavé okuliare a perie papule je biele. Niekoľko rokov po objavení svetla sa farba pera dospievajúcich stane rovnakou ako u dospelých.

Neotropické sovy žijú hlavne v dutinách stromov. Vajcia pokrývajú iba samice a muž počas tohto obdobia sa stará o svoju výživu. Chicks vykazujú nezávislosť vo veku päť týždňov, ale dospelí stále prinášajú jedlo asi mesiac.

Virginia Owl Životný štýl

Virginian sova vo voľnej prírode sa nachádza len v severnej a južnej Amerike. В его оперении преобладают рыжие, серые, черные тона. Узнать представителя этого вида можно по «ушкам» или «рогам», которые образуют пучки перьев на голове.

Эти птицы комфортно себя чувствуют в лесах и болотах, на открытой местности и сельскохозяйственных угодьях. Отличаются агрессивным и непредсказуемым характером (особенно в период гнездования). Вред им может нанести другой хищник (ястреб, ворон), в том числе, и птица такой же видовой принадлежности.

Значение виргинского филина для хозяйственной деятельности человека неоднозначно. Они истребляют грызунов, что положительно сказывается на объемах урожаев в фермерских хозяйствах.

Existujú prípady lovu sov pre divoké mačky, ktoré zase zabránili útoku týchto predátorov na dobytok nachádzajúci sa v stánkoch pri lesoch. Zároveň by sme nemali zabúdať, že štyri-nožní priatelia ľudí a hydiny sa môžu stať obeťami panny.

Predpovede počasia, legendy, mystické predpoklady založené na folklóriu rôznych krajín sú spojené s správaním sovy. Napríklad sicílčania pripisujú dôležitosť výkriku tohto nočného predátora, ktorý sa ozýva v blízkosti ľudského obydlia. Ak človek žije v dome, ktorý trpí vážnou chorobou, potom môže virginská sova predpovedať jeho blížiacu sa smrť.

Najmenšie pernaté dravce

Hmotnosť papuče, ktorá je najmenšia zo sovy, je iba 55 g (niekedy dosahuje 75-80 g) a dĺžka tela je asi 19 cm. Ženy tohto druhu sú väčšie ako samce.

Dvorka oka je žltá. Biele husté obočie vytvárajú charakteristický výraz papule, vďaka ktorému sa sova stala nielen znakom mystických legiend a viery, ale aj symbolom múdrosti.

Po spozorovanom koriste rýchlo a rýchlo letí, spájajú medzi prekážkami (vetvy stromov, kríky). Chytí hlodavec alebo ešte menší vták ako on sám a potom sa vráti do svojho hniezda. V teplej sezóne sova vyrába zásoby na zimu, pretože nebudú môcť loviť hlodavce z dôvodu chladného počasia a snehu.

Začiatok obdobia párenia sa vyskytuje na začiatku jari, kedy muži volajú ženy so špeciálnym spevom. Keď našli kamaráta, vtáky vybavia už existujúce hniezdo na kladenie vajec. Ich inkubácia a starostlivosť o vyliahnuté kurčatá leží na vlkoch a muži im prinášajú jedlo. Otec sleduje dospelé kurčatá, ktoré najprv pomáhajú pri hľadaní koristi a zaisťujú bezpečnosť.

Obsahuje bradavicu sova

Tawny sova je veľký vták s hustým sivým perím. Vedie väčšinou sedavé. Môžete zistiť, že to je sova tohto druhu, ktorá je pred vami prítomnosťou tmavého miesta pod zobákom, ktorý sa podobá na bradu a bielym perám na krku. Neprítomné sú perie, takzvané "uši" alebo "rohy".

Tawny sova nie je len rod sov, ale aj bežný názov pre nočné dravé vtáky, charakteristické pre folklór.

Obýva sa tajga a hornaté lesy. Hlodavce, ako aj malé vtáky sú zahrnuté v strave. Zaberá hniezda, ktorá zostala po mníchoch alebo jastraboch. Počas inkubácie vajíčok a starostlivosti o potomstvo sa Tawny chová agresívne a útočí na potenciálnych protivníkov vrátane človeka.

Nočný dravec s citlivým uchom

Sova sova (patriaca do čeľade sova) je rozdelená po celom svete s výnimkou "ľadového" kontinentu. V Ruskej federácii je možné vidieť vtákov tohto druhu v prírodných podmienkach v oblasti Kaliningradu. Je ľahké sa naučiť tento typ sovy v tvare srdca na disku.

Strava dravca sa skladá z myší a iných hlodavcov, hmyzu. Niekedy môžu byť aj iné drobné vtáky.

Sova obecná má veľmi citlivé ucho. Táto funkcia bola umožnená asymetrickým usporiadaním uší.

Podmienky vedenia domácich predátorov

Pri výbere sovy ako zvieraťa existuje niekoľko faktorov, ktoré treba zvážiť:

  • Výber určitého druhu týchto vtákov. Takže kvôli udržaniu v byte bude robiť ušatá sova alebo malá sova a veľká sova potrebuje viac územia.
  • Plánovanie vlastného plánu, berúc do úvahy skutočnosť, že sovy sú aktívne večer, v noci a skoro ráno.
  • Potreba vybaviť voliéru pre voľný let. Niektorí vyčleňujú oddelenú miestnosť na údržbu po odstránení nábytku, krehkých interiérov a okenných okien s hustými závesmi.
  • Poskytovanie jedla a vody. Strava by mala zahŕňať čerstvo uhryznuté hlodavce, jašterice, malé vtáky (nevyhnutne úplne, čo je spôsobené charakteristikami trávenia).
  • Pravidelné kúpanie v nádržiach, ktoré sú vhodné vo veľkosti.

Sovy sú dravé vtáctvo roztrúsené záhadou tajomstva. V Egypte boli chránení pred možnými nebezpečenstvami a po smrti boli často mumifikovaní. Starí Slované verili, že sovy by mohli chrániť podzemné poklady.

Mnohé legendy, ktoré prišli do našich dní, naznačujú, že sa tieto vtáky strašli a verili v ich mystickú moc. Tiež sovy od staroveku sú symbolom skladov vedomostí a múdrosti.

Ak bol článok zaujímavý pre vás, potom dal Like.

V komentároch napíšte, aký druh sovy by ste chceli mať doma.

Západná sova čierna

Habitat: od juhovýchodnej Aljašky do západnej Kanady az západných Spojených štátov do stredného Mexika

Tieto sovy účelne prinášajú malým slepým hadom, podobne ako veľké dážďovky, do hniezda, aby ich chránili pred hmyzom. Keďže obyčajná korisť sov je mŕtve hlodavce, vôňa ich tiel môže pritiahnuť veľké množstvo hmyzu do hniezda, ktoré hady živia.

Habitat: všetky kontinenty okrem Antarktídy

Konštelácia škvŕn na hlave je sova, nie je to len dekorácia. Predpokladá sa, že čím viac škvŕn má, tým je odolnejší voči parazitom a tým je atraktívnejšie pre mužov.

Králičie sova

Habitat: v otvorenej krajine Severnej a Južnej Ameriky

Ako by ste mohli hádať, tieto sovy žijú v nory v podzemí, ktoré predtým patrili malým cicavcom, ako sú gopery a prériové psy. Na rozdiel od ostatných, tieto sourné sovy sú aktívne počas dňa, najmä na jar, keď potrebujú dostať potravu na kŕmenie svojich veľkých mláďat.

Západná americká lopata

Habitat: v lete v juhozápadnej Kanade, v západných Spojených štátoch av Mexiku, kde letí do zimy

Názov tohto druhu znie ako "psiloskopy flammeolus" a preklad z latinčiny znamená "ohnivý oranžový", čo je popis ich jedinečnej farby. Scoop miluje loviť nočný hmyz a pavúky, ktoré zachytia vo vzduchu alebo medzi listami.

Veľká rohová sova

Habitat: na celom kontinente Severnej Ameriky a prevažne na juhu

Rovnako ako ostatné sovy, veľký rohatý sova žerie svoju korisť spolu s kožušinou, perím, kosťami, mäsom a vnútornými orgánmi. Je to jediný predátor, ktorý môže loviť skunky.

