Zver

Giant Anteater: biotop, zaujímavé fakty, fotografie

Môžete zistiť, kde žije anteater prečítaním tohto článku. Malo by sa okamžite poznamenať, že na svete existuje široká škála týchto zvierat. Z trpasličích anteaterov, ktorých hmotnosť je menšia ako polovica kilogramu a dĺžka tela iba 15 cm, obrovskému predkovi. Toto rastie dlhšie ako jeden meter a váži asi tri desiatky kilogramov.

Tradične, podobne ako u väčšiny cicavcov, sú muži výrazne väčší ako ženy. Ich hlavným rozlišovacím znakom je dlhá a tubulárna čenica, ktorá končí v malej perorálnej štrbine, veľmi úzkej. Súčasne sú uši pomerne malé a oči sú len maličké.

Chvost rôznych anteaterov je iný. Napríklad trpasličí anteater alebo tamandois majú holý chvost s reflexom uchopenia. Taktiež predkolenia sa vyznačujú jazykom červom. Je to dostatočne dlhé, je to pre nich typ pasce orgánov. Hlodavec ho očistí s lepivými slinami. Obrovský anteater môže mať taký jazyk až do dĺžky 60 cm. Podľa tohto ukazovateľa sú lídrami medzi všetkými pozemskými zvieratami na planéte.

Telo tohto zvieraťa je spravidla pokryté hrubými vlasmi. Chĺpky sú mäkké a krátke pre malé osoby hrubé a dlhé pre veľkých členov tejto rodiny. Farba je najviac kontrastná. Môže to byť sivá alebo zlatohnedá. Pre väčšinu štyroch úponiek sú typické tmavé pruhy alebo veľké čierne škvrny po celom tele.

Iba na prvý pohľad ich lebka vyzerá krehká, v skutočnosti sú kosti veľmi silné a silné. Anteaters sú veľmi podobné armádilám a lenoch. Hlavným rozdielom je, že nemajú úplne žiadne zuby.

Distribučná oblasť

Zástupcovia tejto rodiny zaplavili niekoľko kontinentov naraz. Tam, kde prechádza mravenec, je väčšinou teplý a vlhký. Toto je často zóna dažďových pralesov. To je spôsob, ako odpovedať na otázku, kde žije anteater, v akej prirodzenej zóne?

Môžete spoznať tieto úžasné a roztomilé zvieratá po celú cestu z Mexika do Strednej Ameriky. A tiež v Brazílii, Bolívii a Paraguaji. Kde žije anteater, v ktorej zóne sa naučíte z tohto článku. Presnejšie, ide o tropické dažďové pralesy a trávnatú savanu.

Najčastejšie, zisťujúc, kde žije anteater, ktoré fotografie sú v tomto článku, vedci poznamenávajú, že to sú lesy v trópoch. Ale často sa s ním stretávate v otvorených priestoroch. Napríklad na brehoch riek v savanách.

Teraz viete, kde žije anteater, na ktorom kontinente. Zvieratá vedú pozemský životný štýl, hoci v podstate ide o obrovský anteater. Woody životný štýl v trpasličích anteaters. Jeden z najbežnejších typov štyroch prstových anteaterov vedie kombinovaný život - a to ako na stromoch, tak aj na zemi.

Obdobie ich činnosti spadá do tmy. Začína to, ako za súmraku dopadá na zem a pokračuje cez noc. Strava anteateru nemožno nazvať veľmi rôznorodou. Väčšinou sú to termity alebo mravce. Hrdinovia nášho článku zničia svoje budovy svojimi silnými prednými labkami. Potom začnite zhromažďovať hmyz s dlhým a lepkavým jazykom.

Občas jesť larvy lariev alebo včiel. Anteatery, ktoré sa nachádzajú v zoologickej záhrade, umožňujú rôznorodejšie menu. Napríklad jesť ovocie. Pripomeňme si, že nemajú zuby, takže jedna časť žalúdka je vybavená silnými svalmi, ktoré brúsia všetky potraviny vstupujúce do tela. Podobná štruktúra vnútorných orgánov sa pozoruje u vtákov. Takže sa im podarilo rozdrviť jedlo. Tento proces je posilnený malými kamienkami alebo pieskom, ktoré anteatery často prehĺtajú náhodou.