Stála sova

Habitat: Severná Amerika, Európa, Ázia a miestne v severnej Afrike, v zime v južných častiach Mexika a Číny

Takzvané "uši", po ktorých sa sova dostala jeho meno, sú vlastne trsy z peria na hlave. Vedci sa domnievajú, že tieto lúče peria môžu im pomôcť zamaskovať ako svoje susedstvo. Sú tiež veľmi vynaliezaví: namiesto toho, aby postavili svoje vlastné hniezdo, tieto sovy používajú hniezda vytvorené inými vtákmi, ako sú vtáky a vrany.

Eurasian Eagle Owl

Habitat: Európa a Ázia

Existuje len veľmi málo zvierat vo svojom biotopu, ktoré môžu zastrašiť Eurasian Eagle Owl so svojimi dvoma metrov rozpätie krídiel. Pravidelne lovia cicavce, od zajacov až po jelene, a nie sú ochotní jesť iných vtákov, ako sú volavky a bažanty.

Severná škvrnitá sova

Habitat: Západná Severná Amerika a Stredná Amerika

Sovy, známe aj ako trpaslíci, zostávajú aktívne počas dňa. Počas lovu sa spoliehajú výhradne na svoju víziu, pretože na rozdiel od ostatných sov nemajú dobré sluch, pokojné letové a nočné videnie.

Severná americká lopatka

Habitat: Východne od severoamerických horských a severovýchodného Mexika

Tiež tieto sovy sú známe ako kričať, ale ušami vtákov využívajú svoje schopnosti, aby urobili zvuky podobné tichému susedu alebo mäkkej trilke.

Sova: popis a fotografie. Ako vypadá vták?

Sova je nočný dravý vták. V závislosti od miesta bydliska môže mať odlišné zafarbenie peria, maskujúce sovu pod okolitým priestorom. Hlava sovy je okrúhla s veľkými očami, pazúriky sú dlhé a ostré a zobák je dravý a krátky.

Rôzne druhy sov majú rozdielne veľkosti. Najmenšia sova je sova. Jeho rozmery sú iba 17-20 cm a váha 50-80 g. Najväčšou z nich je sova. Jeho dĺžka je 60-70 cm a hmotnosť od 2 do 4 kg.

Život sovy v prírode je asi 10 rokov, v zajatí tieto vtáky žijú až 40 rokov. Veľmi krátky život sovy v prírodnom prostredí sa často vysvetľuje hladom a lovom sov iných dravých vtákov, ako sú jastrab a zlatí orli.

Sovy labky sú veľmi silné a rýchle, mnohé z nich sú perie. Sovy pazúry ostré a zakrivené, pomáhajú jej rýchlo chytiť obeť a držať ju. Lietajúce sovy takmer tiché, je to kvôli špeciálnej štruktúre peria. Prvé vonkajšie perie sú zuby a zúbkované. Tretie a štvrté svišťové perie sú dlhšie ako ostatné. Chvost je zaoblený a orezaný a chvostové perie sú zakrivené. Rozpätie krídla sovy je asi 142 až 200 centimetrov. Tieto vtáky lietajú veľmi rýchlo: rýchlosť sovy v lete dosahuje rýchlosť 80 km / h.

Vták má charakteristické kliknutie, keď je podráždený alebo prežíva vzrušenie. Ukázalo sa, že je to vďaka zobáku. Sójový zobák je ohnutý od začiatku až po základňu, končí háčkovaním, okraje sú rovnomerné a bez rezov.

Sovy môžu obrátiť hlavy 180 a dokonca o 270 stupňov bez toho, aby spôsobili nepríjemnosti alebo ublíženie. Sova vtáka je dravec, ktorý potrebuje sledovať korisť, takže oči nie sú umiestnené po stranách, ale vpredu.

Owlove oči sú pevné a vyzerajú len rovno dopredu. Aby sa zmenil smer pohľadu, musí vták otočiť hlavu. Súčasne je zorný uhol sovy 160 stupňov a jeho zrak je binokulárny, na rozdiel od ostatných vtákov. Svetové sovy vidia čierne a biele. Šošovka sovy nie je v očnej gule, ale v trubicovej trubici, takže vtáky vidia veľmi dobre v noci.

Sójové slyšenie je 4 krát lepšie ako u mačky. Akonáhle sa korisť prezentuje s šustkom alebo zvukom, vták sa na ňu vrhá rýchlosťou blesku.

Druhy sov, mena a fotografií

V sójovej rodine sú 3 podrodiny, 30 rodov a 214 druhov, z ktorých najbežnejšie sú:

  • Sova sova (lat. Asio otus)

Vták má dĺžku 31-36 centimetrov. Rozpätie krídiel dosahuje 86-98 cm. V farbe tohto druhu sovy je prevládajúci šedo-hnedý odtieň s pestrými škvrnami, hrudník má bielu farbu. Na hornej strane tela sú tmavé škvrny, na spodnej strane sú priečne pruhy. Na hlave ušatej sovy sú veľké ušné trámy, ktoré pozostávajú zo šiestich perí.

Obýva sa ihličnaté lesy, uprednostňuje európske krajiny alebo severnú Áziu ako miesta na hniezdenie a letí na sever Afriky za zimovanie. Ušatá sovaje hlodavce, myši, voles, hmyz a vtáky.

  • Bearded Tawny (lat. Strix nebulosa)

Veľký vták, ktorý má dĺžku 80 cm a rozpätie krídiel 1,5 metra. Vták s veľkou hlavou má dymovú šedú farbu. Tmavé pruhy sú umiestnené okolo žltej oči sovy.

Napája sovy hlodavcov a veveričiek. Pre hniezdanie si vyberá hniezda jastrabov a bažantov, nevytvára samy hniezda. Čierna škvrna pod zobákom vtáka vyzerá ako brada, a preto je meno vtáka. Vták nemá perie, na krku je biely golier. Spodná strana krídel ukrýva tmavé pruhy.

Fúzatý bradatý žije v zóne tajajských a horských lesov v pobaltských krajinách, v európskej časti Ruska, na Sibíri, na Sakhalíne, v Mongolsku.

Má dĺžku 60-75 cm, rozpätie rozpätia 160-190 cm, hmotnosť sovy malej dosahuje 2,1 až 2,7 kg, hmotnosť samíc je 3-3,2 kg. Orel je najväčším vtákom sova. V opeře predátora prevažujú červenkasté a okrové farby, oči majú jasne oranžovú farbu a nad očami sú umiestnené trsy podlhovastého peria.

Sovy žijú v lesoch a stepiach z Eurázie, lovia hlodavce, myši, havrany, ježkovia, zajace, vtáky a iné stavovce.

  • Pygmy sova (lat. Glaucidium passerinum)

Dĺžka tela sov je 15-19 cm, rozpätie rozpätia dosahuje 35-40 cm, hmotnosť dosahuje 55-80 g. Súčasne sú muži menšie ako ženy. Sova má šedo-hnedú alebo tmavo-hnedú farbu, biele perie sú zreteľne rozlíšené na perách, väčšie na chrbte a menšie na hlave. Spodok vtáka je biely s pozdĺžnymi pruhmi hnedého. Chvost je šedo-hnedý, na ňom je 5 úzkych pruhov. Hlava je malá a má okrúhly a mierne plochý tvar, sova nemá uši. Biele a hnedé krúžky sú umiestnené okolo očí pygmy. Oči vtáka sú žlté, nad očami sú biele obočie. Pazúry sovy majú čiernu alebo žltú farbu. Labky sú plne podopreté, na pazúry.

  • Malá sova (lat. Athene noctua)

Malý vták s dĺžkou 25 cm a hmotnosťou približne 150 až 170 g. Farba peria samíc a samcov je rovnaká. Chrbát vtáka má svetlohnedú alebo pieskovú farbu. Na bielej brušnici sovy sú hnedé pozdĺžne škvrnité škvrny. Okrúhle biele škvrny sú umiestnené na ramenných periach.

Malá sova žije na juhu a v centre Európy, na severe Afriky a v krajinách južnej Ázie. V Rusku sa sova nachádza hlavne v strede a na juhu európskej časti, v južnom Altai a v Transbaikalii. Vtáky žijú v stepiách a púštnych oblastiach, vytvárajú hniezda v kameňoch a duniach. Malá sovaje hmyz, jašterice, hlodavce a niekedy aj vtáky.

  • Čajka obyčajná (lat. Tieto alba)

Rozlišuje sa od ostatných druhov sovy so sérovým tvárovým diskom. Dĺžka sovy trpaslíka dosahuje 34-39 centimetrov a rozpätie krídiel 80-95 cm. Hmotnosť dravého vtáka je 190-700 gramov. Farbenie sova s ​​červenou hlavou s mnohými priečnymi pruhmi, pruhmi a škvrnami. Farba závisí od biotopu vtáka. Chvost vtáka je krátky. Sardinky sova majú nezvyčajné asymetrické usporiadanie: ak je ľavý na úrovni čela, potom sa pravý blíži k nosnej oblasti. Vďaka tejto vlastnosti vták veľmi dobre počuje.

Stodola žije na všetkých kontinentoch, s výnimkou studenej Antarktídy. V Rusku žije iba na území Kaliningradu.

  • Biela sova (polárna sova) (lat. Bubo škandiak, nyctea scandiaca)

Má dĺžku tela od 55 do 70 cm, hmotnosť vtáka je 2-3 kg. Rozpätie krídiel dosahuje výšku 143-166 cm. Farba vtáka žijúceho v tundrovej zóne slúži ako prestroj, preto v ňom prevažujú biele farby s tmavými škvrnami. Zobák polárnej sovy je čierny, oči sú žiarivo žlté. Laby dravca sú úplne pubescentné.

Polárna sova žije v Eurázii, Severnej Amerike, Grónsku, na ostrovoch Arktídy. Biela sova sa živí hlodavcami, lemovaniami, zajacmi, ermine, bielymi jarabami, husiami, kačkami, ryby. Biele sovy sú uvedené v červenej knihe.

  • Hawk owl (lat. Surnia ulula)

Žije v lesných regiónoch v Európe, Severnej Amerike a Ázii. V Rusku sa nachádza na Kamchatke, v regióne Magadan, na Chukotke, na pobreží mora Okhotsk. Napája sa na hlodavce (myši, lemmings, voles), niekedy loví veveričky, hazelnaté grouly, čierne tetřívy, jarabice a iné vtáky.

Dĺžka vtáka dosahuje 45 cm, chvost vtáka je dlhý, farba hnedo-hnedá s bielymi škvrnami, v spodnej časti tela sú tenké pruhy. Hawk sovy oči a zobák sú žlté.

Kde žijú sovy?

Sovy žijú po celom svete, nie sú len v Antarktíde. V Rusku existuje 17 druhov sov. Veľké množstvo týchto vtákov sa nachádza v lesoch a iba niekoľko z nich žije na otvorených plochách.

V podstate sova žije v dutine a hniezde. Sova nájde domov takmer všade: v lesoch, horách, stepiach a púšťach. Ušatá sova žije na všetkých druhoch polí, pretože loví na voľných plochách, ale vytvára svoje hniezda len v lese. Biela sova žije v tundry, v zime letí ďaleko na juh, nemá rád zalesnené miesta. Fúzatý sova žije iba v hustých lesoch. Owl druhy, ako je sova a sova nájsť dom pod strechami a v podkroví.

Čo sím?

Otázka toho, čo sa živí vtáčie vták v prírode, je záujem mnohých ľudí. Tento vták, tak v jeho prirodzenom prostredí, ako aj v zajatí, jedie hlodavce, malé vtáky, hmyz, zvieratá. Strava závisí od biotopu sovy. Sovy strednej a veľkej veľkosti sa živia potkany, myši, lemmings, ježkovia, jašterice, rebričky, zajace, žaby, ropuchy, netopiere, krtci, hady, kurčatá. Malé sovy jedia hlavne hmyz (brouci, kobylky) a vtáky žijúce v pobrežných oblastiach jedia ryby, kraby a slávky. Sovy žijúce v tropických krajinách jedia ovocie, rastliny a bobule. Pes vták môže žiť bez vody niekoľko mesiacov, uhasiť jeho smäd s krvou svojich obetí.

Chov sov

Sovy tvoria monogamné páry. Pár sov nevytvára ich hniezda, zaberajú štrbiny, dutiny alebo hniezda hniezané inými vtákmi. Sovy močiarov vytvárajú hniezdo na zemi v hustom poraste. Sovy sa môžu chovať raz alebo viackrát do roka, to všetko závisí od množstva jedla v biotopu. Pri znáške môže byť od 3 do 10 vajec. Vajcia sov sú biele, sférické a relatívne malé. Vajcia sú vyliahnuté samičkou. Sovietsky pes sa podieľa na kŕmení potomstva. Veľmi často sa v hniezde živé mláďatá rôzneho veku. Rodičia kŕmia všetky potomky, väčšina z nich však dostáva staršie sovy. Staršie sovy s nedostatkom potravy môžu dokonca jesť svojich mladších bratrancov.

Sova doma

Udržanie sov doma sa stalo veľmi bežným povolaním. Но обязательно нужно помнить, что сова – ночной житель и основная активность у птицы приходит на вечер, ночь и утро. В этот временной период они выходят на охоту. С вечера до утра домашняя сова будет шуметь, прикрикивать и заниматься своими делами, мешая хозяину спать.

С питанием совы тоже есть некоторые сложности, пищеварительная система у этой птицы устроена так, что ей нужно съедать целую тушку мыши или птички. Логично, что кормление мясом отпадает, готовьтесь к закупкам мышей.

Также уделите особое внимание выбору вида совы, для стандартной городской квартиры подойдут ушастая или болотная сова. Tam bude malý priestor pre palice a sova, aj keď máte široký byt alebo dom.

Aký je rozdiel medzi sovu a sovu?

Sova je dravý vták z radu sov, z rodiny sov. Patrí do rodu orla. Tento vták sa odlišuje od ostatných druhov sovy vo svojom vzhľade. Po prvé, sova má najväčšiu veľkosť v porovnaní s inými sovy. Hlava orla je pomerne veľká a má charakteristické znaky: v oblasti sluchových otvorov sú krátke pevné perie pripomínajúce ušnice. U orelovej charakteristickej farby peria, červenošedej farby. Na hlave a chrbte jasné tmavé prúžky flaunt.

Po druhé, na rozdiel od mnohých druhov sov, ktoré lovia iba v noci, sova je vtákom dňa a vidí dobre v priebehu dňa.

Dravou sovy sú najmä malé hlodavce a hmyz, zatiaľ čo sova loví bažanty, zajac a mladú srňu. Tento druh žije hlavne v stepnej zóne. Na takých miestach je vhodné, aby sova šla loviť kvôli veľkému rozpätiu krídiel.

Sova vľavo, sova vpravo. Autori fotografie: snowyowls, Lotse

86 príspevkov

(Asio flammeus) má celkovú dĺžku 34-42 cm, s rozpätím krídiel 85-110 cm, dĺžka krídla 28-34 cm, váži 320-430 g. Ženy sú väčšie ako samce. Uši sú krátke. Obidve pohlavia sú maľované rovnako. U dospelých vtákov je chrbtová strana okrová alebo načervenaná s hnedým pozdĺžnym vzorom, primárnym a kormidelníkom s hnedým priečnym vzorom. Ventrálna strana je bledá, červenkastá alebo belavá s hnedými pozdĺžnymi bodmi. Oči sú žlté, zobák a pazúry sú čierne. V Európe je rozšírená tmavá búrka z tundry do Stredozemného mora, v severnej Ázii od tundrového pásu severovýchodne od Kamčatky, Sakhalinu, južnej až po Palestínu, Irak, Strednú Áziu a Mongolsko, v Amerike od severu Aljašky a od rieky Mackenzie po karibské ostrovy, Brazília, Bolívia, Peru, sa nachádza na Galapágoch, Caroline a Havajských ostrovoch. Močiar je sťahovavý v severných častiach distribučnej oblasti a migrujúci a migrujúci vták v ostatných častiach. Obývame otvorené priestory, tundra, kultúrnu krajinu, stepu. Žije na rovinách, ale na niektorých miestach (Altai, Kaukaz) stúpa do výšky 2300 m. Reprodukčné časy sa líšia v závislosti od zemepisnej šírky terénu. V Rusku sa na juhu vyskytuje približne polovica apríla, na Sibíri - začiatkom mája a dokonca neskôr. Na rozdiel od väčšiny ostatných sov tvorí bažina sova svoje vlastné jednoduché hniezdo, ktoré sa nachádza na zemi. Počet vajec v spojke sa značne líši, zjavne v závislosti od podmienok kŕmenia. V spojke sú zvyčajne 3-5 vajec, ale v "myších" rokoch sa ich počet zvyšuje na 7 alebo dokonca na 10. V rokoch, ktoré sú mimoriadne priaznivé pre "zber" myší, sú tam druhé spojky, a to aj na konci jesene av zime. Samice inkubujú, začínajúc položením prvého vajíčka, preto sú mláďatá v plemenách rôzneho veku. Trvanie inkubácie 24-30 dní. Hniezda necháva hniezdo stále neletí, ale vo veku jedného mesiaca sa stáva na krídle. Močiar sa prevažne živí hlodavcami, zvyšok potravín - vtákov, hmyz - je pri kŕmení druhoradý. Bažina nie je striktne nočný vták, je tiež aktívna počas dňa.