Zmyselné orgány

Anteaters majú nádherný pocit vône. Zároveň videnie a sluch sú veľmi slabé. Sú chránené pred predátormi silnými pazúrikmi. Súčasne vedú predovšetkým jediný život. V páre sa môžete stretnúť iba s telátkami. Anteaters plemeno raz ročne. Žena porodí jedno dieťa, ktoré žije na chrbte počas celého obdobia detstva.

Zaujímavé je, že na Zemi sa predtým objavili anteatery. Ich fosílne pozostatky sa najčastejšie nachádzajú v Južnej Amerike. Okolo obdobia raného miocénu, ktoré začalo pred 23 miliónmi rokov. Väčšina vedcov je presvedčená, že anteatery sú ešte staršie. Je pravda, že ich počet sa nedávno výrazne znížil. Ale nie sú zahrnuté v takmer žiadnych Red Book.

Štyri prstové anteater

Aby sme sa bližšie oboznámili s týmito zvieratami, zameriame sa na jedného z najčastejších predstaviteľov - štvorpodlažného anteateru. Je to zábavné a veľmi atraktívne zviera.

Telo tohto konkrétneho anteateru je dlhé 55 až 90 cm. A to nepočíta chvost, ktorý dosahuje až pol metra. Celková telesná hmotnosť jedincov dosahuje päť kilogramov.

Tento druh hmyzu je tiež nazývaný mexický tamandua, od názvu sa stáva jasné, kde žije anteater. Má zakrivenú a predĺženú čenicu, má ústa malý priemer. Stačí len pre prechod jazyka, ktorého dĺžka s týmito parametrami tela je naozaj pôsobivá. Jazyk tamandua asi 40 centimetrov.

Rovnako ako všetky štyri-prstované anteaters, tamandua má pevný chvost, niektorí zástupcovia majú úplne nahý, iní majú len nahé dno. On sám je nepravidelný tvar, pokrytý značkami rôznych veľkostí. Tamandua oči sú veľmi slabé, vidia veľmi zle. Zároveň veľké uši, ktoré takmer vždy stojí vo vzpriamenej polohe, naznačujú, že tento orgán zohráva v ich živote veľkú úlohu. Prijímajú väčšinu informácií o svete počuť. Na svojich predných labkách vidia na nohách štyri prsty s pazúrikmi a na zadných labkách päť pazúr.

Kožušina tohto anteateru je hrubá a stuhnutá, často veľmi vrúbkovaná. Na ochranu proti predátorom a iným zlým duchovníkom môže mexická tamandua vyžarovať silnú nepríjemnú vôňu svojimi análnymi žľazami. K tomu dochádza, keď cítia bezprostredné nebezpečenstvo. Pre túto funkciu boli dokonca nazývané lesné zápachy.

Kde sídli Tamandois Anteater?

Konkrétne tento anteater žije v lesoch juhoamerického kontinentu. Nájdeme ho z Trinidadu až po samotnú Venezuelu. Žije v severnej Argentíne, v Uruguaji, v južnej Brazílii. Konkrétne, mexická tamandua sa nachádza v strednej Amerike. Môžu sa nájsť a fotografovať dokonca aj na juhovýchode Mexika. Prírodnou oblasťou obývanou anteatermi sú tropy a savany.

Najčastejšie si vyberajú okraje lesa av pomerne malej výške až do výšky dvoch tisíc metrov nad morom. Milujú žiť v blízkosti malých rybníkov, rovnako ako v blízkosti stromov - epifyty a liany.

Spôsob života

Rovnako ako ostatné anteatery, štvorprsté zostávajú v noci v hore. Počas dňa sú v dutinách alebo dierach. Ale mexická tamandua sa dá nájsť denne a v noci. Sú schopní zostať bdieť až osem hodín denne.

Často jedia bez toho, aby šli zo stromov. Chôdza na zemi trochu, pomaly a nepríjemne. V tomto sú veľmi odlišné od obrovských anteaterov, ktoré sú schopné vyvinúť veľmi vysokú rýchlosť.