CESTA OWL (Speotyto cunicularia) je veľmi blízko k sólo. Je rozšírená na juhu Severnej Ameriky a po celej južnej Amerike, má dlhé štetiny pokryté cievkami a prstami, širokými krídlami a krátkym chvostom. Celková dĺžka tela je približne 20 cm, je podobná farbe spoločnej sovy, ale má priečny vzor na bruchu a bokoch. Prebýva na rovinách a horách, v Andách až do výšky 4000 m. Uchováva sa na otvorených plochách. Hniezda v nory, prirodzené alebo vykopané inými zvieratami, niekedy tiež vykopávajú otvory. Pri kladení 6-9, niekedy až 11 vajec. Obaja rodičia ich inkubujú 28-29 dní. Sovy jaskyne sa kŕmia hlavne hmyzom, ale aj malými cicavcami - hlodavcami a hmyzožcami, menej často obojživelníkmi, plazmi a malými vtákmi. Aktívny deň. Počet jaskynných sov v dôsledku dostupnosti hniezdnych miest pre dravcov a ľudí je značne znížený. Aklimatizácia mongoózy v západných Indiách viedla k tomu, že na konci minulého storočia zmizli jaskyne: na niektorých ostrovoch (Maria-Galante, Antigua, Nevis, Kitte).

OWL SEVERNÁ HLADINA

OWL NORTH NEEDLE (Ninox scutulata) je jediným zástupcom tejto skupiny žijúcej v Rusku. Jeho celková dĺžka je 30-33 cm, rozpätie krídel 75-80 cm a dĺžka krídla 23-25 ​​cm. Celková farba dospelých mužov a žien na chrbtovej strane je tmavo hnedá s bielym priečne predĺženým mottlingom na ramenách. Fly tmavo-hnedá s ľahkým priečnym vzorom, hnedá farba s čiernymi priečnymi pruhmi. Ventrálna strana je hnedá s belavými okrajmi peria, podbradník je biela s hnedými pomlčkami. Dúhovka je žltá, zobák je tmavo hnedý, nohy sú žlté s čiernymi pazúrikmi. Prsty pokryté tuhými štetinami. Severná sova s ​​ihlovou hlavou obýva južnú a východnú Áziu z Indie a Ceylon do Japonska, Primorye, Indočína, Indonézia. V Rusku žije Primorye a dosahuje na severe na rieku Hungar na západe až po Khabarovsk. Obýva sa zmiešané a listnaté lesy a riečne háje, rozptýlené otvorenými priestormi, najmä s kultúrnou krajinou. V Japonsku, Rusku, Manchúrii, Kórei - sťahovavý vták, sa usadili v ostatných častiach hniezdenia. V Rusku nie je životný štýl tejto sovy skúmaný. Hmyz je označovaný ako jeho chrobák (plavec, mlynár, hnusný chrobák) a motýle.

SOVEHOVE OWL (Sceloglaux albifacies) žije v horách na juhu Novom Zélande na južnom ostrove. Do istej miery sa približuje k rodu sov (Athene). Je dlhá 35-38 cm, celková farba je okrová žltkastá s veľkými hnedými znakmi, s pruhovanými krídlami a chvostom. Predný disk je biely s malými hnedými pomlčkami. Nohy sú perie, prsty pokryté štetinami. Tento vták je jednou z najchudobnejších endemík fauny Nového Zélandu. Európski kolonisti, ktorí priniesli s nimi mačky a potkany, priniesli sovu takmer k zániku.

SOVIA HAWKER (Surnia ulula) je trochu izolovaná od iných sov. Má strednú veľkosť, okrúhlu malú hlavu, neúplný obličejový disk, relatívne malé oči, dlhé ostré krídla, dlhý ostrý krok, husto orezané tzhevki a prsty. Celková dĺžka sovy je 35-40 cm, rozpätie krídel 70-80 cm, dĺžka krídla 22-25 cm a hmotnosť 250-370 g. Samice sú väčšie ako samce. Celková farba dospelých mužov a žien na chrbtovej strane je čokoládovo hnedá s bielymi škvrnami, hlavne vyvinutými na korune, krku a ramenách, letu a riadenie tmavohnedé s belavým priečnym vzorom, biele bočné strany s pravidelnými priečnymi čierno-hnedými pruhmi. Dúhovka je žltá, zobák je žltohnedý, pazúriky sú čierne. Sova obyčajná je obzvlášť charakteristická pre pás Taiga zo Severnej Ameriky, Európy a Ázie. Na severe dosahuje jeho dosah na hranicu lesa, na juhu až strednej časti Škandinávie, v centrálnych častiach európskej časti Ruska, na južnom okraji taigy na Sibíri - Tyumene a Altai. Sokolovitá sova sa nachádza aj v Tarbagatay, Tien Shan, severnom Mongolsku, Manchúrii, Primorye a Sakhalíne. Obyvateľ vtákov, spájaný v distribúcii s drevinovou vegetáciou, hlavne ihličnatý. Občas sa však sova hlúpeho robí nepravidelná migrácia, ktorá sa objavuje potom na juh od hniezdiaceho priestoru, pravidelnejšie migrácie sa pozorujú na sovírskych sovy. Je to obyčajný vták, ale jeho počet sa v priebehu rokov menil, a to najmä v závislosti od "zberu" alebo "zlej úrody" krmiva - myší ako hlodavci. Počet hlodavcov určuje ako plodnosť, tak aj mieru migrácie sovy huňatých. Hniezdi sa hlavne na stromoch s rozbitými vrcholmi, niekedy v dutinách (aspens) alebo v starých vtáčích hniezdach (havran, mäsožravce). Vajcia sa zvyčajne vyskytujú v apríli. Murivo často pozostáva z 3-4 bielych vajec, ale v myších rokoch oveľa viac - od 7, 9, dokonca aj "10, vo výnimočných prípadoch z 13 vajec. Samice inkubujú, počnúc kladením prvého vajíčka, niekedy s určitou účasťou mužov. Trvanie sedenia nie je presne určené, pravdepodobne asi 4 týždne. Podletkie kurčatá sa zvyčajne nachádzajú v druhej polovici júna, plne dospelé mladé lietanie - v rôznych termínoch v júli. Hlodavce (lemmings a ostatné voles) sú predovšetkým potraviny pre sova hutie. Sovietsky útok na vtáky - na bielych párkoch a na rôznych cestujúcich. Sova obyčajná je denný vták, loví denne, obzvlášť skoro ráno alebo večer.

OWL WHITE (Nyctea scandiaca) je veľký vták: celková dĺžka 56-65 cm, rozpätie krídiel 150-160 cm, dĺžka krídla 38,5-46 cm, hmotnosť 1350-2500 g. Ženy presahujú veľkosť samcov. Dospelí vtáci z bežnej bielej farby s hnedo sfarbenými odrodami rôznych veľkostí alebo s hnedými priečnymi pruhmi. Muži sú zvyčajne ľahší ako ženy, niekedy úplne biele. Dúhovka je jasne žltá, zobák je takmer úplne pokrytý štetinovitými, perie obrátené dopredu, čierne, črepy sú čierne. V prvom výročnom kostýme sú tieto sovy biele s hnedým priečnym vzorom as hnedými škvrnami na zadnej strane hlavy. Biele sovy majú kruhovú polárnu distribúciu a sú veľmi charakteristické pre Arktídu a Subarktídu. Oni žijú na oceánskych ostrovoch, pobreží a tundrách pevniny. Sú čiastočne sedavé, ale väčšinou kočovné vtáky. Migrácia je nepravidelná a závisí od miestnych podmienok - snehovej pokrývky, dostupnosti a množstva jedla atď. Niekedy migrácie preberajú masovú povahu a zaberajú veľké priestory. Nomadické sovy sa nachádzajú hlavne v otvorených krajinách mierneho pásma severnej pologule - lesnej-stepnej, stepnej i kultúrnej krajiny. Migrácie sa zvyčajne začínajú v októbri. Na zimujúcich vtákov zostáva až do apríla. Biela sova na severe je bežným vtákom, ale jeho počet kolíše rok za rokom v závislosti od podmienok kŕmenia, predovšetkým z hojnosti ("zberu") lemmings. Keď sú lemmings malé, plodnosť sov sa znižuje (zvyčajne v nasledujúcom roku po zániku lemmings), a pri absencii lemmings, sovy neumožňujú hniezdiť vôbec. Sovy hniezdia sa nachádzajú vo vysokej aj nízkej tundry, prednosť je vysoká a suchá, pretože sova začína ležať vajcia, keď je terén stále pokrytý snehom. Biele sovy nevytvárajú svoje vlastné hniezda, ich hniezdo je diera, kde sú položené vajcia. Ukladanie vajíčok sa vyskytuje v závislosti od zemepisnej šírky terénu v polovici mája. Zvyčajný počet vajec v spojke je 5-8, v nepriaznivých podmienkach jedla sú roky menej - 3-4 a naopak optimálne až do 11 a dokonca 13. Šrafovanie začína od prvého vajíčka, preto sú mláďatá rôzneho veku a zvyčajne mladší nepotrebujú. Samica inkubuje spojku po dobu 32-34 dní, muž ju nosí, a potom plod. Chicks sa objaví koncom júna (starší) - začiatkom júla (mladší). Na krídle sa stávajúca sova stáva 51-57 dní stará. Potrava bielych sov pozostáva prevažne z hlodavcov podobných myšiam a predovšetkým z norských, obovných a kopytnatých lemov. Ako už bolo spomenuté vyššie, "kaly" a "zlyhanie plodín" lemmings určujú priebeh hlavných periodických javov v živote bielej sovy - reprodukcie, migrácie, sezónne rozloženie atď. Sovy tiež živia rôznymi volesmi, vevericami pri chove kurčiat a vtákov najmä mláďatá, ako sú biely jarabice, sandpipery, čajky, orly, dokonca aj passerines (Lapland plantain). V období bez hniezdenia je jedlo bieleho sovy rozmanitejšie: zajace, pikas, malí predátori (ermine), vtáky priemernej veľkosti (kurčatá, kačice). Počas lovu sedí snehová sova na zemi, najlepšie na ľubovoľnej nadmorskej výške, vyzerá na to, že sa blíži ku kořisti, odhodí a chytil ju. Niekedy to loví za letu a súčasne sa trasú na jednom mieste vo vzduchu, ako kefka. Biela sova, samozrejme, nie je striktne nočný vták, ale stále sa zvyčajne loví skoro ráno alebo večer.

Väčšina druhov sov nachádzajúcich sa v Rusku (a najväčších malých sov vo všeobecnosti) je TROUBLISHED HARBOR (Strix nebulosa). Je to dlhosrstý a dlhý okrídlený vták, celková dĺžka 63-66 cm, rozpätie krídel 130-140 cm, dĺžka krídla 41-48 cm, váha 700-1200 g. Samice ako obvykle v sovy sú väčšie ako samce. Zadná strana dospelých samíc a mužov je šedohnedá s hrubým pozdĺžnym a priečnym vzormi, okr-belavý a tmavo hnedý, pravý svetlý a tmavý priečny vzor na korune, na šírku, na zadnej časti krku, v tmavo hnedej farbe s okr-mi priečnym vzorom v hlavnej časti perie, tmavohnedé riadenie s nepravidelným ľahkým priečnym vzorom, šedý predný disk s čiernymi koncentrickými pruhmi a čiernym bodom v blízkosti oka, čierne pozdĺžne pásmo pozdĺž hrdla. Ventrálna strana je belavá s bledo-hnedou pozdĺžnou vzorkou a malými hnedastými škvrnami. Dúhovka je jasne žltá, zobák je žltý, pazúry sú hnedé. Vták severných ihličnatých lesov východnej a západnej pologule. V severnej Amerike je rozdelená zo stredných častí Aljašky, Mackenzie, Quebec, južne od severnej časti Britskej Kolumbie, provincií Alberta a Manitoba, Ontária, pohoria Sierra Nevada, Idaho, západná Montana a Kalifornia v Európe - severne od Škandinávie. V bývalom ZSSR je rozdelená zo severných okrajov taigy, na juh do Litvy, Bieloruska, Jaroslavlskej oblasti, Stredného Uralu, na Sibíri na juh až po Tyumen, Tara, Altai, Transbaikalia, Priamurye, Sachalin. V Ázii sa nachádza v horách severného Mongolska. Rezidentné a sťahovavé vtáky sú migrácie spojené s nepriaznivými podmienkami kŕmenia. Vousatá sova používa staré hniezda iných vtákov, možno postaviť svoje vlastné hniezdo, častejšie na vrcholoch zlomených stromov vysoko od zeme. Murivo oslavovalo v polovici apríla - začiatkom mája. Počet vajec v spojke je 3-5, častejšie 4, niekedy jedna, čo závisí od "zberu" hlavného krmiva. Preto existujú roky, kedy sa včelí sovy nezačnú chovať vôbec. Zdá sa, že iba samice inkubujú, liahnutie začína po položení prvého vajíčka. Termín nasizhivaniya asi mesiac. Nestrelci začínajú lietať vo veku okolo 35 dní. Broodovia sa držia spolu s rodičmi na jeseň. Hlodavce (v Škandinávii, najmä lemmings), malé mäsožravé cicavce, vtáky priemernej veľkosti (pre grouses a grubs sú označené pre východnú Sibír) tvoria potravu fúzatý sova. Fúzatý tawny lov v čase hniezdenia počas denného svetla.

OWL MOCHONOLÓGIA (Aegolius funereus) je charakterizovaná veľkou a širokou hlavou s rudimentárnymi perami, výraznými a asymetrickými (vzhľadom na štruktúru uší) pleťový disk, relatívne malé oči, slabý zobák, dlhé a široké krídla, krátky chvost, (u južných príbuzných oftalmickej sovy sú prsty čiastočne alebo úplne bez peria). Celková dĺžka je 21-27 cm, krídlo je 15-19 cm a hmotnosť 120 - 190 g. Samice sú o niečo väčšie ako samce. Farba je šedo-hnedá s bielym mottlingom, tvoriac krížový vzor na krídle a chvoste, veľké biele škvrny na zadnej strane hlavy, krku a ramien, brucha je biela s hnedým pozdĺžnym vzorom. Oči sú žlté, zobák je žltý, nohy sú čierne. Sova modrošedá je rozšírená v horských a nížinných ihličnatých lesoch Európy, Ázie a Severnej Ameriky. V Rusku - od polostrova Kola a Kaliningradského regiónu na západe až po Anadyr, Kamčatku, Kurilské ostrovy, Sachalin, Primorye na východe. Nachádza sa v Karpatoch, na Kaukaze, v horách Strednej Ázie, v Alpách, v Pyrenejích, na Balkáne, na severe Mongolska, v Západnej Číne, v Severnej Amerike - v Kanade v severných oblastiach Spojených štátov. Sedavé, čiastočne kočovné vtáky. Na severe je denný život, na južnom nočnom živote. V európskej časti Ruska sa v druhej polovici apríla na Sibíri vyskytuje položenie sovy s nesledovanými nohami. Pri kladení 4-6, niekedy viac bielych vajec. Samice inkubujú 25 až 31 dní. Doba hniezdenia asi 30 dní. Hniezda v dutinách. Sovy s hrubými nohami sa kŕmia hlavne malými zvieratami - myšími, hmyzožravými a malými pascemi.