Zaujímavý spôsob, ako ich presunúť. Aby sa pri chôdzi nepoškodili citlivé nohy, pohybovali sa na vonkajších okrajoch chodidiel. A prelamované predné labky sa používajú na sebaobranu. Ak padne na nepriateľa, aby bojoval na strome, pevne zavreli vetvu oboma labkami. Keď sú na zemi, opierajú sa o nejakú podporu. Napríklad na kmeň stromu alebo kameň. Majú tiež veľmi zábavnú obrannú taktiku - padajú na chrbát a bojujú so všetkými štyrmi nohami. Ich hlavnými útočníkmi sú veľké hadi, orli a jaguári.

Ako dlho žijú anteatery?

Vedci dokázali stanoviť maximálnu životnosť anteaterov deväť a pol roka. Ženy sa stanú sexuálne dospelými jedincami do konca prvého roka života. Tehotenstvo trvá od štyroch a pol až päť mesiacov. Jediné dieťa sa narodilo na jar.

Anteatery sa živia termitmi a mravcami. Nájdu ich vôňou. Zároveň sa tie druhy, ktoré vyžarujú žieravé a nebezpečné chemikálie, určujú vopred a nie sú zjedené. Milujú včely a med. V zajatí sa dokonca dohodli na mäse.

Giant anteater: fotografie, popis

Ako už bolo spomenuté, vzhľad trojčlenného zástupcu fauny je veľmi nezvyčajný. Obrovský anteater je najväčším drakom Južnej Ameriky. Dĺžka jeho tela dosahuje 1,30 m s hmotnosťou 40 kg. Na dĺžku sa pridá dlhý chlpatý chvost. Končatiny neumožňujú predátorovi rýchlo sa pohybovať, ale sú ozbrojené silnými pazúrmi (1-7 cm).

Veľkosť hlavy je malá, ale papuľa je extrémne predĺžená (25-30% dĺžky tela) a úzka. Zviera takmer nedokáže otvoriť ústa kvôli skutočnosti, že čeľuste vzrástli. Na konci ústia sú nosné dierky a drobné ústa. Mláďa nemá žiadne zuby. Jazyk 55-60 cm má najsilnejšie svalstvo.

Trojčlenné pekné vlasy sú hrubé, pevné a extrémne elastické. Papuľa je prakticky bezsrstá, smerom k telu sa stáva dlhší a mení sa na objemnú hrivu umiestnenú pozdĺž hrebeňa. Na nohách sú rovnaké bujné ozdoby.

Chvost je hrdosť mravenca! Je pokrytý dlhými vlasmi (60 cm). Táto krása visí na zem. S takým chvostom sa zviera ľahko môže schovať ako teplá deka.Najčastejšie je farba obrovských vlasov anteateru strieborná, so šedým odtieňom, niekedy sa nachádza farba kakaa. Cez celé telo diagonálne, od hrudníka po kruhové, je široký čierny pruh. Spodná časť chvosta, podbruška a hlava má čierno-hnedú farbu.

Čo jedie anteater?

Obrovský anteater sa živí hlavne mravcami, je to okamžite jasné z názvu zvieraťa. V ponuke úžasného predátora patria húsenice, termity, mlynášky, drevina, larvy hmyzu. Ak sa nedá získať obľúbené jedlo, zviera bude jesť pôžitok s potešením.

Je veľmi zábavné pozerať sa na anteater, ktorý sa jesť na halde mraky. Po prvé, so svojimi drápmi urobí dieru v dome hmyzu. Potom do nej vložila tenký, dlhý lepkavý jazyk. Zviera prenikne do všetkých kútov mraveniska, kde stovky hmyzu priliehajú k jazyku.Zaujímavé je, že v zajatí sa tieto zvieratá ľahko prispôsobujú rôznorodejším potravinám. Jedia s chuťou na ovocie, mäso, varené vajcia a dokonca aj mlieko. Len pred kŕmením by sa potraviny mali mletú a mäso by malo byť mleté, pretože mravenec má veľmi malé ústa. Veľké kúsky, jednoducho sa to nestretne.