KOZA (Strix aluco) Priepka - stredná a veľká vták (pre sovy) s celkovou dĺžkou od 30 do 70 cm, šedá alebo načervenalá s pestrými farbami, niektoré druhy majú dimorfnú farbu. Hlava sov je pomerne veľká a okrúhla, bez pierkových výstupkov, so silným zobákom stlačeným, tvárový disk je plný. Uši sú asymetrické, oči s hnedou dúhovkou (s výnimkou vousovej sovy). Dlhé, ostré, strmo zakrivené. Pečenie je mäkké a voľné, krídla sú široké a zaoblené, chvost miernej dĺžky so zaobleným hrotom. Nohy sú perforované na pazúry (s výnimočnými výnimkami). Lesné vtáky, vedúce hlavne nočné. Kŕmia sa korisťmi ulovenými na zemi, základom kŕmenia sú hlodavce, lovia aj malé a stredne veľké vtáky, obojživelníky a plazy a bezstavovce (mäkkýše, červy, článkonožce). Hniezda v dutinách alebo v starých hniezdach, príležitostne v nory alebo v štrbinách kameňov. Murivo v južných druhoch 1-3, u vtákov mierneho pásu 2-4, zriedkavejšie biele vajcia. Samica inkubuje 28-30 dní, počínajúc kladením prvého vajíčka. Vo veku 5-6 týždňov sú kurčatá na krídle, ale počas prvého jesene zostávajú spolu so svojimi rodičmi. Chudé stromy sú sedavé vtáky, ale v severných častiach distribučnej oblasti sa pohybujú na juh, a to najmä vtedy, keď poveternostné podmienky (snehová pokrývka, chladné počasie) sťažujú získavanie jedla. Vo faune bývalého Sovietskeho zväzu sú sovy zastúpené tromi druhmi. Обыкновенная неясыть (S. aluco) - птица средней величины: общая длина 40—45 см, при размахе крыльев 90 – 105см, длине крыла 23—34 см, вес 450—685 г. Самка крупнее самца, оба пола окрашены одинаково. У взрослых птиц два типа (вариации) окраски — серый и рыжий, распределение которых в известной степени связано и с географическим распространением. Общий тон окраски спинной стороны серых птиц серый с охристыми отметинами, наружные опахала плечевых и больших кроющих крыла с крупными белыми пятнами, маховые серовато-бурые с охристым оттенком и светлым поперечным рисунком, рулевые серые с охристыми поперечными полосками и мелкими темными серовато-бурыми крапинками. Брюшная сторона беловатая с буровато-серым темным рисунком из наствольных отметин и поперечных полос.V prípade vtákov červenej farby je celková farba chrbtovej strany červenejšia a rovnomernejšia. Medzi týmito dvomi typmi farieb, ktoré jednotlivec popisuje, existujú aj medziľahlé medzery a príležitostne (v našom prípade najmä na Kaukaze) sú monotónne sfarbené tmavé kávy a sovy hnedé. Dúhovka je tmavo hnedá, zobák je nažltlý, pazúry sú čierne. Spoločná tawny v jeho distribúcii je spojená s drevinou vegetáciou. Obýva lesné porasty (južná časť taigy, pás smiešnych a listnatých lesov) a nevyhýba sa kultúrnej krajine (záhrady, parky). Na severe je to najmä plochý vták, na juhu distribučnej oblasti (Kaukaz, Stredná Ázia atď.) Sa nachádza aj v horách. Usadený alebo nepravidelný migrujúci vták. V Rusku je bežná spleť spoločná z oblasti Leningradu, južných častí regiónu Vologda, oblasti Kirov južne od Krymu a Zakarpatska, v južných častiach západného Sibíra od Tyumenu a Tobolsku na severe, v horách Strednej Ázie. Mimo ZSSR je v Európe rozšírený, s výnimkou extrémneho severu, na západ k Írsku a Spojenému kráľovstvu, na juh do Stredozemného mora, do východnej a strednej Ázie, na východ do Číny, na juh do Pakistanu a Himalájí, v severozápadnej Afrike severne od Sahary , Spoločná sova v miernom pásme je obyčajný vták, ktorého počet sa zvyšuje po letných dobách ("myši") a klesá po rokoch so zlými podmienkami kŕmenia. Hoci je tawny a sedavý vták, ale v nepriaznivých rokoch je nútený migrovať. Spoločné tawny rastie skoro, jarné oživenie v správaní sov je pozorované na konci februára - v marci. Hniezdi v dutinách, občas zaberá hniezda iných ľudí (havran, dravce), niekedy hniezda v budovách. Vajcia ležali hlavne na začiatku apríla. Zvyčajne sú v spojke 2 až 4 biele vajcia, ale v kŕmnych rokoch a viac - napríklad v regióne Tula, napríklad 7 a dokonca 8 vajec. Šrafovanie začína položením prvého vajíčka, takže mláďatá v plodoch sú nerovnomerné

Owl (Otus scops) má dĺžku 20-22 cm s rozpätím krídiel 50-55 cm, s dĺžkou krídla 14-16 cm, váži približne 80 g. Celková farba chrbtovej strany je hnedočervená s tmavým pozdĺžnym a priečnym vzormi as viac či menej menej vyvinutý červený odtieň. Na zadnej strane krku, vonkajšie plášte ramien, stredné kryty krídel a brucha sú biele škvrny. Primárna primárna hnedá s šedou topou, s dymovým priečnym vzorom na vnútorných stenách a belavými škvrnami na vonkajších stenách. Riadenie je šedo-hnedá s tmavými škvrnami a nepravidelným svetlom priečnym vzorom. Ventrálna strana je svetlejšia ako dorzálna, s belavými priečnymi značkami. Ošípané sú načervenalé s tmavo hnedými pomlčkami. Mladí sú podobne farbené ako dospelí, neexistuje žiadny rozdiel v farbe mužov a žien (ale posledné sú o niečo väčšie ako prvé). Dospievanie u dospelých je oranžové, mladé sú svetlo žlté, zobák je hnedý s čiernym vrcholom, túžba je tmavo hnedá, labky sú žltohnedé, pazúry sú na vrchu čierne, žlté na základni. Splushka je bežná v južnej, strednej a východnej Európe, v severnej Afrike, na Malom, Strednom a Strednej Ázii, v juhozápadnej a strednej oblasti Sibíri. Zachováva v listnatých a zmiešaných lesoch, v záhradách a parkoch. V horách stúpa na hornú hranicu lesa. Sťahovavý vták, ktorý sa objaví na juhu okolo konca apríla, v strednej zóne na začiatku mája, na Sibíri neskôr, dokonca aj na konci mája. Fly sa koná v septembri. Táto sova zimuje v tropickej Afrike (zo Senegalu a Sudánu do Ugandy a Keni) av juhozápadnej Ázii. V skutočnosti nie je hniezdo spokojné. Vajcia sú položené hlavne v dutinách, menej často v opustených hniezdach iných vtákov, v nory, v trhlinách alebo v budovách. Pokladanie z 2-5, niekedy 6 vajec, na konci mája. Samice inkubujú, počínajúc prvým vajíčkom, 24-25 dní. Nestlé opúšťajú hniezdo vo veku troch týždňov, ale ešte nedosiahli plný rast. Na začiatku sa chovajú spoločne a rodičia kŕmia už lietajúcimi mláďatami. Splyushka sa živí hlavne hmyzom - chrobákmi, motýľmi, zriedkavo pavúkmi, malými vtákmi a hlodavcami.

Východná Ázia SOVENNA (Otus sunia) sa blíži bežnej lopatke. Jeho rozmery sú o niečo menšie: celková dĺžka 18-20 cm, rozpätie krídiel asi 50 cm, dĺžka krídla 14-15 cm, líši sa od obyčajného motýľa pri absencii čierne hnedých pozdĺžnych škvŕn na chrbte a krycích krídlach, ľahké priečne značky sú menej rozvinuté , Okrem tmavo šedo-hnedej variácie je jasná červenkastá. Táto sova je distribuovaná v južnej a juhovýchodnej Ázii s priľahlými ostrovmi, na sever do Japonska, Primorye a Manchuria. Máme sťahovavého vtáka, na juhu distribučnej plochy je osedlá.

Otus bakaker (Otus bakkamoena) je najväčší druh výhonkov v Rusku. Jeho celková dĺžka je 23-27 cm, rozpätie krídel 60-65 cm a dĺžka krídla 16-17 cm. Ženy sú väčšie ako muži. V lôžkovom lôžku je chrbtová strana hnedastá so šedým odtieňom, s okrovožltými škvrnami s tmavohnedými pozdĺžnymi bodmi a priečnymi líniami. Na zadnej strane krku je okr alebo žltkastý polguľ, primárny makhovy hnedočervený s tmavým a ľahkým vzorom, riadenie s tmavými malými škvrnami a priečnymi pruhmi. Krk a chudák je belavý. Ventrálna strana je okrová s hnedými pozdĺžnymi bodmi a malými priečnymi bodkami. Pečenie cínu a prstov je belavé alebo okrové, bez gyrínínu. Dúhovka je oranžovo-žltá alebo hnedá, zobák je nahnevaný, pazúry sú svetlohnedé. Lopatka je široko rozšírená vo východnej a južnej Ázii od Sakhalinu, Južných Kurilov ostrovov, Primorye a Japonska až po Indiu, Čínu, Filipíny a Indonéziu. Rezidentná vtáka obývajúca listnaté lesy rovin a dolných pásov pohoria.

Desert (Otus brucei), vták 20-22 cm dlhý, s rozpätím krídel 55-58 cm, s dĺžkou krídla 15-17 cm, váži asi 100 g. Farba dospelých vtákov na chrbtovej strane je bledo-piesočnatá sivá s rôznymi prísadami žltastých tónov, s obskurným ľahším vzorom a ostrými tmavými trupovými tyčami, je ventrálna strana o niečo bledšia ako chrbtová. Obidve pohlavia sú namaľované podobne, rozdiel medzi nimi je zanedbateľný. Púštna lopatka je charakteristickým vtákom kultúrnej krajiny a riečnych tugajských púštnych zón Forwardovej a Strednej Ázie. Na sever sa rozkladá na dolných tokoch Amu Darya a Syr Darya, na východ do údolia Fergana, Tadžikistan (vrátane Pamírov), nachádza sa vo východnom Iráne, Afganistane, Iraku, Palestíne a Xinjiang. Sťahovavý vták, ktorý sa tu objavuje na konci marca - začiatkom apríla a letí hlavne v septembri. Zimovanie sa nachádza v Ázii, relatívne blízko chovnej oblasti, len mierne na juh. Najčastejšie hniezdi v dutinách, niekedy zaberá hniezda iných vtákov (napríklad štyridsať). Murivo 4-6 bielych vajec. Vajcia ležali v apríli. Samica začína inkubovať po položení prvého vajíčka. Šrafovanie trvá približne 4 týždne. Broodovia sú držaní spolu až do augusta. Jedlo z púštnej lyžice pozostáva prevažne z hmyzu, netopierov a drobných vtákov, ktoré sú tiež označované ako krmivo pre tohto vtáka.

OWL HUSBAND (Athene noctua) má dĺžku 23-28 cm, s rozpätím krídiel 57-64 cm, dĺžka krídla 15-18 cm, váži 160-180 g. Existujú geografické rozdiely vo veľkosti, ženy sú väčšie ako muži. Farba dospelých mužov a žien na vrchole je hnedá s ľahkými belavými škvrnami, najmä veľkými na zadnej strane hlavy, krku, ramien a krídel. Fly hnedý s šedivými vrchmi a belavý priečny vzor, ​​hnedá farba s okr-belavými priečnymi pruhmi. Bláznivá strana je biela s hnedým pozdĺžnym vzorom, predný disk, dolný koniec, biela cievka. Dúhovka je žltá, zobák je žlto-hnedý, pazúry sú čierne hnedé. Malá sova je rozšírená v strednej a južnej Európe, v severnej Afrike (vrátane Sahary, južnej časti Sudánu, východnej Etiópie a Somálska), prednej, strednej a strednej Ázie (juh do Iraku, Afganistanu, Balúčistanu, východu na sever Čína, Tibet a Kórea). Udržiava sa hlavne v otvorenej krajine, a to ako v horách, tak na pláňach. Na severe je to do značnej miery spojené s kultúrnou krajinou, na juhu sa nachádza hlavne v suchých oblastiach (púšte, púšte a pod.). Sedavý vták Malá sova vytvára konštantné páry, samci a samice sa držia spolu a mimo obdobia rozmnožovania. Hniezda v nory, v útesoch, v budovách, niekedy v senoch, zjavne niekedy vykopáva svoje vlastné hniezdiace norky. Vlastne nemá hniezdo. Murivo je obyčajné v apríli, na juhu na konci marca. Vo svojom 4-5, niekedy viac, až 8, biele vajcia. Samica hlavne inkubuje asi 4 týždne. Vo veku jedného mesiaca kurčatá opúšťajú hniezdo, ale dosahujú plný rast, keď majú 5 týždňov. Spočiatku sa mláďatá držia spolu. Dom snov loví počas dňa, ale hlavne za súmraku a začiatku noci. Jedlo sa skladá z hlodavcov, hmyzu, plazov a vtákov.

VORBINYY SCHYCHIK (Glaucidium passerinum) Najsevernejšie druhy synov, bežné v našej krajine. Všeobecné rozmery: dĺžka 15-17,5 cm, rozpätie krídiel 35-39 cm, dĺžka krídla 9-11 cm, hmotnosť 55-80 g. Ženy sú väčšie ako samce. Celková farba chrbtovej strany je hnedá s viac či menej šedivým nádychom, s belavými odfarbeniami a belavými priečnymi vzormi na krídle a riadením, ventrálna strana je biela s hnedými pozdĺžnymi pruhmi, tmavá s bielymi značkami na bokoch hrudníka a hrudníka. Oči sú žlté, zobák je žltý, nohy sú čierne. Prsty sú husto opradené k pazúram. Vrabec sova žije v pásme ihličnatých lesov v Európe a severnej Ázii. V európskej časti Ruska dosahuje severnú hranicu lesa na poloostrove Kola, v Arkhangelsku, na Sibíri, približne na sever od Bajkalu a na východ od Sakhalína. Na juh je rozdelený do oblasti Karpát, Smolensk, Ryazan, Buguruslan, Tyumen, Altai, Sayans, Transbaikalia, povodia Ussuri. Mimo Sovietsky zväz v Ázii sa nachádza v severnom Mongolsku a Manchúrii, v Európe - v Škandinávii (do arktického kruhu), v horách Juhoslávie, severnej Taliansku av Pyrenejích. Jedná sa o usadenú vtáčku obývajúcu vysokokvalitné, väčšinou ihličnaté lesy. V období bez hniezdenia sú niekedy zanedbateľné migrácie. Pygmy sova hniezda v dutinách najčastejšie osiky stromy, niekedy breza. Veľkosti pokládok sa zrejme líšia v závislosti od podmienok podávania. Pre Rusko bolo zaznamenané spojenie 2-3 vajec, v západnej Európe 4-6, dokonca aj 7 vajec. Vajcia sú biele. Kompletné murivo prichádza koncom apríla. Šrafovanie trvá približne 4 týždne. Lietajúce, vyrastajúce mláďatá sa nachádzajú koncom augusta. Rovnako ako ostatné taigové sovy, huby sova trpia počas dňa, za úsvitu a za súmraku. Jej jedlo je hlavne hlodavce (škrečky, lemming a iné voles, lesné a domové myši), rehabky. Napája sa na pyžamu sovu a malé cestujúce. Hmyz zaujíma aj známe miesto v systéme kŕmenia synov, najmä v hniezdach, ktoré stúpali na krídlo. Pre paserína je charakteristické najmä zhromažďovanie potravinových zásob najmä v zime. Tieto zásoby - myší hlodavce alebo malé vtáky zabité sovu - sa vytvárajú v dutinách.

SYCHIK-ELF (Micrathene whitneyi) sa nachádza blízko malého paserínu opísaného vyššie. Je to malá sova dlhá 12-14 cm, má pomerne veľkú hlavu, ale slabý zobák a slabé labky, čo je pravdepodobne spôsobené tým, že sa živí malými bezstavovcami. Krídla sú zaoblené, v kohútiku 10 kormidelníkov (a 12, podobne ako iné sovy). Farba šteňa šteňa je šedo-hnedá na chrbtovej strane s okr alebo belavými znakmi, obojok je biela alebo hnedá farba, ventrálna strana je biela s okrstenými znakmi. Dvorka je citrónovo žltá, zobák a pazúry sú svetlohnedé. Sychik-elf je usadený vták v púštnych oblastiach južných Spojených štátov (Baja California, Arizona) a Mexika. Jeho distribúcia je úzko spätá s obrovskými saguaro kaktusmi. V dutinách týchto kaktusov, najčastejšie duté dúkami, sychikovými hniezdami, niekedy.