Párová sezóna

Obrovský anteater odkazuje na beštie, ktoré brodia jeden po druhom. Páry, samozrejme, spĺňajú, ale nie muž s ženskou, ale matka, ktorá chová svoje mláďa. Iba vtedy, keď ide o obdobie párenia, čo sa každoročne deje na jar a na jeseň, sa stretnú anteatery, aby otehotnili potomkov.

Po splnení svojej povinnosti, keď oplodnil ženu, muži hrdo odchádzajú a vrátia sa do svojho osamelého života večného putovca. Samica bude musieť znášať mláďatko asi šesť mesiacov a potom sa o to postará.

Starostlivosť o potomstvo

Anteatery sa reprodukujú veľmi pomaly, pretože v jednom vrhu je len jedno malé mláďa. Narodil sa pokrytý vlasmi, hmotnosť novorodenca je asi 1,4-1,8 kg. Materský inštinkt ženy je mimoriadne silný: venuje celý svoj život potomkovi. Nemá čas na zväčšenie jedného mláďaťa, žena sa už stará o druhého.

Keď sa narodí detský anteater, takmer okamžite sa usadí na zadnej strane matky. Od tohto momentu mláďatá s ňou cestujú týmto spôsobom. Keď sa pozriete na túto malú rodinu, nemusíte si ani hneď všimnúť, že sa mláďatá usadili na zadnej strane ženy, takže sa jej kožušina spája s kožušinou matky.Vo veku jedného mesiaca sa malý chlupatý dravec môže pohybovať samostatne. Na zadnej strane svojej matky sa už neotáča, ale chodí za ňou doslova na podpätku. Toto pokračuje dovtedy, kým mladý mravenec nie je starý. Iba v tomto veku sa zviera stáva nezávislé a môže robiť bez starostlivosti o matku.

Obrovský anteater: zaujímavé fakty

Špecialisti, ktorí študujú svet anteaterov, zistili veľa zaujímavých faktov o týchto zvieratách:

• jazyk Predator funguje s jedinečnou rýchlosťou. Na minútu sa obrie predzvesť vysunie a vytiahne asi 150-160 krát.
• Dĺžka jazyka je približne 60 cm, čo nemá obdobu medzi pozemskými obyvateľmi.
• Počas dňa je mravenec schopný jesť asi 30 000 hmyzu.
• Svaly, ktoré ovládajú jazyk, sú pripojené k hrudnej kosti.
• Zuby anteateru sú v žalúdku, čo je mimoriadne svalnaté. Na jeho stenách je pevná keratinizovaná dlažba.
• Hmyz vstúpi do žalúdka zvieraťa nažive a keratinózne trny na oblohe a záhyby na lícach im bránia dostať sa späť.

Anteater a človek

Domorodci z Južnej Ameriky vždy prenasledovali obrovské anteatery na mäso. Ale počet týchto zvierat neúprosne znížil nielen z tohto dôvodu. Faktom je, že závisia od špecifických zdrojov ich bežného jedla. Prirodzené biotopy boli zničené a v dôsledku takejto ľudskej činnosti boli druhy týchto úžasných predátorov na pokraji vyhynutia.Stretnutie obrie anteater vo voľnej prírode je čoraz ťažšie. Je smutné, že ich počet v zoologických záhradách je tiež nevýznamný, napriek tomu, že v zajatí sú tieto dravce dokonale aklimatizované. Len tým, že vytvoria priaznivé podmienky na prežitie anteaterov, budú ľudia schopní pomôcť takýmto neobvyklým prírodným tvorcom obnoviť svoje počty a nebudú ohrozené vyhynutím.

Anteater - popis, štruktúra. Čo vyzerá ako anteater?

Veľkosť anteaterov sa líši v závislosti od druhu, takže najväčší obrovský anteater dosahuje dĺžku dvoch metrov a zaujímavé je, že polovica jeho veľkosti padá na chvost. Jeho hmotnosť je asi 30-35 kg.

Najmenšie trpasličí anteater je dlhý len 16-20 cm a váži nie viac ako 400 gramov.