(Bubo bubo) má celkovú dĺžku 62-72 cm, s rozpätím krídiel 150-180 cm, s dĺžkou krídel 41-52 cm, váži 2,1 - 3,2 kg. Samice sú výrazne väčšie ako samce, obe pohlavia sú rovnaké. Sovy žijúce v rôznych častiach rozsahu sa líšia veľkosťou a farbou. Južné sovy sú všeobecne menšie ako severné. Typické sfarbenie dospelých sov je nasledovné. Chrbtová strana je pestrá - na červenkasté, žltkasté, niekedy belavé pozadie je čierno-hnedá pozdĺžna a priečna vzorka. Primárne primárne mokrosy sú hrdzavé žltkasté, bližšie k vrchu s priečnym čiernym vzorom, riadením s nepravidelnými čiernymi priečnymi značkami a škvrnami na nažltlých alebo okrových pozadiach. Ventrálna strana je načervenalá, okrová alebo belavá, s čiernymi pozdĺžnymi bodmi na hrudi a hrudníku as tenkými hnedými alebo čiernymi priečnymi pruhmi na bruchu, bokoch, dolnom končatine, biele hrdlo. Dúhovka je jasne oranžová alebo červenkastá, zobák a pazúry sú čierne. Mladí vtáci sú farebne podobní ako dospelí, ale trochu bledliví a stmievajúci. Sova je rozšírený sťahovavý a sedavý vták. Z hľadiska biotopu je nečitateľný a nachádza sa v lesoch, stepiach, púštiach, rovinách a horách (v Tien Shan v nadmorskej výške 3000 m, v Tibete dokonca až do 4700 m). Hniezdi v Európe, v severnej Ázii - na severe až po lesnú hranicu, na východe až po Yakutia, Sakhalin, Japonsko, na juhu až po severnú Afriku, Arábiu, Južnú Čínu. V Rusku sa sovy chovajú na konci marca - apríla. Hniezdo je jednoduchá, pošliapaná fosília, bez vrhu, zvyčajne na zemi (zriedkavo opustené hniezda iných vtákov). Pri kladení, zvyčajne 2-3, niekedy 4 a dokonca aj 5 vajec. Samice inkubujú približne 35 dní. Mladé orly sú dobre schopné lietať vo veku niekoľkých viac ako tri mesiace. Medzi mladými vtákmi sa zaznamenáva väčšia úmrtnosť: mláďatá v mláďatách sú zvyčajne menšie ako vajcia v spojke. Vysvetľuje to skutočnosť, že sovy začnú inkubovať po položení prvého vajíčka, a preto sú mláďatá rôzneho veku. Sova sa živí rôznymi strednými a malými cicavcami, od zajacov (zajac a biely zajac) po malé myší a hmyzožravé. Hlodavce predstavujú prednostné jedlo. Príležitostne, orlové sovy napadajú ešte väčšie zvieratá (samice srnie, mladé horské kozy). Veľké miesto v kŕmení orla je tiež obsadené vtáky - od veľkých kurčiat (tetrova hlucháňa, tetrova čierna) a dravých vtákov (sokol peregrínov, severný Goshawk), piesočka) malým vtákom. Príležitostne sa sovy kŕmia žabami a dokonca aj ryby. Sova je nočný a súmrakový vták, ale na severe loví počas dňa. V iných krajinách sú sovy reprezentované mnohými druhmi podobnými obyčajnej sovy v štruktúre a životnom štýle, ale líšia sa veľkosťou a farbou. Napríklad v severnej, strednej a južnej Amerike je americká sova (V. virginianus) rozšírená.

OVA COAT (Asio otus) má dĺžku 35-39 cm, s rozpätím krídiel 86-100 cm, dĺžka krídla 27,5-32 cm, váži 240-330 g. Samice sú väčšie ako samce. Muž a žena sú namaľované rovnako: chrbtová strana je okrová s tmavohnedými nastolovnymi pruhmi, s priečnymi tenkými gyrgrinami a bielymi znakmi na humerálnom a zakrývajúcom krídle. Mliečna žltkastá s hnedým priečnym vzorom a sivými vrchmi, riadené hrdzavé, s tmavohnedými priečnymi pruhmi a malými škvrnami. Ventrálna strana je načervenalá, okrová alebo belavá s širokými pozdĺžnymi a úzkymi priečnymi tmavohnedými pruhmi. Oči sú žlté alebo oranžové, zobák a pazúry sú čierne. Uhorka ušatá je rozšírená v Európe a severnej Ázii, na severe až po hranice lesa, na východ k pobrežiu Okhotsk, Primorye a Japonsku (Hokkaido), na juh do Iraku, Strednej Ázie, Himalájí a Číny. To tiež žije v severnej Afrike, na Kanárskych ostrovoch, v Severnej Amerike. Zachováva sa v lese, a to ako v horách, tak na rovinách. Migrátor na severe, migrujúci alebo sedavý vták na juhu. Hniezdi v lesoch, zvyčajne v starých hniezdach, menej často v dutinách, zriedkavejšie na zemi. Počet vajec je 4-5, a v priaznivých rokoch pre kŕmne podmienky, dokonca až do 7-9 (niekedy s masovou "zberom" hlodavcov je jesenná reprodukcia). Samice inkubujú 27 až 28 dní. Približne štyri týždne sa mladí stávajú na krídle a opúšťajú hniezdo. Pri preletoch a hibernáciách sa ušamička, na rozdiel od ostatných sov, zvyčajne drží v skupinách alebo v malých balíčkoch. Jedlo z ušnej sovy sa skladá hlavne z rôznych myší hlodavcov, vtáci v kŕmnom režime sov majú malé miesto a ostatné stavovce (žaby) a hmyz sú len príležitostné.

FILÍNOVÉ RYBY (Ketupa zeylonensis) sú rozmiestnené na Ďalekom východe od severného pobrežia mora Okhotsk po Primorye, Sachalin a Kurilské ostrovy. Tento druh je rozšírený v Palestíne, na juhozápade Malty Ázie, v Iráne, Indii, Ceylone, Indočíne a Južnej Číne. Rybacia sova má široké perové uši, tvárový disk je zle vyvinutý. Prsty sú holé s tŕňmi na plantárnom povrchu, tzipki sú podporované takmer na spodnej časti prstov. Krídla sú dlhé, chvost je mierne zaoblený. Veľkosti sú veľké: celková dĺžka je asi 70 cm, krieda je 51-56 cm. Celková farba je šedo-hnedá s ocherným odtieňom. Na čele, korunka, týždeň neostrú priečny vzor. Zadné a krycie krídla s tmavohnedými pozdĺžnymi bodmi a malými škvrnami. Primárna primárna hnedá s ocher pozdĺžnymi a priečnymi vzormi, riadenie s nepravidelnými bočnými značkami. Na zadnej strane hlavy, koruny, niekedy biele perie sa nachádzajú medzi malými pokrývajúcimi krídlami. Krk je belavý, hrudník, boky, brucho s úzkymi hnedými pozdĺžnymi bodmi a priečnymi pomlčkami na vrchole peria. Молодые в первом ходовом наряде сходны с взрослыми. Радужина оранжевая, клюв светло-бурый, пальцы и цевки темно-серые, когти бурые. Группа рыбных филинов, или рыбных сов, представлена в Южной и Восточной Азии и в экваториальной Африке. Это крупные птицы со слабооперенными цевками и неоперенными пальцами. Держатся они в лесистых местностях около водоемов и, как показывает их название, кормятся главным образом рыбой, кроме того, водными беспозвоночными (раки, крабы), при случае мелкими позвоночными — птицами, змеями, ящерицами, лягушками, а также насекомыми. Активны они в сумерках, но также и днем.V spojke, zvyčajne 2, menej často 1-3 vajíčka, položili svoje sovy do hniezd iných vtákov, niekedy v dutinách, ale najčastejšie v dierach na zemi alebo v pobrežných lavičkách. Vlastné hniezda orlov nie sú postavené. Sovy sú usadené vtáky.

MALAYSKÝ FÍNOVÝ FILÍN

Dĺžka tela 45 cm.
Stojí pri nádržiach, jesť ryby av prípade potreby aj žaby, kôrovce, hlodavce a netopiere.

Pozrite si video: Papoušci - obecná charakteristika (Marec 2019).

zoo-club-org