Hlava anteateru je malá, ale silne predĺžená a jej dĺžka môže predstavovať 30% dĺžky jej tela. Čeľuste anteateru sa takmer zlomili, takže je nemožné otvoriť ústa široko, ale ani to nemusia robiť. Ako mať zuby. Áno, anteatery nemajú žiadne zuby zo slova, ale nedostatok zubov je viac ako kompenzovaný dlhým a svalovým jazykom anteateru, ktorý sa tiahne po celej dĺžke ich papule a je skutočnou pýchou tohto zvieraťa. Dĺžka obrovského jazyka predkov je 60 cm, je to najdlhší jazyk medzi všetkými žijúcimi bytosťami, ktoré žijú na Zemi.

Oči a uši predkov nie sú veľké, ale labky sú silné, svalnaté a okrem toho sú ozbrojené dlhými a zakrivenými pazúrikmi. Tieto pazúry sú jediným detailom ich vzhľadu, ktorý im pripomína ich vzťah s lenoch a armádilov. Anteatery majú tiež dobre vyvinutý šarm a cítia potenciálnu korisť vôňou.

Taktiež predzátormi sú majitelia dosť dlhých a navyše svalnatých chvostov, ktoré majú užitočné aplikácie - s pomocou ich anteaterov sa môžu pohybovať cez stromy.

Vlasy obrovského anteateru sú dlhé, najmä na chvoste, čo vyzerá ako kefka. Iné druhy anteaterov, naopak, majú krátku a pevnú vlnu.

Kde žije anteater

Rovnako ako iní z ich polovičných zubných príbuzných, anteaters žijú výhradne v strednej a južnej Amerike, najmä veľa z nich žije v Paraguaji, Uruguaji, Argentíne a Brazílii. Severná hranica ich biotopu je v Mexiku. Anteaterovia sú zvieratá milujúce teplo a žijú výhradne v miestach s teplým podnebím. Majú radi, že sa usadia v lesoch (všetky anteatery, s výnimkou obrie, ľahko lezú stromy) a trávnaté pláne, kde žije veľa hmyzu - ich potenciálne jedlo.

Nepriatelia anteaterov

Avšak samotné anteatery sa môžu stať obeťou iných nebezpečných predátorov, najmä jaguárov, panterov a veľkých boasov. Je pravda, že na ochranu pred druhým, anteaters majú podstatný argument - svalnaté nohy s drápmi. V prípade nebezpečenstva padne záhlavie na chrbát a začne sa kývať vo všetkých smeroch so všetkými svojimi štyrmi labkami. Bez ohľadu na to, aký smiešny a nemotorný podobný pohľad by vyzeral, v takejto pozícii môže anteater priniesť vážne rany svojmu potenciálnemu zneužívateľovi.

Pygmy anteater

Naopak, najmenší anteater, ktorý žije v dažďových pralesoch Južnej Ameriky. Trpasličí anteater vie, ako šplhať stromami, navyše stromy pre neho sú bezpečným útočiskom pred dravcami. Podobne ako ostatné anteatery, živí sa malým hmyzom, mravcami, termitmi a je nočný.

Anteater Tamandois

Je to štvorprstý anteater, žije v Strednej Amerike a najmä mnohé z nich sa nachádzajú v južnom Mexiku. Je relatívne malý, je to viac ako trpasličí anteater, ale omnoho menší ako obrie, jeho telesná dĺžka je až 88 cm, jeho hmotnosť je 4-5 kg. Также как и его карликовый сородич, тамандуа прекрасно лазит по деревьям, согласно наблюдением венесуэльских зоологов, на деревьях проводит от 13 до 64% своей жизни. Имеет слабое зрение, зато отличное обаяние, по нюху находит свою любимую добычу, муравьев и термитов.

Интересный факт: индейцы Амазонки давно приручили муравьедов тамандуа, которых издревле используют для борьбы с муравьями и термитами в своих домах.

Ako sa rozmnožujú anteatery

Anteaters mate dvakrát do roka: na jar a na jeseň. Tehotenstvo trvá od troch mesiacov do šiestich mesiacov, v závislosti od druhu, po ktorom sa narodí úplne nahý malý anteater, ktorý však už je schopný vystúpiť na matku.

Zaujímavá skutočnosť: otepľovaní otec sa tiež aktívne zúčastňujú výchovy svojich detí, nesúce ich chrbty spolu s ich matkou.

Až do mesiaca života, malé anteatery sa pohybujú výlučne na chrbte svojich rodičov a až potom začnú robiť svoje prvé nezávislé kroky.

Kŕmenie tela predkov sa pre nás nemusí zdajú byť úplne zaujatými okamihmi, anteatery mamy a otakov vracajú špeciálnu hmotu poloblodného hmyzu, ktorý slúži ako potravina na pestovanie mladých anteaterov.

Zaujímavé fakty o anteateroch

  • Bežná nepríjemná anteater môže jesť až 30 tisíc mravcov alebo termitov denne.
  • Anteatery nie sú stáda zvierat, radšej vedú osamelý život, maximálnu rodinu. Avšak byť v zajatí sa môžu navzájom dobre hrať.
  • Povaha anteaterov je mierumilovná, prostredníctvom ktorej sú perfektne pripravené na domestikáciu, dokáže dokonale vychádzať s viac známymi domácimi miláčikmi: mačiek a psov a dokonca aj milovať hrať s deťmi. Pravdou je udržať anteater doma nie je tak jednoduché, pretože absolútne nemôžu odolávať chladu, priaznivá teplota pre nich by nemala byť nižšia ako 24-26 C.
  • Pretekári okrem iného sú dobrí plavci, môžu ľahko plávať v tropických nádržiach.

Kde žijú anteatery?

Biotop týchto cicavcov je americký kontinent, anteatery obývajú Paraguaj, Mexiko, Venezuelu, Argentínu, Uruguaj a niektoré ďalšie krajiny.

Pár obrovských anteaterov prechádza územím pri hľadaní jedla.

Títo predstavitelia skupiny neúplne zubatých usadlostí v trávnatých pláňach (tzv. Pampy, v ktorých mimochodom žije obrie mravenisko), ako aj ľahký les (to platí aj pre iné druhy anteaterov, ktorých život je neoddeliteľne spojený s lezením stromov).

Najväčšia aktivita týchto cicavcov sa prejavuje v tme. Anteatery odpočívajú v priebehu dňa, môžu sa ľahko nechať ľahnúť uprostred otvoreného priestoru, stočený, pretože sa prakticky nemôže báť.

Ženské obrie anteater s mláďaťom na chrbte.

V spôsobe života sú anteatery osamelé, nechcú žiť len v pároch alebo skupinách, ale dokonca sa snažia vyhnúť stretnutiu s vlastným druhom.

Počúvajte hlas mravenca

Jedinou potravou pre anteaterov je hmyz. Hlavnou výživou týchto zvierat sú mravce a termity. Kvôli úplnej absencii zubov sú vhodné iba malé drobné hmyz, aby sa mohli jesť anteatery, takže výber mravcov a termitov nebol náhodný.

Pracovník zoologickej záhrady dodáva termitov do mravenca zo špeciálneho kontajnera.

Nezvyčajná skutočnosť o jedle z anteateru: keď sa dostanete do termitára, zviera zvieral štruktúru od seba a potom s neuveriteľnou rýchlosťou pohybu jazyka (160 krát za minútu) rýchlo zhromažďuje hmyz do úst.

Pygmy anteater.

Anteaters sa spája dvakrát za rok. Trvanie tehotenstva závisí od druhu anteateru: samička obrovského anteateru nesie potomstvo po dobu 180 dní a trpasličí anteatery sa narodia 3 až 4 mesiace po párení.

Predpokladaná dĺžka života všetkých anteaterov, s výnimkou tamandois, je v priemere 15 rokov. Pokiaľ ide o tamandois, zástupcovia tohto druhu žijú maximálne vo veku 9 rokov.

Tamandua.

Veľké dravé vtáky (orly), boas a tiež jaguári sú považované za nepriateľov anteaterov v prírode. Ale proti všetkým týmto lovcom má mravce ohromnú zbraň - svoje pazúry. Dokonca aj vtedy, ak sa dravec odváža napadnúť anteater, môže sa dostať hlboké a bolestivé rany.

zoo-club-org